Orice om de bun simț poate observa că aproximativ 98% dintre afirmațiile pe care le fac oamenii sunt foarte proaste și greșite, fără nici o bază reală în afară de faptul că mai mulți oameni sunt convinși de o chestie.
Motivul este simplu. Adaptare. Oamenii sunt predispuși genetic să accepte de bune ideile proaste.
Unul din tribul A se trezește într-o zi și spune că are o viziune, că zeul Bugabuga vrea ca ăștia să meargă în miez de noapte și să facă o piramidă din craniile celor din tribul B. Tot tribul A e de acord cu ideea asta proastă.
Unul din tribul B se trezește într-o zi și spune același lucru. Altul de la el din trib observă că ăla a mâncat ciuperci colorate și probabil tripa de se căca pe el. Tribul B e liniștit și renunță la ideea asta proastă, pentru că nu au nici un motiv logic de a face asta.
Peste noapte tribul A vine și omoară tribul B. Gena care face omul să fie predispus la idei proaste dăinuie. Ăia susceptibili la idei proaste dăinuie. Și asta s-a întâmplat în toată istoria: oameni uniți de idei proaste au făcut chestii pentru că erau convinși că chestiile alea contează, deși nu au contat. Dintr-o idee proastă au ajuns și eschimoșii eschimoși. Ce, „coaie, hai să ne mutăm și mai la nord, sigur o să fie mai cald decât aici!” nu a fost o idee proastă? Ideile proaste unesc mase de oameni și le pun în mișcare.
Dar la fel ca și măseaua de minte, care își avea rolul ei acum multe mii de ani și ar cam trebui să dispară, și predispoziția omului la a accepta idei proaste e o rămășiță inutilă, ba chiar dăunătoare. Din cauza ei avem un procent din ce în ce mai mare de oameni care nu cred în vaccinuri și încălzire globală dar cred în conspirații și reîncarnare. Din cauza ei avem un număr în creștere de mame nebune care-și hrănesc copiii raw-vegan.
Și tot sistemul ăsta de idei greșite care se propagă printre oameni mai repede și mai ușor decât informațiile concrete se bazează pe niște predispoziții spre a crede anumite lucruri, adînc întipărite în programarea de bază a omului prost.
Sunt așa, ca poruncile lui Moise, dar puțin mai multe:
1. Există o soluție simplă pentru a rezolvarea problemelor, dar nu e pentru toată lumea
Prostul e convins că toate problemele au o rezolvare mult mai simplă decât rezolvarea clasică. De-aia prostul când are o boală evită medicii ăștia de la sistemul de medicină științific și se duc la chestii alternative. Prostul tot timpul are impresia că în viață există niște scurtături și cumva el o să le găsească. Sau doar pentru el o să funcționeze. Vezi 9, 10, 13
2. Lucrurile pe care nu le înțeleg, de fapt nici experții nu le înțeleg, doar cred că le înțeleg.
Prostul e convins că se știu mult mai puține lucruri despre lumea asta decât se știu. Are o nebuloasă în cap legată de un subiect și deduce de aici două lucruri complet greșite. Că nebuloasa aia se află în capul tuturor oamenilor, că dacă el nu înțelege cum funcționează o chestie, nimeni nu înțelege, și că explicația, oricare ar fi, nu are cum să îi depășească lui puterea de înțelegere. Vezi 4.
3. Există niște secrete despre viață, sănătate și fericire, pe care o știau oamenii din antichitate sau grupuri mistice
Prostul nu știe absolut nimic din istorie dar e convins că civilizațiile antice erau super avansate și zen. Aveau leacuri instant, din plante, pentru orice și înțelegeau sensul vieții. De aici se desprind doua idei proaste posibile. Aia că poporul tău e un popor ales și era super avansat pe vremuri (vezi dacopații). Și aia că există niște secrete antice pe care le poți cumpăra într-un fel sau altul și îți oferă o soluție simplă și secretă la problemele tale. (vezi 1)
4. Ce e mai ușor de înțeles e adevărat
Cancerul este o boală complexă. Din cauza unor factori externi, de mediu, substanțe toxice, radiații, structura ADN a celulelor se deteriorează, se multiplică, se deteriorează iar până se defectează și nu mai știe să se oprească din înmulțit. Și o parte din tine crește în tine până te omoară pentru că omul e o mașinărie și uneori de la uzură și/sau ghinion se mai strică o frână.
Cancerul se face de la toxine, care se află în E-urile din mâncare și poluare. Dacă te detoxifici nu mai faci cancer.
Una dintre explicațiile astea este mult mai simplă decât cealaltă. De aceea mult mai ușor de acceptat pentru idioți, pe care nu-i deranjează că nu există nici o dovadă științifică a existenței acestor „toxine” și acumularea lor în organism.
