Să votezi sau să nu votezi?

În ultimele zile s-a dezbătut grav care e cea mai bună acțiune pe care ar putea să o facă un om responsabil social. Să boicoteze voturile? Nu, că așa lasă doar masele de retarzi să voteze. Să voteze un independent sau să anuleze votul? Nu, că prezentându-te la vot dai consimțământul tău modului de funcționare al unui sistem defect.

Dacă citești site-ul ăsta, sau articole pe internet fără poze colorate, cel mai probabil ești un cetățean de clasă mijlocie. Nici bogat, dar nici care se împrumută de la prieteni să ia mâncare la sfârșitul lunii. Ca să știi ce să faci, trebuie întâi să înțelegi poziția ta în sistemul electoral.

Dacă scădem copiii, pensionarii, șomerii, muncitorii la negru și oamenii care trăiesc din ajutoare sociale, rămân cam vreo 4 000 000 de români muncitori cu drept de vot. Puteți verifica. Sunt mai puțini decât pensionarii. Din ăștia îi scădem pe cei 1 300 000 de bugetari, pentru că de, ăștia au interese proprii. În principal să nu fie dați afară din slujbele lor. Pentru că jumătate dintre ei au o slujbă inutilă, inventată doar ca să ia cineva salariu. Ăia o să voteze cu cine promite cele mai puține restructurări la stat și atât. 1 000 000 sunt la limita sărăciei, deci votează le fel ca și șomerii și paraziții sociali. Pentru un kilogram de ulei.

Rămân 2 000 000 de oameni. Tăiem jumătate, pentru că e România, și unu din doi oameni nu se duce la vot și avem așa, la o aproximare după ureche 1 000 000 de oameni cu interese vag comune cu ale noastre.

Deci, în cea mai fericită situație poți strânge maxim un milion de oameni rezonabili, care înțeleg politica măcar la nivel elementar și nu vor ca statul să le dea mură în gură ca să nu moară de foame, ci vor ca statul să realizeze lucruri cu banii pe care ei îi dau la stat.

Ăsta e electoratul clasei de mijloc la noi. Un milion de oameni. Dacă i-ai uni pe toți, idealist vorbind și le-ai da un candidat pe placul lor la prezidențiale, acesta nu s-ar clasa nici măcar în primii trei. Îți trebuie măcar trei milioane de votanți ca să ai șanse la turul doi.

Votul este un bun într-o economie de piață. Politicianul are nevoie să strângă o cantitate de voturi ca să câștige. Voturile sunt egale ca valoare, dar se vând la preț diferit. Ca să cumperi un vot de la ăștia 1 000 000 care reprezintă clasa mijlocie, trebuie să le promiți ceva coerent, sustenabil. Să nu ai o reputație de om corupt, să nu fii complet analfabet. E greu. Din fericire, ca politician, există soluții mai simple. De ce să te chinui cu ăștia când ai 9 000 000 de țărani și țărani de periferie, pensionari, șomeri, handicapați, și asistați social prea proști și prea săraci să înțeleagă sistemul, care te votează pentru un litru de ulei? E același vot doar că mult, mult mai ieftin!

De ce să te chinui pentru 10% din electorat, fițoșii, când ai turma de oi ușor de manipulat către care să te orientezi?

Vezi tu, cititor de clasă mijlocie, ce să faci la vot e o nonproblemă. Pentru că tu, din punct de vedere electoral, ești irelevant. Alegerile sunt un sport între politicieni cu bani și 9 000 000 de plebei care nu văd mai departe de stomacul lor și știu doar că dacă îl votează pe X o să mărească pensiile, ajutorul de șomaj și alocația și o să scadă ratele la bancă. Pentru că am uitat să vă spun, toți ăștia 9 000 000 de plebei au rată la bancă pentru că și-au luat smartphone.

Știu că v-ați prins prea tare în idealismul vostru încât să vă dați seama realmente cât de mulți săraci proști sunt în țara asta. Sunt mult mai mulți decât credeți. Nu vă intersectați cu ei că stați în bula voastră socială de clasă mijlocie. Dar ei sunt zece ori mai mulți.  Clasa mijlocie nu are nici un cuvânt de spus pe partea politică. Clasa mijlocie doar produce banii în țară. Pe care politicienii îi iau ca să cumpere voturi de la plebe. Mandate cu care fac noi legi de luat bani de la clasa mijlocie. Cercul vieții.

Deci să facem o analogie la situația ta în fața votului.

Ești în fața unei piscine și ai vrea să o umpli cu apă, dar tot ce ai e scuipat. Poți să

a) Ridici din umeri și să te duci acasă, încercând să te împaci cu ideea că nu o să înoți niciodată în piscină și că ar trebui să te concentrezi pe alte lucruri care îți provoacă bunăstare. Nu piscine. Sau cel puțin, nu aia.

b) Să simți responsabilitate socială, optimism, idealism și să te pui pe scuipat în piscină. Pentru că dacă mai vin un milion de oameni ca tine să scuipe în piscină, faceți ceva. Nu o umpleți, dar o udați așa pe fund. Cât să vi se vadă reflexia în băltoacă. Și e mai bine decât deloc.

c) să te duci să protestezi la ăia care au montat piscina că nu e corect și ți-e inutilă. Dar ăia o să-ți zică deja că scrie în contract că banii pe piscină nu se returnează în nici o situație. Și ai semnat contractul prin nașterea ta aici.

Pe scurt.
Dacă ești cinic, nu vota, pentru că votul tău nu contează.
Dacă ești idealist, du-te și votează. Bucură-te că ai făcut partea ta. Că ai încercat. Că ești un om bun. Că vrei ca țara asta să meargă pe un drum bun. Dar ține minte că importanța actului și valoarea lui pozitivă e doar în capul tău. Pentru că votul tău, obiectiv, nu contează.
Dacă ești indignat, du-te și protestează. Nu o să te asculte nimeni. Dacă votul tău ar fi contat, te-ar fi ascultat. Dar votul tău nu contează.

***

Comentarii (122)

  • gogu spune:

    Ai sintetizat perfect situatia din .ro si de aiurea. Democratia nu functioneaza cu vot universal, nici initial democratia ateniana nu a fost gandita sa functioneze cu vot universal si egal. S-a dus pe pula cand au inceput plebeii sa voteze. Pentru ca oamenii sunt niste imbecili. In Romania am avut vot cenzitar o perioada, cand ne-am dezvoltat institutional si etc. Cand poporul a inceput sa voteze, ne-am dus pe penis. Poporul->romania profunda.

    • miki spune:

      nu stau sa citesc tot carnatul de comentarii. nu exista „democratie” sau „dictatura”. exista politicieni care iau cata putere pot.

      • gogu spune:

        esti cam prost

    • iob spune:

      Problema votului este corect pusa.
      Dar e vorba de peste 5 mil. de voturi.Numai masinaria de vot si mita nu sunt suficiente. Cel putin la presidentiale.Daca candideaza , il voi vota pe Johannis.Ma voi duce la vot ca sa nu-mi para rau.
      Pt. ca lasii care nu merg nu au dreptul sa se planga 5 ani de prostia lui ponta plagiatorul.

  • gogu spune:

    „Votul universal a adus in viata politica romaneasca populismul, autoritarismul si ideea nefericita ca existenta unui lider charismatic este indispensabila desfasurarii unei vieti politice eficace”

  • lol spune:

    Tu nu stii ce e ala mijloc. Logic ar fi ca societatea sa se imparta in treimi, dupa venituri si / sau avere, si treimea din mijloc sa fie clasa de mijloc. In tzarile in care bogatii au luat conducerea mesajului public, si latraii sunt platiti sau sedushi sa se gudure pentru bogati, societatea se imparte in cincimi, si se considera clasa de mijloc alea trei cincimi din mijloc. Domnul Obama (unii spun ca e socialist) pretinde la 250 de mii de para pe an venituri esti „clasa de mijloc” si s-a jurat ca nu le va mari taxele, ceea duce totul in derizoriu, pentru ca peste 250 de mii mai e doar 10% din populatie, iar in clasa de jos, ultima zecime, ar fi doar handicapatii, cu sub 8 mii pe ani. Dar vezi tu, pana si in socoteala aberanta a lui Obama, opt zecimi sunt in clasa de mijloc, si o zecime in cea de jos, insemnand ca pulimea e de opt ori mai putina decat „clasa de mijloc”. Pana si in aberatiile cotracandidatului lui, milardarul ala, pulimea e egala la numar cu „clasa de mijloc”. Tie iti iese cumva ca pulimea ar fi de zece ori mai numeroasa decat clasa de mijloc. Admitand ca clasa de mijloc e la mijloc, inseamna ca si bogatashii romani sunt de zece ori mai multi decat clasa de mijloc. Matematic vorbind, si rotunijind, dupa logica ta, avem 8 milioane de saraci, 1 milion in clasa de mijloc, si 8 milioane de superbogati. Asta e singurul mod in care clasa de mijloc este de 1 ori mai mica decat cea a saracilor. Sau poate nu mai stiu eu ce inseamna cuvantul „mijloc”? Sau poate te gandeai la niste mici bashtani cand foloseai cuvantul „clasa de mijloc”? Gen in top 20%, dar nu in top 10%? Zi-le, nene, „mici bashtani”, ca sa ma induioshez si sa le plang de mila. Poate ar trebui sa introducem votul censitar, pentru ca tu crezi ca faci parte din grupul asta.

