Probabil o să fiu parlamentar în 8-12 ani

Da. Eu. Chiar eu. Pe bune. Am să îți demonstrez științific, pe puncte, de ce e absolut posibil.

1. Lumea e mai polarizată decât oricând.

Asta se datorează mass mediei alarmist-aservite, pentru că vinde frică, știind foarte bine că frica e heroină pentru prost.  Îi e frică de chestii și acționează impulsiv. Deși în lume e super liniște, toți se simt amenințați. Toți au dușmani clari din cauza cărora nu merg lucrurile „cum ar trebui să meargă”.

Un al doilea factor evident e și influența modului în care omul modern își alege informația. Deoarece există foarte multă informație din care poți alege, și mii de oameni de oriunde cu care poți interacționa, e mult mai ușor acum decât oricând să te scurgi într-o bulă de oameni și păreri complet de acord cu tine și să fii agresiv cu restul bulelor de oameni. Înainte era mai greu. Informația era limitată, oamenii cu care puteai interacționa erau limitați. Trebuia să te înțelegi cu ei. Grupurile de oameni se intersectau și erau forțate la compromisuri. Acum nu mai sunt, și diferențele dintre ele cresc. Și, din lipsa de interacțiune, fiecare grup de cetățeni împarte același teritoriu cu alte grupuri, dar e complet convinsă că teritoriul e al lor. Corporatiștii lui Mîndruță sunt la fel de convinși că țara e a lor și că ei sunt singurii care muncesc să o ducă pe calea cea bună ca și neonaziștii de la Noua Dreaptă.

Așa că tot ce trebuie să faci e să găsești un grup destul de mare, și să te insinuezi ca reprezentantul lor. Le gâdili fricile, le arăți celelalte grupuri și cât de diferite sunt. Cum vor să vină să le schimbe felul de a fi. Dar tu ești ca ei. Și le reprezinți interesele. Vrei aceleași lucruri ca și ei. (exact ce fac eu, ca să vezi). Nici nu trebuie să știi prea multă politică. Pentru că:

2. Politica devine reality show

Cum ne-a demonstrat și Trump, pe omul obișnuit nu-l interesează ca politicianul să știe meserie. Îl interesează să fie ca el, sau cum ar vrea el să fie. Și să știe politică doar puțin mai mult decât omul mediu. Ceea ce nu e mult. Poate și Trump, pot și eu. Avem exemple bune și la noi de oameni de-aștia publici care au ajuns în politică pe notorietate, nu pe cunoștințe. Irina Loghin, Sergiu Nicolaescu, Senatoarea Foamei, băiatul de la HI-Q, Remus Cernea, etc. Spre asta tinde politica. E mult mai important să ai o față cunoscută decât să fii competent.

Reality show-urile au stricat omul și l-au învățat cu un format de entertainment pe care-l caută și în politică. Vor mondenități. Vor porcăială. Insulte. Vor personaje. De-aia o caută PNL pe Denise Rifai, de-aia ar fi vrut-o PSD pe Ponor, de-aia a vrut fostul coleg Căutiș să se bage pe listele PSD Constanța. Și ar fi reușit, dacă ar fi fost mai notoriu. Dar nu e.

Logica pentru care politica se mișcă spre personaje, e simplă. Ca un politician să devină cunoscut, trebuie să investești în el. Să dai bani să-i apară fața în locuri. Trebuie să plătești oamenii să se uite la el. Să îi păcălești. Ceea ce devine din ce în ce mai greu într-o eră în care, având o infinitate de canale de informație, până și celui mai mediocru om îi e ușor să îți ignore reclama, oricât ai pompa în ea. Pe când personajul atrage oameni fiind personaj. Conține și entertainment.

Și de-aia cred eu că politica o să se transforme ușor în talent-show. În care politicienii propriu-ziși for face un pas în spate. Vor deveni un fel de impresari pentru personaje, fețele pe care le cunoaște publicul și le votează.

3. Și e destul de ușor să devii personaj și să se uite oamenii la tine.

