NU orei de religie

Cum uneori se mai aliniază și planetele, uneori se mai întâmplă și lucruri normale pe la noi. La fel de accidental. Spre exemplu, ora de religie a devenit opțională și trebuie ca fiecare părinte să dea în scris că-și vrea copilul îndoctrinat religios. Îndoctrinarea religioasă nu mai vine la pachet cu îndoctrinarea patriotă, exersarea memoriei și dresajul, pentru a alcătui pachetul complet de borât drone incompetente ce reprezintă sistemul educațional românesc.

Dar hei, deviez, lecția despre inutilitatea școlii e în altă zi. Astăzi vorbim despre corporația BOR care s-a alertat, sesizabil deranjată de scăparea asta absurdă a sistemului. Cum, n-o să mai învețe toți elevii rugăciuni ca roboțeii? Te pomenești că dup-aia o să înceapă să gândească singuri și să nu mai dea bani să li se sfințească mașina! Nu se poate așa ceva! BOR e un organism parazitar și îndoctrinarea timpurie înlesnește parazitarea pe tot parcursul vieții. Așa că și-au scos din mânecă păcălicii, să convingă oamenii să-și trimită copiii la auzit idei absurde la o vârstă la care nu le pot contrazice, de la un om aflat într-o poziție autoritară.

Păcălici ca Connect-R, care dă ochii peste cap, ca vaca, la cameră, complet fascinat de propria persoană . Salvatorul creștinismului, uitați-vă la el.

Sau Dan Puric, care face ce face Dan Puric. Behăie platitudini și truisme derivate din argumentele lui circulare bazate doar pe faptul că atunci când se încruntă pare că seamănă cu un om inteligent.

 

Și aici zace cea mai mare păcăleală a BOR. Că băieții ăștia prezintă ora de religie ca o experiență spirituală. Cum să interzici copilului tău o experiență spirituală? Spiritualitatea e în spiritul omului, ce pula mea!

Just, just. Spritualitatea e ceva esențial omului inteligent și nu trebuie negată în dezvoltarea unui copil. Dar. DAR.

1. Spiritualitatea nu înseamnă fix religie creștină de rit ortodox. E ceva mai complicat. Să consumi doar creștinism ortodox pentru că conține spiritualitate e ca și cum ai mânca caiete pentru că conțin fibră. E și fibră pe acolo, dar nu destul cât să justifice o dietă bazată pe caiete.

2. Ora de religie nu este despre spiritualitate. Este despre îndoctrinare. Asta se predă. Ritual religios lipsit de substanță. Poezii de spus spre cer. Și doctrină. Opinii ale religiei bazate doar pe tautologia tot ce spune religia e adevarat pentru ca religia e adevarată. Gheii nu-s ok, trebuie să ții post, femeile poartă batic în biserică, dacă nu îți dă popa voie să te fuți cu ăla și nu își face ritualul înainte, ești o curvă.

3. Orice formă de religie organizată pentru mase, oricât de bune ar fi ideile de la bază, degenerează spre șamanism înapoiat: pupat obiecte magice pentru bunăstare. Asta e creștinismul în masă la noi. Nu e despre valori în sacrificiu, umilință și alte chestii de care zicea Iisus.

La noi creștinismul e despre babe care se bat pentru nuielușe magice.

Oameni care se roagă la Iisus din Grătar
gratar

Idioți care pupă piftie crezând că o să fie vindecați de boli.

Astea sunt activitățile încurajate de BOR. Activitățile din care fac profit. Activități care nu au nici o legătură cu chestiile spirituale pe care le cugeta Puric acolo cu mintea lui creață de mim și la care se gudura Connect-R. Iar ora de religie e o activitate a BOR. De acolo își formează ei viitorii pupători de moaște. Pentru asta e acolo. Pentru a te obișnui de mic că niște ritualuri fără sens sunt absolut normale și că trebuie să le faci. Ba chiar să și dai bani pentru ele.

Sigur, există și preoți care sunt oameni, nu paraziți. Care încearcă să învețe omul să se înțeleagă și să-și înțeleagă rolul. Există și profesori de religie, probabil, care fac asta. Dar câți dintre ei? Unu din cinci? Unu din zece? Sigur nu destui cât să justifice existența unei ore care, tot ce face, în esență, e să obișnuiască mințile fragede cu ideea că e ceva absolut normal să dai bani ca să pupi un os de porc.

 

Treaba cu ora de religie nu ar trebui să nască nici o dezbatere despre credință. Întrebarea e mult mai simplă: E în stare BOR, ca parazit social cu singur scop făcutul oamenilor să dea bani pe ritualuri, ca să construiască foarte multe biserici și să susțină luxul unei camarile de bărboși, să ofere o educație spirituală de încredere unor copii?

Iar răspunsul e și mai simplu. Evident că nu.

***

Comentarii (90)

 • valentin spune:

  Băi, pitic gratis, eu de când am văzut reclamele nu mai sunt fan ConnectR. OK, nu-l mai ascult, frate, nu mai pot, dar când de bună e Antonia….

  • Tommy Rimmer spune:

   Ce cauta Antonia in discutie?
   Bine, imi pun intrebari cand ar trebui sa-mi dau seama din start ca esti prost si vorbesti fara rost ca doar esti fan Connect-R.

   @Boss intergalactic
   Problema este ca BOR tot nu-si pierde prostii. Ca doctrina din scoli oricum nu se lipea de cei care au parinti nepupatori de moaste.
   Tot de aia prosti se prindea, iar adultii din aceasta categorie isi vor inscrie boracii la ora de religie pentru ca trebuie sa invete cum se fac mataniile regulamentar.
   Acum, probabil vor face gargara doar pentru a demonstra ca inca au putere in stat. Iar daca ramane in continuare legea asta, fiti linistiti ca ne jumulesc ei pe alta cale: mai o catedrala cu bani de la stat, mai o alocare din PIB crescuta pe vreme de criza, in timp ce la sanatate se reduce…
   Fiti pe pace, Biserica ne conduce in continuare.