    • Radu Post author spune:

      tu nu ai inteles cum e definita clasa mijlocie. Ca nu e media, in pula mea. ci echivalentul unei clase de mijloc dintr-o tara civilizata. adica oameni care nu-s la limita saraciei. de la salariu mediu in sus. oameni care fac peste 14 milioane pe luna. Tie de la 14 la 20 de milioane pe luna ti se pare ca esti mic bashtan ? ca pe acolo se incadreaza majoritatea dintre astia de care vorbesc eu. vorbeam de clasa de mijloc la nivel european. cu indulgenta.

      si am spus un milion care voteaza. ca mai sunt un milion care nu voteaza si cu copii, catel, purcel, bunic, ar iesi vreo 3 milioane jumatate- patru clasa de mijloc. nici macar n-ai citit textul cum trebuie da te-ai grabit sa-ti scrii opinia. si da. aia cu salariu de 400 la 1000 de euro sunt cam in top 20% cei mai bogati oameni din tara. dar asta nu inseamna ca sunt bogati. ca daca eu am trei pietre si tu ai o piatra asta nu inseamna ca eu sunt burghez. inseamna ca io-s super sarac si tu esi si mai sarac decat mine. clasa de mijloc se defineste ca nivel de trai, aspiratii, nu ca medie a zonei de cacat in care esti.

      dar continua sa scrii mai mult decat citesti. vad ca iti prinde bine. logica de fier. ai inteles gresit un detaliu si brusc tot textul ti-a devenit irelevant.

      si nici macar nu am spus ca ar trebui sa le plangi de mila. am spus ca nu ar trebui sa se ambaleze ca si cum votul lor conteaza. dovada mai mare de imbecilitate decat sa nu intelegi un text dar sa nu fii de acord cu el nu exista. ce prost esti, ce proasta-i ma-ta.

      • lol spune:

        (in continuare refuz sa citesc textul si sa inteleg ce inseamna clasa de mijloc dar scriu comentarii mai mari decat textul in sine. asa ca radu mi-a sters si mi-a pus chestia asta in loc sa ma arate copiii cu degetu si sa rada de mine)

        • Florin spune:

          o arzi intelectual dar scrii cu tz si sh… sunt foarte confuz

        • Gigi spune:

          Da ma, ai avut o copilarie nefericita intr-un sat din moldova, abuzat de bunica-tu si pus de tac-tu sa culegi cartofi cu curul. Ai fugit de acolo la 14 ani si ai jurat sa nu te mai intorci. Ai plecat la facultate, ai invatat 100 de manuale de 400 de file pe de rost, ai luat 10 pe linie si bursa de merit pentru ca din cand in cand felai profesorul de Fiziologie II, care din cand in cand mai iesea cu Decanul la o laba-n grup.

          Dupa ce ai terminat rezidentiatul parintii tai nu au avut suficienti bani sa te tina-n Bucuresti si tu te saturasei sa mananci 3 gogosi pe zi cu salariul tau de 680 de lei (plus sporuri), asa ca ai fugit cat de departe ai putut, peste Atlantic, in Boston, unde auzisesi tu ca poti sa faci bani cu sacul daca esti un medic cat de cat competent. Doar ca nu erai un medic cat de cat competent, erai un parlit de imigrant pe care nici un spital nu l-ar fi angajat nici ca infirmier (desi se spetise 9 ani sa isi termine o facultate infecta). Asa ca ai ajuns sa flipui burgeri si din cand in cand sa itt felezi seful (obicei din tinerete). Da erai deja OK, iti permiteai sa mananci de 3 ori pe zi altceva in afara de gogosi (pentru ca lucrai intr-un joint de fast-food) si chiria era foarte mica, pentru ca uneori (bine, deseori) seful te lasa sa dormi peste noapte in camera cu cartofi dupa ce-l felai. $700 erau suficienti sa traiesti o viata linistita. $700 de dolari erau mai multi bani decat vazuse tot neamul tau adunat la un loc de cand murise bunicul si vandusera casa.
          $700 de dolari totusi nu erau de ajuns, si genunchii te dureau din ce in ce mai des.

          Deci ti-ai luat inima in dinti, dupa 2 ani de muncit la coada spatulei si ai aplicat la 20 de spitale pentru un job de infirmier.
          Cumva, undeva te-au primit. Te recomandau cele 80 de kile in plus pe care le luasei de cand ajunsesei in state si faptul ca ultimul infirmier vorbea engleza cam la fiecare 5 cuvinte, nu stia sa lege o fesa elastica dar reusise cumva sa fure 10 truse de prim ajutor in 2 saptamani de munca.
          Intrat in spitalul viselor tale, ai inceput sa-ti doresti mai mult de la viata. Bine, munceai 12 ore pe zi spaland rahat si oboljind rani de sticle sparte-n cap si gunshots (PLM, Boston…) dar aveai deja alta perspectiva asupra vietii.
          Deja puteai sa emiti panseuri asupra economiei, politicii, matematicii si fizicii intr-un grup de oameni fara ca aia sa iti reaminteasca faptul ca se ard cartofii.
          Deja aveai mai mult timp pentru tine. Pentru pasiunile tale. Pentru scris posturi kilometrice pe piticigratis.

          Banuiesc ca ceea ce vreau eu sa spun cu toata povestea asta despre tine este ca povestea de mai sus nu e despre tine si mie parerile tale mi se par basini de taran moldovean ajuns.

          • adevarul spune:

            mi-a placut textul. felicitari! 9/10

        • Ilarion Spintecatorul spune:

          Ba, tu esti cea mai toxica specie de prost. Prostul care stie diferenta dintre medie si mediana. Prostul cu experienta de viata. Prostul care scrie corect. Prostul care a reusit in America prin forte proprii.

          Vezi tu, clasa de mijloc nu se defineste in functie de populatie. Clasa de mijloc nu e 1/3 din populatia unei zone. Clasa de mijloc se cheama asa pentru ca e in mijlocul ierarhiei sociale, intre pulime si bastani. Iar ierarhia asta sociala nu reprezinta o clasificare absoluta. Clasa de mijloc din Monaco e formata din aia cu un singur iaht, pe cind in Angola cuprinde persoanele cu usa la bordei.

          In caz ca n-ai remarcat, textul de deasupra nu e un tratat riguros. Cind vezi acolo „clasa de mijloc”, intelegi ca e vorba de „nepulime”. Doar daca esti un prost erudit te poti apuca sa descosi sintagme, in timp ce ideea de baza din articol iti scapa. Si daca esti foarte prost, ca in cazul tau, le descosi si prost, pe baza unor asocieri idioate ce apar spontan in capul tau batut de soare pe ogor. Penibilul atinge cotele maxime cind ajungi sa te autofelezi in baza povestii tale de succes si sa spui ca esti singurul roman in viata care Munceste.

          In concluzie, sugi pula.

        • lol spune:

          Faptul ca nu stii treaba aia, care se invata la mate in generala in Occident, se vede si din primul meu mesaj. Poate nici cu cititul nu stai asa bine, ca esti generatia Andronescu. Si zi asa, vrei platit cat un occidental?

          • shotaie spune:

            du-te 33,(33)% in pizda ma-tii

          • Felipe spune:

            lol pare socialist. socialiștii sunt proști. lol s-ar putea să fie prost.

        • asbef spune:

          pune mesaju lu lol inapoi. vrem sa radem si sa il aratam cu degetul.

    • Coco spune:

      Te-a dat in kiki textul, n-ai inteles nimic.

    • 12 ani spune:

      chiar ca-i proasta ma-ta

  • functionara spune:

    cum ramane cu bugetarii utili, care muncesc? dar primarii care se zbat pe la consiliile judetene pentru comunele lor? stiu ca pare greu de crezut, dar exista si din astia. nu neg ca au interese proprii, dar unii au realizat ca profitul imediat nu e rentabil.

    • Jean spune:

      pe scurt functionara vrea sa te intrebe ce parere ai de ozn-uri .

    • Radu Post author spune:

      ^ am zis ca jumatate sunt inutili. restu plm, ar trebui sa omoare si sa-i manance pe astia. daca ar vrea sa fie utili.

  • Dragos spune:

    Toate bune si frumoase, dar calculele tale, chiar si aproximative, nu sunt realiste.

    Mai precis, doar intre 30 si 40 la suta din romani ies la vot.

    Adică vreo 7-8 milioane. Dobitocii.

    Sa deducem ca restul de 10 au depasit tranzitia si au devenit de mijloc ?

    • Radu Post author spune:

      restul de 10 care voteaza sunt astia un milion si aia 9 milioane ce n-ai inteles?

      • Vlad spune:

        Nu te stresa man, nu e panica. Se vede de la o posta cine intelege si cine pulege. Lasa-i cu cearta lor.

  • Mitel spune:

    Clasa de mijloc nu are relevanta pentru ca nimeni nu are relevanta in sistemul actual. Nu exista nici o diferenta intre candidati si nu din motivul cliseu ca ar fi toti niste oligarhi corupti. La fiecare patru ani ne strangem si votam oamenii care vor avea puterea de a lua decizii si de a adopta politici in sectorul de afaceri. Asta-i singura lor functie. Spoiler: pe oamenii astia ii doare in pula de tine. Toti sunt o apa si un pamant pentru ca scopul lor nu aste sa-ti mentina tie bunastarea burgheza sau sa hraneasca sarantocii. Scopul lor e sa serveasca interesele corporatiilor, sa tina turma in frau si sa devina si mai obscen de bogati.

