Doar așa, ca să nu uitați

Pentru oamenii care stau prea mult pe Facebook, în bula lor de autosuficiență și oameni aproape coerenți, și uită în ce țară trăiesc și de cine e populată.

Un studiu mai recent, privind educația în statele membre, publicat de Comisia Europeană, arată că în România, în 2006 față de 2000, procentul de elevi în vârstă de 15 ani care sunt analfabeți funcțional a crescut de la 41,3% la 53,5%. Prin comparație, în Finlanda doar 4,8% dintre elevii în vârstă de 15 ani au dificultăți în a înțelege ce citesc.[6] După Finlanda urmează Irlanda, cu 12,1% și Estonia, cu 13,6%.[7]

Procentul plasează România pe ultimul loc din țările europene la știința de carte.[8] Înaintea României se află Bulgaria, cu o proporție de 51,1% de tineri care nu înțeleg ceea ce citesc.

Și asta era în 2006. Pariu că acum a sărit de 60% lejer?

***

Comentarii (48)

  • Cockwork Orange spune:

    Cuuuum ? Uitandu-ma pe feibuci si vazand atatea mesaje profunde si inteligente am crezut ca numai prostu de mine nu stie cum se deduce E=mc2

  • Liviu spune:

    Irelevantă treaba cu feisbuc. Ce vină am eu cu facultățiuri de ceea ce știu săracii ăștia de la țară.

  • radu spune:

    Cateva axiome:

    Medici romani sint dintre cei mai buni din lume
    Avem incredere in armata si biserica
    In Romania se face scoala
    Americanii sint prosti pentru ca nu stiu unde e Romania pe harta
    Buricul pamantului se gaseste undeva intre Targoviste si Ploiesti

    • radu spune:

      medicii, in plm

    • miki spune:

      esti analfabet. buricul pamantului e fix sub sfincsu din bucegi.

    • aoleu spune:

      axioma este o realitatea care nu poate fi dovedita, dar toata lumea o stie.

      ce-ai zis tu acolo sunt mituri (desfiintate).

    • Muad'dib spune:

      >medicii romani sunt cei mai buni din lume

      m-am pisat pe mine de ras. Stii de ce? Pentru ca-s medic. Sugi pula.

  • nume bre spune:

    pai, uita-te doar la modul in care comenteaza lumea la tine pe site si ai procentul exact…

    • Mishu05 spune:

      „procentajul exact” ..dar e prea fina treaba asta . procent = 1%.

  • thnrgbvd spune:

    ce dracu’ ai, ma, am crezut c-am nimerit la constipatul de petreanu in loc de piticigratis. poate d-aia o fi atatia alfanabeti, ca n-au ce citi.

    • Radu Post author spune:

      coaie am scris pentru munca toata noaptea, dar da, am inteles aluzia ta fina. am sa haiducidacivarcolaci curand, treebuie sa imi pice ideea.

      • thnrgbvd spune:

        :(( din lac in putza. haiducivarcolaci, barbara, florinsalam, rahaturile alea video – fix ce ma plictiseste. bate-ti, ma, pula de ei, baga un supererou, fii rau, injura blogheri, analizeaza diametru coaielor unora si altora – fii pitici, wtf. mue la varcolaci, mue la foiletoane.

        • Radu Post author spune:

          sugi pula. ia si citeste din arhive. mi-am batut pula deja de tot ce a fost. si ce e nou e cam la fel cu alt nume. nu pot sa scriu acelasi cacat ani de zile. oamenii sunt la fel si sunt idioti in aceleasi feluri. am scris de georgel ca are freza de oligofren in 2009, acuma daca apare in 2014 maricel cu aceeasi freza ar trebui sa mai scriu o data? pula mea, idiotenia umana e limitata, cand apare ceva nou scriu.

          dar nu apare nimic nou. si tu esti genul de prost pe care l-am mai vazut de 100 de ori.

          • șefu' la manele spune:

            eeee, da’ ca mine sigur n-ai mai vazut!

