Pss, fata, am un pokemon rar în pantaloni pentru tine

cheshire pikachu

Te-au enervat pokemonii?

Te-ai săturat în ultimul hal de subiect . Ți-au ieșit pokemonii pe nas și ți-e scârbă de ei cum îi era lu’ tac-tu de aparatu’ reproducător al mumă-tii după naștere, când era lăuză și-i arăta minju’ ca o poșetă cu fermoarul stricat. Dacă mai auzi că vorbește cineva de pokemoni, chiar o să te caci în palmă și o să arunci după el, în așa hal te-a enervat trendul ăsta imbecil.

Ei bine, poți să închizi textul ăsta, că tot despre Pokemon GO e.

Nu l-ai închis, nu?

Adică îți exprimi scârba față de pokemoni cu orice ocazie, dar nu ai închis textul.

Pentru că ești un cârnat. Nu te plângi că realmente te deranjează. Te plângi ca să te vadă lumea cum te plângi. Pentru că în sistemul tău de valori de om mediocru, ai stabilit clar care-s activitățile cu care să te prezinți în public ca hobby. Că așa ți-au zis alți mediocri când erai mic, că omul deștept are doar activități intelectuale. Gen citit, jucat șah și frecat pe sfârcuri a autosuficiență. Nu se poate bucura de chestii simple și cretine, gen tras bășini și scobit în nas. Te-au dresat proștii pretențioși să țipi în gura mare că e de rahat spre absolut orice activitate simplă și populară. Ca să vadă lumea că tu ești complex și special. N-ai încercat tu Pokemon GO dar NICI NU TREBUIE. Pentru că e O PROSTIE. Ca MANELELE.  Ți-ai dat tu seama asta cu MINTEA TA SCLIPITOARE. Și faptul că foarte mulți oameni fac o chestie pe care tu o consideri o prostie, te face să te simți foarte deștept. Hei, nici nu trebuie să faci nimic. Doar prin faptul că nu joci pokemon ca toți plebeii ești mai deștept decât acum o lună, când nimeni nu juca pokemon că nu exista.

Flit, mă.

800

Te-au depășit pokemonii?

Înțeleg. Ai 45+ ani sau suferi de o forma de autism și nu ești în pas cu obiceiurile astea de tineret, snapchat, facebook, sexting, fisting, twitter, VR, geolocatie, MMO și chestii. Știu că nu înțelegi clar despre ce e vorba cu chestia asta, dar, din păcate, cunoștințele tale limitate asupra lumii contemporane te duc la gânduri înspăimântătoare. Că așa funcționează ignoranța. Nu știi o chestie și te sperii de ea.

Dacă așteaptă un terorist cu bomba la un pokemon rar? Sau un violator de copii?  Dacă se calcă în picioare oamenii pentru pokemoni? Așa o să ajungă societatea? Oameni alergând bezmetici cu telefoanele în mână? Ia un loc, fă-ți un ceai de sunătoare, pune-ți vată în urechi să nu te tragă curentul, că am să-ți explic eu de ce toate fricile tale sunt neîntemeiate.

HAHA, NU.  Era treaba ta, ca om, să fii la curent cu cum funcționează chestiile noi, ca să nu te sperii de ele ca o vită proastă că nu le înțelegi. Cum adică să-ți explic eu? Nu vrei să te și țin de mână? Să îți dau și cheia de la casa cu bani și dup-aia să vii pe la ai mei pe acasă, să o fuți pe soră-mea? Marș, bă.

N-o să se întâmple nimic de la pokemoni. Nu funcționează chestia într-un fel planificabil, nu are cum să fie folosit ca o unealtă pentru lucruri nasoale. Nu strange mase de oameni decat imprevizibil, pe scurt timp. Și nu, tataie, pokemonii nu-s de la Satana, să corupă tineri. Aș putea să îți explic în detaliu de ce toate chestiile care te sperie sunt tâmpite, dar nu e treaba mea să te documentezi tu.  Sigur, o să mai cadă câte unul în groapă căutând pokemoni rari, dar na, e în natura umană. Unii oameni sunt proști, cad în gropi și își rup gâtul. Și unii proști se alarmează când apar chestii pe care nu le înțeleg, dar nu prea ar vrea să muncească să le înțeleagă. Ar prefera așa, să nu mai apară chestii noi și atât.

pika4

Oamenii normali o să se plictisească rapid de pokemoni.