    Acum, ca orice burghezi sadea, ati fi tentati sa credeti ca asta-i nu-i chiar asa de rau. Pentru ca free markets, huo comunism si alte platitudini irelevante. Dar tineti minte: genul asta de sistem politic duce inevitabil la dezintegrarea clasei de mijloc si la instaurarea unui model in stil „lumea a treia”. Adica mase de sarantoci exploatati si prostiti de propaganda condusi de o mana de bogatani care ii exploateaza.

    • CapnJackSparrow spune:

      Te rog eu spune-ne acum si cum e cu „Exploatarea omului de catre om”, cat de bine era in comunism – tatal tau erau un nomenclaturist incompetent, dar fiind lingau de partid nu statea niciodata la coada la „adidasi de porc” – cum era locuri de munca, etc… Raiul pe Pamant! Si apoi mai spune-ne cum n-a murit nimeni la Canal!

      • Mitel spune:

        Evident daca cineva comenteaza asupra abuzurilor capitalismului trebuie sa fie comunist. E evident imposibil ca ambele sisteme sa genereze abuzuri pentru ca lumea este in alb si negru.

        • Alex spune:

          Mitel, inepția din gândirea ta este să crezi că sistemul politic în sine este de vină. România rămâne România, românii tot români, indiferent de sistemul politic. Și jur că ne recunoaștem în mulțime – de câte ori se întâmplă să trec granița, recunosc alți români după atitudine – nervoși, recalcitranți, puși pe tras țepe, nemulțumiți de viață în general, iuți în a blama pe oricine în afara de noi înșine.

          Articolul ăsta este un bun exemplu – i.e. atitudinea asta de „tu nu contezi, totul e de rahat” n-am mai văzut-o nicăieri atât de perpetuată ad nauseam.

          Trăiesc în București, însă interacționez frecvent cu americani și le-am cunoscut mentalitatea. Viața în SUA poate fi extrem de grea, mult mai grea ca la noi – „pulimea” la ei moare de foame la propriu și Doamne ferește să te molipsești cu vreo boală cronică, să n-ai asigurare medicală sau să ai ipotecă pe casă. Este la ordinea zilei pentru americani să-și piardă serviciul sau casa, să se mute peste noapte în alt oraș, să ajungă de la serviciu bine plătit la spălători de vase, etc… N-ai nici o garanție pentru nimic, răzbați prin forțe proprii sau poți ajunge în stradă. Iar cartierele noastre rău famate sunt o plăcere de vizitat, că noi n-avem copii de 14 ani drogați, cu responsabilități familiale și pistoale în buzunar.

          Cu toate astea, americanii au un optimism extraordinar, iar clasa lor de mijloc muncește pe brânci și e pusă pe fapte mari. Prin Bay Area, pe unde m-am plimbat, mi-a fost dat să mă întâlnesc cu oameni dornici să schimbe lumea pe la colț de stradă – oameni ce i-am văzut muncind până pe la 10-11 seara și în weekend – de plăcere. Și atitudinea asta de noi suntem mai buni decât pulimea, n-am văzut-o … poate o gândesc, dar cel puțin n-o spun. Oricum, contrastul între pesimismul nostru și optimismul lor este extraordinar.

          Eu sunt mândru că sunt român apropo, asta pentru că-n bula mea socială cunosc români cu care pot fi mândru. Însă schimbarea vine întotdeauna de jos în sus, niciodată invers – nu pică niciodată din cer, n-o să vină niciodată careva cu o soluție mai bună de guvernare, cu-n sistem economic mai balansat, etc… niciodată n-o să se întâmple nimic bun, fără să plece schimbarea de jos în sus și asta pentru că problemele sociale nu sunt rezolvabile nici prin lege și nici prin tehnologie – asta așa ca regulă a naturii.

          Îmi lasă un gust amar articolul, nu pentru conținutul propriu-zis, ci din cauza comentariilor. Se blamează sistemul politic, pulimea, etc. însă nu prea văd propuneri să ne uităm în oglindă. Oare nu suntem de vină? Oare politicienii nu sunt fix oglinda noastră? Oare chiar suntem mai buni decât electoratul ce votează pentru un kilogram de ulei? Eu sincer aș vrea să primesc și eu ceva înainte de alegeri, că măcar aș primi și eu ceva? Chiar se dă ulei? La mine la ușă de ce nu vine nimeni?

          • tcris spune:

            foarte bine punctat!
            ar trebui sa (ne cautam) un pic, inainte sa dam vina pe altii

            textul e un calcul rece si adevarat, insa superficial in prinvinta cauzelor si a posibilelor solutii

          • Mitel spune:

            Faptul ca cineva blameaza sistemul nu inseamna ca este garantat pasiv, acrit si gata sa dea vina pe altcineva. Schimbarea vine atunci cand sistemul este analizat, disecat, dovedit imoral si corupt si apoi eliminat. Cum poti sa schimbi ceva daca nu cunosti ce exact este in neregula? Schimbarea vine din sentimentul general de nemultumire si dintr-o motivatie colectiva puternica ce este indreptata spre a aduce acea schimbare.

            Ridici in slavi optimismul americanilor dar este la fel de toxic ca pesimismul scarbit al romanilor. Daca cineva iti da pumni peste fata nu stai si zambesti, cerand mai mult. Este foarte usor sa fim sedusi de mitul saraciei innobilate. Vai ce grozavi e clasa muncitoare americana, cum se spetesc ei zdrobiti de „za 1%” dar nu crancesc. Bine ar fi sa cranceasca. Bine ar fi sa-si gaseasca alte valori.

  • Marius spune:

    Salutare! Felicitări pentru text! Aduc, însă, un amendament, două:
    1) Corect, clasa mijocie, dacă-și încordează mușchii adună, să zicem, 10%. Dar, vezi tu, clasele astea trăiesc împreună (în societate). Există difuzie și dispersie de informație. Ăștia 10%, mobilizați și determinați îi pot influența (în mod pozitiv, zic eu) pe mămăligile inerte.
    2) Opinia mea este că românii trebuie să meargă la vot, asta cu boicotul e, cum să zic? O mai mare inepție ca asta n-am mai citit de la Alchimistul încoace. Au votat românii în istorie, de li s-a făcut scurtă la mână, frate! Hai să fim serioși, ne e lene până să și votăm. După aia-ncepe smiorcăiala că toate merg prost. Ipocrizia asta mă scoate din sărite. „Să vie un Lăpușneanu să-i curețe”, „bă, da’ nu s-o găsi un sniper să-i ardă pe politicienii ăștia?”. Orice numai o acțiune directă și asumată a individului nu. Dacă o pot face alții bine.
    În concluzie, 10%, statistic, înseamnă 10% (și uite-așa am descoperit că apa curge de la deal la vale). Deci nu e mult. Însă, pe termen lung, „puterea celor 10% poate crește la 50-60% dacă începe să ne intereseze real această ogradă și dacă dorim să creem o societate civilă sănătoasă. Nu zice nimeni că se întâmplă peste noapte lucruri bune. Trebuie să avem răbdare și să VREM. Iar ăsta nu e idealism, e pragmatism.
    Ceea ce-i interesant, este că generația 25-40 de ani este suficient de informată să schimbe lucrurile în România dar a moștenit, cumva, schelălăielile generației anterioare.
    Salut și keep up with the good work!
    M.

    • Dragos spune:

      Taci in mortii ma-tii de spalat pe creier basist. Tu si homalaul ala de Mândrută: „vai, nu ies romanii la vot si apoi se plang ca nu se schimba lucrurile, in loc sa voteze cu muista aia de Udrea si cu imbecilii de la PMP aka PDL 2.0”.

      Nu ies sa votez cu niciun politruc. Nici cu PMP nici cu PSD. Si nu se plange nimeni, pentru ca nu asta e ideea. Ideea e sa nu ii legitimizezi pe muistii aia incompetenti care au tot fost la putere.

      Ete na, o sa castige iar PSD. Ma doare in pula. Sunt la fel de muisti ca PDL si sa moara ma-ta daca ti-o mai sugi cu „raul cel mic” si alte cretinisme regurgitate de bixonii de pe „dreapta” care de fapt sunt fostii FSN si care au facut parte din Internationala Socialista psna acum cativa ani. Da, PDL.

      Sa suga pula si PSD si PDL si Udrea si Basescu cu panaramele alea doua repetente ale lui. Si mai ales voi, aia 30 la suta mai prosti ca pula care ne impuie capul cu responsabilitatea civica si sperietoarea cu PSD.

      Mars in mortii ma-tii, din cauza voastra tot rotim aceiasi ciorditori de 25 de ani. Baga-mi-as pula in voi de prostovani, ce tupeu jegos sa ai sa vii sa ma acuzi ca nu ies la vot sa ti-i votez pe paralizatii aia incompetenti si ciorditori.

      „Lucrurile nu se vor schimba daca stai acasa, nu mai fiti idealisti, votati cu cei existenti, oricum ar fi” – hai zi sa moara ma-ta, cum cacat sa se schimbe ceva daca tu si ceilalti 30% de cretini ii tot suciti la fiecare 4 ani ?!

      Lucrurile se vor schimba cand veti disparea si voi, si ei, si va avea lumea alternative reale pentru vot, nu „raul cel mai mic” si alte besini centriste a la PMP.

      Gura.

