Stau aici cu un pahar de minunată apă bulgărească și cuget, pentru că nu pot să dorm. Minunata apă bulgărească mă răscolește.
Cred că omenirea are multe de învățat. Despre spațiu, existență, istorie, viitor. Dar sunt sigur că câteva lucruri le-am lămurit. Spre exemplu apa. Cred că am lămurit apa. H2O. E necesară vieții. Când organismul o cere, simți o senzație de sete și, de obicei, se bea pe gură. E bine să nu conțină alte substanțe, în special de-ălea dăunătoare și nici microorganisme. E bine să conțină niște săruri minerale, că avem nevoie de ele, dar nu prea multe, că facem pietre la rinichi. Atât. Apa nu mai are nici o fațetă ascunsă. Nici un secret mistic. E apă.
Cred că punctul în care consumerismul a reușit să ducă realitatea pe o pantă absurdă și SF a fost când oamenii au început să vândă apă îmbuteliată în locuri în care curge din perete și e aproape gratis. Punctul în care publicitarul a convins omul de rând să se ducă la magazin, să ia o sticlă de apă marginal și nesemnificativ mai curată decât aia care iese din perete, să dea bani pe ea și să o care până acasă. A fost dovada irefutabilă că oamenii sunt atât de proști încât ar cumpăra orice, dacă dai bani altor oameni să le spună că au nevoie de chestia aia.
Sigur, ai putea spune într-o țară ca România că apa din perete vine cu rugină de pe țeavă și cu mult clor, și că aia îmbuteliată e cumva mai bună. Dar de ce există apă la sticlă în orașele din Germania, spre exemplu? Apa nu are o scară a calității. Nu există o variantă de lux a apei. Apa e de două feluri: potabilă și nasoală, și toată apa potabilă e atât de aproape egală valoric încât trebuie să fii absolut tâmpit să alegi între două surse de apă la fel de potabilă pe aia pe care trebuie să o cari. Nu există nici o scuză în afară de prostia umană pentru existența apei îmbuteliate în locurile civilizate cu apă potabilă la îndemână. Oamenii sunt atât de proști încât ar plăti orice. Dacă mâine cineva ar vinde bilete de căcare la căcăștoarea corporației și ar spune că numai inconștienții se cacă gratis, în baia lor de acasă, fără bilet, oamenii s-ar bate între ei la coadă, cu mâna la cur, pentru noul produs de care au nevoie pentru că așa au auzit la televizor.
Alții spun că aleg apa la sticlă pentru că are gust mai bun. Ăia nu sunt numai idioți, dar și au proasta impresie despre ei că paleta lor rafinată distinge felurile de apă, și nu e doar în capul lor. Plus, apa nu e băutură fină. Nu o plimbi în pahar și o deguști ușor, la un film. O bei când ți-e sete și asta a fost. Care e diferența aia de gust care îl face pe prost să aibă preferințe în adăpat? Nu bei apa pentru gust cum nu te piși pentru sentimentul ăla de urină pe țeavă. Sigur, e plăcut, dar nu de asta o faci. O faci că ai nevoie.
Dar dacă apa îmbuteliată la modul general îți spune că oamenii sunt proști, apa bulgărească e cu un pas mai sus. E dovada macabră că universul e o glumă proastă, că nimic nu are sens și că un Dumnezeu nebun ne-a părăsit râzând, fără să se uite înapoi.
De câteva luni, pizzeria de cartier de la care comand din comoditate, îmi aduce la fiecare meniu, moca, câte o sticlă de jumătate de apă plată bulgărească. Bachklovo sau Baklokovo sau Bachlovo sau ceva se cheamă. O aveam în mână adineaori și mă uitam la numele ei dar nu ai cum să îl reții. Sună ca și cum cineva tocmai a aflat că în grișul cu lapte pe care-l mănâncă s-a căcat pisica și încearcă să-ș scoată din gâtlej post-înghițire. Bachlocvo.
