Singura dietă care salvează planeta (sigur nu e aia vegană)

Urăsc veganii. Sau vegetarienii. Depinde cum își zic. Haideți să ajungem la un consens și să le zicem ierbivore. Urăsc cum ierbivorele țin tot timpul să ne reamintească că sunt ierbivore. Pun comicsuri cu ierbivore pe facebook și anunță cu orice ocazie  preferințele lor culinare.

„Vrei friptură?”

„Nu, că sunt ierbivoră”

E direct acolo: explicația necerută. Oamenii normali nu țin să spună de ce nu vor ceva și ce mănâncă la modul general când refuză. Eu nu mănânc salată de vinete. Dacă îmi oferă cineva, zic „Nu, mulțumesc”, nu zic „Nu, mulțumesc sunt șaormo-fripturist și nu consum legume care nu au fost măcar în preajma unei bucăți de carne”. Pentru că nu vreau să fac totul chiar despre mine.

542e5adefc80cb89e16cb89a02ece077a61082fcd892050c9d584779778bf663

 

Haideți totuși să analizăm care ar fi motivele pentru care cineva s-ar face ierbivor și să le demontăm pe rând:

 

1.Pentru că e sănătos

Ierbivorele au impresia că regimul lor de viață e super sănătos. Că au descoperit  secretul dietei perfecte pentru organism, și ăla nu conține carne. Asta e o tâmpenie sinistră. Omul mănâncă carne de sute de mii de ani. Vânătoarea a fost prima activitate de gândire complicată la care omul a avut nevoie de comunicare cu restul haitei de troglodiți. Am evoluat din cauza alergatului după căprioare în gașcă organizată și corpurile noastre au evoluat la rândul lor mâncând carne. Sigur, a fost o perioadă în care strămoșul nostru comun mânca doar bălării. Dar era cam maimuță. Trăia în copac. De-aia mânca numai bălării, nu că descoperise secretul nemuririi. Avem și un strămoș care era pește și respira apă. Poate secretul nemuririi e să respirăm apă? Copii! Încercați chiar acum!

Nu există secrete ascunse ale corpului uman. Moduri de funcționare superioare pe care le știu doar inițiații. Nu există un mod secret de a-ți întoarce genunchii invers să mergi mai repede, nici o dietă secretă care te menține super sănătos, nici un mod mai eficient de a te căca decât pe cur.

Da, ai putea zice că un vegetarian mănâncă mai sănătos decât un grătărist, dar asta doar din cauză că grătăristul face exces. Nu e dieta vegetarianului sănătoasă, e aia a grătăristului super belită. Grăsimile animale nu sunt rele. Proteinele animale nu sunt rele. Corpul nostru le asimilează beton și e făcut să facă asta. Problema constă doar în exces. Toate chestiile în exces dăunează: sare, zahăr, alcool, labă, practic nu există nici un lucru bun pe care dacă-l faci prea mult să nu fie rău. Până și respiratul. Respiri foarte repede, nu apucă să se oxigeneze creierul și leșini ca proasta la un atac de panică. Cum absolut tot, DAR ABSOLUT TOT dăunează în exces, e stupid să tai niște chestii din viața ta doar din cauză că unii oameni proști abuzează de ele. Iar E-urile și organismele modificate genetic sperie doar ignoranți. Ăia care în secolul trecut țipau că becul e lucrarea Satanei acum țipă că de la organisme modificate genetic faci cancer. Fiecare secol cu proștii lui.

Dacă nu faci exces de căcaturile pe care le arunci sub nas și faci niște mișcare, o să fii mai sănătos ca orice vegan palid din istoria veganilor palizi.

2. Pentru că nu e frumos să omori animale

Există oameni care devin ierbivore pentru că e crud față de animale să le omori și să le mănânci. Acei oameni sunt idioți și au inteligența emoțională a unui copil de 12 ani. Toată viața se mănâncă între ea de când a apărut, de la cea mai mică amibă până la cel mai gras elefant. E biomasă. Se transformă prin mâncat în altă biomasă (+căcat, care și el la rândul lui). Cine pula mea te crezi tu să spui brusc acum că nu e OK ca viața să se omoare între ea, când e în natura ei? Cât căcat de important să te crezi? Crezi că dacă nu mai mănânci tu vaci, lucrurile n-o să se tot mănânce între ele? Vai, suferă, vai suferință!

Normal că suferă. E nasol să fii omorât și mâncat. Subiectiv. Dar obiectiv e absolut normal, banal și comun. Așa funcționează natura, ce n-ai înțeles?

1-lola-lollipop-petting-zoo-vegetarian-comics

Și mai sunt și ăia care au inteligența emoțională a unui copil de 9 ani și cred că spre exemplu e ok să mănânci pește, că e mai bulbucat, urât și prost, dar nu e ok cu văcuțe și porcușori că au ochi simpatici și seamănă mai mult cu omul decât peștele.

Ok, așa e, și unde e pragul? Că în natură nu există o linie mare, de aici în sus sunt animale simpatice, de aici în jos sunt omorâbile că nu seamănă cu omul. Dacă ai lua tot regnul animal și ai face o dungă între ce e OK să omori și ce e prea simpatic și cu simțuri să omori, dunga aia, oriunde ai trage-o, ar cădea între două animale aproximativ similare. Pentru că sunt foarte foarte foarte multe și seamănă destul de bine pe regn așa în jos.

Deci crezi că ești directorul universului și că faci în capul tău alte reguli decât ălea stabilite de când lumea și pământul? Sau vrei să îți faci alt set de reguli într-o bulă a ta, și să te prefaci că așa ar trebui să funcționeze toate lucrurile, ca în bula ta mică? Că omori un vierme, un pește, o găină, o vacă, un delfin gravid, chiar nu contează. Tot curentul ăsta moralist cu animalele pornește de la premiza infantilă că cu cât ceva e mai asemănător omului, cu atât e mai protejabil. Și de la obiceiul infantil de a personifica lucrurile asemănătoare omului și a-și imagina că au trăsături umane. Că animalele au speranțe și așteptări de la viață. Sigur, cu toții ar trebui să avem o linie de la care în sus nu simțim că am putea omorî un animal, pentru că e prea asemănător cu noi. Cu cât ești mai copil la minte, cu atât e mai jos. Dacă dezmembrezi o păpușă în fața unui copil, plânge. Că simte că păpușa aia era ca el. Dar e distractiv. Vă recomand să o faceți. La un om matur linia e mult mai sus.

Spre exemplu, eu nu aș putea să omor nici un animal care poate fi dresat să meargă pe bicicletă. De acolo în jos sunt super OK, dacă e necesar.

7657

 

3. Ca să salveze planeta

S-a umplut lumea de hipsteri care plănuiesc să salveze planeta. Nu o să turui, că a zis și Carlin bine.

Știm cu toții că vacile se bășesc și găuresc stratul de ozon și încălzire globală blablabla nașpa pentru mediu. Dar ghici ce, foarte multe chestii sunt nașpa pentru mediu. Multe plante sunt mai nașpa pentru mediu decât chestii animale. Salata verde, spre exemplu, strică mai tare mediul, pe calorie, decât carnea de porc. Nu e așa alb-negru: crescut plante – bine, crescut animale – rău.

Dar orice ai mânca are impact asupra mediului. Fiecare om, prin consumul pe care-l face, strică mai mult sau mai puțin planeta. Fie că mănânci plante sau animale, mâncatul tău strică planeta.

Există o singură dietă însă care iese din ecuație:

SINGURA DIETĂ CARE SALVEAZĂ PLANETA

Vrei să ai o dietă cu care să te lauzi pe bună dreptate prietenilor tăi? Una care realmente curăță planeta? Una care aduce resurse în loc să consume? Există o singură soluție! Gândește-te! Atât ierbivorul cât și omul normal consumă resurse. Dar dacă îi mănânci, în loc să consumi resurse, consumi un consumator de resurse! Tehnic pentru fiecare om mâncat, planeta devine un loc mai curat.

Da, prieteni, m-ați auzit bine! Singura dietă nobilă, care salvează planeta, singura dietă cu care mă poți impresiona să pot spune „faci un lucru bun pentru noi toți, domnule!” și să îmi scot pălăria din cap e dieta canibală. Canibali de pretutindeni, voi sunteți adevărații eroi! Voi ar trebui să puneți poze pe Facebook cu ”sunt canibal și mândru”, nu veganii.

Cannibalism-Tanna-Charles-Gordon-Frazer

***

Comentarii (179)

 • liviu spune:

  baga-mi-as pula ca ai pus urs pe bicicleta si nu am citit ca am ras la urs pe bicicleta

  • Mihai spune:

   Baga-mi-as pula ca ai pus comment cu urs pe bicicleta si nu am citit ca am ras la commentul cu urs pe bicicleta

   • m spune:

    Baga-m… las’o balta

 • Radu S spune:

  In plus, canibalismul mai are un avantaj. Dublu chiar! Reduce simultan suprapopulatia si foametea :)

  • Jos_cenzura spune:

   Ideile astea malthusiene cum că creșterea populației ar dăuna lumii au fost demontate de mult. Așa că mai degrabă ar trebui să mâncăm canibali – să salvăm victimele lor de la moarte și să le dăm șansa să se reproducă.

   • Ilie Pandemie spune:

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/MalthusworldpopBEST.jpg

    Uita-te la chart-ul asta. Malthus nu putea sa faca un clacul calumea in anii 1800 legat de cat ar creste populatia si cat ar putea tine pamantul. Dar un lucru e clar – spatiul e limitat si populatia e in continua crestere. Bine ca au fost ideile alea demontate de mult ca tu sa-ti poti pune linistit creierul in borcan.

    • Dragos Petria spune:

     Hopa, ca populatia e in continua crestere doar in tarile in dezvoltare. In tarile civilizate, rata de fertilitate a scazut de mult timp sub nivelul la care se mentine o populatie si cultura.

     Da, stiu, tarile in dezvoltare sunt undeva la 70% din populatie. Da, insa au crestere economica. Saracia si subdezvoltarea (chestiile alea care statistic determina natalitatea exploziva) se afla la cel mai mic nivel din istoria omenirii. Practic, viitorul e undeva intre linia aia verde si cea galbena din graficul tau neo-malthusian.

     Si daca ajungem la 20 de miliarde de oameni pana la tipping point, tot am incapea toti in China lejer, daca am avea densitate asemanatoare vestului Europei.

    • Jos_cenzura spune:

     Cum se face ca acum cele 7 miliarde de oameni o duc mult mai bine și produc mult mai multă mâncare pe cap de locuitor decât acum 100-200 de ani când populația era mult mai mică? Malthusienii trăiesc cu impresia ca lumea e statică, ca tehnica nu avansează odată cu creșterea populației. Dar cu cât sunt mai mulți oameni, cu atâta își pun mințile la contribuție și găsesc soluții din ce în ce mai eficiente pentru supraviețuire. Creșterea vertiginoasa a populației și a densității de populație a dus la un nivel de trai mult mai ridicat decât înainte. Și nu prea mai moare lumea de foame, ci dimpotrivă, acum ne luptăm cu obezitatea.

