CUM ÎȚI SALVEAZĂ BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ SPIRITUL LUÂNDU-ȚI BANII

Să facem întâi distincția între biserică și religie. Nu am nimic cu religia. E dreptul omului de a avea un prieten imaginar.

Omul simplu, care nu poate să-și justifice existența prin propriile gânduri și fapte are nevoie să creadă într-o poveste simpatică care explică existența lui. Să nu aibă dubii și întrebări grele despre viață în timp ce mănâncă șaorma, că nu-i tihnește. Omul de jos, care muncește toată ziua, tace din gură și cară în cârcă paraziții sociali are nevoie să știe că o face cu un scop bun. Că dacă e destul de pios și muncitor o să zboare pe norișori în eternă relaxare în viața de apoi. E ok să muncești pentru alții acum, o să te odihnești după moarte. O să-ți primești atunci răsplata. Ce deștepți au fost băieții ăia care s-au gândit să convingă plebea că o să-și primească salariul după moarte.

Dar biserica e o afacere. O șleahtă de paraziți sociali grași și bărboși care cântă pe nas și-și cumpără case și lanțuri la gât ca 50 Cent din banii fraierilor. Și nici măcar nu plătesc impozit pe afacerile lor vesele. Că sunt scutiți. Că doar cumpără lanțurile ălea de rapperi pentru că așa le-a zis Dumnezeu. Deja știm asta, să analizăm niște știri recente despre biserică.

După monopolul pe lumânări, Biserica vrea și monopol pe cruciulițe și icoane. Cum adică să vinzi cruciulițe fără aprobarea lor? Ei sunt singurii reprezentanți ai lui Dumnezeu pe pământ, fraiere. Nu ai voie să produci obiecte de cult fără să le plătești lor taxa de protecție.

Biserica vrea să pună monopol și pe moarte. Ce e mizeria asta cu cimitire private? Adică cum, să îngropi un cadavru și să nu ia și popa bani pe locul de veci? Să îți îngropi tu bunica într-un cimitir privat? Păi băi, fraiere, un loc de veci costă de la 3 000 la 10 0000 de euro. Cum să ajungă banii ăștia la un nepreot? Conform propunerii lor, nu o să ai cum să ai cimitir privat fără aprobarea unui consiliu BOR. Adică șpagă și procent. Taxă de protecție.

BOR vrea să interzică preoților să facă slujbă și să ofere asistență oamenilor care vor să fie incinerați. Cum adică să vrei să fii incinerat? Adică să nu plătești tu loc de veci, sicriu, săpat groapă și restul chestiilor? E ca și cum ai intra într-un restaurant, ai ocupa o masă și ai lua doar de băut, nu și de mâncare. Ocupi masa aiurea, sictir, săracule. Să plantăm cadavrele în pământ, că e o afacere mult mai profitabilă. Incinerarea e blasfemie.

Un deputat PSD, Andrei Sava, propune să nu se mai impoziteze salariile preoților. Care și așa sunt 60% de la stat.  După ce că aia e singura chestie impozabilă la ei, nici aia să nu mai fie. Evident că propunerea a venit la sugestia BOR, că nu s-a sculat ăsta într-o zi cu fața la icoană și l-au tăiat ideile. Săracii preoți se plâng că au salariul mic, ca al unui profesor. Cum să îl impozitezi? De parcă ei trăiesc din salarii, nu din afaceri și servicii fictive. Că faci un botez, sari cu banu’. Sfințești o mașină, sari cu banu’. Vine popa din ușă în ușă să dea cu aghiazmă, sari cu banu’. Interesați-vă cât costă o slujbă de nuntă dacă vreți să le plângeți de milă. Și banii ăia sunt pe sub mână, neimpozabili. Că nu îți dă chitanță că a cântat pe nas peste bunica. Și nici măcar impozit pe salariul ăla minuscul nu vor. Le pute să dea 2-3 milioane la stat pe lună.

În schimb, ora de religie e și la clasa pregătitoare! Pentru că și copiii de șase ani trebuie să afle chestii sinistre despre cum singurul mod de a evita iadul e să dai bani’ lu’ MC Paftenie să cânte despre Dumnezeu. Asta au în comun dealerii de droguri cu BOR: ambii știu că trebuie să îi iei de mici, când sunt naivi și cred tot ce aud. Când n-au cum să treacă tot ce aud prin filtrul gândirii. Când ajung la maturitate deja să fie adânc înfipt in ei gândul că trebuie să ofere patru milioane unui popă ca să dea cu aghiazmă pe Dacia nouă, altfel intră cu ea în zid. Din fericire ora de religie e opțională. Din păcate, “Reprezentanţii Patriarhiei subliniază că, potrivit prevederilor constituționale și legale care reglementează statutul orei de religie în învățământul public, școala nu este obligată să ceară acordul părinților pentru participarea copiilor la ora de religie.”  Deci e opțională doar dacă te împotrivești explicit îndoctrinării. Dacă nu, vine la pachet cu învățământul. Ca bara aia enervantă de browser pe care ți-o bagă winampu’ dacă ești prost și nu o scoți la instalare.

Dar preoții țin la educația populației.

Avem în țară 4 700 de școli, 430 de spitale și 18 300 de biserici. 15% dintre școli nu au autorizație sanitară deoarece au niște gropi în fundul curții în loc de toalete. Catedrala Mântuirii Neamului va costa 400 000 000 de euro. O școală costă 360 000 de euro. De banii ăștia am construi toalete în toate școlile care au nevoie și am mai construi încă 1 000 de unități de învățământ. Sau poate am investi în ăstea care sunt, în niște campanii decente care să motiveze tinerii să învețe. Să nu mai ia bacul doar 45%. Să nu mai fim o țară cu 18 300 de biserici și cu 55% dintre tineri analfabeți care nu-și iau BAC-ul. Analfabeții sigur își sfințesc Dacia mai des decât oamenii care au citit mai mult decât etichete.

Doamne miluiește.

Nu dați bani la popi. Evitați evenimentele care necesită dat bani la popi: nuntă, botez, sfințitul mașinii. Știu că rudele de la țară țin mult la chestia asta, da’ e secolul 21. E trist să îți construiești viața în așa fel încât să impresionezi rudele de la țară, meltene. Și dacă ai un copil la școală, ia un manual de religie, citește-l și gândește-te bine dacă vrei să ia notă pe învățat sfânta taină a cuminicăturii. Și dacă răspunsul este „nu”, du-te la școală, scoate-l de la îndoctrinare și dă-i o oră liberă. În care ar putea să învețe ceva inteligent. Sau să se joace afară. Ambele activități ar fi mult mai bune pentru el.

 

(articolul asta l-am scris pentru aici initial, dupa care am zis sa-l pun pe Vice, dupa care a facut vreo 1200 de like-uri intr-o zi dupa care am zis sa-l pun si aici, ca de. Doar n-o sa scriu ceva nou acuma. Sunt comod)

***

Comentarii (154)

 • Porcuşorul Radioactiv spune:

  E un subiect drag mie. Pe fiul meu care e clasa întâi nu il voi lasa la orele alea,mai bine îi explic eu ce şi cum.
  Când o să mă învrednicesc o să scriu şi eu un articol despre subect,acu prea mă fute lenea.
  Braco Radu pt. arricol şi muie la toţi comentatorii de după mine care o să se dea loviţi în haripă.

  • mikel spune:

   ce ii explici tu „ce si cum” mancatorule de cacat? ca mata lua muie si singura data cand tactu nu a nimerit in cur ci mai jos misterul universului s-a rezumat la aparitia ta?

   • Zattara spune:

    Ba boule , din toata furia ta ilogica a rabufnit doar o intrebare fara sens care arata ca esti genul care-si sfinteste dacia cand isi pune halogene .

    • mikel spune:

     bravo zlattare,inseamna ca ti-ai luat masina germana cu numar TX si faruri de ceata. tu esti genul hipsteras cu palarioara si bere la 033 ,este?

  • Gg spune:

   Daca tu o sa-ti educi copii dupa cata gramatica stii…

   • grnazi spune:

    v-ai de pul-a t-a! afalnabetule!

   • Dicktater spune:

    copiii – fututenguradeneeducat

  • teolog spune:

   salut vreau sa ity spun ca aici vb despre niste lucruri imaginare pe care le crezi ca fiind adevarate deoarece sunt unii in cler asa cum u i-ai descris dar majoritatea mor de foame. eu care sunt in sistem vad de zece ori mai bine cum sta treaba , referitor la catedrala este pana in 100 mil ,iar in dogme nu intru foarte mult vb de biserica si religie , care inseamna bis eclesia adunare si religie religare expresia simbolică a unei încrederi în existența unei realități absolute, deci vorbim despre dumnezeu si oameni nu poti sa ii separi ms mult atat am vrut sa spun

   • Adrian spune:

    Sa mori tu ca esti teolog si ai facut si facultate pentru chestia asta. Cum pula mea ai luat BAC-ul ? Amice, invata sa scrii!

