Cum sunt folosite trăirile simple ale omului împotriva ta (partea I)

Toate pizdele proaste dau like și se bat cu cărămida în piept când văd poze de-alea despre cum trebuie să-ți urmezi trăirile, cum trebuie să fie un echilibru între creier și inimă, cum în viață trebuie să asculți de ce simți. Absolut fals. Un procent covârșitor din toată informația care te bombardează zilnic este mizerie irelevantă sau minciună. Și există acolo tocmai din cauză că oamenii ascultă de ce simt. Mai ales că trăirile omului au evoluat mai încet decât societatea și încă suntem programați să judecăm relevanța lucrurilor ca și cum am face parte dintr-un grup de 500-1000 de maimuțe și că totul s-ar întâmpla fix acolo.

Din păcate am ajuns într-o etapă în care informația se mulează pe public. Este atât de multă, încât omul își alege să audă ce vrea. Și evident că automat alege să-și satisfacă trăirile simple de maimuțoi până în punctul în care crede că a asimilat o grămadă de cunoștințe noi, și de fapt doar și-a pierdut timpul mestecând gânduri lipsite de conținut. Omului îi dai ce cere. Până la urmă și informația e un bun care se vinde, dacă o vezi la nivelul entertainment. De-aia e plin internetul de clickbaituri, clone buzzfeed și agregatoare de citate și glume furate. De-aia e presa de căcat. Că presa nu e un părinte care-ți gătește ce-i mai bun pentru tine. E unu care trebuie să vândă să trăiască. Și dacă tu vrei să mănânci doar caramele și vată de zahăr, îți vinde. Până la urmă e creierul/stomacul tău.

Acum o să spui că tu ești genul isteț, care își ia informația doar de pe CNN și NBC și nu te afectează că totul în jur e căcat. Că nu te păcălesc ei cu trucurile de maimuță. Da, dar îi păcălesc pe ăia din jur, mulți și proști. Și ăia te bruiază. Și ăia strică tot ce e frumos. Și nu ai cum să-i eviți. Dar ai cum să înveți să judeci o informație după trăirea la care apelează ca să îți dai seama dacă e chiar informație sau doar apă de ploaie făcută să agite maimuța din tine.
Așa că o să fac o listă cu toate trăirile astea pe care oamenii deștepți le exploatează ca să vândă căcat pe post de informație, îndobitocind populația pe parcurs. O să fie o listă super lungă. La început am vrut să o scriu într-un singur articol, dar sunt mult prea multe de spus despre fiecare să pot. Așa că serie nouă.

1. Curiozitatea

Curiozitatea e ce ne-a făcut să evoluăm ca specie, și, în același timp e cel mai mare dușman al nostru, după cum pot confirma toți oamenii care s-au frecat cu ardei pe pulă ca să vadă cum e. Curiozitatea e folosită împotriva noastră în multe locuri. De femei, care-și acoperă țâțele fix ca să credem noi că ar fi cine știe ce chestie interesantă, de oamenii ăia care au scris LOST ca să ne facă să tolerăm incoerența și de mulți mulți alții. Pentru că știm că suntem curioși și putem să folosim asta împotriva noastră.
Cel mai clasic exemplu de cum te fute curiozitatea e gluma aia: Știi cum ții un prost pe gânduri 24 de ore? Îți spun mâine. Omul e construit să spere că necunoscutul e interesant. Că după muntele ăla după care nu a ajuns nimeni poate fi o vale cu găleți de țâțe și aur care crește în copaci. Dacă nu ar fi fost genul ăsta de curiozitate, încă eram toți în Mesopotamia și ne omoram unii pe alții cu bâte.

În presa de căcat, curiozitatea îți este exploatată prin titluri de clickbait. Au apus zilele când un titlu avea subiect și predicat. Răspundea la „cine și ce?”. Acum cine sau ce-ul, dacă e complet neinteresant, e înlocuit cu o necunoscută.

Nu o să îți vină să crezi ce a făcut Iohannis la Sibiu!

Un cunoscut cântăreț a murit!