     • Bula N Escu spune:

      Paradoxul este ca occidentul se confrunta cu epidemii de obezitate, iar Africa cu cele de foamete.
      Se face ca traim pe moment mai bine, cu niste costuri uriase la nivel planetar. Si se face pt ca inca exista Africa care echilibreaza balanta consumului. Exista calcule care spun ca planeta n.ar putea sustine mai mult de 5 miliarde cu consumul occidentalilor si maxim 20 mld cu cel al africanilor.
      Intr.adevar, treaba cu evolutia tehnolgica e la fel cu cea a petrolului. Il extragem din ce in ce mai eficient si din surse variate, decat acum 30 de ani. Dar asta nu tine la nesfarsit. Sa speram ca pana ne atingem limitele astea supravietuieste planeta sau gasim alta noua.

  • liliana spune:

   vrei sa ma mananci ?..am putin peste normal grasime..in rest carne bio..deoarece caut peste tot si folosesc cat se poate producte naturiste…dar sincer..: esti un imbecil sa gandesti ca poti manca carne de om…esti INUMAN…punct.! imi plac glumele..dar cand descopar asemenea grosolanii…imi provoca greata…de ce ?…pt ca tu esti fratele meu pamantean….noi toti oamenii suntem frati pe aceasta planeta….si nu ne este permis de CREATOR sa ne mancam uni pe altii ci sa NE IUBIM..si prin aceasta iubire vesnica si neconditionata…sufletele noastre vor inflori in semn de GLORIE PAMANTULUI….!!!

   • muri spune:

    Ai dreptate, ăsta e un imbecil limitat.

 • Jane Făe spune:

  Centaure, ești în urmă. Cea mai nouă și trendi bășină sunt rău veganii.

  • Nicu Cherpedel spune:

   ANDREEA RAICU E RAUVEGANA. NUMA SALAM I-AS DA SA MANANCE

 • Ano spune:

  Pe cand un articol absolut similar despre atei?

  • anon spune:

   Poate ar trebui despre credinciosi. Ateii sunt mai cu capul pe umeri si nu se inchina la o balega daca apare arsenie boca pe ea.

   • ano spune:

    foarte fals. ateii sunt oribil de enervanti, mult mai enervanti ca credinciosii. ateii, tin neaparat sa iti spuna cat de prost esti tu si cat de destept sunt ei pentru ei stiu „calea justa” si tu nu.

    asta ii face enervanti.

    • Dante spune:

     Hai ma, serios? iti zic ateii cat esti de curva ca te futi inainte de casatorie? cat de pacatos esti fiindca nu vii la biserica la ortodoxi/penticalosi/batatori in usa? sau ca te-ai dus la biserica celorlalti? incearca ateii sa-ti reduca drepturile civile?

     Da, aia care simt nevoia neaparat sa-si impuna punctul de vedere pe tine, un crestin care in mod clar nu si-l impune pe altii, da, sunt foarte enervanti, dar daca sunt mai enervanti decat crestinii pentru tine, mi-e clar ca tu nu stii sa cuantifici problemele din viata ta.

     • Ilie Pandemie spune:

      Poate traiesc eu intr-o bula, dar n-am mai auzit sa ma faca vreun crestin pacatos sau sa-mi reduca drepturile civile (situatia casatoriei homosexualilor e un mozaic mult mai complex decat se incearca a fi pictat, dpdv legislativ casatoria e gandita pentru drepturile copilului, mostenire etc. dar homosexualii nu au fost multumiti doar cu cununie civila, ei vor sa forteze popii sa faca si ritualul religios si nu stiu pe ce planeta e ok sa fortezi pe oricine sa iti faca un ritual religios daca el nu vrea). Ce prezinti tu, si anume crestinul enervant, care te fute la icre, nu prea exista in Romania. L-am vazut prin State, dar la noi e practic inexistent, pentru ca lumea isi cam tine credinta pentru ea. Si aici ma refer la omul de rand, nu la angajatul BOR.

      In schimb am vazut atei care fac spagatul pe doua camioane ca vai ce au descoperit ei adevarul absolut si cum toti ceilalti sunt niste luzari prosti si asta chiar e enervant. Si ca disclaimer nici eu nu cred in niciun mumbo jumbo dar nici nu simt nevoia sa ma dau cu coaiele de tastatura ca vai ce luminat sunt eu.

     • Radu Post author spune:

      da’ cum ar fi de dreptul de a-ti vizita nevasta la spital, pe patul de moarte? sau dreptul de a mosteni locuinta comuna, daca moare? adica nu inteleg de ce ar vrea un homosexual drepturile astea doua de bun simt pe care un heterosexual le are implicit.

     • Diana spune:

      Da, iti spun si ateii. Si ca esti curva, si ca esti gheu si ca ar trebui sa dispara 95% din populatie pentru regenerarea planetei :))) Dar mai ales ca esti curva. Si pentru ca sunt atei, mai spun si ca au dreptul sa te faca curva pentru ca nu o fac in numele Domnului, ci al umanitatii.
      Dreptul de a te numi curva, ar trebui sa fie personal.

    • Loko spune:

     Cred ca de fapt te enerveaza adevarul, sic!

     • ina spune:

      hahha vai ce ,am ras
      in concluzie ,tu scriitorule mancat0r de carne de 2 bani ,cred ca esti ofticos ,daaa si ciuda e sora cu prostia ,
      well < daca maninci carne nu e bine ,daca maninci buruieni nu e bine ,daca nu manianci de loc iar nu e bine ! eu spun ca fiecare sa manaince ce vrea si nu mai scrieti aberatii pe seama veganilor ,care au un meniu complect , Cati carnivori maninca la zi < nuci ,in,canepa ,linte ,fructe ,o salata !! sunteti atat de ridicoli !

    • sss spune:

     pai poate chiar esti prost, ano. pentru un ateu nu exista o „cale justa”

     cea mai buna atitudine pe care am descoperit-o pana acum este urmatoarea: cand am in fatza un credincios, sunt ateu, cand am in fatza un ateu, sunt agnostic…

     • ano spune:

      draga cretinule.

      prin „calea justa” am vrut sa exprim ceea ce fiecare inauntru lui stie ca este adevarat. E o chestie personala.

  • Yep spune:

   Are deja unul „urăsc ateii”

 • Cristian spune:

  M-am amuzat tare la citirea articolului, cu toata ca valoarea lui stiintifica este 0, plagiatura ordinara, dar ai venit totusi cu niste expresii amuzante :)) . Gresesti ca bagi toti vegetarienii in aceeasi oala, La fel pot spune ca esti prost pt ca esti umorist, pt ca stiu pe unu care e umorist si e tare prost.

 • nimenialtul spune:

  ori nu intelegi ori esti prea lenes sa citesti tot :

  ” Realistically, no vegetarian is going to replace each pork calorie with a lettuce calorie. Citing this data point alone ignores the researchers’ finding that kale, broccoli, rice, potatoes, spinach and wheat (just to name a few) all rank lower than pork in terms of GHG. ”

  Faptul ca salata nu e plina de calorii este evident pentru orice vegeterian sau non-retard

  • Dante spune:

   Coaie, ai ratat punctul facut ca un stormtrooper campion.
   „One person might not consume more than one head of lettuce a week. But the fact is that it takes thousands of acres under cultivation every day of the year to produce enough lettuce to feed America’s salad habit. That level of production has an impact, and that impact is not that much different from raising meat.

   If you’ve been telling yourself that your habit of eating more salad or cooked vegetables is better for the planet, you misunderstand the problem entirely.”

   Cu alte cuvinte, mai manca niste carne, creierul tau deja duce lipsa de carbohidratii care ar trebui sa intre in el.

   • Melc spune:

    Carnea e proteina… poate vrei sa le dai niste barabule pe post de carbohidrati.

   • anon spune:

    ha, joke’s on you, carnea nu are carbohidrati, doar proteine si grasimi!

  • Radu Post author spune:

   am citit pana la capat. de-aia am dat share la articolul ala care e echidistant si spune ca depinde de ce planta cresti, ca nu toate-s super eco.

   • nimenialtul spune:

    Ai scos din context si ai lasat un exemplu de leguma care sa iti satisfaca ipoteza si afirmatile inflamatorii. Nu este relevant ca 10% din ierburi si legume sunt mai ineficiente din punct de vedere al emisiilor CO2 decat carne. Este relevant ca 90% sunt mai eficiente.
    Nu stiu pe absolut nimeni care sa manance salate numai cu salata (Lettuce). Variind si excluzand carnea, un dieta vegetariana are mai putin GHG impact
    http://shrinkthatfootprint.com/food-carbon-footprint-diet

    @Dante, creierul nu contine si nu pastreaza carbohidrati. Tu probabil ai doza zilnica in buci si de acolo crezi ca esti mai destept mancand carne.

 • vasea spune:

  vrei sa fii cu adevarat ierbivor? fa-ti operatie si muta-ti ochii in latelarul craniului sa arati ca tu nu mai ai trasaturi de vanator ci de ierbivor cu vedere la 360 de grade

 • Ilie Pandemie spune:

  Tot o chestie de a fi facut un pic de research inainte de a varsa deseurile intracraniene intr-un blog – Star Wars nu e SF. E un fel de Fantasy. Se apropie mai mult de Lord of the Rings decat de Star Trek. Pentru ca nu ti se da nicio explicatie stiintifica pentru nimic, e doar magie in spatiu, atata tot. E ca si cum ai spune ca Warhammer 40k e SF.

 • adeline spune:

  Mi-a luat ceva timp sa-mi dau seama ca cei din ultima poza nu faceau sex. Oricum..cred ca ar fi o pozitie interesanta,

 • gabriel vegetarianul spune:

  te enerveaza vegetarienii care se declara, nu vegetarienii. Te enerveaza vegetarienii care zic altora ce sa manance, nu vegetarienii. Eu sunt vegetarian (ca in situatia data ori ma declar ori tac, dar daca tac nu pot sa te contrazic si vreau sa te contrazic) si nu zic altora ce sa manance. DACA ma intreaba ii zic de ce aleg sa mananc asa, la fel daca ma intreaba ii zic de ce prefer o cafenea fata de alta ii zic, fara sa ii sugerez tuturor pe planeta sa bea cafea unde beau eu. Sunt de acord cu tine, oamenii care se declara neintrebat sunt enervanti dar cel mai probabil oamenii astia se declarau tot feluri si inainte sa devine vegetarieni. Oamenii astia sunt de cacat si intamplator unii si vegetarieni. La punctul 1 ai dreptate, mancam carne de foarte mult timp si ne-a ajutat sa supravietuim, nu sa ne dezvoltam. Inteligenta noastra ne-a ajutat sa evoluam, atunci cand ne-am dat seama ca nu suntem puternici dar animalele sunt asa ca am pus pe spatele lor ce era de carat. Asta e baza evolutiei noastre, carnea a fost foarte mult timp singura noastra solutie de supravietuire in conditiile de cacat, care in ziua de azi nu mai exista. In conditii dure si carnea a fost un aliment dur care ne ajuta sa dregem dar ne consuma mult mai repede organismul. Asta se stie tocmai pentru ca nu e un secret cum functioneaza corpul nostru. Astazi pur si simplu nu avem nevoie sa obosim atat de tare corpul nostru si sa scadem speranta de viata doar pentru ca asa mancau si stramosii nostri. Acum doua sute de ani omul nu se spala decat foarte rar, si dormeau cate 4 ore, de doua ori pe zi,daca tot tinem asa mult la traditii, tot ce facem azi e un show off fata de radacinile noastre. Ne dam mare ca avem incalzire in casa, ce generatie aroganta.