    • draperie spune:

     Radule, n-am luat bacul doi ani la rand si nu-s analfabet, inceteaza cu prejudecatile ca toti cei care n-au luat bacul sunt analfabeti. Iti pot da nume de scriitori care n-au terminat decat zece clase, de oameni extrem de influenti care n-aveau studii absolut deloc, si care s-au educat singuri, ori de oameni impotriva sistemului fara obedienta ca sa zic asa (george carlin un exemplu care-mi vine-acum, a abandonat scoala prin clasa a noua), sau chiar genii care-au pornit afaceri fara facultati, care-au invatat acasa, citind ce i-a interesat (Mark Twain: „Don’t let your schooling interfere with your education”).
     E de un snobism cutremurator sa-l etichetezi astfel, pe un om pe care nici nu-l cunosti, doar pentru ca n-are interes intr-o materie. Faptu’ ca voiam sa dau la o facultate-n care n-avea o ora de matematica si picand la matematica, inseamna ca-s analfabet ? In primul rand prin analfabet inteleg a sti sa citesti si sa scrii, ori de citit citesc relativ fluent, iar de scris, stiu, ce-i drept, prost, dar stiu sa scriu, deci nu sunt analfabet. Faptu’ ca sunt semianalfabet si sfertodoct, asta-i e altceva, insa termenul de analfabet este utilizat extrem de prost in contextul ala. Consider matematica extrem de inutila pentru imbecilii capabili doar de divagatii literare, nu ii vad sensul (in afara de cazurile in care oamenii doresc sa-si insuseasca stiintele exacte ori sa faca o cariera sau sa se faca oameni de stiinta sau profesori de matematica sau informaticieni, etc). Nici contabililor nu le foloseste decat procedeul ala primitiv: adunare/scadere/inmultire/impartire. Niciodata nu te vei lovi de derivate, matrice, integrale, si daca vrei s-alegi un drum in viata ce stii sigur ca nu va contine astfel de notiuni, ce sens are sa le studiezi ?
     Nemaivorbind de faptul ca nu doar diploma de bac e lipsita de orice valoare, dar chiar si cea de facultate, nemaivorbind de sistemul de valori care a sufocat meritocratia pentru multe milenii de-acum inainte… intr-un mediu nociv progresul colectiv e regresul individual. In afara de faptu’ ca obtii un bilet pentru ceva ce vrei sa faci, nu exista alt sens al bacalaureatului.
     Mult mai ok ar fi fost sa se dea examen de admitere pentru facultati… sa inveti PENTRU CE VREI SA FACI SI TE INERESEAZA, nu pentru CE TREBUIE DAR N-O SA-TI FOLOSEASCA NICIODATA.
     Am luat opt optzeci la romana fara sa invat niciun comentariu, am scris noua pagini la partea a III a nestiind decat ideile principale ale caror neant le-am dezvaluit si scos in evidenta ajutandu-ma si de unele lecturi si referiri culturale cu care-am umplut paginile cu un discurs prolix. Am scris la „perspectiva narativa”, nestiind ca se raspunda cu subiectiva/narativa, vreo 10 randuri , comentand perspectiva autorului, deci am plecat din noua saizeci pentru c-am mers strict pe improvizatie si imbecilitate. Nu stiam absolut nimic tehnic la romana, nu stiam decat vag cateva caracteristici ale genului epic, cam asta era toata ” pregatirea mea tehnica „, in rest , citeam chestii inutile dar care-mi placeau, nu erau nici macar operele pentru bac, erau carti care-mi placeau. Am mers strict pe improvizatie, da’ la romana poti, daca nu esti analfabet, e imposibil sa iei sub sapte. Si la biologie/istorie poti, tot pe improvizatie, hazard si putin noroc, sa iei un sase-sapte. Dar la matematica daca nu inveti, se vede, acolo nu poti sa spui despre unu plus unu ca in viziunea lui cinci si a operelor sale exista o contradictie si ca de fapt noua se zvoneste c-ar fi raspunsul corect, acolo spui doi sau iei zero puncte ( ca nu e-n barem explicatia ta), si ma rog, ai chestii de cacat unde daca stii formulele alea trebuie sa fii retardat sa nu le poti aplica. Deci pana la urma si la matematica e de tocit (pastrand proportiile, vorbim de un matematica la un nivel de sobolan autist, c-asta se preda in licee momentan). N-am invatat in patruzeci si opt de luni nimic la matematica (doua ore pe saptamana aveam, si la prima ora de mate n-am venit in toti cei patru ani(nu ma puteam trezi), iar la cealalta ora am venit in primii doi ani, la un sfert din ele pentru ca era penultima si plecau multi acasa, si nu puteam sa fiu grasa din ultima banca ce crede ca daca sta la penultima ora si ragaie trigoane cu ciocolata-n timp ce ridica mana o s-ajunga om de vaza al societatii) si evident n-am stiut pentru cinci (opt exercitii din optsprezece). La partea a treia e analiza matematica ( cls. a XI a si cls. a XII a ) fiind la trei ore din patru mii, e lesne de-nteles ca nu stiam absolut dar absolut nimic, deci plecam din nota sapte maxim. La II ai matrice si legi de compozitie ( legile de compozitie dupa ce-am aflat cum se fac si ce proprietati jalncie au le-am facut, dar pe caiet, la bac nu le-am scris ) iar matricele au si ele , la fel, procedeul lor, nu poti asa ” dupa tine ” sa le rezolvi. Asa ca plecam din nota patru maxim. La I 6) geometrie, ai vreo sapte definitii de invatat, o sa cada una din alea, nestiind niciuna, iei pula. Si-am luat, ce-i drept, pula. Conchizand, cand m-am uitat, dupa ce s-au ispravit catastrofele in ceea ce priveste notele, la halul de dificultate submediocra, mi-a venit sa rad, pentru ca mi se pareau extrem de simple. Si totusi daca nu inveti alea trei foi A4 de teoreme si definitii, n-ai cum sa deduci raspunsurile. Blamabila e colosala lipsa de interes, dar, repet, n-are NICIO LEGATURA cu analfabetismul. Deja ma intind prea mult pe un subiect tangential. Nedumerirea mea e asta ( si te intreb iar, repetandu-ma, si insist, pentru c-am intalnit chestia asta la mai multi oameni ):

     De ce pleci de la premisa ca cine nu isi ia bacalauraetul e automat si analfabet ? Fara indoiala ca sunt si dintr-astia, dar la fel de analfabeti sunt si multi dintre cei optsprezece milioane de locuitori, la fel de multi sunt si prin cei patru milioane plecati, ce legatura are cu bacul ? De ce trebuie sa se dea ca exemplu, mereu, doar cei care-au picat (si atentie, nu vorbim de romana, unde, daca ai picat, nu poti sa fii altfel decat analfabet), ca si cand ei sunt singura pata neagra a societatii, singurul stigmat inavuabil – o societate ce-a ajuns cu progresul intr-un apogeu desavarsit – , dar este totusi tinuta in spate de analfabetii ( aratati cu degetul ) care n-au luat bacul ( diploma care atesta ca esti submediocru la trei materii dintre care doua nu-ti vor folosi la absolut nimic in viata) ? Poti sa-l faci in toate felurile, insa nu uita ca bacalaureatul nu e un etalon de „analfabetism”.
     Daca cernem facultatile de litere, filosofie, profil uman in genere, crezi ca nu gasim analfabeti autentici si-acolo ?
     Sunt atatia oameni de calitate care nu s-au dus la facultate… nu inteleg de ce se insista cu ideea ca absolut toti din aia cincizeci si cinci la suta dintre cei care n-au promovat sunt din oficiu analfabeti. A, ca-s ratati sau obsedati de inutilitate si de mediocritatea datoriei si nu-si gasesc motivatia-n viata, e altceva… sau ma rog, ca-s viermi, lenesi, inconstienti, si nici astea nu le poti atribui la toti, e diversitate pana si-n incompetenta… da’ analfabetismul n-are legatura cu asta, in ciuda faptului ca marii intelepti au fost analfabeti, deci nu e chiar atat de insultator (chiar si pentru un parazit fara demnitate) sa fii analfabet, macar poti sa fii fericit mai usor. Un om cu o minte ascutita, va filtra realitatea prin ratiune pana se va arunca pe culmile disperarii in toate iluziile metafizicii ori a transcendentalismului kantian. Bineinteles, va face asta doar daca detine un ego suficient de impunator care sa nu-i permita sa aiba acces la privilegiul de a se sinucide, pentru ca fiind convins de un intuneric nemarginit si fara constiinta, nu va putea accepta scenariul in care el nu mai exista, asa, macar, chiar daca sufera zilnic gandindu-se maladiv la aceleasi ideologii obscure si de o luciditate monstruoasa, macar e constient de asta, iar aceasta constiinta a sinelui il va impiedica toata viata sa se-aseze pe divanul spectatorului fara putere de decizie, al inactivului etern ce nu poate realiza ca nu mai e… a trai in tine, cu tine, luand decizii , e mai ispititor decat a ceda abisului insondabil.

     A doua chestie mega pe langa subiect. Care-i faza cu saorma ? Sunt atat de plictisit de comparatiile alea sinistre ” e ca si cand ala bla bla mancand saorma si ascultand salam si uitandu-se la becali ” si aceeeeleasi si aceeleasi personaje, din partea ta nu ma asteptam pentru ca stiu ca ai imaginatie si te duce capul la mai mult, nu esti un cretin care n-are umor si care se foloseste de aceleasi analogii pentru a atrage alti cretini care sa proceseze usor ce le transmiti si sa te placa astfel ajungand mesajul mai usor la ei, pentru ca stiu ca te doare fix in pula de ce cred cei care te citesc, da’ poate ti-a fost lene, e ok. Si stiu c-acum pare ca judec desi nu platesc nimic pentru a avea acces la ce scrii, dar din pozitia cititorului schingiuit psihic am dreptul chiar si la critica, mai ales ca sunt convins ca ti-e lene sa citesti ce-am scris… Mi-e atat de sila sa citesc o gluma sau comparatie cu saorma (si implicit cu genul de om care-o consuma) cam cat mi-e greata de emisiunea acces direct. Nu mananc saorma regulat (adica na, pe drum, lihnit de foame, deci cam treizeci pe an maxim ), da’ mi-e asa lehamite de aceleasi analogii lipsite de imaginatie, n-a mai ruginit in pula mea gluma cu ” mancator de saorma ” ? Doar Mircea Badea e capabil sa spuna acelasi lucru timp de opt ani si sa foloseasca aceleasi cuvinte in fix aceeasi ordine, iar Mircea Badea e un om incuiat, fara flexibilitate-n idei, rigid, care traieste dupa aceleasi doua idei iar cei care-l combat cu argumente rationale ii va agresa verbal, comportament de fanatic religios, deci de om obtuz cu viziuni extrem de limitate.