Niciodată subiectul sau predicatul lipsă nu va fi relevant. Că dacă era, ți-l spunea din titlu. E doar un căcat pus acolo ca să fii curios și să dai click. Am văzut că s-a ajuns și la performanța de a avea titluri care nu au nici subiect nici predicat.

Nu se aștepta la asta! Uite ce a pățit o vedetă cunoscută de la noi!

Dacă vezi că mergi pe un drum doar de curios, mai bine oprește-te. Ești păcălit.Și nu, nici tipa aia de pe facebook care n-are poze, nu le ține secret că e super sexy și nu vrea să o deranjeze toți libidinoșii. Le ține la secret că e grasă și îi lipsește juma de față.

2. Sexualitatea

Aici nu o să insist, că știm toți. Sexul vinde. Pentru că oamenii speră că există secrete despre sex pe care nu le știu și le pot învăța și sunt obsedați cu comparatul sexualității lor cu cea a a altor oameni. Să vadă dacă o au prea mare, prea mică, dacă și-o trag prea mult, prea puțin. Nu s-a mai descoperit nimic nou în sex de vreo 50 de ani și e improbabil să se descopere, că nu e un subiect atât de complicat, dar în continuare cărțile cu fantezii sexuale se vând bine oamenilor prea proști să aibă fantezii sexuale. Și ghidurile oamenilor atât de proști încât cred că dacă citești niște chestii devii Rocco Sifredi.
IMAG0224cut
Partea proastă cu sexul e că deturnează subiectele. Așa a ajuns ca în orice articol cu Elena Udrea, oricare ar fi subiectul, un procent dintre comentaci o să behăie că ar fute-o. Așa ajung toate nonsubiectele să primească atenție doar din cauză că-s prezentate de gagici țâțoase. Așa ajung toate sugătoarele de pulă afone să cânte.

3.Frica de chestii pe care nu le poți controla

Frica e o chestie esențială supraviețuirii, la animal. La om, e cel mai mare dușman al progresului. Pentru că mintea omului e capabilă de mai mult decât prezent și concret. E ok să îți bată inima mai tare când vezi tigrul că vine. Că e concret și prezent. Însă omul e capabil să își imagineze chestii periculoase. Să își facă filme în cap, să îi fie frică de filmele din cap și să acționeze în funcție de fricile alea.

E ok să îți fie frică de chestii pe care le poți controla. Să îți fie frică să nu ajungi un ratat și să te ții de școală, spre exemplu. Mă refer la alte frici. Nocive, eterne, inutile și stupide. De mii de ani, în fiecare an cineva anunță sfârșitul lumii și alde gură cască vorbesc despre. Eu doar în ultimii 20 de ani am prins vreo 7 sfârșituri de-ale lumii. Y2K, comete, apocalipsa mayașă și multe altele. Și o să mai prind. Pentru că constant omului prost îi va fi frică de lucruri care realmente îi depășesc posibilitatea de control.

Spre exemplu epidemiile. Gripa Aviară. H5N1, gripa porcină. Boala vacii nebune. Mai țineți minte bolile astea teribile care nu au omorât pe nimeni? Predicțiile fataliste, miile de știri despre, idioții care mergeau cu mască pe nas la metrou. Milioanele de euro cheltuite pe prevenția unor lucruri care nici măcar n-au existat, ca să nu se panicheze lumea? Țineți minte cu gripa aviară, că omorau ăștia găini obosite, de frică, și sprayau mașinile cu apă și săpun, ca să se liniștească lumea? Chiar și acum, cu EBOLA, în Cehia m-au pus să completez chestionare stupide. Toate aeroporturile erau pline de afișe care încercau să explice boala aia care nu are cum să ajungă epidemie decât în țări rămase în epoca bronzului.

Sau cancerul. Acest etern subiect. Oricând se descoperă că nuștiuce buruiană previne cancerul. Că nuștiuce chestie tehnologică îl cauzează. Și oamenii citesc și vorbesc despre neștiind măcar ce e ăla cancer. Cancerul e o condiție naturală a vieții. O eroare pe care o dă inevitabil codul genetic al unei celule în funcție de cât de abuzată e de anumite substanțe și de ce noroc are. Pentru că repet, cancerul e o condiție naturală a formelor de viață complexe. Dacă lași o celulă de om o mie de ani în condiții perfecte, tot o să facă cancer. Exact cum hardul dă inevitabil sectoare bad în timp.

