Nu prea mă cunoști, cititorule. E normal. Nu prea vorbesc despre mine, ca om. Adică în afară de niște adevăruri imuabile care transpiră fără să vreau din text, cum ar fi faptul că am făcut sex cu sute de femei frumoase, tot pe atâtea OK-ish, vreo două nasoale și o grasă, nu prea se subînțeleg lucruri despre mine.
Dar am să îți spun un lucru pe care probabil nu îl bănuiești. Că sunt sigur că aș putea să te conving că e o idee bună ca eu să fac dragoste cu mama ta.
Acum o să spui: „Delirezi, centaure! Nu mă cunoști nici pe mine nici pe mama mea. Nu te-aș lăsa să te apropii de ea nici mort!”
Sunt de acord. Și asta pentru că nu ne cunoaștem.
Nu am spus că aș putea instantaneu să te conving că e o idee bună să fac sex cu mama ta. Mi-ar lua luni, poate chiar ani.
Ar trebui întâi să te înțeleg pe tine ca om. Oamenii sunt simpli in modul de funcționare, dar diferiți între ei. Dar dacă aș putea să te observ ceva timp, să îmi dau seama ce îți place, ce iubești, ce te face să râzi, ce te uimește, ce te sperie, ce te enervează și ce te întristează, mi-ar fi foarte ușor. Ți-aș demonstra că suntem la fel. Vrem aceleași lucruri. Ne bucurăm și respingem aceleași lucruri. Lucrăm spre un ideal comun.
Te-ai simți confortabil cu mine. Te-ai uita așa, cu coada ochiului spre mine uneori și te-ai gândi, „bă, ăsta e genul de bărbat semeț și solid de care mama mea ar avea nevoie lângă ea”. Mai ales că aș fi super politicos cu mama ta. I-aș pupa mâna mereu când o văd.
Apoi într-o zi ai ajunge acasă și ai găsi-o pe mă-ta răsturnată cu cracii în sus pe masa de la bucătărie, gâfâind ca trenul și dărâmând farfurii cu mâinile, adânc încârligată în cel mai intens act de dragoste pe care l-a trăit în viața ei. Eu te-aș saluta cordial de deasupra ei și tu vei simți că trebuie să fii indignat, dar nu vei fi. Ba din contra, vei simți un sentiment de ușurare, ca și cum universul ducea spre momentul ăsta și e bine că s-a întâmplat.
Desigur, mi-ar fi super greu să fac asta cu mama fiecărui cititor în parte. Mi-ar lua groaznic de mult timp.
Dar dacă aș putea într-un fel să separ doar demografica celor cu mame între 38-55 de ani, vii, fără soț, mi-ar fi mult mai ușor.
Apoi, spre exemplu, dacă aș avea un mod în care să știu la ce și cum, mai exact, reacționează oamenii ăia pe plan emoțional, 99% din treabă ar fi deja făcută pentru mine. Ar urma doar să mă duc la ei acasă, să le spun fix ce vor să audă, apoi direct să le cordesc mamele. Ar fi aproape banal de ușor.
Și aici intervin noile butoane de reacții de la Facebook, care vor fi implementate în curând.
Acuma ești oleacă supărat. Că m-am ținut de miștouri cu mama ta. Trebuie să vezi imaginea de ansamblu. Nu era vorba despre mama ta ca persoană fizică cu buci. Era doar un reprezentant al principiilor tale generale de viață. Și eu, din situația asta ipotetică, un om care vrea să se introducă cu lubrifiere în principiile tale de viață ca să îți vândă o idee sau un produs. Ajungem și la Facebook, dar pentru asta, trebuie să înțelegem prostul și natura lui. Pornim de la niște adevăruri deja demonstrate:
1. 99% dintre oameni sunt mai proști decât o găleată cu muci.