     Cerandu-mi scuze pentru digresiune si pentru faptu’ ca ce-am scris mai sus n-are legatura cu esenta articolului ( una educativa desi poate ca fara sa vrei ), incep in a-mi da cu parerea despre ceea ce se discuta in acest articol.
     Lasand la o parte mizeria afacerilor bisericesti si abjectul multora dintre preoti, de care toti suntem constienti, si despre care-ai si scris extrem de just in opinia mea, constat si o tartuferie de care te suspectam de mai multa vreme, si despre care vreau sa si discut. Si nu esti doar tu, si eu o am, si mai multi cred ca ne confruntam cu aceeasi chestie. Ma refer la ipocrizia asta cu ” prietenul imaginar ” cum bine-ai spus-o la inceputul articolului pentru a flata puhoiul de atei aroganti ce-s genu’ de oameni care fiind vulnerabili la intuneric incep sa urle prin intersectii ca ei sunt atei si se comporta mai rau ca cei care vand carti religioase crezand ca e cool sa fii ateu. Imagineaza-ti ca esti intr-un avion si ca o sa se prabuseasca, dar nu manCACAcat, fii sincer cu tine, in momentele alea nu te-ai ruga la Ceva ? Ti-ai imagina cele mai ridicole chestii de care sa te agati pentru a birui moartea. Consider ca pentru a accepta neantul ala cumplit ce ne pecetluieste , paradoxal, viata, trebuie sa fii capabil sa te sinucizi in orice secunda, numai un om scapat de constrangerile instinctelor de conservare reuseste sa-l ignore pe un asa zis Dumnezeu (D-zeu reprezentand scenariul lucrurilor semnificative, gandurilor „comforting” , in mare parte, lasand la o parte fanatismul si „te omor ca tii cu ceilalti si nu cu Dumnezeu”), un Demiurg atat de absent si totusi atat de ispititor prin insasi necesitatea noastra de nemurire, de etern; totul prinde un sens integral cand te amagesti cu gandurile divine, totul e un zambet gingas, violul e o mangaiere blajina sau o razvratire de moment, o dovada a liberului arbitru dat din iubire de Dumnezeu… atrocitatile sunt pacatele omului liber, iar purgatoriul camera-n care se negociaza destinul eternitatii in baza unei vieti mai mult sau mai putin corecte din punctul de vedere al justitiei celeste, si cu precadere al proniei ceresti.
     Pe cand un atare individ, care se lupta cu obsesia inutilitatii si a mortii, prea las sa se sinucida, cum poate oare sa se tarasca prin viata altfel decat anuland-o din oficiu, obisnuindu-se inca de cand respira cu sentimentul mortii ? De-asta spun, nu-l mai anula pe Dumnezeu si nu mai scoate ridicolul din ideologiile spirituale pe care nici n-ai avut bunul simt sa le aprofundezi dar le iei in ras, pentru ca, daca o sa dea cancerul maine peste tine, casa ta se va umple subit de icoane. Si nu numai a ta, si a mea, si a altor purtatori de cuvant ai ratiunii care vad ca mai comenteaza pe-aici sub confortul anilor tineretii ce ne dau privilegiul de a spera ca poate peste zece ani se va inventa elixirul, ca ni se va inocula substanta ce ne va regenera organismul si vom trai atemporal, ignorand blestemul si caderea in timp…

     • Radu Post author spune:

      felicitari, cel mai mare comentariu din 5 ani al site-ului. evident nu l-am citit, pentru ca ai zis ca nu ai luat bacul de 2 ori, si eu nu citesc ce scriu analfabetii.

      fanus neagu, tu esti?

      si da coaie, daca nu iei bacu la mate esti mai rau decat analfabet, demonstrezi ca in capul tau nu se pot forma legaturi logice simple. io nu fac distinctie intre tipurile de redusi, ca mi-e lene. nu-s redusolog. va zic analfabeti la toti.

      da’ as citi un rezumat de maxim 500 de caractere, daca-l face cineva

     • draperie spune:

      Asa e. M-am intins ca pula. Zici ca-s Vadim Tudor dupa ce-a pierdut alegerile. Am sa fiu succint pentru ca vreau sa vad ce raspuns dai pentru chestia de la final pe care evident fiind normal la cap n-ai citit-o. Primele randuri sunt mega irelevante, si-ai raspuns cat de cat, ca nu faci distinctie intre un redus dezinteresat si indolent si un analfabet.
      Al doilea lucru, iti spuneam de chestia cu ” mancator de saorma ” ca e atat de lipsita de imaginatie si mai ales ruginita incat mi-e jena sa si scriu despre ea readucand-o in discutie, si te imploram dandu-mi genunchi in coaie sa folosesti alta exprimare in viitor, ceva inovator si hazliu.
      Primele doua chestii sunt complet aberante si fara legatura cu articolul.
      In a treia parte (si ultima), fac o vaga referire la articolul de mai sus: Lasand la o parte mizeria afacerilor bisericesti si abjectul multora dintre preoti, de care toti suntem constienti, si despre care-ai si scris extrem de just in opinia mea, constat si o tartuferie de care te suspectam de mai multa vreme. Ma refer la ipocrizia asta cu ” prietenul imaginar” cum bine-ai spus-o la inceputul articolului pentru a flata puhoiul de atei aroganti ce-s genu’ de oameni care fiind vulnerabili la intuneric incep sa urle prin intersectii ca ei sunt atei si se comporta mai rau ca cei care vand carti religioase crezand ca e cool sa fii ateu.
      CITESTE ASTA, de-aici incep alea cinci sute de caractere: Imagineaza-ti ca esti intr-un avion si ca o sa se prabuseasca -dar nu manCACAcat, fii sincer cu tine-, in momentele alea nu te-ai ruga la Ceva ? Nu ti-ai imagina cele mai ridicole chestii de care sa te agati pentru a birui moartea ? Chiar sunt curios. In sinea ta realizezi si tu ca n-ai mai fi tare-n pula si nu i-ai mai batjocori pe-astia cu credinta lor. Consider ca pentru a accepta neantul ala cumplit ce ne pecetluieste , paradoxal, viata, trebuie sa fii capabil sa te sinucizi in orice secunda, numai un om scapat de constrangerile instinctelor de conservare reuseste sa-l ignore pe un asa zis Dumnezeu (D-zeu reprezentand scenariul lucrurilor semnificative, gandurilor “comforting” , in mare parte, lasand la o parte fanatismul, un Demiurg atat de absent si totusi atat de ispititor prin insasi necesitatea noastra de nemurire, de etern; totul prinde un sens integral cand te amagesti cu gandurile divine, violul e o mangaiere blajina sau o razvratire de moment, o dovada a liberului arbitru dat din iubire de Dumnezeu… atrocitatile sunt pacatele omului liber, iar purgatoriul camera-n care se negociaza destinul eternitatii in baza unei vieti mai mult sau mai putin corecte din punctul de vedere al justitiei celeste, si cu precadere al proniei ceresti.
      Nu-l mai anula pe Dumnezeu si nu mai scoate ridicolul din ideologiile spirituale pe care nici n-ai avut bunul simt sa le aprofundezi dar le iei in ras, pentru ca, daca o sa dea cancerul maine peste tine, casa ta se va umple subit de icoane. Si nu numai a ta, si a mea, si a altor purtatori de cuvant ai ratiunii care vad ca mai comenteaza pe-aici sub confortul anilor tineretii ce ne dau privilegiul de a spera ca poate peste zece ani se va inventa elixirul, ca ni se va inocula substanta ce ne va regenera organismul si vom trai atemporal, ignorand blestemul si caderea in timp…
      Am depasit iar patru mii de pagini, bag pula, cre’ca fac peste 12 ore un rezumat la rezumatul asta.
      Sunt cancer.

     • Radu Post author spune:

      am fost destul de aproape de a crapa incat sa fiu sigur ca se intampla. si nu mi-a trecut nici o divinitate prin cap. acuma poti sa dispari, sau trebuie sa iti dau io ban pe ip manual?

      nu coaie, daca tu esti atat de slab incat sa te rogi la iisus mereu cand ai o diaree dureroasa asta nu inseamna ca toti oamenii negociaza cu disperare cu fiinte imaginare cand ajung in rahat.

      io-s impacat cu existenta mea si pot muri foarte calm, fara zbateri existentiale de ultim moment.

      si shaorma e laitmotiv ca e simbolul traditional al romanului. mai vorbeste cu melteni sa vezi cu ce pofta povestesc cum mananca shaorma. asta e visul a 70% dintre romani: sa aiba bani sa manance shaorma in fiecare zi. obisnuieste-te cu metafora, ca pana cand nu dispare shaorma n-o sa dispara nici ea.

      si acuma serios. dispari ca ti-am dat destula atentie si sincer, te dispretuiesc prea mult incat sa vreau sa mai citesc vreodata o intrebare de-a ta. du-te si da bacu.

