Cea mai simplă lecție de manipulare din istoria omenirii

Vrei să devii bo$$ de bo$$? Să conduci mase de oameni spre orice ai tu chef? Deși pare greu la prima vedere, e super ușor! Trebuie să știi doar o lecție elementară de manipulare. Și nu, manipulare nu e atunci când ești la întâlnire cu una, o iei de mână și i-o bagi la tine în pantaloni. Așa credeam și eu în primii 30 de ani de viață dar m-am uitat pe un dicționar recent, și e altceva.

De început, începi cu proștii. Nu că ar fi mai manipulabili decât alte grupuri de oameni. Toți sunt manipulabili, dar proștii au frumoasa calitate de a fi toți în același fel. În orice masă de oameni, proștii sunt cei mai mulți și toți vor să audă același lucru.

Cum să recunoști prostul:

1.Crede că există o explicație simplă pentru absolut orice lucru.

2. E motivat doar de frică. Nu se gândește cum să-și îmbunătățească condiția, ci cum să și-o protejeze pe cea deja existentă de oameni care vor să i-o înrăutățească.

3. Și-a luat foarte multe țepe pe parcursul vieții lui, din prostie. Dar aceeași prostie l-a împiedicat din a învăța ceva din țepele luate. Țepele luate l-au făcut pe prost doar mai paranoic. E convins că toată lumea vrea să-l păcălească și să-l fure. Așa că dacă îi spui că cineva vrea să îl păcălească și să-l fure, te va crede, pentru că deja bănuia asta, chiar dacă chiar tu ești ăla care vrea să-l păcălească și să-l fure.

4. E incapabil de a face diferența dintre un pericol real și unul imaginar.

Și atât. E super simplu. Deja putem să facem un exercițiu aplicat.

liviu-dragnea-720x478

Cine ești tu:

Politician corupt care-și intreține familia și famiglia din șpăgi și contracte la suprapreț cu statul prin firme de casă.

Ce vrei de la proști:

Multe, multe voturi.

Pasul 1: Identifică ceva vag și măreț în care prostul crede foarte tare, și pe care-l simte aproape de el. Ceva clar înălțător dar cu o definiție destul de vagă încât o poți schimba după nevoile tale.

Neam, patrie, religie, valori tradiționale, familie, țară, strămoși, unire cu Republica Moldova!

Pasul 2: Inventează un dușman ascuns care vrea să îi ia prostului lucrurile de la pasul 1. De ce vrea să le ia? Nu te preocupa. Prostul nu o să se întrebe. Că de-aia e prost. El știe că ce are el e super-prețios și normal că alții vor ce are el.

Soros, un evreu perfid și putred de bogat care face ce fac toți evreii perfizi și bogați: își folosește imperiul media și ONG-urile să își împingă ideile global, pe unde are interese financiare. Și bineînțeles că visul lui secret e să desființeze ortodoxia, să dea Ardealul ungurilor, după care să cheme musulmani care, împreună cu țiganii, să ne rupă găozul la toți și să se pișe pe mormântul lui Arsenie Boca. Pentru că de ce nu? 

Pasul 3: Oferă soluția. Soluția te implică pe tine, și cine ești tu chiar nu mai contează.

Lăsați faptul că sunt un politician corupt care fură din taxele voastre și trăiește ca un rege. Asta nu e important. Băiatul de la pasul 2 vine să vă ia lucrurile de la pasul 1. Și doar multe, multe voturi mie îl pot opri!

Pasul 4: Oponenții tăi și în general toți oamenii care îți contestă ideile sau caracterul sunt acoliți de-ai omului de la pasul 2:

DNA sunt plătiți de Soros! ONG-urile sunt plătite de Soros! Nu contează dovezile clare că sunt o javră coruptă! E doar parte din planul lui Soros de a mă scoate pe mine din joc, apărătorul vostru!

Pasul 5: PROFIT!

PROFIT! ATÂT. E ATÂT DE SIMPLU ȘI PERFECT. Ăia care acum 3 ani erau numiți băsiști, acum sunt sorosiști. Că băsescu nu mai e relevant. S-a schimbat doar răul suprem.

Ia stați puțin, să aplic tiparul încă o tură, că am o idee.