2. Prostul e o resursă naturală care trebuie manipulată în interesul tău.
3. Prostul e foarte maleabil. Prostul poate fi convins de absolut orice idee, dacă i se repetă destul de mult și de devreme. Prostul poate să fie la fel de bine creștinopat, vegan, musulman, neonazist, homeopat, conspiraționist, homofob, orice. Absolut orice idee poate fi interiorizată, dacă i se repetă destul de mult prostului, și dacă e compatibilă cu ideile care i-au fost repetate până la interiorizare anterior. Prostul va crede orice i se repetă și se potrivește cu ce crede deja.
4. Democrația nu pune puterea în mâna maselor de oameni. Democrația pune puterea în mâna oamenilor care au destule resurse încât să convingă mai mulți proști că ei au dreptate.
5. Economia de piață nu favorizează produsele obiectiv mai bune, ci pe ălea care au convins mai mulți proști că sunt mai bune.
Pare super ușor până acum, nu ?
6. Partea grea nu e aia în care trebuie să convingi proști. Partea grea e aia în care trebuie să identifici cât mai bine masa de proști cea mai susceptibilă la ideea pe care vrei tu să o împingi.
Pentru că deși prostul e super maleabil, nu ești primul care a descoperit asta. Cel mai probabil, înainte de a ajunge tu la prost cu ideea ta proastă, la el au ajuns mulți alții. Ideile proaste anterioare s-au cristalizat în timp. Au devenit convingeri și principii. Sunt solide acolo. Așa că prostul nu va accepta ideea ta nouă, oricât de mult ai repeta-o, dacă nu e compatibilă cu convingerile lui anterioare.
Și aici intervin viitoarele butoane de la Facebook.
Nu, nu sunt pentru tine, prostule. Nu sunt aici să îți facă viața mai ușoară, să te ajute să te exprimi. Puteai să zici ce te enerveaza și ce te face să râzi și înainte. Doar că era complicat pentru un program să identifice asta și să o bage într-o bază de date. Butoanele sunt aici ca să le facă viața lor mai ușoară în a categorisi oamenii în diferite grupuri, ca atunci când au o idee nouă de vândut, să știe clar care este demografica de proști compatibilă cu ea. Să nu risipească resurse aiurea transmițând un mesaj unui om care e puțin probabil să îl accepte.
Până acum aveau doar like-urile, care îți spun clar ce atrage omul, dar nu îți spun clar în ce fel. Ce reacție emoțională au la chestia aia. O dată ce eficientizează și asta, brusc totul devine mai ușor. Au toate datele alea necesare să te convingă că e o idee bună să facă sex cu mama ta.
Ai un nou antidepresiv de vândut? Targetează reclama la ăia care dau reacții de tristețe mult peste medie.
Ai o nouă formație de rock supărat pentru adolescenți rebeli? Targetează reclama la tineri de 14-18 care folosesc reacția de supărare mult peste medie.
Ai un nou partid de extremă dreapta care-și exteriorizează platforma imbecilă pe un pseudo site de stiri? Targetează-ți propaganda pe segmentul 30-55 cu maxim 12 clase și care reacționează cu tristețe și supărare la știri cu imigranți.
Sigur, sunt doar niște butoane noi. Dar butoanele astea nou spun două chestii foarte importante despre viitor:
Manipularea maselor va deveni mult mai ușoară. Pentru că cu puțină psihologeală îți poți scoate din baza lor veselă de date fix, dar fix demografica căreia trebuie să i te adresezi. Să nu mai risipești resurse pe propagat mesjul la oameni care nu sunt în target.
Vei vedea din ce în ce mai puține relcame/propagandă, dacă nu ești în targetul lor. Și asta nu înseamnă doar că, ca mascul, n-o să mai vezi reclame la tampoane, pentru că nu ești în demografica targetată. Astea sunt doar aplicațiile inocente. Înseamnă că orice idee cu care clar nu ești de acord, n-o să mai ajungă la tine. Nici nu o să știi că există. Habar nu o să ai cine propagă o idee și cui, dacă nu ești în demografica targetată, chit că o dată convinși, proștii ăia o să te afecteze și pe tine.
