3 lucruri pe care le-am înțeles din alegerile locale

Am să fiu succint pentru că deja putem fi toți de acord că ni s-a făcut scârbă de ele. Să le mai aruncăm un ochi scurt, totuși.

1) Tinerii nu au fost prezenți la vot pentru că nu prea există

Ni se tot prezintă statistici în care vedem că foarte puțini tineri au votat. Vai, ce nesimțiți! Unde sunt? Păi nu există. Pe liste sunt 18 milioane de alegători, și dacă mai sunt atâția români în țara, cu tot cu copii și morții din teleorman, eu îmi mănânc pălăria.  Deci datele de la BEC sunt aiurea (probabil umflate artificial ca să crească numărul de voturi necesar ajungerii la pragul electoral de 5%, păstrând proporțiile la fel, avantajând partidele vechi, matematică, nu știți voi) așa că e cam greu să fac o estimare clară, însă am găsit o bainualestimare aici.

13330887_10205957945857583_7355259255546243290_n

Adică în medie, tinerii votează cam la fel de mult ca și restul categoriilor. Mă rog, tradițional, cu cât avansează în vârstă îi vine omului mai tare cheful de vot. Niciodată tinerii nu o să voteze mai mult decât bătrânii. Problema în schimb e alta. După 90 natalitate canci, mulți tineri sunt plecați din țară la muncă/studii/furat. Tinerii nu există. De-aia au votat puțini. Pentru că suntem foarte foarte puțini, noi, ăștia 18-35. Atât de puțini încât și dacă ieșim toți la vot și votăm același lucru, tot nu rezolvăm mare chestie.

2. Omul de rând e traumatizat de politicieni și de-aia prezența la vot e mică.

Voi, ăștia aflați la primele voturi, încă mai aveți avânt. Însă cetățeanul mediu din românia e traumatizat în așa hal de politicieni încât nu mai e curios. Îi este scârbă de toată specia lor. Ca o femeie violată, care nu mai vrea să fie atinsă de bărbați. Nu o mai interesează să afle dacă ăia mai au sau nu intenții bune. Preferă să se prefacă că ăia nu există și să-și vadă de viață. Dublată cu înțelegerea limitată a omului de rând, se ajunge la concluzia generală că „toți fură, toți sunt o apă și un pământ” și, la fel ca în orice caz de abuz repetat, cetățeanul se înmoaie și îl lasă să se întâmple. Știe că dacă nu se zbate, se termină mai repede.

Și ei s-au folosit de asta. Au băgat votul într-un singur tur, ca să ajute formațiunile mari și să evite coalizarea împotriva „răului cel mai mare” și au forțat niște alegeri statice, cu aceleași fețe, care să prezinte interes doar electoratului captiv, care iese că e mânat din spate. Oamenii normali nu au avut opțiuni și nici nu au avut chef să încerce opțiuni. De-aia n-au ieșit.

3. Pentru cetățeanul obișnuit, corupția nu este o problemă.

A prezentat un studiu Moise Guran aici, la minutul 28. Ca psiholog diletant, studiul mi se pare îndoielnic, dar cu concluziile sunt empiric de acord.

Suntem noi, câțiva, puțini, care găsim corupția revoltătoare și ni se pare un criteriu esențial după care să ne alegem liderii. Dar oamenii obișnuiți nu-s așa. Îi doare la bască de corupție. Au învățat să se adapteze la ea și îi admiră pe ăia care s-au adaptat la ea mai bine decât ei. Desigur, urăsc și ei corupții, dar mai mult din invidie decât vreun tip de scârbă față de genul ăla de comportament. De-aia au câștigat primari din pușcărie, ca Cherecheș (70%) și tot soiul de urmăriți penal.

Cu ăștia votează electoratul captiv. Oamenii ăia care și-au găsit și ei un locușor în sistem, cu ajutorul unor băieți, și se simt amenințați că locușorul lor călduț (un loc de muncă, un ajutor social) va dispărea când vin ceilalți. Sau n-au un locușor dar speră că se eliberează, dacă iese cine trebuie.

Și trebuie să ținem minte că trăim într-o țară de jucători la tele euro bingo, Caritas, Bancorex, păcănele și împrumuturi bancare doar cu buletinul. Românul e notoriu pentru lipsa lui de înțelegere a consecințelor în timp a alegerilor pe care le face. Tot timpul o banană acum pe care o plătești în trei banane săptămâna viitoare, românului i se va părea o idee bună. Așa e el, defect. Nu înțelege plata din viitor decât atunci când viitorul devine prezent. De-aia îl doare la bască de corupție. Ce, i-am dat lu ăla 100 de lei și am scăpat de el. Atât înțelege românul din corupție. Mai departe de atât, ramificațiile în timp, nu-l interesează. Nu vede mai departe de până unde întinde mâna.