Asta e diferența mare între un om deștept și unul prost. Ăla deștept înțelege când nu înțelege ceva. Eu cu fizica m-am oprit pe la electricitate pe acolo, pe la bobine și rahaturi. N-am înțeles nimic, nici nu mi-am dat interesul și am zis: Lasă, dacă o să am vreo problemă, întreb un inginer. O să îmi dea el soluția. Că nu trebuie să știu eu cum funcționează becul cum nu trebuie să știe el să scrie texte amuzante. Diviziunea muncii. Dacă eram idiot spuneam: trebuie să existe o explicație naturistă pentru electricitatea asta.
5. Ce sună frumos e adevărat
De-aia oamenii proști cred că dacă își doresc ceva cu adevărat, universul o să conspire ca ei să capete acel ceva. Că au un destin. (v 10). Că după faptă și răsplată (v 11). Că la sfârșitul vieții te așteaptă un loc în care să fii liniștit și împăcat. Pentru că sună fain. Și dacă sună fain și select, și n-ai cum să dovedești clar că nu e, atunci e. Cam toate restul credințelor din listă se îmbină cu asta. Toate credințele omului prost sunt lucruri care ar fi frumos să fie așa, dar din păcate nu sunt.
6. Oamenii pe care îi respect, pentru că seamănă cu mine și cu cine aș vrea să fiu, au dreptate
Bunicul mi-a zis că e un om mare în cer care vede tot și eu cred asta pentru că el sigur deținea adevărul, că îl respectam și trăise mult. Nu contează că și el a auzit povestea de la bunicul lui și a crezut-o din aceleași motive, și ăla de la bunicul lui, și tot așa 100 000 de generații până la șamanul ăla din tribul A care a mâncat ciuperca colorată. Înțeleptul grupului de proști deține răspunsul la toate întrebările, chiar și când nu știe nimic. E forțat să dețină răspunsul, pentru că proștii se așteaptă la asta de la el.
De-aia o ascultă mămicile proaste pe Olivia Steer când spune că vaccinurile cauzează autism, deși femeia aia nu are nici o pregătire în chimie, să știe din ce e făcut un vaccin sau în biologie, să știe cum ar trebui să funcționeze. Are caracteristici care impun respect în proasta de rând. Arată bine, e înstărită și sigură pe ea. Deci ce zice trebuie să fie adevărat!
De-aia oricine îți vinde ceva vrea să-ți arate că e ca tine. Că-s români, că au familie pe care și-o iubesc și mândri și bla bla. Omul vrea să audă „sunt ca tine sau puțin mai bun decât tine dar atât de aproape încât ai putea fi și tu în locul meu. hai să-ți spun cum să ajungi ca mine. cumpără, votează, crede asta!”.
7. Există sensuri și tipare în lucrurile aleatoare
Prostul e convins că există o metodă să câștigi la loto. Să eviți ghinionul. Că dacă dai cu banul cap acum, e mai probabil data viitoare să pice pajură. Că anumite coincidențe ar putea fi coincidențe, dar voi chiar mai credeți în coincidențe? Treziți-vă, oameni buni! Dacă două lucruri s-au întâmplat în același timp sau în același loc, sunt clar legate! În mintea idiotului orice lucru trebuie să aibă un sens. Planetele se învârt ca să îi spună Urania cum va sta cu banii mâine. Nimic nu face ceva care să nu fie cumva legat de viața lui. De-aia proștii au numere norocoase, culori norocoase, brățări norocoase.
Credința asta că există sensuri și tipare în lucrurile aleatoare e întâlnită nu doar la proști, ci și la cazuri patologice. Cam pe asta se bazează schizofrenia. A claxonat o mașină când bei tu cafeaua? Clar cineva a plănuit să se întâmple așa. Ei te urmăresc. Te agresează. Orice două lucruri care se întâmplă simultan sunt un semnal al lor, un plan al lor. Pasul de la genul ăsta de nebunie tragică la „ce zodie ești?” e mult mai mic pe hârtie decât pare. Pornesc din aceeași idee proastă.
9. Dacă ceva se simte ca și cum ar fi real, e real
Sunt foarte mulți oameni care au vorbit cu Dumnezeu. Și sunt sigur că experiența s-a simțit foarte real pentru ei. Dar asta nu înseamnă că e real. Și Oana Zăvoranu vorbea cu pisica ei din suflet și simțea că aia empatizează cu ea. Oamenii simt și chestii care nu fac nimic, dacă le spui că fac ceva. A auzit orice prost de placebo, ce naiba. Nu formația.
10. Există un sens, un traseu, un destin spre care duce viața
Întărită de 7 și 5, credința asta îi dă prostului o senzație pozitivă de „tot răul spre bine” care-l face să își ignore problemele și să le creadă parte dintr-un plan. În același timp această credință îi întărește încrederea de a folosi 14.
11. Există un echilibru universal
Pornind de la 7, prostul crede că există un echilibru cosmic, o balanță karmică și că până la urmă dă cu zero. Că dacă ți-e foarte bine, o să-ți fie foarte rău și dacă ți-e foarte rău, o să-ți fie foarte bine (lucru valabil doar la droguri). În același timp prostul crede că dacă faci un lucru rău, ți se va întoarce acel rău. De-aia lasă vinovații să scape, relaxat că o să aibă grijă soarta de ei. Și că dacă faci un lucru bun, ți se va întoarce acel bine. De-aia dau bani la cerșetori care fac mai mulți bani pe lună decât ei.