Să te ferești de cancer e ca și cum te-ai feri de cărămizi în cap. Sigur, poți să fii mai atent, poți să nu mergi pe lângă clădiri vechi, dar până la urmă ține de noroc. Ce e de-a dreptul scârbos este că frica de lucruri imprevizibile are o pondere mai mare în viața unor oameni decât cea de lucruri previzibile. Toată lumea are o părere despre cancer, cum să te ferești și cum să-l tratezi. Dar de dus anual la analize de sânge, nu se pune problema. Pericolul ăla pe care-l poți prevede nu e atât de fascinant.

La fel ca și frica de accidente. În continuare oamenii stau și discută despre accidente aviatice ca și ca și cum ar conta. În continuare sunt oameni care se suie în avion și se panichează după ce avionul a decolat. De parcă mai au vreun cuvânt de spus atunci. De parcă frica aia i-ar ajuta cu ceva. De parcă n-ar fi doar de noroc, din momentul în care ai decolat, dacă o să pice sau nu.

Oamenii proști au obiceiul incredibil de a se consuma cu frica de lucruri pe care nu le pot controla și a ignora complet pericolele mici și controlabile. Informațiile cu boli noi, exotice și fatale sunt fascinante. Accidentele sunt fascinante. Calamitățile sunt fascinante. Toate pericolele bombastice și improbabile sunt subiect de discuție. Spălatul pe mâini înainte de masă nu e deloc subiect, deși o să fii mai sănătos dacă ții minte să te speli pe mâini înainte de a le pune pe meclă decât dacă mănânci toate plantele care previn cancer din știrile din ultimii 10 ani ( indiciu, toate, absolut toate plantele, au fost prezentate ca leac al cancerului)

În episodul următor: nevoia de etaloane, confirmarea că ce crezi e adevărat, confundatul asemănării cu subiectul cu relevanța și altele.

***

Comentarii (62)

 • gibonu' spune:

  wtf unde e commenturile?? Am mai citit un articol, au mai trecut 30 de minute, trece si ziua..maine am 80 de ani. hai, ne-auzim in viata eterna.

 • nelutu spune:

  la partea a doua pui poze cu buci?

  • omulbun spune:

   De ce, n-ai oglinda în casa??

   • nelutu spune:

    nu

 • Cosi spune:

  Arata-ne si noua pozele cu tate „pitici gratis” pe care le-ai primit.

 • Suleyman Magnificul sub domnia Iubirii spune:

  Mare bine zici cu clickbaitu sa moara fratiorii mei. Dar stii ce nu inteleg? Cum de toti distrusii care au dat din curiotzitate click pe articole din libertatea.ro cu „N-o sa-ti vina sa crezi cine ce a facut” cu thumbnail o pizda topless tangential relevanta subiectului si au vazut ca articolul e o voma total lipsita de substanta NU SE PRIND CA ASTA E COMBINATIA SI DAU CLICK SI A DOUA OARA? Adica oricat de prost ai fi, tot iti dai seama dupa 3 articole din astea ca asa e tot siteu. Dar cu toata astea, mizeriile astea sunt printre cele mai accesate siteuri de pe net.

  • blx spune:

   Bah dude bine zici si tu .Dar dupa chestia cu „oricat de prost ai fi tot iti dai seama dupa 3 articole” trag conclizia ca tu nu ai vazut prosti inca. Da din aia oligofreni total.Ceea ce e ciudat ca spatiu asta geo politic e plin de ei.

  • Alexandru Vlad spune:

   Coa, lasă asta. Gîndeşte-te că dau share. Repetitiv. Explicaţia-i simplă, zic eu neîntrebat: că îs foarte foarte proşti. Nu dau din curiozitate click. Dau din prostie. Să nu dea click ar însemna să se schimbe. Şi ieşirea din zona lui de confort e pentru prost mai anatema ca munca pentru ţîgani

 • Cazma spune:

  „[…] cum pot confirma toți oamenii care s-au frecat cu ardei pe pulă ca să vadă cum e.”
  Confirm. Nu cu ardei, dar mi-am dat cu spirt pe capul pulii, acum un timp. Am fost foarte, foarte, foarte prost. Foarte, foarte prost.