  2. da, nu cred ca e frumos sa omori animale :) de acord ca asta face toata natura, dar tocmai constiinta ne-a scos pe noi oameni din fluxul firesc a naturii. Plus ca acum avem si youtube unde vezi porci indragiti de mic si vezi ca se comporta ca niste caini, se bucura cand mangai capul lor si da din coada cand vede stapanul. Constiinta mea de 9 ani, de copil prost, imi spune bai, nu-i taia capul beitului animal ca o sa plang ! Aici zicea ca ne credem dumnezeu? Cred ca e destul de clar ca toata omenirea se crede dumnezeu :) Evolutia noastra ne-a permis sa ne pese de cate un porc si daca iti zic, bai, nu-l omora eu tre sa ma simt prost ca asa a facut si bunicul meu, ce ma bag?? Pur si simplu, nu mai e nevoie de masacru. Era in trecut dar era facut mult mai ok. Acum majoritatea graului produs in lume e mancarea animalelor, cand o gramada de oameni moare de foame deci clar nu mai e sustenabil ceva ce a fost sustenabil in vrema stramosiilor. Referinta la trecut nu mai are sens. Chiar nu mi-e rusines ca devin sensibil cand vad un porc urland de durere, cu un cutit in gat. Omul in afara de constiinta are si empatie, si uite ca sunt empatic si cu animalele, nu doar cu oamenii si cred ca sentimentul e destul de autentic pentru ca e clar ca nu e ceva ce vine din cultura mea, unde vegetarianismul e foarte rar. INCA ! dar va veni vremea cand nu o sa mai fie cool sa tai capul animalelor. Ca in tarile scandinave sau in Japonia. Pana atunci lasa-ma in pace ca si eu te las. Si oricum, se intampla sa stiu ca mananci supa la plic, da-ti o palma peste obraz si nu te mai fute in corpul tau, in loc sa te enervezi aici, mai bine faci o mancarica.

  In rest scrii amuzant si e misto sa te urmaresc, asta e puterea retoricii, nu tre sa ai dreptate, daca te exprimi misto, cum nici o poveste nu trebuie sa fie adevarata, daca e distractiva pentru cei care asculta. Asta pentru ca sunt vegetarian

  • Ciuby spune:

   Mănânci câcat, că oamenii sunt inteligenți tocmai pentru că au băgat la maț carne și grăsime preparată termic. Gen la foc. Altfel te plimbai în continuare cu liana și-ți căutai partenera de păduchi. ;)

  • creca spune:

   nu sunt de acord…procesele chimice care se petrec in celulele organismului individului actual sunt aproape identice cu cele ale neandertalianului…practic, din punct de vedere somato-fiziologic n-am evoluat aproape de loc…celula neandertalianului este rezultatul rezistentei si adaptarii la mediu a milioane de ani de existenta vie…privind la scara universala, daca intre amiba si cimpanzeu e o distanta de 100 de ani, intre cimpanzeu si om au trecut citeva secunde…asadar, practic, inca NU AVEM TIMP sa vedem daca ceea ce mincam e bun sau rau.

  • sindi_cat spune:

   ” Inteligenta noastra ne-a ajutat sa evoluam, atunci cand ne-am dat seama ca nu suntem puternici dar animalele sunt asa ca am pus pe spatele lor ce era de carat” N-ai dreptate, citeste aici http://www.berkeley.edu/news/media/releases/99legacy/6-14-1999a.html

   ” Astazi pur si simplu nu avem nevoie sa obosim atat de tare corpul nostru si sa scadem speranta de viata doar pentru ca asa mancau si stramosii nostri.” Ai impresia cumva ca intreaga compozitie chimica a corpului nostru s-a schimbat in asa hal in ultimii 1500 de ani incat nu mai avem nevoie de carne?!?!? Cred ca ai tu nevoie de niste somon la gratar sau muschi de vita la tava ca sa intelegi nitica anatomie.

   „dar va veni vremea cand nu o sa mai fie cool sa tai capul animalelor. Ca in tarile scandinave sau in Japonia.” E cool sa tai capul unui animal?!? Sadicule! E necesar sa il sacrifici printr-un anumit mijloc, nu e cool sa faci asta. Cat despre faptul ca in Japonia nu se mai omoara animale, ia d-aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Kobe_beef.

   Vegetarianule!

   • gabriel vegetarianul spune:

    Am fost inteles gresit:

    – Meat eating was essential, de acod, dar nu mai e. Si petrolul a fost esential in era industriala, dar asta nu inseamna ca o sa fie mereu. Trebuie sa traim in cel mai eficient mod posibil, ca altfel de ce mai evoluam? Si atunci, daca cresterea vacilor nu mai e sustenabil, nu o mai facem ca suntem destepti. Asa cum nu mai aprindem focul cu frecarea unui bat si o piatra ci aprindem centrala, de ce sa nu ne permitem si luxul sa nu mai taiem capul animalelor. Sunt de acord DECI ca a fost necesar sa consumam carne, acum cred ca avem luxul sa alegem sa nu, ceea ce inseamna ca nu mai este NECESAR. Asa ma gandesc eu.

    – Eu nu zic ca s-a schimbat compozitia, zic doar cum corpul nostru lucreaza in full steam cu digerarea carnii vs functionare relaxata cu digerarea ciupercilor. Pot sa compar cu bateria laptopului. Daca citesc un document de text, nu consuma mult, daca stau pe skype, se termina mai repede bateria. Face treaba dar CONSUMA MAI MULT!! Fiindca daca nu mor din prima de la ceva nu inseamna ca e ok. Cum ar fi exemplul cu gluten de ex. Toti oamenii au alergie scazuta de gluten, care arde colonul, dar mancand grau (paine) non-stop, corpul nostru face fata. NU II E BINE, DOAR FACE FATA. Asta incerc eu sa zic.
    http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/526S.long
    citat din articol „conclusion: Current prospective cohort data from adults in North America and Europe raise the possibility that a lifestyle pattern that includes a very low meat intake is associated with greater longevity.”

    – on Japan, Okinawa: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/jun/19/japanese-diet-live-to-100

    Omnivorule !

    • sindi_cat spune:

     Studiile citate de tine par corecte si nu pot sa le contrazic. Nu ma indoiesc de faptul ca o dieta care include constant legume si fructe este mult mai buna pentru organism decat una bazata aproape exclusiv pe friptura, salam si toba. Problema era ca tu ai spus ca inteligenta noastra e cea care ne-a ajutat sa ne dezvoltam, cand consumul de proteina animala a facut acest lucru, asa ne-am „facut creierul mare” :). Evident, cu ajutorul ADN-ului nostru.
     Tu mai spui ca „da, nu cred ca e frumos sa omori animale :) de acord ca asta face toata natura, dar tocmai constiinta ne-a scos pe noi oameni din fluxul firesc a naturii”. Mananci peste? Daca da, esti ipocrit. Daca nu, esti om de cuvant, dar in acelasi tiimp esti un vegetarian 100%, ceea ce nu cred ca e bine pentru sanatatea ta. Pestele este una dintre cele mai valoroase surse de carne sanatoasa, chiar si in articolul citat de tine se spune asta, asa ca vegetarienii extremisti nu fac deloc bine.
     Ideea e ca echilibrul este cea mai buna solutie, ca si daca mananci numai peste nu e ok.

     PS: sunt omnivor si sunt mandru de asta! :P

    • Melc spune:

     Ioooi, acum realizez ca habar nu ai despre ce vorbesti. Okinawa, insula de Sud a Japoniei e recunoscuta pentru carnea de porc, in sensul ca te duci si vezi capete de porc la macelarie ce urmeaza a fi cumparate si gatite in diferite feluri. Intr-adevar, japonezii nu mancau carne acu cateva sute de ani dar stii de ce? Hai ca-ti zic eu ca cine stie pe unde mai citesti iar prostii si ramai dezinformat. Carnea pe vremea aia era considerata o delicatesa si doar imparatii isi permiteau sa o manance, cei saraci traiau cu peste si orez. Ai auzit cumva de shabu-shabu? Da un google rapid.
     Vegetarian dezinformat.

 • gicu spune:

  Ierbivor, da stiu, suna amuzant si merge bine pentru a-i ridiculiza pe cei cu o astfel de dieta dar totusi nu-i un nume potrivit pentru ca noi mancam si fructe, nuci, seminte etc.
  Comparatiile cu omul preistoric mi se par inutile, atunci oamenii erau nevoiti sa manance carne pentru ca nu aveau acces la nutrienti din alte surse. Pana acum cateva sute de ani oamenii din Europa nu aveau nici macar cartofi, porumb, fasole sau rosii. Acum am evoluat, gasim la 10 minute de casa produse vegetale originare din Asia, America, Africa si astfel produsele animale pot fi complet eliminate din dieta, fara nicio consecinta negativa.
  Cu excesele posibil sa ai dreptate doar ca nu cunosc niciun vegetarian obez, aparent dieta omnivora favorizeaza excesele in timp ce cea vegetariana, nu.
  Dar eu nu fac propagranda pro-vegana, daca intr-un an 7 miliarde de oameni ar trece la dieta vegana am belit-o ca nu avem suficient teren arabil. Asa ca las pulimea in pace sa manance shaorma, carne recuperata mecanic sub forma de crenwursti, salamuri, burgeri sau ceafa de porc si sa crape linistiti de colesterol, cancer, infarct, atac cerebral. Evolutia speciilor prin selectie naturala merge inainte! Sa va fie de bine friptura, primitivilor!

  • ion spune:

   Era imposibil sa nu apara si o rumegatoare sa ne zica ca suntem primitivi. Ce noroc pe capul nostru ca gasim nap de tibet la parter in Profi.

  • gigi spune:

   Stai calm, pentru ca sunt destui care au mancat vegan si au facut sport dar s-au curatat de cancer. Exista literatura de specialitate , dar nu SF !
   In alta ordine de idei , de ce crezi ca omul are canini in dentitie !?
   Vegetalele sunt pline de pesticide si alte substante chimice cancerigene, doar daca iti cultivi tu in balcon sau la tara ce trebuie.
   Noi am avut dintodeauna o hranire omnivora deci langa o friptura in sange bagi si o salata.
   Nici veganii absoluti si nici carnivorii absoluti nu detin adevarul ci sunt doar extreme idioate ale omului modern .

  • sindi_cat spune:

   …iar voi puteti crapa de boli imuno-deficiente sau anemii, nu?