Jocul devine anost rapid. Pentru că nu e cu mult mai complex decât colecționatul de surprize cu mașini, de cartonașe cu fotbaliști sau de solnițe din restaurante. Da, e amuzant să tot găsești ranga pe stradă pokemoni din ce în ce mai diferiți și cu numere din ce în ce mai mari la CP și viață. Dar cam asta e tot. Nu există o complexitate ulterioară, în adâncime, ca la MMO-uri. Nu e ca la șah, unde cu cât joci mai mult cu atât înveți mai multe. Nu poți să faci schimb cu alții de pulifrici, nu poți să te bați cu prietenii.

De fapt, poți doar să te bați cu pokemonii altora, lăsați la Gym-uri, și acolo scandalul e destul de imbecil rezolvat. Clickăi pe ecran ca sandilăul până moare ăla. Trebuie doar să nimerești să nu fie ăla cu un pokemon de un tip fix care se pișă pe al tău și al tău să aibă CP mai mare sau apropiat. Atât. Și nici nu poți să zici că are vreun fel de curbă jocul, să zici că ești super bun și bați pe toată lumea. Mecanica  de joc e mai simplă decât la x și 0, deci oricine devine expert în maxim o oră.

Nu există skill, nu există strategie. E mult mai ușor să capturezi un gym decât să-l ții. Un punct ținut de 5 oameni poate fi cucerit de 2 oameni in câteva minute. Așa că câștigă ăia care se duc mai des la biserica din colț, unde e gym-ul și atât. E ca și cum ți-ai lăsa steagul la 200 de metri de casă, vine altul, îl dă jos, tu te duci până acolo, îl pui la loc, și tot așa de câte ori pe zi te taie cheful și te țin  picioarele. Și atât. E atât de simplu și anost. Și ca orice activitate anostă, 99% dintre oameni o să se plictisească rapid de ea. Asta dacă nu fac ăștia niște update-uri fantasmagorice să bage tot soiul de chestii noi și moduri de a juca.

pika2

Dar mă îndoiesc că o să facă asta. Există multe limitări tehnologice pentru care, momentan. nu ai cum să faci un joc de genul realmente fain.

Pe deasupra, suge din baterie ca tac-tu din sticlele de vin când nu se uită mă-ta.

O să rămână niște gameri obsedați, care chiar n-au nimic mai bun de făcut cu viața lor și o să joace pokemon și la iarnă, dar în câteva săptămâni mania o să treacă. Ca toate maniile. Pentru  că repet. Ca joc, are foarte puține de oferit. Repetitiv, simplu și extrem de limitat. 13680300_723571387782798_7779958753096922014_o

Și totuși de ce a prins?

Pentru că e inovativ. Te face să faci chestii pe care nu le-ai mai făcut până acum. Să vânezi creaturi imaginare în viața reală cu telefonul. Iar ceva foarte nou poate pentru scurt timp să fie la fel de interesant ca ceva foarte bun.  Gândiți-vă că v-ar invita cineva să jucați Fazan la gravitație 0. Ar fi super interesant o oră . Gravitație 0! Mergi pe pereți! Dar fazanul tot fazan e. Cât rahat poți juca un joc așa de plictisitor, chit că e în gravitație 0?

Pentru că e copilăros și relaxant. Nu necesită vreun tip de gândire. Îți închizi creierul și uiți că șefu e un muist, profesorii niște idioți care profită de autoritatea lor mică și că nevasta se fute cu vecinul. Vânezi pokemoni. Are același efect relaxant ca orice activitate simplă și repetitivă. Ca croșetatul, să zicem. Sau laba. Sau construitul de bărci în sticle și aeromodele și chestii de genul. E exact la fel.

pika

Pentru că gâdilă tendințele obsesiv compulsive. Într-o oarecare măsură, toți suntem puțin OCD. Ne plac lucrurile terminate și ordonate frumos. Iar genul ăsta de joc îți prezintă exact, dar exact același model ca și colecționatul de surprize de gumă Turbo. Îți oferă informația că există o colecție de x elemente, că sunt la îndemână, și le poți găsi pe toate și ordona frumos. E în natura umană, având datele astea și timp liber, să vrei să faci colecția.