  • ano spune:

    potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, oamenii care mananca ciorba de fasole uscata nu vor mai avea nevoie de masini in urmatorul deceniu. flatulentele vor fi folosite ca mijloc de propulsie.

    un cacat. tot ce vad ca este potrivit unui studiu are valoare 0. eu sunt de parere ca romanii sunt niste matematicieni extraordinari. copii de clasa a II-a deja stiu sa converteasca fara nici o problema euro -> ron, chiar si sa aprecieze faptul ca un magazin practica preturi mai bune ca altul. am intrebat un elev de clasa a 9-a: ai carti? (ma refeream la manuale scolare). Bineinteles baiatu scoate din geanta un pachet de carti de joc si mi le arata nonsalant.
    exemplele pot continua.

  • jos_cenzura spune:

    Nu am inteles ce vrei sa spui in articolul asta.

    • alaindeloc spune:

      Mai citeste odata. Uneori ajuta.

      • pitpalak spune:

        Mai citeste o data, uneori ajuta sa vezi o ironie proasta dar marunta.

      • jos_cenzura spune:

        Trebuia sa pun un smiley face sau un /sarcasm sa intelegi ca am facut o ironie (nu prea reusita, ce-i drept…)

    • Jordan spune:

      Relax, nu inseamna decat ca esti unul dintre 53,5%. Atata tot. Nu-ti bate capul, n-are rost.

    • Bucifal spune:

      N ai inteles ca tre sa te cari din muia asta de tara?cine dracu iti plateste pensia bah?muie cu Ebola la toata clasa politica trecuta,prezenta si viitoare

  • ik spune:

    Eu sunt exceptia, înțeleg ce nu pot sa citesc. Lucky me, baga-mi-as pula in ea de scoala.

    • șefu' la manele spune:

      ai pus prea multe minusuri

  • sebi spune:

    Eu stiu oameni de 40-60 ani care nu inteleg ce citesc

    • șefu' la manele spune:

      eu stiu oameni decedati de 40-60 ani care nu inteleg ce citesc

  • ejkmproszd spune:

    In Romania „se face carte” numai pentru varfuri. Se iau niste puleti urati si prosti si sunt fututi in beciuri pana ajung sa „stie” un subiect, cum ar fi mute, ftizica, cumie, si-apoi merg la olimpiade si castiga. Asta ii face pe alti imbecili, care de regula sunt in guvern, sa se simta suficienti si victoriosi ca-si fac treaba. Intre timp, vasta majoritate a pustimii sunt paraleli cu toate materiile – habar n-au de nimic.

    Mai departe, majoritatea covarsitoare a cretinilor romani continua sa-si imagineze ca „romanii sunt destepti” – mai precis, ca cei care castiga olimpiade castiga din motive genetice, nu pentru ca stau sa fute (si sa fie fututi de) culegeri in beciuri. Prin urmare, ei nu trebuie sa se oboseasca sa invete, fiindca sunt romani, care sunt genetic inteligenti, si nu tigani, care sunt genetic inferiori.

    Cizmele din ministerul educatiei sunt tributare aceluiasi mod de a gandi: romanii sunt destepti, sa ne concentram asupra varfurilor, cei ramasi in urma nu sunt ramasi in urma pentru ca sistemul educational este falimentar, ei sunt ramasi in urma pentru ca sunt tigani si nu romani si prin urmare da-i in ma-sa.

    Cei care gandesc astfel vor gandi asa si dupa ce citesc cele de mai sus, din care nu vor intelege decat ca cineva le-a insultat mama.

    Concluzia lor este ca singurul mod in care lucrurile se pot imbunatati este plecarea din tara. Ceea ce, intr-un fel este adevarat, dar nu pentru motivele pe care le cred ei. Din pacate, nu reusesc sa se adapteze in afara si se reintorc, mai prosti si mai saraci decat inainte.

