Misterele dacilor laser

Specia umană are capacitatea de a crede orbește în lucruri complet nedemonstrabile atât timp cât acele lucruri fac individul să se simtă special și mai bun decât alții. Nu contează că sunt miliarde de oameni de altă religie. A noastră e aia adevărată și specială. Nu contează că există mii de alte nații. A noastră e mai deșteaptă, mai frumoasă, mai nobilă și mai mândră.

Naționalismul este a doua cea mai mare minciună inventată de conducători pentru a controla plebea, după religie. Înainte de 1800, nici măcar nu exista. Nimeni nu considera ”noi suntem români și trebuie să luptăm împreună să ne apărăm pământul de turci”. Pentru că, chit că ne nășteam pe el, nu era pământul nostru. Era al principelui/boierului/orice alt șmecheraș din ăia 1% clasa conducătoare. Pentru plebeul de rând era complet irelevant dacă băiatul căruia trebuia să-i plătească tribut îl chema Ștefan, Gyuri sau Hassan. Pentru că toți trei voiau același lucru: să îi ia agoniseala plebeului. Noi contra ei nu ținea cont de granițe. Ținea cont de capătul biciului la care te aflai.

După care niște băieți deștepți de la conducere și-au dat seama că plebeul e destul de prost încît dacă-l convingi că pământul pe care stă e chiar al lui, chit că tu îi iei tot în afară de strictul necesar, o să fie în stare și să moară pentru tine. Adică pentru el. Pentru pământ. Futu-i în gură de unguri și turci și ruși care vin să ne fure pământul! Păi e pământul nostru! Doar alți români au voie să-l fure!

Și chestia asta a funcționat pe la 1848. Plebei au murit în procesul de formare a țări și țărișoare mici și autonome. Mândre de ele și de poporul lor. Toate aveau miturile lor și justificările lor pentru care sunt mai buni decât vecinii din jur. Viața pentru plebeul de rând nu s-a îmbunătățit mult. Doar că a devenit mândru că face parte dintr-o nație. Aia mai deșteaptă, mai frumoasă, mai nobilă și mai mândră decât restul.

Prin naționalism se ajunge la patriotism. Faza ideală pentru clasa conducătoare, în care plebeul de rând e atât de mândru că face parte dintr-o nație încât are încredere în aceasta să facă decizii pentru el. Dacă plebeul devine patriot, deja nu mai trebuie să pui biciul pe el. O să îți dea bunurile și viața și va fi mândru de asta.

Dar ca să ajungă acolo, naționalismul are nevoie de o bază. Așa apar eroii populari. Povești din evul mediu cu conducători ale căror fapte sunt prezentate mult mai glorios decât în realitate. Dacă citești cărțile de istorie, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și restul nu au fost doar niște băieți care urmăreau să le fie lor și apropiaților lor bine. Nu. Ei voiau binele poporului. S-au jertfit pentru țară și neam. Nu pentru că au vrut ceva mai multă avere, s-au întins prea tare și și-au luat-o în freză.

Din păcate însă pentru spiritul naționalist, tot evul mediu românii prășeau în pula goală în timp ce conducătorii se omorau între ei pentru un gram de aur și lingeau cur ba rus, ba polonez, ba turc, ba austro-ungar pentru posibilitatea de a se uzurpa unul pe altul și a-și fura gramul de aur. Și iarăși, din păcate, cam toate cronicile arată că asta era realitatea. Așa că românul a avut nevoie de eroi noi. Unii pe care să nu-i strice chestii mici, ca realitatea istorică. Și s-a dus mai departe de evul mediu, în Dacia veche și lipsită chestii verificabile.

Așa a apărut protocronismul. Credința stupidă că dacii erau un popor mistic și avansat, care a făcut foarte foarte multe chestii mișto, doar că istoria a fost crudă cu ei și i-a uitat. Civilizația a pornit în Dacia. Romanii se trag din daci. Dacii aveau tehnologie avansată. Chit că nu prea există dovezi că ar fi făcut nici măcar cele mai simple lucruri: gen scris.

Comuniștii au îmbrățișat protocronismul. A dat plebei o ocupație, în timp ce murea de foame. Iluzii de grandoare cu trecutul strălucit al țării. Oameni care s-au jertfit pentru ei. O istorie față de care sunt datori. Măcar cu niște răbdat de foame.

Ce e anormal însă e că protocronismul supraviețuiește. Din ce în ce mai multe fabulații din minți de demenți apar pe internet. Daci gigantici. Daci care au construit piramide. Limbi care se trag din limba dacilor. Statui de daci aflate pe tot globul. Și aceste inepții fără nici o bază reală pe care orice istoric de bun simț le poate demonta in două minute sunt din ce în ce mai populare la tineri proști și gata să creadă orbește în ceva. Chit că nu se bazează pe nici o dovadă demonstrabilă. Asta nu contează. Contează că îi face să se simtă bine cu ei înșiși.

Și s-a umplut internetul de oligofreni care se bat cu cărămida în piept că sunt daci. Fac schimb între ei de teorii cretine, se aprobă reciproc, se adună să vorbească despre cât de daci sunt ei și cât de trist este că istoria a fost nedreaptă. Tocmai cu noi. Dacii. Care am inventat focul, roata, piramida, limbajul scris și laserele. Din ciudă și din invidie restul națiilor ne-au dat în cap. Noi suntem Abel și restul națiilor sunt Cain.

E mai ușor să nu ai nimic când te simți nedreptățit. Măcar ai ceva. Indignarea. Indignarea că ești nedreptățit te motivează. Adevărul n-ar avea de ce.

Iar adevărul e trist. Nici măcar nu suntem o nație. Suntem o adunătură de înapoiați care au avut norocul să se nască într-un loc cu resurse naturale din belșug dar ghinionul să se nască prea proști pentru a le folosi. Așa că mereu au venit alții mai deștepți, mai motivați și mai bine organizați să ni le ia și să ne pună la muncă. Istoria a trecut peste noi și ne-a împins în ce direcție a vrut. Nu pentru că a fost nedreaptă, ci pentru că suntem nesemnificativi. Ca o flegmă într-un val. Țepeș nu era mai frate cu Ștefan decât cu vecinul bulgar. Doar puteau conversa mai bine că vorbeau cam la fel. Granițele s-au făcut și s-au desfăcut fără prea mare aport din partea noastră. Pentru că românul e un oportunist care tot încearcă să facă să-i fie bine dar e prea prost să-i iasă. Turcii rar au venit să omoare ”români”. De obicei plăteau opoziția să uzurpe principele și să se omoare între ei. O nație de plebei care prășesc în pula goală, condusă de niște băieți ambițioși și proști care s-au înjunghiat unii pe alții pentru munca plebeilor. Ca și acum.

Dar asta nu e ceva special. Așa am fost toți. Doar că altora le-a ieșit. Asta e natura umană. Să împartă lumea în ”noi” și ”ei” și să îi omoare pe ”ei” pentru că sunt dușmani. Niciodată nu a contat dacă împărțirea asta are vreo justificare sau vreo bază reală.

Și oamenii ăștia care imprăștie mitul dacului avansat sunt dublu proști.

Pentru că chiar dacă ar fi real, ar fi irelevant. Să presupunem că dacii erau un popor iluminat și avansat. Nu contează. Înțelegerea lumii nu se moștenește genetic. Faptul că te tragi din ființe luminoase sau prostituate fără dinți nu schimbă cu nimic cine ești, pentru că deja ești, și trebuie să fii foarte prost să fii mândru de strămoșii tăi. Nu ai contribuit cu nimic la succesele lor. Nu ai nici un merit.

Dar nici măcar nu e real. Nu există nici o dovadă reală că dacii ar fi fost altfel decât oricare alt popor înapoiat cucerit de romani. Și trebuie să fii foarte prost să crezi în niște povești care, chit că-s frumoase, au la fel de multă bază istorică ca și Greuceanu.

Greuceanu era dac, apropo.

***

Comentarii (138)

 • tipu de pe canapea spune:

  AdamSiEva nu cumva era dac ?? ha? Si nu cumva dinozaurii au disparut din cauza dacilor?

  • Jane Făe spune:

   Ba da, se știe din cauza lui Decebal au dispărut dinozaurii. I-a scăpat odată pula din mână când a scos-o din pantaloni să o fută pe Dumnezău și, când a lovit pula de pământ, s-a cutremurat pământul, au avut loc erupții vulcanice și tsunamiuri și chiar a căzut pe Pământ al doilea satelit al Pământului, dezechilibrat de curenții de aer provocați.
   Mai înainte, pe vremea lui Burebista, dacii călăreau dinozauri, beau lapte de dinozaur și, când femeile erau extenuate de la atâta sex cât le dădeau bărbații daci, aceștia futeau gigantozauri ca să nu facă coaie albastre.
   Înainte de asta, Zamolxe și oamenii lui se dădeau cu farfurii zburătoare pe aici și pe alte planete și stele din alte universuri paralele, dar au renunțat la ele, că mergeau pe fuziune la rece și li se parea prea poluantă.
   Toate astea sunt chestii binecunoscute. Nu înțeleg de ce nu se predau la școală și la telejurnal.

   • tipu de pe canapea spune:

    mai ai chestii din alea de care fumezi tu sa-mi dai si mie?

  • Una dintre ele spune:

   Bineinteles ca dinozaurii au disparut din cauza dacilor,c’esti nebun?!Stegozaurus era dac neaos,ca sa nu mai vorbim despre mos’su, Dacentrurus, copil din flori-carnivore al unei Marginocephale cazuta in pacat cu Torosaurus, mult mai tanar decat dansa si extrem de viril. Motiv pentru care s-a luat la cearta cu unul mai Coelurus decat el, si-au dat cu cozile in cap, s-au halit intre ei treptat si cu metoda pana la disparitie…ca s-au bagat si alti dacozauri intre ei, nuuuuuu,nu sa-i impace ci sa-l motiveze si mai mult.
   Despre AdamsiEva stiu sigur da’ nu vreau sa vorbesc.

 • un nationalist spune:

  imi pare rau ca multi gandesc ca tine, si anume ca a fi nationalist este o greseala. Poate ar trebui sa te mai uiti putin in jurul tau, la alte tari, si poate vei observa ca suntem singurii care nu dam doi bani pe nationalism pt ca s-au ocupat unii si altii sa ne intoxice cu idei de genul: „nu valorati nimic”, „pana la 1800 nu existati”, etc, etc….. Mentalitate de iobagi si oi…..
  In rest numai bine. O intrebare totusi, daca nu e bine sa fi nationalist, ce mai cauti in tara asta? Sau astepti si tu o parte din ciolanul resurselor mult promise a se extrage si a se arunca asa …. la tot iobagu care crede ca nimic nu este al lui ci daor al smecherasilor?

