Problema cu refugiaţii

Problema cu refugiaţii e că toată lumea vorbeşte despre asta. În rest chiar nu e nici o problemă acolo. Ca de obicei, doar genul ăla de chestie care împarte lumea în două tabere, ambele de idioţi. Şi ca de obicei, un prilej nou să siluiesc oamenii cu filosofia mea de viaţă absurdist-nihilistă.

Întâi îi avem pe ăia care plâng de mila refugiaţilor.

Ce proşti sunt ăia.

Ca om nu eşti programat să-ţi pese de absolut orice alt reprezentant al speciei, oricât de bine ar suna asta şi oricât de mult ar încerca filmele de la hollywood şi cărţile pentru proşti să te convingă că e aşa. Ne pasă de maxim vreo 1000 de oameni pe care îi cunoaştem sau credem că-i cunoaştem şi de vreo 20 de grupuri din care facem parte sau credem că facem parte. Restul lucrurilor nu fac parte din sfera asta a noastră de lucruri de care ne pasă. Deci toţi ăştia care se zbat că vai săracii refugiaţi, mimează, ca să pară suflete nobile. Unii dintre ei nici măcar nu ştiu că mimează, pentru că încearcă să se păcălească singuri. Aşa e omul, crede că are valoare dacă are un suflet nobil. Şi crede că are un suflet nobil dacă se convinge că alţi oameni pe care nu-i cunoaşte au valoare. Păsare forţată venită din frica că dacă ajungi într-o situaţie nasoală, ai vrea să trăieşti într-o lume în care străinilor le pasă.

Iar ajung să repet adevărul ăla neplăcut pe care-l urăsc persoanele sensibile: viaţa umană la nivel de individ nu contează decât dacă acel individ are ceva special, e vreun cerectător select într-un domeniu şi poate să împingă semnificativ omenirea într-o direcţie. Dacă individul nu are chestia asta, viaţa lui chiar nu contează decât pentru oamenii ăia care-l au în sfera lor şi grupul lor. Nici măcar potenţialul nu înseamnă nimic. Vai, copiii! Salvaţi copiii! Ar putea să devină orice! Au potenţial! Aşa, şi? Un miliard de copii au potenţial. Sunt foarte mulţi. Nu se pierde nimic.

Şi viaţa umană nu e preţioasă nici la nivel de grup. Pentru că suntem foarte foarte mulţi. Sigur, dacă mai eram 50 000 pe planetă, fiecare viaţă era preţioasă. Dar suntem căcălău. Un grup de oameni în plus sau în minus e statistic nesemnificativ.

Mor milioane de oameni zilnic din tot soiul de cauze triste. Nu ai cum să plângi pentru toţi. Ori eşti ipocrit şi plângi doar pentru ăia pe care ţi-i prezintă media, ca să te simţi tu om cu suflet nobil, ori nu plângi pentru niciunul, pentru că asta e viaţa. Moarte.

Dar obiectiv, un milion de oameni needucaţi, indiferent de rasă, sunt doar biomasă. Că se descompun 50 de tone de creveţi sau 50 de tone de om, acelaşi rahat, aceeaşi duhoare.

Desigur, maimuţa din noi nu ştie asta. Se uită la o poză cu un copil mort pe malul Mediteranei şi se întristează. Pentru că nu înţelege distanţele şi numerele. Maimuţa vede mortul şi se sperie, crezând că tribul ei a pierdut un individ. Nu ştie cât de departe e mortul ăla de tot ce contează pentru el şi cât de irelevant e în contextul global.
Suntem nişte creaturi simple, care tratează o planetă imensă şi o populaţie exagerată şi inimiaginabil de mare ca pe un trib mic dintr-o zonă mică. Globalizarea a depăşit programarea noastră emoţională de maimuţă şi ne dă cu eroare.

Şi de-aia omul simplu vede masa de refugiaţi şi se gândeşte. „Vai, uite nevinovaţii! Hai să-i ajutăm!” Lucru complet greşit.

În primul rând nu sunt nevinovaţi. Nimeni nu e. Eşti de acord că e responsabilitatea ta să îţi faci o viaţă OK într-un loc OK, să ai grijă de locul ăla, pentru binele copiilor tăi? Normal că eşti. Ei bine, părinţii şi bunicii refugiaţiilor ăstora nu au făcut aşa. Ori au tolerat, ori au ignorat buboiul ăla de acolo care a crescut de la an la an şi de la generaţie la generaţie. Acum s-a spart. Generaţia asta plăteşte păcatele celor anterioare care, din prostie şi laşitate au lăsat ceva oribil să crească acolo. La fel cum noi plătim pentru generaţia care din prostie şi laşitate a acceptat comunismul. Sau generaţia care din prostie şi laşitate a lăsat ţara pe mâna securiştilor după revoluţie. Prostia şi laşitatea întodeauna se plătesc. Dacă nu de către vinovat, de către copiii lui. Ei doar plătesc păcatele părinţilor. E ceva absolut normal.

Da, dacă unu cade într-o groapă la care ai ajutat la săpat, e şi responsabilitatea ta să-l scoţi de acolo. Dar dacă prostul sapă groapa şi cade singur în ea, nu ai nici o responsabilitate. Poţi să-l scoţi sau poţi să te uiţi şi să râzi. Sunt opţiuni personale. Nu poţi însă să le spui altora ce ar trebui să facă. Îţi spune maimuţa din tine că ar trebui să ajuţi refugiaţi? Lasă share-urile pe facebook şi ia doi la tine acasă. Ţine-i pe balcon. Nu vrei să-i ajuţi? La fel de OK.

După care mai e şi tabăra anti-refugiaţi.

 

Dreapta oligofren-mândruţistă care mă face să mă simt prost că-s de dreapta. Urlă proştii că imigranţii sunt periculoşi pentru Europa. Poate sunt. Poate nu. E treaba Europei, nu a noastră. Staţi liniştiţi, nu o să vină nici un refugiat aici. N-a traversat nimeni un sfert de glob ca să se oprească într-un loc de căcat ca România, care e doar cu 10% mai bun decât ăla din care au plecat. Cum nimeni nu ia trenul până la Oradea ca să fută o gagică de 6/10. E prea departe pentru un beneficiu atât de minor.

Și că o să vină refugiați să ia joburi nu e o problemă. E chiar bine. Că nu vin bărci cu umoriști sirieni să-mi ia mie locul. Vin fomiști needucați care, în cel mai rău caz, o să ia niște slujbe de jos, pe care sunt gata să le facă pe mai puțini bani decât clasa de jos din țările europene. Deci, în cel mai cel mai rău caz, iau job-ul menajerelor și coafezelor. Problema lor. Mie mi-ar fi lejer să-i dau unei menajere siriene cu 10% mai puțin ca să-mi calce chiloții decât i-aș da unei românce. E chiar fain.

Toată treaba asta e o selecție naturală. Sute de mii de oameni pleacă de acolo, trec prin chinuri și obstacole, mulți mor și câțiva o să ajungă la finalul cursei. La premiul cel mare. Dreptul de a mătura pe jos prin Europa pe mai puțini bani decât proștii albi. Să îi aplaudăm și să îi încurajăm. Rar mai vedem selecție naturală în ziua de azi, mai ales pentru o miză atât de jos.