     • Radu B. spune:

      Sa spui ca toti cei care nu iau BAC-ul sunt analfabeti e ca si cum ai spune ca toate femeile sug pula…
      Inevitabil s-a gasit si femeia care sa spuna ca nu suge pula… Asa e mereu, dar noi stim mai bine.

 • bogdan spune:

  m-ai deprimat inainte de weekend

 • mihai spune:

  doamne milfuieste!

  • Cockwork Orange spune:

   Amin, fiuleeee!!!!

 • Mitel spune:

  Hurrr dar fara indrumarea Sfintei Biserici ne-am pierde instantaneu constiinta morala si ne-am transforma in niste canibali violatori. Ma duc sa ard o copie a Originii Speciilor. *sunete de respirat pe gura*

  • Burn spune:

   Arzi in flacari.

   • chiombi spune:

    it was joke
    ___________

 • Red spune:

  Nu stiu la ce ora ai pus articolul asta, dar sunt convins ca la altele ai fi avut deja pana acum zeci de comentarii porco-distractive. Concluzia? Majoritatea „sculelor” pline de vitejie si de umor sado-maaso care iti comenteaza pe aici sunt crediciosi pana in maduva oaselor. Despre subiectul asta n-au curaj sa se dea „scule” pline de haz, ca pana acum. Plesni-v-ar un coi, enoriasi primitivi ce sunteti! Cum plm sa mai rad la poantele voastre de postaci cand de-acum sunt obligat sa va imaginez stand sub poala popii si bataind la cruci din maini? Jalnicilor!

  • Wanna spune:

   Esti dobitoc! Daca vrei sa-ti expui pareri, poti s-o faci pana ti se inclesteaza degetele pe tastatura, dar nu instiga la ele. Nu te roade pe tine ata de la chilot(da! esti gheu si porti lenjerie feminina) daca eu aleg sa am prieteni imaginari. Si eu detest popia(afaceri bisericesti, dilarit cu lumanari), asta nu inseamna ca nu aprob ideea si nevoia de a crede in ceva. Fara asta am fi niste balamale ruginite care ar scartai la cele mai sensibile activari, am sarii la jugulare pana ne-am reduce ca banii de la tine din portofel. Adicavasazicaca radu are un punct, tu esti doar un revoltat sinistru care crede ca e cul sa fi nonconformist.

   • Red spune:

    Q.e.d.,stimabile Wanna! Tu esti unul dintre enoriasii primitivi de care pomeneam. Poate ca nu stai sub poala popii, dar da-te in plm, sa fii credincios e doar o forma de prostie. Religia e a animalelor bipede, oricat ar imbraca-o ele in „cultura”. Crezi, du-te in ma-ta, daca asta vrei! Si citeste mai jos comentariile „enoriasilor” care s-au bagat pe aici ca musca in curul calului, vei fi mandru de ceea ce sunt capabili sa spuna sio sa gandeasca si vei descoperi cam unde se situeaza pe scara evolutiei increngatura voastra, a credinciosilor.

 • xyz^ spune:

  și în plus, BOR încurajează prostituția la negru!

  • WTF spune:

   si la asiatici, si la mulatrii. Adica BOR nu discrimineaza, decat pe evrei care sunt rai, a si pe musulmani ca „are” pusti. Si cum sa aiba unii mai multi pusti ca noi? Sa castige concursul de futut pusti?

 • tony spune:

  nici nu trebuie sa citesc. e mai mult decat evident totul.
  pacat ca oamenii sunt si vor fi prosti o lunga perioada de acum inainte.

  • Mihai spune:

   singurul lucru care e evident aici e cat de prost esti tu, asa ca mars la cacat!

   • mata spune:

    Esti retardat! Sugi tu in continuare la popi idiotule, si lasa pe cei care gandesc sa o faca.

    • Mihai spune:

     de cand mancatul de cacat se numeste „a gandi” bai labagiu trist? te trimit in acelasi loc ca pe prostul de mai sus.

 • Kevin spune:

  Corect! Cu o singura mentiune: religia (si cei care o propovaduiesc) ofera un anumit comfort oamenilor (in general… adica acea populatie de care se vorbea mai sus care, din pacate, este si va fi majoritara). In plus, sunt comunitati in care bisericile arata jalnic, in bataie de joc. Din vina BOR-ului, cel mai probabil, care nu are grija de propria-i gradina (care e si a Domnului, nu? :)) ) si nu investeste peste tot la fel (ca deh, oamenii sunt egali in fata Domnului, nu?) Asa ca argumentul adus de BOR, ca sunt parohii sarace, este o idiotenie, iar Statul nu ar trebui sa se ia dupa ei… Eu unul nu inteleg de ce clericul se amesteca atat de tot in laic. Chiar asa de medievali am ramas?!

 • Stefana spune:

  Foarte adevarat. Cu amendamentul ca romanul cu dreapta face cruce, iar cu stanga il imbranceste pe fratele dreptcredincios, ca sa ajunga primul in biserica, la moaste, la coliva etc.

  • mata spune:

   Mai eu cand vad o cruce ma intreb daca acest simbol are ca origine o sabie.
   De ce?
   Pentru ca in vremurile de mult apuse biserica impunea crestinizarea cu sabia.
   Sunt profund apolitic, dar cred ca comunistii faceau un lucru extraordinar suprimand burghezia, religia si punand tiganii la munca.
   Se stie ca in perioada interbelica, inainte ca Gheorghiu Dej sa preia puterea, BISERICA detinea 70% din terenurile tarii, si burghezia restul.
   Deci este evidenta tendinta de imbogatire a Preainaltilor sau cum draq isi mai spun…la naiba parca traim intr-o cocina de tara unde haosul domneste!

   • Reti spune:

    crucea provine (dupa „zeitgeist”, si unele carti) dintr-o constelatie, care … cauta si tu in plm ca nu mai stiu

   • ma-ta spune:

    Esti cretin ca si ma-ta.

    Era mai bine pe vremea comunistilor ca aveau toti cretinii ca tine un loc de munca si de mancare .

    Asa , cu libertatea e mai greu ca nu prea mai ai pe cine linge in cur pentru o felie de paine .

    Mars la cacat

    • mata spune:

     Nu am fost decat elev pe vremea comunistilor si stiu ca toata lumea avea servici, isi castiga cinstit felia de paine.
     Acum da, trebuie sa faci orice pentru un loc de munca cu un salariu de cacat in propria tara, retardule de bani gata!

     • jos_cenzura spune:

      atunci muta-te-n coreea de nord in pm, acolo iti gasesc aia un loc de munca asigurat sa-ti poti castiga cinstit felia de… orez; astia mai dezvoltati intre timp o ard in libertate si-si permit si placerea sa dezbata teme teologice pe net

   • Whiplash spune:

    Cea mai proasta abordare au avut-o comunistii in problema bisericii. Din cauza redusilor mintal care au daramat biserici in vremea aia, acum oamenii sunt mai incapatanati ca niciodata sa-si pastreze credintele arhaice.

 • gogu spune:

  Daca implicai si partea spirituala, pe langa cea materiala, atunci deveneai un reformator.
  Si daca tot iti pui intrebari si ajungi la concluzia ca religia facuta de oameni e o prostie, plina de ritualuri idioate, atunci intreaba-te si daca, pe langa ce fac popii, si ceea ce spun e gresit.
  Inchipuie-ti ca Dumnezeu chiar exista, dar intr-un fel cu totul diferit decat cel propagat de BOR.
  Dumnezeu nu-ti cere sfintiri, inmormantari cu ritual, pomeni, pupat de icoane si moaste.
  Atunci ce-ti cere Dumnezeu?

  • Radu Post author spune:

   daca as fi dumnezeu ti-as cere sa iti tii sub control conditia de animal, pornirile meschine, sa ai un aport social pozitiv si sa incerci sa iti atinzi potentialul maxim de fiinta ganditoare.

   si atat.

   acuma sa scrie cineva pe o piatra si sa coboare de pe munte cu piatra.

   • ybodonmi spune:

    toate bune si frumoase pana la faza cu „pozitiv”. nu da niciodata o sansa creierelor mari sa nuanteze. asa incep toate rahaturile.

   • bubu mic spune:

    vezi un pic cele 10 porunci…

    • Radu Post author spune:

     capitanul evident. ai prins referinta. era destul de clara. tu te prinzi greu de fel, de simti nevoia sa semnalezi ca ai inteles ce am zis?

  • dumnezeu spune:

   Nu-ti cer nimic, ma doare-n pula de tine.

   Am lucruri mai bune de facut decat sa va verific pe voi de pacate.

   • Mihaita spune:

    Dumnezeu are pula? Nu are si pizda? Pai nu ne facu dupa chipul si asemanarea Lui? What the fuck, there’s got to be a mistake here!

    • dumnezeu spune:

     Ba da prost te-o facut ma-ta ca eu sigur nu te-am creat pe tine.

     Femeile-s facute din coasta lu adam deci nu mi se aseamana. De aia-s si mai proaste femeile.

     • Mihaita spune:

      Pai, daca nu m-ai facut tu, Doamne, cine pula mea Iti da Tie dreptul sa ma injuri? Ca n-am mancat aceeasi ambrozie si n-am baut acelasi nectar, nu? Futu-te-ar Zeus cu tridentul lui Poseidon in cur!

  • mata spune:

   Nu cere multe, si in nici un caz avantaje materiale.
   Off, daca ar fi specificat clar sa nu platim taxe la biserica, inmormantari nunti si botezuri..