  • yam spune:

   da mie imi place carnea

  • Melc spune:

   Daca bagi carbohidrati cu salatica, cartofiori cu paste si rucola ai sa vezi cat de obez ajungi tu, Gicutule.
   Vegetarian/vegan nu inseamna a manca doar iarba (ca asa ne-am duce toti in Amsterdam) ci inseamna fibre + carbohidrati si putine grasimi. Dar cum iarba nu tine de foame si romanu moare dupa cartofi, raportul carbohidrati- fibre lasa de dorit.

   Sa-ti fie de bine stratul de grasime si muschii inexistenti Gicutule :) .

  • downtoearth spune:

   Mancamproduse vegetale din africa america fara nici un impact negativ?!? Esti real? :-D carbon footprint spune ceva?

  • petronel spune:

   „Dar eu nu fac propagranda pro-vegana, daca intr-un an 7 miliarde de oameni ar trece la dieta vegana am belit-o ca nu avem suficient teren arabil.”
   Ai cam gandit-o cu picioarele pe asta ca o calorie de carne consuma mult mai mult teren arabil decat o calorie de planta. Gen trebuie sa cresti planta, sa o dai animalului sa o manance, apoi sa mananci animalul. Nu iti trebuie multa minte sa iti dai seama ca o mare parte din calorii se pierde in acest proces si ca e mult mai practic sa mananci direct planta.

  • dilu spune:

   Stiu eu doi vegetarieni obezi.
   Deci argumentatia ta e nula. Pam-pam!
   Sa spui ca nu exista vegetarieni obezi e la fel de stupid cu a spune ca nu exista omnivori cu greutate normala sau slabanogi.
   Si șoc, exista si vegetarieni cu cancer, si vegetarieni cu atac cerebral.

 • Cur Marunt spune:

  Daca o proastă mănâncă numai bălării tot anul, dar de 3ori pe săptămână suge pula. Se mai poate numi vegana când pune carne in gură.

  • Dezaxatu spune:

   Cur marunt, ce gluma marunta si copiata ai facut!

   • Cur Marunt spune:

    Sincronicitate ? Iti spune ceva?

  • Vadim Sudor spune:

   Nu, in acel caz nu se mai cheamă vegan ci vagin.

  • guzganu spune:

   Coae cre ca ti tremurau bucile când ai scris o p asta..

   • Cur Marunt spune:

    Guzgane, tu esti mă! !?? :))))

    • guzganu spune:

     Nu..Altu..

 • mijaret spune:

  un copil de 2 ani iti scoate calculatorul din priza tocmai cand terminasei de scris 100 de pagini din salam calator si nu le salvasei.
  tu de ce nu ti-l scoti singur? ca copiii fac asta de sute de mii de ani cu prelungitoarele.
  un om redus mintal si-o ia la laba non stop, facand exces. tu de ce nu faci asta? ca oamenii redusi mintal o fac de sute de mii de ani.
  un copil/om redus mintal aprinde o bricheta si da foc la o perdea si se uita razand la asta desi o sa moara 30 de oameni in bloc.
  tu de ce nu faci asa? ca ei o fac cu brichetele de sute de mii de ani
  pentru ca ai capacitatea sa stai, sa te gandesti si sa zici „ba in plm nu e normal sa fac asta”

  si delfinii violeaza orice, de la oameni la lesuri. tu de ce nu faci asta? doar de frica sa nu fii prins, de frica pedepsei?

  citeste o data, de 2 ori de 7 ori pana intelegi ce inseamna asta
  https://en.wikipedia.org/wiki/Double-slit_experiment

  poate o sa iti dai seama ca tot universul din jurul tau nu-i decat o simulare digitala scrisa de „cineva” si tu esti introdus aici.
  deci poate conteaza ce faci si poate ar trebui sa te gandesti mereu daca ce faci e ok sau nu.
  si realizezi si ca totul nu se termina cu moartea.

  apropos, sunt aproape un miliard de vegetarieni in lume si chestia asta e de mii de ani. de ce nu faci ca ei?

  • mijaret spune:

   ori scrii articolele astea numai pt a-i agita pe oameni ori esti foarte prost.
   ai mai scris faza cu gmo si ti s-a explicat si rasexplicat foarte logic si stiintific de ce e o prostie ce zici si de ce neil de grasse ala manipula cu buna stiinta. si totusi ai continuat pe aceeasi linie

  • Radu Post author spune:

   haha ce prost esti. scriu in text „excesele de orice tip fac rau”, tu imi dai niste exemple de excese ca si cum ar fi contraargumente. prostie masiva.

   • mijaret spune:

    prostie masiva e hatereala aia a lui carlin
    ce plm ma intereseaza ca pamantul isi revine intr-un milion de ani. eu vreau astia cativa ani cat mai traiesc sa vad paduri si biodiversitate, nu munti de deseuri. daca tu vrei invers, atunci lasa-ma sa te consider batut in cap
    tu de ce nu te caci in sufragerie? ca oricum blocul tau o sa fie mancat de natura peste o mie de ani.
    pentru ca nu vrei sa calce in cacat pizda aia pe care o aduci acasa in pula mea.

    si cat de cretin trebuie sa fii sa folosesti argumentul „pentru ca multi o fac de multa vreme inseamna ca e ok”
    coaie, multi fura, multi omoara, multi violeaza de multa vreme. e ok?
    hai sa ne aruncam toti gunoaiele pe marginea drumului ca multi o fac in romania de o gramada de timp, sigur TREBUIE sa facem toti asa.

    esti mult mai prost decat crezi, oricand e un moment bun sa te asezi si sa mai analizezi ce gandesti.

    • creca spune:

     „ce plm ma intereseaza ca pamintul isi revine intr-un milion de ani. eu vreau… bla bla…”
     pai tu nu-ntelegi ca in contextul asta tu esti NIMENI…ceea ce vrei tu nu conteaza ..esti o cantitate neglijabila, nu intri in nicio macroecuatie…si ceea ce este mai grav este faptul ca desi esti intru totul ignorat, tu iei asta ca pe ofensa adusa persoanei tale…apropo, uite, nici macar eu nu te cunosc.
     hahahahahaha!!!!

     • mijaret spune:

      despre ce vorbesti nepoate?
      carlin zice ca e arogant sa gandesti ca salvezi planeta pt ca planeta isi revine oricum intr-un miliard de ani, oricat de mult rau i-am face noi. dar este total pe langa subiect pt ca pe nimeni nu intereseaza cum va fi planeta peste un miliard de ani. pe mine ma intereseaza sa „salvez” starea planetei in urmatorii 50 de ani, cat poate ma mai bucur de ea.
      iar faza cu „in contextul asta esti un nimeni” este o eroare de logica – iluzia inutilitatii – sa faci ceva rau pentru ca „oricum cineva o s-o faca”. (ca si cu aruncatul gunoaielor in natura)

    • creca spune:

     n-ai inteles unchiule..in contextul lui carlin tu ai dreptate dar esti un nimeni…iluzia inutilitatii nu se incurca cu simpli indivizi…indivizii nitel mai isteti nu asteapta sa fie cuceriti de iluzia utilitatii..si se fac artisti.
     daca vrei iti mai explic cum de intentiile bune esti obligat sa te dezbraci la intrarea in oengeu.

    • ești prost spune:

     Ești prost coaie. Furatul, omorâtul și astea fac rău, cu toate că se fac de mii de ani. Dar mâncatul de carne nu face în pizda mă-tii, că încă trăim toți foarte sănătoși. Deci n-ai dreptate.

 • Cockwork Orange spune:

  Nu exista exces de laba. Au unii pielea de pe pula prea subtire si imaginatia slaba.

  • ion spune:

   Articolul asta a avut credibilitate pana la afirmatia ca exista conceptul de exces de labă ….

 • Cryssy spune:

  Sorry man dar punctul 3 este destul de real. Se consuma mai putina apa si mai putine resurse pt 1kg de proteina vegetala decat pt 1kg de proteina animala. Iar diferenta este semificativa. Imagineaza-ti cate kg de grau/orz sau de porumb manca un animal pt a pune 1kg de carne.
  Consumul asta de proteina animala combinata cu suprapopularea dau rezultate teribile pt natura planetei. Daca am fi vreo 500mil de locuitori probabil nu ar conta prea mult, dar cand trebuie sa cultivi 30% din suprafata uscata planetei din cauza ca ai de hranit 15 miliarde de oameni pur si simplu o sa pui biodiversitatea pe butuci.

  • CopilulPloii spune:

   Daca o luam kg de nutrienti per suprafata de pamant si resurse, insectele ar fi cele mai eficente

  • radu spune:

   Ba, esti bou!
   Rata de conversie din hrana in carne nu trebuie imaginata, e data de producatorii de pui de animale in functie de rasa si specie.
   La gaini, de exemplu, o gasesti tabelata.
   Si poate ajunge la 1 la 2 (kg carne per kg furaj).

   • Cryssy spune:

    eu am crescut intr-o familie unde cresteam 6-7 specii de animale pt hrana. plus ca mama mea a facut studii si lucreaza in domeniu. creste si tu si vezi ce animal gasesti tu care pune 1kg de masa in greutate la 2kg de hrana. poate puii indopati si cu medicamente? … habar n-am. dar in mod natural nu cresc asa tare.
    si consumul de apa nu il pui? animalul nu se satura cu apa din furaj, mai trebuie sa bea si el. deci consum mai mare si de apa dulce. din cauza la astea creste suprafata planetara folosita pt agricultura si apa consumata din rauri sau din izvoare subterane, consum de combustibil pt transport, etc. din cate am citit cei care au studiat domeniul zic ca consumul de resurse creste de 6 ori pt hrana animala fata de hrana vegetala.

 • tizul spune:
 • tizul spune:

  „Bai, ce nevasta buna am avut. Gusta daca nu ma crezi.”

 • Ionut spune:

  Un ierbivor ar trebui sa explice:

  Existenta caninilor
  De unde poti obtine calciu mancand doar iarba? Sau vitamine prebum b12 de ex sau omega3.
  Mancand soia creste nivelul estrogenului la barbati, d-asta cei mai multi vegani arata si se comporta ca niste femei nebatute la timp.

  85% din ierbivorii nord americani sunt femei si nu pt ca stil de viata sanatos (deh, nu te poti opume logicii), ci pt ca mila pt animale.

  O dieta echilibrata cu fibre si proteine animale este cheia unei vieti decente. Fara excese, alcool in draci si noroc ca odata cu 25 se mai taie fumul de tutun inhalat. Vor aprecia si fumatorii ca una e sa fumezi o tigara si alta e sa fumezi teoretic una si sa inhalezi in timpul asta fumul de la un pachet intreg.

   • Radu Post author spune:

    kek, ce prost esti iar. toate animalele alea au canini pentru aparare/atac sau impresionat partenerii. oamenii niciodata nu au folosit muscatura ca atac esential si nici dintii lungi nu sunt caracteristica sexuala a speciei. deci excluzand aceste doua chestii care nu se aplica la om, animalele alea din articol nu se incadreaza.

    • creca spune:

     functia creeaza organul..si-asta, de cind lumea…daca tragi de fiare iti dezv. muschii, daca cetesti iti dezv. creierul, daca maninci carne iti dezv. caninii….asta nu inseamna ca inversul este la fel de valabil..daca nu mai maninci carne, caninii dispar…ei dispar dar nu imediat…mai asteapta un timp ( un milion-doua de ani) sa vada daca intr-adevar prostu’ chiar s-a hotarit sa nu mai manince carne..si de-abia dupa aia dispar….asa si cu cetitu’.