Pentru că recompensează creierul de maimuță. Ții minte, la grădiniță când îți dădea educatoarea steluțe de hârtie când răspundeai corect și te simțeai foarte fălos cu tine că ai primit o recompensă, chit că aia e nonvalorică? Simțeai că ai meritat ceva și ți s-a dat. Că e o dovadă a valorii tale. La fel ca și câinii, oamenii sunt dresați să facă activități cretine pentru recompense. Spre diferență de câini, la oameni recompensele nici nu trebuie să fie reale, lucru de care jocurile profită la greu în ultimul timp. Pentru că pot căca spre tine o cantitate infinită de jeturi de biți care deși sunt obiectiv chiar mai lipsite de valoare decât steluțele de hârtie, te fac să te simți bine. Că ai primit ceva. Și așa mai stai să te mai joci jumătate de oră, să faci nivelul și să-ți dea cutia misterioasă cu skinuri de pălării pentru personajul tău. Aici e mult mai simplu. Mai mergi puțin, mai primești un pokemon. Creierul tău e programat să o vadă ca pe o recompensă și să te bucuri la recompense. Și de-aia te bucuri că ai prins un bulbazar. Atât de proști sunt oamenii și atât de simplu de manipulat.

Pentru că îți dă ceva de făcut când te duci să cumperi pâine.  Serios. Te duci să iei pâine, țigări, orice. Chiar nu ai nimic mai bun de făcut decât să prinzi pokemoni.

Eu sunt sigur că o să mai deschid aplicația așa, când mă plictisesc și aștept pe cineva pe undeva, sau la drumuri mici, singur. E fix, dar fix ca laba. Nu e o activitate elevată, trebuie să fii tâmpit să ți se pară super tare și să faci asta toată ziua, dar uneori chiar n-ai nimic mai bun de făcut, pe bune.

pika3

 

 

 

 

 

***

Comentarii (55)

 • barbu spune:

  cum sa compari vanatul de pokemoni cu laba bo$$ ? pai laba e sfanta si laba sigur o sa se faca si la iarna …

  • Jane Făe spune:

   Rezon, musiu, rezon!

  • alex spune:

   si cu toate astea tu nu te joci.

 • Teodor Marin spune:

  Dupa cum ziceam si ieri, jocul asta este un cacat care reflecta fix nivelul de prostie al civilizatiei occidentale. Daca tu te joci si iti place ma gandesc ca ai un motiv, poate planul tau e sa babardesti pizdulici proaste care alearga cu ochii inchisi ca sa si iti prinda pokemonu cu gura. Poate, ca acum cele mai aeriene au iesit la suprafata pe social media shareuind intr-una diverse chestii despre cacatul asta de joc.

  De ce a prins? Pentru ca e ceva nou, da. Si pentru ca *influencerii* din social media au dat share intr-una la cacatul asta, si turma de oi corporatiste e obisnuita sa decida altii ce si cum. Si voila. Pokemon Go este ca un retardat care ajunge vedeta fara niciun motiv.

  L-am avut si eu instalat pentru cateva minute, stiam ca altii se joaca de cateva zile dar la mine la tara in appstore inca nu era, si am fost curios. L-am pus, jucat putin, wtf, sters.

  • Sebastian spune:

   Wow! :DDD

  • Bianca spune:

   Jocul nu a devenit cunoscut pt ca influencerii au dat share, industria asta a jocurilor nu asa functioneaza. Pokemon Go era asteptat de peste jumate de an de toata planeta, cine se joaca stie de Nintendo etc.

   Oricum, nicio diferenta intre hate-ul talibanilor pe occident si hate-ul „civilizatilor” pe jucatorii Pokemon Go. Niste monstruleti dragalasi scot la iveala monstri din oameni.

   • Teodor Marin spune:

    Era asteptat de planeta ta pe care stai impreuna cu alti 36 de oameni si crezi ca toata lumea e asa. Se mai numeste si bulă. Iar comparatia de hate cu talibanii te incadreaza perfect in profilul jucatorului de pokemon go, multumesc pentru confirmare.