BONUS:

Pentru simpatizanții Nicușor Dan – USB – USR (să zicem că și eu sunt oarecum pe aici) un duș rece: dacă ne uităm pe cifre, votanții lor sunt în principal tineri (o mulțime foarte mică din populație) și în principal cu studii superioare (iarăși, o mulțime foarte mică). Statistic, pe populație, ăștia care am ieșit să votăm, ăștia suntem. Nu mai există alții care n-au auzit sau sunt nehotărâți. Suntem intersecția a două mulțimi foarte mici. O prezență la vot mai mare nu ar fi adus mai multe voturi în tabăra asta, ci în celelalte.

Că vrea să facă din partid o chestie la nivel național nu e neaparat o idee bună. E imposibil să se stabilească la nivel local fără să aducă în combinație aceleași fețe locale care s-au prelins pe la toate partidele și sunt deja compromise.Pe deasupra, publicul lor maxim e aici, în București. Sigur, ar putea stabili câteva sedii de județ în orașe cu universități (iași, cluj, timișoara), unde publicul ăla, tineri/studii superioare are potențialul de a sări de 5%, (pentru că repet, suntem foarte puțini). Ca să stârnească interesul la alte categorii decât asta care i-a votat, ar trebui să-și schimbe puțin doctrina spre nevoile altor categorii tangențiale (tineri fără studii superioare sau bătrâni cu studii superioare ar fi cele mai apropiate), moment în care ar putea pierde din publicul de bază.

Ce încerc eu să zic e că băieții ăștia au o plapumă, e o plapumă OK, dar mai mult decât e ea, e fizic imposibil de întins fără să o rupi. Așa că nu vă așteptați la cine știe ce la toamnă. Dacă se mișcă bine o să bage niște parlamentari. Clar sub 10%. Dar e un început. Și nu, n-am chef de discuția aia cu „vai de unde are ăsta bani, vai ce interese are”. Nu văd ce e rău în băgat alți jucători pe piață. Și mă îndoiesc că poate fi mai malefic decăt jucătorii actuali. E foarte greu să îi depășești.

***

Comentarii (38)

  • gica spune:

    Maestre, încântător ca de obicei. Dar.. unflate sau umflate?
    Respect.

  • Xulica spune:

    „și în principal cu studii superioare (iarăși, o mulțime foarte mică).”

    I-auzi. Da’ vanzatoarele de la butic cu facultate si master nu se pun?

  • nam spune:

    Eu nu înțeleg cum i-a dat tipei ăleia că unul din doi tineri votează. În București, dacă ne uităm pe cifrele de la recensământ și pe estimările date de BEC legat de prezența la vot, segmentul 18-24 are o prezență sub 15%, iar cel 25-34 este sub 25%. E așa mare diferența la nivel național față de București?

  • Sergiu spune:

    A încercat careva sa calculeze cati tineri nu votează pentru ca pana la „acasă” de pe buletin e o zi pe drumuri?

    Apoi se discută de vot obligatoriu – asta înseamnă vot electronic sau prin corespondență, ca altfel e neconstituțional, nu poți obliga fără să oferi condițiile necesare. Si asta e evident în defavoarea PSD-ului.

  • unu spune:

    Primu?

  • Eu spune:

    Îi tot dau unii cu “penalii” şi sărăcanii care strică fengshuiul dreptei şi votează PSD. “Haideţi să stabilim o dată pentru totdeauna. Nici un primar nu cîştigă, nici un partid nu ia consilii dacă nu are suportul unei pături de mijloc superioare bine aşezate. Nici Constanţa, nici Baia Mare, nici ce vreţi voi nu votează neapărat ca să sfideze DNA, votează ca să conserve o pompă de bani şi de statut pentru o anumită pătură deja solidă de funcţionari de lux, şefi de companii şi, mai ales, de afacerişti care învîrt treburile în zonă. Glumele cu Teleormanul unde ţăranul votează ca prostul ne arată cît de stupid vrem să ascundem realitatea unor elite locale care vor să menţină anumite status quo-uri foarte convenabile. Deci nu cine ştie ce pături misterioase de asistaţi sau români cu mentalităţi corupte hotărăsc primarii, să fim serioşi.

    • Tudor spune:

      Rogozane, tu esti? Sau doar un biet plagiator fara ghilimele?

  • Blat spune:

    Ma pis pe reatardatul de Nicu Shordan.
    Special m-am dus la vot sa votez impotriva lui.
    Ma pis si pe pluoverele lui de sarac.

  • grinch spune:

    Nice try… dar ar trebui sa tii cont ca romanii sunt obisnuiti cu doua tururi, cu o partida de gratar si bere intre ele; in turul doi intotdeauna prezenta a fost mai mare.