      • Tipu' cu Drujba spune:

        Ideea de „nu legitimez pe astia” e si asta o tampenie. La fel de irelevant.
        E o combinatie intre a) si c).
        Tipi in sinea ta ca piscina e nasoala, dand din umeri.
        La fel de inutil, doar ca ne simtin rebeli anti-sistem, intr-un mod pasiv-agresiv.

        • Dragos spune:

          Nu e chiar asa. Sa fii pasiv-agresiv sau proactiv sau oricum preferi, ar presupune o dorinta de a lua pozitie, ceea ce nu e cazul.

          Aici e eroarea logica pe care o fac cei ce arunca cu cacat in noi, ei presupun in mod eronat ca noi nu mai putem de dragul tarii si boicotul e o forma de rezistenta sau de actiune.

          Nu e. Pur si simplu nu avem cu cine vota si decat sa votam niste muisti, mai bine nu votam.

          Daca am vota, ar fi ca si cum am pune paie pe foc, doar ca focul nu poate fi stins orice ai face, si noi o stim.

          E o forma de lamentare daca vrei, si oricat ar parea ca cei ce voteaza fac CEVA ca sa stinga focul, e o iluzie tampita. Focul nu poate fi stins nici prin vot, nici prin boicot. Macar boicotul nu il inteteste.

          Intrebarea logica ar fi cum stingem totusi focul, iar singura solutie, desi improbabila, e aceea de a avea rabdare sa se stinga de la sine. Boicot total, coroborat cu inca vreo 10 ani de rabdare, pana cand vor aparea ORI miscari in strada generalizate, ORI niste partide real-OK.

          Cam asta este.

          Si nici macar nu ar fi o problema daca s-ar insela astia cu incurajatul la vot, problema e ca se iau de noi, ca de ce nu iesim la vot, iar apoi alatura o reactie artificiala, proiectata, asupra noastra, de genul „nu iesiti la vot, dar dupa aia va plangeti ca asa si pe dincolo”.

          Explicatia e simpla, si anume ca astia de pe asa zisa „dreapta”, de fapt niste minti luminate din spate, sunt foarte constienti ca PSD-ul e imposibil de batut cu cacatul de electorat al dreptei, si atunci ataca intentionat non-votantii si ii sperie, doar-doar se vor alatura lor – vezi sperietoarea cu PSD.

          Adica niste muisti mai mici vor sa adune non-votantii langa ei, ca sa-si faca mendrele cu ei si sa poata deveni muistii cei mari, asa cum au fost pana in 2012.

          Nu merge decat la idioti strategia asta, din fericire. Daca le-ar fi mers, o buna parte din cei 70% non-votanti ar fi miscat ceva. Ce bine ca nu toti romanii sunt niste dobitoci amnezici…

          • Jora spune:

            Ca si cum nu sugi, da’ iei sloboz…

          • Cristian spune:

            Are logica ce zici si sper la fel ca tine sa avem iesiri in strada generalizate si aparitia unor partide/politicieni cu substanta. In plus, nevotand, lasam PSDul sa rada tot si apoi va fi atat de rau, ca dupa un timp chiar ies oamenii in strada si se nasc partide cu adevarat OK. Ii inteleg si pe cei care zic ca nu vor ca ei sau copiii lor sa indure astia 10 ani, pentru ca, poate de fapt, nu sunt 10 ci 20-30 si ca nu exista politicieni corecti – figurile noi vor ajunge precum cei dinaintea lor – corupti. Si intre timp trece juma’te din viata.

            Nu stiu care e solutia cea mai buna, dar mi se pare ca problema e dezbinarea oamenilor rezonabili, cu un minim discernamant (autorul zice 1milion, eu zic 2milioane. restul de 1 milion sunt scepticii=non-votantii):

            ->idealistii/cinicii nu voteaza sau isi anuleaza votul
            ->pragmaticii voteaza cu raul cel mai mic (fiecare cu interpretarea proprie – vezi fragmentarea dreptei).

            Daca ii adaugi si pe jumatatea aia de bugetari care isi fac treaba, tinandu-i pe restul bugetarilor in spate, ajungi la 2.5 milioane care chiar ar conta daca ar fi uniti. Cred ca ii vor uni protestele la care se va ajunge inevitabil, chiar si daca nu castiga PSDul detasat.

  • fanulumocanu spune:

    Ma duc la vot pentru mine, e in primul rand o problema de moralitate. Cand sunt gunoaie pe strazi n-o sa arunc si eu punga de pufuleti pentru ca oricum nu conteaza inca un gunoi in plus pe strada. Imi fac datoria mea de om, imi subliniez in capul meu unul dintre drepturile democratice pentru care alti idealisti au patit nasoale . Drepturile si libertatile pe care nu le folosesti se atrofiaza, si pun astia pula pe tine. Mai ales ca nu-i un efort .

    • shab spune:

      Da, argumentul suprem: au murit altii ca sa pot eu sa votez, asa ca ma duc la vot. Nu conteaza ca votul e irelevant, ca toti politicienii nostri sunt niste nemernici corupti pana in maduva oaselor al caror singur interes e propriul buzunar si ca mergand la vot le validezi existenta, conteaza ca iti faci tu ‘datoria de om’. Au murit degeaba oamenii aia, simple vite manipulate de oameni cu bani multi, care acum te manipuleaza pe tine. Singura palma pe care am putea sa le-o dam nemernicilor ar fi o prezenta la vot de 1% (nu ca ar schimba ceva, dar macar si-ar pierde orice urma de credibilitate pe plan international), dar asta e imposibil din cauza prostilor care voteaza pt proverbialul litru de ulei si a prostilor care isi fac ‘datoria de om’.

      • asdf spune:

        1. Si de ce ar fi o palma pentru politicieni o prezenta de 1%? Crezi ca li s-ar face rusine si s-ar schimba ceva?

        2. Din moment ce stii sigur ca n-o sa fie o prezenta de 1%, macar pentru ca o sa vina cei care ziceti voi ca nu sint constienti cand voteaza, si deci o presupusa palma data politicienilor se exclude apriori, atunci de ce sa-i lasi pe unii sa ia 90%, cand pot sa ia doar 50%?

        Daca ti se pare ca e tot aia, atunci esti ori prea tanar, ori prea prost. Viata e compusa exclusiv din detalii si compromisuri, si in realitate, doar alea fac diferenta. Nu exista alb / negru, ori la bal, ori la spital, sau chestii din astea, radicale. Daca ai peste 30 de ani si mai crezi in asa ceva, esti de compatimit.

        • shab spune:

          1. Am scris in paranteza ca nu ar schimba nimic. Daca e in paranteza nu inseamna ca nu trebuie citit.

          2. Pentru ca daca am invatat ceva in toti anii astia, a fost ca toti politicienii, TOTI, sunt la fel. Nu exista ideologie, nu exista dreapta, nu exista stanga, nu exista decat propriul interes, iar asta e vizibil cu ochiul liber, fie si doar din modul in care isi fac campanie electorala, cu metode de MLM-isti, de parca toti am fi retardati care chiar credem promisiunile lor grosolan de mincinoase. Doar prostii si tampitii stau sa faca analize gen ‘raul mai mic’. ‘Un popor care voteaza corupti, impostori, hoti si tradatori nu este victima! Este complice!’ A spus-o Orwell, da’, ce-i drept, nu stiu ce varsta avea atunci. Poate avea sub 30 de ani.

          • Jora spune:

            Mai ‘telectualule, care traiesti dupa cum scrie Ourueli ala in carti, in viata reala mereu trebuie sa alegi „raul cel mai mic” daca nu esti un oligofren masochist sa il iei pe cel mai mare, ca proasta pula. Ca asa e cand traiesti pe bune, nu prea poti sa te eschivezi, desi in cazul tau ar fi in folosul tuturor sa incerci absenteismul din viata, tinandu-ti respiratia vreo 20’.
            Ai incercat sa votezi la europarlamentare dupa ce zice Couelio? Sau Sandra Brown?

          • shab spune:

            Bai ne’telectualule, din pacate, traim toti dupa cum scrie Ourueli in carti. Daca te-ar duce macar nitelus capatana aia seaca ti-ai da seama ca nici macar nu exista ‘raul mai mic’. Ai dreptul de-a alege culoarea chilotilor aluia care-ti va da muie urmatorii 4 ani. Se pare ca sezonul asta se poarta rosu. E bine, am auzit ca aduce noroc.

      • fanulumocanu spune:

        Am macar doua argumente importante acolo, da tu te iei de ceva secundar. Nu te exclude din categoria alora care voteaza pe ulei, ca esti in zona. Daca esti barbat, sunt lucruri pe care te obligi sa le faci, indiferent daca ti se par inutile. Doar din principiu.

        • shab spune:

          Am inteles perfect argumentul tau. Tu ai decis sa traiesti in universul tau, ignorand realitatea care te inconjoara, chiar daca esti constient de existenta ei. Exista o denumire pt treaba asta. Se numeste ‘autism’ si e tratabila daca e descoperita devreme.

        • Cretolina spune:

          Ce cacat e aia moralitate? Asa din principiu, nu pot sa inteleg acest concept.

  • Roy spune:

    Bine, bine – dar cum ramane cu cei care merg sa-si anuleze votul? Stii tu, ca sa nu voteze un mort din Teleorman in numele lor.

    • Radu Post author spune:

      aia au impresia ca vrea cineva sa le fure scuipatu din piscina.