Și abia aici apare problema gravă. Singurul mod în care ideile proaste sunt combătute e că ajung la oameni care le recunosc a fi idei proaste. Oameni care au ajuns accidental la mesaj, pentru că nu sunt în target. Oameni care aud că Oreste vinde magneți pentru vindecarea cancerului și încep să urle „stai, bă, șarlatane, că păcălești oameni proști și tragi lumea în jos!”.
Ori dacă reușești să transmiți mesajul tău doar oamenilor cărora mesajul tău nu le contrazice nici un principiu, nimeni nu o să se îndoiască de veridicitatea lui. Nimeni nu o să îl combată. Și aici am pierdut cu toții, ca specie de oi placide, perfect liniștite cu faptul că le dăm unor necunoscuți destule informații despre cum suntem, cât să ne împartă în țarcuri eficiente, și să dea fiecărui grup fix fânețul pe care îl va molfăi cel mai cu poftă.
Pentru că proștii sunt proști și mândri că prezentul le oferă posibilitatea de a spune ÎNTREGULUI UNIVERS ce simt ei în legătură cu chestii. Nu îi deranjează că cineva ia notițe și se va folosi de ele să îi vândă un politician și un vibrator, și că ăia amândoi o să o ardă la găoz pe mama lor.
Comentarii (55)
nasoala treaba. cam fiecare post de facebook o sa fie un chestionar din ala de marheting: foarte mulltumit, multumit, neutru, nemultumit. si lumea o sa fie fiericita sa completeze chestionare moca
E simplu. Daca vrei sa descoperi ceea ce li se promoveaza prostilor..faci pe prostul si afli. Totul e sa nu ramai asa ;)
principiu asta a mai fost discutat in scandalu cu afisararile de pe prima pagina de la google. daca tu esti „oana zavoranu” si cauti doar stiri cu si despre „oana zavoranu”, cand vei da search pe google la..sa zicem egypt primele pagini te vor informa doar cu ultimele excursii ale „oanei zavoranu” in egypt, si poate nu afli ca aterizezi in mijlocu’ unui razboi.
Nu si daca esti un sociopat care va apasa pe butoane doar pentru a starni reactii din partea altora.
uu butoane
Centaure, ești sigur că diliul de Oreste face reclamă la mizeria aia? Nu ar fi primul care se plânge că el nu a făcut nicio înțelegere pentru reclame la jucăria aia. Iar din ce am găsit pe net, pare să fie cum zice el.
e batalie mare pe date, asta e pîinea pe urmatorii zece cinspe ani cel putin. lol acum 8 sau zece ani cînd a aparut gmail si toata lumea se caca pe ea cu google care îti citeste mailul si îti serveste reclame targetate, mi-am deschis un cont separat si, cu un preten ne-am trimis doar mailuri de copy paste de pe net în care aparea n-cuvîntul, în engleza. Si dupa cîteva zile aveam doar rezultate cu vacante all inclusive si low costuri.
pe cealallt cont, ala pe bune, aveam reclame la tot felul, inclusiv viagra. ce sa însemne toate astea habar nu am.
Care sînteti itisti pe aici, întrebare mai generala: io ma dau pe fb si în gmail doar în private browsing. Are vreo noima sau tot aia e? stiu ca fb cel putin colecteaza si informatii despre ce alte taburi ai dechise în acelasi timp ce esti pe fb.
Private browsing are sens doar daca vrei ca browser-ul tau sa nu colecteze date despre ce ai facut (history, auto-complete etc.). Pe sleau, are sens doar ca sa nu vada prietena pe ce obscenitati iti dai o laba.
Dar asta nu inseamna ca site-ul in sine nu va colecta informatiile. Site-ul va functiona la fel. Adica, daca esti logat, site-ul va retine ce ai vizionat si iti va prezenta chestii asemanatoare.