Cu toate că apa e un nonprodus la îndemână oricui în lumea asta civilizată, cineva a crezut că e o idee bună să scoți apă banală din Bulgaria, să o pui în sticle, să treci granița cu ea, să plătești taxe, și dup-aia să o dai la băut în București. Tot deranjul ăsta pentru o apă care dacă e relevant superioară ăleia de la robinet, eu îmi tai un coi. Un bulgar cu ceafa groasă a scos-o din pământ, altul a îmbuteliat-o, altul i-a făcut sigla, altul s-a gândit cui și cum să o vândă. O mână de oameni își justifică existența pe planeta asta prin scos banală apă din Bulgaria și trecut granița cu ea.Acum nu spun că e o afacere bună, că dacă era, nu încerca să scape de ea gratis într-o pizzerie de mâna a patra, dar cineva a venit cu ideea căratului de apă bulgărească și altcineva a fost de acord. Lucruri s-au întâmplat, etichete au fost traduse și printate. Pentru că nu e doar apă. E alegerea unui stil de viață. E o experiență definitorie.
Cu apă. Așa am ajuns noi, oamenii. Să cărăm deampulea apă pe planetă. Pasul următor: să cărăm aer dintr-o parte în alta.
Dacă asta nu e dovadă că am eșuat ca specie și că societatea e un monstru defect, nimic nu e.
De pe etichetă mă privesc sticlos patru cetățeni care dau 110% la zâmbet. Arată ca și cum au renunțat la suflet ca să încapă mai multă glorioasă apă bulgărească în ei. Au făcut un pact cu demonii apei bulgărești și acum apa bulgărească e singurul lucru care-i animă și îi face să rânjească maniacal. În ei nu mai există umanitate. Doar nevoia de a bea apă bulgărească. O nevoie care sugrumă temelia universului. Grea soarta nefericitului care se va afla între cei patru moroi și sursa lor de apă bulgărească.
Are și cuvinte pe etichetă. De parcă apa are nevoie de explicații. Ce ai putea scrie pe o sticlă de apă de băut? Ce informație necesară despre ea nu se poate deduce din faptul că e apă și, ca om, știi ce e apa?
Apă de izvor
Da, plm. Cam ăla e locul din care iese apă OK de când s-a inventat planeta: izvoare. Nu ar îmbutelia nimeni apa care picură dintr-un aparat de aer condiționat.
Ideală pentru întreaga familie!
Ați auzit? Nu ca apa ailaltă care-i pentru femei și apa pentru pensionari. E apă pentru întreaga familie! E o apă pe care o poate bea și mama și copilul și bunica și cățelul. Incredibil. Eu nu am mai auzit în viața mea de o apă cu asemenea proprietate. Cu adevărat miraculoasă apa bulgărească. Acum înțeleg de ce e necesar să o scoată de acolo și să o aducă aici. Asta schimbă tot. E cu totul diferită de apa pe care am putea-o scoate de aici.
În fiecare zi cu un pahar mai mult!
Asta pare chiar periculos. Înțeleg de ce ai vrea consumatorul tău să consume din ce în ce mai mult. Dar apa nu funcționează așa. Se bea la sete, excesul se pișă. Nu face nimic bonus dacă bei mai mult decât ai nevoie, în afară de îndesit drumurile la baie. Plus, cred că dacă în fiecare zi bei cu un pahar mai mult, după vreo 10 zile începi să ai probleme. Câtă apă bei pe zi? 4 pahare? Păi dacă te iei după ăștia, într-o lună ajungi la 34 de pahare pe zi. Sună impractic, nesănătos și retardat.
Potrivită pentru consum zilnic.
În sfârșit. Mă săturasem de apa pe care trebuie să o bei o zi și o zi să faci pauză.
Cu toții, împreună! Mai mult cu un pahar, în fiecare zi!
Bachklovo, nu. Parcă am stabilit mai devreme că e o idee proastă.
Un pahar în plus nu e chiar greu…
Bachlkovo, ce faci? Oprește-te. Am zis că nu.
Experții vă sfătuiesc ca dumneavoastră și familia dumneavoastră să beți mai multă apă de izvor!