      • Alexandru Vlad spune:

        Eu anulez votul in speranta desarta ca suficienti vor face ca mine si la un moment dat o sa se rupa cacatul in doua si sa urle mass-media de mana cu societatea civila ca pula mea, sistemul nu-i bun si trebuie schimbat. Preferabil in bine. Oh … wait … mass-media e aia care iau texte de pe tnr si le publica la ei pe site sau scriu limbi in cur lui rosu sau portocaliu. Societatea civila e formata din fundatii si sindicate adica oameni cu 2-3-6 afaceri in spate. Hm, nu-i bun. Adica am judecat oarecum corect dar realitatea imi da cu pula pe la bot. Mda, ai dreptate, is irelevant.

        • Radu Post author spune:

          mass media e SRL. urla doar pentru interesul patronuli si atat.

  • gigidormeza spune:

    mai e o categorie care voteaza cu nutzi udrea doar pt ca are cur misto :))

  • Gigi spune:

    Salut. Sunt eu, baiatul care nu vrea sa castige comunistii. Bine, aia nasoi. Bine, cei mai ciorditori dintre aia nasoi.

    Radu, argumentul tau e minunat. De adevarat, in general, asa. Si as fi de acord cu tine, te-as felicita pentru el,as bea cu tine o bere-10 dupa care am fi amandoi fericiti ca am descoperit miezul la pizda.

    Dar vezi tu, acum avem o problema punctuala, in care 24 de ani de alegeri tampite ne-au adus.
    Acum avem de ales intre niste comunisti ciorditori nasoi rau si niste insi oarecum comunisti, oarecum ciorditori si oarecum nasoi.
    Cacatul crunt e ca daca NU scuipi in piscina, primii castiga. Daca te faci ca scuipi in piscina, primii castiga. Daca scuipi in piscina, primii castiga, dar mai putin asa. Si exista posibilitatea ca unii din categoria doi chiar sa faca treaba.

    Daca protestezi la piscinari, pe aia-i doare-n plua. Daca nu esti dintre aia care umplu piscina, pentru ei nu existi.

    Asa ca io zic in mintea mea sa nu lasam iar comunistii ciorditori nasoi rau sa castige.

    • Radu Post author spune:

      tu nu ai inteles cat de nesemnificativ esti. castiga mai putin. e ca si cum i-ai lua unui gras un cartof pai din ligheanul cu cartofi. o da. mananca mai putin acum. i-ai aratat tu.

      • Gigi spune:

        S-ar putea sa-l deranjeze suficient de tare incat chiar sa faca ceva in privinta asta. Zic si eu cu mintea mea…

        • Radu Post author spune:

          fain. esti optimist idealist. deja ti-am explicat care e solutia in cazul tau, de ce mai discutam despre?

          • Jane Făe spune:

            Centaure, începi să te axezi mai mult pe conținut și să ignori forma. Se simte bătrânețea?

            Venii doar să te anunț că vine la noi pe uliță în concert femeia visurilor tale, Yolandi.
            Să-ți stea în gât, că din cauza ta am auzit eu de distrușii ăia!

  • raw spune:

    Tie ti-as da un vot, doar pentru ca ai si ipv6 activat pe blog.

  • em spune:

    Doar domnul Dan poate scoate țara din pierzanie. Votați Partidul Poporului Dan Diaconescu!

  • Radu spune:

    Votul tau nu e irelevant. De exemplu, in turul 2, un milion de voturi pot face diferenta dintre presedintie sau opozitie

  • Gigi spune:

    Scuze de pisalogeala, Radu. Mai e o chestie.
    Acum se voteaza la europarlamentare. Care de obicei scot cam 3-4 milioane de oameni din case in Romania. Daca mai mult de un sfert din aia 1 milion de cetateni nescuipatori ies si voteaza, asta e ~10% din totalul de voturi. Diferenta intre primele 2 partide care cantindeaza. Imens.

    Just throwing it out there.

  • cristi spune:

    argumentatia ta e corecta, dar eu sunt un cinic-idealist si spun altfel: merg la vot chiar daca nici nu m-am decis inca daca votez afirmativ sau anulez buletinul de vot. Si fac asta pentru ca cei 9 milioane de oameni din clasa de jos (cifra corecta, aceiasi cu cei cu wc in fundu curtii) sunt totusi doar 50%. si daca (perfect idealist) s-ar prezenta la vot toata cealalta jumatate, am avea o sansa reala, matematica. deci singura problema nu e de ce sa scuipi, ci cum sa convingi cinicii ca tine, care stiu ca deocamdata votul lor nu conteaza, sa voteze. Pai nu-i convingi, ii obligi. vot obligatoriu, 500-1000 de lei amenda daca nu se prezinta. nu destul cat sa spui ca-i fortezi, dar destul cat sa le pese ca le iei banii de bere. Si in cateva tururi de alegeri, vei vedea ca nu ni se mai pune mancare (exclusiv) stricata in oferta electorala.

    • briareus spune:

      Chestia aia cu obligativitatea votului e ca și când ai avea o femeie violată pe rând de vreo cinci recidiviști pe care o pui să-i facă o declarație de dragoste unuia dintre ei, că altfel o amendezi. Că, evident, ăla care a bătut-o mai puțin înainte de a o fute va deveni un cetățean model după asta, se va dezice de ceilalți etc.

  • cristi spune:

    si o ultima chestie legata de cei indignati decisi sa protesteze. nu in strada se protesteaza, ci la fisc. o greva fiscala facuta de 1 milion de oameni arunca statul in incapacitate de plata, si statul nu o sa fie vreodata in stare sa-i execute silit macar pe 100.000. sigur, asta e si mai idealist, de-asta aleg sa-mi ignor propria indignare

  • Remus spune:

    Toti s-au blocat pe cifrele alea si incearca sa demonstreze cat de buni sunt la matematica, cand de fapt esenta este cu totul alta. Astia de mai sus… Voi faceti parte din cei 9 mil.

  • jean spune:

    Ce-ar fi daca votul alora cu studii superioare (care inteleg putin mai bine politica, economia, comertul, etc) ar conta dublu decat al celorlalti? Na, nu ar mai fi egalitate intre oameni, dar macar nu s-ar mai fura voturile nasol, ar conta mai mult voturile alora care stiu pe ce lume sunt cat de cat, ar trebui sa vina politicieni mai destepti la guvernare.

    • Jane Făe spune:

      Ce-ar fi dacă la 70% din ăia cu „studii superioare” (a se citi „diplome”) nu le-ar curge bale din gură?
      Ce-ar fi dacă „studiile superioare” ar ține loc de caracter, ca să nu mai fie atâția „intelectuali” care sug și pupă la cine apucă?
      Ce-ar fi dacă n-ai mai avea o impresie atât de bună despre tine pentru că ai terminat un căcat de facultate?
      Ce-ar fi dacă ar fi fost să fie bine?

    • Dragos spune:

      Nu stiu daca intelegi foarte bine conceptul de democratie, dar aplicatia ar fi in felul urmator:

      Tu vrei vot cenzitar, sau pe baza de studii, sau ma rog, un vot aplicabil doar unei categorii din populatie, minoritara.

      Ca sa impui sau legiferezi ceva, oriunde in lumea civilizata, se face ori prin vot, ori prin miscari de strada.

      In ambele situatii ai nevoie de masele de manevra.

      Succes in a convinge multimile sa iasa in strada pentru a impune stirbirea propriiilor drepturi.

      E ca si cum ai incerca sa convingi un prost ca e prost, spunandu-i-o direct. Daca prostul e mai mic ca tine si nu te poate bate, macar ai satisfactia orgoliului exprimat, dar chiar si atunci trebuie sa fii un mai mare dobitoc ca el daca nu are cine sa te aplaude in afara de insasi victima.

    • eliz spune:

      Ma cac pe studiile voastre superioare.

      • shotaie spune:

        e ca si cum te-ai caca in marea neagra

        • Jane Făe spune:

          Fix.

  • Bucur spune:

    Am citit articolul si am ramas la fel de nedumerit daca se merita sa votez sau nu…dar este clar ca trebuie sa ma duc am interesele mele fata de domnul primar trebuie musai sa ma vada acolo…

  • Ana spune:

    Baga matematica(care ma duce intr-un gand mai indepartat, la economie) si politica in acelasi text si uite ce-ti iese: reactii legate de cifre si proportii, pe langa subiect, ale creierilor unora doar pentru ca cifrele schimba modalitatea de gandire in momentul citirii articolului. Ideea textului (cred eu, si sper ca nu ma lasa si pe mine creierul) este ca patura subdezvoltata intelectual este dezinteresata de faptul ca nu sunt capabili sa rationeze normal si trateaza alegerile ca un eveniment de „care candidat pupa mai mult in fund pe moment” nu ca un „plan de afaceri viabil pe termen lung”. Prin urmare, avand in vedere ca astia sunt impresionati si de o acadea data pe gratis (relatie izbitor de asemanatoare celei „copil prost – pedofil”) si ajung sa aleaga pe ala care da mai multe, normal ca tara asta o sa produca in continuare doritori de acadele moca in timpul alegerilor datorita simplului fapt ca unii politicieni sunt constienti de faptul ca dau rateu in ceea ce priveste viitoarea dezvoltarea pe plan economic asa ca stiu au invatat sa vada partea mai bright a situatiei: mai multi someri => mai multi saraci => mai multi disperati dupa acadele.