   • nnnfnn spune:

    BOR trebuie sa-si piarda tata statului, la care suge cu sarg si fara concurenta mai tare decat fanii lui Pitic Gratis.

  • ik spune:

   E o confuzie la mijloc, Antonia e cu unul cu tatuaje si tot brunetel asa, Pharrell parca il cheama.

   • gigel spune:

    il cheama Fănel

  • Gogu3D spune:

   Haahaha fan Connect R! N-ai ce cauta aici invita-te singur afara!!

 • Sarcasticul spune:

  A fost optionala si inainte, doar ca era opt out. Struto-camila asta cu opt out, s-a intamplat tot din cauza santajului turmo-electoral practicat de borsrl.

  • Cartman spune:

   Esti un mare cretin. Mars in mortii tai de distrus.Pe vremea cand faceam eu scoala am avut colegi care nu au dorit aceasta ora si au fost amenintati de directoare cu exmatriculare. Inclusiv parintii au primit aceasta amenintare. Asa ca jet in mortii tai de manipulator;

   • Mizantropescu spune:

    Adevarat graiesti. Am depus o cerere pt a’mi scoate copilul de la ora de religie si nu mi s’a aprobat, citez ” ca sa nu se creeze un precedent ” . Legea, evident, nu se respecta.

    • Kunta Kinte spune:

     Te-a prostit bagaboanta ta ca e copchilu tau !

     • Mizantropescu spune:

      Ma’, daca sugerezi ca ar semana cu tine, te inseli. N’are sindromul lui Down.

    • Raluca spune:

     Sunt asociatii de genul ASUR (Asociatia Secular Umanista din Romania) sau Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de constiinta care apara dreptul copiilor de a nu face religie si se bat de ani de zile sa scoata religia asta de tip catehizare din scoli. Aici este un FAQ publicat de ASUR pe tema asta: http://www.asur.ro/noutati/ora-de-religie-faq. Daca ai probleme, eu iti recomand sa ii contactezi pt ca e mai usor sa te lupti cu persoane care comit ilegalitati cand ai un spate.

   • Cerberus spune:

    haha, ce prost esti

   • Sam spune:

    Hai nu te mai ambala atata. Parintii mei nu sunt ortodocsi si eu nu am facut nici macar o ora de religie pana am terminat liceul. Te pot ameninta ei, dar nu te pot forta din punct de vedere legal sa participi la ora de religie. Mie de obicei imi incheia media fara pune la socoteala disciplina religie. Si nu ma exmatriculat nimeni. Nici nu aveau cum si de ce. Poate is mai fundamentalisti profesorii pe acolo pe unde locuiesti tu.

    • liv spune:

     „Sam spune:

     […]. Mie de obicei imi incheia media fara [ a ] pune la socoteala disciplina religie. Si nu m [-] a exmatriculat nimeni. Nici nu aveau cum si de ce. Poate is mai fundamentalisti profesorii pe acolo pe unde locuiesti tu.

     Da’ te puteau lasa corigent la romana. Si ti-o meritai.

   • moderat spune:

    mi se pare ca reactionezi cam dur. anecdota cum c-ar fi fost la tine amenintati de directoare o cred, si am mai intalnit, dar asta nu inseamna ca Sarcasticul (care sunt eu, de fapt, iar aceasta este o soseto-papusa) n-are dreptate sau ca intentioneaza sa manipuleze sau dezinformeze. depinde de conducerea scolii daca au decis sa ameninte elevii care au incercat ceva legal.

    acestea fiind spuse, pe mine directoarea m-a pus sa obtin semnatura de la parinti cand am intocmit eu o cerere cu toate ca eram major; asta era pe-a 12a. i-am combinat pe-ai mei cu scuza ca am mai mult timp sa invat pentru bac.

    dar spre deosebire de mine, insa, nu mi se pare ca tu ai scuza pentru abrazivitatea gratuita a replicii tale, dar presupun nu e de treaba mea sa ma alarmez acum pentru asta asa ca procedezi cum vrei #pasivagresivitate

   • Sarcasticul spune:

    Retardel, pe langa ca nu ai inteles ce am spus si la ce santaj m-am referit lege facuta cu dedicatie , iti mai faci si parintii dobitoci, ceea ce explica absenta logicii. Pentru ca numai un dobitoc nu_si cunoaste drepturile, cum ar fi ca NU putea fi exmatriculat nimeni. Se vede ca ai facut religie in scoala. Ai avut note mari, nu?

 • kabuki spune:

  rezon.

 • Altruistu spune:

  Stiu ca suna dubios.. Dar sunt la un meci de NBA si fiind pauza am citit articolu’ asta.. Si trebuie sa spun ca ai perfecta dreptate.. Dar cu toate astea ma doare’n fund de BOR… Go Warriors!

 • required spune:

  Mesajul e bun, ideile sunt corecte, dar iti lipseste vehementa. Puteai fi epic, subiectul o permite, dar n-ai vrut mai mult. Domnul fie cu tine, fiule!

 • eudaimonia spune:

  Eu nu cred ca e atat de mult vorba despre religie si spiritualitate in cazul asta, cat despre faptul ca niste profesori de religie n-o sa mai aiba salarii de la stat. Ce-o sa faca BOR cu ei?

  • jos_religia spune:

   lasa-i sa moara de foame, futu-le cristosii in cur de agenti ai indoctrinarii

  • sindi_cat spune:

   Asta in primul rand. Sunt de acord cu tine, numa’ ca ai uitat un „nu” la inceputul frazei tale.