  • Radu Post author spune:

   poate ar trebui sa te uiti si tu in jur, dar realmente sa te uiti in jur, nu sa asculti ce iti spun altii care iti promit ca s-au uitat in jurul tau pentru tine. imi pare rau ca n-ai iesit in viata ta din satul natal dar ai impresia ca stii cum sunt altii.

   tu esti prea prost sa intelegi istorie, psihologie si geopolitica, dar ai o parere. uitati, copii, plebeul de care vorbeam. munceste si da jumatate din agoniseala lui statului si e mandru de asta.

   • Jane Făe spune:

    Centaure, te-a căutat fiscul pe acasă sau ce ai pățit? :))

    • Liviu San spune:

     ‘Sari cu banu’, e neimpozitabil,.deci e acoperit, n’are ce sa’i faca fiscul. Ca la lautari !

   • Alin spune:

    Ideea de nationalism vine din dorinta de mai bine pentru tine si semenii tai. Nationalismul nu este tot una ura care vine din xenofobie si rasism.Sunt fericit si mandru de ce au reprezentat si ce au facut oamenii care au trait pe pamantul asta. Insa asta nu imi da dreptul sa nu fac nimic si sa ma bat toata ziua cu pumnu’ in piept cat de coiosi au fost ei(si suntem noi) si sa ii injur pe unguri,americani,evrei,reptilieni sau martieni. Inseamna sa muncesti pentru a nu muri de foame intr-o tara in care multi ti-ar da in cap sa iti fure o bucata de paine sau sa te sara din niste bani pe principiul oricarui cartier marginas,cum faceau si in evul mediu. Uite ce nationalisti idioti au fost sarbii si a intrat NATO cu tancurile peste ei,iar dupa ce au trecut prin foc se apropie de o coruptie spre 0 si majoritatatea lor in acest moment au niste principii si valori morale bine stabilite.
    A,si nu vreau sa muncesc pentru niste oameni care se plimba cu masini de sute de mii.As vrea sa vad oameni care muncesc fara sa se planga ca e soare sau ca sunt zgariati la degetul mic. Ia-i pe aia de la cancan si pune-i sa planteze paduri,si pe aia din cluburile de la tara pune-i la sapat de santuri.

   • M spune:

    Radu, in articolul asta demonstrezi ca n-ai vazut padurea de copaci.

    Da, „specia umană are capacitatea de a crede orbește în lucruri complet nedemonstrabile atât timp cât acele lucruri fac individul să se simtă special și mai bun decât alții”. Intradevar, exista prostime care crede in Daci mistici. Chit ca e amuzant, nu prea conteaza.

    Dintre concluziile tale:
    „Faptul că te tragi din ființe luminoase sau prostituate fără dinți nu schimbă cu nimic cine ești, pentru că deja ești, și trebuie să fii foarte prost să fii mândru de strămoșii tăi.”
    Rateu clar, greseala fundamentala. Conteaza mult din cine te tragi.
    1) Cultura se mosteneste. Daca tactu e incult cel mai probabil si tu esti. Daca toata comunitatea in care te-ai nascut e inapoiata, aproape sigur si tu esti.
    2) Cand esti mandru de stramosi inseamna ca esti mandru de anumite lucruri pe care le-au facut si deci de anumite valori pe care le-au demostrat. Acele valori conteaza, cata mandria mai putin.
    3) Natura umana.

    „Naționalismul este a doua cea mai mare minciună inventată de conducători pentru a controla plebea, după religie.”
    Nationalismul este extensia fireasca a unei firi umane. Anume a sentimentului de apartenanta pe care omul il are in grupul sau social. Evolutia de la animal la homo sapiens a necesitat asta. Nu avea specia umana asa success evolutiv daca nu beneficia de protectia din triburi. Apoi ramaneam triburi bastinase beligerante daca nu ne largeam masiv grupul social.
    Deci nici inventie nici minciuna. Intradevar, conducatorii s-au folosit de nationalism. Dar asta nu inseamna ca nu e un lucru bun, ci din contra (parare impartasita si de ‘un nationalist’).

    Faptul ca avem aceeasi limba, aceeasi cultura, aceeasi istorie si locuim pe-aceleasi pamanturi ne ajuta sa ne consideram ca din acelasi grup social. In consecinta, ne intelegem si colaboram mai bine. Poate ca daca am avansa mai mult cultural si ca specie, n-am mai avea nevoie de nationalism, dar in ziua de astazi inca e foarte necesar. Toate celelalte tari mai dezvoltate, UK, SUA, Franta, Germania, sunt mai nationaliste. Si Romania probabil ar beneficia de mai mult nationalism.

    (Off topic) Si totusi, mai importanta e cultura noastra, a romanilor, care are multe lipsuri. Mai mult bun simt, mai putin ‘sa moara si capra vecinului’ si o mai mare apreciere si prezenta a intelectului in media si sfera politica si am duce-o mult mai bine.

    „munceste si da jumatate din agoniseala lui statului si e mandru de asta”
    Nu am nici cea mai mica problema sa dau 0-50% din ce castig statului atata timp cat acesta ofera serviciile necesare societatii: invatamant, infrastructura, sanatate, politie, ajutor social, aparare nationala, etc pentru ca merita. (Alternativa cred c-ar arata ca-n Somalia.)
    Problema e ca statul nu-si face treaba bine. Se poate mult mai bine – ex: Suedia, UK, Germania, Elvetia. Desi sistemele lor iar ar putea fi imbunatatite – ex: universal basic income. Si nu vad de ce mandria, nationalista ori ba, pe care o as avea daca Romania ar avea un sistem mai bun ar fi gresita.

    • ggl spune:

     Mă tem că modelul german sau elveţian nu prea funcţionază la un popor de oameni cu foarte multă imaginaţie când e vorba de făcut rost de bani prin mijloace ilegale sau la limita legii (ca să nu zic hoţi). E şi motivul pentru care România a adoptat întotdeauna modele franceze, mai potrivite pentru cultura noastră. În condiţiile astea nu sunt de acord să plătesc impozite mai mari de 10-15%. Cumulat. Adica nu-mi pui cotă unică de 15% şi inventezi apoi alte taxe care să totalizeze în final 50% sau mai mult. Şi francezii fac exact la fel pentru că sunt socialişti împuţiţi, diferenţa e că la ei se fură mult mai subtil (carteluri bancare, ca în tot Vestul) şi nu-ţi dai neapărat seama că banii pe care îi ai in buzunar îşi pierd cu timpul valoarea.

  • iFold spune:

   Ar fi trebuit sa te fi semnat „Manelist” nu „nationalist”. Aia cu valoarea e tare rau.
   Au venit unii si ne-au zis ca nu avem valoare. Si noi i-am crezut. Dar de fapt avem valoare, asa, intrinsec. Da’ am fost intoxicati. Da’ valoare avem. Pacat ca au venit unii altii ca noi am fi avut valoare mult mai mare.
   E usor sa faci misto, stiu. Valoarea vine din ceea ce faci, nu din ceea ce zici ca esti (si ceea ce esti e ceea ce faci, nu ceea ce zici. In momentul asta tu esti unul care zice ca e nationalist, nu unul care e nationalist. Sesizezi diferenta?)
   Deci, TU ce ai facut azi?

  • Mitel spune:

   Pe spatele la cretini ca tine s-au purtat razboaiele mondiale…de fapt toate razboaiele. Sper ca va veni o zi cand nationalismul va fi vazut ca o boala psihica.

  • zmeliz spune:

   Am ras putin de la „mentalitate de iobagi si oi” incolo – culminand cu indemnul la plecat din tara daca nu esti nationalist, de parca iti trebuie motive suplimentare sa fugi la furat oglinzi de mertane.

   Fratele meu roman, io aici o sa stau ca sa scad procentul de nationalisti. Poate ma infiltrez si in tabara aia militara (din link de la mine) si ii lucrez din interior. „Frate, a zis Vasile ca nu crede ca Stefan cel Mare a fost sfant”. „Gheo de fapt e Gyuri”. „Tepes mi s-a aratat in vis si a zis sa-l ucidem pe Ion”. „Costumul popular in care se antreneaza Gigel are cusaturi turcesti”.

  • Zidaru Dan spune:

   Prostalaule… asta… nationalistule e cazul sa inchizi gurita si sa faci ochii mari mari ma baiete. Ca poate te destepti si tu pret de o clipa. Problema actuala o reprezinta tocmai faptul ca generatiile noi nu mai dau 3 lei pe ideile pe care au reusit unii sa ti le bage tie cu sapa-n cap. Astia mici nu mai au sentimente cretine… nu mai merg la arme sa apere glia… Diferenta e ca astia se nasc azi cu multe altele decat lingura ta de lemn. Si lucrurile cu care se nasc ii ajuta sa constientizeze de mici ca o granita e doar o dunga imaginara pe harta lumii… dunga trasata candva de un cretin cam ca tine asa. De cand cu conflictul din Ucraina o gramada dr state se lovesc de mentalitatea asta… de ” hai sictir!” din partea celor carora li se cere azi sa dea dovada de prostia celor ce au trait acum sute de ani si au murit pentru o parcela de pamant care n-a fost a lor. Azi prosteala nu mai tine… Asupra astora nici Biserica nu mai are influenta pe care a avut-o asupra unor dobitoci ca tine… Nationalismul o sa dispara definitiv in cateva generatii… adica dupa ce crapa si ultimul fraier de nivelul tau ;)

 • Alin spune:

  Eram curios cat dureaza pana apare primul care te trimite afara din Romania.
  Ai uitat de inca o „calitate” a nationalistului: e mandru sa fie cainele de atac al smecherului care-l fura si sa-ti dea in cap pentru ca i-ai spus sa nu se lase furat.

  • mihai spune:

   self appointed guardians of the status quo

 • Cristi spune:

  Greuceanu si Praslea nu erau daci. ambele sunt mituri din zona Caucazului, aduse aici in timpul deplasarilor de populatii (migratiilor). pe logica asta, suntem urmasi de ceceni/abhazi/oseti/gruzini

 • Mitel spune:

  Bah fratilor noi nici macar nu ne tragem din daci. Dupa daci au trecut nenumarate popoare prin zona asta. Triburi, tribulete, tribusoare. Daca citesti nitica istorie intelegi ca ideea de „patrie” e una destul de recenta. Oamenii migrau, cucereau, se stabileau si se restabileau incontinuu pe vremea aia. Cautati un timeline al Europei exprimat in harti si veti avea o surpriza interesanta.