  Iar tu, daca o sa continui seria asta de articole iluministe, pentru marile mase nespalate, am vaga impresie ca vei fi asasinat in propria ta casa. Nu spun, doar presupun.

 • laura spune:

  Amuzant. Ar fi misto sa incepi de la perceptie…

 • da spune:

  asta nu e hetareala despre lumea reala. e shit. muie. n-am ras

  • haterul spune:

   hetareala e ea insasi o manipulare, un cuvant newspeak…e despre ce nu ai voie sa critici…e facuta de adevaratii hateri de la butoanele Lumii si ale media….ei urasc pe cei ce gandesc si (îi)critica altceva decat li se indica

   • haterul spune:

    Erata: si critica altceva decat li se indica…adica ii critica pe EI

 • misto spune:

  mi-a fost incredibil de greu sa termin de citit articolul din cauza pozei cu tate, sa nu mai faci asa ceva daca vrei sa citesc, oricum, poti pune doar poze si e tot ok, mai ai ?

  • huppe spune:

   iti plac grasele?

   • misto spune:

    :))) e grasa fata asta ? tu le cantaresti inainte ? ce se vede e frumos

   • sindi_cat spune:

    Prefer oricand o grasa frumoasa decat o fata in stil Calista Flockhart.

 • dragonu spune:

  Senzational ! Nu o sa-ti vina sa crezi ! Radu continua cele 70 de pozitii sexuale ! :))
  Tu esti cu cele 70 de pozitii sexuale cum e Game of Thrones cu zombii si dragonii.. noroc cu tatele, zic..

 • Emporie Armeanu spune:

  Nu cred că e adevărat tot ce scrie aici. Dar e corect. Altfel, am crede toți ca mine.

 • vasile roaită spune:

  Dacă spuneai și de încălzirea globală începeam să cred că ești chiar inteligent.
  PS: Când spui „pizde proaste” te referi si la șoldarii care spun „gen”, „coaie”, „centaure”?

  • Loko spune:

   Ia elaboreaza dumneata. Adica te enerveaza cum trivializeaza media subiectul „incalzirii glovale” sau crezi ca teoria schimbarilor climatice provocate de om este o falsa problema?

   • Jane Făe spune:

    Bă, tu ești prost pe toate părțile, nu te joci.

   • traian spune:

    da, exact. ca in cazul in care consideri ca incalzirea globala e o falsa problema, te-as invita sa vezi (macar ultimele doua episoade din) Cosmos – a spacetime odyssey. Bine, pentru multi de aici e peste nivel, dar puteti incerca.

    cat despre Jane Făe, tine botu la o teava de esapament si zi-mi daca te ia cu calduri.

    • nnnfnn spune:

     E o falsa problema, nu te mai uita la cacaturi de-ale lui Al. Gore. Aia care vor sa te scape de incalzirea globala vor banii tai si putere neconditionata asupra ta. Unii au experimentat deja „grija” asta pentru binele comun si stiu ca rezultatul este unul naspa. Daca tu crezi ca formele de viata ce traiesc pe 30% din suprafata planetei( atat are uscatul) pot sa influenteze decisiv clima planetei insemna ca ai o parere mult prea importanta despre tine.

     • LOKO spune:

      Aoleo!!! Ia zi bosulache, cum planuieste Al Gore sa-mi ia banii si sa devina papusarul meu prin intermediul teoriei „incalzirii globale” (termen de cand era Al Gore relevant). Zi te rog eu, ca pe mine nu ma duce capu’ si-ti faci si tu pomana.

     • traian spune:

      Uita-te la Cosmos si nu o mai face pe interesantu ca nu e nici o conspiratie. E destul de simplu. In ultimii 200 de ani, din cauza poluarii generate de industrie, am eliberat in atmosfera mai mult co2 decat poate biosfera sa proceseze. Planeta s-a incalzit din cauza noastra in 200 de ani cat s-ar fi incalzit natural in 100.000. Si nu ti se pare de ajuns 30% din planeta acoperita de pamant? Oricum noi locuim pe 1% din aia 30%. Eu stiu ca e bine cu masina si sa avem haine din plastic si asa mai departe, si nu militez aici impotriva poluarii, ca nu da nimeni doi bani oricum, dar macar daca pierim ca specie macar sa stim de unde ni se trage. E clar ca lumina zilei. Nu stiu ce ar fi de dezbatut.

