Empatia de internet face lumea un loc mai nasol

Regulat ca mareele, ciclul și arestatul de miniștri, un fenomen umple internetul o dată la câteva luni: campaniile sociale de ĂUERNĂS.

Hai să ne turnăm apă în cap pentru scleroză multiplă.
Hai să lăsăm mesaje cripitice despre unde ne place să lăsăm poșeta pentru cancerul de sân.
Hai să ne schimbăm poza de profil in je suis charile. Sau curcubeul gay.

Zilele astea, dronele și-au pus la poza de profil un personaj de desene animate, pentru copiii cu cancer, cumva.Așa că am făcut o glumă fină despre această inutilitate.

cancer

Evident că au apărut criticii cu argumentele lor de genul „DACA NU FAKE RAU ANSEAMNA CA FAKE BYNE!1!”. Am și un exemplu de idiot de tipul ăsta. Evident nu îl pun pentru contraargumentare, că n-am cu cine. E doar așa, ca la zoo. Să vedeți și voi cum e prostul și cum ticăie, să sparg paragrafele. Incursiune în mintea redusului. E totuși isteț puțin băiatul. Și-a schimbat repede poza de profil și mi-a dat block. Simțea că o să-l fac de rahat pe internet.

cancer2

Ca să demonstrăm că de fapt face rău, nu bine, să definim răul și binele social. Că rău nu e doar să faci lagăre de concentrare. Există și alte tipuri de rău. Binele social e o acțiune altruistă care ajută oameni și e eficientă. Dacă un om duce o găleată de apă unui om care moare de sete e bine. O acțiune ineficientă, egoistă și cu ajutor marginal e rea. Dacă 1000 de oameni duc o lingură de apă unui om care moare de sete în timp ce suflă în vuvuzele, pur și simplu pierderea de timp și zgomotul creat nu justifică câștigul minuscul de la final.

Cel mai bun exemplu este cea mai eficientă campanie de genul a tuturor timpurilor, Ice Bucket Challenge, din 2014. Știți de ea, că n-ați trăit în peșteră. La prima vedere ai putea spune „A strâns 100 de milioane de dolari! Super tare! Beton și pozitiv!”. O sumă care pare impresionantă pentru un pulete sărac ca mine și ca tine.

Însă 100 de milioane e bugetul de la Mațianul cu Matt Damon. E jumate din cât a strâns Marțipanul cu Mark Wahlberg în primul weekend doar în SUA. E un sfert din cât au furat niște bulgari de la noi din buzunar într-o singură felie într-un contract corupt cu statul.

Pentru o acțiune globală e o sumă nesemnificativă. Au fost 5 milioane de filmulețe cu Ice Bucket Challenge postate. Dacă ții cont de faptul că majoritatea view-urilor și banilor strânși au fost de la vreo 100 de vedete și admiratorii lor, observi că contribuția puletelui de rând la această campanie a fost aproape irelevantă.

cancer3

Mai mult, dacă iei în considerare sutele de milioane de view-uri, miliardele de ore pierdute de omenire uitându-se la ele și comentând subiectul, o să vezi că e o acțiune teribil de ineficientă. Și chiar dacă ar fi fost. Chiar dacă oamenii ar fi discutat despre boală, nu despre vedete, cu ce te ajută pe tine, pulete de rând să afli despre o boală cu care nici măcar nu face cunoștință 99.99% din populația globului și care nu poate fi prevenită? În afară de dat bani, n-ai ce să faci. Iar banii, comparativ cu timpul pierdut cu chestia asta, sunt jenant de puțini. E lingura aia de apă cărată de o mie de oameni. Pardon, zece oameni. Că sub 10% dintre ăia care și-au turnat gheață în cap au și donat. Și gândiți-vă că aia avea direcție și scop clar. Asta cu poze de profil și copii cu cancer nici măcar nu duce undeva. La o donație, la orice.