 • Corina spune:

  Eu am avut noroc la religie in liceu, acu mai multi ani. Am facut cu un popa, unul din 10 aia despre care vorbesti tu acolo, si am facut istoria religiilor, am citit carti despre creationism vs evolutie, am scris eseuri despre asta, le-am discutat, nu ne ajungeau alea 50 de minute sa discutam temele pe care le citeam. Personal nu cred in nicio fiinta magica de traieste deasupra, in astenosfera, dar claselor care aveau ore cu parintele Nicolae li s-a dat ocazia sa faca alegerea asta.

  • alex spune:

   Cartile despre „creationism vs evolutie” sunt de fapt pur creationiste si au ca scop indoctrinarea. Popa ala cu care ai facut religia era un lup in piele de oaie.

  • mobutu spune:

   Hai bre, lasă-ne cu sefeurile astea, tu chiar vrei să credem că:
   -ai facut ISTORIA RELIGIILOR cu un popă ortodox;
   -una din temele abordate a fost creaționism versus evoluție;
   -eseuri??? really …

 • Mizantropescu spune:

  Din pacate, mizeria asta de Biserica Ortodoxa, a reusit sa divizeze societatea, in cautarea hranirii unor interese meschine. O fi si asta parte din spiritualitatea BOR? Pe cand o inchizitie? – asteptam cu nerabdare.

 • Cartman spune:

  Omule ma bucur mult ca ai ales sa scrii despre subiect. Respect!

 • Habarnam spune:

  Pe ăştia cu religia îi invit să mună mâna să mai citească dracului nişte almanahe, sau Psihologia Vârstelor sau manualul de Psihologia Copilului de clasa a XI-a, şcoli normale (licee pedagogice)!!!

  Acolo zice clar: până la paişpe ani, adică până la afolescenţă fără chestii existenţiale gen religie/filosofie. Aaa… că toată lumea se pricepe la educaţie şi la fotbal asta o ştim. Că e „democraţie” şi asta o ştim. Atunci hai să dăm dreptul de vot la gimnaziu, să încurajăm sexul la şcolarul primar şi să oferim dreptul de conducător auto de la grădiniţă! Şi să nu uit: interzis consumul de alcool şi tutun până la grupa mijlocie! Apoi dă-i cu ţuică dă-i cu vin, că e „democraţie”!!!

 • Codrut spune:

  Mecanismul e deja instalat.
  Imi amintesc si acum, in copilarie, ca ardeam o laba si imi scapau ochii pe icoana. Isi baga pula BOR in tot libidoul meu pueril. Ma intreb daca s`au facut reflexe conditionate pe acolo, legate de icoana din camera de laba.
  Na, astia chiar nu ar trebui sa existe. Chiar nu ! Totusi, religia asta e mai „calma, spirituala si civilizata” decat religia teroristilor periculosi. Crestinismul nu a omorat decat..maxim cateva sute de milioane.

 • IepureleCuRabie spune:

  Si totusi pe vremea mea ora respectiva nu era ceva de indoctrinat. Tin minte ca ne copiam temele in ora de religie si nimeni nu era atent, decat vreo 2-3 care ascultau.

  Apoi, tin minte ca era sa iasa si un tambalau ca trebuia sa ne puna nu stiu ce optional de matematica in locul religiei (nu mai tin minte detaliile) si nimanui nu-i convenea, ca doar cine voia sa rezolve probleme de matematica in loc sa stea degeaba.

  • Jokerul spune:

   Asa era si la mine. Ora de religie era ora de bascalie si relaxare.
   Spuneti NU orelor de matematica !

 • Mitel spune:

  Nenica am ajuns la varsta la care nu-mi mai pasa. In facultate as fi facut spume la gura in legatura cu subiectul asta dar acum ma gandesc ca oricum secularizarea societatii este inevitabila. Stati linistiti, dupa inevitabilul Al Treilea aia care nu ajung cenusa radioactiva or sa renunte la toti dumnezeii planetei.

 • Andrei spune:

  Am facut ore de religie cam in toti anii de scoala, mai putin clasele a XI-a si a XII-a cand am studiat Istoria Religiilor si nu am auzit vreodata indoctrinare din partea unui profesor de Religie.
  Ba mai mult a fost o perioada in care nu a existat decat profesorul ortodox si pentru elevii de alte rituri si le-a fost respectat dreptul de a avea alta confesiune prin simplul fapt ca profesorul vorbea la ore doar despre aspectele comune ale fiecarei religii si nu obliga pe nici un elev sa respecte doar ritul ortodox.
  O alta chestiune ce n-am auzit-o vreodata si o vad fluturand peste tot a fost amenintarea cu iadul.

  Acum despre dronele borate care ies din scoli. Te pot asigura ca o ora de religie pe saptamana nu poate fi nici macar o cauza secundara pentru chestiunea asta.

 • Sam spune:

  Respect maxim pentru Radu ca a scris despre subiectul asta. Eu pot doar spera ca dupa ce vor crapa vechile generatii de indoctrinati religiosi, astia care au crescut cu internet si toata informatia din lume la dispozitia lor, vor vedea cat de ridicola e religia, respingand indoctrinarea si formand in cele din urma, o societate romana seculara, la fel ca in statele scandinave. Din pacate s-ar putea sa mai treaca 100 de ani pana ajungem acolo.

  • Pizdan spune:

   da.. sa se inventeze internetul intai

 • zedicus spune:

  si eu sunt impotria religiei in scoli, dar ar putea totusi sa ii invete istoria religiilor si anumite morale din Biblie. Pana la urma binele din lume e raportat la cel crestin

  • Sarcasticul spune:

   Din care versiune a bibliei? :D
   Istoria religiilor sau religii comparate, da. Mono-religie, nu. Aia este indoctrinare si se poate face si acasa.