 • Bucifal spune:

  Poza cu tzatele face tot articolul.Fi boer pana la capat si mai baga vreo 10 poze de astea…..face bine la mental

  • vasile roaită spune:

   Ce pula mea e „tzate”? Vreun slang corporatist?

   • Jane Făe spune:

    Sugi căcat! Te rupi în bășini de parcă n-ar fi evident că e un moldovenism cu un z mâncat…

    • traian spune:

     cum adica moldovenism? da in celelalte regiuni cum se zice?

 • Biciul cu cacat spune:

  Guest post? LSD? E prea intelectual articolul asta pentru tine, du-te-n pula mea.

 • Robo spune:

  frate, am citit articolul pana am vazut tzatzele alea magnifice, mai departe nu m-am mai putut concentra.
  respect!

 • sindi_cat spune:

  Si pentru ca nu ma pot impotrivi instinctelor primare din mine, pentru ca deep-down sunt un maimutoi condus de instincte, care si-ar dori sa poata lua orice tipa buna de pe strada, sa o futa acolo, pe strada, dupa aia sa o lase in pace si sa plece (cum am vazut eu pe National geographic ca faceau niste giboni), spun asa:

  SI EU AS FUTE-O PE ELENA UDREA!

  • Jane Făe spune:

   Mănânci și muci?

   • sindi_cat spune:

    Ocazional. Ce, tu n-ai mancat pana acum?

 • Alex spune:

  I-as chema pe oamenii de la tabloide/ alta presa in diverse locuri, la misto. Cum ca sunt martor si vad ceva INCREDIBIL! Adica sun si zic: bai, sunt in Herastrau si e Udrea aici, nu la puscarie! Si cand vin baietii, le arat o poza cu Udrea. Este ea? Este. Ati prins ideea, executiile pot fi mai bune. Dar nu sun, ca-s ocupat cu lucruri serioase.

  • sindi_cat spune:

   Nu merge, astia apeleaza la surse credibile. Ce, crezi ca nu s-au mai gandit si altii sa ii ia la misto asa?

 • 111 spune:

  Centaure, ai luat din filozofi si ai transpus in realitatea si-n vorbele noastre sau ai dezvoltat astea din experienta?

  • Radu Post author spune:

   nu citesc si nu am citit niciodata filosofie. nu ma intereseaza.

   • Emporie Armeanu spune:

    Iar eu sunt Vasile Ciment.

 • tonomat spune:

  siiiiiii exact de asta pentru ca irationalul ne domina, oamenii prosti apeleaza la cancerul numit religie. cand eram mici apelam la parinti sa ne apere de necunoscut. cand am crescut, cu totii am descoperit ca nu mai avem pe cine trage de maneca pentru protectie, sfaturi, etc. ca atare, cei mai slabi de inger (pun intended) dintre noi si-au gasit o alta figura parentala care cica locuieste pe norisori, canta la harpa si lucreaza pe cai misterioase. religia nu este altceva decat o carja pentru oamenii prea prosti si prea lasi sa navigheze singuri prin viata. atat si nimic mai mult. nu am prieteni printre oamenii religiosi pentru ca daca esti atat de prost sa crezi in fantome, ai cu siguranta si alte bile lipsa, chiar daca pari normal(a).

  muie lu jesus, muie la omenire.

 • Mitel spune:

  Bah vreau sa-mi bag botul intre tatele alea si sa fac blblblblblbl. Nici macar nu am citit articolul dar sunt de acord cu ce ai spus pentru ca tate. 11/10

 • Gigi spune:

  Radu, sunt un taran incult care se va muta curand in bucuresti. Poi sa faci un ghid cu sfaturi pentru taranii din provincie despre cum sa se comporte in capitala?

