Semidiotul: o specie care trebuie protejată

Înfigeți-vă fesierii bine în scaune, pentru că sunt pe cale de a vă devasta tot ce știți despre viață:

Dar întâi trebuie să definim niște concepte de bază.

Ce este ăla un idiot?

Cu toții trăim în câte grup de oameni (real și online) cu care suntem de acord în cea mai mare parte a timpului, cel puțin principial. Gusturi similare, percepții despre viață. În mare, așa, fără detalii. Cu toții suntem convinși că în bula noastră se află, sau s-ar putea afla, majoritatea oamenilor.

Evident, toți oamenii care sunt în afara bulei sunt idioți. 

Și aici intervine semidiotul. E mai simplu de explicat ce e ăla prin exemple. E colegul ăla de la munca care e cam enervant, dar până la urmă e un băiat OK. Tipa aia care ți-a comentat amuzant pe facebook, și ai dat click pe profilul ei și ai văzut că a dat un like la Alex Velea sau likeOne sau gen. Și îți dai seama că omul ăla nu e chiar om, ca tine, dar nu e nici ca idioții. E jumătate om, jumătate materie inertă. Ca un fel de jumătate-om-jumătate-scaun. E semidiotul.

046469ca8832a7169e027112a9553fc9

Parcă n-ai sta de vorbă cu el, dar e ok de avut prin preajmă. Nu e deranjant, ca idioții. Uneori parcă te gândești că ai putea să-l faci om, ca tine. Și aici intervine problema.

Dar înainte de problemă, trebuie să specificăm rolul semidiotului

Țineți minte bulele alea în care ne aflăm fiecare, și care credem noi că sunt, sau ar putea fi majoritare? Nu funcționează așa! În realitate, în orice bulă te-ai afla, e mai mică decât crezi și niciodată nu o să ajungă majoritară, pentru că nu așa funcționează omenirea. Pur și simplu nu a existat și nu o să existe idee în istoria noastră ca specie cu care să fie de acord 50% + 1 dintre oameni, pe o populație semnificativă, sau când a fost, s-a terminat foarte prost pentru toată lumea.

Chiar și voi, ăștia care citiți acest text, aveți impresia că, în mare parte, ceilalți cititori sunt de acord cu voi pe majoritatea chestiilor. Pe dracu’. Dacă v-aș teleporta pe toți acum într-o cameră, ați fi de acord doar pe două chestii:

1. Că 80% dintre oamenii din cameră sunt idioți iremediabili.

2. Că piticigratis e foarte excelent.

4324234324

Suntem toți în bule mici, cu ecou, formate din oameni care sunt de acord cu noi. Nu și semidioții. Ei circulă prin mai multe bule. Nici nu își dau seama că fac asta. Pentru că sunt semidioți. Sunt făpturi magice, mânate de uimire, nu de ce te mână pe tine. Noi nu comunicăm cu celelalte bule. Pentru că le considerăm mici și pline de idoți, la fel cum ne consideră și ei pe noi.

Dar semidioții zboară liberi. Și în zborul lor săltăreț și zglobiu, împrăștie informație dintr-o bulă în alta. Suntem contrariați. Primim informație din altă bulă și postulăm că e un rahat sinistru. Apoi mustrăm semidiotul că ne-a adus acel rahat sinistru în bula noastră de cleștar.

Însă dacă nu ar veni semidioții cu informație din afara bulei, noi nu am afla ce se întâmplă în realitate. Realitatea aia reală, în care fiecare bulă e egal de nonvalorică cu celelalte bule și realității chiar nu-i pasă ce crezi tu despre asta. Semidioții sunt liantul dintre bule. Canalul pe care zburdă informația. Fără semidioți am deveni rupți de realitate.

Și aici apare problema.

Pe vremuri, turme semețe de semi-idioți liberi zburdau pe toate formele de relief pe care le-ai învățat la geografie. Însă accesul liber la împrăștiat și primit informații, care a explodat o dată cu internetul, a făcut fiecare bulă să fie mai agresivă în făcut propagandă. În agățat semidiotul și a-l coopta în bulă, atras ca molia de bec. Semidioții care circulă liber sunt din ce în ce mai puțini.

Și asta e rău. Mereu când au dispărut semidioții dintr-un loc, o bulă a crescut foarte mare, a vrut să arate tuturor că are dreptate, a făcut un căcat sinistru și a convins și mai tare restul bulelor că ele conțin adevărul.

Avem nevoie de semidioți. Mențin echilibrul social. Și toate problemele globului din momentul ăsta fix de aici provin. Că din ce în ce mai mulți semidioți au intrat într-o bulă, alta decât a noastră, și au devenit, din punctul nostru de vedere, idioți. Am distrus pătura de semi-idioți dinte bule și acum ne înghesuim, o bulă pe alta. Fără lubrifiant.

Așa că data viitoare când vezi un semi idiot, nu-l lua la ștangă pentru accesele lui de idioțenie. Mulțumește-i. Că el e fereastra ta spre realitate. Realitatea aia pe care o doare complet în pulă de ce crezi tu că e adevărat și important.