   La cati „credinciosi” „sunt”, ar putea sa organizeze borsrl cursuri de duminica si toti credindiosii si-ar duce plozii la invatat morala ortodoxa. Credinciosi avem 86%, deci nema problema. Ar putea sa preia bor si oamenii aia capabili numiti profesori de religie si ramasi fara musterii garantati.

 • Flat spune:

  tragedia e ca orele raman, pentru cei care aleg religia, si sunt cel putin 50% pana acum. s-a corectat doar discriminarea fata de cei minoritari (cei de alte confesiuni si atei/agnostici), nu si aberatia predarii unor povesti intr-un cadru institutionalizat si sustinut din bani publici.

  e un pas inainte, totusi, din doua ratiuni: 1. acel om care a cauzat decizia CCR, Moise Emil, a reusit (aproape) singur rasturnarea unui sistem abuziv, tot respectul pentru atitudine si ca nu a imbratisat frica milioanelor de parinti speriati de popi si 2. agresivitatea BOR si a sustinatorilor campaniei lor scoate la lumina adevarata fata a indoctrinarii, jigniri, atacuri la persoana, apeluri la emotional si irational, acesti oameni ataca disperat exact ca o fiara prinsa in cusca, indepartandu-i astfel si pe cei – sa zicem – nehotarati, sau putin religiosi.. si va ramane doar nucleul dur al habotnicilor (sa speram)

 • sindi_cat spune:

  1. Rar mi-a fost dat sa vad un om mai fals ca si Connect-R asta, in clipul cu religia. „Ador” cum da el din capsor si cum zambeste suav, parca e pe scena si rade la public. Mai ramane sa strige: „Nu vrei tu religia?/Mai da-te-n biserica mea!”
  2. E o baba in clipul ala, „Credinta si durere” (parca e un roman de Slavici) care zice despre crucifixele alea vandute de tigani: „Sunt foarte frumoase, sunt sfintite, cu „beculeţi””. Asta e religia la romani: le fluturi ceva frumos colorat prin fata (icoana, crucifix, poza cu Iisus etc), lucitor de e gata sa atraga toate cotofanele pe o raza de 1 km si gata, ai facut din semianalfabetul de la tara un „believer”.

 • io spune:

  ora de religie devine obligatorie, toate celelalte optionale. suna a titlu de times new roman da’ era la catavencii. -1 mircea dinescu

 • Jane Făe spune:

  Nici măcar atâta varză nu s-a schimbat.
  Ora de religie nu mai era de mult obligatorie (că era opțională sau facultativă, nu știu).
  De mult se putea retrage omul (cel puțin teoretic) cu cerere de la ora de religie.

  SINGURA DIFERENȚĂ de acum e că nu mai ești înscris automat (și faci cerere să te scoată), ci faci cerere să te înscrie.
  ATÂT!

  Și popii împreună cu creștinoizii au început să facă spume că îi fute dracu; în cur și le scoate scoate religia din școli. MUIE!
  Nu are nicio treabă cu scoaterea religiei din școli. Religia rămâne în școli, dar trebuie să CERI ca să o faci. Foarte corect.

  Faza amuzantă e că majoritatea copiilor se vor înscrie, totuși, la ora de religie, PENTRU NOTE.

  Eu am prins în școală un an dintr-ăsta de bun-simț, în care nu am făcut religie. În schimb, am făcut biologie. De unde până atunci la religie se mai lua și câte un 9 sau, rar, 8, s-a ajuns ca la religie să aibă toată lumea 10, evident.
  Mi se pare că și la biologia aia din locul religiei tot așa a fost; toți media 10.

  • Jokerul spune:

   Oricum, toată treaba asta cu scoala in România a ajuns sa fie o mare bătaie de joc. În final, nici nu mai contează ce materii faci, că iei sau nu bacalaureatul, că termini vreo facultate, etc, etc…..
   Scoala nu mai are valoare. De parcă te-ar intreba vreun patron, când te duci la interviu să te angajezi la vreun hypermarket, spălătorie auto sau centrală nucleară: băi, tu ai făcut Religia la scoală ? Crezi in Dumnezeu ? Nu ? > atunci nu te angajez, păgânule ! – zice patronul.
   Tâmpenii……

 • adi spune:

  Bai fratilor, daca pana si papa Francisc, seful catolicilor care acu’ vreo 400 de ani il ardeau pe rug pe Giordano Bruno care zicea ca pamantul se invarte in jurul soarelui, a zis Ca Teoria Big-Bang-ului, si cea a Evolutiei speciilor a lui Darwin, sunt corecte, de ce dreaq ne mai uitam la ce zic barbosii de la BOR??? Mare parte dintre ei sunt chiar paraziti.
  Nu toti; de exemplu, preotul parohiei mele de la Birmingham are cel putin 2 joburi: de Luni pana Vineri este inginer IT la King’s Cross College de la Oxford, Sambata si Duminica e preot. Io-l banuiesc si de al treilea job, maior sau lent-colonel la SIE.

 • fier vechi irina spune:

  cum spunea unul mai sus ….oamenii nu isi stiu drepturile ,daca nu vor religie pt copilul lor au tot dreptul asta si nimeni nu i poate forta legal , invatamantul romanesc de cacat cum e inca se supune unor legi ,iar religia nu poate fi bagata pe gat decat optional ,asa ca sa nu ne mai cacam pe noi ….cine se sperie de asa ceva „”pro/sau contra orei de religie”” face o mare LABA .

  ps: cat despre manipularea care se incearca de catre BOR …normal ca ei forteaza ,doar au cu cine ,93 % din romani sunt niste tarani cocliti fara sa aiba vreo ideee despre spiritualitate , cultura ,civilizatie ,drepturi ,invatamant ,etc….NU AI CU CINE BRE .