    • ejkmproszd spune:

      majoritatea este paralela (deh, si eu gresesc)

      • S-hit spune:

        In primul rand, cine a creat regula ca substantivele colective, cum ar fi majoritatea, sa se acorde la singular este imbecil. E in contradictie cu bunul simt, de asta ai si scris asa initial. Cand spui majoritatea, te gandesti la ceva pluralistic, la un grup, la ceva non-singular. Pe langa asta, nu prea are sens pluralul pentru „majoritatea”. Majoritati de oameni, majoritati de pantaloni, majoritati de pesti, majoritati de copaci. Nu are sens. E doar o majoritate. Daca ai doua majoritati, una apartine celeilalte, deci nu are sens sa vorbesti de doua, o iei pe cea mai mare cantitativ.
        Daca crezi ca simplul fapt de a fi muncitor te ajuta sa castigi olimpiade, esti cel putin naiv. Or fi olimpicii puleti urati, dar is destepti. N-ai avut niciodata colegi din aia muncitori care luau 10, da’ se vedea ca n-au inteligenta nativa, si colegi din aia care erau pur si simplu destepti? Probabil ti-e greu sa accepti ca sunt oameni mai destepti ca tine nativ, si au rezultate fara sa munceasca. Nasol. Imi pare rau ca-ti distrug ego-ul. Am avut in liceu o groaza de olimpici. Nu cred ca erau fortati sa lucreze. MAJORITATEA o faceau din pasiune si din dorinta de a fi printre cei mai buni. Ideea e ca sistemul le permitea sa nu vina la scoala. Chiuleau in prostie si nimeni nu ii deranja. Luau note de 8 si 9 by default fara sa faca nimic. Erau lasati sa-si faca treaba. De asta are Romania atatia olimpici.
        De acord cu ce-ai zis in rest. Personal, nu cred ca e problema principala e in sistemul educational, cred ca problema principala e sistemul de valori. Nu mai are nicio valoare sa stii chestii si sa citesti chestii. Nu i se explica nimanui de ce e util sa stii chestii, cum te ajuta asta la luarea unor decizii esentiale in viata. Deci problema e ca nu li se explica elevilor (de altfel cu nimic mai prosti decat elevii de acum 10 sau 20 ani) consecintele negative ale faptului ca nu stiu sa inteleaga corect un text.

        • ejkmproszd spune:

          Gramatica are reguli simple. Predicatul se acorda cu subiectul ca numar, si nu cu ideea pe care o avem noi despre subiect. Mai departe, poti folosi intr-o propozitie substantivul „majoritate” la plural, adica „majoritati”, referindu-te la doua seturi distincte, fiecare cu propria majoritate, si-atunci ce faci – conjugi verbul la pluralul „logic” care-i de fapt singular stricto sensu? Dar desigur, tu te exprimi dupa ce reguli vor muschii limbii tale, asumandu-ti desigur opiniile pe care si le fac altii despre tine, inteligenta, familia si educatia ta citindu-te.

          Exista lumea sumbra a gandirii tale unde toti oamenii bogati sunt de dreapta si oricine exprima o opinie impotriva cultivarii unor elite in defavoarea largii majoritati nu este, implicit, parte din aceasta din urma. Faptul ca eu am castigat sau nu olimpiade de mate nu are a face cu subiectul discutat si asta-i motivul pentru care nu confirm sau infirm asumptia ta. Daca tu-ti explici pozitiile adoptate de altii intr-o conversatie prin prisma experientei tale de viata, chiar in ipoteza ca aceasta ar fi bogata, tot sfarsesti prin a gandi ingust. Cauta cuvantul „empatie” in dictionar – iti lipseste.

          Ideea asta cu „explicatul” este ideea elevului lenes. Daca cineva trebuie sa stea sa explice pustilor de ce e nevoie sa inveti alfabetul si / sau tabla inmultirii si optiunea sa sari peste ele exista, chiar si copiii care iau decizia sa nu sara au pierdut deja startul. Asta se aplica si materiei de mai tarziu. Tu pari sa sugerezi ca olimpicii se fac la liceu. Ce nu pari sa pricepi este ca un olimpic este „construit” de cele mai multe ori inca inainte de clasa I.