    • mirelA@la.la spune:

      Eu as face un sondaj ca sa vad cati stiau ca se voteaza intr-un singur tur.

  • Jane Făe spune:

    HAHA! Ai zis „unflate”.

  • mihai spune:

    cand zicea cineva in 2012 ca listele sunt umflate si neversosimile, isi lua mare muie de la tot internetu, ca varan si mineri.

  • Tudor spune:

    PSD-ul nu uita repede. Postacii au primit ordine sa se ocupe de Nicu Sordan pe toate site-urile de stiri. Deja e omul lui Putin/Soros/MechaHitler.

    • omulbun spune:

      în toata campania au facut asocierile astea, si nu doar pe net ci si pe teren, mergeau echipele cu instructiune sa zica despre NS ca e platit de Soros.

  • Jane Făe spune:

    Ăștia trebuie să meargă pe modelul operatorilor de telefonie mobilă: întâi la orașe mari, apoi, dacă merge, la orașe mai mici, apoi, dacă încâ merge, la orășele, apoi, dacă încă merge, la sate.
    Dacă sar direct de la un singur oraș la sate, au căcat-o, că ei nici nu au idee ce se întâmplă prin sate, în afară de ce au citit prin Ion și alte căcaturi de pe la școală.

  • Nicusor Salam spune:

    Nu zic ca Nicusor Dan e un mare shpagar. Dar mi se pare de cicat sa mi-o aduca pe nevasta colegului lui de la Sinecura Bugetara de Matematica Romana, o madama care abia vorbeste romana si face 8000 de euro pe luna in Bucuresti intr-un post de criptobugetara. (Firma madamei este proprietatea CEC-ului francez.) Mi se pare greu de crezut ca o madama dintr-asta va starpi coruptia, pornind de la manevre dintr-astea.
    O mai tineti minte pe scroafa aia care zicea ca a nascut la serviciu la guvern, fiindca ea e mare muncitoare? Ete asa ne-ar vorbi si madama Clotilde, daca ar intreba-o cineva cat munceste. Mi se pare greu de crezut ca baietii de Centru Vechi vor mai vota cu ea cand madama va deschide gura si va scoate pasarele anti-socialiste sau pur si simplu deplasate. Sau cand le va spune tinerilor sa-si mai ia un job.
    Prin urmare, pentru mine USB este o gluma, un accident al conditiilor lui 2016. USB este noul PRM, noul PPDD, un Movimiento 5 Stelle, potrivit pentru atitudinea de om care nu pricepe si nu invata tipic sud-europeana. Asta nu e partidul al treilea. (NU-s prea sigur ca avem doua partide, dar ma rog..) Este un aspirator al supararilor, menit sa captureze cei 20% care nu sunt suficient de nihilisti sa se abtina de la vot, si care nu inteleg pragmatismul cu „raul cel mai mic”. Poate ca votantii PRM aveau mai putini dinti in gura, dar tot la asta se reduce alegerea lor.
    Tu spui ca, imediat ce se vor ridica, USB-istii vor primi traseisti. Eu am o banuiala ca nici nu vom prinde stagiul ala. Avem deja guvern de coalitie, cu premier pedelist si vicepremier Dancu, deci se va face coalitie si la consiliile locale. USB-istii se vor vedea repede rupti de la ciolan, sau influenta, sau ce cacat au vrut cei ce au candidat. Imediat ce vor vedea ca sunt pielea organului, USB-istii din consiliile locale bucurestene se vor transfera la PSD, PNL si sateliti. E drept ca multi pepededisti s-au tinut tari de la alegerile locale pana la cele parlamentare, dar macar pepededistii aveau acces la ceva ciolan local si au fost co-optati in coalitii pe la judete.

    • Cristi spune:

      Dar nu e problema, mosule, nu e nevoie sa votezi cu madama franceza, cand o doamna foarte onorabila, Firea, abia astepta votul cetatenilor.
      Dai dracului pe criptobugetarii, platiti de CEC-ul francez! Am inteles ca au si valuta… si mașini de tiparit bani!