  • Alex spune:

   Cum se face ca dacii si-au uitat limba in doar 100 de ani de stapanire romana -numai dacii!- iar celelalte popoare/tari stapanite si ele de Imperiul Roman sau cel Otoman -stapanite muutl mai multi ani, nu? imperiul Roman a dominat aproape intreaga Europa sute de ani, la fel cel Otoman si totusi slavii de la sud si vest de Dunare nu si-au uitat limba de ce am fi facut-o tocmai noi? Sub Inalta Poarta am platit tribut vreme de peste 300 de ani si totusi nu ne-am uitat limba, cum vine asta? Ungurii, sarbii, ucrainienii, bulgarii si grecii de ce nu si-au uitat limba?
   Si da, nationalismu nu a aparut la noi pana prin 1821-1848, dar acelasi nationalism i-a dus si pe nemti sa se uneasca in 1871 si apoi din nou in 1990, sau pe sovietici, sau pe iugoslavi. Ca pe urma au existat neintelegeri interetnice, asta e alta poveste! Fara scanteia nationalismului mai platem si azi tribut la inalta poarta, caci Imperiul Otoman n-ar mai fi disparut daca fiecare natie nu s-ar fi ridicat pt. dreptul la autodeterminare!

 • asdf spune:

  Da, asa e, si cum zicea cineva mai sus, intre noi si daci au mai trecut multi pe aici, nu e clar nici noi de unde am aparut si ai cui sintem.

  Dar prostul (adica omul, in general) are nevoie sa creada in ceva, asa functioneaza el.

  Apropo de miniciunile sfruntate, nimic nu cred ca egaleaza pe aia cu Sf. Andrei, apostolul romanilor. Daca stai sa te gandesti macar 5 secunde, nu poti sa nu fii cutremurat de cata prostie si minciuna sta in 4 cuvinte.

  PS: cred ca ai vrut sa spui „popor mitic”, nu mistic.

  • Radu Post author spune:

   nu. mistic. ca aveau lasere din ochi. de la meditatie.

 • Cucernicul Pramatie spune:

  Înclin să cred că din dacă se trage totuşi îndoiala şi probabilitatea.
  „dacă îţi fut una”
  „dacă eşti prost”
  „dacă suntem daci, suntem d-aci”

 • George spune:

  Excelent articol. E plina Romania de nostalgici, care traiesc in trecutul „de aur”.

 • Epil Ectic spune:

  doo chestii:

  1. hai sa exploatam mitul asta; daca tot sunt asa de multi, e pacat sa nu-i jumulim (mai tare ca pe ceilalti)

  2. nationalismul e/a fost o miscare europeana care tintea sa mute clasa conducatoare de la cei 0.001% la cei 0.1%. un fel de power to the people, cum ar veni. bun, si ce daca? n-am inventat timpomasina, momentan nu schimbam nimic din trecut; avem o tara, cum procedam? Procedam corect!

 • xolv spune:

  Un fel „Schimabrea la fata a Romaniei” pe intelesul incultilor. E clar, Cioran s-a mai nascut o data. Da, si tribul si ginta, tot niste inventii ale Noii ordini mondiale, menite sa ne conduca. Nobel, boss!!

 • Flo spune:

  bun articol, ma unge pe suflet! Bravo! Le-a trebuit la romani dupa „revolutie” ceva timp pina se se desparta de ideea glorioasa da fi buricul pamintului pe care le-a implementat-o cretinul de ceasca cu clica lui de pseudointelectuali. Acum vad ca prostia nu poata fi plivita complet, pe alocuri ramane cit si cit vreo samintza sau un lastar…Bun articol, mi-a salvat ziua :)
  Salutari
  Florin

 • im spune:

  Vorbim o limba de origine latina 80% si 20% slava (cele cateva cuvinte in daca, turca etc nici nu au importanta). Conducatorii nostrii au fost cnezi, voievozi …. deci slavi (aici ii includem si pe cei din Transilvania, care se dadeau mandrii urmasi a lui Attila) . Numele localitatilor, in marea lor majoritate au origine slava. Si atunci cum naiba se considera astia ‘rasa pura’ ? De ce nu sunt mandrii ca pe langa originea dacica, mai au genele unor popoare de stepa? Daca esti o corcitura de mai multe etnii, ar trebui sa fii mandru de toata mostenirea ta genetica, nu doar de una.
  Si nu inteleg ce e asa de greu sa accepti ca esti nascut din neam de taran/cioban. Ii inteleg pe unguri ca au o pb cu originea lor, ca inaintasii lor au fost hoti de meserie (ceea ce pt standardele morale de azi e oarecum o rusine, pe atunci nu cred ca avea cineva mustrari de constiinta), da totusi, acum, munca este totusi o ‘virtute’, nu?
  Oricum, chestia asta cu etniile e relativa : te poti declara ce vrei, chiar sa inventezi una, si daca mai gasesti inca 10 oameni care sa se declare de aceeasi etnie cu tine, deja formezi o minoritate.
  Si referitor la ‘cultura’ dacilor, cred ca avem in desfasurare dovada care ne arata cum au disparut dacii : Ovidiu zicea ca dacii mai avuti se imbracau pe atunci in haine persane (asta era cool pe atunci). Acum romanii se imbraca in haine chinezesti, iar ‘elita intelectuala si sociala’ vorbeste romgleza

  • jupân spune:

   Naționalist în fază de negare?

 • zuza spune:

  Chestiile relatate(nu esti original) sunt adevarate,dar sunt valabile pe tot Pamantul .

  • Jane Făe spune:

   „Dar asta nu e ceva special. Așa am fost toți. Doar că altora le-a ieșit. Asta e natura umană. Să împartă lumea în ”noi” și ”ei” și să îi omoare pe ”ei” pentru că sunt dușmani. Niciodată nu a contat dacă împărțirea asta are vreo justificare sau vreo bază reală.”

   Ori n-ai ajuns până la bucata aia, ori îți place să tastezi doar pentru plăcerea de a tasta..

 • vlad dobre spune:

  bai… deci dacii erau asa de avansati ca aveau wireless si calculatoare biodegradabile. d-aia nu s-au descoperit relicve, ca aia se gandeau la natura…bai hatere!
  dacii ruleaza! Adica rulau, ca ei au adus primii canabisu’ din India. de-aia au reusit sa-i cucereasca romanii, ca i-au prins fumati!
  italienii betivii si curvarii dreaq! se vede ca nu ne tragem din ei!

 • Adolf spune:

  Care e diferenta intre noi si neamurile cotropitoare; de ce la germani, austrieci, olandezi, francezi… nationalismul este liantul care a pastrat valori, traditii, oameni determinati, strategii si planuri de viitor. Prieteni deschisi la minte, va rog sa veniti cu o solutie mai buna decat nationalismul inainte sa o criticati. Din punct de vedere social omul a evoluat, familie, trib… pana la stat. Cu siguranta nationalismul pur ca’n basme nu exista in realitate, insa e liantul perfect… Va provoc sa veniti cu o solutie alternativa care sa transforme intr-un jucator activ multimea de oameni din spatiul „carpato danubiano pontic” in competitia cu celelalte entitati, popoare, neamuri, state, corporatii… cum vreti voi sa le percepeti…

  • Radu Post author spune:

   dar de ce sa fie competitie?

 • Dragos spune:

  In before „tablitele de la Tartaria”, ergo „dacii au inventat scrisul inaintea mesopotamienilor”.

 • nuiobag spune:

  De ce distrugi corola de minuni a lumii muistule? De ce nu I bine ca taranu prost sa ramana taran prost? E docil,indiferent si plateste taxe si tva ..Ce ai vrea? sa fie toti niste anarhisti iluminati care sa traiasca ca sa si defineasca individualitatea si sa vrea sa futa zane n cosmos ca timothy leary? Da gunoiul cine il mai cara ? Cine mai toarna beton? Cine mai conduce autobuzele etc ? Da pula daci o inventat sabile laser, Cuza o fost un erou si banatu I fruncea

 • madoarecapu spune:

  N-am auzit vreun patriot sa fie patriot pt ca dacii aveau 10 metri si erau super-avansati. Toti sunt patrioti pt ca au halit istoria romanilor din scoala generala si sunt convinsi ca stiu ei mai bine cum a fost, la fel ca piticii de Bucuresti.

 • Misu spune:

  crezi ca esti primu` nihilist?
  o, DOAMNE ! (nu`s pios/credincios/alte d`astea decontrol, e doar o expresie).
  stiu ca sunt gay pentru ignoranti, dar nationalismul chiar a facut specia asta decacat sa evolueze(chiar daca a fost prin razboi).
  dar, ce stii tu, bruta.

 • Ivar Dezosatu' spune:

  Problema naţionaliştilor ăstora este că găsesc în popoare antice trăsături valorizate de omul contemporan, dar irelevante pe vremea aia. Erau dacii generoşi, muncitori, cinstiţi etc.? Tot ce se poate. Dar asta nu-i făcea nobili, pentru că nu aşa funcţiona lumea acum 2000 de ani. Romanii erau tari în testicule pentru că se duceau peste fraieri de-ăştia cinstiţi şi le luau aurul de sub cur. Pentru că romanii ştiau că sunt tari în testicule şi nu-şi puneau probleme de-astea morale. În Evul Mediu, la fel, domnii români au fost oamenii timpului lor. Uzurpatul de tronuri şi plătitul de tribut sau haraci era o practică răspândită. Era baza societăţii peste tot. Marea prostie a naţionaliştilor este că judecă trecutul cu mintea omului contemporan, iar asta e o porcărie. Poporul român avea pula mare dacă jefuia şi cucerea în vremurile în care asta conta, nu dacă manifesta valori actuale care pe atunci nu-şi aveau locul.

