Hai mai bine să nu ne unim cu Republica Moldova

5000 de aiuriți s-au strâns azi prin București să se bată cu cărămida în piept de patriotarzi ce sunt și să urle că vor unirea cu Republica Moldova.

mars-unionist-1_94329100

Să nu mă înțelegeți greșit. Apreciez intenția. Înțeleg că sunt frații noștri, dacă crezi în chestii de genul „popor”. Înțeleg să vrei sa îi ajuți. Să se integreze in UE. Să ne implicăm și să le ajutăm economia medievală sa ajungă măcar la epoca pre-industriala în care se află a noastră. Sa contrabalansăm influența rusă. La modul ideal sunt complet pro astea, deși nu mi se par realizabile momentan.

Dar chestia asta cu unirea propriu-zisă, care e doar o chestie administrativă depașită de contextul global actual, nu o înțeleg. Social, nu e nevoie. Granița cu ei e destul de relaxată. Ar putea fi mai tare, dar poti să te duci când vrei, ei pot veni când vor, poți să muncești acolo, ei aici, poți să-ți iei o moldoveancă de nevastă și să-i aranjezi ușor cetățenie, totul e OK la nivelul ăsta, om la om. Și dacă nu e, putem lucra lejer la asta.

Dar cu ce ne ajută să unim mecanismele administrative? Cu ce îi ajută pe ei? Ideal ar trebui să ne fragmentăm cât mai mult, în provincii cât mai mici, pentru responsabilizarea politicienilor locali. Cu cât e locul mai mic, cu atat e nevoie de mai puțini politicieni și administrație publică. Cu cât sunt mai puțini, cu atât se poate pune mai bine lupa pe ei si presiune să fie seriosi. Asta ar trebui să vrem. Provincii mici administrate local, cu centralizare prin organismele UE. Țărișoare în sistemul franciză.

Și într-o epocă în care toate provinciile cer independența fix pentru asta. Românul ar trebui să vrea spargerea țării în Transilvania, Moldova si Țara Românească, toate trei în spațiul Shengen, aceeași federație europeană și aceeași alianță militară, cooperând armonios între ele. Dar nu, românul vrea unirea cu frații de peste Prut. Că asta vrea el de 100 de ani și nu contează că realitatea s-a schimbat în jurul lui și e la fel de normal să vrei unire în 2016 cum e să vrei casetofon.  Nu contează că nu are nici un sens. Sunt frații noștri, să avem același format de buletin!

Dar poate nu e nevoie. Poate granița aia dintre noi și Republica Moldova care trebuie desființată e cea socială, culturală și economică, nu cea administrativă.

***

Comentarii (33)

  • gigi spune:

    Aia nu mai sunt demult fratii nostrii..sunt rusificati maxim. Hai sa terminam cu basmele astea odata….

    • Vlad spune:

      Daca sa-ti repeti asta des, poate-poate devine adevar. Hai ca poti!

      • PLM spune:

        Gigi are mare dreptate, dar tu nu prea ai contact cu realitatea. Am cunoscut multi „moldoveni” ai caror copii, fii atent, nu doar ca vorbesc numai rusa, dar nu inteleg romana. Parintii vorbesc romana, dar copiii habar nu au. Si culmea e ca procesul de rusificare s-a accentuat in ultimii ani, asa ca hai sa nu ne mai cacam pe noi cu „fratii” de peste Prut.

    • aciduzzu spune:

      E ca si cum ai trimite-o pe ma-ta la produs si pe urma n-ai mai primi-o in casa ca e curva.

  • Eu... gen spune:

    Pitici Gratis președinte!

  • kerehome spune:

    Eu , cand aud asta,ma gandesc la bancul in care la materntate se incurca aia nou-nascuti: un pui de moldovean, unul de ardelean si unul de negru. Ardeleanul este pus primul sa aleaga si alege negrul, Toti: Chiar ala? Raspuns: Da, ca unul din ceilalti doi e moldovean, si io nu risc.