 • prioritatea ma-sii spune:

  eu am sa fiu scarba:
  fa, liana stanciu, cand doctorii (care n-au facut religie in scoala) iti spuneau ca daca nu-ti duci copilul la viena, o sa-ti putrezeasca in brate, te-ai facut pres si ai reusit sa ti-l duci, pe banii statului, sa-l tratezi. ca de-aia o ai pe fii-ta, teodora, acasa.

  azi, cand alti copii mor de cancere mult mai agresive si DUREROASE, stai ca scroafa la tv si incurajezi o mafie a furtului public.
  ai furat si tu publicul, ca spitalul de copii din fonduri donate (cate 2 euro la fiecare sms) sta inchis. nu sunt bani nici de electricitate, d-apoi de doctori sau consumabile ca spirtul.

  sa-ti fie rusine! in loc sa intorci binele care ti-a fost facut, nenorocesti alti copii, sustinand religia in scoli, nu alinarea durerilor in spitale.

  stii tu ca mor copii cu zile, pentru ca NU SUNT BANI? biserica ia, ia, ia, si zice ca da inapoi mangaiere. pai sa dea citostatice, macar ser fiziologic sau antibiotice uzuale, scoafo! nesimtito!

  nerecunoscatorului i se ia darul. sper sa o simti, ca sa intelegi cat rau poti face ignorand problemele adevarate, nu rahaturi de optionale.
  sa fie iertata teodora de ce dumnezeu crezi tu ca-i atat de important si adevarat care da el cancere la copii, ca ti-o baga soborul de preoti pe de-a moaca in pamant!

  • Cartman spune:

   Man ar trebui sa se duca cineva sa ii zica asta in fata. Si pe mine m-a enervat scroafa asta impreuna cu vaca aia de harabor. In aia nici o mue nu as investi nici daca nu am futut nimic 2 ani, ca mie greata de cum si ce gandeste.

   • Flat spune:

    o sa incerc sa-i spun eu cand o mai prind prin lift, dupa ce o scuip in fata

    dar degeaba. snap-ul mental odata instalat, e ca si cum ai vorbi cu o râma. mintea se intuneca, procesorul se brickuieste si nu mai poate accepta decat acele comenzi in loop implantate de la incident.

  • Cockwork Orange spune:

   Esti o dulce!!!!

 • andreea spune:

  bah, da… connect-r, tigan fiind, nu cumva nu e ortodox? stiu ca astia de obicei sunt protestanti sau ceva.

 • nnnfnn spune:

  Ora de religie nu trebuie sa fie bagata sau scoasa cu forta din programa scolara la nivel national, insa finantarea BOR de la bugetul statului trebuie sa inceteze.

 • daniel spune:

  Daca ai fi avut si tu o meserie care sa aduca beneficii societatii altfel ai fi comentat lucrurile. Hai, nu zic sa fii doctor in fizica sa faci energie electrica din apa.

  Un ceva, tamplar, barman, orice numai sa aduci si tu plusvaloare… asa cand esti parerolog de profesie e usor sa zici despre religie spiritualitate si alte chestii.

  Mai mult, Intrebarea mea pentru „centaur” e: cu ce te afecteaza pe tine daca se face sau nu ora de religie?

  • required spune:

   Tu, prietene, esti prostovan tare! Traiesti in pestera? Sper ca nu! Daca nu traiesti in pestera, inseamna ca traiesti in societate! Societate care in 10 ani va fi formata din indoctrinati religios, fara simt critic/analitic, pupatori de moaste, cotizantii unui sistem de valori anacronic. Sistemul e biserica, nu Dumnezeu, simt nevoia sa clarific, ca te vad debusolat. Ai priceput cu ce ne afecteaza pe toti „ora de religie”?

   • traian spune:

    ma uit la comentariile voastre si ma minunez. constat ca sunteti extrem de inapoiati, influentabili si controlabili daca o banala ora de religie va poate transforma in „indoctrinati religios, fara simt critic/analitic, pupatori de moaste, cotizantii unui sistem de valori anacronic”. ar trebui sa puna un WARNING mare pe usa inainte de ora de religie, ca cine stie, ies copiii cu ochiii albi de acolo bloborosind mantre religioase. aoleo. in cazul asta hai sa nu mai facem nici sportul in scoli, ca doamne fereste poate ajungem toti niste fotbalisti analfabeti si betivi cu salarii nesimtite, niste viitori Tamas, Chipciu, Tanase…

    pana la urma cat e de anacronic sa inveti sa fii bun si civilizat si sa iti ajuti aproapele. ca despre asta cred ca e vorba cu ora de religie. eu cel putin asa stiu. cine are impresia ca la religie inveti sa dai bani preotilor si sa sa spui poezii goale de sens ori nu a facut niciodata religia, ori isi bate joc gratuit, ori se razbuna ca a fost prins si gadilat de vreun preot mai glumet si amator de baietei ;)

    • required spune:

     Ma, neicusorule, tu esti cu toate tiglele pe casa? Pai popii aia mie imi predau religia? Un om matur, care poate intreba/analiza/critica? Sau unor copii de 10 ani care-s indopati de peste tot cu dictonul „asculta/respecta” pe cei mai in varsta? Copiii astia au creierul precum un burete, conteaza si ce informatie absorb, de la cine, in ce mod.
     Gandeste-te, o, tu, aparator al credintei, ca daca te nasteai in India, venerai o vaca, atata capacitate de discernamant ai. Sa fie bun/empatic/ civilizat, copilul o invata la orele de educatie civica, prostovane, nu la religie. Acolo inveti ca exista un dumnezeu iar reprezentantii lui pe pamant sunt popii. Drept urmare, trebuie sa te supui lor, ca au linie directa cu dumnezeu. Intelegi, razboinice al luminii?