 • ovidiu spune:

  cati destepti aici….sariti toti pe un biet om care inca mai spera in natia lui. Nationalismul e bun atata timp cat te intereseaza si faci ceva pentru binele semenilor tai. Aici nu vad decat o adunatura de oameni care mai de care cu gura mai mare dar care daca sunt chemati sa schimbe ceva in bine spun…”lasa ba ca se duc prostii, eu sunt prea cult pentru asta”
  Se spune ca in iad fiecare natie e bagata intr-un mare butoi cu smoala si de fiecare data cand unul vrea sa iasa conducatorul lor il paleste cu o ghioaca in cap sa nu poata sa iasa, dar la natia noastra nu e nevoie de acel om cu ghioaca pt ca de fiecare data cand unul vrea sa iasa ceilalti il trag in jos. Aia sunteti voi, latraii din cauza carora ne merge noua asa „bine”

  • Jim Boze spune:

   Clar, tocmai ce-ai demonstrat ce zicea Radu. Nu iti merge bine din cauza CELOR DIN JUR, asa-i? Nu din cauza ca esti prea prost sa faci ceva incat sa-ti mearga bine (la modul general vorbind, nu neaparat tu, dar si tu). Nu, nu, e vina celorlalti. Aia rai care nu-s ca tine, si care ar trebui omorati ca sa-ti mearga bine. Si a ungurilor, neaparat si vina ungurilor. In niciun caz vina ta.

   • ovidiu spune:

    Se pare ca nu ai inteles nimic, pt ca esti „prea cult” Mie imi merge nu bine, foarte bine fata de restul „plebei” cum va place voua sa spuneti. Doar ca spre deosebire de tine eu am intervenit atunci cand 3 tigani bateau o baba sa ii fure poseta, eu m-am dat jos din masina sa ajut un tataie care nu avea cum sa se dea jos din tramvai din cauza nametilor, nu am stat pe margine sa ma uit si eventual sa ajung acasa sa scriu repede pe blog ca uite ce am vazut. Eu incerc prin munca mea de la job si de acasa sa schimb ceva, daca nu sistemul birocratic, macar mentalitatea colegilor si a sefilor. Nu merg dupa ideologia „i’m the best, fuck the rest” Stiu, e greu pentru unul ca tine sa isi miste curu sa ajute un seaman, mai bine zici „lasa-l dreacu, asa e in toata tara, de ce sa ma chinui eu acuma? daca nu il ajuta nimeni de ce sa il ajut eu?” E cu adevarat corecta treaba cu „frumoasa tara, pacat ca e locuita”

    • Radu Post author spune:

     si ti se pare ca daca imi bat pula de prost pe internet inseamna ca nu ajut o baba sa treaca strada? se exclud?

    • Jim Boze spune:

     Atata timp cat n-ai sefi tot nu o duci asa de „foarte bine” precum crezi. Si apoi o dai in babe si batrani batuti, pentru ca FIX LA ASTA te refereai cand ai zis sa faci bine pentru semenii tai, asa-i? Ce plm de legatura cu nationalismul vezi tu in tot ce-ai aberat acolo in ultimul post? Daca ti se drapeleaza de tara asta si de prostii care se supara cand aud pe cineva vorbind ungureste, inseamna ca automat esti ultimul jeg de om care loveste animale si copii de placere sau cum?
     Unde dai si unde crapa…

     • Jim Boze spune:

      cat ai sefi* vroiam sa zic, dar oricum e irelevant.

  • im spune:

   Stii cum e chestia asta cu dacii : e ca si cum ai spune, „da, sunt betiv, lenes, prost si hot, dar stramosii mei au fost nobili, deci trebuie sa ma respecti”. Mai bine am incerca sa ne rezolvam problemele (impreuna cu vecinii nostrii), decat sa ne dam in cap unii la altii pe principiul care e rasa mai pura. Defapt asta s-a intamplat mai mereu …. turcii vroiau bani de la Stefan, Stefan le-a dat in gura pt ca nu vroia sa le plateasca. Nobilii(romani, unguri) vroiau bani de la taranii romani / unguri ……. si cand cereau prea mult, o mai luau peste bot. Simplu si clar

   Si cui ii place de un om laudaros?…. voua va place de un bulgar sau un ungur care se da mare cu cat de specie nobila e el? Sa-i lasam pe altii sa ne laude dc au motive

   Faptul ca multi fac asta, nu inseamna ca si noi trebuie sa ne coboram la nivelul lor
   Ideal ar fi ca la razboi sa mearga doar cei ce cred in principiile astea, si care instiga la violenta….. din ambele tabere

 • rao spune:

  Dacii AU DUS canepa in India.

  • Emil spune:

   Si tiganii au venit sa le-o restituie.

   Fiecare interpreteaza faptul de a fi roman dupa puterile sale. Dincolo de asta, insasi faptul de a vorbi limba romana, de a avea o istorie in comun cu ceilalti, de a impartasi aceleasi obiceiuri certifica nationalismul, care nu e o inventie, ci e o stare de spirit proprie fiecaruia. Nu poti sa nu iei act ca, daca n-ar fi existat altii inaintea ta (unii mai prosti, unii mai destepti, mai buni/mai ticalosi) care sa se recunoasca intr-o comunitate, in comunitatea romanilor si nu in alta, probabil niciunul n-am mai fi fiintat. Nu cum o facem. Razboaie au fost dintotdeuna si vor fi mereu, singura dilema e de partea cui intra fiecare. Si pentru ce-am spus mai sus, de regula un roman va intra de partea celorlalti romani. In cuvinte putine, asa inteleg eu nationalismul.
   Nu inteleg nationalismul ca fiind un motiv de mandrie tampa, dar nici de rusine, e un dat de fapt de care e bine sa iei constiinta pentru a-ti forma o identitate. Trecutul conteaza prea putin, mai ales ca de multe ori e falisifcat, e bine totusi sa-l stii. Conteaza, in schimb, prezentul, iar valoarea fiecaruia e data de propria persoana, nu de natia care l-a zamislit. Maximum, vorba lui JFK, invers – valoarea fiecaruia da valoarea natiei care l-a zamislit.

 • Gegea Valentin spune:

  Foarte tare articolul !!!!

 • Sven spune:

  Disclaimer: Mi se rupe daca stramosul meu se chema Dromihete, Romulus, Ognjen sau Hassan, nu imi schimba gandirea.

  Nici nu zic ca trebuie sa-ti iei bagajul si sa te te duci in UndeOiVreania (*bataie simbolica in piept cu caramida*).

  Ce nu inteleg e de ce tii sa te lamentezi atata ca e o tara de prosti care crede in prostii prostesti facute sa ne tina prosti, in care oamenii pun botul la teorii precum asta cu dacii. E o teorie idioata intr-adevar si ai zis destul de clar de ce, asa ca nu o sa repet ce ai scris mai sus.

  Totusi, daca te uiti din afara lucrurile stau asa: protocronistii se plang ca valoarea poporului nu e recunoscuta, tu te plangi ca protocronistii cred in niste tampenii. Din punctul asta de vedere sunteti la fel, doar va plangeti. Protocronistii nu contribuie la a face ceva mai bun din popor, vor osul de aur la mustacioara. Tu nu contribui la a rezolva problema protocronistilor, vrei doar sa dispara. Pentru ca daca amesteci argumente si insulte cand discuti cu cineva, nu o sa te ia nimeni in serios. Ca daca amesteci argumente si insulte, fie esti prea inapt ca sa duci o dezbatere la capat, fie esti bolnav de Tourette. Nu am statistici sub perna, dar cred ca sunt mai putini bolnavi de Tourette decat inapti sa duca o dezbatere la capat.

  Asa ca decat se te plangi pe interneti despre o subcategorie de oameni, vorbeste cu ei si schimba-le gandirea. Daca persisti, o sa iti iasa figura. Daca nu, inseamna ca nu te deranjeaza atat de tare. In orice caz, nu mai arata cu degetul la problema si rezolva problema.

  • Radu Post author spune:

   deci ce zici tu e ca ar trebui sa ma las de scris si sa ma pun sa strang gunoaie pe strada, pentru ca singura valoare e in facut ceva pentru oamenii din jur. lol.

   nu ai cum sa schimbi gandirea prostului. poti doar sa-l arati cu degetul si sa razi de el. fix cum fac eu cu tine acuma. si daca faptul ca te insult printe argumente te sperie, inseamna ca esti foarte prost si e irelevant daca le intelegi sau nu

 • gomoreanu spune:

  Diferenta intre o Romanie asa cum e acuma si una in care ne cucereau ungurii era ca de ex acuma aveam 2 accente de alea ca francezii pe nume. Si ca il mai injuram pe cate un ungur la betie ca ii muist si atunci puteam zice si eu ca imi apar identitatea nu ca is un sovin xenofob beat si vorbesc cacaturi.

 • gigidormeza spune:

  nu se chemau daci, defapt se chemau dwarfi si sub muntele ala cu cap de om se afla o comoara imensa. si un dragon bulangiu care a furat-o de la ei.

 • Pulamea spune:

  Sec ar fi fost sa-si gaseasca ultimul Emil scop chiar in piramide dacice. Bine macar ca n-ai mai distrus un suflet.
  In rest, de-acord. Poti alege prostii si nebunii cu mare precizie dintr-un grup intrebindu-i ce cred despre daci.

 • Gadafi spune:

  Ha ha ha…. stiti ce este foarte tare?….toti cretinii antinationalisti sunt ofuscati ca s-au nascut in Romania….sinucideti-va si veti fi liberi!!!!!!

  • Radu Post author spune:

   naah, io nu-s ofuscat. is ok cu asta. putea sa fie mai naspa, sa ma nasc in zimbabwe. sau mai bine, sa ma nasc in anglia. plm, sa te nasti in romania e ca si cum ai lua nota 5. e de cacat, da plm, se poate si mai rau

   • closcutz spune:

    Sa te nasti in rromania e chiar ghinion curat.Raportandu-ne la Europa chiar suntem Zimbabwe,o tara sufocata de tigani,gunoaie si maidanezi, benzina mai scumpa ca in Austria si Luxemburg dar salariile de 10 ori mai mici.Popor mai cretin ca al nostru nu exista.P.S- am fost asimilati de tigani….deci o minoritate asimileaza majoritatea…….SIEG HEIL!

   • indispensabil spune:

    Tăticu, sunt un pic confuz (te rog luminează-mă); cum se pupă comentariul ăsta cu primul punct de la ”Trei tipuri de automotivare pentru ratați”?