    Cheia, in aceasta situatie (parerea mea), desi aproape imposibila, ar fi schimbarea prioritatilor „plebei usor de influentat”. Aceasta miscare ar fi probabila numai in cazul in care ar urca omuletii astia pe scara social-financiara, ar ajunge sa uite de grija zilei de maine, de faptul ca nu duc un trai decent si ar incepe sa gandeasca si prin alte perspective referitor la cum ar trebui sa „arate viitorul tarii”. Daca aceasta manevra nu ar duce la o schimbare de perspectiva a plebei, macar i-ar obliga pe „candidati” fie sa schimbe modalitatea de abordare si de impresionare din perioada alegerilor, fie sa faca upgrade la acadeaua aia penibila pe care nimeni nu o mai vrea si sa inceapa sa ofere donatii mai consistente de atat (care, dupa parerea mea, in acest ritm nu poate avansa prea mult deoarece niciun candidat nu o sa-si permita sa „doneze masini si case” atator alegatori).

    • shab spune:

      Esti foarte, foarte proasta. Macar esti buna?

    • Dragos spune:

      De ce pleci de la premiza ca non-votantii sunt subdezvoltati intelectual ? Eu cred ca e mai degraba invers.

      Statistica spune ca electoratul tipic PSD e format din pensionari si oameni cu venituri mici. Pensionarii nu sunt neaparat subdezvoltati intelectual, ci doar lipsiti de putere financiara, ceea ce socialistii in general pot oferi (nu si la noi, evident, dar sunt foarte convingatori cel putin).
      Cei cu venituri mici merg pe aceeasi logica. Acest electorat PSD merge in proportie foarte mare la vot.

      Logica si matematica ne spun ca restul ar trebui sa fie de mijloc si in general peste media intelectuala. Daca ei stau acasa, probabil ca au si motive bine intemeiate, nu ?

      „Nu”, ar raspunde doar cei care voteaza „dreapta”, dar ei sunt atat minoritari, cat si prosti ca pula, dovada fiind faptul ca pierd alegeri pe banda.

      Concluzia e una suspect de incurajatoare, si anume ca 60-70% dintre romani au atat minte cat si memorie, nemaiputand fi aburiti de catre politicienii care ii folosesc ca pretext dupa fiecare alegeri in a-si legitimiza esecurile.

    • IUL spune:

      FOARTE CORECT. MI A MERS LA SUFLET. ASA SI ESTE.

    • IUL spune:

      ANA, AI PERFECTA DREPTATE. ESTI FAINA.

  • Gabrian spune:

    Ai die pula me da mulţi sunteţi analişti politici. Pe mine mă doare în pulă. Scurt

  • Alex spune:

    Felicitari pentru articol, ce pacat ca concluzia e gresita. Vezi tu un milion de voturi e arhi suficient pentru o schimbare. E 25% din cei ce se prezinta la vot. Important e CUI dati voturile astea. Unui partid care scuipa pe ele si cu juma de gura va promite reduceri de taxe in timp ce cealalta jumatate striga la cersetori si asistati ca le mareste ajutoarele sociale? Din banii tai desigur?

    S-ar putea sa zici de undeva de sus din avion de unde-ti faci tu analizele ca un astfel de partid nu exista, nu poate sa existe, ca toti se uita la voturile ieftine. Pai daca nu exista, de ce nu-ti sufleci mainile si te apuci sa faci unul? Cine te opreste? A, e greu? Trebuie sa donezi bani si timp? Sa-ti rupi din banii de cheltuiala pe distractii, din timpul cu prietenii la chefuri? Trebuie sa vii si cu solutii nu numai sa cobesti? Ei uite, de-aia nu o sa ai niciodata un partid care sa te reprezinte.

    Exact asa s-a intamplat cu mine pe la inceputul lui 2012. Atunci am realizat ca daca vreau un loc unde sa pun stampila tre’ sa pun osul la munca sa mi-l fac. Mi-am suflecat mainile, m-am cautat la buzunare, am renuntat la ceva distractii si am trecut la munca. Mi-am gasit niste colegi de nadejde si ne-am apucat sa umplem bazinul. Dar nu cu scuipat, ci cu sudoare si sange. Daca am gasit ceva apa, am stors-o din piatra seaca. Ca asa se face un partid de la zero in Romania.

    Si stii ceva? Acum dupa 2 ani de munca a inceput parca sa se umple bazinul. Avem deja destula apa sa ne spalam pe maini si sa ne clatim ochii. Si o sa fie si mai multa, daca si mai multi din milionul ala de „irelevanti” isi vor ridica cururile colective de pe canapea si ochii din calculator si vor veni sa construiasca alaturi de noi.

    Partidul daca nu ai ghicit deja se numeste Noua Republica. Si a fost croit exact pentru voturile alora „irelevanti”. Hai la vot ca aveti cu cine!

    • Radu Post author spune:

      eu am iesit cu un milion la un calcul de prezidentiale., unde se duc 10 milioane. la alegeri de-astea cu prezenta de vot 4 000 000 milionul ala scade si el procentual pana la 10% adica 400 000.

      da ce frumos l-ai apucat tu, yay 25%. pisoi, daca era 25 % spuneam ca e 25%, da nu e niciodata peste 10%. asa functioneaza statistica.

      • Alex spune:

        Te inseli. E mai putin. La alegerile Europarlamentare din 2009 am avut 27% prezenta la vot. Ce nu stii tu si multi altii e ca Bucurestiul si mediul urban a avut doar 15% prezenta. Dar milionul ala exista. Si daca si-ar urni curul si ar veni la vot in conditiile in care sunt doar 4.000.000 care vor iesi in total, ei ar fi reprezentati in parlamentul EU cu 25%. Si 60% din legi acolo se fac, motanule, in caz ca nu stiai :).

        • Radu Post author spune:

          coaie, tu nu intelegi. eu am calculat milionul ala cu o prezenta de vot de 50%, ca la prezidentiale. daca vrei sa il calculezi in conditii de europarlamentare fa 27% din 2 milioane in loc de 50%. tu macar aritmetica?

          • Alex spune:

            Ok, deci vorbim de 2 milioane de boi care 4 ani de zile trag la jug si baga mana in buzunar sa plateasca taxe si cand le vine randul sa faca ceva se aolesc ca sunt prea putini!? Pentru toti astia nu am decat sa le spun: „Va meritati soarta! Inapoi la jug, sclavi nenorociti!”

          • Radu Post author spune:

            dar chiar sunt prea putini coaie. e o observatie pur matematica. esti tampit. e ca si cum ai spune ca 2+2=4 pentru ca 2 si 2 isi merita soarta. ar trebui sa nu-si mai planga de mila si sa ajunga sa faca 2+2=6 !

          • Alex spune:

            In Romania exista un partid care in mod constant ia 5-7% la alegeri. Si reprezinta interesele minoritatii care il voteaza. Care continua sa-l voteze pentru ca le reprezinta interesele cu succes. Asa putini cat sunt, au reprezentanta in parlament. Vrei si tu? Termina cu aritmetica de clasa I ca nu mai esti copil si apuca-te de treaba ca un barbat.

    • Dariusz spune:

      Eu consider ca in Romania pur si simplu NU ai cu cine sa votezi !
      Nimeni nu este de incredere. Nici in partidul asta „Noua Republica”. Si daca printr-un absurb, astia de care zici tu ar castiga alegerile cu cei 1 milion de oameni ai clasei mijlocii de care zicea centaurul Radu, nu ar apuca sa reziste prea mult. Fiindca celelate partide i-ar manca, i-ar distruge. Interesele mafiotilor sunt mult prea mari, nimic nu le sta in cale.
      Solutia: 1 milion de oameni care sa emigreze, sa plece din RO si sa lase tara mafiotilor si slugilor lor (pensionarii, cersetorii, tziganii, handicapatii, etc : adica aia 9 milioane).

      P.S.: inca un motiv pentru care eu nu am incredere in partidul asta „VNoua Republica” este ca sunt amestecati oameni de’ai lui nenea Mihai Giurgea, acel carnat libidinos, mincinos si ipocrit. De exemplu: tu Alex ai voie sa-ti scri ideile pe blogul asta, la fel ca mine. Chiar si cand il contrazici pe centaur, Radu iti da voie sa postezi. Dar daca eu merg pe blogul Capitalismpepaine ai lui nenea Giurgea, mi se interzice sa postez.
      De aceea Alexe, eu nu am incredere in tine si in partidul tau. Fiindca esti unul dintre asociatii carnatului ala de Mihai Giurgea.
      Si sa fim seriosi, Giurgea ala nu este un sfant, nici pe departe capitalitul exemplar (vezi firma Evolore).

      • Alex spune:

        Primul meu contact cu CPP si cu Mihai Giurgea a fost un comentariu in contradictoriu la adresa lui Giurgea. Care a fost publicat. Pentru ca continea argumente nu epitete. Pentru ca propunea fapte concrete nu jigniri gratuite. Si mi-am castigat respectul lui si al cititorilor lui prin comentarii inteligente si articole precum acesta:

        http://capitalismpepaine.com/2013/03/03/esti-sclav-la-stat/

        Mihai Giurgea nu are nimic de-a face cu Noua Republica. De fapt, Mihail Neamtu si Mihai Giurgea sunt la cutite unul cu altul. Si la propriu si la figurat daca isi aminteste careva scena de la Nasul.TV.

        Dar faptul ca doi oameni atat de diferiti ma respecta pentru ceea ce sunt si fac ar trebui sa-ti dea de gandit. Si sa nu vii si sa umpli acest blog de injuraturi ca la usa cortului.

