Corpul uman

Ştiţi păsărelele alea mici şi simpatice care zburdă prin copăcei şi ciripesc suav de cum crapă de ziuă? Când munceşti nocturn şi vrei să dormi până la 12-1 îţi vine să arunci cu pisici în ele.

Dar să incepem cu alte păsări, ceva mai intunecate, tuciurii chiar, care te scoală din somn când ţi-e lumea mai dragă: Ţiganii ăia cu “fiaaaaaare luăăăăăăăăăăam, fiaaaaaare veeeechi luăăăăăăm”. Vi s-a întâmplat vreodată să vă treziţi cu un fier prin casă, invechit brusc peste noapte, ruginit şi inutil şi să vă gândiţi : “La naiba! Unde e ţiganu’ ăla borât care cumpăra fier vechi când ai nevoie de el!?”? Nici mie. Întrebarea este “DE CE?”, de ce trebuie să treacă IN FIECARE ZI ţiganul borât pe stradă şi să îmi strice mie somnul ? O dată pe săptămână nu e de-ajuns ? E concurenţa aşa de mare încât dacă lipsesc o zi, vine altu’ şi profită de cutiile noastre de mazăre ruginită, dispărând în ceaţă bucuros cu prada, râzând satisfăcut? Ce fier vechi ar putea să aibă un om normal în apartamentu de la bloc ? Un plug ruginit ? Un gard de sârmă ghimpată expirat? E complet absurd! Cred că babele care s-au debranşat de la reţeaua de încălzire şi-au vândut caloriferele de la prima brumă, deci… DE CE ?

Mă enervează oamenii care încuie uşa de la intrare de două ori. Îmi şi imaginez hoţul cum scoate unelta lui secretă de deschis uşi, o bagă în gaura cheii, roteşte o dată, aude clamp, apasă pe clanţă şi rămâne blocat, gândindu-se: “Acuma ce? La şcoala de hoţi nu m-a învăţat ce să fac daca e inchisă uşa de doua ori! Să repet acţiunea anterioară ca să se mai rotească butucul o data? Prea greu, mai bine plec la altă uşă!”, şi apoi scuipând printre dinţi ofuscat şi mormăind: “Perfidă capcană mi-ai întins meştere!”. Dacă cineva vrea să îţi intre în casă, îţi intră. Încuiatul de doua ori nu ajută la nimic, ba chiar poate fi diferenţa dintre maronit chiloţii şi o salvare la limită când vii acasă în fugă cu o căcare monstruoasă în măruntaie.

Să vorbim puţin despre corpul uman; această minune neînţeleasă a naturii. Mi-a venit ideea să dezbat puţin acest subiect acu vreo săptămână, când am descoperit o metodă mai bună decât abdomenele pentru a întări muschii burţii: vomitatul – dacă-l faci cum trebuie, te trezeşti cu o febră musculară pe care nici aparatele ălea excepţionale de la teleshopping nu pot să ţi-o provoace.

Buun.. corpul uman: Misterios. Nimeni nu ştie cum funcţionează; la ce folosesc plămânii? Nimeni nu ştie! De ce e sângele roşu, sărăţel şi îţi dă pe nas dacă te scobeşti mult ? Nimeni nu ştie! Vi s-a întâmplat vreodată să găsiţi pe corp ceva, o excrescenţă neidentificabilă? Să găsiţi ceva, pe undeva, probabil când sunteţi singuri acasă şi faceţi elicpoterul nud prin faţa oglinzii, care nu ştiţi cum a ajuns acolo şi ce este, şi apoi să o scobiţi cu unghia până la sânge şi să o arătaţi la prieteni şi cunoscuţi ? Câte conversaţii faine poţi isca pe tema asta la petreceri, la muncă, în metrou… sau oriunde! Puteţi chiar agăţa gagici cu o povestire de-asta: “Hei, papuşa, vrei să vezi ce coajă mi-am găsit pe ceafă aseară ? Seamăna cu Iisus din anumite unghiuri!”

Spre exemplu io, am găsit acu ceva timp, un fir de păr la 1.7 cm la stânga (stânga mea, deci dreapta dacă te uiţi spre mine) de sfârcul meu stâng. Nu am putut să-l categorisesc. Putea fi, prin proximitate, şi păr de la subraţ, şi păr de pe piept, şi păr din juru’ sfârcului. Firul ăla de păr era freelancer. Nu era constrâns de nici o normă socială sau prejudecată, putea avea, în orice context, orice funcţie vroia muşchii lui. Nu era limitat de nici o origine, era liber ca pasărea cerului să-şi urmeze idealurile în viaţa şi să devină ORICE!

Şi vorbind de păr: nu îmi convine mentalitatea lui actuală şi direcţia lui de dezvoltare. Când m-am născut, era cuminte şi comunist, desfăşurându-se după toate normele ceauşiste: Stătea cuminte şi îngrămădit tot pe cap, ca să ocupe cât mai puţin loc. Se dezvolta armonios, intr-o societate în care nimeni nu vroia să fie special şi mai cu moţ decât vecinul lui. Toţi erau la fel. Acum, în schimb a fost întinat de idealurile capitaliste şi migrează, de deasupra frunţii, de la grămadă, în locuri mai puţin locuite. Vrea spaţiul lui personal, cu grădină şi curte, unde poate să crească gros şi semeţ. Nu le mai place în cap, se mută pe burtă şi pe spate, unde poate fiecare să aibă căţiva milimetri pătraţi personali unde să se dezvolte şi să se cârlionţeze.