    • Radu Post author spune:

     da nu incerc sa ma motivez. incerc doar sa zic ca obiectiv vorbind, din 7 miliarde de oameni vreo 5 s-au nascut intr-un loc mai prost decat asta. nu e argumentul cancer. nu zic ca e ok romania. zic doar ca atunci cand spui ca e un loc de cacat sa te nasti e un argument comparativ. e un loc de cacat comparativ cu ce? cu vise frumoase? da. cu restul lumii? nu chiar. lumea e un loc de cacat la modul general.

   • gomoreanu spune:

    Eu zic ca aici e macar un 6-6,50. 5 e in Vaslui, 6 in Bucuresti. SI cine se oftica poate sa plece unde vrea pula lui, faci stopu pana in Nemtia 7 ore si esti la civilizatie daca ti se scoala.
    Gadafi ia sugi tu pula. Si tu si toti nationalistii, dar si verii lor si mai idioti, patriotii locali. Aia is mai prosti, au minus 10 la IQ din start chiar si fata de voi.

 • Bogdan spune:

  Singura noastră șansă pentru o existență decentă este ca România să-și câștige autonomia ca regiune a Ungariei. Ungurii se pricep și la muncă și la condus. În plus, cât ei muncesc și conduc, contribuind la riddcare Ungariei Mari de la Alpi până la Prut, noi putem avea grijă de unguroaice.

 • Radu Tanasescu spune:

  Marite Centaur apreciez articolele de pe Pitici Gratis, sunt scrise bine, cam cum mi-as dori sa scriu si eu. Ma uit prin toata blogosfera romaneasca si-as vrea sa vad mai mult din ce vad aici. Si nu ma refer la subiecte, ci la modul echilibrat si obiectiv in care sunt tratate.

  Am vrut sa sar cu 5 euro sa fiu si eu boss de boss, dar Marite Centaur (Glorie Mielului) nu mai am activ contul de Paypall si e complicata procedura sa-mi adaug un card nou acolo.

  Implementeaza-ti plata prin google wallet ca-i cam la fel ca paypal (cred ca si juridic incadrat la fel) si pe ala il avem toti setat daca am folosit android vreo data.

  De nu se poate activez si paypal…

  • Radu Post author spune:

   mm. o sa bag transfer bancar, e mai simplu, plm. toata lumea are online banking

   • E. Cioran spune:

    Coaie, da’ tre’ sa ne zici si noua cat banut iti iese din ce scrii tu pe aici. Ca vrem sa devenim invidiosi si sa punem comentarii acide

    • Radu Post author spune:

     curioasa mica care esti. nesemnificativ de putin. da e ok ca-s baiat destept si am unde sa muncesc putin pe bani ok in alte parti

     • Aciduzzu spune:

      Uuu, deja imi crapa pipota de invidie!

 • Trac Asata spune:

  Foarte bun articol, nu mai am nimic de completat.
  Ba da, doua trei vorbe: varza, branza, viezure.

 • UnuAltu spune:

  Sa va explic cum sta treaba dpmdv. Asta daca intereseaza pe cineva. M-am nascut aici ( in Romania ) dintr-o simpla coincidenta, nu am ales sa ma nasc aici deci nu cred ca datorez nimic acestei tari.

  Chiar si asa mi-am facut datoria cu varf si indesat. Am terminat scolile, am trecut prin comunism si prin furcile caudine ale sistemului astuia de kkt in care traim. Am muncit vreo 7, am platit taxe mai multe decat platesc altii intr-o viata ( da, am salariu cat salariul mediu pe economie inmultit de multe ori ), dar chiar si asa eu nu mai vreau sa traiesc aici pentru ca nu mi se pare ca ma integrez, din contra mi se pare ca ma departez din ce in ce mai tare de ce inseamna Romania si marea majoritate a romanilor.

  Asa ca voi pleca cu prima ocazie ( Emil o sa fie multumit ). Pana la urma de ce as sta aici doar pentru ca m-am nascut aici ? Adica, dintr-o simpla coincidenta eu am ajuns aici, sunt obligat sa stau aici ? Evident ca nu, sunt societati si in alte tari, pot si acolo sa-mi aduc contributia, si aia sunt oameni si acolo voi avea semeni si ne vom ajuta unii pe altii sa facem sa fie bine sa nu fie rau :)

 • plm spune:

  pune si tu un buton catre comentarii la sfarsitul articolului cum era inainte ca sa nu trebuiasca sa dau scroll sus sa intru

 • soco spune:

  100% de acord cu articolul. si foarte misto scris. felicitari!

 • nnn spune:

  Ai perfecta dreptate , dar cui crezi ca ii pasa ? Romanii sunt o adunatura de tarani ignoranti si in afara de lungul nasului nu vad altceva , nu sunt deschisi la nimic nou care sa ii determine sa tinteasca spre evolutie , ci sunt intr-un continuu regres . Aparenta modernizare consta in schimbarea teoretica a regimului politic,caci in practica suntem cam la acelasi nivel cu cei de la 1900,numai ca aia n-aveau facebook ,mall-uri si mcdonalds. Iti citesc articolele de multa vreme si stiu ca te adresezi unui anumit public , insa din pacate , chiar si in publicul acesta destul de restrans,sunt prea putine persoane care vor intelege esenta a ceea ce spui tu, la fel cum prea putine persoane din cele 22 de milioane ce alcatuiesc populatia Romaniei vor intelege ca intotdeauna cei de la putere se vor gandi numai si numai la ei si ca trebuie sa fii prea prost sa crezi ca Decebal a avut ceva de-a face cu apararea intereselor dacilor, raportandu-ne la modul in care a murit.. unde este aici jertfa pentru popor ? Nationalismul este o iluzie frumoasa , dar cruda si neiertatoare si este intocmai motivul pentru care Romania stagneaza in vremurile demult apuse ale taranilor palmasi.

 • Robo spune:

  e bine ca mai citesc pe aici care sunt ultimele trenduri pe internet si mai aflu chestii.
  deci asta cu dacii e la moda, eh?
  oare baietii astia stiu ca nu sunt nici macar originali si ca mitul dacismului a fost consolidat de comunisti, care l-au reciclat dupa ce-l folosisera legionarii?

  ma rog, evident ca e de ras sa te simti mandru ca esti roman sau orice alta natie.
  desi, daca e sa fim corecti, exista popoare care pot sa fie mandre de ce au facut inaintasii lor. asta nu e chiar nationalism, dar eu as fi mandru de inaintasi daca as fi polonez, englez, american si chiar francez.

 • Tipu' cu Drujba spune:

  Inca un articol d-asta cu „Eu sunt cetatean al Terrei, bai inapoiatilor. Transcend limitele voastre arbitrare.”
  Si zici de propaganda anacronista a comunistului, dar si tu bagi vorbarie d-aia marxista clasica cu „Oprimatorii si chiaburii care jefuiau poporul, si il tineau divizat, impiedicandu-l sa isi seama ca de fapt sunt frati in umanitate, iar odata ce omul, eliberat de acest jug, fiind plin de drepturi si demnitate, statul se va dizolva de la sine, si se va realiza Internationala.”

  In privinta conducatorilor jefuitori, nu am nici o simpatie pentru astia de aici, dar stiu ca daca ma las absorbit de orice entitate cu pretentii de imperiu, s-ar putea sa ma trezesc cu un Holomodor pe cap, desigur organizat de aceiasi baieti straini care predica depre cultura suprastatala si despre binele comun al umanitatii.

  • Radu Post author spune:

   coaie, ai prea mult volum. nu am nimic cu tine dar tine si tu minte ca nu e datoria ta sa dai replica TUTUROR CELORLALTI COMENTATORI CA NU ESTI PURTATOR DE CUVANT IN PULA MEA AI 10% DINTRE COMENTARII ESTI HANDICAPAT SAU CEVA? COMENTEAZA DOAR DACA E RELEVANT CA M-AM PLICTISIT SA MA UIT CUM TE IEI LA DEZBATERI CU CATE UN IDIOT SI FACETI IMPREUNA UN SFERT DE COMENTARII. GASESTE ALT LOC UNDE SA DISCUTI IN CONTRADICTORIU CU OAMENI. AM INTELES AI UN FETISH BIZAR TI SE SCOALA PULA CAND TE CONTRAZICI DAR IMI FUTI MIE FILMUL, CE NU INTELEGI ?

   • Dana spune:

    Ce amuzant e comentariul asta!Cate feluri de a-l citi.. Cum s-a stricat scrisul progresiv si cum s-a incheiat. Excelent!

    • moi spune:

     ce grasa esti, fa. mars la sala

   • Daniela rozmanescu covrig spune:

    Inteleg chestia legata de volum, numai ca o fac destul de rar, cel putin asa mi se pare mie. O sa tin cont pe viitor. Point taken, man.

    PS: Ia-o si tu ca pe un compliment, in sensul ca, daca un om comenteaza mult, e activ pe aici, iti admira munca.

    • Radu Post author spune:

     coaie ce faci tu n-are legatura cu mine. ca gasesti unu si incepi sa te certi cu el. esti activ pe aici ca te plictisesti mult.

 • MR spune:

  „Așa că mereu au venit alții mai deștepți, mai motivați și mai bine organizați să ni le ia și să ne pună la muncă.”

  Fals. Aia care au venit si chiar au stat sa ne puna la munca erau pur si simplu mai multi si mai uniti. Atacau cu o armata unita diverse cete dezbinate. Asa se duce pulii tot argumentul anti-nationalist la romani. Daca am fi ramas uniti,

  chiar si ca niste nationalisti imbecili

  inca de pe vremea lui Mihai Viteazul, am fi muncit pentru noi si nu pentru altii si acum tara ar fi aratat altfel. Nu e vorba de Stefan, Gyuri sau Hassan. E vorba de acumulare de capital pe o anumita arie timp de sute de ani in loc de transfer catre alte zone.
  Aia care au inventat nationalismul sunt mari puteri, o sa ramana mari puteri si o sa continue sa-l foloseasca impotriva celor mai prosti si mai dezbinati. Prea prosti sa inteleaga utilitatea nationalismului.

  • Radu Post author spune:

   explica-mi ce interes avea populatia de iobagi la 1600 sa se bata pentru pamantul care nu era al lui? am avut conducatori slabi, cu armata slaba. nu era treaba taranului sa se bata ca nu avea nimic de castigat. el tot platea absolut tot pana la strictul necersar indiferent cine conducea si ce putere mare ii sustinea. bataliile si jocurile politice au fost doar pentru clasa de sus. pentru aia mici era complet irelevant. si cum dracu sa te bati pentru pamanturile aluia care pune biciul pe tine? tu nu intelegi ca conceptia asta cu pamantul pe care stai iti apartine are 200 de ani?

   pamantul era al boierului si ca sa traiesti pe el plateai impozit din tot ce faceai si zile de munca gratis. ia scoate-ti capul din cur si incearca sa intelegi mai bine cum functiona lumea pe atunci.