  • Ciprian spune:

    Bă, nu știu cum se face, da’s 100% de acord de data asta.
    În plus, mai am o întrebare: de ce n-or făcut manifestația la Chișinău, că doar moldovenii tre’ să vrea primii (și eu pariez că nu vor).

    • Putin spune:

      Daca tu n-auzi asta nu inseamna ca nu s-a facut. Cauta si o sa vezi ca au facut si acolo. Au mai facut un mars pe jos asta vara si nu i-a primit Kiwi Iohanis la cotroceni ca doar ce isi tunsese gazonul si i-a fost frica sa nu i-l strice.

  • Condoleanze spune:

    Ba nu cumva sa treacă anu fără sa dezgropam mortu. Aia vor deveni romani când Trump va deveni președinte ☺

    • Coco spune:

      Băi mascotă! tu sti că Donald Trump a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite?

  • Xav spune:

    Nu e nimic gresit cu reunificarea teritoriala, este foarte simplu – stabilesti la nivel de presedentie referendum national simultan in cele 2 republici, si ce iese, aplici. Asta este o gogorita ramasa de pe urma WW2 si ar fi corect sa se corecteze (vezi Germania).
    Discutia cu descentralizarea administrativa nu trebuie corelata cu cea de unitate nationala, nu au ce cauta impreuna. Reforma administrativa ar trebui facuta asap indiferent de politica externa.

  • Alex spune:

    Inca 6 judete Vaslui in Romania? Nu, mersi!

  • Fery spune:

    Da, sa ne unim, si brusc, prima minoritate in Romania ar deveni cea rusa. Ale carei drepturi ar trebui apoi aparate de Putin, nu, ca-s asupriti sau ceva.

    • Putin spune:

      unde plm „prima minoritate in RO cea rusa” Tu te auzi ce vorbesti in plm, gandeste in plm inainte sa vorbesti. Aia-s 3 milioane cu totii si vreo cateva sute de mii de rusi. De minoritatea rroma ai auzit – 2-3 milioane bucati acolo, vreo 2 milioane de hungarioti – astia-s minoritati serioase. ca sa nu mai zic de aia mai periculosi gen minoritatea pupatorilor de moaste si aia pe care-i fute grija care cum se fute

  • Gogu al II-lea spune:

    Nu sunt pro sau anti unire. Dar îmi place să fiu pragmatic. Idealiștii urlă unire, dar nimeni nu a venit cu vreun „plan de bătaie” pentru după. Ei cred că lumea reală e un fel de Europa Universalis unde te unești și gata. Ridic următoarele întrebări:

    1. RFG a turnat în RFG miliarde de mărci și după euro de la prăbușirea zidului Berlinului și până acum. Iar RDG oricum o ducea mai bine decât R. Moldova. În ciuda sumelor cheltuite și a planificării tipic germane, diferențele se văd și azi, 26 de ani mai târziu. Believe me, I know. Am stat destul în țara aia.

    Problema e că România nu e RFG și nici R. Moldova RDG. Nu avem miliarde de cheltuit pe ei. Absolut orice lucru care ar urma unirii ar implica cheltuieli. De la lucruri importante gen unirea fiscală la trivialități ca schimbarea steagurile de pe pereți. Noul stat ar falimenta destul de rapid.

    2. Situația geo-politică. R. Moldova, pe lângă minoritatea importantă rusească și cea găgăuză mai are lipită și zona aia extrem de instabilă numită Transnistria. Nu știu cât de încântați ar fi rușii ca granița NATO să fie pe Nistru sau chiar după. Nu spun că ar fi vreun război, dar nici ok nu ar fi. România s-ar implica într-un conflict pentru care nu are energie și resurse.

    3. Minoritățile. Acum singura minoritate importantă e cea maghiară. Bine, țiganii cred că sunt la fel de mulți, dar nu sunt organizați. Și chiar și așa ies discuții dese în ciuda faptului că sunt puțin mai civilizați ca noi. Avem nevoie de tensiuni civile cu rușii? Că doar nu vor unirea cu una cu două. Să nu mai vorbesc de Găgăuzia care e o enclavă sovietică. Ce soluții ar fi? Autonomie? Așa sar și ungurii repede că ar vrea. Eu zic să le dăm, dar câți români ar fi de acord cu mine?