***

Comentarii (23)

 • Jane Făe spune:

  Foarte excelent articolul!

  • Gegeu spune:

   Subtil :))

 • Simetra spune:

  Devastatul a tot ce stim despre viata inseamna ca multi dintre cititorii tai nu sunt idioti sau semi-idioti, desi din descrierea ta suntem multi semi? Totusi, ai mai putea lucra putin la descrierea lor, e cam generala, dar oricum, zici bine ca intermedierea buclelor e o treaba relevanta. Dar nu se extrage doar din acele generalitati, altfel ar trebui sa te protejam si pe tine, ca ne arati ce se intampla in realitate. #protectPiticigratis

  • Radu Post author spune:

   am definit de la inceput idiotenia ca a fi relativa si vazuda doar din perspectiva bulei respective. deci cu totii suntem si idioti si neidioti in acelasi timp. neidioti pentru bula noastra, idioti pentru restul.

 • Gica spune:

  Schrödinger’s idiot !

 • Gbriela spune:

  nu stiu care scrii, dar esti de o inteligemta fe-roca!

 • Andreea spune:

  Voi fi acel om care va corecta o greseala gramaticala….dar se cere. Cuvantul pe care il cautai de fapt cred ca este „semiidiotul”. Dar poate data viitoare va fi mai cu noroc

  • Radu Post author spune:

   fiind cuvant inventat de mine, il fac cum vreau eu. suna mai biner asa. cred ca pula pe care o cautai e la alta masa.

  • Vmo spune:

   Hai mai dă-te în bula mea!

 • Coix spune:

  Cioacă, m-ai mângăiat pe coaie! Conform definiției tale sunt un semidiot, şi mă simt foarte bine aşa! Bag provocări (din alea clasice, nu corporatiste) în bulele tangente şi aştept scântei. Cam ce faci tu, dar la nivel incipient. Mi-e că dacă ramân doar într-o bulă o dau în autism. Aşa-s multilateral dezvoltat! It’s good to be me!

 • Gigel spune:

  Articolul ăsta e semi idiot.

 • CautBula spune:

  Peste tot aud teoria bulei doar ca mie, personal, nu-mi iese. Am ajuns la un nivel de saturatie si autosuficienta incat vreau sa fiu intr-o bula si sa mor linistit in ea in mod constient si asumat.

  Vreau sa fiu in bula aia de hipsteri biciclisti care voteaza USR si cred in multiculturalism, in căsătoriile gay si intr-o Europa unita, dar ma izbesc peste tot de Coalitia pentru Familie, conspirationisti cu Soros in gura toata ziua, oameni care zic in loc de homosexuali „partari” si ultranationalisti religiosi.
  Cum fac sa intru si eu intr-o bula astfel incat sa cred ca oamenii astia nu exista sau sunt foarte nesemnificativi, ca momentan vad totul invers.

 • fabian spune:

  se pare ca sunt idiot, pentru ca te citesc. asta e partea cea mai grava. sunt curios insa, cum ai defini inteleptul ?

  • corcodusul spune:

   Idiotenia, conform definitiei de mai sus, e o problema de perspectiva. Inteleptul e tot un idiot, dar vazut prin ochii celor din bula lui.
   Ex: Mircea Badea e un intelept pt. toti telespectatorii fideli A3, Basescu e un intelept pt. toti membrii PMP, Olivia Steer e o inteleapta intre mamicile forumiste anti-vacciniste etc.

   • Fabian spune:

    Păi dacă e cum zici tu, atunci idioții, semi-idiotii sau orice tip de încadrare poți defini sunt total relativi unui punct de vedere. Asta cam nulifica tot postul ăsta.

 • Nu spune:

  Mi se pare foarte slab, iar daca nu ești semi idiot, că mine, vei lua în mod constructiv feedback-ul. Substrat slab, dezvoltarea e slaba, ai atins câteva puncte nevralgice dar te-ai oprit. Subiectul acesta părea interesant, dar necesita mai multe idei semi idioate dezvoltate complet.

  Mulțumesc,

  Cu placere

 • pacala spune:

  crezi tu ca piticigratis e excelent

 • Alex spune:

  >femeia
  >om

  lol

 • BossDeBoss spune:

  Exista semidioti conștienti de statutul lor. Adică sa fie complet conștienți de comportamentul lor?

 • gorunea spune:

  Acest articol este la misto. Acu sa vedem cine e fan adevarat.

 • Bac-ul spune:

  Din textul tau reiese ceva gen ca semidiotii sunt defapt singurii destepti ca nu militeaza pt ceva si iau cate ceva si de colo si de colo. Idiotii/desteptii sunt relativi dar semidiotii sunt mereu juma destepti, chiori in tara orbilor. Si chiorul e rege in tara orbilor. Interesant.

 • Zic spune:

  Eu zic ca Silviu Gherman e semidiot complex lasciv . Zic …

 • Max spune:

  de ce să mulțumești unei ferestre spre o realitate pe care o doare în pulă de ce crezi tu, când poți, ca idiotul liicențiat, să postulezi că realitatea aia e idioată și n-are dinți

Adaugă un comentariu