Exagerez. Nu e chiar ușor. Eu fac asta de vreo 8 ani și am strâns abia vreo 50 000 de oameni care mă citesc. Dar cu cât ești MAI personaj, cu atât e mai ușor. Remus Cernea nu a dat bani să se promoveze. A venit cu niște chestii atât de ridicole pe mediu încât televiziunile au venit după el că e amuzant. Și așa a devenit cunoscut. Gratis. La fel și Cristiana Anghel, senatoarea foamei. A făcut grevă, a fumat, a orăcăit platitudini și a ajuns senatoare. Că era personaj. Bine, să nu înțelegeți că orice tip de personaj poate ajunge politician. Doar unul care să le dă  încredere unor oameni ca reper moral. Nu contează dacă alte grupuri te consideră idiot. Ba chiar e ideal ca viitor politician-personaj. Să faci ceva de să te aplaude 10% dintre oameni și restul să te considere complet idiot. Și să se uite la tine să vadă ce mai face idiotul. Și Remus Cernea și Cristiana Anghel sunt pe modelul ăsta.

Mă rog, ăștia-s mari, pe lângă mine. Dar din punct de vedere politic, am și eu ceva. 50 000 de oameni ascultă ce zic. Nu sunt neaparat de acord cu mine, dar mă ascultă. Ca politician trebuie să dai ceva bani să te faci auzit la 50 000 de oameni. Și aici e conținut care polarizează. Face lumea să țipe într-o direcție. Că de obicei ori ești de acord cu mine, ori ai impresia că-s complet idiot.

Politician de tip vechi n-aș putea să fiu. Mi-am pus pula pe internet în repetate rânduri. Dar pe tip nou asta nu mă scoate din cărți. Doar mă face mai personaj. Credeți că dacă își pozează pula Trump și o pune pe net, îi scade numărul de votanți?

Pe deasupra am păreri de bun simț, pe care le exagerez până devin păreri de personaj, nu de om. Exact ca și Trump.

Bine, un Trump al săracului, cu complet alte păreri, dar la același nivel de extremism amuzant. Nu mă compar cu el decât la șablon, nu și la mărime, că nu-s tâmpit. Ținta mea e mult mai mică. În 8 ani așa, politica o să se miște și la noi spre personaje. Iar eu, dacă mă mișc armonios, aș putea să-mi cresc numărul de oameni care au cât de cât încredere în mine ca reper moral la… 200 000 ? hai că e realizabil.

Iar peste 8 ani partidele o să caute personaje mai tare decât acum. O să ridic și eu mâna. Și o să mă impresarieze un grup de interese și pe mine.

Ceea ce nu e un lucru chiar rău, nu? Hai, nu te căca pe tine, că aș fi bun de senator. Să mă duc la televizor și să vorbesc despre cum ăilalți senatori sunt niște mediocri și se cacă pe ei. O să fie amuzant. Deja o vezi cu ochii minții. E realizabilă. PITICIGRATIS PARLAMENTAR.

A. Și un vloggăr o să devină președinte. Au încrederea a sute de mii, uneori milioane de copii care nu știun nimic despre nimic. O să crească cu ei. Probabil Zmentă o să fie președinte.

Vorbesc super serios. Zmentă președinte. L-ați văzut că i-a făcut campanie lui Iohannis. E clar interesat de domeniu. E la fel de neutru-bou ca și Iohannis. Are public care, deși e flasc acum, în 8 ani o să fie clasă plătitoare de taxe. Sute de mii. Eu v-am zis.

Da’ o să fie ok. O să apar la televizor ca parlamentar și o să vă zic cât de prost e, și o să râdă toată lumea.

 

***

Comentarii (27)

 • iopijo spune:

  tldr

  • Dexter spune:

   Retard. Go ahead and read, you lazy fuck! :)

 • xyz^ spune:

  Partikip

  • Alin spune:

   Partiskip

  • Jane Făe spune:

   Care e treaba cu căcatul ăsta de cuvânt?
   L-am mai văzut și am crezut că e un cretinism restrans. Văd că e mai răspândit decât credeam.