  • Emporie Armeanu spune:

   Fă ca manțog: ia-ți un câne și plimbă-l pe stradă, în drum spre sala de box. Pe urmă scrie și tu ceva sfâșietor despre cum e să fii țăran în capitală. La început, gratis, ulterior o să-ți dea cineva de pomană la vreo gură de metrou.

  • shotaie spune:

   ramai acolo, avem nevoie de agricultori.

 • sonia spune:

  coae, eşt’ cam nihilist.

 • Pulpa si laba de strugure spune:

  Dacă dați click pe poza apare si fata fetei.

 • Pulpa si laba de strugure spune:

  PS: Click dreapta zi zoom out in meniu.

 • Nume spune:

  Bravo, mah! Cu articolul asta mi-am adus aminte motivul pentru care intru aici de atata timp.
  PS: Ca tot m-am miscat sa scriu: ce prosti sunt unii pe aici! Si Jane Fai ala… ala bubuie, in pula mea… si mai e si limbist infect.
  PPS: Poate de seria asta chiar te tii.

 • Cineva in trecere spune:

  „Toate pizdele proaste dau like și se bat cu cărămida în piept când văd poze de-alea despre cum trebuie să-ți urmezi trăirile, cum trebuie să fie un echilibru între creier și inimă, cum în viață trebuie să asculți de ce simți.”
  Pentru retardatele care nu stiu pe ce lume traiesc: inchisorile sunt pline de indivizi care au ascultat de ce au simtit si si-au urmat trairile.

 • miriapodu spune:

  ãla e m sau e un miriapod ieşit de sub ţâţa fetei ? cã are cam multe picioare

  • ţâţa fetei spune:

   e un miriapod scurt sau jumate’ de miriapod, că are cam puține picioare

 • S-hit spune:

  Nu are sens sa-ti fie frica de chestii pe care le poti controla. Mi-e lene sa-ti explic de ce, dar o sa incerc. Faptul ca crezi ca poti controla ceva chiar daca in realitate nu se stie daca poti sau nu iti da INCREDERE ca il vei controla, iar increderea inhibeaza frica. De ce ti-ar fi frica de chestii? Pai pentru ca s-ar putea sa se intample ceva si sa fie naspa. Dar o sa fie sigur naspa? Pai, da, o sa fie daca nu ai niciun control. Exista desigur frica ca nu o sa fii capabil sa faci ce stii, ca un actor care-si uita replicile si se blocheaza, dar daca asta ai vrut sa exprimi, puteai sa exprimi mai bine.

  • Radu Post author spune:

   mai intrebi?

 • Minos spune:

  Desi ai dreptate in cea mai mare parte, cu cancerul ai dat-o in bara. Intr-adevar erori in diviziunea celulara provoaca majoritatea cancerelor, dar problema e in cauzele care provoaca aceste erori, care nu mai sunt naturale de cateva zeci de ani. Incidenta cancerelor a explodat in timpul asta. La fel si vindecarile miraculoase.

 • Minos spune:

  Da-ne si noua datele posesoarei de tzatze din poza! Daca tot nu-ti plac, cu atata mai multe pt noi, restul.

 • Bă se sculă spune:

  Coaie, bravo. Încet încet poate ajungi să scoți un fel de Radu’s Bullshit! pe modelul lui Penn&Teller.

  Dar până la urmă de ce te atrage pe tine ideea asta de mesia care salvează vulgul de oamenii deștepți care îi manipulează cu chestii bazate pe sentimente și alte căcaturi?

  Mai bine faci ca Georgel, care avea un blog fain cu povești mișto povestite și care la un moment dat a început să piardă din ce în ce mai mult timp în lupta cu niște mori de vânt. Până când a auzit de focusol, l-a încercat câteva zile la rând și a reușit să-și îmbunătățească considerabil stilul de viață și nivelul de activitate.

  Plus că i s-a mărit și pula, devenind enormă, cât o piscină!

 • caludiu spune:

  sex sales, concept general, nu cred ca deranjeaza pe nimeni
  nici macar cand iti dai seama ca e defapt un pitch pentru a cumpara ceva nu te deranjeaza. te uiti, iti place, that s all.

Adaugă un comentariu