12. Eu știu ce ar trebui să vrea orice om de la viață
Orice prost e convins că a înțeles orizontul aspirațional al omului. Cum ar trebui toată lumea să se comporte în societate. Cum ar trebui să vorbească. Ce să respecte și ce nu. Ce e bine să le placă și ce ar trebui să fie interzis. Cât de lungă poate să fie fusta și cine are voie să o poarte.
13. Eu și cei ca mine sunem mai buni decât restul oamenilor
Orice om prost se crede mai isteț decât restul oamenilor. E sigur că a înțeles mai multe decât majoritatea. Din credința asta a prostului vine atât siguranța pentru 12 și 14. Și logica curvei, care se fute cu alții dar e geloasă dacă bărbatul ei se uită după altele. Pentru că există un set de reguli pentru mine și cei ca mine, și altul pentru pulime. Noi suntem mai buni, avem alte reguli.
14. Îmi spune instinctul ce e adevărat și ce nu
Prostul crede într-o chestie numită instinct, care îi oferă răspunsul la întrebările pe care le are, fără să aibă nevoie de explicații logice sau dovezi. Instinctul nu greșește. Din păcate pentru prost, ce numește el instinct este setul ăsta de mai sus de prejudecăți după care cântărește valoarea de adevăr a unei afirmații fără a fi interesat de dovezi.
Desigur, nu le-am enumerat pe toate. Sunt ca pokemonii, trebuie să le prindem pe toate! Scrieți în comentarii mai jos altele pe care le-am omis și dați share pe Facebook! Glumesc. Așa zic maimuțele de la PR pe social media ca să crească engagement-ul. Dar, la fel ca și ele, nu o să citesc nici un comentariu.
Comentarii (69)
Primul!
….care o suge mirobolant!
:)
Jura-te ca nu o sa citesti! Pun pariu ca nu doar o sa citesti, dar o sa dai si raspunsuri la cateva comentarii de pe aici.
Asta-i text amuzant? Mai bine te faceai inginer, mediocrule!
Mediocru-le are cratima, ca ma-ta
Tu ai auzit de cazul vocativ?
Să ne băgăm pula-n-mă-ta dacă nu ai dreptate? Agramat idiot și semianalfabet ce ești…
Stii ca te incadrezi perfect la punctul 13, nu? Si stii ca oamenii destepti nu se grabesc sa traga concluzii legate de orice ;)
A, pai e bine. Daca te incadrezi la 1/14 eu zic ca esti cam deasupra multora puleti.
Din ce in ce mai slab, centaure. Astept de mult timp inca un articol cum a fost `Un zoofil pe arca lui Noe`. Mai lasa in plm ciupercile si coace una calumea. Sau macar da-ne si noo :).
Sunt de acord cu inutilitatea practica a multora din lucrurile pe care le fac, le cred si le zic oamenii, dar fara ele nu am mai fi oameni, am fi doar niste fiinte calculate, exacte, am trai strict dupa principiile, matematicii, fizicii si ale bunului simt si ar fi foarte monoton. Pana la urma progresul omului s-a bazat si pe credinte deviate de la logica evidenta. Ce ar fi o lume in care toti ar fi de acord ca de fapt suntem o alta forma de viata din lungul sir care a aparut si va disparea fara vreun ecou cosmic si fara nicio senzatie de mancarime sau disconfort pentru mecanica cosmica? Ca fotbalul nu este si nu are de ce sa fie un capacitor atat de mare de emotii, bani, asteptari si sperante…ca daca i-o tragi vecinei intr-o zi nu esti un jegos insensibil si inselator, esti un om normal care avea o nevoie normala intr-un moment si a gasit un alt om in aceeasi stare de nevoie…si si si atat de multe exemple incat daca o iei logic, cam tot ce facem in afara de mancat, dormit si reprodus sunt lucruri care tin de randomness, de alegeri, de ceea ce ne face viata mai diversa si mai amuzanta. Sa imparti oamenii in prosti si destepti pe baza a ceea ce i-a adus pana la urma in pozitia de a stapani planeta, credintele si superstitiile si ritualurile si practic intreaga fibra interioara dovedeste ca nu ai inteles mare lucru de la viata. Sau poate ai inteles tu si nu a inteles specia, dar chiar si asa, eu zic ca specia a ajuns departe si ar trebui sa fii multumit ca faci parte din ea in stadiul actual al dezvoltarii ei. :)
Am fi in plm impacati ce este.
Numai dobitocii cred ca daca iti inchipui ceva fals este mai bine decat sa stii adevarul. Falsul mereu te va duce la niste concluzii gresite si mersul treburilor ulterioare va contrazice acele concluzii. La final o sa primesti o pula mai mare in cur decat aia ce iti era destinata.
Handicapatule.