 • dana spune:

  oamenii care vor să fie incinerați… cred că sunt dintre aceia care nu mai cred că prietenul imaginar e important… și deci oricum nu aveau nevoie să râgâie bărbașii după ce-s reci… îi lasă oricum reci.

  • adrian gura-oblica spune:

   da, proasta curului. automat incinerarea presupune ateism. si respiratul prin cur presupune automat ca esti sandra romain.

   • Zorba spune:

    Bei adriene, in vest, in special in Benelux, un procent important dintre credinciosi au ales incinerarea. Iar numarul e in crestere. Asta fara sa fie „automat” atei. Dar cum tu n-ai prea iesit din periferie, ti-e greu sa-ti inchipui „automat” ca un credincios poate alege si alta cale decat ingroparea unui lesh puturos la 2m under, insotit de corul bocitoarelor, de popi, dascali, gropari, nebuni si cersetori, ce sug intovarasiti banii rudelor…

    • adrian gura-oblica spune:

     tocmai asta sugeram, retardatule, dupa ce vaca pe care o luasem la pule ne explicase cum cei care prefera sa se parleasca post mortem nu cred in domnul.

     sau ti s-a parut partea a doua a analogiei foarte valida si asa ai tras tu concluzia?

   • mata spune:

    ” automat incinerarea presupune ateism” de ce ma?
    Nu zice religia asta a pulii ca avem suflete si sunt ”nemuritoare”,daca vreau sa fiu incinerat arde si sufletu’ matii?

   • IepureleCuRabie spune:

    Se pare ca analogia (sic!) ta cu Sandra Romain a fost prea subtila sa inteleaga toti racanii

 • pitic frustrat si pasnic spune:

  permiteti un comentariu strict pe tematica biblica:

  in primul rand, Biblia spune clar ca mortii sunt morti, nu exista suflete care parasesc corpul, mortii nu simt nimic si nu vor nimic, deci nu e asa cum isi imagineaza multi din cei care nu studiaza Biblia deloc. inclusiv tu.

  Biblia in schimb spune ca va fi o inviere (in viitor, nu imediat dupa moarte, deci in viitorul omenirii) a celor drepti si a celor nedrepti, iar cei drepti vor mosteni viata vesnica iar cei nedrepti moartea a doua. Invierea asta, daca iei Biblia nu a avut loc inca, caci nu a venit ziua Domnului, zi in care va desfiinta sistemul actual, nu Terra, ci sistemul satanic in care traim.

  In al doilea rand, biserica ortodoxa nu este crestina. Icoanele sunt idoli, idolatria este interzisa de Biblie, mai precis si profetul Isaia in vechiul testament arata ca nu e in regula sa te inchini lemnului, iar moastele si puparea lor e idolatrie a mortilor (care nu au inviat inca, nu au suflet) etc deci este un cult pagan al mortilor.

  A zice biserica ortodoxa si crestina e o contradictie in termeni.

  Deci, studiza Biblia. „cercetati scripturile” zice acolo. „crede si nu cerceta” zice popimea.

  • Mihai spune:

   ma-ta zice „xrede si nu cerceta, cand ii da tac-tu limbi in pizda pe intuneric si ea are sifilis…

   • pitic frustrat si pasnic spune:

    citeste comentariul cu atentie.

  • Razvan spune:

   Ahahaha, mai nou si martorii lui Iehova citesc piticigratis.

  • mata spune:

   Scuze, pot sa las studiul bibliei ptr. 200 de ani si sa merg la o bere cu baietii?

  • Cristi spune:

   Piticule, stai ma ca le dai dauna totala la tastaturisti…ala abia asteapta sa citeasca eticheta la bere cu prietenii si tu vii cu analiza iehovista pe text :-) cand iei o carte scrisa acum mii de ani de oameni, rastalmacita, rastradusa si cenzurata, scoti la teorii pana maine dimineata. Numai bine.

 • Marius spune:

  Si crezi tu ca daca banii nu s-ar mai duce inspre biserica, s-ar duce spre educatie? sau pur si simplu nu s-ar duce nici la biserica, dar nici in alta parte… Esti prost de bauni in privinta asta.

  • Radu Post author spune:

   dadeam un exemplu de utilizare mai buna a banilor, proasta pulii.

   • fane de la sifoane spune:

    mariuse esti un spermatozoid de Marutza.Cretinule cu 400mil de euroi se poate face un kilometru din autostrada suspendata a lui oprescu

 • stealthO3 spune:

  poate intr-o buna zi o sa te trasneasca prietenul asta al nostru „imaginar”

  • dumnezeu spune:

   Atat timp cat n-am trasnit preotii eu zic ca radu n-are de ce sa-i fie frica

  • mata spune:

   Da mai retardule, ia-ti o casca cu paratraznet…..

  • Cockwork Orange spune:

   Confucius saracu spunea ca daca manifestarea divinitatii este fulgerul atunci Dumnezeu este cel mai mult interesat de copaci. Esti prost. Muie cu cacat.

 • Cristian spune:

  Eu am primit chitanta la nunta. Si altii au primit. Probabil sunt mai multi cei care o primesc in mana… In rest, fiecare e liber sa creada ce vrea. Si ala de alege sa creada sta mai linistit o viata decat ala permanent nervos pe babe, popi, etc.
  Cu banii ai dreptate in principiu. Dar cu CMN si cele 400M eur ma stric de ras de fiecare data cand citesc asta, ca lucrez cu bugetul ei in fiecare zi. Plm, tu esti din presa, tocmai tu crezi ce scriu aia de-ai tai?? Pana si Deutsche Welle a muscat-o.

 • fane de la sifoane spune:

  Oare de ce la creat Dumnezeu pe Adrian Copilu Minune?sau pe Gigi becali?

  • mata spune:

   Pe primul sa cante, pe al 2-lea sa dea bani la biserici..bonus points for the first one, mai destept in cazul nostru ptr. ca strange la teschereaua lui…

 • pitic frustrat si pasnic spune:

  daca vreau sa ma reincarc spiritual, prefer sa merg la pocaiti. Acolo nu pupa icoane, nu fac cruce, nu se inchina la sfinti (sfinti de fapt inseamna crestini exemplari, pot fi si oameni vii), si rugaciunile se fac direct catre Dumnezeu in numele lui Isus. Atat.

  Ortodoxia face parte din religia falsa, numita in Biblie „Marele Babilon”.

  Biblia insasi condamna practicile „ortodoxe”, de aia popimii nu-i convine sa se distribuie Biblii gratis in public si sar ca arsi daca le arati ca se inchina de fapt, la morti.

  • nem panik spune:

   si tu chiar crezi ca schimbi opinia cuiva de pe aici? taci acolo, da-le pace. doar stii ca Dumnezeu ii lasa sa creada minciuni (2 Tesaloniceni 2:11).

 • marius spune:

  Biserica pute…a cacat

  • stealthO3 spune:

   exact…dar numai cand intrii tu in ea

   • Gaozel spune:

    La noi e si faza asta cu „mostenirea” credintei.. Toti copii sunt botezati la putin timp dupa nastere si le este impusa religia si credinta in Dumnezeu. Asa sunt crescuti de parinti si nu e foarte usor sa schimbi chestia asta de unul singur. Eu nu o sa-mi botez copilul, o sa ii explic niste lucruri si o sa-l las pe el sa isi dea seama si sa decida ce vrea sa faca.

    „Să facem întâi distincția între biserică și religie. Nu am nimic cu religia. E dreptul omului de a avea un prieten imaginar.”

    Biserica reprezinta religia.. Distinctia se face intre religie si credinta.

    • Gaozel spune:

     Nu stiu de ce pula mea am dat reply la jegu’ ala..

 • vick spune:

  Ce-as fute o maicuta..

 • me spune:

  omule, esti genial!
  pacat ca in romania sunt mult prosti care cred in tot ce spun popii. pe langa asta toate partidele pentur sprijinul electoral le-o sug popilor … de fapt si-o sug reciproc… in numele domnului.

 • chiombi spune:

  unu la unu total intreg de acord
  doamne-ajuta!

 • Harciog spune:

  Ete prostul,citeste can-can. . .ten’ gura de manelist.

 • dongabone spune:

  Radule, articolul asta ar trebui citit pe intervalul orar al tuturor programelor de stiri din Ro. vreo 7 zile la rand, poate se trezeste in pula mea bizonul roman odata si-o data.

 • preot spune:

  Articolul ete pertinent, corect !Pune reflectorul pe falsa …biserica si slujitorii ei. Dar comentatorii de pana acum si cmentariile lor sunt suburbane Nu sunteti numai vulgari, sunteti si pristi ! Unul pt. care nu ma stradui sa-l numesc , spune ca ortodocsii nu sunt crestini…. Pai daca sunt catolici, ortodocsi,reformati, etc. sunt crestini prin definitie! Atat cat va dati de destepti, sunteti victemile sigure ale acestor abuzuri facute in numele bisericii, daca viata va v-a pune la incercare… pt ca sunteti prosti !

  • jos_cenzura spune:

   va v-a pune???
   Your comment was a bit too short. Please go back and try again.

 • Mihaita spune:

  Yeah, one more thing to put on my kill list, next to gypsies, manele-players and taxi drivers: PRIESTS!

 • no diggity spune:

  Adam si Eva ar trebui reprezentati cu ombilic sau fara?!