Of, minunată apă bulgărească. Tu reprezinți tot ce e greșit în noi. Cum pot eu să mă culc, știind că mâine mă voi trezi tot într-o lume în care tu exiști?
Comentarii (57)
tare textul dar una dintre diferente dintre apa imbuteliata si cea de izvor este de obicei ph-ul. apa bazica i mult mai sanatoasa decat cea acida sau cel putin asa scrie pe internet.
wat. apa de izvor e imbuteliata.
Din câte știu eu apa „de izvor îmbuteliată” este apa de la robinet trecută prin 3 filtre în plus. Sau cel puțin asta ziceau ăia de la How it’s Made.
mda, a vrut si el sa para destept. =))
centaure, te-ai imbolnavit?
de cind bei apa?
Oaie, apa are cam pH 7 indiferent de unde o iei. Daca ar avea pH 6, ar avea gust acru (gen suc de lamaie = acid citric). Daca ar avea pH 8, ar avea gust amar. Daca pH-ul bazic ar fi mare scula pe bascula, Ceausescu si Idi Amin s-ar fi injectat cu bicarbonat de sodiu, ca ala e si mai bazic. Dar nici aia, care nu erau mari chimisti, si nimeni altcineva nu mananca bicarbonat ca sa traiasca vesnic.
Eu de obicei beau apă de la robinet. Mai rar apă de izvor, dar când o fac mă cac pe mine tăt. De ce? Habar n-am. Probabil mi-i răuț când gust bvlgari.
Aerul deja se vinde îmbuteliat la chinezi de către niște americani din canada. Cică e de munte http://m.mediafax.ro/life-inedit/cod-rosu-de-poluare-in-beijing-chinezii-cumpara-aer-curat-din-canada-o-sticla-de-aer-este-de-cincizeci-de-ori-mai-scumpa-decat-una-cu-apa-foto-14924509
Mai stupid decât să bei apă bulgărească bonus este să dai bani mulți pe apă franțuzească.
și au niște fețe de bulgari autentici ăia, adevărăți urmași a lui Petru și Asan. sau poate li se trage de la apă. ăla micu e cam metis/mulatru/cevapeacolo, zici că vinde castraveți în Venezuela
In SUA se practica chestia cu inspaimantarea populatiei. Probbail ca s-a dus vestea despre apa contaminata din Flint si la voi. Ideea e ca indivizi sedusi sau chiar platiti de companii cu interes solicita de la primarie buletine despre starea apei. In alea scrie „plumb 0.0000001”, ca asa e apa potabila. Nu poti sa bagi apa distilata pe tzeava ca iti dizolva tevile, si tot se re-mineralizeaza. Apoi prostalaii incep sa urle „lume, scrie plumb in certificatul de analiza”. NU mai conteaza ca scrie 0.000001, e plumb, sariti…
Din urma vin vanzatorii. Unii vand filtrele pulii. Alea, dupa doua folosiri, sunt la fel de bune ca o hartie de sugativa. O sa se mie cineva daca va spun ca majoritatea sunt facute in Germania?
Ceilalti hotzi sunt aia cu apa imbuteliata. Avem apa din Fiji. Avem apa din Franta, distilata si reminieralizata. Apa din Italia. Apa din pula mea. Problema e ca in SUA este legal sa bagi in apa „pura” apa de robinet. Cele mai bine vandute marci sunt fix apa de robinet, uneori mai murdara decat la tine in oras.
Ma gandeam sa va spun toate astea pentru ca vorba aia, eu traiesc in viitorul vostru. Si sa crezi daca americani baga apa de robinet pe post de apa „pura”, credeti ca bulgarii vor fi mai prosti?
In alta ordine de idei, chestia cu mineralele e gresita. Dintr-un mar sau un cartof iai mai mult sodiu, potasiu, magneziu, si ce cacaturi or mai fi decat din toata apa bauta intr-o zi. Nimeni nu isi ia, si nimeni nu ar trebui sa isi ia, minerale din apa.