          Copiii care ajung la olimpiade au fost fie fortati de mici sa toceasca (si acum probabil, multi nu-si mai amintesc), fie au beneficiat de meditatii. Este posibil sa existe exceptii, copii de la tara care au tras tare fara sa fi fost impinsi de parinti si fara sa fi avut anumite evenimente in copilarie care sa le fi modificat intelegerea lumii in acest sens, dar sunt 1 la cateva milioane. Un copil nascut intr-un sat la tara unde exista un singur educator / invatator betiv si pedofil nu va ajunge la nivel de olimpiada in vata sa, chiar impins fiind de la spate de erectia invatatorului. Dar asta-i greu de priceput pentru un tolomac care a ajuns sa castige olimpiade mai mult luat de val si traieste cu impresia ca s-a nascut destept sau a fost harazit de domnie-domnie cu o inteligenta mai debordanta decat propriile sale emisii nocturne.

          • Radu Post author spune:

            cand zici majoritatea sug pula e foarte corect. se subintelege ca e un substantiv acolo care lipseste. majoritatea femeilor sug pula. cele mai multe dintre femei sug pula. majoritatea sug pula. e foarte corect, esti prost.

          • ejkmproszd spune:

            „Corect” inseamna „care respecta regulile”, loaza, ori individul de mai sus spune ca cine o facut regula e imbecil, deci conform taberei „hai sa facem regulile noastre de hipsteri ai gramaticii” regula exista si prin urmare abordarea ta este INcorecta.

            Ia de-aici, ca n-am timp si nici chef sa-ti explic si tie: http://diacritica.wordpress.com/2011/02/11/regula-zilei-majoritatea-si-acordul-predicatului/#comment-16068

            Ci te barbiereste cu lama lu’ Ocam, zic.

          • S-hit spune:

            Aparent n-ai inteles. Eu mi-am explicat parerea despre olimpici prin interactiune directa. Asta nu inseamna ca-mi raportez de fiecare data toate argumentele la experienta mea de viata. Stii ce-i ala argument contextual? Desigur, as fi putut doar sa neg si sa-mi spun parerea simplu. Asa i-am acordat parerii mele o oarecare greutate. Ca am sau nu dreptate, asta e cu totul altceva. Cand ai o parere despre o categorie de oameni, ar trebui sa ai o experienta, sau mai multe, care sa-ti infirme sau confime opinia. Acuma, fie tu o ai si nu vrei o impartasesti, fie vorbesti de-am pulea. De unde stii ca un copil care e nascut la sat nu va ajunge la olimpiada? Ti-am explicat mai sus ca majoritatea olimpicilor sunt inteligenti nativ. N-ai procesat, aparent. Ai facut totusi un pas consistent. De la negatie la a accepta ca sunt 1 la cateva milioane. Tine-o tot asa! Cu toate astea, continui sa sustii ca e vorba DOAR de munca si fortare, si asta din simplul motiv ca n-ai intalnit oameni inteligenti nativ. Nu am sugerat niciunde ca olimpicii se fac la liceu, era doar locatia temporala a experientei mele. Mai citeste o data textul asta, si pe celalalt. Poate te luminezi. Ah, si opinia ca un olimpic e construit inainte de clasa I e complet imbecila. Sa inteleg ca intre joaca cu putulica in tarana si aruncarea de bete la intamplare viitorul olimpic deseneaza cercuri in tarana cu batul?
            Ah. m-am gandit deja la exemplul tau cu MAJORITATI si am incercat sa construiesc o fraza care sa nu sune dubios. N-am reusit. Vezi poate reusesti tu. Singurul caz e ala in care „majoritati” se refera la sine, si nu are o categorie atasata, de exemplu propozitia mea de mai sus.

          • ejkmproszd spune:

            „opinia ca un olimpic e construit inainte de clasa I e complet imbecila”
            Ai dreptate, olimpicii se nasc direct in clasele terminale de liceu, cu exceptia celor ce castiga olimpiadele internationale, care se nasc direct cu PhD. Pentru ca inteligenta nativa.

            „Cand ai o parere despre o categorie de oameni, ar trebui sa ai o experienta, sau mai multe, care sa-ti infirme sau confime opinia.”
            Tu probabil ai avut o experienta mistica – un Jesus intr-o bucata de paine prajita care ti-a soptit tainic misterele universului si ti-a trasat sarcina mesianica de a posta imbecilisme bazate pe logical fallacies prin bloage care nu se disting prin logica. Sau poate ai avut o „experienta” diferita dar la fel de relevanta si inaltatoare.

