Varvara 5

Fiinţele peşterii se apropiau cu un bolborosit ciudat. Nu venea de la ele. Doar îi chiorăiau maţele lui Dorin. Cele cinci creaturi erau foarte greu de descris. Trebuia să fii acolo sau să fii foarte bun la metafore ca să eviţi a spune că arătau ca nişte ciuperci cu mâini şi picioare. Un corp cilindric, de vreo jumătate de metru, cu o pălărie rotundă şi colorată în loc de cap. Două mâini şi două picioare gumoase, terminate în trei degete groase ca nişte cremwurşti. Nu aveau nici un organ de simţ vizibil. Dorin nu înţelegea clar ce vede, dar nu avea nevoie. Pentru că în caz de pericol, avea o cheie franceză.

Ăştia-s oameni ciupercă?! întrebă sau afirmă Vasile.

Întrebi sau afirmi? că nu îmi dau seama din ton. Hai să nu ne grăbim cu presupunerile. Dorin se sui pe Varvara, strângând bine cheia franceză în mâna dreapta. Nu păreau capabili să sară, cu picioarele ăla scurte şi gumoase. Abia îşi ţineau echilibrul. Dar niciodată nu strica să fii precaut când te întâlneşti cu specii noi. Asta o învăţase din Star Trek.

Când tot ce ai e o cheie franceză, orice lucru pare bun de lovit cu o cheie franceză, oftă Vasile, întristat de violenţa lui Dorin. El era pacifist. Se apropie de un om-ciupercă şi îl atinse cu degetul pe pălărie. Acesta se bălăbăni puţin şi se echilibră la loc. -Uite! Sunt prietenoşi!

Mai mult erau nepăsători. Sau incapabili să îi observe. Oamenii-ciupercă trecură pe lângă Vasile şi se aliniară pe malul apei. Un jet subtire de lichid ţâşni dintr-o gaură minusculă dintre membrele lor anterioare.

 – Ştiu că am zis să nu sărim cu presupunerile, dar cred că apa aia în care îţi bălăceai faţa mai devreme nu e chiar apă.

Vasile ridică din umeri. Şi ce dacă era pişat de om ciupercă? Avea gust de apă, ţinea de sete. Scârba e o stare de spirit. Ciupercoşii terminară rapid treaba şi porniră înapoi spre spiralele de sticlă luminoasă, bălăbănindu-se pe nisipul galben. Aveau un mod ciudat de a merge, ca nişte copii care s-au căcat în pantaloni. Cei doi muncitori îi urmară, tăcuţi, bălăbănindu-se de foame.

Peştera avea forma unui dom cu diametrul de 3-4 km şi cam 100 de metri înălţime în mijloc, unde se afla construcţia cristalină. Pe jos, piatra era acoperită cu un strat de nisip fin, mai adânc decât braţul unui om. Alte forme de viaţă, în afară de cei aproximativ 200 de oameni-ciupercă adunaţi în jurul structurii fosforescente nu păreau a exista în toată peştera. Nici măcar cea mai mică plantă.

Construcţia cristalină era mult mai uimitoare de aproape decât şi-ar fi putut Dorin imagina. Scări subţiri sfidau arhitectura clasică, intersectându-se în aer cu jgheaburi întortocheate care făceau tirbuşoane şi bucle unul în jurul celuilalt. Arăta ca cel mai complex sistem de tobogane făcut vreodată. Şi asta şi probabil era, constată Dorin cu uimire, urmărind cu privirea un om ciupercă cum se suie pe o scară, cu agilitatea lui de pinguin beat şi se scurge într-un jgheab, alunecând până jos în bucle şi spirale.

https://www.facebook.com/virlanpaul

https://www.facebook.com/virlanpaul

Civilizaţia oamenilor ciupercă era absolut fascinantă, observă Dorin, urmărindu-i ore în şir. Se adunau în grupuri mici şi se îngropau jumătate în nisip, formând figuri geometrice simple. Din când în când, unul ieşea din nisip, se urca pe una dintre scările structurii şi se dădea pe un tobogan, ducându-se apoi să se îngroape iar, lângă colegii lui de trib. Şi asta era tot ce făceau. Dorin era atât de impresionat încât aproape îi dădu o lacrimă. Era o civilizaţie perfectă care descoperise fericirea în două lucruri extrem de simple: meditaţia şi datul pe tobogan. Fără drame existenţiale, suferinţă şi incertitudine. Fără nevoi meschine ca mâncat, sex, ierarhie socială. Erau toţi egali în ciuperceala lor.