Am citit ca la shtrandul ala nou din Balotesti e bazin cu apa cu seleniu. Una la mana, nimeni nu sufera de lipsa de seleniu. Al doilea, sa te dai cu chilotii prin seleniu si sa astepti sa intre in tine e la el de inteligent ca a te da cu vitamine in par. O sa intre prin piele la fel de mult seleniu, pe cat iti intra aroma de lamai cand dai cu sapun – adica zero.
Nimeni nu ar trebui sa fie fortat ss isi ia mineralele din apa,corect. Dar daca bei apa pura o sa mori pentru ca iti diluezi electrolitii din corp. Apa trebuie sa aibe minerale cel putin din motivul asta.
Bachkovo. Sau „Bacicovo”
Super tare :))
Dar sincer, in Bucuresti apa de la robinet chiar are gust naspa, de clor. Daca ma duc in Brasov sau in vreo localitate din-asta de munte chiar mi se pare imbecilitate sa cumpar apa imbuteliata.
Penn & Teller au facut si un experiment fain pe tema asta,intr-un restaurant,bagau apa de la robinet in sticle din alea cu etichete fitoase,cica apa minerala dintr-un ghetar din Japonia si baliverne de-astea si le dadeau clientilor sa bea.Aia ramaneau extaziati dupa ce beau si incepeau sa abereze chestii de genul „da,se simte ca e o apa speciala,ce gust desavarsit,ce puritate” si dupa aia le ziceau la prosti ca de fapt au baut apa de la robinet…
E un efect de conditionare, asociem sanatatea cu ideea de „natura”, „munte”, „ghetar” (in cazul asta) etc. Vezi filmul „Waterboy, cu Sandler, cand el sufera o accidentare, gagica-sa ii da niste apa dintr-un ghetar, apa care cica e mereu rece, indiferent cat de cald e afara. E, si apa aia il face sa-si revina imediat. Talk about funny water facts!
Diferența dintre apa îmbuteliată, și apa de la robinet, e că pe aia de la robinet nu scrie că ajută la digestie și la eliminarea acidului uric.
Asta e nimic… sa vezi apa saracita in deuteriu care se vinde cu 14 lei jumate de litru in Mega. E o apa superioara, cica nu mai imbatranesti. :))))))
Saracii, au gresit putin tinta, nu prea isi permit prostii sa o cumpere, dar daca o duc la 10 lei 5 litri, o sa vezi bataie ca la tigai pentru asa ceva.
http://www.apasaracitaindeuteriu.ro/qlarivia_apa_imaculata_pentru_starea_ta_de_bine-s55-c3.html
bo$$ uite articol (evident e la fel de pseudostiinfic ca asta cu apa qlarivia) in care zice ca apa imbogatita cu deuteriu e de fapt buna trololllol.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1089710/Its-time-raise-glass-heavy-water-longer-life.html
Raman la apa de la robinet. Eu numa d-asta beau acasa. La munca am bidonu’ la nas si nu trebuie sa ma mai misc pana in bucatarie.
Stau in Bucuresti. Cand e colorata, o las sa curga pana se face limpede.
„Sigur, ai putea spune într-o țară ca România că apa din perete vine cu rugină de pe țeavă și cu mult clor, și că aia îmbuteliată e cumva mai bună.” . Confirm -> centrul Bucurestiului, apa maro de cateva ori pe an (si am toate conductele schimbate in curte). Dupa asta si episodul de la tv (parca romania te iubesc) in care i-au scos unui tip din ochi niste viermi inelari aproape invizibili transportati prin apa – m-am lecuit de robinet. Desi recunosc, am fost saptamana trecuta la ski, la Conacul dintre rauri , Gura Raului – am baut aproape cea mai buna apa din viata mea, litri intregi zilnic. Parca le cazusem pe cap, dintr-un desert de undeva. Apa fiind de izvor, netratata,nefiltrata… simpla. Dar diferenta fata de Bucuresti e incomensurabila…
Deci exista niste viermi care traiesc si in om, si in tzevile de canalizare? Versatili, frate! Or fi viermi din economia de piata, sesizeaza oportunitati.