            Nu am „acceptat ca sunt” ci am acceptat posibilitatea ca ar putea fi.

            Ai deficiente serioase in argumentatie si efectiv nu cred ca vrei sa intelegi ce-ti explic (si chiar dac-ai vrea, este posibil sa nu poti). Spor!

          • Minos spune:

            Frumos e ca aveti amandoi dreptate, performanta intelectuala este data atat de fondul genetic cat si de educatie. Da s.hit argumenteaza mai bine.
            Niciunul din oamenii aia care au facut performanta la olimpiade nu facut doar pt ca a fost impins de la spate sau doar pt ca i.a placut. Musai trebuie sa fie amandoua conditiile. Si cine naiba isi da copilul la meditatii pt olimpiada de la 6 ani?! Sa fim realisti. Si cu totii stim expresia branza buna in burduf de caine. Ce vreau sa spun e ca oricat geniu ai avea, daca nu esti indrumat de la bun inceput, se pierde totul, in cel mai bun caz esti un mediocru.

            In fine, ce nu seziseaza multa lume e ca daca invatamantul preuniversitar mai are cateva atuuri si succese, la nivel superior e jale. Mi.e lene sa.mi verific afirmatia, dar ultimul studiu plasa universitatile romanesti undeva mult sub locul 500 sau chiar afara din top. Si nu inregistreaza nici o performanta notabila. Logic ar fi ca macar o parte din capetele alea luminate din liceu care nu pleaca afara, sa aiba rezultate si in facultate. Ei, uite ca nu au. Cu unele exceptii datorate eforturilor proprii, invatamantul universitar romanesc este la pamant, nu reuseste sa formeze oameni capabili sa functioneze eficient in societate. Daaa, studentii it romani sunt recrutati direct de Google sau Microsoft, dar nu pt turbo.pascalul pe care il invata la curs, ci pt apk.ul pe care il fac in camin cu burta goala.

  • Gigi spune:

    Dar stai, sa nu uitam de cei ~4mil. de romani care nu au folosit in ultimul an o periuta de dinti.

    Romania, mereu surprinzatoare

  • Daniela Rozmanescu spune:

    Radule, ar fi interesant un articol in care sa analizezi relatia dintre adolescenti si familie in Romania secolului XXI. Fa si un studiu de caz: tu si babacii tai. Ar fi interesant pentru aia 40 si ceva % care inteleg ce citesc si care te citesc.

    • Radu Post author spune:

      io am fost adolescent in secolu 21 pana-n 2004. deja am trecut.

      • ejkmproszd spune:

        iti lipseste capacitatea de autoanaliza, nu se potriveste cu rolul, sau non-sequitur?

        • shotaie spune:

          ejkmproszd

  • illiterantu spune:

    daca traduci „functionally illiterate” prin „analfabet functional”, inseamna ca esti analfabet functional sau nefunctional ?

    • Radu Post author spune:

      analfabetism functional e termenul folosit si legal la noi. nu l-am tradus io. o fi tradus prost, dar asa e, ia pula

    • ejkmproszd spune:

      disfunctional

      • Radu Post author spune:

        http://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional

        da pa google analfabetism disfunctional si vezi ca nu a lipit nimeni cuvintele astea doua in istoria omenirii. poti sa o faci pe desteptu cat vrei, da cearta-te cu aia care l-au adus gen furculision lingurision nu cu mine. hai salut si sictir.

        • ejkmproszd spune:

          „disfunctional” era o gluma. relax.

  • ejkmproszd spune:

    ..sau licenta puletica, daca vrei.

    • Radu Post author spune:

      coaie am impresia ca tu vorbesti cu mine doar ca sa vorbesti cu mine, nu ca ai avea ceva de zis in momentul asta. te-as intreba daca ti se pare normal dar mi-e ca o sa raspunzi iar si as prefera sa nu.

Adaugă un comentariu