E deja un trend să empatizăm cu cazurile triste pe care nu le putem atinge în nici un fel. Care, deși triste și reale, sunt la fel de tangibile ca un film artistic. Să țipăm unii la alții „UITE CHESTIA ASTA MĂ ÎNTRISTEAZĂ, IA ȘI TU SĂ TE ÎNTRISTEZI ȘI TU ȘI SĂ NE SIMȚIM AMÂNDOI OAMENI BUNI CĂ AM EMPATIZAT CU ASTA!”.

Ai empatizat, așa, și? Cu ce ajută pe cineva asta? Bravo, te simți tu om mai sensibil și ți s-a repetat că dacă simți lucruri ești om bun, deci la final doar tu ai de câștigat. Asta e cel mai bizar la genul ăsta de acțiune. Că pe cât de altruistă vrea să pară, pe atât de egoistă este. Pentru că nu numai că nu face nimic, ci ne și împiedică din făcut ceva.

cancer4

Pentru că omul e construit să fie ființă socială. Așa suntem noi programați să ne frece grija de binele altora în X cantitate de timp, în funție de persoană. Ceea ce, la modul ideal e bine. Dacă îți rupi ție din bunuri și timp pentru a ajuta societatea, ca tot unitar societatea progresează.

Dar aici intervine o capcană. Cum frecatul ăla de grija altuia are o cantitate limitată, în funcție de dispozița oamenilor și este o nevoie, ca orice nevoie, dispare când e satisfăcută. Ceea ce e super ok dacă binele perceput de tine că l-ai făcut societății e egal cu binele real făcut.

Dar, dacă, spre exemplu, dai bani la un cerșetor mincinos care are o casă mai mare decât a ta, binele social e zero. Tu nu știi asta și binele perceput de tine e ceva mai mare. Cât să îți satisfacă o parte din nevoie. Nu-i dai și următorului că ai făcut destul bine pe ziua de azi.

De-aia genul ăsta de campanii sunt nocive. De-aia fac rău. Că obiectiv, binele făcut prin plâns și împărțit campanii triste este în cel mai bun caz extrem de minuscul. Însă mereu perceput de drona de rând ca fiind mai mare decât este cu adevărat.

Și aici intervine capcana. Sunt servite. Ajung ușor la om. Nu trebuie să mai caute binele pe care trebuie să-l facă. Îi este servit la nas și binele se face din două clickuri. Fast food-ul binelui. Să lăcrimăm și să împărțim poze. A devenit reflex. La fel de inutil ca ăla al cânielui lui Pavlov, dresat să saliveze la bec.

Genul ăsta de campanii fac rău. Rău real și cuantificabil. Efect al globalizării, apar din nevoia de a avea un rău comun cu mexicanul și pakistanezul și japonezul și americanul. Ca să ne simțim toți o gașcă. Însă distrag atenția publicului spre niște răuri vagi, generaliste, intangibile.

cancer5

Iar atenția publică, la fel ca și dorința de a face un bine, e limitată. Sunt amândouă epuizate de actele astea difuze, fără direcție și logică. De empatia prefabricată care oferă atât nevoia de a face bine cât și soluția falsă pe tavă, la niște clickuri distanță. Și toate sunt combinate cu cerșeală de atenție. Fapte bune făcute în public. Să te vadă lumea cât de om bun ești, că îți torni gheață în cap și îți schimbi poza de profil. Îți și sugerează fin că nu e cerșit de atenție. E „dat mai departe”. E „awareness”. E viral.