        • Dariusz spune:

          Oricum, mie tot nu-mi place de tine si de partidul tau, cu tot cu cârnatul ăla de Giurgea.
          Și acelea nu au fost injurături, ci niște „epitete”.

    • Daniela rozmanescu covrig spune:

      Radule, te transformi in platforma electorala, atentie, ca acum acum il vad si pe Diaconescu pe aici. La naiba, stiu ca odata, demult, ziceai ca ei cam 3500 de unici. Destul de multi ca sa merite atentie, nu crezi? Mai ales ca sigur s-a mai marit numarul intre timp.

    • Marius spune:

      Noua Republică? Pentru milionul ăla l-ați făcut? Nu votează nici dracu din milionul ăla cu voi, tot la pupătorii de moaște trebuie să apelați, că doar ăia mai au vederi extremiste. Nu dobitocii din partidul vostru, în frunte cu Neamțu (președinte de partid), au făcut zdrențe proiecția aia de film de la Muzeul Țăranului Român pe motiv că atenta la familia tradițional creștină pupătoare de moaște și microfoane? Dacă ai memorie scurtă, lucru de care nu mă îndoiesc: http://www.observatorcultural.ro/Homofobia-brand-de-%C4%8C%E2%80%BAara*articleID_28269-articles_details.html și http://www.gandul.info/politica/legionar-sau-ignorant-co-presedintele-ard-mihail-neamtu-acuzat-oficial-de-incitare-la-extremism-sunt-doar-eclectic-in-stil-10282625

    • shab spune:

      Mda, Noua Republica. Un partid condus de un crestinoid exaltat si un nene cu o poveste cam prea dubioasa si cu prea multe gauri ca sa nu puta de la distanta. Sariti cu votul, oameni buni, ca ne vor salva asa cum era sa ne salveze Vadim acu’ 14 ani.

  • Dani spune:

    Genial. Ai sintetizat perfect tot ce mi se plimba prin cap de la o vreme.

    Multe comentarii de la cei care n-au inteles partea matematica (da, e grea, ce-i drept) sau care se tin de principiile lor morale ca de chilotii purtati saptamana trecuta. Inteleg de ce e un pic deprimant, cinic, trist, cum vrei tu.. dar e adevarul. Suntem prea putini. N-avem ce schimba. Daca ar fi sa intrebi toata tara ce vrea, in medie.. in medie ei ar vrea ca NOI sa muncim mai mult si EI sa munceasca mai putin. In medie.

    Am eu o teorie pe care o tot expun la bere.. cu numar de voturi per om variabil in functie de.. ceva. Educatie, impozit, varsta.. rahat.. ceva. Ceva sa fie mai drept. Sa egalizeze balanta intre masa amorfa de asistati social si cei care chiar stiu cum ii cheama.

  • zet spune:

    Ce ai făcut tu aicişilea se numeşte inginerie inversă: folosindu-te de niscaiva aproximări, ceva statistici, aplicând numerelor mari formule corecte când se aplică numerelor mici poţi demonstra absolut orice, vezi de exemplu demonstraţia aia că există o legătură între naveta spaţială şi curul calului (nu există, dar un şmecher a demonstrat matematic că există, aplicând infama inginerie inversă).
    Puteai spune doar atât: eşti un tip deştept, lumea politicienilor pur şi simplu pute (şi chiar aşa e, pute, este o urgie a mirosului acoloşa), nu ţi se pare normal să mergi la vot în rând cu ciobanul Ghiţă, şi deci nu mergi la vot. Este foarte corect. Bun.
    Să îţi spună tata cum stă treaba pentru un veteran, care a votat absolut de fiecare dată, şi o să mai voteze cât o să-l ţină ficatul, că icrele negre şi scotchul auriu mă cam doboară.
    1. Când am votat prima dată pe 20 mai 1990 am simţit că l-am împuşcat încă o dată pe Ceaşcă, ba chiar şi pula mi s-a mişcat puţin, un început de erecţie. Da, sunt un sentimental, am nostalgii, îmi place să votez doar ca să votez, nu neapărat ca să obţin ceva. Votul e un scop în sine.
    2. Există nişte maimuţe pe aici care ne explică în timp ce-şi dau o labă următoarele: şi ăia, şi ăilalţi sunt hoţi, deci eu nu votez, pentru căci aş legitima nişte hoţi, după cum demonstrează ipoteza. Băi ce le-aş fute eu mama ăstora cu o pulă de balenă… BINEÎNŢELES că toţi sunt hoţi… nu numai politicienii, ci TOŢI oamenii, inclusiv ăia de comentează… inclusiv eu… băi dacă eu aş fi ales ceva să administrez eu averea altor oameni (opm – other people’s money), băi, ştii cum aş fura?! Cu şapte mâini! Aş fura tot! Dar nu asta e ideea când votezi, nu votezi oameni, ci votezi echipe! Ei, aicişa există masive diferenţe între PSD şi PDL sau alte partiduleţe de dreapta: nu ar fi problemă că PSD-iştii fură, dar e mare problemă că PSD-iştii vor să facă legi prin care furatul lor să nu se mai numească furat. PDL-iştii furau şi se culcau seara cu curu strâns că îi ridică DNA-ul, şi i-a şi ridicat DNA-ul grămadă, PSD-iştii fac scandal, schimbă procurorii, schimbă legea ANI, etc etc. Dacă ar fi fotbal, pdl-iştii ar da gol cu mâna sperând că nu-i vede arbitrul, pesediştii ar da gol cu mâna şi dacă îi vede arbitrul fac scandal că arbitrul e băsist. Băi nene, deci să ne înţelegem: ai voie să furi, dar dacă te prinde potera, atunci la cremenal cu tine! Deci eu votez cu hoţii individuali, nu cu hoţii sistem.
    3. Contează pentru mine că lumea nu mere la vot? NU! :). Aşa am o ură pe prostimea asta care votează cu Iliescu de 25 de ani, că am ajuns la următoarea concluzie: Cel mai uşor mod de a le face rău este să îi laşi să voteze ei singuri :D. Cu fiecare vot care ne apropie de Belarus (mai nou Ucraina), ţărănoii ăia debili mintali au ţara pe care o merită. De ce să le facem bine cu forţa? Dau un exemplu: soacră mea a avut un incident, nu detaliez, şi mi s-a plâns că poliţaiul i-a cam cerut şpaga pe faţă ca să facă ceva. Păi foarte corect! Nu matale ai votat cu Iliescu de 25 de ani? Ce ai vrea acum, să avem poliţie americană, să ne protejeze şi să ne servească? Ntz. Bagă banu la şpagă şi taci :D.

    • shab spune:

      Ptiu, bata-te sa te bata de analist batran, cum ne-ai pus la punct pe noi, nevotantii. Direct cu puli de balena, nu gluma. Du-te linistit, tataie, cat te-o mai tine ficatul si voteaza cu care hoti vrei tu, cine stie, poate prinzi iar vreun pui de erectie, macar asa, din 4 in 4 ani.

      • zet spune:

        Analist batran -> Analist da, ca ii dau anale lui muma-ta, da batran? Tataie? Daca ai mai mult de 20 de ani inseamna ca am inseminat-o pe ma-ta cand eram inca minor, sincer nu-mi amintesc, stiu ca metoda noastra de contraceptie era sa i-o dau doar la muie, dar cine stie, la 17 ani imi placea mult berea si i-oi fi scapat-o vreodata si in pizda.
        Şi b). eşti prostoi :), într-un text scris înţelegi doar literele, sau cum e la modă să li se spună acum debililor mintal: eşti analfabet funcţional. Exact de nevotanţi NU m-am luat şi chiar îmi manifestam simpatia pentru nevotanţi, nevotanţii fac ceea ce trebuie, da’ na, nu am putut pune desene în comentariu.

        • shab spune:

          „Există nişte maimuţe pe aici care ne explică în timp ce-şi dau o labă următoarele: şi ăia, şi ăilalţi sunt hoţi, deci eu nu votez, pentru căci aş legitima nişte hoţi, după cum demonstrează ipoteza. Băi ce le-aş fute eu mama ăstora cu o pulă de balenă…”

          Imi cer scuze, tataie, nu sunt la curent cu jargonul interbelic. Pe vremea mea, astea de mai sus erau considerate atacuri la persoana, nu manifestari de simpatie. Hai, te-am pupat, nu-ti uita pastilele.

  • cris spune:

    Du-te, bah asta, cu neamtu tau cu tot, si platforma voastra da cacat ! Vreti la ciolan si voi ??
    Cu poza aia da muist, cu bata si sapca da hip-hopar…care reflecta orice,numa’ inteligenta nu !!

    • Dariusz spune:

      Alex ala este unul dintre asociatii lui Mihai Giurgea de la Capitalismpepaine.com
      Si daca nu stiti cine este nenea Mihai Giurgea, cautati voi pe Google: „teapa firma Evolore”.
      O sa vedeti voi defapt care este adevarul.
      Niste impostori mincinosi.

      Alex ala ar trebui sa-i pupe curu centarului Radu ca-l lasa sa posteze pe blogul lui. Daca vreunul dintre noi s-ar duce pe blogul lui Giurgea, la care Alex asta cu partidul lui este colaborator, o sa vedeti ca nu veti putea sa postati NIMIC contradictoriu acolo.

      Prin urmare, de ce ar trebui sa avem incredere in cineva care se asociaza cu un cretin notoriu ca muistul ala de Mihai Giurgea, muist care nu ofera dreptul la libera exprimare ?