BTW: FB si Google fac schimb de date. Caz concret: am cautat un anume model de adidasi pe Google (fara sa am deschis FB); a doua zi prima reclama in FB era la adidasii respectivi.
Facebook-ul are reclame de la Google.
De ce fb si gmail in privat browsing? Atata ca nu storezi multe date local. In rest esti in curu’ gol in intersectie pt google si restu’. Poti sa treci oarecum in anonimitate pe web, cauta si singur gen: Tor, Tails, Duckduckgo, etc.
In alta ordine de idei bine zici centaure, Matrix clar. Exista deja ceea ce inseamna ca de mult avem mamele futute.
Faptul ca folosesti private browsing nu inseamna ca fb sau gmail nu stie cine esti – esti deja logat in cont. Private browsing e doar sa nu ramana urme pe calculatorul de unde intrii pe net.
Un site nu poate vedea ce taburi ai deschise – asa e facut browserul sa previna asta. In schimb un site poate afla ca ai venit dp alt site la el printr o informatie ce se paseaza cand dai click pe anumite linkuri (de ex fb poate afla ca vii dp google search in anumite conditii)
aha, ok, multam mult de tot!
tutulor :)
https://www.ted.com/talks/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles
Cam ce zice si baiatu.
Ai descoperit marketingul, boss? Hai ca mai am niste manuale din anul I de la ASE sa ti le dau.
Mi ar fi jena cu marketingul de la ase…
Cei care nu apasă nici un buton pe facebook, absolut niciunul, inseamna că-s genii ? Ca eu s-au „prins” cum stă treaba?
nu., doar antisociali
Ok . Mulțumesc!
Aproape corect articolul, desi nu vad o problema in separarea fluxului mesajelor de catre „Big Brother”. Ai omis, insa, o componenta esentiala: omuletii au comunicat si vor comunica mereu intre ei. Toti avem prosti in lista si vom fi, la randul nostru, prostii din lista altora. Deci mesajele de rang inferior ajung la indivizii din straturile superioare de gandire/cultura oricum..prin viu share.
Izolarea de informatie nu e niciodata in avantajul tau
sa-mi bag pl cate stii centaure, parca zici c-ai facut doua facultati de marketing s-una de sociologie, exact asa stau treburile prin focus grup-uri, ca in emojidanii aia
Am adblock. De fapt uBlock, mai nu. Daca e careva in lista care posteaza ceva scris de altul, l-am ascuns. Pentru mine, toata povestea cu „ne vor ataca pshoenergetic” e o gogoritza.
M-ai pierdut!……
L-au scos
Masonii!
*tips fedora*
Oricum daca aveai semi juma de creier inchideai de mult FB daca nu aveai nevoie de el ca sa promovezi anumite produse (ca tine de exemplu)
i remember when yahoo messenger had something like that. with sound too. fb only copy the idea.
de publicitate n-o sa scapam niciodata. fiindca toti cei ce fac comert vor sa atinga si alte tinte. dar da… pentru diferite tipuri de oameni vor fi diferite mesaje. acelasi produs. asa ar putea sa mearga.
cu specificatia ca definitia „prostului” nu este o definitie consacrata pentru ca inca nu s-a gasit un „destept” care sa stea dracu’ intr-un loc si sa TACA.
Cred ca e o falsa problema.E ca si cum eu as cadea intr-o hazna la un moment dat,si in loc sa ma gandesc cum as putea iesi de acolo,incep sa-mi fac griji pentru culoarea cacatului care vine de sus.
Ce ar fi daca consideram ca facebook e patronul unui restaurant,iar emoticoanele sunt tigari aprinse de fumatori.Ce pula lui,poa’sa faca ce vrea el,nu?De ce sa-l futa guvernul la icre in locatia lui?
Dă-te-n sânge cu analizele tale sistemice! Îți trimit și lucrarea de licență? Că pe aia de master văd că ai răsfoit-o, dăștăptule.