Cine ești tu:

Un bărbos leneș dintr-o gașcă de bărboși leneși

Ce vrei de la proști:

Să muncească fraierii în locul tău și să îți dea bani

Pasul 1: Identifică ceva vag și măreț în care prostul crede foarte tare, și pe care-l simte aproape de el. Ceva clar înălțător dar cu o definiție destul de vagă încât o poți schimba după nevoile tale.

Sufletul lui nemuritor!

Pasul 2: Inventează un dușman ascuns care vrea să îi ia prostului lucrurile de la pasul 1. De ce vrea să le ia? Nu te preocupa. Prostul nu o să se întrebe. Că de-aia e prost. El știe că ce are el e super-prețios și normal că alții vor ce are el.

Satana!

Pasul 3: Oferă soluția. Soluția te implică pe tine, și cine ești tu chiar nu mai contează.

Faceți cum zic eu, îmi dați bani, munciți pe la mine prin curte și sufletul vostru o să fie OK!

Pasul 4: Oponeții tăi și în general toți oamenii care îți contestă ideile sau caracterul sunt acoliți de-ai omului de la pasul 2:

Sataniști, ispite și sectanți! Să-i ardem pe toți!

Pasul 5: PROFIT!

 

Sfinte rahat, tocmai am inventat religia, oameni buni!

***

Comentarii (41)

 • Vasile spune:

  „Cum să recunoști prostul:
  1.Crede că există o explicație simplă pentru absolut orice lucru.”
  Un rezumat bun pt acest articol

 • chiombi spune:

  „Oponetii” suna atat de bine incat nici nu trebuie corectat. e din gama „votaci”

 • GNazzi spune:

  Tare! :)
  PS: La pasul 4, a venit Soros si a mancat un „n”.

 • Putin spune:

  Hatere vezi ca n-ai nimerit-o p-aia cu Unirea cu R.Moldova. Prostii nu o vor ca le e frica de Putin. Prostul e fricos nu se baga la cafteala cu un jmecher. Nu vad partide sa zica „Sa ne Unim!” si prostii sa sara cu voturili. Nooo, prostu voteaza pe ala de zice: „moldoveanu’ e sarac sa stea la ei acolo, ai dreacu betivani, nu ne trebuie probleme cu rusu'”

  • Miron spune:

   Eu aș zice că unirea nu e o prioritate, sincer. Gândește-te ce haos ar fi să comasăm administrațiile a două state, să retrasăm liniile unităților teritorial-administrative, să redefinim complet strategiile noastre pe termen lung pentru că deodată trebuie să ne gândim cum ridicăm din țărână încă o regiune săracă (de parcă Moldova nu era suficientă), alte partide politice intrate în joc, devalorizarea monedei ca urmare a emiterii masive de bani ca să acopere nevoile monetare ale nou-integratei provincii……

   Avem alte priorități. Mai mult ne-am lega (încă) o piatră de moară la gât realizând nimic altceva decât un ideal abstract al naționaliștilor. Oricum, granița e laxă între noi și Basarabia, de vize faci rost ușor, relațiile sunt prietenoase și noi oricum încercăm să ajutăm Republica să se integreze în UE. Pentru ce ne/le trebuie Unire? Neam și patrie? Aia ce mai înseamnă?

  • chiombi spune:

   ai nevoie de rezumat:

   „Pasul 1: Identifică ceva vag și măreț în care prostul crede foarte tare: unire cu Republica Moldova!”

   „Pasul 2: Inventează un dușman ascuns”: tradatorii de neam carora le e frica de putin dar le plac homosexualii

   „Pasul 3: Oferă soluția.”: urmeaza sa vina partidul parlitor nationalisti ai lu ghita si alti terminati (psd, alde etc) si o sa urle ca se ocupa ei, ca numai lor le pasa

   „Pasul 4: Oponenții tăi sunt acoliți de-ai omului de la pasul 2”: oamenii e rai si zice nasoale de moldoveni si le e si frica de rusi, plm ce terminati cum sa nu iti placa unire, gandeste in plm

   „Pasul 5: PROFIT!”: iese votacu la vot si pune botul la politruc, politrucu se ocupa exact ca pana acum de ale lui si prostul se simte roman verde, desi ii umbla greierii pe masa si ii bate vantul in mate. si moldoveanu la fel, doar ca, o, nu! suntem tari diferite!