Sa inteleg ca la tine totul se reduce la a primi o pula in cur. Nu prea ai inteles nimic din ce am zis, dar nu-i bai. Daca vrei o pula in cur, mica, sa nu te doara, ma poti contacta. Promit sa fiu tandru.
Doamne, dar prost mai ești!…
traian, ce chestie. si eu tot o pula mica am, si, tot la fel ca tine, am inteles ca baeatu de mai sus asteapta o mare pula-n cur. Eu zic ca daca ne intalnim si ne punem pulile cot la cot, iese de-o pula mare, si-l facem fericit pe domnu’ mai sus pomenit. Hai sa ne vedem in Parcul Operei, ora 12:00. Ca sa avem un start select.
Gata boss :) se face
Roboti. Inevitabil.
Cateva observatii nestructurate(nu pentru tine, pentru ca tu oricum nu citesti comentariile…):
Majoritatea punctelor de mai sus pot fi reduse la umratoarea idee: oamenii(nu doar prostii), TREBUIE sa traiasca intr-o lume pe care pot sa o inteleaga, mai simpla sau mai complexa(in functie de capacitatea lor de intelegere), dar in orice caz predictibila si lipsita de anxietati si angoase existentiale. Cu cat sunt mai prosti, cu atat imaginea lor despre lume e mai absurda, mai plina de contradictii (pe care nu le percep), pentru ca nu sunt capabili sa creeze structuri de sens complexe. Ceea ce ai descris la punctul 7 de exemplu se numeste gandire magica (seamana cu schizofrenia, dar cum bolile psihice sunt boli psihice doar pentru ca se abat de la norma, as spune ca asta e mai degraba normalitate). O lume in care coincidentele nu au sens e o lume imprevizibila, in care pericolele pandesc la tot pasul. Nici tu nici eu nu putem trai intr-o astfel de lume…filosofii si inteleptii se chinuie sa faca asta de ceva timp… si tot la ‘despre ingeri’ (ca tot iti place ie Plesu) sau la barbosi in cer ajungem. Nu stiu cat de tolerant esti cu prostii in viata reala… oricum, ei merita mai mutla intelegere pentru ca sunt acolo fix ca sa fim noi destepti (si totusi nu suntem atat de diferiti de ei pe cat credem). Textul e destul de amuzant, desi referintele il fac prea alambicat pentru citit la cafeaua de dimineata, subiectul fiind tratat totusi prea superficial ca sa poata sa erecteze vreo revelatie existentiala. O ultima observatie: daca as putea sa tratez subiecte inteligente la fel de amuzant ca tine, nu mi-as cheltui timpul si talentul limitandu-ma la ce faci tu… mai ales ca majoritatea publicului tau actual se regaseste fidel in textul de astazi. Dar cum toti (daca am ajuns pe acest site) ne irosim viata intr-un fel sau altul, sa fii un profesionist intr-un soi de vulgaritate hazlie care sa ii faca pe unii prosti sa se simta ‘mai’ speciali in raport cu altii e un obiectiv la fel de bun ca oricare…
Daca rescrii toate punctele de mai sus dar te referi la oameni care isi fac toate vaccinurile, mananca medicamanete cu pumnul, cred in Stiinta si in cercetari etc o sa iasa fix la fel, numai ca pentru alt set de oameni.
Toti suntem prosti coaie, doar ca unii cred in Dumnezeu, unii cred in Stiinta iar altii cred ca de fapt suntem manifestarea aceleasi minti comune.
Inb4 Stiinta are dovezi. Da, are dovezi la chestiile de bun simt care oricum nu le dezbate nimeni.
La chestii gen vaccinuri, imi pare rau dar nu. Stiu ca ai vrea sa te simti in siguranta cand mergi la doctor si sa te crezi invincibil ca ti-a bagat ala o injectie in cur sau ca ti-a dat un pumn de pastile dar nu. O sa mori ca noi toti.
daca ai impresia ca vaccinurile n-au fost rasdovedite stiintific inseamna ca esti foarte prost.
Ah mirificul subiect al vaccinarii. Vaccinarea are efect. Nu te face nemuritor in schimb, si nici imun la cacaturile pentru care te injectezi. Doar iti creste sansa sa rezisti. Ca si igiena si faptul ca nu mai dormi cu porcul in pat ca in 1800.
Problema este lipsa de discernamant in vaccinare. Dar e mai simplu sa injectezi pe toata lumea ca pe vite. Herd immunity este o utopie proasta la fel ca si „hai sa ne intelegem cu totii si o sa fie OK”
Inbepatru ești prost cu spume.
Esti prost gramada, dar ai impresia ca esti destept.
centaure care e definitia prostiei dupa tine?