    • Bianca spune:

     Chiar deloc, asa cum zice si autorul mai sus, nu ai cum sa te joci foarte mult jocul asta, pt ca nu are adancime. Dar poti sa-i apreciezi dragalasenia si pe urma sa-ti vezi in continuare de viata ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Dar jur pe rosu ca eu atata ura fata de „our fellow beings” (care nu fac nimic decat sa obsedeze cu un joc, adica sa ne intelegem, nu au aruncat cu bombe, nu au calcat cu un camion peste oameni) rar am vazut, ceea ce arata cat de sick sunt oamenii in general….

    • Bianca spune:

     Uite, un comentariu al cuiva de pe hotnews despre jucatorii pokemon: „Cum spuneam mai devreme, aplicatie de masurat gradul de imbecilitate/cretinatate a lumii- procentul de oameni inutili, buni de inlocuit cu roboti si alte masinarii, ca tot fac umbra pamantului degeaba si consuma inutil resursele planetei.”
     Intrebarea e: cine e mai razna si mai bolnavior, unul care se joaca Pokemon, sau unul care gandeste asa despre alti oameni? Tie de cine ti-ar fi mai frica, daca ar deveni, sa zicem, peste noapte, cineva important?

 • Alice spune:

  Prin poseta aia cu fermoarul stricat ai iesit si tu, idiotule. Si nu, nu te-a adus barza.

  • Radu Post author spune:

   cineva are pizda ca gusa curcanului si se simte ofensata

 • limbric spune:

  undeva in reverse world (wink wink) exista Radu Alexandru care a scris un articol despre cat de anosti si necizelati sunt playerii de pokemon go

  • Bianca spune:

   spre deosebire de cine?

   • limbric spune:

    spre deosebire de asta din non-reverse world care joaca pokemon go si a scris un articol despre cat de anosti si necizelati sunt haterii de playeri de pokemon go

 • vasea spune:

  1. stii google street view, si cum are google imagini cam de pe toata planeta? ei, cu jocul asta vor cartografia mare parte din ineriorul cadirilor. o fi bine sau rau, nu stiu. Ah, si pentru ca plmibi telefonul ala in toate unghiurile, vor avea si o imagine 3D a muianului fiecarui utilizator.
  2. da, se va plictisi lumea de joc, dar asta e primul pas catre enhanced reality games. deja se gandesc sa faca un GTA.

  • Bianca spune:

   vor avea cine? nintendo?
   cum cartografiezi interioarele cladirilor, ca de obicei pokemonii apar pe job, si deci captezi bucati de podea…
   cartografierile si muianele jucatorilor nu sunt obiectul de activitate nintendo….dar te poti duce in teoria conspiratiei, ca nintendo o sa vanda pozele cu podelele cladirilor la CIA, sigur…

  • Radu Post author spune:

   asta e genul de autist speriat depasit de tehnologie, care nu intelege chestii.

   • vasea spune:

    ai apasat aleatoriu pe taste pana ti-a iesit juma de gluma de cacat?
    coae, esti un utilizator parlit, marș in pula mea cu afirmatii din astea de cunoscator profund al ciberneticii.

    • chiombi spune:

     google a indexat acest utilizator
     google nu va uita
     google te va face sa platesti
     google te va face o prostituata intr-un GTA real-virtual-cosmic-tron
     google va da puncte cui te fute si te omoara sa isi ia cei 10 dolari virtuali inapoi
     google iti va da infinit respawn pe malul unui rau murdar intr-un oras industrial.
     google se va uita cum utilizatorii jocului GTA te vor utiliza

  • sl0wcheetah spune:

   Tu iti dai jos staniolul cand scrii pe net? Sau te temi si de undele monitorului?

  • chiombi spune:

   3. O sa ne puna in sicrie cu glucoza intravenos si cu ochelari de VR si o sa ne jucam GTA toti intr-o.. matrice (!) si vom produce curent prin basinile adunate sub presiune in sicriele alea.
   4…. (o sa vanda curent extraterestrilor din galaxia vecina)
   5. Profit!

 • Bianca spune:

  „apar pe jos”

 • Random nigger spune:

  Nu are sens sa le explici romanilor de ce sunt idioti ca hateuiesc jocul asta. Multi din ei au inceput hatereala dupa ce l-au vazut pe Zeul Bendeac shareuind ceva filmulet anti pokemon. Si acum iti vin cu argumente ca nu vor sa fie controlati in masa.