 • alex spune:

  ai manca si tu o ciorba de carnatii cu dedicatie speciala de la soros ,

 • Adina Mihalache spune:

  Hai sa-ti mai prezint si eu un scenariu cu prosti:

  Tu esti un jegos de primar dintr-un oras din Vestul tarii. Nu conteaza ca ai furat vreo 6 case, ai intermediat vanzari de copii si le-ai spus prostilor ca ai facut banii din meditatii. Prostii te cred pentru ca deasemeni le spui prostilor, care sunt ei prosti, ca altii vor se le fure voturile in diaspora(faci si putin teatru cu niste cozi uriase, cu niste unii care nu-i lasa sa voteze desi sunt „milioane” de oameni care vor sa faca acest lucru) si ca din cauza oamenilor alora care nu lasa cetatenii din diaspora sa voteze nu traieste prostimea bine. Si mai ales ca a facut nu stiu cine un plagiat, crima nu alta. Apoi cand te vezi pe scaunul pe care l-ai vrut si i-ai prostit pe prosti prima data, ii dai in continuare cu prosteala. Sa nu se raceasca si sa dai ocazia prostilor sa-si revina.
  Atunci cand justitia ia urma combinatiilor jegoase prin care ai dobandit casele pe care le ai in posesie, spui prostilor ca nu esti fericit cum se face justitie si, desi sentinta este una definitiva, tu vei continua lupta impotriva acestei justitii.
  Deasemeni, le spui prostilor ca „urmaresti cu deosebita ingrijorare” problemele grave ale tarii si implicit a fraierilor, desi tu nu faci altceva decat sa o arzi din concediu in concediu si din vizita de lucru, in vizita de lucru.
  GHINION

 • Dacian Salam spune:

  Doua argumente sunt cam shubrede. Ideea ca Soros doneaza politrucilor fara a urmari beneficii personale e ridicola, mai ales cand contextul, cale de trei ecrane, e cat de corupta e politica. E cam la fel de valabil ca ala cu „valorile europene” pe care ni le fura Ponta + Putin.
  Al doilea, ideea ca Soros e mai putin hotz decat un popa de parohie sau decat Dragnea e foarte usor falsificabila, daca te uiti la marimea averilor lor. Eu inteleg ca Soros a luat bacul cu 10, ca nu a plagiat in lucrarea de doctorat, ca lucreaza multe ore suplimentare, ca munca lui a dus la cresterea productiei de salam la hectar pe intreg mapamondul, dar nu e suficient ca sa faci miliarde. Diferenta intre minciunele lui Dragnea la alegeri si cele pe care le spunea Soros cand imprumuta de la bani ca sa isi faca miliardele e clara, cand vedem rezultatele.

  • Radu Post author spune:

   just. doar ca interesele lui aici sunt mult mai limitate decat cele ale lui dragnea. cat si mijloacele de a face rahatul praf. toate sunt entitati malefice. soros, multinationalele, rusia, america, ue. important e sa vezi care strica cel mai mult si sa te folosesti de ailalti ca sa il faultezi. dupa care, cand e faultat, treci la urmatorul. si tot asa. momentan coruptia e o problema de 1000000 de ori mai mare decat orice vrea soros.

   • si ciocolaticaaaa spune:

    gandire complexa de geograf. ba cei cu tarile astea de langa romania? sigur vor sa ne-o traga

    ce-i cu entitatile astea la noi in tara? sigur sunt malefice

    il iei pe unu rau si dai in cel mai rau. si tot asa pana ajungi la punga de oufuleti suspecta lasata in metrou

    vs ce-ar fi totusi sa ma limitez la a aplica legile in vigoare. cu oameni nornali la cap nu cu paranoici care viseaza si vad coruptie peste tot

  • chiombi spune:

   esti istet. dar mai sunt niste nuante.
   eu traiesc suficient de bine incat sa imi permit valori morale moderne. mai ales ca alea traditionale sunt exploatate de toti ticalosii lacomi (familie traditionala, religie, patrie, superioritatea rasei albe)
   e egoist si sunt ingamfat, stiu.
   dar prefer propaganda moralista si globalizatoare uneia xenofobe si corupta local, desi ambele duc la exploatarea clasei de jos in continuare. dar e exploatare strict economica. nu e rasista sau homofoba sau sexista sau de alta discriminare. e naspa, dar e mai aproape de idealul democratic. in timp se va schimba si asta, si oamenii vor primi demnitatea pe care o merita inclusiv din punctul asta de vedere. dar sa stai sa tii in continuare cu oprimatorii ideologici+economici doar pentru ca vin alti oprimatori strict economici e argument slab.
   si chiar cred ca globalizarea nu oprima ideologic. mi se pare o minciuna. oprimare nu inseamna sa dai drepturi si altora, oprimarea nu inseamna sa nu ai voie sa discriminezi.

   e preferinta personala. dar mai cred ca valorile astea pe care le am eu ajuta si clasa de jos, desi o expun fortelor oculte masonice malefice. nu de alta dar cantitatea de informatie pentru a deveni xenofob e mai mica decat cea necesara pentru a te integra in lume. deci, fiind mai dificil, am impresia ca si rasplata e mai mare.

