Sunt de părere că dărâmarea Cathedral Plaza e o tâmpenie și deși părerea mea nu e una bazată pe cunoștințe în domeniu, e destul de importantă pentru că sunt INFLUENCER

Să începem cu prezentarea faptului, pentru ăia 25% dintre cititori care suferă de diferite grade de autism și habar nu au ce se întâmplă prin jur.

Niște numipasăcine s-au apucat de construit acum destui ani un ditamai turn de birouri prin centrul Bucureștiului, fix lângă catedrala aia catolică șmecheră unde se înmormântează toți moșii catolici care se respectă.

Construcția a fost declarată destul de ilegală. Acuma na, bănuiesc că n-au dat ăia șpăgile la timp cât și cui trebuie, nu le-a virat în cont popilor cât le-au promis, găinării de-astea tipic românești. Sunt sigur că dacă afaceristul dubios cotiza cât trebuie la niște corupți pentru conturile lor de pe insule calde, toată construcția ar fi fost complet legală. În fine, aș putea să verific, dar nu o să fac asta, că sunt INFLUENCER nu verificator.

Ete clădirea.

 

Acu niște ani instanța a hotărât definitiv că trebuie dărâmată. Pentru că deranjează prin prezența ei liniștea enoriașilor din această catedrală care dacă se afla într-un sat din Germania, era a treia cea mai frumoasă biserică din acel sat dar fiind în România și aici standardele fiind mai românești, e cea mai importantă biserică catolică din București. Și e deranjată dom’le.

Cred că de prin 2011 e hotărârea definitivă. Repet, nu verific pentru că sunt INFLUENCER nu verificator. Dar evident că nu s-a dărâmat până acuma, pentru că România.

Nu, n-am studii de arhitectură, urbanism, legi sau chestii. Am altceva mai important decât atât care să îmi justifice faptul că îmi dau cu părerea despre o chestie pe care pur și simplu nu o cunosc destul: sunt INFLUENCER
IAR PĂREREA MEA DE INFLUENCER ESTE CĂ E O IDEE PROASTĂ SĂ FIE DĂRÂMATĂ.

Pur pragmatic vorbind. E deja acolo. Să o confiște și să o vândă. Ar lua statul o sacoșă de bani. Să le dea din ei și plângăcioșilor din jur care urlă că o să facă umbră/zgomot/aglomerație și s-a rezolvat. Că e România. Orice cetățean recalcitrant și hotărât pe o cauză poate fi dezhotărât pe 500 de euro. Cam atât costă principiile oricărui individ din țară.

De ce să dăm bani (tot noi) ca să o dărâmăm în loc să facem bani cu ea? E deja acolo! Doar n-o să pornim trendul periculos al oamenilor care construiesc clădiri ilegale ca să fie confiscate și vândute. Și dacă-l pornim, foarte bine! O să avem toți un oraș urât și chiloți de mătase! Excelent! O clădire de genul e foarte scumpă. Pragmatic. Dacă unu’ crește ilegal porumb ce facem, îi dăm foc la recoltă? Nu! O confiscăm și o mâncăm. Sau dacă plantează cocaină, spre exemplu. Și mai bine!  Așa și aici. Hai să pedepsim oamenii responsabili, nu clădirea și banul public.

Acuma evident că există extrem de mulți factori de luat în considerare.

Cum ar fi faptul că urlă toată biserica catolică că e turn al corupției și vor să pornească cruciadă împotriva ei.

Că e construită de nașa lu’ Firea care Firea vrea consultare publică dacă să se dărâme sau nu chit că instanța a dat o hotărâre definitivă.

Și evident multe argumente legate de urbanism, arhitectură și legi și căcaturi (că de, e hotărâre definitivă) și na, trebuie să le iei pe toate în considerare ca să ai o părere informată.

Dar dragi prieteni, cine are timp de o părere informată? Sunt INFLUENCER nu informator. Important e să am o părere ușor de înțeles, frumos scrisă și la timp. Și lumea o să o ia de bună.