Serios, trebuie super-efort ca sa poluezi apa de robinet cu ceva mai complex decat bacteriile. De exemplu, trebuie sa se cace cainii sau pisicile in aval de statia de filtrare ca sa bagi toxoplasme. Si dupa cum spune si restul lumii, apa de Bucuresti are „gust de clor”, adica e tratata sa moara si bacteriile.
Oamenii care cred ca apa de robinet aduce viermi sunt din categoria acelor analfabeti functionali care cred ca plumbul din apa e periculos, chiar daca e 0.00000001. Daca te duci pe wikipedia la „List of parasitic organisms” o s aafli ca singurul vierme inelat („annelid”) parazitar e lipitoarea. Daca chiar crezi ca poti sa iei lipitori din apa de robinet, esti jalnic.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dracunculoz%C4%83
treaba asta exista in africa ….nu are nici o treaba cu Europa.
Viermele de Guineea care da dracunculoza nu este vierme inelat. Este vierme cilindric (nematod). (Poate stiai, dar citesc si multi prosti.)
sa-mi fie cu iertare,dar apa de la robinet pute a clor de-mi vine sa borasc.eu stau la
Pe langa interesele comerciale, apa chiar este diferita. Si nu doar cea imbuteliata din izvor fata de cea de la robinet. Daca veti avea curiozitatea sa luati o proba de apa din bucuresti, cluj, iasi, constanta si le veti duce la analiza (asa cum eu am facut) rezultatele va vor „spune” ca da, apa este diferita. Inclusiv cea de la acelasi robinet din acelasi oras in decursul unui an de zile.
Ca sunt destui care imbuteliaza „izvoare” dar scot apa (in cel mai bun caz) din puturi de medie adancime….alta poveste.
In incheiere, tot de la robinet beau dar filtrata cu un filtru ce scoate macar o parte de impuritati.
Ai grija ca e unu’ mai sus care le stie pe astea cu filtrele! Si fabricate tocmai in Germania, futu-i in gura de zdrente! Poate-i spui cretinului ca, atunci cand le schimbi (nu dupa doua filtrari, ci dupa doi ani de utilizare) majoritatea acestora sunt negre ori roscate, desigur datorita calitatii apei de la robinet.
Si daca filtrul e negru, asta e o dovada ca apa are ceva ce te afecteaza? Proasta aia careia ii dai limbi are probabil o pizda neagra, dar asta nu inseamna ca vei muri de cancer de limba. Palmele alea cu care iti dai labe sunt pline de par negru, si din pacate nu iti va cadea pula. Din pacate, oameni ca tine sunt liberi sa se reproduca. Acum, ca sa faci bani de filtre pentru tine si tot neamul tau, o sa faci si tu ceva inselatorie. Probabil te duci zilnic la un birou, si mimezi munca si inteligenta.
Si mai sănătoasă decat apa bulgărească este apa grea. Ideală pentru intreaga familie!
Unul dintre cele mai bune sprituri pe care le-am baut a fost 2 parti apa grea cu 4 parti apa tare si „just a touch” de tipirig. Imi mergeau angrenajele dupa aia de parca le dadusem cu Castrol, nu alta.
Ce zici de gagiul care comanda apa romaneasca lunar in Lisabona pentru ca nu bea apa Portugheza? Eu zic ca da level up la Bulgari. Apare pe la inceputul articolului:
http://www.spiegel.de/international/europe/traveling-from-romania-to-portugal-in-an-illicit-van-a-1043797.html
„Nu ca apa ailaltă care-i pentru femei și apa pentru pensionari. E apă pentru întreaga familie! E o apă pe care o poate bea și mama și copilul și bunica și cățelul. Incredibil.”