   • soco spune:

    nu numai conceptul ca pamintul pe care stai e al tau e nu mai vechi de 200 de ani, insasi ideea de natie,natiune e tot nuami de 200 de ani, cam de la pasoptisti.

    nu numai ca palmasii nu aveau nici un chef sa apere pamintul care apartinea celui care-i biciuia, dar ostirile se inchegau prin luarea cu arcanul. luarea cu arcanu trebuie sa fi fost o splendoare. taranii erau pe cimpuri si lucrau si la un moment dat apareau calareti care ii fugareau si le puneau un par mai solid pe umeri de care le legau apoi miinile. daca palmasii ar fi fost chititi sa mearga la oaste sa apere „tarisoara” (iarasi o notiune care nu exista in mintea lor) nu ar mai fo fost nevoie sa-i ia la oaste cu arcanu.

    • Janus spune:

     Nationalismul s-a format in laboratoarele iacobine, din timpul revolutiei franceze.

   • Cristi spune:

    pe langa lautul cu arcanul, aria de „selectie„ a taranimii era extrem de mica. se murea pe capete de boli si toti erau pe la 1,60 m. n-aveai ce face cu ei la armata si toti conducatorii, oricat de autohtoni, preferau sa angajeze mercenari. In afara de Selimbar si Calugareni (in ambele n-a adunat mai mult de 12.000 de oameni, dintre care doar 500 calareti), Mihai a luptat aproape exclusiv cu mercenari. ce rahat de mit nationalist? Singurul care a reusit sa stranga in jur de 40.000 a fost Stefan, si asta doar pentru ca a improprietarit o mare masa de tarani (razesii), care au ajuns sa fie direct interesati de apararea pamantului

    • soco spune:

     da,pai stiam de chestia cu mercenarii da m-am abtinut, m-am gindit ca sint prea multe dintr-o data pentru nationaistii care misuna pe aici. cu mercenarii isi facea treaba si vlad tepes, si iancu de hunedoara si multi altii.
     cu mihai „viteazu” treaba sta chiar putin mai colorat, era si un pic ungur. de omorit l-au omorit de fapt ca a imprumutat bani frumusei din occident pentru mercenari si a promis ca-i intoarce cu dobinda mare dupa cucerirea transilvaniei si moldovei, era un fel de geschäft. s-a socotit prost, nu a scos nici cit a imprumutat.
     si cu stefan cel mare e mult mai complicat, era de fapt pe jumatate armean, pe vremea lui i se spunea cel mare numai in cronicile comandate de el, populatia ii spunea armeanul. cu turcii n-a avut mult timp probleme ca aia i-au dat caftanul desi nu era dreptul lui la tron, da i-au cerut mai multi bani decit daca ar fi fost de drept. de fapt a fost un autodeclarat musatin.
     historia.ro e un link bun pentru chestii din astea,se gasesc la arhiva – istoria medievala romana o gramada de chestii frumos documentate care ar trebui sa ledea putin de gindit nationalistilor.

     • Tipu' cu Drujba spune:

      Historia e un fel de CanCan al revistelor de istorie. Mai mult dezgroapa scandaluri de Show Pacatos decat ceva interesant.

   • MR spune:

    Nu e nevoie sa repeti ce ai scris in text. Ideea comentariului era ca nationalismul e un model mai bun decat feudalismul – si de-aia l-a si inlocuit. E mai usor sa aduni o armata mare pentru o cauza teritorial/etnica decat pentru un boier/rege/capitala de imperiu. Nu trebuie decat ca o parte din clasa de sus sa ia pamanturile restului clasei de sus si sa le imparta plebei.

    Plebea nu era la fel de saraca peste tot. Regatele care castigau razboaie jefuiau, primeau biruri, taxau plebea mai putin, si isi construiau mai multe cetati, orase, drumuri. Ignori partea cu tranferul de capital complet deampulea. Si tot deampulea treci cu vederea felul in care am adoptat nationalismul: cand esti cetatean de mana a doua in cateva imperii diferite doar pentru cum vorbesti si cui te rogi, parca iti vine asa un pic sa te unesti si sa nu mai fii cetatean de mana a doua.

    Si apropo de 200 de ani. Nationalismul era (si este) in primul rand etnic si lingvistic si abia dupa aia teritorial. Despre ce pula mea era vorba in Unio Trio Nationum (1437)?

    • Cristi spune:

     Esti incredibil de prost. in Unio Trium Nationum natiunea insemna cu totul altceva. insemna chiar trib, din perspectiva noastra, a modernilor. ca altfel ce Dumnezeu de diferenta e intre secui si unguri? Esti prost. mai citeste. pana atunci, ia de-aici

     „In acelasi timp, constiinta nationala este, in germenele ei, apanajul elitelor si nicidecum al maselor; in plus, ea se constituie de obicei opunindu-se celor din afara, strainilor, adeseori asimilati cu „dusmanii“.
     Explozia romantica a teoretizarii culturilor nationale (Herder), dublata de revolta generatoare de coeziune fata de armatele napoleoniene, duce la aparitia si la inradacinarea conceptului de „natiune“, in sensul pe care in mare i-l atribuim si astazi. Artificial din unele puncte de vedere (unitatea lingvistica spre exemplu este in unele cazuri o exagerare: „Doar in 15 din cele 83 de departamente franceze se vorbea limba franceza, in celelalte departamente predominau dialectele, patois, s…t care contrastau atit de puternic cu limba franceza, incit aceasta ar fi putut trece drept limba straina, vorbita doar de paturile superioare si de mijloc din orase“), totusi extraordinar de puternic, conceptul de natiune, cu prelungirea sa: „natiune populara“, se afirma implacabil incepind cu secolul XIX (obtinerea independentei Greciei, unificarea Germaniei, a Romaniei, a Italiei – totusi, „la prima sesiune a Parlamentului statului national italian, care a avut loc in 1861 la Torino, vorbitorii au folosit limba franceza“).

     Construita artificial sau emanind din cine stie ce Volksgeist, natiunea ca atare isi face debutul in istorie fulminant, continuind apoi in mod similar.
     Natiunea implica un puternic sentiment de coeziune, dar implicit si unul cel putin la fel de puternic de excludere, ce isi face aparitia, natural, tot in secolul XIX, dar care se obiectiveaza cu cea mai mare vigoare in perioada interbelica. Epoca a idealismului wilsonian, care da nastere utopicului principiu al suveranitatii natiunilor (ce va avea un efect distructiv asupra intregului continent, cu precadere asupra Europei Centrale si de Est), aceasta va duce, ca urmare a amestecului intre sentimentele nationale cele mai acute si a deziluziei provocate de statul democratic, vazut ca efect nefast al „politicianismului“, la ceea ce Hagen Schulze numeste „statul national totalitar“ (1918-1945).„

     • MR spune:

      Ce proasta-i ma-ta. Nu-i nici o diferenta intre scotieni si englezi, nu-i asa? Doar pentru ca acum vorbesc aproape aceeasi limba inseamna ca dintotdeauna au vorbit aceeasi limba, ca esti tu calator prin timp si stii ca asa e.
      Natia si nationalismul inseamna lucruri diferite in tari diferite. Hai sa facem apel la autoritate (franceza/germana) ca sa ne explice istoria noastra nationala. Vezi ca sunt definitiile din DEX mai jos, fi-ti-ar natia a dracu de proasta.

     • MR spune:

      Si de-aia aveau latinii cuvintele natio, gens si tribus, ca insemnau acelasi lucru.
      Acceptarea multi-etnicitatii in conceptul de natiune este o bastardizare recenta (200 ani sau gen) inventata fix in imperiile care vroiau sa beneficieze de coeziune nationala fara a fi de fapt natiuni.

      Asa ca trebuie sa punem botul la definitia aia, ca altfel cum putem explica istoria imperialist asimilatoare a Romaniei?

 • sushi247 spune:

  stau pe buda si cand vad nepoftitul plonjand in apa am un film cu un bolovan venind din negrul cosmosului fix catre bolovanul pe care stam noi acum. incerc sa-mi imaginez utilitatea nationalismului intr-un astfel de scenariu. mai am un film, cu 7 miliarde de nationalisti infometati halindu-se intre ei, nu de foame..nu, nu, din dragoste de patrie. articolul de altfel e foarte tare.

 • iobagul spune:

  Coaie dacice – cu logica stai bine, la cunostiinte generale iei nota de trecere ca e de vina meseria, dar la capitolul istorie esti praf de creta sau faci pe nebunul ca sa-ti demonstrezi niste teorii… si o sa te plictisesc rapid ca tot iti place sa predai la clasa
  Ce numesti tu daci sunt de fapt geti – aia pomeniti de niste bulangii nesemnificativi ca Herodot, Iordanes, Ptolemeu, Strabon, Cassius Dio, Laertius, etc. Daci sau „daoi”-lupi au fost numiti de romanii care initial si-au furat-o, ca mai pe urma sa stranga de prin tot imperiul legiuni ca sa scoata din rahat imperiul falimentar cu atacarea Daciei!
  Ce crezi tu ca nu era scris e atestat de Marija Gimbutas, David Whipp, Boris Perlov, de Universitatea din Cambridge, de tablitele de la Tartaria, Iasi, Sinaia, codexul Racotzy si mai nou siturile de pe autostrada Sibiu-Nadlac; toate astea fac de ras vechimea scrisului sumerian!
  In tara asta prapadita exista dovezi ale celor mai vechi culturi din lume – Cucuteni, Vinca-Turdas, Gumelnita si o sa ma opresc aici ca restul se poate goagali…
  Bineinteles ca asta nu tine de foamea actuala, dar faptul ca niste genii ca Vuia, Coanda, Gogu Constantinescu, Palade sau Ana Aslan au fost mandrii nationalisti a impins omenirea spre progres.
  Ce pari tu a nu vrea sa intelegi e ca esti fix stra-stra-produsul vreunei cordeli de-a lui Stefan cel Mare si ca fara aportul de stromeleag dat cu darnicie nu ar avea cine sa astearna ganduri intelepte in articole pamfletare! Mai mult decat atat, daca pe aici scoteai ciocul din ou in vreo colonie ruseasca sau turceasca ori erai prea beat sa iti pui probleme inteligente ori prea giftuit de munti de cadane si multime de pilaf ca sa mai fii stimulat sa scrii! Vrei nu vrei, esti o veriga rezultata dintr-o infinitate de posibilitati, la capatul unei serii de alegeri ale mosilor tai care nici nu gandeau la dimensiuni multivers sau la un tot unitar, dar uite ca hazardul si o gaura neagra a dus la gandurile tale… dar asta e alta discutie, nu?
  Si ca sa inchei, ca trage clasa pe nas somn: toate exagerarile istorice vin din naduful amarei ironii ca niste cururi academice grase si slinoase isi acopera operele marete cu preamarirea si ridicarea la rang de stramos a poporului latin cotropitor! Nu se justifica, dar explica faramei mele de bun-simt ramasa… plus ca evit penibilul atacarii unor savanti nebuni cu intentii laudabile, si aici nu ma refer la „protomuisti”, ci la un G.D. Iscru, Gabriel Gheorghe, Gligor Hasa

  • Janus spune:

   Vuia era nationalist??? Traian Vuia care regreta unirea de la 1918?
   Henri Coanda care a trait 3 sferturi de viata in afara tarii?
   Palade, care si-a bagat pula in ea tara si a plecat in SUA unde s-a putut realiza profesional?