Creierul unora functioneaza doar pe baza de ‘credinte’…asta cu dovezile ii depaseste. Ei au impresia ca trebuie sa ‘crezi’ in formule si adevaruri dovedite stiintific, in acelasi mod in care crezi in dumnezeu su in zodiac. E doar o alegere..oricum nu pot intelege nici una nici alta. Nomal ca si cand vine vorba de stiinta, si cand vine vorba de religie, prostii pot fi manipulati si convinsi de diverse lucruri..cum ar fi sa ia medicamente inutil sau sa se arunce in aer, dar asta nu are treaba cu validitatea dovezilor stiintifice. Chestiile de bun simt au ajuns asa pentru ca a venit unul care i-a convins pe toti ca nu e cum ‘cred’ ei, pe vremea cand ti se dadea foc daca spuneai ca pamantul e rotund. Si atunci se gaseau cetateni care sa sustina ca stiinta e o chestiune de credinta, si ca atare o afirmatie stiintifica poate fi tratata ca o erezie, nu ca un adevar dupa care trebuie sa ne modificam viziunea asupra lumii…
Ce te face sa crezi ca dovezile alea sunt perfecte? Nu tot oameni, la fel de prosti ca toti, le gasesc? Nimeni nu e infailibil coaie.. Sunt atatea cazuri in care au zis” Asta! Asta coaie o sa fie super benefic pentru tine” Dupa care le-au cazut coaiele ca ala e fapt era radioactiv.
Hai sa-ti dau un exemplu: M-am dus cu puradelul de 7 luni la doctor. Mi-au zis ca „e putin rosu in gat” si urmatorul pas a fost sa-mi dea o lista de aproximativ 8-9 medicamente, printre care si antibiotice. Si mi-au zis sa le dau pe TOATE.
– Un prost din categoria „Stiinta” ar fii facut ce i-a zis doctorul.
– Un prost din categoria „Dumnezeu” ar fii facut ce i-a zis doctorul si l-ar fii dus si la popa sa-i dea cu apa sfintita
– Un prost din categoria „Raw-vegan” ar fii aruncat reteta si l-ar fii indopat pe copil cu niste paste de dovlecei cruzi.
Eu am ales sa arunc reteta si sa-i fac un ceai si sa-l tin in casa cateva zile. Nu stiu in ce categorie ma incadrez :(
raspunsul la nelamurirea ta privind categoria la care te incadrezi e continut in intrebarea urmatoare:
De ce l-ai mai dus la doctor? :)
In alta ordine de idei, industria farmaceutica e si se comporta ca o afacere…scopul fiind sa scoata profit, nu sa insanatoseasca populatia. Ea plateste doctorii pentru a recomanda anumite medicamente (stiu asta din proprie experienta), chiar daca stiu ca sunt ineficiente. Prin urmare e clar ca nu poti avea incredere 100% in nimic (dar nici 0%..viata e complicata, si, cum spunea Radu, doar prostii au tendinta sa o simplifice).
Dar tu trebuie sa intelegi diferenta intre o discutie principiala despre stiinta si dumnezeu (ca cea de mai sus) si una practica despre comportamentul imoral al oamenilor de stiinta/religie…Altfel deviem…
L-am dus la doctor pentru diagnosticare.
Eu vorbeam despre comportamentul uman. Cine are nevoie sa fie condus, o sa fie condus fie de Dumnezeu, fie de Stiinta fie de orice alta idee care il lasa sa doarma noaptea fara sa depuna prea mult efort.
Sa demonizezi pe unii si pe altii sa-i consideri rasa superioara este gresit si duce la propagarea aceluiasi comportament prost dar cu alta scuza. Si e fix simplificarea despre care vorbesti si tu si Radu.
Nu e normal sa stai sa pui oamenii in categorii. Oamenii sunt susceptibili la idei si vor adopta anumite gandiri fix pentru ca sunt constienti de nestiinta lor. In acel moment vor deveni mai buni ( sau nu ) , dar indiferent de rezultat ei si-au facut partea lor in evolutie, au gandit, au incercat, au dat mai departe si cel mai important si-au schimbat categoria continuu ( daca ar fi fost logic sa fie in vreuna ). Atat timp cat nimeni nu poate aa spuna ca stie tot trebuie sa faci un balans cat mai logic in cum actionezi. Logic cu plodul tau ar fi fost sa nui dai toate bulinele ca esti destul de destept sa stii ca prea multe nu fac bine, dar sa aflii ce fac fiecare si sa-i dai totusi antibioticele sa nu faca vreo pneumonie ( plozii mai mor din cauza asta ) + ca nu ai facut fac. de medicina sa stii mai bine decat doctorul.
Mai da-i in plm de doctori, ce, nu sunt si ei oameni la fel de prosti ca toti care fac facultatea de medicina?
Incepusei atat de bine…dupa care m-ai luat cu antibiotice „just in case” si cu fac. de medicina.
Antibitoice pentru rosu in gat e retardism, alea se dau in caz de urgente clare.
De exemplul febra, rosu in gat si toate simptomele astea sunt raspunsul corpului la infectie. Daca tu vii si bagi toate cacaturile care iti reduc simptomele alea, inlaturezi toate metodele prin care imunitatea ta lupta cu infectia.