 • B spune:

  Au apărut filme porno cu : „hello, there is a Pokémon in your house, may I catch it? – Oh gosh I am alone now, my husband is gone and my 20yrs old sister is taking a shower”?

  • Vasile spune:

   Singurul comentariu care face sens.

 • Dickachu spune:

  Uite genul de om de care vorbeai la inceputul articolului. Cu toate ca arata ca un pokemon plouat se declara impotriva jocului. Ca hurr durr, strica tineretulhttps://www.facebook.com/randi.tefas/posts/1282518221773260?comment_id=1282629218428827&notif_t=like&notif_id=1469032586254124

 • itjhskngd spune:

  Industria entertainment-ului e supraapreciata!

 • Dickachu spune:

  Uite genul de om de care vorbeai la inceputul articolului. Cu toate ca arata ca un pokemon plouat se declara impotriva jocului. Ca hurr durr, strica tineretul

 • nume spune:

  m-ai dat da pa cacat, centaure. or sa faca un joc in care sa poti sa-ti antrenezi pokemonii… ca sa stranga punctaj mare la abilitati de lupta. si pe urma or sa se bata intre ei… taman ca in anime.

 • plus3 spune:

  eu sunt un gras. chestia asta o sa ma faca sa merg pe jos. pentru mine jocu e util.

 • aurellumina spune:

  La munca ortodocsilor…tara asta nu s-a construit cu pokemoni, futu-va in gura de paraziti…ce v as pune la prasit si la impins in fabrici si uzine putorilor.hai bastos

 • gg spune:

  dezamagitor tovarase centaur…tocmai ai scris intr-un post anterior ca tre sa fii idiot sa te plictisesti…mi se pare ca asta e o preocupare de tocilari plictisiti care nu stiu sa dea nici laba. si btw, vanatorea de buci nu mai e interesanta?

  • Radu Post author spune:

   ba e mai interesanta. de ce pula mea ai scris comentariul asta cand puteai sa vanezi buci? DE PROST? DE HANDICAPAT MINTAL? PENTRU CA MA-TA E O JEGOASA GRASA CARE A RAMAS CU CAPUL BLOCAT IN GARD IN TIMP CE INCERCA SA CULEAGA MANCARE DE PE JOS SI TOTI BOSCHETARII SMEGMOSI DIN ORAS AU POSTIT-O, LA 9 LUNI MAI TARZIU FATANDU-TE PE TINE PE CUR?

   • aurel spune:

    Uau, da ce-l pepsii asa aspru?

 • IoanaTao spune:

  La început Radu a venit sa se ia de cei care critica jucatorii de Pokemon GO.
  Si eu nu am strigat, pentru ca nu critic jucatorii de Pokemon GO.
  Apoi a venit sa se ia de cei care joaca Pokemon GO.
  Si nu am strigat, pentru ca nu joc Pokemon GO.
  Apoi a venit sa se ia de lauze si de alcoolici.
  Si nici atunci nu am strigat, pentru ca nu sunt nici lauza si nici alcoolica.
  Si cand s-a luat si de labari
  Deja nu mai era nimeni care sa se ridice in apararea mea.

 • Cristi spune:

  Care e „range”-ul de varsta pentru jucatorii astia?
  Imi aduc aminte de Pokemon, era un desen animat la care se uita nepotul meu. Care nepot e azi in anul 3 la facultate, eu fiind unchi-su care-l stergea la cur cand se cîca pe el.
  Pokemon… mergi pe jos si pozezi asfalt? Sau care e faza?

  • Ion spune:

   Range-ul de varsta e cam 25-30, cum ati vazut si in filmuletele de la stiri, fanbase-ul e format in mare parte din adulti care se uitau la acele desenele cand erau mici. Desenele mai continua si acum in multe tari dar nu se mai uita asa multi pusti la ele cum se intampla in anii 90-2000 cand erau atat de populare incat s-au difuzat si la noi.

 • pacala spune:

  >am un pokemon rar in pantaloni pentru tine
  Pai nu apare pe gps pe telefon Radule, esti sigur?

 • sindi_cat spune:

  E prima data cand aleg sa fac o laba decat sa citesc un text al Piticului… Atat de tare ma enerveaza pokemoneala asta.

 • rumburak spune:

  Suge o Mares…esti la fel ca toata plebea acum.
  N-ai mai scris un articol bun din 2013-2014 si acum te futi in cur cu pokemoni pe telefon.