Cum sa futi nasoale si grasance si sa recunosti?????Dute dracului de prost ca te faci de ras daca futi nasoale pun pariu de prin metrou pe 10 lei,cum sa te faci de ras?
Nu stiu de ce te iei tu acolo de magnetii magici ai lui Oreste. Eu i-am luat unul unicornului meu si l-am vindecat complet. Cumparati magneti pentru unicornii si dragonii vostri! :))
Am patit!
Like!
Cel mai jegos mod de-a face reclamă unui produs e să garantezi cu un nume cunoscut. Asta că ai adus vorba de Oreste. O grămadă de babe au vrut să cumpere nu știu ce minunăție cu extract de melc, fiindcă „a zis Florin Zamfirescu că el s-a făcut bine”. Geaba le explici că P-ul de la începutul articolului înseamnă publicitate, geaba le citești compoziția produsului care n-a văzut melc. Și chiar dacă-l vedea, artroza nu trece cu melc, nu prea trece.
Babele n-au FB, n-au mail, n-au net. Dar citesc AS și RING și alte gunoaie de genul ăsta. Și se uită la tv. Și zic că la farmaciile lui Arșinel paracetamolul e mai ieftin.
florin zamfirescu e un mare actor.
da este unul dintre maestrii dupa parerea mea
Parcă te-aș iubi, dar nu te iubesc. Sunetul asta vreau să-l aud.
„Prostul e foarte maleabil. Prostul poate fi convins de absolut orice idee, dacă i se repetă destul de mult și de devreme. „
În practică, nu e deloc aşa. Proştii sunt încăpăţânaţi şi ursuzi. Atât de încăpăţânaţi şi ursuzi încât fie escrocul îşi pierde răbdarea înainte de a dobândi vreun rezultat, fie proştii îl trântesc pe jos şi îl iau la şuturi cu bocancul. Cum au făcut proştii cu reporterii la Plimbarea în Jurul Cotrocenilor.
Centaure, motivul defapt e asta
https://www.tensorflow.org/
N-o sa mai stea divizia de marketing a firmei de adidasi sa te spameze cu reclame. Toate cautarile tale google se vor mula pe ce dai click in Facebook. Si invers, FB o sa te spameze cu joculete si invitatii in grupuri/stiri de la chestii pe care le cauti pe gugle. Totul pentru ca IA-ul e ieftin si la liber. TensorFlow e doar suprafata, fac pariu ca librariile de AI de la diviziile de Analytics si Automotive de la Gugle sunt cu vreo cativa ani inaite a ce vedem acu’.
Lumea pare din ce in ce mai orwelliana.
De ce crezi ca manipularea maselor a fost mai grea pana acum? Suntem de mult niste marionete, mai ales noi, romanii, mereu marfa de schimb
Sunt plecat in Olanda de zece ani, Romania se vede la fel de prost de aici, ca acum zece ani
cul…din testicul, asa mai merge…de mult timp credeam ca-s singur
https://www.youtube.com/watch?v=dGcoty6R7gA
Big brother are inclusiv ochiul maro indreptat spre noi!
Io.s mai rusinos din fire si nu vreau sa ma stie lumea pe net, asa ca tin inchise toate metodele astea de urmarire: google plus, google now, locatia, raportarile automate, cookie.uri cat se poate de putine, etc. Doar gmailul e cu numele real.