     • famiglia spune:

      Sa fie bun/empatic/ civilizat, copilul o invata din FAMILIE. daca are neamuri proaste si nesimtite, asa va fi si produsul lor de conceptie.

      ce o taraganam cu „bunatatea, iubirea de aproape”? familie de rahat, copil de rahat! exceptiile care confirma regula: cand se dumireste copilul ca a fost prostit de familie, se face bun si se rupe de ma-sa si tac-su si rudele infractoare.

      ca tiganii care se civilizeaza – doar dupa ce se rup de satra.

     • daniel spune:

      Ba gigel,

      Ai comentat la 18:45 ceea ce inseamna ca la ora aia sigur nu munceai, frecai menta comentand despre un subiect care nu il stapanesti de care ai auzit vag. Decat sa iti dai cu parerea despre chestii care nu le intelegi nu mai bine reparai o teava de esapament, schimbai o instalatie, scriai ceva cod… zic si eu.

      Mai mult, nu iti fa tu girja de retardatii de maine, ai grija de retardatii de azi si te-as sfatui sa incepi cu tine

     • traian spune:

      ia scrie-mi tu corect fututengura. eu la educatie civica am invatat sa respect semaforul cand trec strada si sa sun la politie daca vad un jaf in desfasurare. nicidecum sa intorc si celalalt obraz cand sunt scuipat sau sa iert cand mi s-a facut un rau. una e una si doua is mai multe, fecioras. incerci sa te dai siret, da vezi sa nu-ti faci singur nod. valorile crestine nu sunt sa respecti preotii ca pe niste functionari ai lui Dumnezeu si sa dai bani la biserici. esti liber sa faci ce vrei tu pe lume, asta e una din cele mai importante chestii legate de crestinism pe care le stiu eu, ca e o religie a tolerantei. zi mersi ca nu te-ai nascut in irak sau in siria, ca nu mai erai tu asa rotund acuma pe net, probabil iti lustruiai kalasnikovu sa il descarci in numele profetului. dar cu cat ti se da o libertate mai mare, cu atat arunci cu cacat in lucrul respectiv. nu-i bai. eu nu sunt aparator al credintei, si aici nu era vorba de credinta, ci de ora de religie. ceea ce vreau eu sa zic de fapt e ca nu inteleg nocivitatea unei astfel de materii. atata tot. ca unii nefututi ca tine au senzatia ca eu le iau apararea popilor doar ca sa isi valideze ei statutul de , vezi doamne, razvratiti si luptatori impotriva sistemului, imi iau libertatea ca tot vorbim de religia iubirii, sa te iubesc si eu in gura pana la amigdale. intoarce-te la tine in grota, ca nu te obliga nimeni sa faci nimic, fratica, nici macar mafia BOR, cat e ea de mafie. astora ca voi le-as dori din suflet sa se fi nascut in coreea de nord, sau in zimbabwe, sa vad atunci daca cea mai mare problema a voastra mai era ora de religie. si cum puteati sa va opuneti daca v-ar fi bagat-o fortat statul pe gat. nu aveti probleme si vi le inventati, oameni buni

     • required spune:

      traiane, esti bou bordura, futu-te-n gura! Esti un prost vehement, fara argumente. Spui ca ai invatat sa fii bun/milos dar comentariul tau e plin de ura. Crestinismul religie a tolerantei? Porunca 1: Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. Primul lucru pe care il invata un copil. Toleranta maxima, este? Despre asta era vorba in articol, ca nimeni n-ar trebui sa ne oblige copiii sa faca ora de religie, si s-a intamplat ceva normal in Romania, contrar asteptarilor. Bineinteles ca tu nu vezi nocivitatea orei de religie, pentru tine pogo la pupatul de moaste si la luatul de aghiazma sunt lucruri crestinesti, normale. Ce incerc sa te invat eu aici, traiane, este ca nimeni nu are nevoie de mijlocitor in relatia cu dumnezeu, oricare ar fi el. Ca daca esti un om spiritual, nu desemnezi pe altcineva sa-ti indrume aceasta spiritualitate. Daca esti un prost superstitios, cum sunt majoritatea prin tara asta, atunci trebuie sa dai fuga la popa sa-ti spuna el de ce sa te feresti sau sa te spele de pacate. Daca pricepi ceva, bine, daca nu du-te cu dumnezeu si lasa-ma dracului!

    • required spune:

     M-am lamurit daniele, IQ-ul tau e format din doua cifre mici. Ca sa te lamuresc, este „un subiect PE care nu-l stapanesti”. Inveti sa scrii, dupa care te dai rotund in scris. As putea sa te tavalesc pe aici sa-ti planga ma-ta de mila, dar am lucruri mai interesante de facut. Domnul sa te aiba in paza Lui, fiule! Hai Steaua!

     • daniel spune:

      Ba gigele.

      Din moment ce scrii fara diacritice nu comenta greselile mele, care sau pe care, este irelevant din moment ce tu ai inteles mesajul, la noi in sat se foloseste care (nu „pe care”) si asa il folosesc si eu. Dar, repet este irelevant si deviem de la subiect

      Ce este relevant, relevant este ca tu nu ai o meserie care sa iti aduca satisfactie si pentru a suplini golul injuri oamenii gratuit pe net. Asta este relevant. Ca tu in loc sa muncesti pentru beneficiul tau si al societatii iti dai cu parerea despre un subiect care nu te afecteaza – asta e incredibil de relevant. Si daca tot iti place sa injuri, pot si eu: ca sa ma tavalesti pe jos trebuie cumva sa fii deasupra mea ceea ce tu nu esti, deoarece esti un simplu retardat care comenteaza lucruri pe care vag le cunoaste ….