      • Clotilde Salam spune:

        Aluzia ta cu valuta va fasai la generatia pro. Noi astia mai batrani stim deja cum a mers treaba si cu „valuta” din 1990.
        Una la mana, ca muncitoarele strigand ca nu vor valuta sunt o inventie a laboratoarelor de „scoala superioara de jurnalism”, o hazna unde singura educatie era ‘cum sa-i prostim pe prosti sa voteze privatizarea acum, repede, cand ei nu au bani’. E o inventie ordinara, de aceeasi teapa cu ceaiurile Cozac si cu ’50 de mii de morti’ in rechizitoriul lui Ceausescu. Ideea ta nu devine mai credibila, fiindca o sustii cu o poveste despre o minciuna manipulativa. Dimpotriva, daca inca mai pui botul de la o minciuna din 1990, esti probabil fara sanse.
        A doua la mana, cei de la Scoala superioara de jurnalism au reusit pe moment. In 1996 si 2004, i-am votat pe ailalti, care s-au dovedit a fi tot ei. Am scuturat chei, am trait bine, i-am dus la tzepe la Piata Victoriei. Ce voiau femeile in loc de valuta? Pe „Petrica”Nulander, nu? In ce partid e Petrica, prostule? E plecat din PSD din 1991. E in PNL din 2008 – de 8 ani. Te crezi shmecher cu memorie, cand nu stapanesti nici macar notuni elementare despre ziua de azi.

        • Cristi spune:

          Salame, lasa-ma pe mine sa fiu prost, stai tu cu Firea si cu PSD-ul, ca e ok. Ca na, oricine ar veni, sunt tot „ailalti”. E bine cu Firea si cu PSD-ul, ok. :)
          Apropo, Madama franceza prin ce partide a fost pana azi? A, a furat autostrada, asa-i?
          PSD! PSD! Vezi ca se dau mici, bere si galeti… sau nu.

    • Eu spune:

      Protestatari mai prosti nu am vazut…..

  • Neverever spune:

    Nu stiam ca sarbatoresti Pastele Cailor. A cui glorie sa fie, bunule crestin?

  • rzv spune:

    Billionaire George Soros has returned to trading after a long hiatus, lured by opportunities to profit from what he sees as coming economic troubles, directing a series of big, bearish investments. He sold stocks and bought gold and shares of gold miners. (WSJ) deci mosu nu se ocupa de oculta cum crede Dragnea si boii de’paci, omul face cumpăraturi la piata…

  • Cheloo de la trupa Paraziții spune:

    Potrivit statisticilor pulii mele, un tânăr pleacă din România odată la 5 minute.
    Se moare mai repede cu câteva secunde decat se fată. CONCLUZIA MEA :)) Am cam belit-o!!

    Ca nație intr-o sută de ani pa si la gară. Abia aștept. :))

  • Bac-ul spune:

    Nu vad de ce Nicusor ar gasi electorat in orase cu centre universitare, ca pan la urma majoritatea studentilor nu are mutatie in orasul respectiv deci nu voteza acolo…

    • Radu Post author spune:

      multi raman acolo.

  • iobagul spune:

    Ca sa nu va pierdeti vremea cu presupuneri in caz ca vi le faceti, nu am votat! Nici nu o sa o fac – pt ca din masochism am asistat activ la niste alegeri si stiu ce e muistul politic, oricare ar fi el! Si va sfatuiesc si pe voi sa o faceti ca sa nu trolati aiurea si eventual sa imi dati peste muianul gretos de autosuficient! Asa ca exercitiu de logica, ma asteptam ca autorele sa gaseasca radacina raului: daca vreo normativa organica sau a BEC interzicea alora cu sentinte in derulare sau suspendare sa candideze, jumarlistii mureau de foame! Amaratii aia din Baia Mare au votat cu cel care a facut ceva pentru oras, alternativele fiind un potential necunoscut, fara sanse sau fomist! Adica au votat la bunul simt al realitatii, durandu-i fix in pula ca ala e la bulau si de ce! Un amic a votat special ca sa faca pe rebelul, sa dea muie DNA si implicit statului! Probleme? Ca vad ca se dau cu curul de caldaram o gramada zilele astea, cu lamentari penibile de parca nu asta ar face cu inca enspe subiecte ale zilei…

    • Cheloo de la trupa Paraziții spune:

      Iobagule suge-m-ai la pulă bleagă..din cauza alde ăstora ca tine merge țara asta prost. Ca nu votezi

  • Marius spune:

    Nu pot sa le dau votul acestor magari avand in vedere ca in parcul auto al Spp stau bolizii lui Oprea noi achizitionate. O astfel de masina trebuie pusa in folosul comunitatii, nu sa stea de pomana. Cred ca problema suntem noi.

  • dingo spune:

    nu votez, pentru ca am votat pina acum cu… cu basescu, si cu restu fortelor de dreapta – ce inseamna dreapta? capitalism? sau ce? adica, inseamna cei care nu sint fosti comunisti? nu e prea de 2 lei explicatia asta? ca eu de aia am votat cu basescu si toti ratatii aia, deoarece nu erau fostii tovarasi a lu iliescu – evident ca erau, eu ma refer la faptul ca… – in fine, pe scurt, nu votez. niciodata. poa sa vina isus cristos cu ma-sa si tac-su sa candideze, si tot nu votez.

Adaugă un comentariu