Vrei să faci un bine? Identifică o problemă reală, cât mai apropiată de tine, care afectează oameni cu care poți să vorbești și pe care îi poți atinge. Vrei să faci ceva pentru o boală rară? Identifică un bolnav la tine pe stradă. Sigur este unul. Vezi ce are nevoie. Ajută-l pe ăla. Sau, dacă nu-ți plac oamenii, caută o groapă în asfalt și vezi cine e responsabil. Cât costă statul să o asfalteze. Unde sunt banii. De ce nu s-a mișcat nimeni până acum.

cancer6
Caută să faci un bine clar și real. Nu te mai căca pe tine cu cauze vagi pe care nici nu le înțelegi bine, doar pentru a face parte dintr-un val și a ieși în evidență ca om bun. Nu ești. Ești un narcisist egoist care vrea să iasă în evidență și care face lumea un loc mai de căcat, distrăgând atenția proștilor, și așa limitată, spre ceva care nu ajută cu (mai) nimic. Spre probleme atât de depărtate de ei pe cât e prostul ăsta depărtat de orice logică și intuiție.

Nu e greu, în pizda mă-sii de treabă. Proștii pot fi și utili. Ei oricum fac ce se țipă mai tare în jurul lor, mimetism fără discernământ. Tot ce trebuie să facem e să nu mai țipăm căcaturi și să-i călcăm pe cap pe ăia care o fac și brusc papagalii o să devină utili. Dar asta nu se va mai întâmpla niciodată. Pentru că, cu cât e problema mai vagă, mai generalistă și mai intangibilă, cu atât este potențialul public mai mare. Și poți să cerșești mai multă atenție pe subiecte pe care le știe toată lumea. Ți se spune mai ușor că ești un om bun și ți se satiface mai rapid nevoia de confirmare ca membru util al speciei umane.

cancer7

***

Comentarii (37)

 • Arsenie Boca spune:

  Copy paste de la proști de pe fb:

  Acum e oficial! Acesta a fost publicat in mass-media.Facebook tocmai a lansat pretul de intrare :$ 5.99 pentru a pastra abonamentul de mesajul tau de stare care urmeaza sa fie setat la ” privat „Daca lipiti acest mesaj pe pagina dvs. ,acesta va fi oferit gratuit(nu pasta partaja ) in cazul in care nu maine, toate mesajele dvs.pot deveni publice.Chiar si mesajele care au fost sterse sau fotografii nu sunt permise.La urma urmei, nu costa nimic pentru o copie simpla si lipiti mai buna siguranta decat sa regretati are dreptate. Canalul 13 Stiri Vorbeam despre aceasta schimbare in politica de confidentialitate Facebook.Mai bine siguranta decat sa regretati.Ca de la 29/09/2015 la 1:16 ora standard de Est eu nu dau Facebook sau orice entitati asociate cu Facebook permisiunea de a folosi imaginea mea de informare sau mesaje trecut sau viitor.Prin aceasta declaratie am sa notifice Facebook este strict interzis sa dezvaluie copia,distribui sau sa ia orice alta actiune impotriva mea pe baza acestui profil si/sau continutul sau.Continutul acestui profil este o imformatie privata si confidentiala.Incalcarea vietii private poate fii pedepsit prin lege(UCC 1-308 -1 1 308-103 si Roma statut) NOTA:Facebook este acum o entitate publica.Toti membri trebuie sa posteze o nota ca aceasta. Daca preferati aveti posibilitatea sa copiati si inserati aceasta versiune .Daca nu o publica o declaratie cel putin o odata va fi tactic care permite utilizarea a fotografiilor precum si informatiile continute in actualizarile de stare profil.NU Share.Trebuie sa copiati si lipiti.

  Nu trebuie s-o citești/citiți. Toată lumea a început să posteze asta. Aș fi vrut să explici de ce-s proști și ăștia.

 • ciprian spune:

  Este o asociatie care incearca sa stranga 8 milioane de ei pentru a construi un spital pentru copiii cu cancer si nu se inghesuie lumea sa doneza macar un amarat de 1 leu, in schimb cand vine vorba de pus poze sa distribuit nimicuri e plin internetul.

  PS. Asociatia se cheama 1 leu asa daca vreti sa nu va mai schimbati pozele de profil pentru nimic.

