Protestatarii lui Pavlov și cum degeaba ai intenții bune dacă nu știi ce să faci cu ele

Dacă mă citiți am să presupun că știți deja cine e băiatul ăla Pavlov. Dar o să explic oricum, că suntem în România, țara cu cea mai incultă populație de pe continent.

Pavlov era un băiat care avea un doggo simpatic și în loc să-i facă poze și să urce pe facebook, ca să ia like de la păsărici simple, s-a gândit să-l folosească drept material didactic. Așa că l-a tăiat la mandibulă, i-a scos glandele salivare să bălăngăne și mereu când îl hrănea, aprindea un bec.

Pavlov a început să-l troleze. Aprindea doar becul. Și prostul începea să saliveze. Câinele, fiind animal simplu, a făcut o asociere directă între bec și mâncare. Că așa e animalul simplu. Dacă două chestii coincid, le stabilește ca fiind cauză și efect. Nu se gândește că ambele fac parte dintr-un sistem de o complexitate peste puterea lui de înțelegere. Așa că saliva ca idiotul la bec.

Aș vrea să vă prezint niște animale chiar mai simple decât câinele lui Pavlov.

Știați că la Victoriei încă se mai strâng zilnic vreo 50 de „protestatari”? Și că încă cântă imnul la ora 21:00? Și aprind luminițele de la telefon. DE PARCĂ 50 DE OAMENI CU LUMINIȚELE APRINSE DE LA TELEFON S-AR VEDEA DE UNDEVA AHAHAHAHAH.

Oamenii au ieșit în stradă când a picat ordonanța 13  și au făcut corelația directă. Au ieșit ei -> a picat ordonanța. Mai sunt chestii greșite în țară -> ies  în stradă -> pică și alea. Cauză – efect.

Cum saliva câinele lui Pavlov la bec, așa ies și ăștia la o șezătoare la Victoriei, să-l mai bârfească pe Dragnea și să își facă poze.

Doar că, vedeți voi, la câinele ăla, corelația era mai directă. Erau mai puțini factori. Și în repetate rânduri a venit mâncarea o dată cu becul.

Aici în schimb, s-a întâmplat o singură dată ca aprinsul becului să coincidă cu servitul mesei. Când a picat ordonanța 13. O SINGURĂ DATĂ. Și atunci erau mult mai mulți factori. În primul rând erau sute de mii de oameni, și ala era doar un punct din care venea presiunea care a făcut PSD-ul să cedeze.

Dar n-ai cum să explici asta unui om mai prost decât o glandă salivară de câine. Se aprinde becul, încep să curgă balele.

Știu. Mulți dintre voi aveți sentimente puternice legate de protestele alea. Am fost și eu pe acolo. Înțeleg. Înțeleg reacția de genul.

ȘI CE AI, BĂ, CU EI DE TE IEI DE EI? SUNT DE PARTEA NOASTRĂ! MUIE PSD MĂCAR EI FAC CEVA! ȚI-A DAT BANI DRAGNEA ZI SINCER FUTU-ȚI MORȚII MĂ-TII DE POSTAC.

În primul rând, du-te în pizda mă-tii. În al doilea rând să îți prezint un caz ipotetic. Imaginează-ți că trăiești într-un sat lângă un râu care tocmai se umflă și o să se inunde. Așa că se formează ad-hoc o brigadă care vrea să construiască un dig. Tu nu te bagi, pentru că ești absurdist-nihilist și nu îți pasă neaparat dacă o să mori sau nu, mai ales că pare experiență să mori la inundație. Însă na, ai vrea să le iasă treaba ăstora, că specia umană ți se pare oarecum interesantă și oarecum îi cunoști și îți place ca obiectele din jurul tău să-și păstreze integritatea.

Doar că brigada de salvatori începe să construiască digul de partea ailaltă a satului, spre deal. Și urli la ei. BĂ, SUNTEȚI TÂMPIȚI? NU ACOLO TREBUIE CONSTRUIT DIGUL!

La care gospodarii răspund

CE-AI BĂ DE TE IEI DE EI? SUNT DE PARTEA NOASTRĂ! MĂCAR EI FAC CEVA SPRE DIFERENȚĂ DE TINE!

Da, dar… mă-nțelegeți?

Țipatul la aer nu e făcut ceva. ”făcutul ceva” se pune doar dacă la final ai un rezultat.

Și ca să ai un rezultat real la o acțiune social pozitivă, trebuie să întrunești trei condiții mari și late:

1. Să ai intenții bune.

2. Să depui efort.

3. Să ai o direcție concretă.

Dacă îți lipsește una dintre ele, rezultatul nu e două treimi. E zero. Ți-a lipsit una, nu a ieșit nimic. Să vă dau exemple concrete.

Lipsește 1. Adică depui efort și ai o direcție concretă, dar nu ai intenții bune. Nu iese ceva bun. Iese Dragnea.

Lipsește 2. Ai intenții bune, ai și direcție concretă, însă nu depui efort. Aici iese fix eu. Ceva care nu face absolut nimic.

Lipsește 3. Ai intenții bune, depui efort, însă direcția e varză. Și aici avem protestatarii de mai sus.

Care e finalitatea ieșitului a 50 de oameni în stradă. Ok. Am ieșit. Ne vede lumea și ce? Deja știe toată țara de proteste. Ăia care sunt de acord cu ele deja sunt de acord. Și ăia care nu și-au schimbat părerea când au văzut 300 000 de oameni în stradă cu siguranță nu o să și-o schimbe că văd 80 de amețiți. Atunci ce? Țin locul cald în caz de ceva? Dacă se întâmplă iar ceva ca ordonanța 13, ieșim la fel de mulți în stradă chiar dacă sunt 50 de oameni deja acolo sau nu, ce? Atrag atenția asupra… ca să… pentru…. muie Dragnea? Mi se pare că nici măcar nu au o direcție naiv-abstractă. N-au nici o direcție. Ies pentru că-s nemulțumiți și atât. Cum o să le rezolve ieșitul nemulțumirea îi depășește la fel de tare cum îl depășea pe câine aprinsul becului.