 • Reti spune:

  In sfarsit un articol bun bun… Ce tare ii comparatia cu winampu’ :))

 • Degeaba spune:

  Apreciez efortul de a scrie un asa articol. Insa suntem putini. Prea putini. Iar ei sunt multi. Prea multi…

 • Razvan spune:

  „Ești un popă infect cu mâna pe bani,
  când vine vorba de f*tut copii și lins icoane ai șapte dani.
  […]
  da, da, da… să-mi sugi p*la de ziua ta !!!.”

 • preacuviosul spune:

  Sunt extrem de suparat. Trebuia sa pui un titlu mai explicit. Acum, din cauza ca am citit articolul tau nu o sa mai ajung in rai. Si o sa trebuiasca sa te torn la popa cand o sa ma duc sa ma spovedesc. Trebuie sa ma duc sa bag 500 de matanii in spatele casei…

 • IPS spune:

  Sunteţi o adunătură de oligofreni. Rebuturi alogene, total insignifiante. Radule, ai o faţă de prost care spune totul despre tine. V-aş tăia limbile pentru cum maltrataţi limba română, degeneraţilor.

  • chiombi spune:

   ups, a venit ips sa ne ipsuleasca la ip-uri sulemenite.
   bashti, ips, hai bahatlo, ca dimineata tre sa ne canti pe nas prin difuzoarele de manelar simandicos lipite pe bisericile neamului.

   inalt prea sclifositule. fi-r-ar ma-ta ultima inmormantare pe bani.

 • - I - spune:

  Biserica s-a bagat cu forta intre om si religie, iar religia s-a bagat cu forta intre om si credinta. Dar daca elimini biserica si religia, foarte multi oameni o sa inceapa sa gandeasca, ceea ce va genera o gramada de probleme.
  Sa dai putere de decizie la un prost si te vei speria de ce e capabil. Oricum e socant cand vezi ce gandesc prostii. Vezi Facebook.
  Biserica e un rau necesar. Nu-mi vine sa cred ca spun asta, dar ma sperie de ce sunt capabili oamenii prosti si disperati…

 • Gabi spune:

  Biserica e cea mai puternica arma de manipulare in masa. Vorba dragului Mircea Badea „…sa-i prostim pe prosti”
  S-au gasit toti „credinciosii” sa comenteze. Si cu cata inversunare… ce limbaj elevat au multi dintre ei !
  V-ati prins, ironizez!
  Sper din tot sufletul, ca pe cand voi avea copil si va fi la scoala, „ora de religie” sa fie tot optionala. Sau va iesi cu scandal…
  Si citand Porcusorul Radioactiv, cu o corectare mica:

  „Bravo Radu pt. articol şi muie la toţi comentatorii de după mine care o să se dea loviţi în haripă.”

 • Ralu spune:

  1000 de lei costa slujba de cununie.Si nu,nu iti dau chitanta. Nici macar una de mana.
  Iar chestia cu religia in scoli e sinistra, indoctrinare curata.

 • Mihai spune:

  Foarte relevant. Tonul este cam prea drastic, de unde observ multe reacţii violente, dar se potriveşte cazului descris. Felicitări!

 • IepureleCuRabie spune:

  Uau, articolu asta pute din cauza la ce e mai de cacat la majoritatea ateilor – „Vai coaie, ce destept sunt eu ca sunt ateu si ce prost esti tu ca nu esti !”. Crezi nu crezi, e alegerea ta – daca te-a fatat ma-ta prost, nu conteaza daca esti ateu sau nu.

  • chiombi spune:

   era vorba de libertatea de a alege credinta si de separare a statului laic de biserica, la fel ca peste tot unde se cheama ca e civilizatie.

   ateu, musulman, pastafarian, orice, ai voie sa crezi, dar nu platesc eu prin taxe ortodoxeala ma-tii, sa imi sperie mie copilul cu manele despre razbunatori din cer. ca al meu nu e un coclet ca al tau, si nu are nevoie de bataie sau amenintari ca sa functioneze ca altceva decat un maimutz grobian cretin.

   daca vrei povesti cu barbosi care te bate dupe moarte, tempula mea la biserica pe banii si taxele tale. nu sponsorizez superstitii si monopoale pe furtisag.

   eu vreau sa dau bani pentru expolarare spatiala, nu pe manele cu lant cu cruce la gat. hai plangi ca e biserica pe moarte si se dau unii destepti pe internet.

   cacat, unde nu merge cu amenintari cu iadul o luati pe partea cu „ce superiori se crede ateii”.

   repede, coa, cineva se crede superior pe internet, trebuie sa zici ceva!

   • IepureleCuRabie spune:

    Imi fac mea culpa, ma refeream la comentarii nu la articol, probabil ca am baut gazolina

   • IepureleCuRabie spune:

    Si sunt si de acord cu tine oricum la chestia cu cine e ortodox si recunoaste Biserica ar tb doar ei sa contribuie dar asta e, tu poti fi pacifistul curlui si tot platesti din banii tai bugetul Armatei, sau ecologul curlui si tot din buzunarul tau acoperi gaurile la nustiuce mastodont de stat caruia probabil nu-i pasa de ecologia ta.

    Ideea de baza e ca e de cacat ca si aici e cazul „ma-ta are cratima” ca se trezeste tot mediocru sa adere la trendul de a fi ateu ca asta te face automat mai destept decat altii. Pula mea, destept/prost te fata ma-ta dupa cum am zis mai devreme, nu e ca si cum credinta are vreo relevanta.

  • chiombi spune:

   cacat, ai pus ghilimelele prea mici pentru ochii mei de miop.

 • Alex spune:

  foarte reusit articolul…
  intr-adevar, religia este pt oameni simpli si mai ales docili, de unde o societate isi scoate cu abundenta sclavul de rand, intoxicat de reclame si manea… si tocmai bun de utilizat la urnele de vot ;)
  ce nu se observa este ambiguitatea in care tot circul asta este ambalat si inca servit noua tuturor si mai ales intelectualului de rand, care se trezeste intrebandu-se despre legatura dintre credinta si religie.

 • Andreea spune:

  mersi pt articol. cred ca e primul pe care il gasesc mai mult informativ decat de entertainment :)

 • cosmin spune:

  Pai cum sa fac ma sa nu dau bani la popi? Numai ce showuri am cu parintii ca sunt „pagan”, ca deh ai mei sunt ortodocsi si eu gandesc exact cam cum ai scris tu in articolul asta. Dar cand o veni vremea sa ma insor sa vezi atunci ce distractie o sa fie! Cum o sa le explic socrilor ca eu sunt liber cugetator si ca nu vreau sa dau bani la biserica pentru nunta si ca nu vreau sa fac botez si cate altele? Iti dai seama ca ma lasa potentiala nevasta pentru altul mai „integrat in sistem”?

  • XYZ spune:

   Sau o lasi tu, nu vad de ce te-ai insura cu o „oaie” si nu vad de ce te-ai insura la modul general vorbind? Ti s-a urit cu binele, cu libertatea? Iti pune cineva pistolu’ la cap sa te-nsori? Sula-n coaste? C-asa „tre” sa fii in rindu’ pulii, pardon, al lumii? Crezi ca a avea saiba pe deget e mare kkt pansat? Apai insoara-te si vezi tu…. Si pe mine m-ar durea fix in cur de ce ar zice ai mei sau ai ei daca nu vreau sa dau bani BOR-aturii romane cu vreo ocazie speciala…. Sa zica, ca ramin cu zisu’….

 • Sa moare mama! spune:

  Biserica face tot ce face ca sa ii fie la romanu shaornist bine!! E normal sa iti ia banii atata timp cat banii sunt ochiu’ dracului.. Biserica ia toti banii din lume si le da fooc!!!! Ai inteles gresit actele bisericesti..

 • fane de la sifoane spune:

  faza cu religia teoretic e buna,adica sa sperii prostimea ca cineva sus acolo te urmareste non stop si te pedepseste daca faci rau.Popii profita de chestia asta si castiga o gramada de bani pe spatele indobitocirii maselor de cretini.Totusi sunt niste intrebari care le as pune lui Dumnezeu :de ce mor copilasi nevinovati cand biserica spune ca ei au suflete pure?

 • mwahaha spune:

  io acu 20 de ani(aveam vreo 10) cand a venit popa de Pasti cu cerseala,i-am dat o suma de vreo 10 ori mai mica decat „normalul” si popa mi-a zis sa-mi iau bomboane de banii aia. si de-atunci nu l-am mai vazut.

 • alex spune:

  ba, da ce te-ai documentat tu pt articolu’ asta…ca si pt alea cu rosia montana…spirit liber ce esti…meriti felicitari :)

 • Jenant spune:

  Nu pot sa nu observ cat de retardati sunt majoritatea cititorilor blogului asta. La articolele cu subiecte gen coi, pule sau sa dam cu piatra in Alina sar toti ca in Braveheart (nu zic ca articolele de genul nu sunt ok). Dar atunci cand vine vorba despre un subiect mai serios, mai apropiat, sa zicem, de viata reala, majoritatea oligofrenilor care misuna pe aici tac, pentru ca, probabil, nu au nimic de spus.

  • Radu Post author spune:

   pai ce plm sa spuna? au citit, sunt de acord si atat. trebuie sa confirme ca-s de acord?

   • fane de la sifoane spune:

    cine plm tace bah muistule?sunt vreo 100 commenturi.Ce vrei sa zica lumea?La ce ne trebuie biserici?oricum crapam mai devreme sau tarziu.Sa demonstrat vreodata ca vreun popa de asta infect are vreo legatura cu divinitatea?NU.Majoritatea fut baietzei in cur,sunt mai pacatosi ca noi asta care injuram p aci

    • Mihai spune:

     Esti prea prost sa existi, impusca-te si gata….