Sigur, e trist. Dar doar dacă maimuța din tine vede oamenii ăia ca făcând parte din tribul tău mic. Nici nu fac parte din tribul tău, și nici tribul tău nu e mic. În viitorul SF în care o să ne împrăștiem în galaxie, o să explodeze planete cu miliarde de oameni pe ele și o să fie la fel de statistic nesemnificativ ca 100 000 de sirieni înecați în Mediterană în 2015 și o babă moartă într-un sat din Moldova la 1600. Viața umană contează foarte puțin. Cu fiecare om în plus care apare, viața celorlați oameni devine puțin mai nesemnificativă. Pentru că nu are valoare intrinsecă. Are valoare în context. Asta e.

***

Comentarii (127)

 • Chinezu' spune:

  Sa vezi ce conteaza daca-ti dau cu bombardeaua. Sa vezi atunci umor…

 • Coroner spune:

  Corect!In plus,ma mir ca restul tarilor nu vad problema reala si nu actioneaza la radacina ei,si anume extremismul islamic.Siria e neguvernabila acum din cauza extremistilor care au cam pus stapanire pe zona aia.Ma intreb de ce americanii,impreuna cu nemtii,francezii si englezii nu se pun sa-i lichideze?La ce tehnologii de razboi au tarile astea impreuna,nici nu ar trebui sa trimita trupe,i-ar curata in juma’ de an numai cu drone,ar fi distractiv si util in acelasi timp…

  • Tud spune:

   Like

  • cristi spune:

   Da, domnule. Toata lumea e perfect de acord cu tine dar de ce cacat scrii despre asta aici? Crezi ca ti-ai dat numai tu seama de politici complicate pe care marea masa nu le intelege? Nu esti special.

  • Jane Făe spune:

   Bă, nu știu alții cum sunt, dar eu îmi amintesc cum pizdele din Europa, cu Germania și Franța în frunte, se dădeau cu lindicul de pământ că ce pula lor caută americanii în Afganistan. Că egalite, fraternite, liberte, peleme.
   Na, uite că au plecat americanii din zonă, că atât a înțeles de la viață pizda aia de Obama. Acum pizdele din Europa să se descurce cum pot.
   Muie pizdelor!

  • Gogu spune:

   Pentru ca pe americani ii doare fix in cur si de data asta, chiar daca cacatul a fost rascolit de ei.
   Iar nemtii si francezii, fara americani, sunt fix pix.
   Nimic din toate belele „moderne” nu s-a intamplat la americani, iar ei s-au bagat in cacat atat cat au vrut si cand au vrut.
   Si acum e la fel. Or sa se bage atunci cand cred ei ca e momentul sa faca Europa maxim de recunoscatoare.

  • limbdiculescu spune:

   Păi oamenii ăștia despre care vorbești (americani, nemți, francezi, englezi) gândesc practic. Cine le mai spală lor veceurile/ cară gunoiul/ asfaltează autostrăzile/etc dacă ăștia nu mai vin? Că o dată la 5 ani mai explodează o bombă și mai mor câțiva nemți albi blonzi cu ochi albaștri, vorba centaurului, e statistic nesemnificativ. De sclavi a fost nevoie și va fi mereu, iar dacă vin de bună voie, e și mai bine.

 • Bogdan Cornel spune:

  Boss un text reconfortant. Eram un pic ,,ingrijorat” cu privire la chestia asta dar textul tau m a linistit.

 • un sirian spune:

  da’ dacă trăiești undeva în vest și îi vezi plimbându-se prin oraș te sperie puțin. tu ce părere ai despre articolele alea unde scriu unii că ăștia vor să înceapă războaie și rahaturi?

  • gigel spune:

   Ba, uite ce – eu nu traiesc acolo si nu vad de ce mi-as face griji pentru ei. Singurul lucru evident si nasol e ca masa de emigranti sirieni o sa-i scoata din paine pe romanii aflati acolo.

  • Radu Post author spune:

   si acolo tot selectie naturala

   • Radu spune:

    ce handicapaceanu, daca omor pe cineva am selectat eu cine sa moara, nu natura. si arabu tot el iti selecteaza femeia sa-i dea viol, nu tatal timp

   • stefan spune:

    cerectător | inimiaginabil

  • Jane Făe spune:

   Bă, legat de violurile din Suedia, am mai citit și eu chestii spuse de unii, de alții acum ceva vreme, începând fix de la ceva propagandă antițiganimusulmani (care, între noi fie vorba, ar fi ideal să se ducă să se înece toți în gropi cu căcat).
   Una dintre chestii era că taman în perioada aia sau așa ceva s-a schimbat legislația în așa fel încât proastele măritate puteau să își acuze soții de viol și cică asta ar fi fost motivul principal pentru care a sărit în sus așa mult numărul de „violuri” din Suedia.
   Și am văzut că zicea chestia asta un băiat din Suedia care se ocupa cu așa ceva. Nu știu de la cine primea bani, ca să pot să îmi dau seama dacă mânca căcat sau nu, dar am mai citit din alte locuri și cam băteau informațiile cu ce zicea el.

   • JE spune:

    Fa pizdo, nu stiu ce cacat citesti tu si aurolacu’ ala al tau din din Suedia, dar bati campii grupa mare. Inainte sa deschizi gura in public, poate ar fi bine sa te interesezi si sa afli ceva date oficiale si nu „propaganda anti tigani/musulmani”.

    Ia de aici:
    – Sweden: A New Hell for Women
    http://bit.ly/1EsMCvM

    – A look at statistics: Sweden – A raped country
    http://bit.ly/1NiVHce

    – Sweden: Rape Capital of the West
    http://bit.ly/178l4LV

    Ar fi timpul sa scoti nasul din propaganda aia de cacat pe care o citesti si sa te informezi din surse „incorecte politic”:
    http://www.gatestoneinstitute.org/
    https://themuslimissue.wordpress.com/
    http://www.jihadwatch.org/
    https://muslimstatistics.wordpress.com/

    Daca vrei doar despre Suedia, o poti face de aici:
    http://swedishsurveyor.com/

    poti incepe cu articolul asta:
    – Somali Brutally Raped 12-year-old Girl – Sentenced To 180 Hours Of Community Service
    http://bit.ly/1VrpWQR

    Ce proasta e mata! Iar tu esti mai proasta decat ea!

    Btw, astfel de bravuri se intampla prin toata Europa „civilizata” care a imbratisat „multiculturalismul” si „diversitatea”. Ia cauta pe Google dupa „Rotherham case”.

    Ti-am mai spus ca esti proasta? Iti mai spun inca o data sa-ti intre bine in cap: esti proasta de dai in gropi!

    PS: sa sugeti numai puli de „refugiati” musulmani!

 • Stefan spune:

  eu nu inteleg

 • dr x spune:

  eu nu cred ca e doar vina celor de acolo ca situatia a degenerat , populatiadin zona a intrat la mijloc intre rusi si americani ,nu stiu daca puteau face ceva strabunicii lor sau ce mai zici tu..asta strict politic,in rest merge .

  • Jane Făe spune:

   Ești bou. Nici rușii nici americanii nu îi suferă pe musulmani, mai ales pe fanaticii musulmani.

 • Alexandru spune:

  Wow. Chiar esti mai inteligent de atat. Macar ai putea sa eviti contradictiile flagrante…

 • Moshi Moshi Jesus Desu spune:

  – Cum am venit tiganii acum multa vreme, asa vin si astia, refugiatii.
  Sa vedeti satre de musulmani, infometati si insetati. Ce or sa dea astia cu racu’ si cu violu’.
  – Legionari sau comunisti nu mai sunt.. cine ii va pune la locul lor… Ponta?!
  – Politia romana fuge de hotii de lemne ca au bate si topoare. Sa vezi cand vin jihadistii ca iti plange politistu la usa ca nu-i deschizi sa se ascunda.