Sau ce. Ce o să faceți? O să vă duceți să citiți părerea informată a unui arhitect urbanist? Unde dracu’ găsiți voi un arhitect urbanist care să scrie frumos și ușor de înțeles, ba cu substrat postironic? Și chiar dacă ați găsi, ați avea voi timp să citiți 14 pagini de analiză în detaliu a cazului? Ar avea ăla timp să scrie? Vă spun eu că n-are, că e arhitect peisagist urbanist nu INFLUENCER.

NU AVEȚI LUCRURI MAI BUNE DE FĂCUT?

NORMAL CĂ AVEȚI

Așa că luați de aici părere de INFLUENCER. Caldă și armonios articulată.

Urbanism? Aia nu e când îți întorci șapca invers și desenezi graffitti pe pereți?

Sincer acuma. Hai să n-o gândim prea mult. E ca atunci când agăți o gagică mișto pe Tinder și vine la tine acasă da e grasă și îi supurează un ochi. Exact așa e cu clădirea asta. E o minciună și o ilegalitate. Da’ acuma pragmatic vorbind, decât să ne supărăm și să o dăm afară și să facem petiție la Tinder că femeile n-arată ca în poze și să pierdem atâta timp, nu mai bine dăm și noi o muie și asta a fost? PRAGMATIC VORBIND. Când ai o pierdere în față, n-are rost să te agăți de legi, principii și hotărâri irevocabile. Trebuie să te gândești cum să faci să nu pierzi în continuare în contul pierderii anterioare. Respectiv folosind clădirea construită ilegal și dând o muie urâtei cu ochiul care supurează.

Asta e părerea mea de INFLUENCER , fără să o gândesc prea mult.

Și bine am făcut. Că dacă o gândeam mai  mult, apucau alți INFLUENCERI să-și dea cu părerea pe subiect înaintea mea. Important ca INFLUENCER e să fii coerent și pe subiect la timp, nu pertinent. Cum a apărut o chestie cum BAAAAAM, ai o opinie. Dacă când apare o chestie n-ai direct o opinie, pare rău, n-ai stofă de INFLUENCER.

Sunt sigur că majoritatea dintre voi o să fie de acord cu mine.

Și ăia care nu sunt, o să simtă nevoia să comenteze. Să îmi explice ei din ce unghiuri n-am văzut eu problema și că sunt prost, spre diferență de ei care au văzut unghiurile alea.  O să argumenteze și o să clefăie satisfăcuți, apăsând pe „post comment” sau ce dracu apare acolo la comentarii că nu știu. Și o să își imagineze că eu o să le citesc opinia și o să îmi dau seama cât de mai deștepți sunt ei decât mine și o să mă taie rușinea. Că o să fiu gen.

GRRR! MI-A ZIS-O ȘI M-A PUS LA COLȚ.

Oamenii care mă cunosc mai bine o să creadă că o să fiu gen

Pentru că sunt un tip culeanu pe care-l doare la bascone de parerile diferite de a mea.

Dar ăia care mă cunosc și mai bine știu că nici măcar nu o să citesc comentariile. PENTRU CĂ SUNT INFLUENCER NU CITITOR DE COMENTARII.

***

Comentarii (27)

 • Gica spune:

  Pe asta s-au bazat toti mafiotii care au construit abuziv:
  – nu conteaza ca avem autorizatie pentru P+2+M, fa acolo 7 etaje
  – nu conteaza ca NU AVEM AUTORIZATIE, noi construim
  – cand o sa fie cladirea gata, doar n-o sa ne-o darame.

  Si asa a ajuns bucurestiu sa arate ca in lumea a 6-a.

  • Gicăsexosul spune:

   Ce contează, Radu iarăși își dă cu părerea despre subiecte serioase deși știe că singurele lui hobbie-uri și pregătiri sunt în bășcălie, labă și uitat la seriale pentru mediocrii cu timp liber

   • danny spune:

    Tare :)))))

   • batman spune:

    ce-i ala un mediocriu?

 • Paul spune:

  Ce bine ca nu conteaza părerea unui „influencer”. Dacă nu se pune in practica hotărârea definitiva vom avea de a face cu CEDO si va fi mai rău. Ce este așa complicat? Asta e legea asta e hotărârea ce mai discutăm mai departe ?