  • Cartman spune:

   Daniele tu esti ma? Patriarheeeeeee!!!!

   • daniel spune:

    Nu, nu sunt preafericitul

 • dutza areputza spune:

  Asa cum fetele tinere de azi nu mai stiu sa faca sarmale,sa puna muraturi,sa faca un drob de miel,un caltabos,etc.,tot asa tinerii de maine, cu cel putin 12 clase vor sfidea RELIGIA, ca pe ceva ce nu te satura.

  • Nautilus spune:

   Fetele tinere nu ştiu să facă sarmale aşa cum generaţia de popi care a dat şpagă pentru parohie bună nu mai ştie nici teologie, nici filosofie, şi nu mai înţelege nici chestiile de care zicea Iisus.

  • fidea, fidea spune:

   fetele tinere din ziua de azi lucreaza 8 ore + 2 ore pe drum pana la 70 ani, si nu vor sa hraneasca pe nimeni; e mai ieftin sa ciuguleasca ele ceva, ca sa ramana slabe si sa-ti placa tie de ele.
   oricum, nici tu nu vrei sa tii o femeie acasa, sa-ti faca menajul, si sa impartiti saracia lucie la doi.

  • chiombi spune:

   sfidea sau smacaroana.
   eu cred ca ti-e o foame… du-te la popa sa iti dea un caltabos barbos

 • einz-zwei-polizei spune:

  Ia mai da-i inspre pula mea de muisti, boturi imblanite si purtatori de toale femeiesti! Azi erau bucurosi ca s-au inscris la orele de religie suficient de multi copii astfel incat, in consecinta, se pot pastra posturile de spalatori de creiere din scoli. Asta era de fapt! In pula mea, iti dai seama cate salarii pentru toti astia care tin orele? Deci, prealuminate Centaur, nu era vorba de a aduce lumina in capetele intunecate ale copiilor…era vorba de salariile lor si cu extenstie in viitor de o turma docila. Si cu ocazia asta am descoperit de ce nu mai doarme conecteru vara… a facut religie in scoala. Acum si-a lasat si barba de Cristos. Mortii ma-sii de treaba ca imi vine sa ma angajez instalator la o manastire de maici. Pax!

 • MyEvilTwin spune:

  BETON!

 • andrei spune:

  Si tu, si eu, si cred ca majoritatea oamenilor care te citesc au facut religie. Au ajuns drone? Nu toti…
  i was lucky. Nu imi aduc aminte nimic de religia din 1-4, iar de cea din 5-8 si liceu imi aduc aminte cu placere. Numai religie nu faceam cu omul ala. Discutam despre absolut orice in ora, cine vroia sa stea, cine nu, liber fara absente. Masini, site-uri porno, extraterestri, de ce credem sau nu credem in cacaturile religioase, muzica. Orice cacat trece prin mintea unui preadolescent, omul ala statea si il discuta logic cu noi, fara sa ne indoctrineze. Poate altceva nu stia sa faca, de statea profesor pe 10 milioane. Dar ora lui era ora „sa fie”. Lui i se ponta acolo, noi faceam ce vroiam. Si acum am respect mai mare pentru el decat pentru robotii de mate sau romana din gimnaziu/liceu. nu imi aduc aminte sa-mi fi spus rugaciunea vreodata, si in biserica intru numai „fortat” de evenimente din familia mea.
  Am facut liceul la tara,nu in oras. Sunt si cateva exceptii. Rare, dar sunt.

 • George spune:

  Cu smerenie și fără orgolii… E greu să accepți ceea ce ești și este ușor să te prefaci a fi altceva.

  Cazurile individuale de preoți cu probleme (oricât de multe și de adevărate ar fi…) plus infectarea Bisericii Ortodoxe cu masoni nu ne îndreptățește pe noi, creștinii ortodocși, să lăsăm Biserica (casa de rugăciune a Neamului Românesc Creștin Ortodox) în mâna acestor nefericiți. Cu atât mai mult nu trebuie să devenim criticii a ceea ce de fapt ar trebui să deținem.
  Concret:
  1) Susțin predarea orelor de religie în școală ca pe un drept fundamental care trebuie să fie la libera alegere (cei care nu doresc pot cere să nu participe).
  2) Biserica ca lăcaș de cult în primul rând, dar și ca instituție aparține Neamului Românesc Creștin Ortodox și tuturor celor care sunt botezați sau trec la ortodoxie.
  3) Faptele individuale sau de grup ale preoților, călugărilor și ale oricăror ierarhii superioare din cadrul BOR trebuiesc tratate și judecate în afara Bisericii (se cere suspendarea sau excluderea după caz) pentru a nu se mai confunda Biserica Neamului cu faptele rătăciților.
  4) Criticismul amestecat, generalizat și deșănțat este (fie din păcatul orgoliului, al neștiinței, răutății sau alt păcat, fie din ignoranță pură) un atac direct la drepturile și libertățile fundamentale ale omului, respectiv la Libertatea Conștiinței și Libertatea Credințelor Religioase și orice creștin ortodox ar trebui să ia atitudine chiar și în instanță față de aceste atacuri.
  5) Biserica Neamului Românesc Creștin Ortodox este aproape ocupată de oameni care ne vor fără de credință de aceea trebuie să ne întoarcem la Biserică. Să ne întoarcem în fapt nu numai cu vorba, și să ne selectăm preoții rămași în credința ortodoxă care nu au acceptat compromisul de orice fel (politic, masonic, demonic etc.).
  Atât am avut de spus acum și asta voi face.
  Mai jos un model de atac voalat sau pur și simplu răutăcios la adresa Neamului Românesc Creștin Ortodox.
  Alexandru Alexe : „Paie pe foc? Ba bine ca nu.
  Dar nu am sa bag capul sub covor speriat de acuzatiile halucinante pe care mi le iau de fiecare data cand ma leg de Biserica (nu de religie!).
  Citeste si destupa-te la mine!
  Daca esti atent la ce scrie schilodul asta, poate vei vedea ce vrea sa zica si fara sa faci spume la gura (degete).
  Crezi in Dumnezeu si fara sa platesti Mercedesurile a mii de popi.
  Fii mai bun si fara sa crezi in nuiele magice.
  Discerne intre credinta si profit.
  Si nu ma mai injura „in numele Domnului” ca te bag in $#%#^T#&$#.”