     • cristi spune:

      Asta cu „functia creeaza organul” este o teorie invechita (si gresita), din vremurile cand inca nu venise Darwin cu teoria lui a evolutiei (google Jean Baptiste Lamarck, daca te intereseaza sa aprofundezi). Chiar si Darwin a pecit-o cu unele chestii, pe vremea lui nu se stia ca exista gene, spre exemplu, si a incercat sa explice cum preiau copiii caracteristici in mod diferit de la mama si tata prin existenta unor „gemule”. In fine, ideea e ca si stiinta evolueaza, si daca ai pretentia sa intelegi cum stau lucrurile trebuie sa tii pasul cu ea si sa renunti la convingerile invechite si gresite atunci cand le descoperi singur, sau cu ajutorul altcuiva (cu placere! :) ).

   • Ionut spune:

    Multe mamifere au un os in penis, stiai? Iar omul n-are … la fel de util este si articolul ala care se termina cu un rahat de argument ca omul nu are nevoie de carte. Eu zic sa dai o fuga in apuseni, sa le zici alora de 8 ore pe zi taie lemne sau sa te duci la campie la ma-ta mare care sta 8 ore in soare la sapa si sa-i zici sa manance salata si nuci ca alea sunt pe oameni … iar dca nu moare din cauza efortului, e clar ca-s inutil caninii si-i o greseala de la dumnezeu/evolutie.

    Voi ierbivorilor o luati iarba vs. carne cand logica spune ca e carne + iarba. ele nu se excluv. doar in capul vostru.

    Daca tot esti tare in google, cauta ca-s studii facute cu indivizi ce au fost hraniti doar cu carne si stabeau mai ceva ca o anorexica. Ai nevoie de toate, in moderatie. Si grasimile sunt bune si carbohidratii.

    Faza e ca la orez bagi si un curcan, nu o frunza de stevie.

    A, ca esti un balalau si viata ta se rezuma la zero activitate fizica si complet sedentara, poti trai si cu iarba, dar ti-am zis, fa niste munca fizica pe seminte si discutam dupa.

    • mijaret spune:

     ba de ce insisti atata sa arati cat de ingust esti la minte?
     de ce trebuie mereu sa cauti argumente la „trebuie neaparat sa mananc carne pt ca proteine calciu etc”?
     de ce nu poti sa stai sa analizezi cu mintea ta indiferent de nevoile biologice daca e ok/moral sa mananci carne sau nu?
     tu blochezi din start in mintea ta o dezbatere de gen pt ca b12 calciu si altele

     si apropo de miscare, iar vorbesti fara sa stii.
     na exemplu, nepotu are 55 de ani si e vegetarian
     http://scoobysworkshop.com/about/

     nu are rost sa stau sa-ti fac fisa cu cati km alerg pe zi si cu cat fac la piept ca oricum nu intelegi nimic din cifrele astea prb

     • Ionut spune:

      Dar faci parte dintr-o secta? Pentru mine este moral, etic sa mananc carne. Imi place. De ce incerci sa ma schimbi daca eu nu vreau? Frate, voi ierbivorii radeti de preoti, dar sunteti mai ceva ca ei.

      Maine nu cumva o sa ma certi ca de ce beau suc de mere pentru ca ala de pere e mai bun? Lasa-ma sa mananc ce imi place, e permis de lege si constiinta si imi permit financiar.

    • mijaret spune:

     era o discutie obiectiva in contradictoriu.
     tu pari mai vehement ca nu poti trai doar cu plante, nu poti avea energie, nu poti face sport. eu n-am zis ca nu poti sa faci ceva mancand carne, doar ca poti face aceleasi lucruri si cu si fara carne.
     faci parte dintr-o secta? incerci sa ne convingi sa mancam carne? esti mai rau ca preotii….

     iar orice conversatie pur obiectiva despre moralitatea consumului de carne se blocheaza inainte de orice analiza pt ca „am canini…., calciu… proteine, deci nu trebuie sa-mi obosesc creierul cu asemenea dezbateri interne. prea multa disonanta cognitiva.”

     https://www.youtube.com/watch?v=3HAMk_ZYO7g
     daca esti curios si ai rabdare sa urmaresti o discutie filozofica

     • Ionut spune:

      Sunt la min 2 si mi se pare o tampenie. Ala pune in balanta omu si animalul ca si cum ar fi acelasi lucru? Bre, ala e un animal, omul nu-i un animal fara coada si atat.

      da pot sa mananc iarba, dar stii ce, nu o fac pentru ca imi place carne. maine o sa ma dojenesti ca de ce beu alcool si nu apa sau de ce fumez si nu respir aer de munte?

      daca tu pui pe acelasi plan un om si un animal (porc in exemplul din clip) si crezi ca au aceleasi drepturi, ei bine, lasa-ma sa cred ca esti genul ce creste un caine sau pisici in casa, le da nume si daca ai peste 60 ani te banuiesc ca-i consideri copiii tai.

      mai era un idiot care era ierbivor si isi obliga si cainele sa fie. mai zi ceva.

      si inca o chestie, dca omu = caine = gaina = pisica = urs = caprioara orice animal, e moral ca ursul sa manance caprioara? (care, btw, se intampla, ursii vaneza si omoara animale desi sunt omnivori si ei si ar putea trai cu mure) ce mai zici acum? pai de ce ursul sa manance caprioara pt hrana si sa nu stea cu iarba ca ai aia are proteine & co si nu e normal ca si eu sa mananc caprioara? pam pam!

    • mijaret spune:

     nepoate, o sa ma opresc dupa asta pentru ca esti prea prost. stiu ca nu ma crezi, dar ia posibilitatea asta in considerare. esti prost rau, incearca sa te vindeci.

     daca tu te compari cu capacitatea de discernamant al unui urs e trist.
     dar hai sa mergem pe logica ta… daca un urs alege sa manance animale, tu de ce nu?
     atunci daca delfinii violeaza oameni si cadavre, tu de ce nu? la fel cum ursul omnivor poate trai doar cu mure si delfinul poate trai fara sa violeze.

     o pisica se joaca si isi chinuie prada inainte s-o manance. tu de ce nu chinui pisici in scara blocului?

     eroarea numarul unu de logica/etica este rationalizarea (gasirea de scuze) de tipul „multi o fac”. e presupunerea gresita ca etica unei actiuni este data de numarul indivizilor care o fac.

     apelul la popularitate (majoritatii oamenilor le place „x” deci „x” e un lucru bun) este o eroare de logica
     la fel si apelul la traditie (asa se face dintotdeauna deci este cum trebuie)

     „nu e normal ca si eu sa mananc caprioara?”
     crezi ce vrei, eu cred ca daca imi pui pe masa o caprioara vie si surse vegetale pt toti nutrientii din carnea de caprioara, o sa aleg mereu sa nu omor caprioara, ignorand moftul „dar imi place carnea”. e simplu. asta e alegerea pe care o ai de facut zi de zi.
     mofturile sunt pentru copii mucosi ca tine.

  • gabriel vegetarianul spune:

   salut, sunt vegetarian si existenta caninilor se explica in felul urmator:
   – hipopotamul e ierbivor. Ai vazut caninii aia? La fel si gorila (aproape exclusiv herbivor, ca sa fiu corect). Asta e doar un pic de teasing ca sa cauti pe net explicatia detaliata, doar pentru ca e super interesant, nu de alta.

   Vitamina b12 e o bacterie care se gaseste in sol, au si legumele daca sunt crescute in conditii optime. Asa cum nici animalele nu au b12 in sistem daca sunt crescute intr-un hangar. Poate primesc suplimente nutritionale animalele crescute asa, asta nu stiu. Uleiurile, semintele si nucile sunt pline de omega 3. Nautul, smochinele, brocholi sunt unele dintre putine surse de calciu.

   100 de grame de floarea soarelui are mai multe proteine ca 100 de grame de piept de pui

   • Ionut spune:

    Are logica ce spui, d-asta e atat de bun uleiul de floarea soarelui … ca si cum ar conta cantitatea de proteine si atat. Stii care-i alimentul cu cele mai multe gr de proteine pe suta de grame? Ai sa ramai surprins, soricul. Are cam 64grame proteine la 100 gr soric si ghici ce, nicun culturist nu se va hrani cu soric ca sa fie super mare pentru ca nu doar cantitatea lor conteaza, ci si cu ce vin la pachet, cat de repede se asimileaza etc. De ex cea mai talent proteina e cea din zer, iar cele din plante gen soia sunt mult in urma. Nu ca nu-s bune sau ceva, dar nu-s superioare, din contra. Adica la o masa daca mananci 30gr de proteine din tofu nu-i tot una cu a consuma 30 gr proteine din somon. Nici ca gust, nici ca … nimic.

    Aia cu caninii … pai stii ce, gorilele au avut un stramos nebun care manca mamifere mici, dar intre timp s-a smecherit si-si petrece cea mai mare parte din zi mancand iarba pentru ca iarba e de doi lei si nu-i ofera suficienta „mana”. Daca ar manca un iepura, nu ar sta toata ziua in cur sa mai manance iarba si ar avea timp de activitati. D-asta ursul panda mananca toata ziua bambus si nu are timp de nimic. E buna iarba, dar doar iarba nu prea e bine. Eu n-am vazut vegetarian plin de energie oricate banane ar manca si nici sa radieze de sanatate.

    • gabriel vegetarianul spune:

     Adevarat si ce spui cu soricul, dar 100 de grame de ementelar tot 30 de grame de proteine are, cand puiul doar 19. Sigur, vita are mai multe. Vita e smechera. Doar ca tre sa moara si laptele nu, dar aici devin prea sentimental
     Tofu (soia) nu e sursa de proteine de calitate, dar sunt si surse bune – seminte (20-25) , fasole neagra (20-22), chia (25ish) , lactate (difera..dar multe. si in mozzarella care e cea mai diluata sunt 20 de grame pe 100g)

     si sunt multi body builders in lume (unii campioni) vegetarieni. Sunt multi Ironmans Vegan, unde e nevoie de multa energie si enduranta.
     http://www.greatveganathletes.com/bodybuilders
     astia au energie

     • shab spune:

      vejetarianule, sa stii ca si o tona de plumb e la fel de grea ca o tona de paie, da’ chestia e ca ocupa mai putin spatiu de depozitare. daca n-ai priceput ce vreau sa zic, roaga-l pe mijaret sa-ti traduca, ca pare istet. probabil de la spirulina i se trage.

  • ThePornster spune:

   As zice da-i dreq de vegani ca asa se metamorfozeaza in ghei de la estrogenii din soia, numai ca baiul vine ca si ca ghei nu pot sa-si vada de treaba si iar sar cu propaganda.
   Deci Bouras, esti veganofob dar curofil, te contrazici singur pt ca veganii involueaza in curisti.
   Iar drepturi AU ACELEASI, le lipsesc doar cele pe care natura nu poate sa le ofere abominatiilor.
   Au dreptul sa imparta proprietati la notar si sa le mosteneasca, dar neputand crea odrasle in formula XY+ XY cum dreq sa-i lasi sa adopte si sa perverteasca minti inocente? E contra legilor naturii.
   E EXACT PRECUM AI DA COPIII IN GRIJA UNUI NUTRITIONIST VEGAN.