 • Dragos spune:

  Ce cacat de articol, paradoxal.

  Mi se rupe de Pokemon Go pentru ca e o besina de joc simplist, cu grafica de cacat si o implementare jenanta. Probabil ca nici faptul ca sunt printre pionierii VR/AR in Romania nu ajuta la cresterea nivelului de entuziasm.

  Ah, si e „inovator”, nu „inovativ”. Please edit.

 • renata spune:

  Nu-i destul că toți ăia care traversează pe lângă zebră merg cu 2 cm la oră, că vorbesc la telefon sau citesc pe feisbucul lor!… Acum o să trebuiască să-i ferim, că vânează pokemoni!

 • Bac-ul spune:

  S-a facut un an de cand iti urmăresc constant blog-ul! Mult succes in continuare centaure!

 • Condoleanțe spune:

  3 pokemoni rari prinsi simultan impreuna, clic pe numele meu ma jur io

 • Florin Salam spune:

  Asta e o tema veche centauriana: daca nu ai aifon cu apuri, daca nu esti la curent cu ce spune si face tineretul, esti ultimul fraier. Pun pariu ca pe Theresa May, pe Mateo Renzi sau pe Emanuel Macron ii doare in cur de pokemoni. Asta nu ii face mai saraci sau mai neinformati. Nu le ramane in gat Bordeaux-ul. Orice om sanatos la cap ca astia vrea sa fie. Sunt convins ca nici secretarii secreatrilor lor, care vor fi ministri peste 30 de ani, nu dau doi bani pe pokemoni.
  E greu sa te dai un pas mai in spate si sa realizezi asta, cand traiesti intr-o tzara cu guvern tehnocrato-PDL-PSD. Fara indoiala, cand te uiti la moacele lor, ti-i imaginezi jucandu-se pe mobil imediat ce se termina conferinta de presa. Vlad Voiculescu si cu Achimas joaca pokemon cu Andrei Baciu, in vreme ce Condrea si securistii din spatele lui iau banii. Voi, precum proverbialii Oancea si D Voiculescu, va uitati cu admiratie.

  • Cristi spune:

   Da boss, dar preafericitii tai nu se caca pe ei ca pokemonii sunt de la satana, ca o sa duca la sex premarital si o sa distruga fibra morala a societatii.
   Mai bagam placa aia ca de fapt pokemon go e o conspiratie NSA ca sa adune informatii despre bazele secrete ale altor tari. Ca e mai probabila decat fricile babei Mara de la colt. :P

 • Jioni inglish spune:

  Centaure, respect pentru articol. Esti hater de multe ori dar ai o gandire deschisa de cele mai multe ori.Referitor la articol, intreaga viata este o evadare din constient sau asa ar trebui sa fie pentru a fi traita cum trebuie. P-aicisha au comentat pulifricii corporatisti de esenta tare care joaca catan cu extensii, se duc la therme sa ii vada lumea si mi-o iau mie in gura. Hai mancameatz pellea !

 • Cockwork Orange spune:

  De cand consumul de beutura a devenit asa vetust ? Ezista comparatie ontologic si axiologic vorbind intre o japca stropita cu tuica si vanatoarea de pokemoni ? Sunt oare anacronic si tampit sau pendulez gnoseologic indecis intre o realitate aberanta si o utopie retard-autica ?

 • Ioana spune:

  Inca o chestie la plusuri, miscarea. Bai, deja a inceput sa ma plictiseasca jocul nitel, da tot il joc cateva ore pe zi. Nu stiu, stiu ca e tampit da imi place ca pot sa zic ca „vanez pokemoni” si brusc am o scuza sa fac o plimbare de 2 ore. Nici nu prea ii vanez, zic ca clocesc un ou si ma plimb ca tampita pe strazi. Foarte relaxant. Da, se poate si fara sa ai un ou la final care sa crape, dar cumva e mai fain „ma plimb pana vad ce pokemon in iese” decat „o sa ma plimb 2 ore jumate pe ceas inainte sa ma intorc la lucru”.

 • Cornolio spune:

  Oamenii normali se vor plictisi repede iar cei foarte normali afla din astfel de posturi de ce umbla unii pe strada aiurea. :))

Adaugă un comentariu