Bine ca le dai idei. Parca vad ca scot o intreaga gama:
„Borsec pentru menopauza”, cu calciu si vitamina D
„Borsec pentru bunicu´, cu bicarbonat, ideala in insuficienta renala
„Borsec cu Xanax”, pentru doamnele familiei
„Borsec cu Viagra”, ca si domnii sa fie in sfarsit fericiti
„Borsec Bifidus”, femeile stiu de ce
„Borsec cu antipsihotice”, pentru pustii prea nazdravani
„Borsec cu fitoestrogeni”, pentru adolescentele intarziate
„Borsec cu soricioaica”, pentru vecinul enervant
„Borsec Radasca”, pentru o intalnire cu surprize, se comercializeaza doar in Vaslui
„Borsec Chioara”, pentru adeptii homeopatiei, se vinde la pret triplu
„Borsec gat lat”, pentru doamnele singure
„Doar Borsec”, pentru cei care apreciaza unul sec…
pai sinucide-te, mna.
in unele tari la restaurant iti dau apa de la robinet fara sa iti ceara vreun ban in plus. o fi niste fraieri care nu stiu sa faca bani.
Am baut destul timp apa de la robinet. Nu pentru ca era mai prost sau mai destept. Ci pentru ca nu aveam nici un motiv sa fac altfel. Dar cand apa care iti vine la robinet are o culoare de parca a spalat tot cacatul de pe teava pana la tine, parca nu prea iti vine sa o bei. De asta iau cea mai ieftina apa imbuteliata pe care o gasesc. Pentru ca nu bei apa de culoare maro.
„Nu ar îmbutelia nimeni apa care picură dintr-un aparat de aer condiționat.”
punem pariu? :P
unii din astia iau apa de la robinet si scriu pe ea ca e de izvor. altii zic ca e sanatoasa si daca o fierbi ramane ibricul alb de la cat calciu are.
sa ia dintr-o balta de pe strada ii opreste doar faptul ca nu e suficient de mare si prea maro, deci nerentabil, nu ca face lumea holera.
daca primarii nu ar fi corupti in proportie de 300% as bea si eu apa de la robinet. dar nu vreau sa mor in dureri doar ca un borfas de la mine dn oras, pardon, dom’ primar, si-a luat mertan in loc sa faca statia de epurare.
normal ca e penibil in plm, dar imi place si viata fara pietre la rinichi.
dar cum sunt aia care cumpara apa mai scumpa ca vinu’? :)
Bă, coa, frantz aici.
Nasol pentru voi, ăștia care stați în diferite coclauri și apa nu e potabilă, fiind nevoiți să cumpărați apă plată de la magazin, sincer. Hai că de-o conexiune la net sau un semnal la telefon te lipsești, dar cu apa e cruntă, pentru că tot se învârte în jurul ei: mâncare, igienă, organism, căldură, spălat haine, pula ta, bagă aici.
Eu beau numa apă de la chivetă și sunt sănătos tun: n-am pietre, nu mi-au căzut dinții, etc.
Oamenii-s penibili și proști, iar pe zi ce trece, mă conving tot mai tare de idioți și de muște fără cap.
Nasol, când ai un idiot de primar, care pe lângă faptul că e prost, mai e și hoț.
Aș fi curios la al câtălea mandat e primarul vostru, că dacă e la al doilea, locuiești într-un oraș plin cu proști și idioți, gen București, une miticii îl votau pe curva aia de Oprescu cu 2 mâini.
Îmi pare rău pentru tine, iar dacă poți, mută-te într-un oraș cu apă rece.
Totusi exista diferente de gust la apa. Bine, nu o sa compar apa clorata de la chiuveta cu apa plata, ca e clara acolo diferenta, insa de ex ia bea un Izvorul Minunilor sau apa minerala Spring. E ca la bere, unele chestii sunt prea penale ca sa nu iti dai seama de diferenta.
ar mai fi un argument pentru mofturi la apa:
cand era omenirea tanara se murea la 20-30 de ani, deci puteai sa bei si pamant ud, ca tot aia era. daca vrei sa traiesti 80-90 de ani si sa nu fi o leguma in ultimii 40 din ei, ar fi util sa fii atent la ce pui in gura.
hai sa sunt oficial un plangacios mofturos.