 • Paul spune:

  Ce bine ca nu conteaza părerea unui „influencer”. Dacă nu se pune in practica hotărârea definitiva vom avea de a face cu CEDO si va fi mai rău. Ce este așa complicat? Asta e legea asta e hotărârea ce mai discutăm mai departe?

 • pu lanfrun te spune:

  Ba astia doi de mai sus, voi sunteti prosti? In cateva minute de la postare i-ati demonstrat omului si mie ca voi nu ati inteles articolul si ca sunteti batuti cu pula-n frunte :))

 • Fabian spune:

  Clădirea aia se potrivește perfect cu tot kitchul care e în București. De ce să o dărâme doar pe aia? Dacă luăm situația așa ar trebui nivelate mai multe cartiere.

 • vasea spune:

  bine ati venit in Romania de cacat, unde nerespectarea unei hotarari judecatoresti NU SE PEDEPSESTE in niciun fel.
  Principiul asta cu „lasa ma ca daca e deja facut, n-are ce sa mai zica” il aplicara si niste marlani, angrosisti de tigari, un teren de-al meu. Si-au turnat baietii un gard de beton, lunadu-mi vreo 20 de metri patrati din teren. Cand i-am intrebat de ce, cica altfel le iesea forma gardului nasoala. La cadastru facusera o cerere falsa in numele mea, ca sa fie treaba buna. Cand le-am zis sa-l darame, au zis ca au bagat 200 de milioane in el, si daca e deja facut, daca vreau, imi dau banii pe aia 20 de metri patrati.
  Cand am facut plangeri la politie pentru ca au mutat hotarul si pentru fals in acte la traba cu dacadstrul, militianul incerca sa ma convinga ca e pacat de banii pe care i-au bagat ei in gardul ala de beton.
  Ghici ce? Gardul s-a daramat, dosarul penal pentru fals si uz de fals e in lucru de vreo doi ani. I-a ajutat si militia unde a putut, la dosar, ca cu demolatul n-au scos-o la capat cu mine.

 • hatru spune:

  Mai grav. Ditamai primarul general (al unei capitale europene) vrea sa faca referendum sa vada daca are lumea chef sa respecte o hotarare judecatoreasca definitiva sau vrea sa se sterga cu ea la cur. Aici era o paine de mancat pentru influencer:))).

 • kerehome spune:

  Stergeva-ti lac.r cu primara(secundara, etc) si cu tot sistemul pe langa care Mafia adevarat pare un mic copil inocent. Pana cand nu se va si aplica „unde-i lege, nu-i tocmeala”, pana cand o sentinta definitiva valoreaza mai putin ca hartia pe care e tiparita nu avem nici o sansa de normal. Aici, la mine, la 500 km Nv de bi-iu-cur-esti, si-a construit unul inca o camera langa casa veche, pe care i-au demolat-o fara comentarii, in lipsa autorizatie de constructie-extindere. Deci se poate, doar trebuie sa vrei si sa ai bile, sa nu te cufuresti cand suna telefonul!

 • Marcel spune:

  Pai hai sa facem un sondaj de opinie in care sa hotaram daca Gigel, condamnat definit pentru ca a furat o gaina ar trebui sa mearga la puscarie sau nu. Ce conteaza ca e o hotarare definitiva? E Romania si putem face pisu pe ea.

 • cos spune:

  Da, e mai bine sa fie confiscata, dar legile in constructii cred ca permit doar demolarea daca este construita fara autorizatie. Demolarea este obigatia proprietarului. Nu stiu ce se intampla mai departe daca el refuza.

 • omulbun spune:

  Pai, sigur, dar fiindca hotarîrea cu darîmatul nu se respecta, nici hotarîrea eventuala în care constructionistii trebe sa dea banu n-o sa se respecte.

  Cel mai de rîs ar fi sa se înceapa cu darîmarea, si cînd se darîma sa cada direct peste catedrala aia si sa o faca praf lol. Atunci sincer as fi multumit.