 • vasea spune:

  e atat de clar ca-i o javra corupta, ca profesionistii de la DNA in care trebuie sa avem incredere, n-au reusit decat o basina imputita cu aia cu „a scos lumea la vot”. Bai nene, pute tara de corupti, si toti au numai dosare de zici ca-s decupate din almanahul Urzica. Bine, condusi de o manglitoare de ultima speta, care s-a bucurat la un doctorat de bogdaproste. Las’ ca merge, noi am invavat ca prostii voteaza PSD, deci e clar ca daca injuram PSD suntem eminentii pulii. Numa’ ca toti aia din lista mea care n-au bac sunt pro-Ciolos. Cum era aia cu uita-te la prostii din jur?

  • Jane Făe spune:

   Și pe Al Capone l-au arestat pentru evaziune fiscală, că nu l-au putut prinde pentru toate celelalte crime și căcaturi despre care știe toată planeta că le-a făcut.
   Țara pute de corupți, dar e greu să îi prinzi când Dragnea are în subordine mai mulți subordonați de-ai tăi decât ai tu (nu fi prost și îmi număra ouăle), când Tăriceanu, din două cuvinte, scoate trei cuvinte anti-lege, anti-constituție, anti-anticorupție (să nu uităm că anticorupția ucide, da?) și nu te lasă să anchetezi pe nimeni pentru că te poate bloca în parlament și face mult lobby pt asta, când chiar și marinarul chior și curva (o profesie ca oricare alta, de altfel; nu zic de rău de curve) lui latră că îi funte în cur Koveși deși sunt nevinovați, când singurul pușcăriaș care nu înjură sistemul de justiție e Becali, etc.

   E greu, coaie.

   Dacă înjuri PSD nu ești eminent; ești doar cu picioarele pe pământ.
   Dacă lauzi PSD ori ești cretin, ori ești un jegos care are vreo mânărie cu tovarășii din PSD.

   PS:
   Chiar ești atât de cretin încât să compari acuzația falsă de plagiat adusă de lacheul PSD Mugur Ciuvică de la Antena 3, care zicea că Laura Codruța Koveși a copiat după Laura Codruța Lascu, cele două fiind una și aceeași persoană, cu plagiatul lui Ponta, care a luat cu copy paste de la alți oameni?

   Sau ești „doar” foarte jegos?

   • vasea spune:

    imbecilueeeeeeeeeeeeee, care esti tu imbecil!
    1. cand copiezi dupa tine, tot plagiat ii spune in pula mea conform legii. daca esti prost, stai draculiui acasa, cretinule! ca lucrarea de doctorat trebuie sa fie ceva nou, nu faci o sinteza din ce-ai scris tu in anii trecuti. pe lege, idiotule, nu ai voie sa copiezi nici din tine, deci vrajeala cu Lascu, sta in picioare la retarzi care nu stiu ce-i aia plagiat.
    2. ma cretin care iti iei informatiile de la ghena de gunoi, vezi ca au verificat lucrarea alei cu cel mai tare soft anti-plagiat din lume (folosit de Departamentul american de justitie, ONU si mai toate universitatile mari din lume) si a dat ca e plagiat vreo 50%. Stiu, softul a fost mituit de Voiculescu si nu putem avea incredere in el.
    3. sugi pula

    • Radu Post author spune:

     aa, da in doctorat dai citate si chestii. e ca orice chestie stiintifica, bazat pe rahaturi anterioare pe care le sintetizezi si din care vii cu ceva nou. deci daca e citat cum trebuie, n-ar trebui sa fie o problema

     • Dacian Salam spune:

      Sa nu facem confuzie. In doctoratul in stiinte serioase, descrii niste experimente, sau macar niste masuratori. Explici ca Giordano Bruno s-a uitat la steaua Alpha pulispheris tzinand luneta invers, descrii cum te-ai uitat tu, ce ai vazut, ce inseamna ce ai vazut, si ce ar mai trebui privit acum ca stim ca A. p. este un gigant roshu etc. In afara de primul punct, restul e cam tot munca ta.
      In asa-zisele stiinte, in care nu se poate experimenta de loc si se masoara foarte putin, teza de doctorat este intr-adevar o barba lunga despre cum e si cum ar trebui sa fie.
      Economia si psihologia pot fi facute in ambele feluri.
      Dreptul e un cacat influenta de cutume schimbatoare dupa moda epocii. Nici un doctorat in drept nu face doi bani.