Si iata, consumerismul s-a nascut din teatrul mastilor tragediei. Pe cat de golita de sens e reprezentatia, pe atat de macabra e comedia. Ce te mira asa tare si iti pui in balanta viata cu existenta unor cacaturi, pe care le poti spala simplu cu apa de la robinet? Si hartile…cand oamenii au uitat sa ridice ochii spre cer, sa atinga muschii padurii si altele. Prost sa fii, noroc sa ai, dar GPS te baga pana la urma in cea mai mare infundatura.
S-a ajuns si mai rau. In Istanbul, la muzeul Topkapi, se vand ca suveniruri conserve cu AER. Deci omu’ da 16 lire turcesti (aproape 5 euro, atata costa in 2012) pe o conserva pe care scrie „Air of Istanbul” si care chiar asta contine! Cei care cumpara asa ceva ar fi fost morti demult intr-o lume fara mecanisme de protectie fata de prostie.
De aici: http://www.milliyet.com.tr/artik-istanbul-un-havasi-parayla/gundem/gundemdetay/28.03.2012/1520935/default.htm
Eu beau bere si nu apa, iar cand e prea devreme pentru bere (niciodata nu e prea devreme pentru bere ) beau cafea.
Dar totusi, imi dau si eu cu parerea: apa pura e H20 , in schimb apa pe care o consumam (indiferent robinet/izvor) nu e pura. Acum , daca vrem sa exageram cu sanatatea, ar trebui sa ne facem lunar analize la sange sa vedem ce se incadreaza in limite si ce nu, si sa luam apa care contine in proportie mai mare acele minerale.
Presupun ca e mai ok sa le extraga organismul din apa decat din pastile… dar nici aici nu ma pricep. Si iarasi presupun ca are nevoie organismul mai mult de Magneziu de exemplu decat de clor.
Oricum…
Bagamiaj pula n tine de masonocenturist. Tu vrei sa ne omori cu apa ta contaminata de vaccinuri cu mercur! Io beau apa din bucegi scursa de supt cruce. E chiar transpiratia facerii leaganului universurilor! Pura dar totusi cu tot ce i trebe!
Cea mai buna butura
Este apa de izvor,
Daca la o picatura
Pui un kil’ de whiskey-shor,
Nici de pula nu te-mpiedici,
Nici de pizda nu ti-e dor…
Si nu are pic de clor…
Apa potabila e din ce in ce mai putina in natura pentru ca chimicale aruncate peste tot… in anii 50 puteai bea linistit apa din rau de mai multe ori, acum poti doar o singura data. Am baut de la robinet 30 de ani si nu am patit nimic si nu cred ca cloru ala din ea e nasol. Oriunde exista un prost exista si o reclama cu oameni care zambesc in poze si il determina sa cumpere lucruri inutile. Apa la pet e aproape inutila acum, insa in cateva zeci de ani va fii singura potabila din pacate si dupa ce o sa trecem la masini electrice tarile cu resurse de apa potabila o vor vinde mai scump decat se vinde azi benzina si oamenii o vor cumpara pentru ca sunt prea prosti sa o distileze p’aia naspa sau doar pentru ca are poze pe eticheta cu oameni care zambesc.
„Dar de ce există apă la sticlă în orașele din Germania, spre exemplu?”
pentru ca apa de la robinet are foarte mult calc, cel putin aici unde locuiesc eu. are atita calc incit acolo unde se usuca stropii de apa ramine alb alb alb. trebuie sa decalcifiez orice aparat prin care trece apa, masina de spalat, masina de cafea, fierbator de apa, daca nu decalcifiez tot la doau sapatamini pot sa le arunc.
poate ca e ceva in neregula cu papilele voastre gustative, dar ape minerale diferite au gusturi diferite, unele iti plac, altele nu.
daca as trai in romania n-as avea nici cea mai mica incredere in analizele de laborator in urma carora apa e declarata potabila. in romania n-as avea incredere in nimic.