  • dr x spune:

   ce prost esti….ce viol visezi ,esti din vaslui? lasa ne frate ,ca romanii si tiganii nostri sunt si mai salbatici , o sa vina astia sa strice marea civilizatie romaneasca ….ce sa spun.

   • Teophrastus Bombastus von Hohenheim spune:

    Dom’ doctor, in ce paduri traiesti de romanii si tiganii tai sunt mai salbatici ca unii care te omoara ca nu te inchini cum zic ei?
    Ia zi-ne, romanii tai sunt canibali?
    Sictir, rafinatule.

 • Diana spune:

  Ok, totul frumos in afara de faptul ca mare parte din dezastrele cu care au avut de-a face se trag din Europa. Libia, spre exemplu, inainte de 2011, tinea multi refugiati in conditii decente. Nu zic ca Gaddafi era baiat de aur, dar era o tara extrem de bogata care isi permitea sa cazeze multi refugiati si sa le dea – fix jobu ala de care zici tu. Italia avea si o intelegere cu Libia in privinta asta. Dar pentru ca Libia petrol si aur, Europa – Franta, a starnit o revolutie, a bombardat si a incercat sa distruga guvernul Gaddafi si job well fucking done. Libia tehnic este o non-tara acum, si ce a mai ramas din refugiati traverseaza in Malta/Italia. Unii sunt oameni educati, unii stiu mai multe limbi straine decat noi doi la un loc, fosti oameni de afaceri, doctori etc. Now copy and paste that oriunde in zone de conflict.

  Nu zic ca liderii lor au fost 100% corecti, nu s-au lasat corupti sau nu au fost corupti, lenesi sau prosti. Dar Europa intotdeauna a fost prezenta, cu un slogan despre pace scris pe o bomba.

  Ce am zis acum nu sunt informatii pe care le afli chiar usor, dar cu putin efort se gasesc. Informeaza-te inainte.

  • Radu Post author spune:

   absolut, dar ce treaba avem noi cu europa?

   • Diana spune:

    Noi ne tinem la curu ei si sarim de cur in sus ca Europa daca ne striga cineva rusi. Plus ca din aprilie a inceput sa se desfasoare un proiect (prin FronTex) in care tarile cu o proportie mare – in speta Malta Italia si Suedia, sa redistribuie imigranti care au primit azil pe tot teritoriul Europei. N-au ajuns la concluzie, dar fiecare tara din Europa primeste o ‘quota’ la nivel de PIB sau populatie (Romania inclusiv). Cred ca a fost si la stiri treaba asta.

    • Jane Făe spune:

     Pizdă sugătoare de pulă de rus, ce tarif ai?

     • Diana spune:

      Mai mult decat iti poti permite.

   • Kapsalon spune:

    Boss, dar tu scrii articole numai pentru romanasi din Romania? Mai suntem pe-aici care te citim si din Amsterdam, de exemplu. Sau de prin alte parti din Europa. Pula mea, asa cum stii, aici e plin de turcaleti si araboi cu shaormerii, de marocani care fura biciclete si asa mai departe. Sunt cartiere care nu mai arata a Olanda.
    De-acord cu tine la faza cu Romania, nu se opreste nimeni acolo, clar. Dar ca om care traieste in Olanda, Franta, Germania etc, e normal sa-ti pese.
    Vad, totusi, o parte buna in toata povestea asta pentru romani – focusul nu mai e pe noi acum si pe tiganii nostri. Deodata noi nu mai suntem problema. Sau deocamdata.

    • chiombi spune:

     cand shaormeriile si hotii de biciclete pun in pericol olanda, romalezu imigrant kapsalon trebuie sa intervina!
     braun pipal, uaci aut!

    • Jane Făe spune:

     Bă, selecția naturală zice că ăla mai tare supraviețuiește.
     Dacă europenii o ard cu liberte, egalite, fraternite, și îi cotropesc țiganii, atunci înseamnă că europenii sunt prea proști să trăiască decent.
     Dacă românii o ard cu întors obrazul celălalt, că așa scrie la carte, și România a ajuns o cloacă plină de țigani, atunci înseamnă că sunt prea proști să trăiască decent.
     Dacă țiganiimusulmani ajung să facă legea în țări avansate din Europa, ți se pare că europenii sunt buni de ceva?!

     Normal că trebuie să îți pese dacă vin țiganii peste tine. Depinde cum alegi să rezolvi problema. Asta dacă alegi să o rezolvi…

   • SS spune:

    vreo 3 milioane de-ai nostri muncesc pe acolo. o sa-mi zici ca nu am treaba nici cu romanii aia care muncesc pe acolo, ca nu-i stiu. ba am bre, ca am acolo neamuri si pretini; raspanditi prin toata europa, din dublin pana in viena, si din copenhaga pana in roma sau sevilla. vreo 30 de bucati.
    plus ca ma mai plimb si eu pe acolo prin vacante ca-i f. frumos. si nu vreau sa vad totul devastat, dupa ce au trecut pe acolo hoardele de maimute. eventual sa ma si lase in curul gol, ca de ce le-am calcat teritoriul? stii tu, teritoriul lor european stramosesc, unde fac ei foc la tomberoane si se caca in mijlocul strazii.
    ok, nu se intampla totul peste noapte, dar se intampla prea repede. in ritmul de anul asta, traim suficient sa apucam sa vedem marile orase europene aratand ca mogadishu.
    PS: ai aruncat un ochi pe net, sa vezi ce se intampla pe unde trec hoardele? italia, franta, ungaria…zone de razboi. prajolul se apropie de germania.
    https://www.youtube.com/watch?v=fX73ggsMNEI
    https://www.youtube.com/watch?v=rKEcJ0-15gs

  • cititor spune:

   Unii stiu mai multe limbi straine decat noi doi la un loc? Hahahah… Diaaaanaaaa, hai las-o jos ca macane!! Dar merci pentru portia de ras…
   Vad ca iti place sa tragi la raspundere cetateanul de rand pentru decizia unor „lideri alesi democratic”, apropo platiti tot din taxele noastre, dar care hopa nu prea raspund pentru bombele pe care le arunca fara acordul cotizantilor. SJW at its best!

 • Moshi Moshi Jesus Desu spune:

  Cum o sa numin refugiatii astia?

  Variantele americanesti sunt cam lungi „cap de prosop” „jocheu de camile” „cioara de nisip”

  Ne trebuie ceva bun, romanesc, sa ii denumim, ca bozgor sau tigan.

  • anon spune:

   cioara e mereu un apelativ bun. mare majoritate dintre ei sunt oricum rude cu tiganii.

 • cheddar spune:

  da bre dar tu uiti un lucru:
  gigeii astia nu vin sa munceasca. Cel putin in UK majoritatea vin sa traiasca din ajutoare sociale.
  Muslim Council of Britain zice ca numa’ 20% din musulmanii adulti din UK muncesc. Adica 80% stau pe taxele mele.
  NIvelul de societate generala e cam 35%. Fara musulmani e peste 40%.
  Aia integrati, care muncesc, etc nu sunt problema. Problema sunt aia care nu. Care stau cu burta-n sus pe banii mei si caca boraci, si pe urma fug la ISIS.

  • jos_cenzura spune:

   Problema e cu sistemul englezesc atunci, nicidecum cu rezultatul natural al acestei politici care incurajeaza abuzul ajutoarelor sociale.

  • Cristi spune:

   Daca englezul ar schimba legea, sa vezi cum vor incepe sa dispară putorile.
   Mingea e la britanic.

