Întuneric și liniște

Îmi auzeam inima cum îmi bate, în gât. Simțeam cum îmi vibrează timpanele în ritmul ei. Ochii mi se obișnuiau, încet, încet, cu întunericul. Am văzut-o pe maica-mea, chircită în colț, cu mâna la gura soră-mii și cu o groază întipărită pe față. Aia mică, habar n-avea ce se întâmplă. Taică-miu încerca să pară calm dar lumina lunii se strecura printre jaluzele, pe tâmpla lui și lucea. O picătură de transpirație alunecă de pe fața lui, pe linoleul rece. Și făcu așa de mult zgomot.

Freamătul de afară se înteți. Se transformă în tropăit. Un ritm infernal care ne încercuia din ce în ce aproape.Venea cu aerul, intra în noi. Ne simțiseră. Știau că suntem în casă. Și citeam în ochii bulbucați ai familiei mele că și ei știau că nu mai e nici o scăpare. Se auzi un ciocănit în ușă. Maică-mea își înăbuși un țipăt.

Și atunci am văzut o schimbare în soră-mea. Un calm răutăcios. De parcă umanitatea din ea plecase de acolo.

-Ce-ar fi să le dăm drumul? șopti ea, cu un zâmbet sinistru, lipsit de inocența copilărească pe care o știam. Nu mai era cu noi. Maică-mea o strânse la piept cu disperare. Bătăile în ușă nu mai conteneau. Și atunci am făcut ceva nebunesc. M-am ridicat, am tras aer în piept și m-am dus să mă uit pe vizor. Și oroarea pe care am văzut-o mă bântuie de atunci. Mici, mulți și tenebroși.

-Primiți cu colindul? Țipară ei, într-o voce. Am împietrit. M-au simțit prin ușă. Poate blufau. Am făcut trei pași înapoi și m-am pus înapoi jos, lângă familie, îmbrățișați de întuneric și liniște.

– Nu înțeleg de ce nu pleacă. De ce bat încontinuu la ușă de 5 minute, deși nu am răspuns. Ce își imaginează, că ne-au prins căcându-ne pe toți și ne așteaptă? Că ne răzgândim? Că dacă dormim atât de profund încât să nu răspundem 5 minute înseamnă că sigur am vrea să ne trezim ca să auzim niște colinde și să dăm niște bani? De ce nu pleacă? șoptesc eu,dintr-o suflare.

Taică-miu se uită lung la mine, ca și cum n-am înțeles nimic de la viață și îmi răspunse simplu.

– Pentru că știu că ne ascundem. Că nu vrem să ne întrerupem din ce facem ca să auzim același cântec tâmpit a mia oară și să mai dăm și bani pentru întrerupere. Asta e natura românului și asta e realitatea colindului de mii de ani. Ei bat la ușă și noi ne prefacem că nu suntem acasă. Care cedează primul. Ei din bătut la ușă sau noi din prefăcut. Bunică-miu îmi povestea că în ’48 a stat 3 luni cu colindătorii la ușă. Și-au mâncat opincile. Și ei și ai noștri. Dârzi ca munții cu toții. Până la urmă bunică-miu a cedat și le-a deschis. Trei colindători muriseră de inaniție de la ei și unul de la noi. Așa a murit unchiul tău Grigore, dumnezeu să-l ierte, asta e situația.

– Totuși, nu înțeleg. N-ar fi mai simplu să deschidem ușa și să le spunem că nu primim?

– Cum bă să nu primești cu colindul, dar ce, ești neam prost? Nu îți place Crăciunul?

***

Comentarii (20)

 • bogdan spune:

  eu vreau sa pun un bilet pe usa pe care sa scrie : „bati in usa asta, bat si eu in tine.” dar sigur maica-mea nu o sa fie de acord. asa ca sufar in mine :(

  • Hardcore spune:

   O vai. Cat de hardcore poti fi.Nu iti convine sa ii auzi ? Deschide usa si arata-ti masculinitatea; eventual bate-i direct si fura-le banii. Dar vai, mamica nu te lasa sa lipesti biletelul de usa asa ca iti exprimi neputinta de a fi masculul alfa in blocul tau intr-un comentariu pe site-ul asta :( .Josnic.

  • ion spune:

   vezi? nenea hardcore te-a certat, dar nu te simti prost. asa e el, dobitoc. acu’ se simte un pic mai bine, ti-a aplicat o corectie verbala si te-a pus pe fagasul corect.sau daca nu, macar a scutit lumea lui de perfecti de un prost.asta in ipoteza in care te sinucizi in urma apostrofarii lui. mai bine nu o fa. injura-l de neamurile vii si moarte. n-o sa mai inteleaga nimic. cum? nu esti prost? este doar el dobitoc? aualeu. poate se sinucide el.

 • Mihail Abagiu spune:

  Avantajul de a locui la casa este ca poti lega usa de la curte cu sarma sa stalp si poti propti portile cu pari mari de lemn. Si te bagi in casa, dai un LOL in numele lui ala micu’ de s-a nascut si te doare-n… Craciun!

 • MyEvilTwin spune:

  Bun. Mai trimiteti.

 • hai davai! spune:

  Ceva mai bun n-am mai citit de mult!

 • ginav spune:

  mie nu-mi vin comentarii cool, dar simt nevoia sa-mi exprim aprecierea: ce-mi place cum scrii!

 • Catalin spune:

  Foarte bun articol :))))). Descrie perfect situatia din ultimii ani.

 • closcutz spune:

  Eu am primit cu colindul,am dat 10 lei.Erau copiii vecinului,stiau ca sunt acasa.Au venit la pont sigur.Mult mai tenebros si grotesc sunt cetele de tigani care urla prin metrou,sunt insistenti,put oribil si provoaca greata.Nu stiam de ce m-am apucat sa citesc Mein Kampf zilele astea….

  • ion spune:

   superiorule. ai dus si apa si sapun. ai mein kampf. esti un cacat spalat.

   • closcutz spune:

    ma pis pe mortii ma-tii de cioroi

 • Ganjaman spune:

  Erau odata 3 pui de ninja cu colindu.
  Bat la usa si credinciosu deschide:
  – Buna ziua, primiti cu steaua ?
  – Da …
  Pfiu pfiu pfiu …

 • crocoy spune:

  eu can am auzit ca vin copiii din bloc cu colindul m-am, bagat in pat si mi-am tras patura peste cap

 • Hitler spune:

  Cand vin cu colindul la mine, dupa ce termina ei poezia, colind si eu si nu le mai dau bani, le zic ca suntem chit

 • Mihaita spune:

  Eu ii primesc pe toti. Am un sac de nuci pe care il pun la poarta deschisa. Ei vad sacul si secara. Aud prin sat ca-s tudose. Poate vor un sac cu bani.

 • alaindeloc spune:

  Deci gata. Ma apuc sa pun bani in frunte. Asta a fost mult prea misto. L-am citit in timp ce ma cacam. Face toti banii.

 • gabi spune:

  genial

Adaugă un comentariu