    4. Politica. Chiar mai avem nevoie de alți patru milioane de votanți PSD? Și nu asta e cel mai grav. Ci că în R. Moldova e legal și în putere Partidul Comunist care și-ar negocia atent prezența și în România. Vă întreb. Aveți nevoie de asta?

    5. Corupția. Credeți că România e coruptă? Phahahaha! De la ăia au dispărut un miliard de dolari din banca centrală. Eu cred că asta spune tot. Ăia au baroni locali cum România nu a avut vreodată, au rakeți ruși adică mafie etc. Credeți că ar renunța vreunul la putere să ia ordine de la București și să intre DNA-ul peste ei sau, mai grav, UE?

    6. Moldovenii NU VOR. Știți, cu bune sau rele, dacă ieșeau sute de mii de oameni în stradă sau chiar milioane de ambele părți ale Prutului poate ieșea de o unire. Dar presa, ca de obicei, exagerează pentru trafic și venit. Sunt 5000 de inși. Aproape la fel de mulți s-au strâns în Sibiu cu ursul. :)) Majoritatea moldovenilor (încă) nu vor unire. Iar asta se face printr-o revoluție masivă sau referendum popular.

    7. Diferența culturală enormă. Basarabia a fost luată din teritoriul Moldovei istorice în 1812 când nici nu exista stat român. A stat acolo vreo sută și puțin de ani și a revenit României Mari pentru nici trei decenii. După în URSS și independentă. Eu am fost în R. Moldova. Știu situația de acolo. Foarte mulți moldoveni, deci descendenți români, nu ruși minoritari, vorbesc în rusă între ei adesea. Toate dispozitivele gen telefoane, laptop-uri etc. sunt ținute în rusă. Poate nu pare mare lucru, dar eu cred că e un marker destul de important.

    Îmi vin în cap multe alte eventuale probleme, dar deja am făcut un cârnat de text. O unire ar trebui să se facă treptat prin sprijinul UE și al României. O unire de facto când Moldova ar intra în Uniune. Chiar dacă nu curând. Eu unul aș putea fi de acord cu unirea imediată dacă cineva ar veni cu strategie pe termen lung pentru punctele ridicate și multe altele. Așa cu lătratul idealist precum câinii la stele nu merge.

    • Fery spune:

      esti prea coerent pentru site-ul asta, zici ca scrii la stratfor sau ceva..

    • si ciocolaticaaaa spune:

      bravo gogule ce baiat echilibrat ordonat la obiect pe toate punctele importante fara aberatii cromatice o adevarat placere sa cetesti. mai rar asa

    • kerehome spune:

      Si sa vezi ce steaguri ar aparea, ca ar rosi de rusine surubelnitele de 10 milioane ale lui necolaiciuc(cfr) asta doar asa la prima strigare!

    • Valera spune:

      Gogu II, zici bine, dar ar fi câteva chestii de corectat:
      1. Moldova are vreo 70% populație rurală. Români, adică, fincă rușii n-au fost proști să locuiască la sate. Românii de la sate vorbesc româna așa cum au învățat-o ei din tată în fiu. Nu e deloc ca în Ucraina de Sud, unde jumătate sunt ruși, iar jumătatea de ucraineni e rusificată. Sigur, la unii vorbitori limba română este împestrițată cu rusizme, dar asta se rezolvă prin educație. Rapid, adică în 20 de ani de educație bine implementată. :) Deci, educație + model cultural și se rezolvă treaba, iar model cultural România poate oferi, că Cioran, Eliade, Cărtărescu șamd. Că educația costă bani, banii vin din taxe, grosul taxelor îl plătește clasa de mijloc, iar aceasta nu există în RM este o altă problemă. Oricum, ca s-o scurtez, problema rusificării este exagerată. Am văzut multe comentarii în sensul ăsta din partea românilor din dreapta Prutului de când știu să citesc. Le înțeleg și ca basarabean nu fac spume la gură când le văd, dar credeți-mă că nu-i chiar așa dramatic.
      2. Minoritățile constituie vreo 25%. 2% bulgari, 3% găgăuzi, 9 % ruși, 11 % ucraineni. Deci rusoi în MD e cam unul din 10. Restul sunt tot felul de populații rusificate. Ironic și trist e că și acestea au nevoie de educație/ dezrusificare. Nu-ș ce-mi spune inimioara că mai nou ucrainenii (cea mai mare minoritate, de fapt) n-ar prea susine cauza rusă.
      3. Rușii au fost în RSSM clasă favorizată (i-au adus din bordeie siberiene și i-a făcut puterea sovietică ingineri, contabili, profesori). Până acum 10 ani mai toate afacerile mari și mijlocii erau în mâinile lor. În consecință, au un nivel de cultură mai ridicat decât media românilor basarabeni. Nu-s proști, și mulți dintre ei vor să trăiască decent într-o țară normală, iar când învață româna, învață o română corectă, nu hibridul pe care îl practică unii basarabeni din mediu urban. Există posibilitatea să nu fie greu de convins în sensul unirii, că dacă merg în Rusia, sunt tratați ca niște paria. Acuma, nu zic că or să înoate Prutul cu ghirlande de flori la gât, dar dacă or să vadă că majoritatea (ăia 90%, gen) merge într-o direcție, or să se încoloneze. Plm, îs 10%. Dumnezeu e sus, Țarul de departe…
      4. Găgăuzia este o falsă problemă. Tehnic, ăia nu-s minoritate. Minoritate înseamnă băieți care trăiesc într-un teritoriu de multă vreme. Gen ungurii în Transilvania. Ăia-s niște băieți aduși în secolul 19. Când le-a acordat Chișinăul autonomie în 1995, s-au crucit europenii, nu aveau găgăuzii dreptul la așa ceva de nicio culoare. Și ei știu. Când au făcut trupele române exerciții lângă Prut la sud, s-au pișat pe ei. Că nu vine niciun politician de la Chișinău să îi întrebe de sănătate perpetuându-se astfel o stare de suspiciune reciprocă, este o altă problemă. Pe scurt, n-au primit ungurii și n-a plâns niciun social democrat din UE, n-o să primească nici găgăuzii și n-o să fie nici pe naiba.
      5. Problema Transnistriei e spinoasă, într-adevăr, dar mai simplă decât pare. Ăla e un stat artificial dpdv economic. Rusia pompează 2 mld de dolari anual în el, iar RM le plătește curentul și gazul. Nu glumesc, e literalmente. Oficial sunt parte a Moldovei, deci datoria lor la Gazprom e plătită de RM. Funny, right? Ideea e că dacă s-ar isca vreun conflict, n-ar durea prea mult. Vă propun un exercițiu mental, Ucraina închide granița ei cu Transnistria, RM o închide pe a ei. Cam cât credeți că durează până ies flăcăii din tranșee cu kalașnikovurile înfipte în cur fluturând o rolă de hârtie igienică? Io zic că jumătate de an. Factori implicați: 1. Să vrea Ucraina. Păi, acum 5 ani n-ar fi vrut, că frații noștri slavi. Acum, în contextul anexării Crimeii, pariu că ar vrea.2. Să își asigure RM independența energetică, fincă rușii or să ne taie gazul. Că magistrala de gaz de la Ungheni care face legătura cu România e nefuncțională e altă problemă.
      Da, ar fi nevoie de mulți bani. Dacă îi bagi cu cap ÎNAINTE de unire, vorbim de o sumă pe care România și-o poate permite. Nu-s economist sau ceva, dar io zic că și-o poate permite. Vindem palatul lui Dragnea din Teleorman. Ar fi un proiect mișto. Poate nu foarte utilitarist, dar mișto. Cam ca zburatul pe lună. Vom avea un proiect de țară, ar genera o zguduire socială care ar putea reforma sistemul, ne-ar mai crește stima de sine. Canalizarea energiilor nu-i neapărat un lucru rău. Vorba lui Kennedy: Nu vrem s-o facem că-i simplu, vrem s-o facem că-i greu.