Fac. de medicina e mai buna sau mai proasta in functie de omul care te invata si de influentele exterioare asupra profesorului. De exemplu imi povestea o prietena ca la cursul de Nutritie de la ea se invata pe Slide-uri de la Nestle. Daca ajunge Nestle sa te invete nutritie eu zic ca e cam grav.
Studentii la medicina sunt si ei acolo din diferite motive. La noi in tara motivul cel mai des intalnit este ca „asa au vrut parintii”. Daca tu faci o facultate fortat nu o sa-ti folosesti creierul in mod obiectiv sa analizezi informatia care o primesti. O sa tocesti sau o sa copiezi (standard la medicina). Asta creaza doctori care au „script” si nu te intreaba nimic despre cazul tau particular.
Exemplu: Am fost la doctor cu femeia gravida sa intreb despre un virus care putea duce la ceva complicatii. Omu a scos frumos tastatura si a inceput sa caute pe google si sa-mi arate ce scrie despre virusul respectiv pe CDC.gov . Mega doctor coaie, bine ca a facut fac de medicina.
Antibioticele luptă cu microbii alături de imunitatea ta. Dacă îți trece roșul din gât e pentru că suma formată din imunitate și antibiotice a reușit să anihileze inamicul, nu pentru că antibioticele maschează roșul în gât care ar fi trebuit să fie acolo.
Antibitoice pentru rosu in gat e retardism, alea se dau in caz de urgente clare.
De exemplul febra, rosu in gat si toate simptomele astea sunt raspunsul corpului la infectie. Daca tu vii si bagi toate cacaturile care iti reduc simptomele alea, inlaturezi toate metodele prin care imunitatea ta lupta cu infectia.
Tu macar gandesti cand spui ca antibioticele pentru rosu in gat e retardism ? Daca nu dai antibiotice pentru rosu in gat e clar ca esti idiot .
pune paragrafe in plm
stiinta cu s mare. ahhahahahhha ce prost esti.
se vede ca e greu cu stiinta ca nu stii sa faci un acuzativ, dar vorbesti de vaccinuri.
auzi, hai sa nu iti vaccinezi copilu’ si mergem la un laborator. acolo bem cate un pahar (sic!) de variola si vedem cine crapa. te bagi?
Sunt sigur ca ai citit si vazut destule, si cernute prin sita logicii si a bunului simt, 1% din teoriile conspiratiei au baze reale. Cum ar fi vaccinurile care au exterminat populatii intregi prin tarile lumii a treia sau care au introdus boli pentru care remediile costa enorm si unele companii farmaceutice devin mai puternice decat tari intregi. O intrebare simpla si de bun simt: Crezi ca daca ai avea destula putere incat sa stai la masa cu Putin si sa-i zici aluia ca ii pute respiratia, ai folosi puterea aia DOAR in scopul de a ajuta la mai binele umanitatii? Sau te-ai simti un dumnezeu si ai vrea sa-i strivesti un pic ca pe furnici, macar o data, de fun, sa vezi cum e?
exact de aia puterea nu ajunge la cetateni ca tine..si e mai bine asa … (pentru ca tu iti imaginezi ca puterea inseaman sa stai la masa cu Putin si sa ii spui ca ii pute gura si mai ales pentru ca puterea inseamna responsabilitate si alegeri dificile…doar un cetatean dintr-o garsoniera din Berceni care cara pachete in ture de noapte ‘for a living’ vrea sa se simta ca un dumnezeu si sa-i striveasca un pic ca pe furnici, macar o data, de fun…). Ma plictisesc rau de tot in dimineata asta de stau aici sa imi sabotez IQ-ul…
Poate că şi Putin ar vrea să strivească multă lume ca pe nişte furnici, începând cu cecenii, dar, spre deosebire de ăla care cară pachete sau pune benzină cu pompa şi care nu are ce pierde, Piticul Atomic riscă o economie de 145 de milioane de oameni şi 2100 de miliarde USD. De asta el se gândeşte de 10 ori dacă furnicile şi oamenii îi aduc profit sau nu.
Esti chintesenta prostiei
Sunt bias-uri cognitive. Gandirea rapida, intuitiva, e cea care cauta patternuri si coerenta, programata sa vada cauzalitate peste tot. Gandirea critica si analitica e mai lenesa in a interveni pentru ca presupune efort. La unii nu intervine deloc. Iar problema e ca atunci cand intervine are tendinta de a confirma, mai degraba decat a respinge, intuitiile gandirii rapide.
Totusi si gandirea rapida are rolul ei in situatii in care e mai eficient sa „te prinzi repede” de anumite chestii. De exemplu, daca ai experienta in a depista prosti :) si esti pus in fata unei situatii in care iti poti asuma riscul unei catalogari gresite, economisesti mai multa energie judecand dupa aparente si intuitiv, decat daca ai sta sa analizezi toate datele de care dispui despre om.