 • jos_cenzura spune:

  Si fara biserica (buna, rea, cum o fi dansa) cum ar fi societatea? Vreti iarasi materialism stiintific? Pe deasupra, eu unul prefer ca masele vulgare si violente sa aiba ceva frica de Dumnezeu, altfel am belit-o. (Scuze, am folosit tot un termen de provenienta religioasa). Intr-adevar, e penibila faza cu subventionarea religiei de stat, dar pana la urma aproape orice subventionare de stat e penibila – pana si educatia. Religia nu este singura materie de indoctrinare, istoria este cam tot pe-acolo. Iar a fi ateu nu te face cu nimic mai destept, nici mai interesant. Au existat si credinciosi mai saltati, cu mult mai saltati decat toti cei care ne dam cu parerea pe-aici (inclusiv Descartes, Leibnitz, Locke, Mozart, pana si Voltaire).

 • Roxana spune:

  Exista o lege care permite parintilor sau copiilor majori sa faca o cerere si sa nu participe la orele de religie. Eu tocmai am terminat liceul si nu am participat la nicio ora de religie in acest fel si pot spune ca nu am pierdut nimic.

 • Has spune:

  So damn true ! Adica..si eu cred in Dumnezeu,dar chestiile astea cu popi si dat bani gramada ma seaca ! Spun sincer ca nu imi place sa ma duc la biserica ; in mintea mea biserica ar trebui sa fie doar un loc imaginar aflat in sufletul nostru . Eu la biserica nu ma pot ruga, acolo e un loc unde esti analizat din cap pana in picioare,barfit( & other s***s).Nu poti sta relaxat sa te gandesti la ceva bun, sa iti rogi Dumnezeul sa te ajute,oricare ar fi acela pentru tine.In fond si la urma urmei nimeni nu gandeste ce zice popa ! Asa ca prefer sa spun un Doamne ajuta si sa imi continui ziua ! Cat despre bogatiile preotilor – da,intr-adevar,ei comit un abuz. Daca ar face ceea ce sustin ( duc cuvantul lui Dumnezeu mai departe,ne invata ce-i bine bla bla bla )in primul rand bisericile nu ar arata asa. Cand crestinismul a inceput sa ia amploare in toata lumea, pai oamenii se rugau in pesteri . De parca ar conta unde ne rugam..Daca crezi pe bune in ceva , in Dumnezeu sa zicem , pai te rogi la el si nu te lauzi, ii transmiti iubire prin orice mod potrivit dar ..TACI! Totusi,fiecare face ce crede si ce vrea ! Asa ca nu va mai certati aiurea pentru opinii total diferite .. !

 • beheader69 spune:

  Oameni idioti vor continua sa existe multi ani de acum inainte, ma refer la cei care comenteaza pe aici.
  PS: radu, schimba naibii fundalul ca ma innebuneste scrisul

  • Radu Post author spune:

   ia pula

   • beheader69 spune:

    ia-o tu.si schimba fundalul!!!!!!!!!!!!!!!!

 • beheader69 spune:

  *ma refeream la UNII din care comenteaza pe aici, nu TOTI.

  • fane de la sifoane spune:

   Eu ma refer strict la mata cand o fut in cur

   • beheader69 spune:

    nasol cu agramatii, am observat ca colcaie pe aici pe la comentarii.
    ce e aia mata?
    Voiai sa spui ca o fut eu pe mă-ta ?

    • fane de la sifoane spune:

     sugi pula cu un scop maret si profund patriotic

     • chiombi spune:

      s-au gasit bine slugile fostii securitati, acuali anticomunisti basiti, sa apere dreapta biserica secatoare de popor.

      nu stii ca astia se decoreaza intre ei cu popii si isi dau ghionturi de propaganda unii altora?

      repede se ataca daca pui in discutie libera alegere. toti cretinii care sunt de dreapta si austeri (cu altii) pe banii statului si toti intelectualii sub sutane slinoase facute din pensii taiate si confiscate pentru colive. stapanii fricosi. cacatii pansati mostenitori ai comunismului.

    • Dinu spune:

     ” ca colcaie ” e o cacofonie, agramatule !

 • Lucian spune:

  Super, super tare articolul. Am o singura obiecte, si nu are legatura cu articolul :). Fa blogul pe alb frate, ca ma dor ochii citind pe negru dupa ce am rasfoit toata ziua site-uri pe alb, pt ca asa sunt majoritatea, si mai ales ca eu citind de la munca acest articol, nu sunt obijnuit cu o lumină de bârlog, din aia care o vezi in cameră la un hacker.

  • Radu Post author spune:

   da’ ecranu’ tau nu are lumina? eu vad fain pe negru.

   • Lucian spune:

    Am ecran special pt grafica la munca :) crede-ma ca are lumina. nu e vb de asta, crede-ma, eu stiu ca tu esti obijnuit cu coloristica site-ului, dar nu inseamna ca si restul sunt la fel :). Acu depinde, poate nu te intereseaza, dar am trimis link-ul la un coleg care era interesat de articol si s-a oprit dupa primul paragraf din cauza descrisa mai inainte. Incercam sa te ajut.

    • chiombi spune:

     apasa ctrl+a si se vede mai ok :)

     • nevermore spune:

      mie-mi place verde. verde inchis. si cu picatele galbene pe ici pe colo. exprima asaaa ceva primavaratic. speranta. si mai ales CREDINTA PACATOSILOR HUOOoo

 • Lucian spune:

  Si din cate vad, mai e cel putin un comentariu mai sus care descrie aceeasi problema :D

  • Radu Post author spune:

   uite ca am facut un sondaj pa fesbuc si doar 10% dintre raspundaci au fost de acord cu tine.

 • Petru spune:

  Adevarul este undeva la mijloc . Avem nevoie de repere religioase si nu tre sa generalizam !

  • Radu Post author spune:

   da? de ce avem nevoie de repere religioase? ca asa zic reperele religioase?

 • alexandra spune:

  Era o poza in care popa sfinteste aparatul de forat de la magistrala 5 de metrou :))

 • alamicderespirausor spune:

  Intre lady gaga si sfanta parascheva nu i nici o diferenta , amandoua arata la fel, si produc sume imense .

 • chrisa spune:

  Io ce sa mai zic?…De multa vreme n-am mai citit un articol asa de bun. Cei care nu dau doi bani pe ceea ce poate chiar Dumnezeu le-a dat, liberul arbitru, posibilitatea de a alege liber daca vrei sau nu sa tolerezi spalarea creierului propriului tau copil sau sa gandesti daca e bine sau rau ce face clica asta de smecheri ( am avut 2 in familie, asa ca stiu cum si ce fac mai bine),atunci sa continue sa scrie articole de juma’ de pagina, ca unul de mai sus si sa se roage la Dumnezeu sa treaca prin scoala cu fituica-n mana, poate ajuta…

 • costin spune:

  Mircea Toma: “O solutie imediată pentru a inviora publicul, este sa inlocuim cu curaj sloganul “Jos Basescu!” cu “Jos Dumnezeu!”
  Ruxandra Ivan (Militia Spirituala): “Dumnezeu e mort, se stie!”

  Grupul Militia Spirituala a comandat de la IMAS un sondaj privind implicarea “civica” a tinerilor din Romania, iar rezultatele aratau cam asa: majoritatea tinerilor au incredere in biserica si armata, iar dintre tinerii care au “cultura civica”, “cultura protestului”, care participa la proteste, marea majoritate nu cred in Dzeu, nu au incredere in armata, etc. (in cazul de fata este vb despre cei care asta iarna strigau la unison cu Mircea Dogaru, in Piata Unviersitatii – sondajul a fost realizat imediat dupa stingerea “revolutiei”)

  Prezentarea concluziilor sondajului si creionarea pasilor urmatori a avut loc in februarie la Facultatea de Istorie, eveniment condus de Mircea Toma, la care au discutat cei de la Militia Spirituala, dar si Nicusor Dan, sociolog-conferentiar-doctor-etc Alfred Bulai, vicepresedintele asociatiei Eco-Civica, pesedintele Cartelului Alfa, Petru Dandea, etc.

  imaginea publicata la inceputul articolui, preotul care sfinteste armele, exprima intocmai spritul conferintei de la Facultatea de Istorie. Acolo religia si biserica erau tratate de profesori universitari, presedinti de asociatii civice, activisti stingisti, sindicalisti si jurnalisti pe de o parte prin demonizare, pe de alta prin batjocorire – Iata cum ar fi fost comentata imaginea de vicepres Cartel Alfa, Pentru Dandea:

  “Anomalia, pentru ca este o anomalie, incredere, armata, Biserica, e Romania! Original. Ai incredere in egala masura, sau foarte aproape, intre cel care trage cu tunul si ucide oameni si in cel propovaduieste credinta in Dumnezeu, altruismul, bunatatea. E o timpenie.”

  Batjocura la nivel de clasa primara. Scopul acelor arme este de lupta intr-un razboi defensiv si de a tine in viata soldatii romani care nu se duc in curciade de cucerire a teritoriilor necredinciosilor, se duc in razboaiele care apara civilizatia din care facem parte, razboaie in care ne-am angajat prin aderarea la NATO. Toate aceste angajamente sint pentru sociologul Bulai si toti cei prezenti “o timpenie”, un semn al inapoierii de “ev mediu timpuriu” a romanilor.