   • LOKO spune:

    Coane, pe tine te freaca rau grija de ce-si baga altii in cur. Ma intreb ce ar spune doctoru’ Phill despre asta?

 • putzulica spune:

  De ce e mai naspa sa omori un animal decat o planta? Pt. ca planta e mai putin constienta decat un animal. Adica nu e asa nervoasa, sensibila, constienta ca un animal. Nu intelegi de ce? E foarte simplu: incearca sa iti tai o suvita de par. Acuma incearca sa iti tai un deget. Copii! Incercati chiar acum! Doare, shai? Doare mai tare decat suvita de par. Acuma dupa ce ti-ai taiat degetelul incearca sa iti concentrezi mintea si sa citesti o pagina de carte. E greu, shai? Acesta e motivul pentru care persoanele care sunt pe o cale spirituala prefera (nu e obligatoriu) un regim alimentar lacto-vegetarian. Evident ca daca manaci vegetale nu te face mai spiritual !!!!! Doar te ajuta sa meditezi mai usor. Si nu ma refer la meditatii la matemantica sau alte materii :))

  • Hapciu spune:

   Salut.

   Aseara am mancat branza cu mucegai.
   Sufera oare acele fungi albastrele din branza mea?

   Oare le fac rau, oare nu e etic?
   Ce sa zic la urmatoarea sedinta a lacto-vegetarienilor? Ca am mancat un produs lactat cu…ceva viu inauntru?

   Dar daca as vrea sa pun o poza pe instagram, ce hashtag sa folosesc? #recidiva sau #veggie?

   Sunt foarte confuza, aproape ca nu imi mai vine sa le zic prietenilor ca sunt lacto-vegetariana cu orice ocazie.

   Multumesc anticipat.

  • mue.cu_sange spune:

   bag pixu ca eram logat pe google cand am dat click pe aia. daca de acum inainte intru pe youtube si primesc recomandari numai de la canalul tipei, vin inapoi si iti umplu frigiderul :)) apropo ce pizda urata, lua-m-ar dreacu odata

 • Deniza spune:

  Vegetarienii sunt de fapt niste criminali mult mai rai decat omnivorii! Plantele sunt singurele forme de viata de pe Pamant care se hranesc doar cu minerale si apa si nu consumand alte vietati. Practic sunt total inocente, creeaza viata din non-viata si tocmai (numai) pe ele ei aleg sa le manace! E mult mai moral sa mananci un alt animal (ucigas) decat o planta! Ideea cu canibalismul nu e buna deloc, omul ar trebui sa se adapteze sa manance doar nisip si pietris pt a fi cu adevarat deasupra conditiei de asasin (si evident nu ar trebui nici sa ia medicamente pt a omori microbii si virusurile) – abia atunci rasa umana va atinge absolutul – si nu este imposibil! exista triburi in Africa unde se consuma turte din lut, deci se poate, trebuie doar sa vrem sa devenim mai buni chiar dc prin acest proces multi vor muri si nivelul de inteligenta si capacitatea de munca vor scadea considerabil – insa castigul e inestimabil!

 • Emil spune:

  Presupun ca ai petrecut mai mult timp scriind articolul (si cred ca le scrii repede) decat in compania ierbivorelor. Dar nu putea sa iti scape ocazia de a urî inca o categorie de oameni.

  O persoana care iti baga in fata alegerile sale in viata sau iti complica existenta cu acestea este in primul rand un muist / o muista si apoi ierbivor(a). Si cel mai probabil era asa dinaintea acestor alegeri (pentru ca se nasc ierbivore).

  Un ierbivor din lumea reala ar fi trebuit sa fi trecut prin destule situatii ca sa poata intelege cum e cand cineva te judeca pentru ce mananci ca sa nu o faca la randul sau.

  Un foarte bun punct de vedere cu salata de vinete (care nici mie nu-mi place), cu conditia ca persoana care iti ofera acea salata sa inteleaga refuzul tau fara a-ti solicita alte detalii/justificari.

  Si un mic „confirmation bias” la partea cu „per calorie”.

 • A spune:

  Acum vom sti pe cine sa dam vina cand vom vedea titluri de genul asta la stirile de la 17: „Socant! Canibali in Vaslui!” :))

  • A spune:

   Nu cunosc, nu accept, nu primesc nimic in afara de piticigratis :))

   • creca spune:

    am vazut ca-ti placea mahalaua mai dulce si d’aia.

    • A spune:

     cred ca ma confunzi, amice

     • creca spune:

      noo, nu te confund..am si organ pt. confuzii, dar pe tine te-am ginit din prima: marunt, batzos, erudit cica, vioara, taios si autosuficient…tu esti!

     • shab spune:

      si io te-am ginit din prima: esti ierbivor! asa-i?

     • creca spune:

      acuma chiar ca as avea nevoie de niste iarba…da’ tu de-o grasa ce zici? ai nume predestinat.

     • A spune:

      Mi-e mila de tine si de pseudo-cunostintele tale.. apropos, am 26 de ani si nu-s deloc batoasa. Cat despre auto-suficienta, cumva rade ciob de oala sparta?

     • guzganu spune:

      Ano tu esti??

     • A spune:

      Nu-s.

     • guzganu spune:

      Da nu vrei sa fi?

     • Blonda spune:
     • guzganu spune:

      Cel mai bun comentariu .. Numai o blonda putea sa l posteze!!

     • guzganu spune:

      Esti prea subtila, nu crezi?

 • july spune:

  Autocanibalismul, solutia sugerata de tine mai demult, e chiar mai eco decat canibalismul.

 • Ana spune:

  Eat my pussy ba canibalilor!

  • creca spune:

   cu mere sau sempla?

   • Ana spune:

    Cu gura!

    • guzganu spune:

     Ia apuca te de contorsionism si mănânc o singură ca sa verifici calitatea înainte de a da altora!

     • creca spune:

      e periculos..in cazu’ ala s-ar putea ca pizda sa-i manince gura…si ce dracu-i mai faci cind te-oi vedea in fata unei pizde rujate cu dinti?

 • Cur Marunt spune:

  Adică in pula mea!
  Care ar fi motivul sa mananci anumite alimente in defavoarea altora. Sa mori sanatos?
  Sunt unii care toată viața lor au mâncat numai jumări prajite in untură. Și au trait 100 de ani bine merci. Unii dintre ei au murit intr-un final de inimă rea, asta din cauza doctorului ,care le-a interzis sa mai consume grasimi. (Glumă copiată)

 • Playboy Craiu spune:

  Dar de ce toate exemplele de animale virile vin de la animale ierbivore?
  Taur comunal.
  Armăsar în pat.
  Ne-am pus-o ca iepurii. etc. etc.
  N-am auzit niciodată: Ne-am pus-o ca lupii, două săptămâni încontinuu de 14 ori pe zi. Sau: Ghepardul ăsta a cotârlit toate gagicile din bloc!
  Plantele au cele mai multe substanțe afrodiziace. Yohimbe. Muira Puama. Catuaba. Guajacum Sanctum. Păpălău. Sculătoare.
  Exemplele sunt cu miile și nu este loc să le detaliez. Până și banala ciocolată este făcută din plante.
  Și substanțele psihodinamizante sunt abundente în plante. THC. LSA. DMT. Peiotl. Salvinorin A. Muscarină. Papaverină.
  Ar trebui să afle și să conștientizeze carnivorii înveterați că acest stil culinar (carnivorism excesiv sau predominant) reduce extraordinar de mult prestațiile erotice și chiar și posibilitatea de a experimenta într-un mod eficient alte binefaceri ale consumului produselor din regnul vegetal.
  Nu fiți proști și nu credeți ce zice piticul grețos care este otrăvit de ură.
  Consumați predominant plante, plante de leac, plante de putere și astfel nu ve-ți ajunge ratați ca piticu” ce face 4-5 minute de sex jalnic, mecanic, plictisitor – iar după bagă o bere și un joc pe calculator în timp ce fata pleacă acasă cu taxiul.

 • Marmota spune:

  M-a mâncat in fund sa ma uit la clipul cu George Carlin. Dupa care, văzând cât e de popular pe YouTube, sa ma mai uit la câteva cu el. Drace, omul e un autist cu limbariță. E mai idiot ca Puric; si da, poate fi cineva mai idiot ca Puric, se pare. Coane centaur, sper ca nu e modelul tău in viața.

  • anda spune:

   „I”-esti un bou/vaca… draga marmota. Carlin … nu o fi modelu’ lui Radu, nush, never mind, Dar a fost modelu’ si inspiratia multor comedianti… at the begining was Carlin and a few otherz… you moron. OH, why waste my ….

  • LOKO spune:

   De ce nu ne pui si tu un link cu un comic ce-ti place tie? Cine stie, poate ne „salvezi”!

 • Terente spune:

  -Ce mananca un canibal lefter cand e la dieta?
  -Un pitic gratis

  • creca spune:

   autocanibalismul zice-se ca e boala in care iti maninci parti din corp…apoi asta acu’ n-ar mai fi o boala ci o solutie misto..deci fiecare isi maninca ce are si in felul asta protejeaza mediul si nu deranjeaza pe nimeni.
   de pilda, tu terente ti-ai putea minca pula, ocazie cu care ai reduce cresterea demografica.

  • Cur Marunt spune:

   Toți oamenii sunt la fel de buni (un canibal)

   (copypaste)

  • fulltroll spune:

   best comment

 • rotopercutor spune:

  citeodata esti amuzant (cind nu esti cretin).
  acum nu esti.
  iti doresc sa fii mincat, ca sa simti pe propria piele cit de tare te inseli! si sa traiesti suficient de mult cit sa apuci sa savurezi situatia.

 • Adi spune:

  Centaure, de ce coaele ma-tii spui ca organismele modificate genetic nu provoaca, cancer? Esti cumva doctor in nutritie, biolog sau genetician? Nu mai manca si tu cacat…

  • CăpitanulPulă spune:

   Coaie, tu de ce crezi că oamenii în general nu mânâncă căcat cu lingura și știu că nu ar fi prea bine să înceapă să mănânce căcat cu lingura și să bea pișat la micul dejun? Nu dobitocule, nu au mâncat toți căcat să știe că nu e bine și nici nu sunt toti cercetători. Pula mea, cine știe, Radu poate e capabil să citească și să gândească singur.

   Lăsând asta la o parte, marea majoritate a comunității științifice este de comun accord că GMO-urile nu sunt dăunătoare în pula mea. Dar pe tine desigur că nu te interesează în morții mă-tii, tu doar cauți validare la opiniile tale de jeg. Multă sănătate!