      • si ciocolaticaaaa spune:

        valera: ai zis foarte misto chestiile. educatie 20 de anim rusi vare vb romana mai bine ca romanii. rusi care s-ar incolona la o adica ca n-au alta optiune ok. gagauzia nimic. transnistria rezolvabila

        totusi cum ramane cu mama rusia. ce influenta reala are in basarabia? n-am vazut nimic pe tema asta

        • Valera spune:

          N-am zis că tot ce-a zis Gogu II e greșit sau că o să dau soluții la toate problemele. :) E mult de povestit. Influența Rusiei este enormă, desigur. Am vrut doar să corectez niște idei sperietori care tot circulă atât în RM cât și în Ro.Ca să amintesc un singur lucru care nu ține de basarabeni: ce-ar fi să punem pe picioare TVR-ul, să-l facem interesant și informativ și să punem două stații de retransmisie puternice de-a lungul Prutului? N-ar fi mișto să poată prinde omul ăla rusificat pe care-l tot blamăm niște TV românesc calitativ pe lângă acele 10 posturi rusești pe care le poți recepționa cu furculița în beci?

          • Putin spune:

            la obiect Valera, jos palaria

  • si ciocolaticaaaa spune:

    1 stiu si ei ca unirea ca actiune politica nu are cum sa mearga

    2 in schimb unirea ca simbol e cel mai bun steag de plimbat prin centrul romaniei.

    3 din cand in cand scot si ei steagul asta ca sa nu uitam noi de ei si ei de noi.

    4 asta e unirea ca simbol. o piedica in calea uitarii. ne separa niste granite mai putine ca acum douaj de ani dar tot romani suntem ca si voi

    5 ce plm. inclusiv ca fenomen esttetic ( mai din est si mai din etic) e cat se poate de misto. la ce plm sa fii suparat pe ei?

  • Kathy Bates spune:

    Valera: ” Moldova are vreo 70% populație rurală”

    De asta mă bufnește râsul când comentează unul ca Radu, parte a clasei muncitoare urbane.

    Ia încearcă să-i explici unui votant tipic rural, din cel cu 8 clase, dacă le are și pe alea, de ce stai pe Facebook şi Messenger. Sau bunicuței moldovence de 80 de ani de la ţară cum funcţionează Redtube şi Youporn.

    E ca și cum ai lua un migrant musulman să îl convingi că femeile europence nu țin neapărat să fie futute de el la colț de stradă, chiar dacă nu poartă burka (ceea ce în țara lui e un fel de nudism).

  • 2468 spune:

    kzd ma-ti am scris un comentariu relevant, pertinent si in cunostinta de cauza (is din RM) si a disparut

    test

    • 2468 spune:

      ….

      ca sa rezum…

      toate bune si frumoase, dar la sfirsitul lui noiembrie avem alegeri prezidentiale si Dodon, care, nu-i secret, ii omul lui Putin, o sa cistige, daca nu din primul tur, in sodaje are 40%, urmatorul are 10%, atunci in al 3-lea tur, glumesc, in al 2-lea

      si ca sa va spun mai mult, daca in turul doi in loc de maia sandu iese lupu, candidatul dlui plahotniuc, atunci oricit de prointegrareeuropean nu s-ar pretinde individul, o sa ma duc la vot pentru prima data in viata mea si o sa-l votez pe dodon cu constiinta impacata ca am facut un lucru bun. Daca asta ma face rus, rusofon, gagauz sau orice alt dusman a poporul roman, so be it

      asa ca stati linistiti si nu va mai faceti griji ca o sa trebuiasca sa ”pompati bani” in caz de uniri ipotetice

      • Putin spune:

        relax man, n-are nimeni nik cu tine, nu te ofensa ca zice lumea ca pompeaza bani, romanii zic sa nu dea bani peste prut da-l lasa pe Dragnea & co sa-i fure si sa dea dezinfectant diluat prin spitale :)) stiu, n-are logica

  • xolv spune:

    A reinviat Kominternul! De ce sa va uniti cand suntem cu totii un mare popor universal?!?!! Marx approves.