 • Ovidiu spune:

  tare as vrea sa va vad pe voi infuencer-ilor aruncati in regimul aluia mic cu ochii oblici si mai dus cu capu, cum va baga racheta in cur si va lanseaza pe orbita sa influentati centura de asteroizi de la marginea sistemului solar.

 • buha spune:

  Faza e ca acolo ar fi putut sa fie niște locuri bune de munca, asa ca inghesuiete iara la metrou ca fraierul sa ajungi la periferie si sa cânte mosii la orga in centru, tu i anafura lor :)

 • chiombi spune:

  eu nu ma pronunt, doar zic.
  e posibil ca demolarea sa coste mai mult decat construirea.

  trebuie: scos sticla si finisajele, scos instalatiile (aer, apa, electric), taiata structura (cred ca e metalica), demontat, spart beton/scari, mutat in siguranta, depozitat, reciclat ce se poate.
  totul cu grija foarte mare, sa nu cada sandramaua peste catedrala / strada / alti vecini.
  eu cred ca timpul de lucru fizic e aproape la fel cu al construirii.

  initial, cand au inceput sa sape fundatia, aproape ca a luat-o catedrala la vale in groapa, atat de aproape e. deci nu poti sa umbli iar la fundatie fara riscuri.

  cel mai istet ar fi daca parcarea de la subsol ramane. si daca lasa vreo 2-3 etaje cu al 4-lea retras.
  si poate refac fatada aia, sa nu mai arate ca un desen prost facut de un borac de anul 1 la design fara pic de cultura vizuala.

  dar toate astea au nevoie de: autorizatie, proiectare, si munca. dar mai ales de vointa primariei sa isi asume toata treaba:
  sa preia cladirea, sa scoata hotarari de la tribunal, sa transforme din demolare in proiect nou, de modificare, sa faca proiect nou, ca lumea, cu autorizatie, (era sa zic concurs de proiecte, dar s-a cacat firea si pe ideea de concurs), sa demoleze partial cum am scris mai sus si sa inchida lucrarea decent. dupa care sa o inchirieze ca birouri sau sa o foloseasca chiar statul ca sediu de vreo institutie.

  dar las’ ca face firea un referendum de incalcarea hotararii definitive la un gratar si un concert cu 3 sud est.

 • invidiosu spune:

  Nu pot sa nu remarc in poza pusa cum isi lipeste Daiana aia tzatza de bratul parintelui episcop de langa ea, si ce vertical ii sta toiagul …

 • Un Cetatean Ingrijorat spune:

  Draga Capitan Evidenta,
  Sugi pula. Nu ca n-as fi de acord cu ce scrii in articol. Doar ca plm, unde l-ai ascuns pe Radu, care antagoniza categorii sociale intregi? La articolu asta cine o sa se troleze? Firea si niste idioti cu dificultati de intelegere a textului scris?

  Cu reaspect,
  Un Cetatean Ingrijorat.

  • Radu Post author spune:

   dupa ultimele statistici jumatate din populatia romaniei are dificultati de intelegere a textului scris. si s-au si sesizat. le-am spus ca o sa fie prosti ca o sa isi spuna parerea aici si au facut-o., ce vrei mai mult.

   • Paul spune:

    Pai spune în plm ca e la mișto ca asta e o treaba serioasa pe care noi o luam in serios. Sunt unele lucruri la care ne e lehamite sa mai facem haz de necaz.

   • chiombi spune:

    eu, de exemplu, nu am scris pentru tine. nu am nevoie de feedback sau lecturi de la tine, daca la asta te refereai.
    poti sa des-citesti si acest comentariu.

    tactica „cine mai scrie sub mine ma-sa e curva” mi se parea super idee inovatoare cand eram mai mic. maximum edge.

 • Field Chester spune:

  Eu i-as demola cladirea Daianei Voicu. I-as baga EXACAVATORU-n cladire sa se simta din fundatie pana-n mansarda. Dar asta-s eu…

  • danny spune:

   Bo$$ e cam grasuta…

 • gicu spune:

  Sa se darame cladirea cu gaura de cur gigantica!

Adaugă un comentariu