 • Geralt spune:

  Doar cateva asa, rapid:

  NU suntem proiectati pentru mancat carne. Pe scurt, tractul intestinal e de 12x mai lung decat lungimea corpului, ca la ierbivore. La carnivore e doar 3x, ceea ce inseamna digestie mult mai rapida a hranei. De acolo boili de colon etc.

  WHO tocmai a anuntat oficial – carnea procesata = cancer. Nu ca nu se stia deja, dar e oficial. Oricum, toata lumea fumeaza in ciuda avertismentelor de pe pachet, nu se va schimba mare lucru, ideea e sa se stie. Si ghici ce, absolut toata carnea pe care o cumperi e procesata. Nu ca ti-ar pasa; asa, ca idee.

  Si la final cativa ierbivori complet idioti din istorie, probabil n-ati auzit de ei, ii trec oricum: Einstein, Da Vinci, Voltaire, Platon.. plm de loseri, daca bagau niste muschiulet poate le mai fata mintea ceva interesant, n-a fost sa fie.

  Noapte buna tuturor

  • Radu Post author spune:

   nu, au anuntat ca carnea procesata creste sansa de cancer de colon de la 0,05 la 0,18 sau ceva de genul. ceea ce e tot nesemnificativ.

  • LOKO spune:

   Sa mori tu ca stiti voi sigur ca Plato a fost vegetarian! Uite-asa te caci in propriul argument, debitand enormitati in plm.

   • Geralt spune:

    Nu numai ca e documentat, e documentat in Rebublica. Btw si Socrate era vegetarian. Si-n caz ca nu-ti ajunge, o zice si Ovidiu „Plato, doubtless, reached his great age, becausc of his moral purity, temperance, and natural food diet : of herbs, berries, nuts, grains, and the wild plants of the mountains, which the earth, that best of mothers produces.” Nu, mai bine nu-ntreba „Ovidiu si mai cum”.

    • LOKO spune:

     Sugi pula, am intrebat daca stiti sigur. In Republica se vorbeste despre dieta ideala nu despre ce baga el pe sub nas iar Ovidiu a tras si el niste concluzii in timp ce-si indopa fata cu oaie-n-seu prin Tomis si murea la 59 de ani. Asa ca basti cu sarcasmu’ tau de sferto-doct!

     • Geralt spune:

      Scuza-ma ca nu ader la putoismele astea introductive de comentator de piticigratis care nu se putea hotari in copilarie daca ii place mai mult sa-si inghita mucii sau sa chinuie animale mici. Stiu la fel de sigur cum stim ca ne tragem din daci si romani. Istoria e construita pe fix cate izvoare avem disponibile, si pare sa functioneze destul de decent; daca nu e indeajuns pentru tine retrage-te in munti si fa-ti acolo comunitate, iesi sambata seara si predica-le ca de fapt venim de la sudul Dunarii si Platon avea poza cu clientul cel mai fidel pe perete la kfc atena.

     • loko spune:

      Detest rahatii parsivi ce incearca sa castige o disputa pozand in persoana mai matura si educata. Deci pentru tine paragraful referitor la dieta ideala din „Republica” ce se refera mai mult la sanatatea spirituala decat la cea fizica plus aprecierile unui poet ce a trait la 300 si ceva de ani dupa Plato reprezinta o cantitate de evidente egala cu cele cateva sute (poate mii) ce atesta ocuparea Daciei ce catre romani? „Stupid is as stupid does.”
      Cat de tampit sa fii sa insiri cateva personalitati ce ar fi aderat la o dieta vegetariana (discutabil dar, ce pula mea, fie ca tine), sa ignori restul majoritar de personalitati cu dieta mixta si sa prezinti asta ca un argument „zdrobitor” pentru veganism.

      P.S. Sugi pula de infantil pompos preocupat de sentimentele vacilor.

    • muie spune:

     du-te-n plm, cioran manca orice, bea cafea si fuma la greu, si se ducea si la curve intr-o vreme cand nu existau prezervative, si a murit la vreo 84 de ani, serios, pentru orice exemplu de om destept care manca numai copaci si iarba este un om mai destept care se ducea la curve si bea 10 cafele pe zi cu 30 de tigari. esti prost, chiar nu are nici o legatura. nu mai fiti obsedati de rahaturile astea, pe langa faptul ca poti sa mananci toata viata mierea pulii si poti sa mori la 39 de ani calcat de masina, sau prajit intr-un club de rockeri nespalati, pune tu un om care duce o viata liniara, se trezeste si se culca zilnic la aceeasi ora, mananca rahaturi sanatoase, citeste rahaturi motivationale si face sport, cam cat de anost suna? ce rost mai are sa ai constiinta cand nu reprezinti decat un segment dintr-un lant trofic inutil cu o existanta fada si anosta? am incercat in pula mea sa ies in parc, bun, am iesit in parc, ma uit la soare, vad copaci, mai indepartare vad cladiri, mai vad niste oameni, toti zic aceleasi lucruri, au aceleasi fete, si mai departe, am zis”si acum ce?” existenta e plictisitoare si nu ar avea spirit fara toate rahaturile astea gen un sendvis cu carne cu maioneza si o cola rece(desi personal nu beau cola, prefer un suc de fructe, dar fara vreun motiv anume), 3 tigari si o cafea canceroasa

  • martianul spune:

   WHO spune ca si castravetii murati iti dubleaza sansa unui cancer de esofag. Si majoritatea castravetilor n-au carne.

   „carne procesata” inseamna nu doar carne, ci carne + nitrati (gen E250) + alte chestii.
   carne = carne procesata = cancer inseamna sa simplifici cam mult.

   Plus ca in general corelatia nu dovedeste cauzalitate. De multe ori vegetarienii (spre lauda lor) sunt mai atenti cu sanatatea in general si evita excesele, iar asta ii poate proteja mai mult poate decat lipsa carnii din alimentatie. In statistica „carnivorilor” pot intra de exemplu mancatorii exclusivi de junk food iar asta paraziteaza rezultatele.

   • Geralt spune:

    Pai hai s-o luam pragmatic atunci, pentru ca pana la urma articolul asta il vor citi romanii si cam atat. Primele 3 cauze ale mortii in Romania, in ordine: afectiuni coronare cardiace, atac cerebral, hipertensiune (locul 38 global la boli de inima). Consmul de carne rosie, de exemplu, e dovedit ca e una din cauzele principale ale bolilor cardiace, din cauza carnitinei. Acuma poate vezi si tu un pic in perspectiva ce haios e sa faci misto de vegetarieni intr-o tara in care toata lumea crapa de la bagat porc fara numar fara numar. Si s-o lasam moale cu apelurile la moderatie, pentru ca stim toti ca romanul e gen carnea e cea mai buna leguma, vegetarienii sunt aia care nu stiau sa vaneze si alte machisme de scara blocului. Si ca veni vorba de suprapopulare si hrana etc, unii mai destepti decat noi majoritatea au ajuns concluzia ca vom deveni vegetarieni vrand-nevrand peste mai putin de 40 de ani. http://www.theguardian.com/global-development/2012/aug/26/food-shortages-world-vegetarianism

    • martianul spune:

     Ia uite ce chestie, Luxemburgul are cel mai mare consum de carne/cap de locuitor, in timp ce in India e minuscul. Si cu toate astea speranta de viata in luxemburg e de 82 ani in timp ce la vegetarienii aia din India e de 62 ani.

     Si daca nu-ti plac comparatiile in spatiu, facem si comparatii in timp. In Romania consumul de carne / cap de locuit in ultimul secol s-a marit de aproximativ 3 ori. Iar speranta de viata a s-a dublat in timpul asta, de la 36 la 73 ani.

     Vezi, folosind cifre scoase din context poti demonstra orice.

     • Geralt spune:

      Ce e scos din context, bro? Cam ce alte cauze in afara de fumat si alimentatie crezi tu ca are incidenta asta imensa a bolilor de inima? Ia lumineaza-ma, ca pleznesc de curiozitate. Om fi noi ereditar bolnavi de inima de la dor si doine, ha?

     • frantz spune:

      Speranța de viață nu ți-o dă numai consumul de iarbă, ci este legat de alți factori, care toți contribuie: de la faptu că mă-ta te cacă din pizdă în condiții septice și te ține la cutie până ești apt să n-o sugi din prima, la faptul că mă-ta te controlează de 100 de ori la 100 de analize medicale, ca să nu ieși diform, până la condițiile de acasă: căldură, mâncare, medicamente, îngrijiră sporită că ești neajutorat. Apoi o iei cu mediul în care trăiești: poluare, drumuri, apă curentă, educație, condiții în școli, etc.
      Vegetarienii, da, sunt imbecili siniștri. Nu am nimic cu ce mănâncă ei, dar promovarea consumului de carne în climă temperat-continentală este sinonim cu moartea.

    • Radu Post author spune:

     esti atat de prost incat confunzi excesul cu consumul.

    • dilu spune:

     Ia iesi varule si baga o dszapezire asa vreo 4 ore dupa care te rog sa mananci fix fructe si legume de se gasesc in mod normal in perioada asta: morcovi, telina, ceva mere, sa vezi ce bine iti e.
     Ia taie tu copaci 10 ore pe zi si pe urma baga o salata de varza si atat.
     Omul s-a tampit de la atata pseudostiinta. Iarna, pe ger, daca muncesti afara e normal sa ai nevoie de mai multe calorii. Pana mea, organismul uman e o masinarie in care bagi manacare si lichide si obtii caldura si miscare si uneori si gandire. E frig, organismul cere calorii mai multe.
     Vara, de cele mai multe ori nu-ti vine sa mananci carne de porc, poate cel mult de pui sau peste slab.
     Intamplator, o data cu evolutia nu mai stam in pesteri neincalzite ci in case cu termoficare. Asta iti permite sa mananci mai putine calorii, dar iarna organismul are nevoie de mai multe calorii ca vara.
     Vrei sa fii vegetariano-ierbivor, treaba ta, dar ai pretentii nefondate ca duci o viata mai sanatoasa. Daca tu esti fericit asa, foarte tare, dar nu mai da argumentul cu santatea ca nu e adevarat.
     Uite si alte puncet de vedere: http://www.stildeviata.com/renuntarea-completa-la-carne-favorizeaza-accidentele-cerebrale/
     http://www.evz.ro/nu-sunt-sanatosi-mitul-distrus-al-vegetarienilor.html

    • ina spune:

     corect
     tipul care a scris aici e un mancator de carne de doi bani , cine stie de unde s,a inspirat dar a scris multe tampenii

  • Cristi spune:

   Zau? Si canini de ce avem? Sa ne mandrim cu ei?
   Din lista ai de looseri erbivori ai ratat unul cu mustata: Hitler.

 • Plm spune:

  De nemtoaicele violate de refugiati nu scrii nimic? Hai ca e subiect de scandal, numai bun pentru romanul cu un neuron si-ti faci si trafic la greu.

  • Radu Post author spune:

   a fost un singur viol, in rest chestii exagerate, propaganda anti UE, vrajeala moscovita etc

   • Kathy Bates spune:

    La refugiaţii care au trecut de la oaie şi capră la blondă violul se calculează ca la Vaslui.

    Adică 7 refugiaţi pe o europeancă e doar un sex-surpriză. De-abia la 7 refugiaţi pe fiecare gaură e viol.