   • iobagul spune:

    In ce am spus m-am bazat pe biografiile lor si pe faptul ca ultimii ani din viata au revenit in tara si au primit recunoasterea oficialitatilor, daca asta inseamna ceva. Nu mai zic ca Palade era admirator al extremei drepte si chiar a activat in sensul asta in tara. L-am uitat pe Aurel Vlaicu – care a refuzat contracte fabuloase cu Anglia pentru a pastra brevetele sale pentru romani. Putem discuta pana ne cade limba pe umar de ce Mihai Voda a pus la bataia toate averea lui pentru a prelua la domnie o tara saracita si apoi sa lupte pana la final impotriva turcilor si pentru crestinatatea care nu l-a ajutat, doar a stat spectator la bataliile lui impotriva Semilunei.
    Dar nu asta am vrut sa accentuez… nu vad niciun motiv sa negam faptele alora dinaintea noastra, nu oamenii de geniu sau de exceptie is vinovati ca alunecam de pe buda cu picioarele in rahat din timp in timp; e stupid genetic si chiar social sa ne atacam inaintasii, datorita lor purtam sub nadragi sau fuste secventa aia de adn; de aia se dau numele de mai sus unor institutii sau se fac biografii detaliate… luati drept model tehnic si unii chiar de viata apar continuatori si niste idioti ca noi nu mai facem spume la gura cu ochii dupa porumbei calatori, batem o tastatura sau ne auzim vocile in timp real, comunicam la secunda!

    • Radu Post author spune:

     cornel palade?

     • iobagul spune:

      exact la cornel palade ma refer, e var de gradul 3 cu asteroidul Pallas, da’ eu ca-s in relatii de amicitie cu el ii zic ca-ntre prieteni mah Paladiule mah

  • Dragos spune:

   Mai da-te-n mortii ma-tii cu besinile astea.

   I-a durut in pula si pe Vuia si pe Coanda si pe Racotzy de restul fraierilor.

   Fiecare face pentru el in lumea asta, cu exceptia dobitocilor ca tine care ne-o sug la restul in mod echitabil.

   Baga-ne-am pula in ma-ta de cacat pansat si sclav.

   E mandri, nu mandrii, in gura ma-tii de muist cu ifose, tragea-mi-as ciorapii peste toti „daoi” si sa imi sugi pula cu tot cu cunostintele tale de tocilar wikipedist imputit.

   Mi se rupe de Tartaraia si de Boris Perlov, si n-are nici cea mai mica urma de relevanta chiar daca ar fi pe bune.

   Nu ai priceput nimic, in pastele ma-tii de carnat. Fiecare face pentru el, din orgoliu si vanitate. Asta ne face sa functionam. Atat, si nimic mai mult. Nu vreun spirit patriotard inchipuit.

   Nu avem nici cea mai mica urma de compasiune sociala in noi, decat atunci cand vrem sa epatam, ca sa obtinem vreun beneficiu.

   Cretinule.

 • mendebilul spune:

  bun material. m-am simtit si eu mai bine, ca am mega scandaluri in jurul meu, cu familia, cu prietenii… atunci cand nu vreau sa ma bucur de 1 Decembrie. Chiar daca strabunicul meu a fost la Alba Iulia si a votat (cica, ca de fapt nu sunt dovezi) sa se uneasca cu chestia aia incropita cu numele de principatele unite, eu le tot spun apropiatilor ca nu sunt convins ca strabunicul meu a facut bine. Adica, pana mea, sa te desfaci de Austria si sa te lipesti de o constructie provizorie, cu care singurul lucru pe care il aveai in comun era ca aveai o limba asemanatoare… pai ce relevanta are asta? Sau batalia de la Marasesti… alt moment istoric, de data asta al moldovenilor… ce a fost asta…? … a fost o batalie cand i-am batut pe nemti (fiind aliati cu… rusii)… si de ce ne-am batut cu ei? ???… pentru ca vroiau sa ne ocupe!… pai? si a trebuit sa fim atat de idioti si sa refuzam? ar fi poate de citit cartea lui Boia, germanofilii, care spune, mai voalat ca si el saracu, daca spune prea multe zic astia ca e hater, una peste alta spune cat de multe s-au facut in Romania in cei 2 ani, 1916-1918 cand am fost ocupati de germani… cacat… de fapt ne-am luptat ca idiotii pentru niste politicieni sau regi care isi aparau afacerile lor cu petrol, cu alte smenuri… cand ma gandesc ca 25.000 de oameni au murit ca sa nu ne ocupe Germania… asta e expresia imbecilitatii noastre de turma analfabeta, prostita de tot felul de lideri de mana a treia…

  • Tipu' cu Drujba spune:

   Traiasca hegemonia de orice culoare!
   Slab, domne, slab.

  • soco spune:

   in ciuda bataliei de la marasesti romanii nu au cistigat partea lor de razboi in primul razboi mondial. nemtii au ocupat de fapt romania (aia care era inante de 1920), au ramas armata ocupatoare pina la sfirsitul razboiului cu sediul in bucuresti, iar romanii au incheiat pace cu nemtii ca armata invinsa.

 • ionut spune:

  Foarte de acord cu tine.
  Ești totuși nedrept sau neinformat îndeajuns când vorbești de naționalismul fie el și românesc.
  Mulți care se bat cu cărămida în piept azi că naționalismul de sec. 19 is bad, internaționalismul good, fac parte din nații care (chiar la) 1848 aveau de 100-150 de ani NAȚII deja foarte conștiente de ele însele și mai ales de ce vor să facă ei împreună. Și se omorau între ei englezi și francezi și pentru că erau englezi și francezi.
  La adăpostul unui avantaj de cel puțin un secol deveniseră mai „deștepți, motivați și organizați” decât alții pe care i-au supus/îndrumat ulterior.

 • Potasiu spune:

  Tot ce am înțeles eu din articolul ăsta este faptul că ai făcut o Cacofonie în penultimul paragraf !

 • kio spune:

  Saracul popor roman a fost jefuit de tot felul de popoare , a fost indocrinat de comunisti , a piedut tot felul de valori . SUNTEM CINE SUNTEM gata cu scuzele , cei care ne conduc sunt ROMANI , ,, marii,, afaceristi cu tunurile lor sunt tot ROMANI , hotii si tiganii de prin strainatati sunt tot ROMANI ( da si tiganii .. si ei tot aici s-au nascut si tot in sistemul social asta extraordinar au crescut .. si iata rezultatul ) . Iar astia toti nu sunt o exceptie , niste uscaciuni in marea padure verde a Romaniei .. ASA suntem NOI ROMANII

 • indispensabil spune:

  Domnule Radu Alexandru, dacii se trag din maimuță?

  • gomoreanu spune:

   Maimutele se trag din daci. Si dacii se trag din tine si din ma-ta. Si voi amandoi sunteti veriga lipsa dintre gandacii de balegar si vertebratele primitive. iei muie.

 • indispensabil spune:

  Am pus o întrebare retorică la care râzi dacă înțelegi. Dacă nu, comentezi. Cu logica asta săracă și preluată după ureche vrei tu să dai muie? Măcar de aveai umor.

 • venin spune:

  si uite asa ai mai trolat un subiect

 • MyEvilTwin spune:

  Trist si adevarat. Stii Radule, capeti asa un bird’s-view cand parasesti Romania si incepi sa traiesti alaturi de alte natii si incepi sa faci comparatii … Si da, daca citesti cronicile celor care au strabatut tarile romane, chiar si aproape de modernitate, te ingrozesti cat e de mare prapastia intre propaganda comunista cu care am crescut si realitatea istorica … Citeam de curand Cronica Cruciadelor de Geoffrey of Villehardouin, scrisa prin secolul 12, cand descrie cruzimea si ticalosia valahilor la asediul orasului Napoli, ti se ridica parul pe noada.

  • SaruptUnburlan spune:

   da mă ai naibii valahi, ți-au impins parul pe noadă, sau daca vrei dârjala pe târtiță

 • MyEvilTwin spune:

  Alta chestie bine prinsa e disperarea cu care se bateau javrele din fruntea bucatelor in Evul Mediu romanesc. Daca arunci o privire pe lista monarhilor valahi, cam toti au domnit 2..5 ani, dupa care au fost mancati de urmatorii fomisti. Nici vorba de domnii de 20..40 de ani, cum aveau parte cei de la vest.

 • Rex spune:

  Spune-i unuia de-asta ca Antonescu a fost curva lui Hitler, sa vezi cum te vrea persoana indezirabila in locul lui Vona Gabor. Noua Zeelanda, pamant romanesc!

 • Snakecharmer spune:

  Da, dacomanii sunt idioti. Dar.

  Patriotismul/nationalismul ajuta. Americanii n-ar avea ditamai puterea daca n-ar crede 95% din ei ca-s cei mai din lume, inclusiv cei mai puri, chit ca i-au futut pe indieni sa le ia pamanturile. Dac-ar fi toti pulifrici negativisti gica-contra ca tine am fi tot la stadiul de inca-n-am-descoperit-focul-si-impingem-carute-cu-roti-patrate. Eu unu’ sunt mandru nu ca-s urmas de dac, ci de roman, care a civilizat cam toata europa. Daca nu e ok, si e o intamplare ca m-am nascut aici si nu aiurea, atunci ia nu mai face tu pula mare ca ai talent la scris, ca n-ai niciun merit, e o intamplare ca s-au intersectat asa zigotii.