 • Tudor spune:

  Daca apari pe lista la vreun partid, promit ca o sa te votez si numa sa te vad cum iti bati dupa pula de proprii tai colegi :) Numa te rog nu la PSD ca m-ar durea mana sa le dau vreun vot

 • Jane Făe spune:

  Ce e aia Zmentă?

  • Gigel spune:

   E un fel de smegma

 • Valera spune:

  S-a dilit centaurul :)

 • matamare spune:

  Probabil ca nu. E posibil sa incerci. A mai incercat unul pe la cluj. Si-a facut blog. Ziar. S-a frecat pe mantits cu toti detinatorii de mantits si chelie. Si totusi, nu a mers. Nu a mers pentru ca o fi la scara mare acelasi sablon. Dar la scara mica, e o copie chinezeasca dupa Trump. Succes pula, milioane de dolari pula.

  Iti dai seama, ca lemming usor de influentat de catre oricine, votez si eu, dar votez cu miliardarii, nu cu aia care le scriu glumele de la SNL.

  Ai putea totusi sa ajungi smecher. Ai putea sa ii scrii discursurile baiatului de la hiq. Cine stie? Fata de prost are. In 8-12 ani o sa creada lumea ca e matur. Ar putea fi el presedinte. Deci tu nu ajungi parlamentar, dar ai putea fi consilier prezidential. Hai ca nu-i de colo. Stai cu berea si ii zici prostului ce sa spuna diseara la tv. Si daca iese nasol, bubble hs pe macro si in cealalta mana berea.

  Keep up the good work.

  • tudor spune:

   zice bine matamare

 • Dacian Salam spune:

  Mai era si punctul 4 – parlamentarii nu conteaza, in Romania si SUA cel putin. La nivel colectiv, da, e notabil ca majoritatea Parlamentului e dintr-un partid opus lui Iohanis, dar cine anume sunt membrii majoritatii e aproape irelevant.

 • Ginghis Han chiar el spune:

  Cool and nice dar cu mentiunea ca Zmenta e de dreapta si e student la stiinte politice sau ceva. Deci clar o sa intre in politica

 • Perkele spune:

  a facut asta Vadim inaintea ta

 • John spune:

  ilie vlogs o sa fie presedinte prima data in moldova si apoi in romania ca sa produca unirea

 • si ciocolaticaaaa spune:

  daca nu parlamentar macar sofer pe un camion de distributie

  esti bun la adunat ce nu se vinde si la vandut ce nu se aduna

 • kerehome spune:

  Scuze de comparatie, dar ai vazut om sa intre in groapa cu cacat si sa ramana curat? Daca da, arata-mi si mie cine e!

  • Tudor spune:

   Da’ cine a zis ceva de curat boss?

 • sindi_cat spune:

  Mi s-ar parea umiitor pentru tine sa ajungi sub Zmenta, daca iese ala presedinte. Tu ai ceva umor si pareri nitel pertinente, pe cand ala…

 • PLM spune:

  Stiu ca vrei sa ajungi parlamentar, ca e o pozitie mai fara bataie de cap, dar daca te razgandesti si te bagi la presedintie, sa-mi bag pula de nu te votez!

 • gigi berlogea spune:

  zmenta e fascinant! he’s all grown up, tits and all :)

 • gorunea spune:

  O sa te plimbi cu r.cernea de mana pe holurile parlamentului. O sa duci spaga lu fratele lu zmenta in cutii de piscoturi si o sa dormi pe strada de ziua homelesilor. Succesuri, ba. O sa te votez daca dai macar o bere.

 • Kathy Bates spune:

  Noua Dreaptă sunt la fel de nazişti pe cât e Dusterul un Tiger I.

 • Paranoicu Sef spune:

  Black Mirror, sezonul 2, episodul 3.

 • Tot Eu spune:

  Un fel de Vadim… Eu te votez!

Adaugă un comentariu