  • Coix spune:

   Sunt un nenorocit norocos, lucru care imi permite sa donez lunar cateva sute de lei. Cauze se gasesc peste tot, totul e sa-mi trezeasca increderea ca e ceva ok si ca banii de la mine chiar ajuta. Am intrat pe site-ul amintit de tine, si, no disrespect, ideea este una nobila, dar pusa in aplicare pe genunchi. Nu mi-au trezut deloc increderea, si nu la modul ca fura banii si merg cu ei in vacanta, ci ca vine unul la ei si le zice sa-i dea lui banii, ca pune el niste seminte in pamant, si a doua zi va aparea acolo un spital nou, cu tot ce trebuie in el. In fine, eu le urez noroc, si sper sa ma fi inselat.

 • oarecare spune:

  Totusi, banii stransi din chestia aia cu galeata au fost investiti in cercetarea alzheimerului, deci nu chiar degeaba. Poate ca pulica de rand a donat putin sau deloc, dar au fost vedete si alti bogatani care simtindu-se in centrul atentiei, au dat grosul din suma. Adica, campania a fost bine gandita, fiindca numeai pe cel provocat, iar ala isi simtea gadilat orgoliul cand dona. Chit ca aratau toti ca ceilalti idioti cu apa in cap.
  Asta cu desenele si cancerul e o dobitocie.

  • Nimeni spune:

   Era pentru ALS nu Alzheimer

  • China White spune:

   Nu știu de ce, dar tind să cred că vedetele „care s-au simțit în centrul atenției” (- aș fi crezut că fiind vedete, sunt deja în centrul atenției) și au donat o făceau oricum că ăștia de afară mai au obiceiul ăsta… În rest, a fost doar un prilej bun să mai dea și Adrian Minune cu niște apă pe el… atât.

 • Isus-Pizdos spune:

  Centaure, ajuta-ne sa empatizam cu tine! Da-ne o poza facuta (in paint) cu ajutorul harului tau divin. Noi, muritorii de rand, o sa umplem facebook-ul cu icoana preasfintiei tale. Asa sa ne ajute Zuckerberg.

 • Semeș spune:

  Tare comparația cu experimentul lui Pavlov. N-ai făcut foamea de prost, chiar e un articol bun!

 • wiseguy spune:

  Ai mai imbatranit… Nu faci doar trolling in gol, chiar iti pasa de binele umanitatii pe care il ameninta astia cu laba asta in cerc de awareness. Like!

 • oo spune:

  Perfect de acord

 • Arsenium spune:

  Esti fraier ca te consumi atat, e inutil si iti cresti singur sansele de a face chiar tu cancer.
  Nu poti stopa prostia la fel cum cum nu poti ajuta toti bolnavii de cancer din lume. Aratandu-i cu degetul inseamna ca tu inca opui rezistenta la faptul ca ei sunt prosti si nu te-ai impacat cu ideea ca sunt foarte multi mai prosti ca tine.

 • Cipiot spune:

  cum atat? tot asteptam citind articolul sa zici de aia cu 4chang care a facut zilele astea feministele sa se pisa pe ele imbracate si sa se posteze pe internet :-)

 • 6 spune:

  Da-i ma-n pula mea de agarici cu desenele lor animate cu tot. Astia-s inca la stadiul la care se uita la o femeie pe strada, ajung acasa si freaca pula-n cerc in loc sa faca vreo miscare. Eu, personal, gasesc foarte utila campania asta. Am dat block pana acum la vreo 50 de prosti … foarte bune campaniile astea.

 • 6 spune:

  * in care (trebuie neaparat sa-mi fac un futut de cont, sa pot sa-mi editez comentariile noaptea tarziu)

  Am zis, n-am dat cu paru’.