OK. AM ÎNȚELES, NU FAC NIMIC. ȘI CARE E PROBLEMA?

Problema e că omul e o ființă profund egoistă. Are însă un simț al bineului social. Nu toți indivizii îl au, dar majoritatea. Altfel n-ar fi funcționat toată chestia asta în care coabităm. Așa că fiecare ”om bun” își răpește din timpul lui o porție, cât îi dictează lui simțul moral, să ajute alți oameni. Trece babe strada, votează, ce crede el că ajută (și de-aia e important ca ce crede el că ajută chiar să ajute) . Însă energia aia pe care și-o alocă altruismului e limitată. Când s-a terminat energia de ”fapte bune” pe ziua de azi, se întoarce la a fi o ființă egoistă, mulțumit de sine că a ajutat omenirea.

Iar oamenii ăștia depun efort și au intenții bune. E trist să te uiți la ei cum le consumă complet aiurea. Ore în șir de stat în piață pentru că e mai comod decât să te gândești la ceva util de făcut.

PĂI ȘI CE ALTCEVA AR TREBUI SĂ FACĂ, DACĂ EȘTI AȘA DEȘTEPT?

Să se implice politic. Să fie cetățeni responsabili. Să streseze administrațiile cu sesizări și plângeri. Să răspândească informație oamenilor care nu au. Să își educe rudele mai proaste. Sau uite. Exact întrebarea de mai sus. Să se strângă toți 50 și să se gândească ce ar trebui să facă și ce ar putea să facă ei 50 cu rezultate concrete. Să nu mai ardă calorii aiurea încruntându-se spre clădirea aia. Aveți timp și energie, FACEȚI CEVA PRODUCTIV CU EA CE RAHAT E GRESIT CU VOI?!!?!

***

Comentarii (13)

 • Bota spune:

  Pai daca vrei sa faci bine, n-ai cum sa nu faci nimic. Si nimicu ala face ceva, parerea mea

  • Jane Făe spune:

   Ești fumat?

 • fara_nume spune:

  Boss, tu erai in costumul de banana la protest sau era vreun faker?

 • Dragos spune:

  Alea trei condiții nu sunt suficiente.

  Ar trebui să existe și posibilitatea reală a unui efect – predictibil și repetabil.

  Nu protestele au făcut ordonanța să pice.

  Protestele nu rezolvă nimic. Nu există presiunea străzii.

  Eu băgam tunurile cu apă pe ei.

  Votează, futu-ți grijania mă-tii, dacă vrei să schimbi ceva.

  Dacă protestele chiar ar schimba ceva, ar fi FOARTE GRAV.

  • Radu Post author spune:

   haha nici votul nu schimba nimic ca 80% dintre oameni sunt usor manipulabili si nu inteleg realitatea. nu ai cum sa te astepti de la un prost sa isi voteze interesele daca nici macar nu si le cunoaste

 • Jane Făe spune:

  Centaure, câinele nu salivează pt că crede că e cauză-efect între lumină și mâncare. Nu mai denigra bietul animal!

  • Cili-O-San 7 Dani spune:

   Marş!!!
   Bă nu mai poți cu jane făe și cu încă unii de pe aici.

 • Cili-O-San 7 Dani spune:

  Adică mai pe înțelesul celor cu un IQ subunitar.
  Deși ordonanța 13 a căzut,protestatarii încă se duc in piață doar din reflex.

  Exact cum făcea Pavlov. Câinele murise de ceva timp,dar din reflex savantul rus inca ii ducea mancare la oră fixă. Exact cum fac acum protestatarii.

  Ordonanța 13 a căzut, dar ei continua să se ducă in piață la ora stabilita.

  ..mi-am pierdut logica

 • postac spune:

  eu tot încerc să răspândesc informații pe grupurile lor dar la orice nu le convine îmi zic pur și simplu că mint sau că iohannis a furat 6 case și că sunt postac plătit deci cam greu și cu informatul dacă primesc non-stop mizerii din altă parte

 • Vadim Sudor spune:

  Bădiță, dacă e el cel din poză, l-ar putea interpreta cu succes pe Joker.

 • gogu spune:

  ba, beli-mi-ati pula, voi tot n-ati inteles ca protestul pulii a fost cea mai jenanta intamplare colectiva? deci legea abuzului pulii a fost si ramane suspendata inca de pe timpul lui Ciolos, care a tacut ca un cacat in tufis si n-a schimbat legea. Daca intra in vigoare ordonanta 13, macar ramaneau in pula mea in puscarie aia care facusera abuz peste 200.000. Acuma, ca a picat ordonanta pulii au inceput sa iasa si aia.
  Deci bravo, prin protestul vostru i-ati scos din puscarie pe Dan Daniel, de la CJ Hunedoara. Si mai urmeaza si altii care facusera abuz de peste 200.000 dar pentru ca Ciolos plus protestul vostru. ies aia din puscarie.
  Handicap colectiv!

 • Googol spune:

  Să ne pișăm pe tefeliști și interesele lor obscure.

  Într-o țară normală ar fi fost bătuți până se căcau pe ei și adunați cu dricul de pe străzi, dacă n-ar fi avut autorizație de protest.

Adaugă un comentariu