  Esti exact un troll din ala trist care se contrazice singur: odata zici ca romanii sunt o flegma-n val, nimic, etc, pe cand ailalti construiau imperii, apoi o dai la intoarsa ca de fapt suntem toti la fel si ne batem cu bca-u-n piept degeaba. Revizuieste-ti discursul, fratie – coerenta ajuta. Esti fix ca bajeatu’ de la colt care n-are de niciunele, si ca sa se justifice zice ‘suntem o tara de incapabili, dom’le; romanu’ e hotz, nu stie de niciunele, numa’ sa fure, unde n-ar veni odata inca un rege neamt, sau un iohanis macar’. De fapt stai, nu esti ca ala, ESTI ala. Sper ca nu te citesc pustani influentabili, numa’ breloacele care traiesc ca sa zica primu’ si sa iti ridice sabloanele literare-n slavi.

  Sau esti numa’ troll grav si nici tu nu crezi ce scrii, dar stii ca o sa se agite pe aici apele, faci trafic si mai bagi o shaorma. Apropo, cu toata sinceritatea si lipsa de rautate, nimicnou e asa de mediocru incat daca as fi oricare dintre tine si teo (ceilalti domni habar n-am cine sunt) m-as distanta rapid de asa ceva. E un fel de trasniti in nato pe targetu 16 ani cu smartphone. Omorati-l pana nu face pui. Te salut.

  • ano spune:

   super tare commentu.

   dar, nu foloseste la nimic. tocmai ai pierdut intre 10 – 15 min degeaba.

   Radu stie si el ca vorbeste aiurea si totusi o face. E ca si cum ai bea bere. De chef. Nu de necesitate.

   • Radu Post author spune:

    nu vorbesc aiurea. chiar nu imi pasa de binele asta comun. stiu ca-s avantaje organizatorice in prostit oamenii ca trebuie sa munceasca impreuna. dar iarasi, sunt avantaje pentru grup. ca anarhist nu ma intereseaza avantajele de grup. e ca si cum ai incerca sa-mi vinzi un fax. oricat de bune e, n-am nevoie.

    • loko spune:

     Hmmm, anarhismul este un derivat al prostiei. Te-ai prins tu cu creierul tau de primata ca dumnezeu nu exista, Cosmosul este o chestie imensa (la limita imaginatiei) si ca Pamantul cu tot ce-i pe el este nesemificativ prin comparatie. Pana aici corect dar aici intervine prostia. Prostia alimentata de un ego imens (la limita imaginatiei). Suntem nesemnificativi asadar la ce bun efortul de a coopera cand putem … sa nu? Raspunsul este simplu, pentru ca asta face specia asta.
     Absolut ironic ca un scrib saltimbanc ca tine ce joaca LOL si-i place chefuiala se pretinde anarhist. Pai anarhia ar insemna sa nu mai scrii ci sa stai sa scurmi dupa radacini, sa-ti constuiesti si sa aperi un adapost, sa-ti croiesti haine (nu de pudoare ci sa nu mori in plm de frig) si alte asemenea activitati pe care acum le fac altii pentru tine. Ah, te gandesti tu ca avand limba fina iti vei gasi un sugar daddy/ boss care sa-i puna pe altii la treaba pentru tine.Bine,bine da’ aia nu mai este anarhie, este trib.
     As mai scrie dar cum este probail sa-mi stergi postarea mai bine nu.
     Hai, las-o dracu, ca nu mai esti guster de douj’de ani. In rest, absolut de acord ca nationalismul in sensul DEX-ului este de cacat.

     • Radu Post author spune:

      de-aia esti prost. ca ai dedus tu exact de ce nu ma intereseaza pe mine organizarea ca specie. as fi vrut sa-ti explic, da esti atat de sigur pe tine in deductia pornita de la nimic incat chiar n-are sens.

     • loko spune:

      Am dedus din ce ai scris coaie. Ca nu-s mama omida, in plm, sa-ti ghicesc gandurile din poze. Se poate ca-s eu prost si sa nu inteleg sau poate esti tu echivoc, si asta nu-i bine pentru unu’ care traiesti din scris.

     • Radu Post author spune:

      esti tu prost si deduci niste chestii venind cu niste presupuneri bazate pe nimic altceva decat tiparul tau de functionare.

     • loko spune:

      Tot ii dai inainte cu treaba asta ca-s eu prost, asa si? Ce relevanta are asta pentru cu faptul ca tu esti anarhist? Ai tu un motiv inteligent pentru a fi anarhist? Atunci spune-l, ca hipstereala d-asta cu „ti-as spune da’ nu poti tu sa ma intelegi” e de cacat (gen plastelina de iarba).

     • Radu Post author spune:

      uite ca nu-ti spun ca sa te oftici in continuare. da-te-n pula mea.

    • Loko spune:

     Oh boss, te rog nu-mi face asta!

 • CEAI spune:

  Man in Catavencii de ce nu a aparut sapt asta?

 • krakilla spune:

  Am vazut, din greseala, un discurs al lui Basescu in care ii numea pe moldoveni „fratii nostrii”. Nu ca as avea eu probleme cu moldovenii, chiar daca au capul mare si sunt mai prostalai, si cu atat mai putin cu femeile lor curve care spun ca vin in Romania la scoala dar in realitate o fac sa fuga de foametea de la ele de acasa, dar de unde si pana unde „frati”? Eu am doi vecini cu care ma bat cand dau manele la maxim si aia sunt fratii mei? Fratii moldoveni de peste Prut sunt mai periculosi decat vecinii mei, cica multi ar stii sa se joace cu grenade.

  Ca cetatean al tarii de rahat, isi pune cineva intrebarea ce castigam fiecare din alipirea Moldovei? Sau ce pierdem daca isi iau ungurii provinciile pe care eu nici macar nu stiu cum se numesc (Harghita si Covasna sigur, parca am auzit si ceva de Sovata, sau era o melodie, plm)?

  Si eu pe cine sloboz votez? Caca pitanul de corabie sau ce sloboz e el si cu partidul lui ne-au bagat mana in buzunare pana la coaie ca sa le platim lor incompetenta, ca asa a zis FNI. Acum, pokemon Ponta ne-a mai futut o acciza ca ne-a mirosit prea bogati in ultimul timp. Gigi e la puscarie bolnav iar Vadim e nebun si prost. Cand il vad pe Crin am impresia ca ma uit la o femeie careia ii vine ciclul de doua ori pe zi, cred ca e termosensibil, isi schimba opiniile de la o zi la alta. Nu c-as vrea eu sa fiu baiatul de la colt care nu face nimic si da vina pe altii ca nimic nu merge in tara asta, dar eu nu vad optiuni. Si daca presedintele nu prea conteaza, cand vine vorba de partide politice treaba sta mult mai rau. Pentru Norvegia iti trebuie pasaport sau poti pleca cu buletinul?

  Eu, daca as fi in locul oricui, nu as citi acest comentariu. Nici macar in locul meu nu o sa-l mai citesc.

  • Tipu' cu Drujba spune:

   „Ca cetatean al tarii de rahat, isi pune cineva intrebarea ce castigam fiecare din alipirea Moldovei? Sau ce pierdem daca isi iau ungurii provinciile”

   Hai sa dau un exemplu.
   La tara am un vecin. Acum mult timp, bunicul meu l-a lasat sa faca o chestie de acces pe undeva prin spate. Trec anii si brusc vroia tot terenul din spatele casei. Cu procese interminabile si toate cele(desi actele erau destul de clare). Acum terenul era o chestie destul de mica cu niste iarba, dar sincer, de ce te fure pana la zid?
   Asa e si treaba cu teritoriile.
   Ca sa dau un alt exemplu:
   Da, probabil toata lumea din bloc a ajuns acolo din voia sortii, si majoritatea sefilor de scara au fost niste betivi care isi trageau partea din fondul blocului, fara discutie, dar daca nu esti atent, o sa vina niste baieti cu apucaturi de expansiune de prin cartier, si o sa iti ia si balustrada de la scara, ca „ce conteaza. Astora nu le pasa ce se intampla cu blocul, si oricum sunt suparati pe seful de scara ca a luat tuica din banii stransi.”

   Altfel, incidentul cu terenul e la fel. Da, din loterie genetica fac parte din familia care si-a construit casa aici, si la inceput, nici nu prea existau granite intre proprietati(intre gradini se dadea un fel de brazda ca sa stie aproximativ pe unde se delimita treaba,si atat(ma rog, la proces s-a vazut ca a ciupit si acolo un pic)), dar totusi.

   • Radu Post author spune:

    deci argumentul tau e „slippery slope” daca ii dai unuia un leu o sa vrea maine doi. ti-as spune doar ca esti prost dar mi-e ca maine nu o sa ajunga, asa ca iti dau direct ban.

    • Tipu' cu Drujba spune:

     Nu am , ca nu am zis ca „astazi o sa ia Tinutul Secuiesc, maine toata lumea!!!”
     Am intrebat doar, de ce sa am o ditamai chestia in mijlocul tarii luata de unii?

     Dar daca tot ai fortat ideea cu „slippery slope”, oare nu asta s-a intamplat in istorie cand a fost vorba de imperii?
     „Stati linistiti, iau Cehia si dupa aia ma opresc”
     Iar mai tarziu pe alt post.
     „Noi nu vrem sa stapanim jumatate de Europa, doar eliberam tarile de sub ocupatia fascista si de conducatorii lor nenorociti.”

     • Radu Post author spune:

      „sa am” omul are impresia ca tara e a lui. ce prost e.

     • Tipu' cu Drujba spune:

      „impresia ca tara e a lui”

      Nici scara blocului nu a mea.

 • Remus spune:

  Ai citit si tu o carte a lu Boia (Mit si istorie in constiinta romaneasca), si acum ai toate argumentele sa iti bati pla de cei care cred ca dacii erau un popor mega-avansat.
  Nu e de ajuns.

  • Radu Post author spune:

   eu daca iti spun ca pot sa zbor pe sub pamant, cam cate carti trebuie sa citesti ca sa ma contrazici ?

 • Camelia spune:

  Teribil de simplistă teoria din articol. La fel de simplistă ca cea că dacii au inventat tot pe lumea asta.

Adaugă un comentariu