    • LOKO spune:

     Plagiat este acea fapta pe care o fac ceilalti, nu ai nostri! Am zis bine Vasea?

     • vasea spune:

      Loko: that’s a fucking mike drop :)

 • si ciocolaticaaaa spune:

  bey aufheben,

  1 dupa aia cu moaste urma logic una cu popii

  2 dupa molodoveni una cu politicieni

  3 ai zis sa le bagi in acelasi text ca sa nu ne prindem?

  ca sa nu se prinda, la deruta zici ca bagi ceva de manipulare

  care-i faza. cei ca tine care fac de astea sunt descrisi in Paza celor 5 simturi a Sfantului Nicodim aghioritul in ultimele capitole. am trait s-o vad si pe asta lol

  btw ai bunica?

   • si ciocolaticaaaa spune:

    cum n-are ma? si atunci cine ii da bani de bumbuane?

    • LOKO spune:

     Ma-ta, ca o face bine!

     • si ciocolaticaaaa spune:

      iar ma-ta nu o face asa bine… inteleg… dar se rezolva ai incredere

     • LOKO spune:

      Nu prostule, n-ai inteles, centauru’ o face bine pe ma-ta si d-aia ii da bani. PLM de analfabet functional!

     • si ciocolaticaaaa spune:

      te-ai enervat vai te rog sa ma scuzi domnule loko am atins o coarda sensibila pe ma-ta lol csf ncsf ;)

 • Mishujean spune:

  Sfinte rahat!
  Esti atat de arogant si autosuficient incat crezi ca ai descpperit rahatu!
  Daca nu erai tu murea lumea ingropata in rahat…

  • Radu Post author spune:

   nah. doar il mai arat si altora care-s prea prosti sa-l vada singur. n-am nici o pretentie de descoperitor de idei. doar imprastii idei bune in oameni. si spermatozoizi in ma-ta.

   • si ciocolaticaaaa spune:

    spermatozoizi in ma-ta e incest daca mishujean e de fapt taica-tu bunica-ta loko sau jana

    dar ce probabilitate sa fie oricare dintre astia?

    0.000000001%?

    • LOKO spune:

     Ti-am spus ba ca esti prost? Parca ti-am spus?! ‘Te-n pula mea prostule incoerent!

     • si ciocolaticaaaa spune:

      asa e sunt prost m-ai ninerit.

      dar tu esti in clasa a 10-a si injuri ca la gradinita.

      vezi ca ai teza la fizica saptamana viitoare puisor ;)

 • Un prost! spune:

  Aia cu dusmanul poporului Voiculescu nu mai merge?
  Sau lozinca :PSD cijuma rosie .. este raul ,noi suntem fericire si noroc ca vrem sa va salvam…asta este a desteptilof?
  Da astia-s alti prosti care se dau destepti..

 • dcg spune:

  Rezum eu textul, dar si il si corectez, e prea fortata varianta cu Sorosi, Rep. Moldova si alte minuni.

  Introducere: prostii sunt saraci pentru ca sunt prosti
  Intriga: spui prostilor ca ei sunt saraci pentru ca ii fura coruptii, nu pentru ca sunt prosti. Deja prostii iti sunt recunoscatori
  Desfasurarea actiunii: identifici dusmanul „coruptii” si oferi solutia „Codruta”. Observatie: functioneaza de 12 ani
  Punct culminant: prostii te voteaza pe tine, profit!
  Deznodamant: prostii sunt tot saraci pentru ca sunt tot prosti, coruptii sunt tot aici pentru ca solutia ta e tot vrajeala si in continuare tara geme de prosti si de corupti. Asadar materialul ramane disponibil si pentru urmatorul ciclu electoral. Win!

 • titi spune:

  ba baba o arde si tara se piaptana.

Adaugă un comentariu