Ei, deunazi am primit un email cu niste zboruri de avion, cu un pdf atasat. A doua zi, cu zborul, google nu s.a putut abtine sa nu.mi trimita vreo cateva carduri pe telefon (unde nu deschisesem si actualizasem emailul) prin google now (desi inchis, ca mai toate serviciile google, pe tel), sa.mi aminteasca ora zborului, vremea la destinatie, traficul, rute alternative, etc. Practic citise tot ce scria in email si documentele atasate, si a considerat ca e bine sa se activeze, desi zacea nefolosit de 2 ani. M.am cam cacat oe mine, dar n.am stiu daca de impresionat sau de frica.
tu vrei privacy 100% si folosesti un serviciu gratuit ? (chiar crezi ca gugle are vreo rusine in ati citi emailurile stocate pe serverele lor ?)
in rest, oricand folosesti google / feisbuc lasi niste urme, niste preferinte, niste setari care sunt stocate / analizate si sunt filtre pentru urmatoarele reclame pe care le vei vedea date viitoare cand vei deschide gmail / fb
stai linistit, nu esti paranoia, dar nici super smart ;)
Imi place cum vad ca lumea incearca tot felul de „smecherii” ca sa se „fereasca” de google.
Ca analogie, ei, incearca sa-si schimbe numarul de telefon desi suna la acelasi prieten si ii spun lucruri despre ei.
Pe orice browser, pe orice sistem de operare, daca folosesti motorul de cautare de la google, iti va inregistra IP-ul extern si vei primi reclame conform cautarilor tale.
Ba chiar de nu folosesti motorul de cautare, el isi va lua date din miliardele de site-uri existente, pe care le folosesti.
Vrei privacy 100%, nu conecta PC-ul la internet, alta varianta nu exista.
Google e peste tot, fie ca vrei, fie ca nu vrei.
Sa-ti inchizi contul de facebook, youtube, etc. este o prostie, datele nu se sterg si nici nu ai cum sa-i obligi sa le stearga.
Calmati-va si orientati-va catre lucruri constructive, invatati cum sa creati voi software fara target, altfel dati-va cheile, nevestele, copii lui Google sa le faca ce vrea el cu ei.
Toti suntem ipocriti si prosti, doar ca depinde din ce punct de vedere.
Contul de fb se poate inchide si datele se pierd. Poti sa ceri si ca Google sa.ti stearga conturile si toate informstiile despre tine, si daca esti suficient de insistent reusesti.
P.S.
Mi.a crescut o tara orgoliul cand mi.am amintit ca feelingul asta, al „filter bubble” il am de ceva timp de cand tot incerc sa inchid serviciile astea, ale lui google in mod special, care te citesc in fiecare moment incercand sa te bage in vreun target.
La modul autentic am avut de mai multe ori senzatia ca, incercat sa.mi pastrez obsesiile pt mine, si impiedicand browserul si telefonul sa imi inregistreze obiceiurile pe net, las loc, pe langa reclamele la viagra si chat.rooms, la niste informatie care chiar m.ar fi putut interesa.
Uite ca nu mi.am pierdut instinctele de tot…
Pai stai ca te contrazici singur. In prima parte zici ca prostul e o resursa naturala ce trebuie manipulata in interesul tau iar mai incolo zici „stai, bă, șarlatane, că păcălești oameni proști și tragi lumea în jos!”. Adica cum, prostul e bun de manipulat doar cand o faci tu? Cand o fac altii aia sunt sarlatani?
Daca voi credeti ca de abia acum, cu acesti emojii, ne categorizeaza facebook, gresiti grav.
Problema nu este facebook. Facebook este o firma capitalista care vrea sa faca bani. Problema este consumatorul. consumatorul cumpara acei magneti ‘anti cancer’. Nu tii baga nimeni pe gat. Cu alte cuvinte de la conceptia facebookului a fost intentia de a culege informatii (data mining) depsre utilizatori, si ei DEJA au multe detalii despre toti utilizatorii lor, si probabil tot felul de profile psihologice, preferinte de produse, ideologie religioasa, etc de la noi.
Singura solutie este o solutie probabil placuta de Cioran, sinuciderea e-sociala, adica sa iti inchizi profilul de pe facebook. E, acum se simte cum pentru multi asta este considerata o imposibilitate. Adevarul este ca facebookul a devenit o noua moda de comunicare, si care da dependenta.
Deci ai facut sex numai cu una buna… nasol.