   • cheddar spune:

    il cam schimba. Tories au facut niste schimbari amuzante. De exemplu nu poti sa-ti aduci nevasta din afara daca nu ai un anumit venit. Nu mai primesti alocatie pentru copii daca faci mai mult de doi si traiesti din ajutoare sociale.
    Si daca dupa 6 ani in tara nu castigi un anumit salariu- care e ceva peste media nationala, si cam salariul mediu in Londra, te trimit inapoi( daca nu esti din EU).
    Si acum firmele care angajeaza ilegal risca sa fie inchise si sa li se confiste veniturile.

    Ceea ce pentru mine, platitor de taxe in Blighty, nu e un lucru rau. M-am saturat sa platesc taxe ca sa cresc luptatori pentru Isis.

    • Cristi spune:

     Ma bucura sa aud asta. Sper sa o tina tot asa, sper si prin Suedia, de exemplu, sa „legiuiasca” asa, sa mai dispara din putori. :)

 • Nicu Cherpedel spune:

  ce de-a-n pulea au machiat-o pe liana alexandru

 • S-hit spune:

  Filozofia ta nihilista e identica cu a mea, niciodata nu m-au impresionat mortii prezentati la TV, pentru ca mor sute de mii de oameni zilnic peste tot pe planeta. Individual, refugiatii nu au nicio responsabilitate pentru situatia din tara lor, asa cum tu, individual, nu ai nicio responsabilitate pentru situatia din Romania. Desigur, exista responsabilitatea colectiva, care impartita la numarul de indivizi da un numar destul de insemnificativ ca sa justifici ignorarea ajutorului catre refugiati. Argumentul tau e nul. Poti sa fii nihilist si sa ajuti chiar daca nu are niciun sens logic. De asemenea, nu are niciun sens sa ataci empatia la nivel fundamental, nu aduce niciun beneficiu daca le oferi oamenilor perspectiva ta nihilista, si asa in societatea de azi avem un deficit mare de empatie care distruge incet, incet toate valorile spirituale.
  Exista mai multi oameni decat crezi care chiar empatizeaza autentic, si chiar daca se mint sau se prefac, dintr-o perspectiva obiectiva ( n-ai cum sa stii sigur care se preface si care nu), promoveaza o atitudine dezirabila. Maimuta aia din noi care se intristeaza cand vede un copil mort nu e atat de irelevanta si depasita precum crezi.
  In loc sa promovezi interesul global pentru societate, tu prezinti indiferenta catre global si interesul pentru sfera proprie ca o stare de fapt acceptabila si care nu poate fi schimbata. Sferele individuale de care vorbesti se intersecteaza unele cu altele. De asta exista trenduri. Cu tehnologia actuala, informatia se propaga mult mai repede decat in trecut. Suficient de repede ca tu sa ai o influenta externa mai mare decat sfera ta de cunostinte.
  Si inca ceva, daca generatia actuala s-ar fi nascut in comunism ar fi fost la fel de lasa si cooperativa. Diferenta dintre generatia actuala si cea comunista consta in accesul la libera informatie si la tehnologie moderna. Ai fi fost alt om cu alte valori daca te nasteai in comunism. Deci, e stupid sa-ti condamni parintii si bunicii. Asa cum generatia actuala nu pune la indoiala si nu intelege capitalismul, asa generatia din urma nu punea la indoiala si nu intelegea comunismul. Am uitat sa mentionez si propaganda constanta si spalarea pe creier, care exista si acum dar de care aproape nimeni nu isi da seama.

  • sindi_cat spune:

   Sa scrii atata si sa nu iti raspunda Radu… Trist, foarte trist… Atata munca… Atata gandire… Si nimic…

   • S-hit spune:

    Mi-a luat 10 min. Ma doare in pula daca imi raspunde sau nu.

  • frantz spune:

   Mi se rupe pula. Să vină imigranți pe aci, că mănânc numai șaorma de căcat. Poate ăia fac șaorma bună și au și vitrine cu bere proastă. Că dacă nu lasă berea la terasă, mă-sa-i proastă, bo$$.
   Una peste alta refugiații nu vin pe aici. Suntem atât de băgați în căcat, că aș fugi și eu cu refugiații în Jermănica.
   Ras în cap sunt, barbă am, negricios sunt, oleacă a somalez arăt. Care-i următoru tren de Berlin plin cu rudari?

 • Pop spune:

  De acord cam 90%. Pacat ca n-am talent sa scriu :D

 • Mirela spune:

  Frumos articol! Ma gandesc insa,ca nu prea arata astia a refugiati..plus ca au bani..bani foarte multi…au cheltuit pe calauze si inca mai au…mii sau zeci de mii. Mai sunt si alte probleme..trecerea mult prea usoara prin anumite state…graniceri depasiti de situatie ..bla..bla..garduri de sarma prin care se pot face gauri si tot asa…si inca o observatie..in saracia lor…saracii () majoritatea vorbesc extrem de bine engleza..Asa ca..pot fi multe ipoteze…daca intelegi ce vreau sa zic..

  • Jane Făe spune:

   Bine ochit. Asta mă miram și eu, că zicea un țigan dintr-ăla că au dat și 6000 de euro/persoană să îi ducă pe nașpa în Suedia sau ceva țară nordică.
   Bă, ești nebun?! De 6000 de euro te duci cu avionul la clasa întâi până acolo și îți mai rămân mulți bani.
   Ceva pute rău de tot.

   • Cristi spune:

    Pute din lipsa de vize. ;)

  • Jane Făe spune:

   Și nu, nu vorbesc engleză. Majoritatea nu vorbesc deloc engleză.
   Engleză vorbesc ăia câțiva pe care i-au găsit reporterii ca să aibă în ce limbă vorbi cu ei.

   • Alexandra spune:

    Am sa las aici o parere foarte subiectiva, bazata pe interactiunea mea cu indivizii astia.

    Am stat ceva timp in Danemarca, intr-un orasel cu vreo 24000 de locuitori, dintre care vreo 5-6000 erau baieti d-astia. Si s-a ajuns la numarul asta recent, cand am ajuns eu acolo erau putini. Dar na, Danemarca e fata fina, corecta politic si isi deschide bratele usor, asa ca s-au inmultit rapid. I-am numit ”baieti” pentru ca cel putin 80% din ei erau masculi, toti in intervalul 20-40 de ani, deci barbati in floarea varstei. Femei vedeai mai rarut si n-am numarat mai mult de 20-30 de copii, asa ca eu chiar cred ca in presa se publica poze special alese, in care sa apara femei si copii, pentru ca eu am vazut o majoritate covarsitoare de barbati. Nu stiu, poate ascundeau pe undeva femeile si copiii.
    De conversat in engleza ( sa nu mai zic in daneza ) nici vorba, se intelegeau prin semne cu fetele de la casa din supermarket cand isi luau bere si tigari ( probabil sa duca copiilor acasa ).
    Ca femeie, ajunsese sa imi fie teama in ultimul timp sa ma intorc singura de la munca ( mai ales in perioada aia superba din an cand se face noapte la ora 15 ) si grabeam mereu pasul cand treceam pe langa ei. Umblau neaparat in grupuri de cate 3-4, cel putin, aveau un ranjet anume pe fata si te studiau din cap pana in picioare. Sa nu mai zic cum parca violau din priviri cate-o fatuca d-asta daneza si noncomformista, imbracata sumar. Nu, nu exagerez, asta e sentimentul pe care mi l-au transmis mie si altor oameni cunoscuti mie care locuiau acolo.
    Oricat de tampit suna, ma simt mult mai in siguranta aici in Romania, 50 de ani in trecut fata de nord-vest, trecand pe la Piata Sudului, printre mexicanii nostri, decat ma simteam la finalul sederii in oraselul ala, care era atat de frumos si linistit cand am ajuns acolo.