      Deci muie tie Alex si rahatului tau de partid Republica curului !
      Si muie cacatului de capitalist Mihai Giurgea !

  • cris spune:

    Corect, Dariusz. Pana si pitpalacul ” justitiar” Giurgea isi bate pula de partidu’ gaozului….( si implicit de moldoveanu’ amintit) , pe propriul closet CPP …:))

  • Daniela rozmanescu covrig spune:

    Radule, un sfat: pe viitor, fara matematica multa. Am citit comentariul ala lung al lui „lol” de la inceput si m-a pierdut rau de tot. Ma rog, pe tine te-am inteles, ca esti un tip coerent (destul de des), da’ si tu ai bagat-o pe matematica sofistico-cenzitara de era sa ma pierzi (si cu siguranta si pe altii). In rest, era de asteptat ca o sa abordezi si tu subiectul asta.

    Apropo, tu te duci la vot?

  • Drashek spune:

    Să se bage, frate, votul în funcție de impozitul plătit. Fiecare persoană are un vot asigurat, indiferent de cât de asistat, şomer sau pensionar e, dar cei care chiar plătesc la buget să aibă un cuvânt mai greu de spus decât paraziţii sau decât şmecherii care fentează fiscul.

  • Tipu' cu Drujba spune:

    Mi-am dat seama de ceva.
    Votam in Duminica Orbului. Oh…ironia

  • soco spune:

    cred ca s-a scapat din vedere ca e vorba de europarlamentare. parlamentul european e ala care da linile directoare in europa si apoi tarile membre sint obligate sa-si ajusteze legislatia la decizile si linile directoare hotarite de parlamentul european.
    reprezentantii politici ai clasei de mijloc din romania poate ca nu o sa cistige alegerile dar o sa trimita citiva europalamentari la bruxelles, care se vor insuma cu cei trimisi din alte tari europene si pot sa modifice ponderile la nivel european sau macar sa faca ca o anumita linie sa cistige in greutate in parlamentul european.
    e important si in felul asta interesul clasei de mijloc romanesti ar putea fi servit in oarecare masura mai bine.
    stiu ca ce seintimplalabruxelles pare ceva abstract labucuresti dar are influenta directa si concreta pentru viata de la bucuresti. deci se merita mers la vot.

    • shab spune:

      Prietene, problema nu e daca ‘se merita’ sa nu, problema e daca ai cu cine. Eu votez sa nu trimitem pe nimeni la Bruxelles. Cred ca aia fac treaba mai buna fara ai nostri.

  • Radu spune:

    Ok, am inteles.
    Studenti, elevi , profesori, medici sunt toti niste
    retardati, ca nu lucreaza la privat . In schimb , toti angajatii antena 3 , mynele, click,
    Libertatea, patroni de buticuri, taximetristi fac parte dintr-o rasa superioara,
    alaturi de toti cei care castiga peste 20 mil si lucreaza in mediul privat.

  • cockwork orange spune:

    Pentru ca votul sa conteze cat de cat ai nevoie de o conditie esentiala -sa traiesti intr-un stat de drept. Mie nu mi se pare. Toti fututii din politica sa moara! Sufocati de o pizda de balena in calduri! Si cacata pe ea!

  • Mihaita spune:

    Voiam sa votez. Sa mor daca nu. Cand ma duceam m-a sunat patronul:in cinci minute esti la mine. Pleci la Arad. M-am dus. Mi-am dat demisia. Plec in Alaska si votez acolo.

  • toteusunt spune:

    Am votat BA !
    Pe cine a vrut pula mea … pe Udrea.

  • iobagul spune:

    As sugera ca urmatorul subiect sa fie plecarea lui Reghe la arabi, poate numa’ asa vom strange mai multe comenturi interesante, inteligente, inconsecvente…
    Vreti sa stiti cum merge masina de vot? Alegeti partidul pentru care aveti simpatie (preferabil sa aiba si ceva suc de aripa tanara ca sa aveti ce admira si eventual presta) si voluntariati cel putin 1 luna la ei; sau ca niste autosuficienti fara timp de pierdut sau autodidacti veti descoperi ca aia care apar pe ecran is niste actori de mana 2 cel mult, iar majoritatea care casca gura un public idiot si sentimental! Apoi veti afla ca votantii sunt alesi asa cum cersetorii aleg minutios de la care calatori din tren sa ia pomana: hai ca am facut si vagonul asta, hai la urmatorul!
    Ultima tinta a partidelor – ORICARE ar fi ele – sunt orasenii care aleg din raftul din market produsele dupa lipsa de E-uri si a numarului de calorii, si asta nu e misto, ci un criteriu. Cu cat cunosti mai mult din ciorba politica, cu atat esti mai greu de convins si asta se numara in euroi cheltuiti (emisiuni, bannere, reclame, mite electorale, etc.). Tu ganditorule iti dai votul ca inca 1 smecher care a cotizat pe listele partidului sa fie votat! Atat, si nu conteaza care partid!
    Cand vei cunoaste cinismul oamenilor politici din viata reala, nu de la TV – vei intelege ca nu exista respect pentru alegatori – animale manipulabile transformate in basisti, pontisti, cacaristi! Realitatea cruda e ca nu exista decat muisti! Vot placut.

  • sculea spune:

    am primit o pereche de slapi si 2litrii de bere sa votez cu USD

  • loko spune:

    Nu gresesti dar nici nu oferi o solutie. Ramane sa asteptam evenimentul cosmic ce va instaura anarhia? Anarhie din care va renaste o societatea umana cladita pe alte principii decat cea actuala?

    • Radu Post author spune:

      nici la respirat sub apa nu ofer solutie. poate nu toate chestiile au solutie?

      • loko spune:

        Daca te referi la respirat „apa” ai dreptate dar „sub apa” se gasesc solutii si cred ca, desi sa respiram apa ar fi extraordinar, ne putem declara multumiti cu respiratul aerului (ma rog, amestec gazos) sub apa.
        Nu trolez, dar cred ca genul asta de individualism la care achiesezi tu nu poate creea mediul propice pentru rezolvarea problemelor pe care le-ai expus.
        Daca o astfel viziune asupra vietii sociale este sau nu derivata din natura umana, ramane de stabilit dar, mie mi se pare, ca se fac eforturi sustinute de catre beneficiarii satus-quo-ului social pentru a o impune ca norma. Pentru ca meriti ;)!!!

  • Ionut spune:

    Felicitari pentru text centaure! O chestie care ar merita mentionata ( nu am apucat totusi sa citesc toate comentariile ) este ca daca Gigel care incearca sa faca ceva candideaza si primeste cele 1 Mil de voturi inutile, il va incuraja macar ca peste 4 ani, 8 ani sa faca mai mult, sa incerce mai multe.

    Daca vede ce nimeni nici macar nu incearca, eu zic ca e totusi mai rau.

  • plm spune:

    io-s bogat sugeti pula ma doare-n pula epa nam votat in viata mea de fapt nu stau in romania sunt un smecher

  • sadiq spune:

    Excelent textul.

  • krakilla spune:

    Sistemul democratic este gresit pentru ca le ofera prostilor dreptul la o opinie. Iar pentru prosti, dreptul la o opinie este egal cu a avea dreptate. Daca luam in calcul procentajul (ironia mea la ironia lu’ pitici, noi aici facem matematica de dragul filozofiei) prostilor de pe suprafata pamantului putem observa ca singurul mod in care putem schimba lucrurile nu ar fi sa votam noi ci sa-i impiedicam pe prosti in a-si mai exercita dreptul. Dar e ilegal, legal este ca fiecare individ rupt de realitate, sarac lipit, prost de pute, incapabil de a observa imaginea de ansamblu, influentabil si santajabil sa cantareasca, atunci cand vine vorba despre opinie, exact cat un castigator al Nobelului pentru pace. Da, daca tot va cacati cu totii pe voi, m-am cacat si eu pe mine prin acest comentariu!

    La vot nu am fost. Am plecat sa votez, pe drum am vazut un pariloto, am pus un bilet si m-am intors acasa. Nu mai pusesem la loto de cativa ani si cum sa castigi la 6/49 e visul romanesc, m-am simtit destul de roman incat sa nu mai trebuiasca sa votez. Acum, ca stiu unde e, astept cu nerabdare alegerile prezidentiale.

  • apoca spune:

    Ba baieti, am ajuns cam tarziu la petrecere, stiu, da’ hai sa ne uitam putin pe fapte.

    Presedintii Romaniei de cand s-au inventat ei au fost:
    Gh G Dej
    Ceausescu
    Iliescu
    Constantinescu
    Basescu

    Trist nu? Hai sa ii punem si pe aia care au jucat finala si aveau sanse.
    Ratiu (desi nu avea sanse)
    Vadim
    Nastase
    Geoana

    Deci despre ce plm vorbim? E evident ca nu avem ce vota pt ca cei 9 milioane de terminati aduc in fata numai abjecti. Qed

  • Raisa spune:

    Ai uitat sa mentionezi si ca mergem degeaba la vot pentru ca la centrele judetene/locale de „numarat” voturile, se falsifica cifrele cu cel mai mare tupeu. Nu mai conteaza cine a primit ulei sau cei 3 milioane de oameni, ca oricum aranjeaza astia rezultatele la vot cum s-au inteles intre ei.

  • titi cotonogul caila spune:

    adica trocul electoral.

Adaugă un comentariu