Tendinţele ăstea decadente îmi strică mie tot planul cincinal.

***

Comentarii (18)

 • Nox spune:

  sa zic ca sunt dezamagita? sau sa tac si te las pe tine sa-ti dai seama de ce articolul acesta e cam de tot rah…celelalte erau mai generalizate si aveau o idee se baza. sau poate ca sunt eu paranoica si am prea multe asteptari de la un blog nenorocit facut la misto.

 • Nox spune:

  ah da, si inca o chestie, ca sa nu ma judeci gresit: mentionez ca eu am citit absolut toate celelalte articole.

 • Radu spune:

  ete fleosc.

 • mary_love spune:

  mie asta mi se pare cea mai tare dintre toate, mai ales partea cu integrarea in valul comunist de odinioara.. deh, bune timpuri! in comentariile de la articolul asta imi asum rolul de baba comunista, imi suna mai suculent decat ala de tigan borat si poat’ fac o minune si fac si chat aici, din moment ce regulile nescrise o interzic

 • Anonymous spune:

  oau! multam nox, m-ai scutit de un efort.

 • Radu spune:

  toti e critici domle

 • Stille spune:

  Nu-s eu mare experta in intrat prin efractie in casele oamenilor, dar mi se pare ca, daca nu invarti cheia de 2 ori in broasca, limba aia de metal nu intra suficient in perete si usa poate fi deschisa relativ usor izbindu-te in ea…mai ales daca e facuta dintr-un material mai flexibil

 • Nox spune:

  mai anonimule, matale m-ai inteles gresit bre. pai eu n-am nimic cu Radu, ba dimpotriva, tot respectul meu pentru dumnealui, ca reuseste sa fie si rational si amuzant si sa spuna ceva interesant. mie doar mi se pare cam fad articolul in cauza. atat.

 • Anonymous spune:

  du-te citeste-ti-l pe maddox

 • Radu spune:

  Da, pentru ca daca cineva face ceva bine si e cunoscut, automat toti care fac ceva vag asemanator copiaza de la el.

 • Lynx vodkA spune:

  V-ati gasit ce sa comentati :D

 • Nox spune:

  radule, stai mai calm, nu vezi k el e singurul care face mofturi. sa fie sanatos cu tot cu maddox-ul lui.

 • Anonymous spune:

  nu de tine ziceam radu. da-ti scuz balacirea

 • mimi spune:

  hmm iti place george carlin ? :D

 • Sleepy spune:

  Of, Radule, scrii atat de ţâţe si-asa ma scap in pantaloni de ras, ca n-am cum sa nu-mi doresc sa-ti dau o bere, desi esti un om cinic, sictirit, critic si alte calitati pe care le are omu la op’jde ani, nu dooj’. Saitu’ asta (cuvantul „blog” mie imi creaza cam aceleasi sentimente ca cuvantu „flegma”) imi aminteste de cartea aia pe care o ridica uamenii in slavi – „Nu toata iarba e la fel”. Bine-nteles, tu scrii mult mai bine.

 • Alexa Aldu spune:

  esti la fel de retardat si frustrat ca badea!
  te iubesc! vreau sa ne futem! pula mea…

 • Maria spune:

  Diferenta ar fii k dak t bushesti destul intr-o usa de calitate medie incuiata o data, poti s-o zbori pe la a 5a incercare.
  Mah nu stiu, esti baiat destept,da’… nu ucide zau, dak lauzi unele lucruri.asa, de exercitiu.sa nu faci riduri la batranete
  da park e mai cool sa t revolti la toate alea, nu?

 • indispensabil spune:

  Anul asta am inceput si eu sa aud zilnic tiganii cu fier vechi, si-s din ce in ce mai insistenti. Ma intreb cat de curand om ajunge sa ne trezim cu ei strigandu-ne „Fiare vechi” chiar in timp ce ne forteaza usa.

  Ca vorbim de lup – aud o tziganca „Fiare luaam, fiare luaam” pe strada. Nu e „coincidenta”, chiar sunt agasanti.

  La mine la bloc, cateodata, femeia de serviciu le mai arunca cate o tzeava ruginita (trecuta in rezerva) de prin subsol. Din cand in cand mai aud ca s-a mai spart la boxe. Ca sa aberez un pic, eu imi explic asa insistenta astora: ei fac un fel de prospectare, recunoastere pe teren: oficial dau 10 lei la femeia de serviciu pentru 3 tzevi, si neoficial (noaptea) fura la indiscretie, pentru ca ziua au vazut pe unde se pot strecura in subsol. Apoi a doua zi vine politia, face poze cu sapuniera cu zoom optic mare (sa dea greutate constatarii), si toata lumea e fericita.

  Deci parca e un facut: altu – un tzigan de sex masculin – cu „fiare vechi”.
  Se pare ca deja a devenit imn national. Deci tot ce am ajuns sa fac e intre doua „Fiaree vechi”

Adaugă un comentariu