  • Alexandra spune:

   Dar cine spune ca refugiatii trebuie sa fie needucati sau saraci?
   Printre ei sunt si oameni simplii si cu studii superioare. Crezi ca unui inginer sau unui profesor universitar ii este bine intr-o zona de razboi? Ba din contra, este primul care fuge.

 • minorduslacurve spune:

  ai luat-o razna mai rau ca kanye west

 • Istvan spune:

  Acum dupa cateva pahare de palinca de Zalau simt ca partea creativa a creierului domina.
  Ce e rau la imigrantii astia, este ca majoritatea sunt prosti. Si ce faci prostii? Nu se adapteaza! Aduc cu ei obiceiurile proaste si insista sa le pastreze. Iar daca sunt suficient de multi, chiar le iese. Ei nu vin sa se integreze. Ei vin cu Allah si cu shaorma sau cu seminte de floarea soarelui si cu Florin Salam, si insista sa consolideze chestiile astea intr-o tara straina.
  Aia inteligenti, abandoneaza obiceiurile din tara lor(e oarecum logic sa abadonezi chestii legate de tara ta natala care a dat gresi) si se conformeaza la obiceiurile din tara adoptiva.
  Si ce treaba are asta cu mine?
  De ex. ma duc 1300km sa ascult fanfara la Chinesischer Turm in timp ce beau un Mass. Si vine un prost de imigrant sirian, care tocmai a fost concediat(din cauza ca la 12 fix, fiecare zi isi intrerupea programul de lucru, scotand covorasul ca sa-i multumeasca lui Allah ca are grija de el intr-o tara straina) si se arunca in aer langa mine, ca sa pedepseasca crestinii care nu-l respecta soldatii lui Allah.
  Asa ma afecteaza pe mine niste imigranti cu care n-am nicio legatura. Pot sa strice o tara ospitaliera cu prostia lor…
  (am avut oportunitatea sa cunosc un inadaptat din asta…)

  • Diana spune:

   La un imigrant idiot, cunosc 70 de idioti ‘indigeni’. Macar ei nu au acces la educatie si vin dintr-un mediu oribil de violent. Care e scuza ta?

   • anon spune:

    am depistat o proasta

    • Diana spune:

     Eh 71

     • cititor spune:

      Diana, ai probleme serioase la gamalie. Tocmai ai scos o „perla de bac” ca raspuns la o argumentare solida.

     • shab spune:

      sau poate esti tu prea prost ca sa intelegi ce a spus ea, cititorule

   • sindi_cat spune:

    A lui nu stiu care e, dar a mea e ca vin dintr-un mediu unde am avut (si am) acces la educatie (dar si Acces Direct… sau, ma rog. DinRect) si am invatat ca tupeul si gura mare fac mai mult decat bunul-simt si onoarea. Asta asa, in the grand scheme of things. In bula mea personala, cu prieteni si familie, merge cu educatie, bun-simt, ala-alea, dar cum ies din bula, cum tre’ sa-mi pun o masca.

    Raspuns off-topic.

  • Jane Făe spune:

   Distrușii ăia există în țări civilizate doar din cauza bășinilor trase de pizele adepte ale religiei politicălicorectnăsului.
   O țară serioasă ar șuta în cur imediat țiganii care nu se pot adapta la țara respectivă. Dar, în Europa nu mai există țări serioase.

 • chiombi spune:

  eu sunt de acord cu articolul, dar nu ii inteleg pe donald trumpii de romania. de ce isi umplu gura cu expresia „europa e asediata”.
  toti sarantocii care saliveaza sa emigreze sau deja au plecat in vest se dau acum super intrasingenti.
  toti imputitii din europa care nu isi cunosc istoriile nationale au sarit ca vin aia sa le intineze patriile super pure si crestine.
  toti politrucii au sarit pe subiect ca vine pericolul.
  ca parca ajutor social primesti doar asa: „am venit, da-mi!” daca era asa, nu mai ramanea nimeni in romania, bulgaria si ungaria. plecau toti cu cate o tara mai la vest si gata.

  eu cred ca e numai din cauza ca astia sunt maro, au haine urate si sunt mai carnati. hai sa recunoastem: suntem un continent rasist.
  si daca ne purtam de cacat cu ei incepand de acum, in 10 ani o sa avem isis, aripa europa. si o sa fie vina noastra. ca suntem cacanari si rai. si nu stim sa avem o societate functionala.

  toti albiciosii sarantoci si fara viitor care au emigrat in vest sau sunt nascuti acolo si nu fac nimic se dau acum loviti ca vin unii maro, sa le ia locul. ia fiti voi mai buni, ba! sau mergeti in u.s.a. si votati donald duck si va face ala gard. hai, ca sunteti valorosi si albi si meritati citizenship.

  • anon spune:

   gaoz, vad ca-ti place sa pui etichete.
   da, e chiar atat de simplu sa primesti ajutoare: stai cu mana intinsa si zici da si mie. plm d-aia si vin milioane de maimutoi. ca pana si ei inteleg procedura.
   s-au dat pana acum pt ca sistemul era pe excedent: putea sa dea. acum cu milioane de babuini o sa dea rateu si o sa se termine cu datul moca de parnos.
   si ce e in neregula cu a fi rasist? imi apar cultura (baut bere la pet facut cruci si violat proaste din vaslui) si imi place sa vad albi, nu maronii sau negri. suferi de sindromul minoritarului manca-mi-ai.

   • chiombi spune:

    donald dump de romalezia:
    „-buei, ce naspa sunt europenii astia, ma, rasisti si xenofobi. au impresia ca toti suntem tigani”

    • anon spune:

     am gasit un suferind de sindromul minoritarului

  • cheddar spune:

   chiombi, mananci cacat.
   Tu stii cum e sa traiesti cu astia? Nu stii, pentru ca esti un roman prost. Cum stim ca esti un roman prost? pentru ca locuiesti in Romania.

   Stii cum e aia sa nu poti sa halesti un sub cu bacon pentru ca toate Subwayurile pe o raza de 50 de kilometri sunt halal?
   Stii cum e aia sa nu poti sa mergi in anumite zone ale orasului tau pentru ca daca te vad aia alb arunca cu pietre in tine?
   Stii cum e aia sa n-ai curaj ca femeie alba sa mergi pe strada singura pentru ca tara ta e plina de imigranti musulmni care cred ca daca nu porti burkha e OK sa te ioleze pnetru ca esti o tarfa?
   Stii cum e aia sa te opreasca unii pe strada pentru ca umbli de mana cu gagica-ta si sa-ti spuna ca asta e zona musulmana si aici se aplica sharia?

   Nu stii? pentru ca in cacatul de oras unde locuiesti tu nu se intanpla? Atunci taci in mortii ma-tii de bou.

   • chiombi spune:

    ahahah, ce sarantoc esti. stai cu oamenii maro dar esti superior, de rasa fina. muta-te, ba. sau unde vrei sa stai esti tu „cioara” si nu te primesc?

    • un sirian spune:

     Ce prost ești. Normal că e superior, că el vede cum stă situația pe lângă el, tu ai văzut-o doar la televizor (dacă nu cumva ești și tu plecat). Acum du-te-n pizda mă-tii și pușcă-ți semințele prin cartier.