 • Adi spune:

  Am 31 de ani si am facut Religie din clasele primare pana undeva prin liceu (probabil pana in cls. X-a). Pe vremea aia a fost ok, pentru ca BOR abia se dezmeticise dupa Revolutie si nu stia cum sa optimizeze indoctrinarea, nu existau manuale, nu exista o strategie adecvata….pana la urma vita de Connect-R s-ar putea sa aibe dreptate, insa asta nu mai este valabil si azi.

  Am vazut niste manuale recente de Religie pentru cei mici, care echivaleaza cu o bataie zdravana in fiecare zi, cu scopul de a baga frica si de a creste caractere si minti slabe.

  Parintii care isi inscriu copii la asa ceva sunt niste cretini numai buni sa antreneze generatia urmatoare de maturatori de strada in Londra si spalatori de mosnegi la cur in Frankfurt.

 • rorocco spune:

  Fiu-miu e in clasa a II-a. Ca sa-l scot de la ora asta impusa de religie a trebuit sa fac cerere la inceputul fiecarui an. Nu pot sa uit ce feţe mirate faceau secretarele cand veneam cu hartia. Ma simteam ca in filme d’alea cu zombi. Toti virusati si unul care fuge incearcand sa supravietuiasaca printre ei. Nu mai spun ca cererea in sine era stupida rau. Sintetizand: „va rog…. sa NU…ora de religie”. Adica faceam o cerere prin care rugam pe cineva sa NU. Ca nu vreau ceva. Cum dracu’? Pai logica unei cereri este sa rogi pe cineva sa ti se dea. Nu sa NU ti se dea. Nu pot sa trec peste asta, cand mi-aduc aminte ma umplu de nervi. Si acum, ca am revenit la normalitate cum bine spui, chit ca nu ne vine sa credem, eu cui cer despagubiri? Pe colile de hartie(ca erau de fapt 2 cereri in 2 exemplare(a doua ca sa puna ora prima sau ultima in zi)), pe mina de pix, pe benzina consumata pana la scoala, pe ca a trebui sa o tai in zilele alea de la job, pe ca a trebui sa suport stresul privirilor indignate ale doamnelor de la secretariat, pe …. cate si mai cate. Lu’ daniel?

 • bigben99 spune:

  dar un articol despre faptul ca ne-am umplut de tigani pe toate canalele tv cind citim?

 • sintetic spune:

  bai, degeaba comentam acum: e foarte bine sa fie multi si prosti, ca sa aibe escrocii pe cine fraieri, pentru ca apoi sa aibe finante sa puna economia in miscare. si noi sa avem de cine rade.
  e mai important sa ne concentram pe taierea finantarii cultelor fara limita. inteleg, o bagare de seama-doua, dar atat.

 • DD spune:

  ce ratati sunteti! :)

  Bine. Uite cum sta treaba: in timp ce voi dati din taste, 90% dintre parinti si elevi au ales orade religie. Cam despre asta discutam.

  Asa ca hai, la munca baieti, ca oricum parerea voastra nu intereseaza pe nimeni. :D

 • Robitza spune:

  Sunt curios daca autorul articolului intelege si/sau pratcica ceva din fraza lui: „valori în sacrificiu, umilință și alte chestii de care zicea Iisus.”

  • Radu Post author spune:

   ca in loc sa tac si sa imi vad de viata mea fericita , vin aici sa va luminez e un sacrificiu, nu o fac pentru mine.

 • hebdo spune:

  ete pula
  Bine ca aveti impresia ca toti oamenii au constiinta si o ard fin despre istoria religiilor, liberul arbitru, sf augustin ietâcâ si doar bor le zapaceste mintile.
  mare parte din oameni este la stadiul de animal manat doar de papica futut culcat. simplul motiv pt care animalele astea nu iau glanda finilor comentatori de (pe) wc este frica de băț. Bat care este pe de-o parte frica de puscarie, pe de-alta parte societatea care ii invata asa mai subtil ca nu e cazul sa se revolte si tb sa isi accepte situatia dar mai este si religia care ii mai sperie cu un iad o afurisenie le m promite 40 de fecioare reincarnare in parsul de padure
  eu as prefera ca animalele sa faca religie sa fie indoctrinate prefer sa aiba mintea ocupata cu pupat de moaste decat sa aiba brusc tresarirea de inteligenta ca iti pot lua usor gatul pe strada pentru ca sansa de a ii prinde militianul e f redusa in romanistan. Voi puteti spera ca ii va gasi CSI Miami dar eu as prefera sa nu dispara unul din bete.
  parerea mea

  • Bula 'N Escu spune:

   Da ce-ai zice tu daca apa pe care o torni la unul din bete o torni la celalat? Sau daca in loc sa tii doua bete in maini, ai tine un bat cu doua maini? Asa, o two handed sword!
   …if you catch my drift…

 • hebdo spune:

  A
  si eu cred ca ceea ce ni se intampla nu e o coincidenta.
  Deci cred
  dar na

 • Ionut spune:

  sa invete religia cine doreste…

Adaugă un comentariu