 • Bogdan Cornel spune:

  Boss dar te-ai utilizat ceva cu ipochimenul respectiv. Te stiam mai intolerant cu imbecilii.. Chiar te-ai straduit sa il faci sa inteleaga.. Din text mi a placut mult ideea sa cauti ceva de indreptat/ajutat pe strada ta, in ,,universul” tau, nu sa te dai sensibil la probleme mari ale umanitatii. Esti boss laborios.

 • nimenialtul spune:

  – ALSA a primit mult mai muliti bani ca in oricare alt an din cauza campaniei. NU de la Bono din U2 care voia sa fie cool, ci de la sute de mii de oameni care nu stiau pana atunci si s-au decis de la filmulete sa doneze. E vorba de informatie impartita prin mijloace usor de digerat (social si clipuri funny), multa lume asa se informeaza azi.
  – Multa lume nu face nimic si nici nu incearca (ma includ pe mine) sa imbunatateasca lumea. De ce sa te obosesesti sa opresti oamenii dintr-o actiune cu potential infim dar cu potential cand alternativa este sa nu faca nimic. Sunt sigur ca aia care pun doar o poza la profil, doar atat sunt dispusi sa faca dar ala 1 din 1000 care face mai mult e important.
  – Tu stiai de ALS inainte campaniei ? Eu ma bucur ca am aflat ceva nou cu ocazia asta. Noroc ca nu i-ai oprit tu la timp din a se distra cu prostia lor pe youtube fara nici un potential negativ.

  Teoria ta ca oamenii nu vor mai face bine pt ca si-au atins cota este o retardenie.

  • bobi wan spune:

   Coaie, tu măcar te-ai obosit să citești ce a scris Radu? Ești tâmpit? Îți explică mură în gură ce e rău și de ce nu e bine și tu atât poți să produci? Iei argumentele și le ignori? Mai mult, le repeți pe un ton pozitiv? Din ce gaură ai ieșit? Mare căcat ce a făcut campania ALS, te-a făcut pe tine să afli de existența unei boli. Tu, un dobitoc sinistru. Se bucură el mă că a aflat de ALS. Futuț cristosu mă-tii, viață…

 • gigel spune:

  Din pacate in cazul asta o vad ca pe o metoda scarboasa de a face reclama la Cartoon network. Uite de asta apar atatea campanii de like-uit: cine le porneste, la un moment dat, gaseste calea sa-si scoata si bani din asta. Ce ma costa pe mine? Luati-o asa si dati un raspuns sincer: sefu’ iti spune ca astazi vei sta 5 minute in plus la servici ca vrea muschii lui. Cum consideri timpul asta, castigat sau pierdut? Ce castiga cazurile sociale promovate: din punct de vedere general, bani nu dau, proteste nu se fac, un click sunt dispusi – ca nu se scoala din fotoliu. Dar raman cu senzatia ca dpdv personal au facut tot ce pot sa rezolve problema, deci caz rezolvat hai mai departe ca nu-i ma intereseaza pe viitor chestia respectiva. Rezultat final: nimic

 • The_Undying spune:

  Ai de pula mea, cata lipsa de neuroni la nivel national. Am facut un grup cu cei care au participat la mizeria asta (si pe care ii cunosc) si le-am spus ca mai bine ar dona niste bani in loc sa isi schimbe poza de profil, ca nu doare pe nimeni in pula de poza lor de profil. Una mai desteapta imi raspunde: ” Nu e vorba de donat bani, e vorba de atragerea atentiei.”. Atentia cui pula mea? Si atentia cui poate ajuta vindecarea cancerului? Poate a inexistentului ‘Mniezo.

 • Gogu spune:

  Băi, la români e totul până la bani. Îi distingi uşor pe-ăia care se cacă pe ei în narcisism de ăia care chiar vor să facă ceva. Sunt oameni care donează un euro, doi zece, cât pot. Şi alţii care inventează scuze.

 • Ionut spune:

  Ce surpriza, prosti pe Facebook.

  N-ai vazut nebunia cu rebusurile pentru handicapati?