  Asadar, pentru sociologul profesor universitar Alfred Bulai, increderea mare in armata este un semn al inapoierii, indoctrinarii si obedientei “inoculata la nivele profunde”:

  “Cind ai incredere in Romania, si la nivel de intreaga populatie, si la tineri, in armata, instituia protestului, nu? O institutie democratica prin definitie, in Biserica, e cam greu. E foarte greu! Asta ne spune, ce? Ca avem o societate cu un model cultural in care s-a inoculat obedienta la nivele profunde, repet, nu la nivel public, unde toata lumea poa’ sa vorbeasca, la nivel profund al angajarii.”

  Dan Trifu, (vicepresedinte Eco-Civica): “De ce Biserica si armata sunt pe primele locuri?! Asta este prostia romaneasca!”

  Solutia gasita de vorbitori? Teoria Critica, lupta pentru cistigarea hegemoniei culturale a societatii asa cum a fost gindita de comunistul Antonio Gramsci care a realizat in detaliu un plan de a slabi fibra societatii, atacind pilonii centrali – biserica, armata, familia, libertatea economica – pentru a slabi societatea, pregatind-o astfel pentru comunism.

  Puteti urmari filmari de la evenimentul de la Fac de Isotorie si comentariul Ancai Cernea aici: http://inliniedreapta.net/lavedere/by-alexa-anca-cernea-despre-militia-spirituala-si-falsa-societate-civila-un-mesaj-pentru-dreapta-romaneasca/

  consider ca asta a fost una dintre cele mai importante conferinte din educatie ale ultimilor ani.. indoctrinarea cu ideile stingii radicale au intrat oficial si in invatamintul superior din Romania. intram in rindul lumii, imbratisam fara ezitare umtimele mode – aici bigotismul si fanatismul ateismului militant si ideile lui Antonio Gramsci si ale Scolii de la Frankfurt, care au ca scop indoctrinarea in scoli, media, presa, etc, a tinerilor si populatiei in general cu idei comuniste. Nu socialdemocrate, ci comunism! Antonio Gramsci si Scoala de la Frankfurt sint scoli ale gindirii comuniste.

  A doua parte a conferintei a fost dedicata ideilor anticapitaliste, dar in acelasi registru, al batjocurei infantile.

 • rotopercutoreproducator spune:

  felicitari. am sa incep din nou sa iti citesc chestiile.

 • krakilla spune:

  Nu i se pare nimanui ciudat ca majoritatea comentariilor la acest articol sunt pline de ura? E irelevant ce va comenta un cititor, pro sau contra, referitor la articol, raspunsul pe care il va primi va avea trimitere la mama respectivului.

  Eu cred ca il voi lua pe Draperie si vom pune bazele unui grup elitist al carui singur scop va fi eradicarea prostimii si marlaniei. Vom inchide bisericile, mass-media si internetul. Vom mai lasa spitalele, scolile si militia. Apoi vom crea un test care va determina cine mai e demn sa se baseasca pe acest pamant. Nu va fi un test de inteligenta, va fi un test de omenie si bun simt la care va pica 90% din populatia pamantului. Astfel omenirea nu numai ca va fi salvata dar va fi si mai buna.

  Cine ma va injura de mama, suge cacat. Cine nu ma va injura de mama, suge cacat.

  • Your Whore of a Mother spune:

   Mai treci pe la un control psihic, dar tare ne e frica ca te inchid astia la bulau (de fapt te incurajam) …

 • geomir spune:

  Trist, trist, trist! Evul mediu se intoarce

 • jos_cenzura spune:

  Intre un intelectual credincios, implicat in biserica, precum Nicu Steinhardt si un liber cugetator inteligent ca Iliescu, l-as alege pe primul fara sa clipesc. Deci haideti sa nu mai generalizam.

 • Gogu al II-lea spune:

  Treaba asta cu indoctrianrea tine intr-o oarecare masura si de individ. Eu am copilarit la tara pana la 10 ani(varsta critica in multe privinte). Bunica ma lua la biserica in fiecare duminica, loc in care ma plictiseam groaznic. Am facut religie intensiv in generala, cu amenintari de iad si alte prostii. Cu toate acestea, am ajuns ateu. Pentru a ramane bou, trebuie sa nu fi dispus sa iesi din grajd. Sa darami usa daca e incuiata.

 • husky spune:

  totul consta in optiuni.

 • Oarecare spune:

  Bun articolul, poate doar putin incomplet. Din pacate, asta nu e o problema doar in Romania, stai sa vezi ce bugete se aloca prin Finlanda bisericilor (ma rog, aia mai au si de unde, dar asta nu ii scuza).

  Problema e ca 80% (plus minus) din tara asta sunt indoctrinati de mici in religia ortodoxa. Eu personal nu mi-am picat BAC-ul pe vremuri, dar am fost repetent prin a 9-a la religie, ca deh, profa cita Biblia, eu ii citam Nietzsche (care, dupa cativa ani, am realizat ca a fost un ipocrit si tembel). Asta e, o sa ma asigur ca viitorii mei copii vor fi scutiti de asemenea indoctrinari.

  Revening la subiectul initial, o singura adaugare am – fiecare crede ce vrea, dar nu pe banii mei. Vrei biserica? Fa-ti! Nu imi lua mie din remuneratie/venit/salar ca sa iti satisfaci prietenii imaginari si sa tii o mafie de miliarde. Si nu ma obliga sa ascult liturghia in timp ce ma cac, daca am nefericirea sa stau chiar langa o biserica (holy shit la propriu). Teoretic suntem un stat secular, practic…ba.

  Oricum, desi te inteleg Radu, nu prea cred ca se va schimba mare lucru in viitorul apropiat. Poate nepotii noi o sa se bucure de o lume mai putin indoctrinata si plina de cacat spiritual, dar pana atunci…

  • gigel frone spune:

   Din pacate, traiesti intr-o societate, si oriunde ai trai statul se comporta ca o Mafie… Nu esti de acord cu ea, nu vrei sa platesti taxa de protectie (gen asigurati sociale, taxa pe proprietate, pe masina, etc.), ori ti se confisca, ori te cam duci la puscarie… Poti sa te muti prin Papua Noua Guinee, dar cred ca si acolo tot de taxe dai :))

 • Radu Cristian spune:

  AM vazut si pe aici niste oameni care s-au ars la gaoz din cauza la acest articol. Ba pulalailor, daca sunteti atat de credinciosi incat si atunci cand va cacati se aude muzica bisericeasca, de ce pula mea, nu exista o dovada concreta ca ceea ce este inaintat de biserica este corect? In pula mea.. voi chiar credeti ca lucrurile s-au intamplat exact asa cum este scris in biblie? Serios, un pletos, care o luat dupa el nu stiu cati hipsteri si s-au plimbat de-a lungul israelului si etc… Ca mi prea lene sa deschid subiectu’, ma mir ca ca nu arata si harta cu locul pe unde a umblat jesus. Pas cu pas…
  In plus, sa fim seriosi acum, mai dati si voi pe Discovery, Nchannel, stii pula mea ca is multe canale care mai baga ceva informatii in mintea retardatului roman de rand. Dar, nu prea ai ce sa faci in tara asta, cand toate babele isi iau nepotii duminica si nu numai, si se duc la biserica si hopa cum il aud ca se schelalaie pe prot hopa si ele urmeaza fraza muzicala cu un fel de mormait sinistru. Si i spun la nepotel, vi aici ca daca nu te bate doamne doamne. Sau orice alta fraza implementata in mintea unui copil. Si cum „copchilul” este extrem de udor de influentat de asemenea cacaturi zise de BUNI, normal ca dupa ceva timp si el ajunge la asemenea stari si pareri. Mai sunt si deastia care de mici isi cam dau seama cum sta treaba defapt. Dar nu sunt multi, altii ajung pe la 18 19 ani si dau de pizda si hopa uita de jesus, de preot, de cutia milei si de babele ce se schelalaie in fata la o pictura cu un sfant. AMIN.

 • Exces spune:

  „Nu am nimic cu religia. E dreptul omului de a avea un prieten imaginar.” – scurt si la obiect, GE NI AL

 • Nicol spune:

  Mda,dew la bun inceput faci o mare greseala.Deja cataloghezi ceva despre care sunt absolut sigura ca nu stii mai nimic…
  Prieten imaginar?Ok sunt de acord cu tine,daca cineva isi imagineaza pe vreun tataie care ne priveste de undeva de sus,hmm da nu cred nici eu.Dar totusi,fizica cuantica spune ca exista alte dimensiuni,si ca DA in concluzie exista viata dupa moarte!Referitor la biserica sunt de acord cu tine,biserica ascunde multe este doar un sistem de cacat care doar indobitoceste omul,ascunde ADEVARUL,pentru ca daca toti l-ar cunoaste ar fi anarhie!!!S-ar duce dracu tot sistemul construit cu atata truda,da?
  De ce ascund adevarul despre al treilea ochi,de ce guvernele lumii spun nu anumitor droguri precum ayuasca sa te intrebi.Ai incercat vreodata?!Sau macar DMT….Pui iti spun din proprie experienta,STIU CA CEVA EXISTA<DA?!Cand nu fac nici un rau organismului,dar intr-o experienta de genul asta ai de-a face cu alte lumi…
  Well cam atat pentru acum,astept raspuns.

 • O,Scump Actor! spune:

  Vatican: Actor Vasile Butnaru,por favor,Cambia Tu Mente,Transforma Tu Vida! Abri Tu Mente al Dinero! Multiplica Tu Capital. Vasile,Mejora Tu Vida con Dinero… Mucho Dinero! Actor Vasile: Vatican,recebido.Claro.Soi un actor de teatro religioso y cambiato la opinion: El Dinero Viene a Mi de forma esperada e inesperada.

Adaugă un comentariu