Şi pe Dorin îl tăie invidia şi tristeţea. Invidia că nu poate fi ca ei şi tristeţea că va fi nevoit să mănânce un om ciupercă ca să supravieţuiască. Stomacul chiorăia a jale.

***

Comentarii (24)

 • Gabrian spune:

  Da!

 • E. Cioran spune:

  Frumos, o dam in Labish. Intrebarea si oftatu, cand bagi R34?

   • E. Cioran spune:

    aduce a poezia lu’ ala, mananc si plang. si daca tot vazui desenele frumoase de le faci si asemanarea oamenilor ciuperca cu niste mici puli, ma gandii ca o orgie e pe vine, asa ca intrebai cand. in rima.

  • Breakenuze spune:

   Baga tu un R34/R37 si lasa caprioarele, ca nu ti-au facut nimic.
   Da, sa nu spui daca merge, ca pun astia taxa si pe sucul gastric, nu de alta, da poate reuseste unul foarte acid de fel sa transforme acidul in XTC sau nu, si apoi totul va face crack in jurul lui, nu in interiorul lui,

 • Sandman spune:

  Asta-i varianta light porn de la Vorbitor in numele mortilor,

  • unualtu spune:

   asta e replica de om care a citit 2 carti la viata lui.

   • Radu Post author spune:

    normal. ca restul seamana cu alea doua. ce rost are.

    • yjetutjy spune:

     daca se declara careva incantat de poliloghia asta, sa stii ca mananca cacat.

     • chiombi spune:

      pfaaa, tocmai cand era sa zic ca sunt incantat de poliloghia asta, mi-ai bagat tu mintile in cap.
      radu cred ca e distrus, cu lamele infipte in incheituri si cu laptopul in flacari.

      ciocoiule, avem voie sa zicem ca sunt moderat delectati? sau mancam asfalt? nu de alta, dar ne pasa foarte tare de parerea ta. exact atat de mult cat si parintilor care te-au abandonat circului cu pedofili care ocolea orasele cu mai mult de 5000 de locuitori. stii tu, locul de unde ai respiratia aia de sloboz.

    • E. Cioran spune:

     Stai mah, ca mai sunt 50. Plus jokerii

    • Sandman spune:

     Replica asta e din Vacanta Mare?

     • E. Cioran spune:

      Probabil. Dar a intrat in constiinta comuna

   • Sandman spune:

    Da-i bataie si ajunge-ma din urma cu lecturile, mai ai 2 si esti acolo… daca nu sesizezi ironia, data viitoare o sa folosesc zambilici, sa fie pe intelesul tau.

 • ano spune:

  ba deci sa moara Obi Wan-Kenobi, cata cheie franceza e in poza aia.

 • eu spune:

  Cum dracu faci sa intuiești așa bine caracterul personajelor? Mai nene ești formidabil ,descrii în detalii comportamentul șoferilor de autobuz și pe cel al muncitorilor din subteran și pe cel al piloților de avion și multe te personaje care nu au nimic în comun cu modul tău de a trai.

 • closcutz spune:

  Desenul ala de fapt este un stomac colorat cu un om cu cheie franceza.Totusi sunt suspicios cu privire la oamenii-ciuperca….daca sunt otravitori?Oricum e genial sa iti dea prin cap ca o ciuperca se poate pisa.Incredibil!!!!

 • Pulamea spune:

  Coaie, m-am prins! E calatorie spre centrul pamintului, sau plm se cheama.
  Greu, da’ m-am prins.

  • Suleyman Magnificul sub domnia iubirii spune:

   „Lloyd: Why you going to the airport, flying somewhere?
   Mary: How’d you guess?
   Lloyd: I saw your luggage, then when I noticed the airline ticket I put 2 and 2 together.”

 • cory spune:

  Radu scrie bine, cu talent si jos palaria pentru autorul desenului. Incredibil cat de talentati sunt unii si ce rau e ca nu ne putem bucura de ei din cauza nulitatilor care ies in fata pe baza de pile si bani.

  • hai davai spune:

   ce prostvana esti! :))

   • O spune:

    ”o”

 • Ioan spune:

  da, scrie bine…este membru mensa-Romania si are costume cu superputeri ca spiderman. .

 • unu spune:

  Imi aduce aminte de „lamb lies down on broadway” a lu’ genesis.

Adaugă un comentariu