 • plm spune:

  meh, sunt destule campanii de awareness care au grabit un proces: feminism, lgbt, rasism, si in general campanii anti-discriminare. poate nu au fost factorul principal, dar au ajutat intr-o oarecare masura. mi-e lene sa intru in detalii ca oricum sunteti retarzi

  nu zic ca prostia aia cu desene/cancer nu e inutila, dar daca urmaresti trenduri in societate, observi ca exista campanii de awareness care au facut ceva cat de cat, dar de notat oricum ca de obicei campaniile care functioneaza fac ceva mai mult decat o poza de profil si o galeata in cap

 • Ionut spune:

  CE AU FACUT? ZI CONCRET!

   • Radu Post author spune:

    da, dar ala e un cancer specific, care are metode de prevenire. genul asta de campanii sunt utile . care te invatra sa iti pipai tatele si coaiele dupa noduli si chestii. dar in cazul ALS si generic „cancer la copii” nu exista nici o metoda de a le preveni. degeaba te speli pe maini mai des.

     • Radu Post author spune:

      tre sa iti explic si ca pisatul pica in jos cand te pisi? unele lucruri sunt evidente in plm. campaniile de „awernas” sunt o chestie, campaniile informative alta chestie.

 • Arsenie Loca spune:

  Atragerea atenţiei ajută la umplerea golului interior cu un minim gest de „implicare socială”. Eftin şi bun!

  Shameless promotion, dar funny:

  Hai să ne schimbăm toţi poza de profil cu ArsenieLoca!

  Arsenie Loca – Bocaloca (cover Bed Beach – Havana Loca) :
  https://youtu.be/GwniDAkU2t4

  (nici o supărare dacă se şterge commentu’)

  Cius!

 • Bia spune:

  are sens ce spui. niciodata nu mi-am batut capul cu viralele astea umanitare. dar, in spirit de solidaritate, mi-am pus si eu la avatar Alba ca zapada si cei 7 pitici. ce-i drept, in haine sumare si si ipostaze deochiate.

 • Andrei spune:

  Bravos! Asa! Sa educam mârtoagele astea!

 • ano spune:

  mare dobitoc a fost ala ca s-a luat in gura cu tine.

  exista un singur raspuns la toate intrebarile pe care i le-ai pus si nu trebuia sa isi schimbe defel poza de pe facebook:

  raspunsu: „ma doar impula de opinia ta, fix ca de a lu matache macelaru futu-l in gura de tigan sa il fut.”

  ziceam si eu.

 • camion spune:

  Ti-ai luat ddos fraere

 • Lutzu spune:

  Bai coiuț, te-au mazilit Catavencii?? De ce nu ți-a apărut articolul pe site, ca e joi!?!?

 • VzD spune:

  sa va fut in gura pe voi toti ipocritii care iau apararea ice-bucket challenging-ului. Daca ati fi inteles intr-adevar ceva din cacatul cu turnatul apei in cap, ati fi sarit cu totii cand a zis
  ‘Hai să ne turnăm apă în cap pentru scleroză multiplă.’

  E scleroza laterala amiotrofica, nu scleroza multipla, in mortii ma-tii.
  SLA afecteaza doar unitati motorii, incepand cu neuronul motor central din cortex, practic iti mor neuronii motorii. Dar iti raman sensibilitatea si simturile.
  Scleroza multipla (sau in placi) poate sa afecteze ce vrea pula ei, in general in puseuri – motricitate/sensibilitate/vederea in general dar si alte simturi. Si macar are si un tratament care sa o tina in control cat de cat, pe cand SLA are o pula, de-aia se tot baga bani in cercetare.

  Dar doar sa fim aroganti ca am fost atenti la ce bine e sa iei pula si sa-ti torni apa in cap.

 • pulifer spune:

  Daca citssti comentariile prostului cu o voce ragusita, sâsâită si vag nervoasa,
  Ii mult mai amuzant

Adaugă un comentariu