In Bucuresti apa de la robinet are un gust infect, asa ca ma simt nevoita sa beau apa plata, dar de exemplu acasa, in Constanta, mi se pare ca este buna, e rece si mult mai ok la gust fata de cateva tipuri de apa plata care se gasesc in comert.
!buhuhu..
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/13186/4213182/5/fluor3.jpg?width=500&height=428
tldr; mai bine incercati vytautas mineral water : https://www.youtube.com/watch?v=WyEeciLj4pI
Ceea ce mi se pare aberant e ca la o pizzerie/restaurant din Iasi unde mancam destul de des, o TImisoreana costa mai putin decat o sticla de apa (Timisoreana era cea mai ieftina bautura per 0.5l, incluzand si apele si sucurile). Aia de la Ursus s-au chinuit un pic sa face berea aia, in timp ce aia de la Dorna au luat apa de pe teava, au curatat-o si au bagat-o intr-o sticla si tot cer mai mult.
Deci, sa bem bere!
Fain articol si comentarii. Bascalie multa.
Este apa si apa.
Acum 20 de ani cand am plecat de pe plaiurile mioritice era o firma la Buzau care facea filtre de carbon. Apa filtrata printr-un filtru de carbon este mult mai buna. Ca sa testati luati apa de la robinet si puneti intr-un pahar la evaporat. Luati in alt pahar apa de la acleasi robinet filtrat prin filtru de carbon. O sa vedeti cand se evapora apa cum sunt cele doua pahare si o sa vedeti dupa aia de unde vreti sa beti.
Sa auzim de bine.
pana am citit articolul asta mi s-au prajit cartofii. excelent.
Mi-am luat o cana filtranta acum vreun an (nu stiu ce filtru are, carbon, pasla sau plasma, plm, are filtru.) Am dus apa aia la laboratorul unui prieten care mi-a analizat-o. Rezultatul? Diferentele sunt insesizabile; da, se redusese continutul de calciu, dar asta era mineral si de astea avem nevoie, microoorganismele erau reduse la un nivel nesemnificativ conform normelor in vigoare, iar PH devenise usor mai bazic. USOR. Am continuat insa sa beau apa din cana aia pentru ca e mai ieftin asa. Saptamanal, dadeam cam 15-20 de lei pe 5-6 bidoane de apa de 5 litri fiecare. Acum, dau 25 de lei pe un filtru pe care il schimb cam la 3-4 luni (da, stiu ca poate ar trebui sa-l schimb la 200 de utilizari, ca asa scrie pe filtru, dar…). Oricum, ies mai ieftin. Iar cana a fost 70 de lei, bani pe care mi i-am scos de mult. Asa ca, daca vrei sa impaci si capra, si varza (a se citi si „apa de la robinet” si „constiinta ta de hipster New Age care crede ca apa imbuteliata e mai buna”) ia-ti, tata, o cana filtranta.
Sau un gram si scapi de griji. Asta daca nu esti paranoic, caz in care cana filtranta e investitia mai inteligenta.
Cana is „longer-lasting” decat gramul.
http://edition.cnn.com/2016/02/08/world/fresh-air-britain-china-bottles/index.html
Si precum ai vazut rosiile din Romania erau in peata 10 -15 lei pe cand alea de prin Turcia sau albania 5 lei !!! , La fel poci se ti spuiesc ca apa Bachkovo e livrata cu 0.80 lei pe cand Azuga 1,3 lei iar Borsec sau Dorna sau Bucovina , tin te de scaun, 1,8 lei . Adica tu bei un Borsec , doar esti boerus iar poporul 2 Bachkovo ca vorba aia . Acu te miri ca n are lumea bani , este ? Se numeste concurenta uare ?
Deci nu te mira ca luam apa chioara din Bulgaria , mira te ca juma de kil de apa chioara din Romania e aproape 2 lei , si gagii astia cresc toti pretu ,la apa chioara ! 4 sticle , 1 litru de apa chioara , 8 lei , mai mult ca 1 litru de ulei ! Asta nu te mira ?