 • Tommy Rimmer spune:

  Unde mai pui ca daca nimeni n-ar mai manca animale ca porcul, vaca si gaina, aceste specii ar disparea pentru ca nimeni n-ar mai fi interesat sa le inmulteasca.
  Sau te apuci sa eliberezi milioane de porci si vaci? Ce macel amuzant ar iesi cu cainii vagabonzi si animalele salbatice.
  Sa fim ca indienii, sa ne putrezeasca animalele pe strada sau sa umble ciopartite si pline de viermi de la gangrene.

 • Miki spune:

  Io-te ca io mi-s ierbivora de vreo cinci luni.N-am mierlit-o si prea curand n-am intentia.De ce nu mai crap carne? Ca uite asa ma sculai io intr-o dimineata cu faţa la rapirea din serai si zisai:de azi, keine carne.Ca vor altii sa manince la dejun un porc intreg si mai pe seara un miel la protap? Sa fie sanatosi.Dar sa nu imi tie mie prelegeri ca fara carne curand imi fac garson la doi m adancime.Din experienta personala, carnivorii sunt agasanti si iti reamintesc la fiecare intalnire ce pierzi.Cum nici io nu spun fumatorilor c-o sa dea coltul mai repede ca nefumatorii.Nu stresez pe nimeni cu povesti, povestiri, amintiri cum ca ce eliberata de pacate si ce zen sunt eu ca nu halesc carne.Spun un nu, multumesc la o ceafa de porc si caut o pasune un’sa rod pina mi-o iesi pe nas.Asa ca zau de vaz sensul sa scotem crucea si usturoiul si sa strigam: ” ierbivoru, pazea”

 • Daniel spune:

  A fost no pants day si tu nimic?

 • silviu spune:

  Aproape că am fost făcut nebun și mincinos în mai multe cazuri de „inițiați” în ale mâncării sănătoase când le-am spus că E-urile sunt doar un sistem de standardizare folosit în Europa pentru unele compuși din mâncare și că nu toate sunt dăunătoare, spre exemplu E101 (vitamina B2) sau E300 (vitamina C).

 • Andrei spune:

  Spui de ei ca au probleme emotionale si ca sunt prosti, dar tu dedici un articol de cateva sute de cuvinte pentru criticarea si judecarea stilului lor de viata de parca toti ar sari pe tine sa te oblige sa le urmezi stilul de viata si nu te poti concentra pe ce conteaza cu adevarat pentru tine. Iar daca judecarea altora e ce conteaza cu adevarat pentru tine, ummm…
  Comentariul meu oricum probabil te va scoate din sarite pentru ca alegi sa crezi si sa auzi doar ce iti satisface tie propriul ego, deci nu mai pierd timpul pe aici.
  O saptamana grozava si pozitiva iti doresc !
  Stay Calm & Eat whatever you want & shut up.

 • Maddy spune:

  Sa inteleg ca voi sunteti fara vina?!
  Nu mai mananc carne de 6 ani, timp in care m-au disperat pur si simplu cu intrebari gen… „dar tu ce mananci?!” sau „de unde iti iei proteinele?!”. Sa nu mai spun de cate ori mi s-a pus carne in fata desi este stiut si mega stiut ca nu consum.
  Cred ca am trai intr-o lume mult mai buna daca ar exista putin respect reciproc. Nu poti sa judeci o intreaga categorie de oameni dupa ce ai de-a face cu 2-3 indivizi din acea categorie. De unde si de ce atata ura? De ce e nevoie de jigniri?!

  • Radu Post author spune:

   pentru ca oamenii sunt prosti. de unde atata neura? de ce e nevoie de nejigniri?

 • Vegan ca-s destept spune:

  Evident, articolul e scris exclusiv ca sa stranga afisari si comentarii. E voit controversat si jignitor la adresa „ierbivorilor”. Dar asa e in democratie, fiecare scrie ce tampenii vrea, si prostii vin si le iau de bune. Sa hotarasti (pentru tine, ca doar pentru tine poti hotari orice) sa fii vegan sau vegetarian sau sa continui cu dieta omnivora standard e o chestiune serioasa, pe care oricine ar trebui sa o trateze ca atare. Sunt carti, sunt documentare, accesul la adevarul stiintific este liber. In rest, orice retard poate sa-si dea cu parerea, ca bunul lui simt ii zice ca avem canini, ca cercul vietii, ca evolutia umana, ca proteine. Parerile pulimii. Prostii nu stiu prea multe, dar au intotdeauna pareri si opinii, si sunt in stare sa faca moarte de om, mai bine, decat sa admita ca n-au dreptate.

 • Trololol spune:

  destul de pielea articolul

 • Silvia spune:

  Tu care ai scris acest articol. Mi-e milă de tine. Habar nu ai in ce haos de viață trăiești. Abia în pragul morții vei descoperi ce ai ratat. Mulți te aprobă. Oameni limitați, trăiți degeaba.

 • Andrei spune:

  Nu e vorba de planeta sau de saracele animale.

  Corpul uman nu e evoluat indeajuns incat carnea sa fie ceva usor de asimilat de organism.

  Dantura ta nu se aseamana cu cea a unui animal carnivor ci cu cea a unui animal ierbivor. Nu ai dinti facuti pentru sfartecat carne cum are spre exemplu o felina. Maxilarul uman se aseamana cu cel al unui animal ierbivor cum ar fi un cal. Carnivorele nu isi pot misca maxilarul decat in sus si in jos. Ierbivorele isi misca maxilarul in stanga si in dreapta pentru a putea marunti vegetatia. Daca am fi fost indeajuns de carnivori am fi fost vampiri la ora asta.

  Lungimea tubului digestiv la carnivore e de 2, 3 ori mai mare in raport lungimea corpului. La ierbivore e de 5, 6 ori mai mare. Stii deja ce lungime are tubul tau digiestiv…

  Oamenii au inceput sa manance carne mult timp in urma. Dar nu a trecut indeajuns de mult timp de atunci incat sa avem corpul necesar pentru a se descurca eficient cu carnea.

  Incearca pe propria piele un regim de scurta sau lunga durata bazat pe legume, fructe si seminte si vei experimenta o schimbare radicala in felul cum simti corpul si mintea. Carnea cere foarte multa energie si nu se merita. Poti sa primesti aceeasi sursa de energie fara sa pui organismul la atat amar de treaba.

  Carnea sta in organism intre 12 si 48 de ore. Corpul e intr-o stare de alerta in tot acest timp. Stie ca dac anu da carnea afara cat mai rapid e posibil sa putrezeasca si sa provoace probleme mari. Cel mai mult o leguma sta in organism 3 ore. Imagineaza-ti aceeasi energie care o iei din carne mancand ceva care necesita doar 25% din energia ta sau chiar mai putin.

  Cu sa fara cadavre in organism, o zi faina sa aveti. >:)

  • Radu Post author spune:

   ce delirezi tu aici e propaganda vegana fara baza stiintifica. stiu ca pare stiintific, dar e doar in studii facute de vegani pentru a-si intari credinta. pe scurt nu suntem carnivori si nici ierbivori. suntem omnivori in pula mea, ca ursu’ si porcu, animale cu care impartim multe chestii comune la sistemul digestiv. carnea are o valoare nutritiva foarte mare. de-aia ierbivorele pasc toata ziua si carnivorele isi permit sa manance la doua trei zile. pur stiintific a fi vegan e cretin. porc nu mananc nici eu si evit grasimile animale ca-s scarboase, da lapte, branza, oua, pui, vaca tre sa fii redus mintal sa nu mananci.

  • Cristi spune:

   Carnea nu sta in organism intre 12 si 48 ore, avem organe specializate care digera carnea si grasimile destul de rapid: carnea este descompusa de acizii din stomac si enzimele digestive, in intestinul subtire proteinele sunt descompuse in amino acizi si grasimile sunt descompuse in acizi grasi, care sunt absorbite mai apoi de peretele digestiv si preluate de sistemul circulator. Oricine a fost atent la anatomia in clasa a 11-a ar trebui sa stie.

   Nu acelasi lucru se poate spune despre legume/fructe, pe care nu le putem digera decat cu ajutorul coloniilor de bacterii din intestine. Legume/fructe care se descompun cu ajutorul bacteriilor? Say hello to „putrefactie” ( https://dexonline.ro/definitie/putrefac%C8%9Bie ) Si asta e tot anatomie de liceu. Chiar si daca nu ti-a placut anatomia, e de ajuns sa dai un search pe google (wikipedia sau un site serios, nu bloguri de vegani).

   Exista intr-adevar argumente stiintifice pentru care ai putea prefera sa ocolesti carnea din motive care tin de sanatate, insa cei mai multi vegetarieni se pare ca habar nu au de ele, si aleg sa isi construiasca templu cu informatii pseudostiintifice, paralele cu realitatea si cu bunul simt, pe care le scot la inaintare cu orice ocazie. Motiv de amuzament pentru unii, sau de compatimire pentru altii.

   • Radu Post author spune:

    nimic nu sta in mine nici 8 ore lol, nu stiu altii cum sunt cu cacarea

   • ina spune:

    pai ce ma.tu nu maninci legume ,fructe ? ce tot futi buha?

 • Oli spune:

  Cautati Studiul China in pdf si poate lamureste cum stau treburile

 • Oli spune:

  Studiul China in pdf are 562 de pagini

 • ina spune:

  salut
  atata prostie si falsuri in randurile tale ! zi-mi si mie de unde te-ai inspirat cand ai scris?
  1.grasimea animala (colesterol) pe intelesul tuturor infunda venele ,din cauza asta se intampla comotie ,infarct
  2.corpul uman : stomac ,intestine este exact ca al erbivorelor !vedeti imagini … carnivorele au diferit tocamai incepund cu dentatie ,incisivi lungi puternici pt a sfasiii prada ,adica carnea
  3.creirul nu face difernta intre proteina animala sau vegetala.
  4.PROTEINA este hrana creierului ,nici de cum al corpului ( auzim adesea tre sa maninc bine ca muncesc in constructii ) proteina nu iti da energie fizica ,din contra o ia ! dupa o masa copioasa te simiti naspa ,greoi ,pt ca ai mancat grasime animala deea
  5.carnea fermenteaza in stomac,se digera greu ,pute ,constipatii
  6 .cititi texte clare nu abureli
  7 decat o friptura de porc ( necajit ,maltratat ) mai bine un pum de nuci

 • ina spune:

  hahahaa , peste putin timp iti va fii rusine ca ai mancat carne ca un nesimtit ,ca ai mnacat un cadavru ,,, si poti scrie ce vrei Carnea este boala sigura ! faptul ca esti amuzant e super bine pt tine dar iti lipsesc multe informatii !!! 1, ce maninca animalele intr o ferma? cata iarba verde ,soare au in fata ochilor? cata durere acumuleaza in scurta lor viata ? apoi teama de moarte !!!! le este frica exact ca nou ! vor sa traiasca sa iubeasca sa se repruduca
  2, nu am auzit vegan,vegetraian cu colestrol mare,sau cu alte boli !

Adaugă un comentariu