Mai multe despre asta aici:
http://www.amazon.com/Thinking-Fast-Slow-Daniel-Kahneman/dp/0374533555
:) Ce inseamna sa citesti o carte si sa vrei neaparat sa te lauzi cu asta, chiar daca esti total pe langa subiect… Cu tot respectul, Radu vorbea despre paradigme deformate, bazate pe simplificari si dorinte, nu pe analiza si adevaruri demonstrabile… nu vorbea despre gandirea intuitiva (de altfel subiect foarte interesant), care intervine in perceptiile imediate ale lumii inconjuratoare, nu in organizarea lor in structuri de sens. Sugestia mea doamna/domnisoara este sa cititi si alte carti inainte de a va da cu parerea, nu doar pe cele din cursul de psihologie de anul 1. Tuturor ne place sa ne dam destepti si interesanti (vezi autorul acestui comentariu), dar granita penibilului e atat de subtila si de usor de trecut…
Si eu va sugerez s-o cititi, apoi sa vedeti daca are sau nu legatura.
In caz ca ati citit-o deja, recititi-o. :)
Habar n-am ce se preda la facultatea de psihologie.
Prostul respinge divagații către subiectele interesante care n-au legătură directă cu subiectul pe care vrea el să-l discute. Plus că prostia generează incapacitatea de a face legăturile pe care oamenii mișto le fac instinctiv.
Eu fac paste, radule, vrei și tu?
Citeam textul tău în timp ce eram înconjurat de proști. Nu cred că e o coincidență.
Cred că e modul Universului de a-mi spune chestii.
Care spui ca e acelasi lucru sa crezi in Dumenzeu si in stiinta esti super prost. Si probabil nu ai inteles nimic nici din religie nici din stiinta.
N-am avut chef sa comentez ca oricum mesajul meu o sa ramana vesnic „in curs de moderare” da’ e luni dupa-amiaza :D
Cred ca mai e o regula, care nu-mi dau seama cat e de recenta:
„Oamenii celebri le stiu pe toate”. Daca esti actor, cantaret sau fotbalist (sau blogger) foarte cunoscut poti sa-ti dai cu parerea de la religie si politica la stiinta si ecologie, si lumea te va lua in serios. Un profesor universitar care studiaza problema de 20 ani e ignorat. La televizor se uita 7 miliarde de babuini, in timp ce un articol in orice specialitate, indiferent care ar fi ea, e citit poate de cateva mii.
vad ca ti place cu psihologia. vezi chestii de psihologie cognitiva, euristici, gandire globala, fluenta cognitiva…
Atatia inteligenti!
Pana vine o retardata care arata bine, zambeste sagalnic, da de doua ori din gene si sa vezi cum se duce dracului inteligenta.
Am vazut coispe mii de cazuri care au sfarsit jalnic doar pentru ca le dadea aia mizda.
Una care este chitita doar pe facalet va face pe dracu-n patru sa se aranjeze si sa trimita semnale, in timp ce una care are alte prioritati va mai astepta. Ghici cine are inaietate si cine va creste plozii inteligentului (plozi pe jumate inteligenti, ca au si din genele ei) cu credinte in horoscop si in natura bio binefacatoare, anti vaccin. Si asta doar pentru ca aia arata bine.
Inteligenta se opreste la carici.
Trecatorule, iti dam voie sa folosesti pula, pizda pentru ca mizda, facalet suna odios. Carici mai merge.
Multumesc, prea marite. Am zis sa fiu si eu politicos. M-au luat cu japca aia de la scoala de maniere elegante, dar, ce-i drept, am mai chiulit si eu din cand in cand :)
Cool
La 11 as mentiona ca „Life IS a zero sum game”. Ajungi, iti faci treaba si pleci … la fel cum ai venit.
Nice read :)
E proști..da’ multi.Am terminat citatul.
La 7: paranoia/schizofrenia paranoida
complet adevarat
faza cu eschimosii e GENIALA !!!
Ar mai fi ceva asemănător cu 11, dar vizează tendința unora de a-i evalua pe ceilalți. Este vorba despre faptul că, dacă cineva prezintă un defect în mintea unora apare ideea că sigur acea persoană are o calitatea pe măsură și invers; un fel de iluzie a complementarității care duce la o claie de prejudecăți și concluzii pseudofilosofice. De exemplu, dacă cineva este urât cu spume trebuie să aibă o inimă bună (deh,”aparențele înșală”), dacă altul e bogat, cu siguranță e nefericit ( ”în viață nu poți să le ai pe toate”), dacă e analfabet, sigur e descurcăreț (”are școala vieții”) dacă e sărac, neapărat e generos, etc. Mai nasol e că atunci când apare unul urât, sărac, zgârcit și prost intervine negarea (că doar e periculos să apară erori în sistem) și se aduce un argument irelevant de tipul ”Eh, trebuie să aibă și el o calitate”.
Chestia cu compensatia nu e tocmai asa.