     • chiombi spune:

      situatia de langa el il priveste si este responsabilitatea lui. asta e nivelul lui, acelasi cu al celorlalti imigranti. daca nu ii convine, poate munceste mai tare decat ei si se muta. dar nu poate. asa ca plange pe internet.

  • cititor spune:

   Continent „rasist” pentru ca nu doreste sa accepte ciori? Ca si cum ti-ai pune problema daca sa tragi apa sau nu, pe sistemu’ „stiu ca pute, da’ nu-i vina lui”.

 • chiombi spune:

  emigrant roman:
  -ba era misto in [tara occidentala], dar au venit toti imigrantii astia jegosi si au stricat-o

  • anon spune:

   marea majoritate a alora din ro care pleaca prin afara sunt chiar ultimu jeg, comparabil cu cei de pe barci.

 • anon spune:

  stai caras ca nu-i asa. odata ce ajung prin europa si vad ca-s buni doar de matura si de spalat masini cum crezi ca reactioneaza? ei cred ca daca ajung in europa au dreptul la un conac plus 2 ariene muiste.
  vor incepe sa faca ceea ce stiu ei mai bine: sa faca de cacat toata zona (pe scara mai larga orasul, chiar tara).
  si cum statele europene sunt socialiste vor sari ong-istii cu „vai doamne sunt defavorizati de catre rasistii care ii trimit la matura”. si guvernul o sa aloce dineros pt programe pt tineretul babuinez. bani care vin din taxe si impozite de la cetatean (ala nascut si crescut acolo de catre parintii si bunici si strabunicii lui care s-au nascut si crescut acolo).
  babuinezii au obiceiurile lor: violuri, rugat la allah, crima pt orice rahat care nu le convine.
  a da, si multi dintre ei se caca pe strazi.

  • chiombi spune:

   eu cred ca ti-e frica de 3 chestii:
   1. or sa se cace pe strazile pe care le maturi
   2. dupa ce invata sa zica buna ziua, iti ia gioaba de maturator primul imigrant care vine la interviu (tot imigrant esti si tu, lache)
   3. se aglomereaza la coada la ajutoare si devine mai greu sa iei pomana.

   pentru ca daca erai mai mult decat un maturator fara acte, aveai drept de vot, votai un partid de nazisti si faceau baietii treaba. asa, ti-e ca daca ies nazistii, te baga si pe tine la ghetou.

   • anon spune:

    chiombea, zi-mi si ce numere or sa fie extrase saptamana asta la loto. prea le stii caras. esti telepaticul satrei.

    • chiombi spune:

     1. sunt caucazian, crestin ortodox nepracticant, roman, de inaltime medie, cu studii superioare. acuma o sa-mi sugi pula?
     2. ti-e frica de oamenii maro? poate esti doar un lache schelalait si flausat.
     3. oricum arati ca o cioara pentru blonzii din vest. cioaro!
     4. cel mai tare nazist: nazistul est-european, pielea pulii in nazism, nici de piele de cizme nu erau buni.

     5. la loto joaca doar maturatorii de strada si asistatii social. QED

     • anon spune:

      Te-ai oparit la cur tigane! Doare adevarul?

     • chiombi spune:

      qed = quod erat demonstrandum = ceea ce era de demonstrat.

      ti-am dat doar 5 numere pentru ca, daca iti dadeam 6, mergeai cu print screen-u la loto si te faceai de ras.

     • anon spune:

      1. haha si cainele meu e caucazian, probabil nepracticant si el; cainele meu e mai inalt ca tine. el are 1.20. pana si cainele meu are studii superioare. sa zici ca ai studii superioare si atat e fix pula.
      2. ma pis pe cacatii, de obicei, maro. ma pis si pe tine daca o sa ne intalnim vreodata in viata asta.
      3. stim foarte bine cine e cioara in discutia asta. pe principiul cine zice ala e.
      4. vezi 2 si 3
      5. ce combinatie ai bagat saptamana asta?

 • Ionut spune:

  Uita ca scum 6-7 ani ei erau valul de emigranti ce asediau europa. Si vorbim de milioane de romani si togani, nu sute de mii.

  Culoarea pielii ar fi ultima problema. 1 mil de tigani sunt in europa lor. Si restu romanilor 8/10 sunt „moldoveni” prosti. Acum pe bune, gandeste-te ce cunostinte ai tu plecate. Nu cunostinte ca o sa zici de nu stiu ce fosta colega dr si alta educatoare si un var inginer … Nu, vecini, consateni. Toti hotii, penalii, boschetarii din oras au plecat la combinatii si ele la produs si sters la cur.

  Nu moare europa, ci se vor bucura ca au femei de serviciu mai ieftine desi mai negre.

  • anon spune:

   culoarea pielii e prima problema. a doua e fizionomia.
   poti sa fi cea mai culta cioara de pe pamant si marte. tot o sa ma uit in scarba la tine.

   • Alexandra spune:

    anon, tu oricum nu esti un om care sa se uite altfel decat cu scarba la un om cult.

    • anon spune:

     ai o impresie mult prea buna despre tine si grupul tau de cioroi.

 • WTF spune:

  Boss, ai dreptate in mare dar problema nu este la nivelul asta. Eu cred ca acum exista doar doua variante din care sa alegi
  1. Ii impusti la granita
  2. Te descurci cu ei incercand sa ii integrezi cumva

  Aia fug de moarte, deci orice opozitie daca nu este mai crunta decat de ce fug ei este ca si inexitenta. Sa le faci garduri sa agiti pancatre sau sa le dai cu gaze e fix pl. De unde vin ei alternativa e mult mai nasoala asa ca nu ii mai opresti cu vorba rea. Si cum nu vad eu nici o tara sa puna trancaul pe ei de fapt nici nu e vb de o alegere.

  • anon spune:

   >aia fug de moarte
   fug o pula. marea lor majoritate sunt imbracati mai bine ca marea majoritate a romanilor. galaxy s5, ipad-uri si alte chestii de oameni nevoiasi

   >de unde vin ei alternativa e mult mai nasoala
   de unde vin ei? ca-si distrug actele de identitate. si vara o poveste cacacioasa pe fundal de viori stricate.

   • WTF spune:

    boss, eu iti spun cum se pune problema politic si mediatic. Nu stiu eu ce au oamenii in gand si nici nu incerc sa speculez ca altii.

   • Alexandra spune:

    da, au galaxy si ipad. parte dintre ei sunt mai bogati ca tine.
    nu vin in europa sa faca bani ci sa traiasca.

    • anon spune:

     si cum pula mea traiesti in europa? muncind nu? cacatii astia au frecat pula toata viata in dictaturile de palmier unde lunar primeau cec-ul cu partea lor din petrol.
     d-aia au bani de haine si masini scumpe dar sunt mai salbatici ca maimuta.

 • Alex spune:

  Nihlism insipid, senzationalist cu o putoare comerciala de vizualizari. Cam atat.

 • melediv spune:

  Sa-i futa iadu pe cacatii astia de islamisti. Eu din cauza asta nu mai vreau sa ma mut din Romania. De un an jumate mi-am scos din cap ideea de a ma muta in Vest

 • melediv spune:

  Voluntarii “buni” si milostivi sunt prietenii dusmanilor Europei. Ei hranesc o armata de invazie.
  Pentru moment armata este camuflata si obosita.
  In doua-trei luni au capacitatea de a lupta pentru a-si impune credinta pe continent.