  • Dacian Salam spune:

    V-ati gandit ca basarabenii nu vor unirea cu Romania pentru ca nu li s-au explicat clar avantajele? De exemplu, poate nu li s-a spus ca in Romania conduce Ciolos, dumnezeul Facebookului, ala care respecta toleranta si familia traditionala?

    Referitor la populatia urbana a R. Moldova, e posibil ca voi sa aveti 20 si sa nu stiti, dar Romania acvea aceeasi problema sub Adrian Nastase. Stiti cum a rzolvat-o Adrian Nastase? Nu stiti, ca aveti 20 de ani. A redenumit multe sate orash. Intre New York si Philadelphia sunt vreo 100 km, si treci din orash in orash – teoretic. In realitate, la 10 km de New York, casele sunt single-family, iar la 30 de km nu au canalizare si se caca in curte folosind dispozitivul magic „fosa septica”. Strazile si aleile nu au trotuare. In absolut toate „orashele” occidentale, locatarii sunt amendati daca iarba din curte nu e tunsa. Deci orashenii americani cosesc tot anul, mai des decat familia lui Boc si decat snobii din „orashul Voluntari” care tund iarba fiindca asa au vazut in filme.

    Ideea ca tzarile trebuie sa fie mici este naiva. Germania a fost la fel de bogata inainte de 1800, cand fiecare sat era cetate, fief, si stat. Polinezia era la fel de saraca cand nu ajunsesera englezii sa creeze state imaginare din arhipelaguri. Republica Moldova, cat de mica e ea, include doua tzari mai mici, Transnistria si Gagauzia, cu prim ministru, buget, si politie independenta. Si totusi, Republica Moldova a saracit la fel de repede ca marea si indivizibila Ucraina. Pentru fiecare tzara mica si bogata pot sa iti spun cinci tzari mici si sarace; si cam aceeasi proportie e si in tzarile mari.

    Am trait mult printre basarabenii din Bucuresti, si pot spune ca sunt mult mai romani decat arghelenii. Acelasi umor ne separa de prostovanii aia lenti si seriosi. Daca e ceva de facut sa ramana tzara mica, ejacularea arghelenilor e mai binevenita decat lipsa Basarabiei. Pe nisa lor (pseudointelectali care 90% merg la birou si 10% asambleza prost electronice pentru mase), arghelenii vor fi mereu infometati de ungurieni, pe cand „rusinea” agriculturii, ca in Baragan si in Basarabia, va ramane mereu o activitate decent platita, cel putin pana miliardul de chinezi se va invata sa manance app-uri.

    Am petrecut ceva timp si in strainatate, moment in care am constatat cata dreptate avea Paul Goma despre romani. Cand trei romani se intalnesc, doi vor sa-l fure pe al treilea. Cam asta e si motivul pentru care citim articole despre „basarabenii nu sunt romani”, „bugetul Basarabiei trebuie sa ramana separat de cel al Targu Mures”, si de ce shefii shefilor nostri sunt intotdeauna jidani.

  • Jack Daniel spune:

    Bah, salame, mie îmi pare ca ai prins adevarul de pula, când ai băgat-o p-aia cu șefii șefilor. Doar pentru educația ta afla ca „dispozitivul magic” se folosește acolo unde nu exista canalizare, gen zone izolate sau la țara,in România, unde exista un pic de civilizatie. Deci nimic rușinos in a avea fosa septica, mai ales ca exista un tratament cu bacterii, care la fel ca și tine, mănâncă cacatul de nu mai ai nevoie de vidanja.

  • Idei de afaceri spune:

    Romania nu e pregatita din punct de vedere economic sa se uneasca cu Republica Moldova,iar moldovenii nu sunt atat de incantati de aceasta unire

  • ionutangel spune:

    daca competitia economica e buna ,de ce nu si juridica?
    visesz 7000 de tari cu 7000 parlamente ,care sa concureze juridic intre ele.
    la 7 miliarde loc /1 milion loc per tara

Adaugă un comentariu