Sunt anumite fete despre care ai putea spune ca sunt ‘ nu tocmai frumoase’, ca au buza de sus mai proeminenta, urechile nustiucum,dar au ele ceva, dau putin si gene, sa uita la tine intr-un anumit fel si gata te-a dat pe spate. Aveti voi fetele ceva, feminitate, ‘cantec de sirena’ de care va folositi cand se spune ca nu sunteti cele mai frumoase. Am stat pe langa doua deastea care desi uitandu-te la o poza ai zice ca sunt urate daca stai prin preajma lor nu-ti mai vine sa mergi la scoala. Megan Fox, care tocmai a divortat, s-ar zice ca are un defect, ca are ceva la un deget, dar totusi daca intra in biblioteca si citesti Socrate iti cam iei o pauza de la lectura. Uite si asta in videoclipul asta face lafel: https://m.youtube.com/watch?v=Vh5j7zDpy-4
scrie mai repede continuarea cu dezbaterea la jocurile de dota
Pai ar trebui sa fii incantat ca ideile proaste se propaga in lume.
Asa ai si tu audienta mare la blogul tau.
Am o intrebare offtopic. Mai scrii pentru VICE? Sa stiu daca mai are rost sa intru la ei pe site.
nope
un prost crede ca daca face bine o sa i se intample bine. ce relevanta are ce sta la baza credintei lui daca rezultatul e corect? da, daca ai un comportament etic, moral, sunt sanse sa ti se intample lucruri bune pentru ca de-asa natura va fi integrarea ta sociala, genul asta de oameni te vor inconjura. esti o jigodie egoista, vei pati nasoale prin insasi liga in care joci.
si pana la urma ce pula mea-i un prost, ce cacat e un destept? desteptul la final o sa primeasca si carte ca premiu, nu numai flori.
zlab, da’ lung. da’ mai ales zlab. a, si mult prea lung.
Fă o teoremă V11+V14/2 fără paranteză, cât plm face?
15, 16, 17, etc: religie
Pentru astia mai destepti, ce incerci tu sa argumentezi aici se numeste simplu si studiat the bandwagon effect. As mai adauga si un pic de false-consensus effect si de apophenia. Toate cam caracteristici psihologice normale ale speciei umane. La fel si nevoia de a fi impotriva curentului , de a crea divergente si „a spune lucrurilor pe nume”. Toate pot fi incadrate intr-un pattern si normalitate psihologica :) Chiar si blogul asta. Trist nu? Ce ne fac super eroi in fata unei multimi sunt efectele alea descrise mai sus, daca stii sa te joci cu psihologia maselor. Nimic special. Si ce bine ca astia mici si multi nu prea au idee cum functioneaza capsuorul lor si ca multe dintre opiniilor si credintele lor sunt, oh shit, niste chestii asa usor de manipulat. Cheers.
Si uite asa a contribuit si autorul la raspandirea unei alte idei proaste si a lipsei de intelegere a evolutiei si geneticii. Legatura dintre genetica si tendinta psihologica pentru a lua anumite decizii este cel putin una de corelare (si toti ar trebui sa stim ca daca exista corelare asta nu implica si cauzalitate). 2 la mana, Tribul B avea, cu o probabilitate destul de mare, la fel de multe idei proaste ca si Tribul A. Acele caracteristici care au dus la supravietuirea unui grup de oameni sunt responsabile de supravietuirea speciei ca intreg si o parte din motivele pentru care omul a ajuns sa-si impuna vointa asupra altor specii astazi, spre deosebire de perioada in care se organiza in triburi. O decizie relativ mai buna intr-o singura problema nu ar fi asigurat supravietuirea lor ca grup si nici perpetuarea acelei idei [discutabil] mai buna, nu neaparat. Orice alta asertie de valoare este de prisos, evolutia nu tine cont de preferintele noastre, ci de adaptabilitatea lor la necesitatile mediului inconjurator.
In plus, nu tine cont nici de lucrurile pe care le intelegem legat de istoria omenirii relativ recenta (epoca de piatra tarzie-epoca bronzului). Razboaiele in antichitate nu erau la fel de sangeroase ca cele de astazi. Pierderi de vieti omenesti peste 5% intr-o tabara erau adevarate exceptii. Tabara care pierdea renunta cu mult inainte de acel punct. Iar daca te uiti la triburile de astazi din Africa, ai sa vezi ca nici astia nu se omoara pana la ultimul. Este mai probabil ca tribul B sa fie inglobat in tribul A daca pierde prea 1/5, 2/6 din populatia sa masculina, ceea ce in trecutul nostru biologic ar fi un lucru bun, ar duce la cresterea diversitatii genetice (comunitatile umane care s-au inmultit doar intre ei, sute de ani la rand in acelasi satuc nenorocit au probleme de sanatate si inteligenta mult mai scazuta decat media populatiei la ora actuala)…. inca un motiv pentru care asertia de valoare asupra celor 2 decizii este cat se poate de stupida.
Radu, cifra 8 e cu ghinion pentru tine?
Este foarte normal sa fie asa. Prostia este mai interesanta pentru ca este pe intelesul tuturor. O idee buna pusa in aplicare devine lucru firesc si nu i se mai acorda atenti pe cand una proasta face mereu deliciul tuturor.