  Vor avea si arme, chiar daca pare greu de crezut. Nimeni nu credea acum un an ca ne vom confrunta cu o invazie organizata. Daca va uitati bine, o sa vedeti ca cei mai multi sunt barbati in forma, masivi . E o armata in haine civile, pusa pe invadat

 • Mihai spune:

  Problema strict rational se pune in felul urmator. Daca tie iti da cineva un skijet usor stricat in miljocul iernii ai 2 variante: 1 sa-l arunci pe geam ca iti ocupa loc in garsoniera si 2 te ocupi de el si sa-l folosesti vara. Sa-l inchiriezi eventual. Cam asta e si cu imigrantii care vin in Europa. Cu o populatie in continua scadere, natalitate scazuta, ca, pula mea, femei emancipate, Europa se duce in cap in 30-50 de ani, ca o sa mai ramana cateva zeci de milioane de agarici dependenti de Corega. Deci avem nevoie de oamenii astia. Si problema se rezolva prin gasirea solutiilor de integrare nu prin ridicarea gardului. Ca aia care trec prin garrd nu se integreaza, ca sunt imigranti ilegali, si, din saracie si excludere ajung aia de care ne e frica. Aia de se bubuie.

 • melediv spune:

  va dati seama ca turismul o sa se duca pe pula in urmatorii 10 ani. Pai daca vrei sa vizitezi Franta, Anglia sau alte tari occidentale si vezi doar cativa albi supravietuitori printre gloata maronie, nici nu-ti mai vine sa te duci, ca poate nu te mai intorci

  • Alexandra spune:

   las’ ca-i bine. o sa vina turistii la noi la mamaia, ca o sa fie lux prin comparatie.

 • CIUMANDOCAR spune:

  REMOVE KEBAB.
  GAS THE KIKES. RACE WAR NOW.

 • Cockwork Orange spune:

  Aia-s religiosi tare. Adica ,jumate prosti, jumate nebuni!!! Sa-i futa nemtiii de ramadam!!!!

 • JE spune:

  Cam asta e treba cu refugistii, cu civilizatia si cultura lor:
  – Refugiații musulmani refuză să primească mâncare de la Crucea Roșie pentru că nu e halal
  http://bit.ly/1KWN6XK

  – “Refugiaţi” musulmani strigă ”Allahu Akbar” într-o tabără din Ungaria
  http://bit.ly/1fQVTSF

 • andrei spune:

  ai dreptate, piticigratis. Viata umana conteaza foarte putin, iar singura pe care eu, personal, pun pret, e cea a haitei mele. De ce mi-as face viata grea aducand imigranti? Cand o sa fie suficient de multi, o sa intampin urmatoarele probleme:

  1. O sa apara foarte multe cartiere de imigranti musulmani in care n-o sa am voie sa calc.
  2. Din cand in cand mai ma apuca sa ma iau de obieciurile unei religii. N-o sa mai am curaj sa fac asta de frica sa nu ma rada vreun musulman de pe fata Pamantului.
  3. Daca o sa am vreodata copii, riscul ca ei sa si-o ia in fund creste o data cu numarul de imigranti. Si politia n-o sa faca mare lucru de teama sa nu fie catalogata ca fiind rasista. Cum a fost cazul Rotherham cu imigrantii pakistanezi.
  4. Si in final, pentru ca in Coran exista notiunea de djihad, s-ar putea sa ma trezesc in tren cu vreun islamist care sa-mi mitralieze familia. Si alti oameni. Totul aleator, in timp ce striga in gura mare Allah akbar.

  • anon spune:

   se repeta anii 90 cand romanii erau la cutite (la propriu) cu tiganii. statul a venit cu o solutie cum numai in suedia mai vezi: le-a dat peste bot romanilor. comentai ceva de tigani te luau pe tine la sectie, te amendau, poate faceai si ceva puscarie.
   tara s-a tiganizat prin manele. toate versurile tiganilor sunt despre cum se pisa pe legea din romania si modurile ilicite prin care fac bani. rezultatul:tot mai multi romani au inceput sa asculte manele.
   si azi jelesc prostii pe la colt de strada ca de ce pun strainii egal intre roman si tigan. pt ca a ajuns sa fie acelasi lucru.

 • JE spune:

  Avantajele primirii de refugiati in Italia:
  – Cum distrug “refugiații” africani musulmani orașe din Italia
  http://bit.ly/1EtjkNB

  • andrei spune:

   wow…si cand te gandesti ce diferenta e intre ce filmeaza cameramanii amatori si ce se da in presa. Tot ce vezi in media sunt mizerii siropoase despre cum sufera ei din cauza razboiului si ce familisti convinsi sunt.

 • NewLevel spune:

  Pai tocmai aia e problema, ca o sa ajunga sa faca joburile de jos. Ei, cind au plecat de la ei, au plecat din cauza ca pericol de moarte dar nu vezi ce au in cap? Germania, Suedia, Norvegia, tarile astea care sint vazute ca un fel de raiu’ pe pamint. Dar cind o sa ajunga aici o sa le dea un delta foarte mare intre asteptari si realitate si se vor froostra amarnic. Si din froostrare o sa iasa niste teroristi motivati. Ca negrii din ZAS-urile de pe linga Paris. Ca cetatenii francezi care i-au masacrat pe Charlie. Ca turcii aflati la a 3-a generatie in Germania care s-au dus sa lupte pentru ISIS. Si mai sint si fanatici cu religia aia care le spune ca e ok sa iei gitu’ la infidel. Pai daca dupa ce ai fugit de pe traiectoria glontului si ajungi in Bavaria si-ti spune infidelu’ ca nu te poate angaja, cind vine Finanzamt-ul si cu legea in mina te usureaza de jumate din ce cistigi, cind te duci la Arbeitsamt si te trimit aia la un job platit sub salariul minim oficial odata ti se pun negurile si-ti aduci aminte de cuvintul profetului.
  Nu, astia care vin in Europa nu sint teroristi. Dar au potential.

 • cititor spune:

  „Urlă proştii că imigranţii sunt periculoşi pentru Europa. Poate sunt. Poate nu. E treaba Europei, nu a noastră”

  Europa suntem inclusiv noi, deci argumentul schioapata puternic. Dorim sa pastram TOATA Europa locuibila [ca toata lumea, nu putem, dar macar la noi acasa] si pe cat posibil curata, deci ne afecteaza si pe noi, mai mult sau mai putin direct.

  „Și că o să vină refugiați să ia joburi nu e o problemă. E chiar bine. Că nu vin bărci cu umoriști sirieni să-mi ia mie locul […] Deci, în cel mai cel mai rău caz, iau job-ul menajerelor și coafezelor. Problema lor. Mie mi-ar fi lejer să-i dau unei menajere siriene cu 10% mai puțin ca să-mi calce chiloții decât i-aș da unei românce. E chiar fain.”

  Selfish statement, desprins de realitatea zoom-out.

  In schimb, ai dreptate cu prima parte din articol, referitoare la valoarea unei vieti.

 • kabuki spune:

  amice, esti idiot. astia sunt bezna (imigrantii), dar stiu sa recunoasca (si sa futa) un loc frumos cand vad unul. de ce s-ar oprin in RO? pentru ca avem fete generoase cu pizda si ei vin dintr-o lume in care tre’ sa te cam insori ca sa vezi pizda. pentru ca la noi e ieftin si pentru ca avem tampiti autosuficienti ca tine care cred ca se pricep pt ca au sute (mii?) de cititori.beznaci care nu vad intunericul pe care-l aduc astia cu ei si care nu pot citi niste statistici.
  coaie, centauru’ pulii, du-te cateva saptamani in orientul mijlociu, vezi care-i treaba (ca se pare ca din carti nu stii) si dupa aia emite pareri, altfel esti ca aia de care (te) razi.
  probabil faci parte din categoria aia de penibili care keep bitching about ca e de naschpa tara lor si de cacat. n-ai vazut tari de cacat.
  connect the dots, geniu’ pulii!

  • frantz spune:

   Și eu te invit să te duci în pula mea.
   Că oameni apți de serviciu militar fug, în loc să lupte pentru țara lor și soldații noștri sunt trimiși să moară pe acolo, FOS, SIE, structuri de intelligence, vezi relațiile bune pe care le avea nea nicu cu Orientu Mijlociu și lumea arabă.
   Dacă vor la ei o lume ca aici, să lupte pentru ea. Ăștia sunt precum țiganii. Unde un țigan pune picioru, deja pute a betonieră și locul se preface într-un mare munte de căcat.
   Dacă nu mă crezi, te iau e mână să te duc în cămine sociale pline cu ciori,
   Și da, te învit să sugi pula, kabuki draghe.

   • kabuki spune:

    pai nu mi se pare ca ne contrazicem… ! zic „nu mi se pare” pen’ca nu-s sigur ca inteleg ce vrei sa zici, nu-i clar.
    io cu Radu aveam treaba, ca-i gonflat de propria autosuficienta si volens-nolens devine si formator de opinie la ciumeti. si la problema asta e subtirel rau, nu stie ce vorbeste, facandu-se si anume de cacat.
    deocamdata nu te injur ca nu stiu daca ai ceva cu ce-am zis sau ai inteles gresit.

 • Martianul spune:

  Ce prosti sunteți! Mai ales ala din Londra! Voi ați văzut emigranți doar la televizor.

  Trebuie sa fii de-a dreptul prost sa pui botul la propaganda asta ieftina și sa crezi ca toți oamenii aia sunt niște paraziți analfabeți. Da, sunt și analfabeți printre ei, asa cum 10% dintre romani s-au francezi sunt analfabeți complet și cam 40% analfabeți functional.

  Trebuie sa fii foarte prost sa crezi ca unul care a fost o viata doctor, sau inginer, sau brutar ori blogger își dorește sa ajungă asistat social în Jermania. Nu, ala vine și își caută de lucru. Și găsește, pentru că e ieftin și Centaurul se bucura ca și-a găsit pe cineva să-i calce chiloții mai ieftin.
  Însă fiind plătit mai prost, va munci mai mult. Și-și va scăpa din mana odraslele, care se vor apuca de prostii.

  Și pe urma apare cate un dobitoc cum e ala din Londra sau deputatul lui și începe să urle ca emigranții sunt o problema. Însă realitatea e ca puteți sa le-o sugeti, ca aia care fac tâmpenii nu mai sunt emigranți, aia care dau în cap și dau foc sunt cetățeni.
  Și nu le va tăia nimeni din drepturi și alocații, ca dacă o faci pentru fiecare „arab” mort de foame mai ai încă trei francezi / nemti/ etc „puri” pe lângă ei, asa ca politic ar însemna o sinucidere.

  • Vomitdeciexist spune:

   Esti cam prea prost din moment ce emiti tampeniile astea.Am avut o grama’ de colegi medici arabi in Germanica :toti, fara exceptie, mincinosi, chiulai, inculti si agresivi daca-i puneai la treaba.Asa ca raspunsul e da, orice-ar lucru tot de kkt o fac.

   • Martianul spune:

    Vezi care era problema cu analfabetismul funcțional? Citești dar nu pricepi.
    Doctorii din germanica sunt mai nou asistați social, sau e totuși considerata munca ocupația aia a lor?
    Și oricum aia nu prea sunt emigranți veniți cu pluta, aia sunt în general băieți de bani gata ținuți de petroldolarii lu’ taticu’ prin facultăți înalte europenesti.

    • Vomitdeciexist spune:

     Esti chiar prost, majoritatea sunt niste rupti in cur care profita de criza de medici din vest.Si ia zi-mi si mie, ca te vad dastept tare, care e diferenta intre un nespalat cu diploma care se ascunde in vestiar ca sa doarma in timpul lucrului si un nespalat fara diploma care cocalareste pana la pensie pe ajutoare sociale?

  • kabuki spune:

   sugi pula ca Londra e plina de imigranti.

 • slobozenie spune:

  ba atatea comentarii si nimeni nu a adus la lumina urmatorul fapt: de ce politicienii le permit ciorilor sa vina in europa? simplu – interes de sine. aduci in tara sute de mii de NOI ALEGATORI odata ce le va fi inmanata cetatenia (si sigur va fi, vor avea grija d-alde sjw si femipizde pline de empatie ca ahmed sa devina european cu acte), si dupa aia vor vota cu partidul/politicianul care i-a ajutat. asta e long-con-ul politicianului european disperat sa ramana la putere.

  • Alexandra spune:

   pai si daca „ciorile” sunt un pericol social atat de mare, nu crezi ca permiterea lor sa intre in tara mai mult i-ar face pe politicieni sa scada in sondaje?

 • JE spune:

  Pentru toti pulifricii care bat campii cu „sunt si ei oameni”, cititi si bagati la cap:
  – Diferenta dintre refugiati si imigranti. Ce trebuie sa stii despre aceste doua fenomene!
  http://bit.ly/1LFbUqb

  – Ofensiva refugiaţilor musulmani: un pericol pentru creştinism şi democraţie în Europa
  http://bit.ly/1N7XW3g

  • Alexandra spune:

   pericol, pericol! o sa faca crestinismul (unica-religie-adevarata) buba prin contagiere cu musulmani.

   sper sa nu vina multi musulmani in romania, ca poate beau apa dupa unu si imi creste cearsaf in cap!

 • Cip spune:

  Plang de mila copilului mort, esuat pe plaja din Bodrum.

  Sunt prost ?

  • anon spune:

   esti

 • JE spune:

  Pentru ca „sunt si ei oameni”. Hai sa plangem la fotografia cu baietelul ala de 3 ani inecat care a ajuns „viral”.

  Dar apucaturile astea de salbatici de ce nu sunt virale?
  – Tot mai multe violuri săvârșite de imigranții islamiști în Europa. Poliția se teme să intervină
  http://bit.ly/1ijWm1i

 • Silva Bruna spune:

  Valul asta de sirieni este irelevant pentru modificarile demografice care oricum se produc in Occident si nu prea mai pot fi oprite.
  Tari precum Franta sau UK oricum vor deveni maro pentru ca baietii sunt deja acolo de multi ani si se inmultesc ca nebunii. Pe considerentul asta nu are niciun rost sa ne purtam acum ca niste hiene si sa le pescuim sirienilor copiii morti de pe plaja sau sa le facem custi de sarma ghimpata alora care scapa.
  Cat despre emigrantii romani nemultumiti ca vin si alti emigranti mai rai dupa ei, e greu de acceptat, dar au luat teapa. Daca au ales prost tara/zona in circa 20 de ani o sa-i calareasca maronii ca pe camile. E neplacut la batranete cand incep sa te doara toate cele.

 • porcuinotator spune:

  „cerectător”

 • A spune:

  Se pare ca n-ai habar cati bani face o coafeza decenta :))

 • renata spune:

  Cred că ăsta e cel mai onest și fără farafastâcuri articol scris pe o temă dată.De sus. De la ei.

 • claudia spune:

  Adevarat. Gindim la fel, Radule.

Adaugă un comentariu