Influencerii și instinctul de gâscă

Există două tipuri de oameni: ăia cărora nu le plac gâștele și ăia care nu au avut la viața lor o bunică la țară cu gâște în curte și căcăștoare în fundul curții.

Nu sunt periculoase sau ceva. Pur și simplu enervante. Că nu poți să treci pe lângă ele fără să nu lase capul pe jos așa ca șarpele și să înceapă să facă HSSSSSSSSSS la tine. Probabil dacă le lași în pace când fac asta, ciupesc. Nu știu, nu am testat niciodată. Mereu le alergam puțin pe acolo, să zboare niște pene, poate înțeleg că nu-s ele șefele. Doar că gâștile sunt excepțional de proaste. Nu sunt construite să înțeleagă că nu sunt ele șefele. Oricât le alergi, cum te întorci cu spatele, cum încep iar cu HSSSSS. Poți să le bați, să le jumulești, nu ai cum să le știrbești impresia că-s șefe și că trebuie să te HSSSîie și să se dea la tine când ești prin zonă. Seamănă mult cu oamenii.

O altă caracteristică interesantă a gâștelor care HSSSSîie o vezi doar dacă sunt mai multe. Fiind animale proaste, nu prea sunt atente la ce se întâmplă în jurul lor. Dar una vede ceva și HSSSSîie, că ce altceva să facă, gâscă proastă fiind, celelalte, încep să HSSSîie și ele și se întorc să vadă ce s-a întâmplat.

E importantă ordinea.

Că gâștile întâi încep să facă scandal, și abia dup-aia caută să identifice motivul scandalului. Singurul motiv pentru care încep să HSSSSîie e că a început alta din gașcă.

Și aici seamănă extrem de mult cu oamenii.

Mai exact cu infulencerii.

Ați observat că tot vă bat la cap cu cuvântul ăsta. Influenceri. E noul cancer mondeno-publicitar. Epoca în care pulifrici mediocri sunt în așa hal de mediocri încât devin numitorul comun al tuturor mediocrilor din jur și ăștia se uită la el că au cu cine se identifica, așa că firmele de publicitate îi dau o sacoșă de bani să fie mediocru branduit. De fiecare dată când citești cuvântul influencer, parcă ajungi să-l urăști mai tare. Influencer. Influencer. Deja scrâșnenști din dinți. Foarte bine. De-aia tot zic influencer.

Influencerul își alege subiectul de discuție exact ca gâsca.

Influencerii se scurg în circulabe de influenceri complet natural. Nici măcar conștient uneori. Așa că evident că atunci când unul emite o PĂRERE pe un subiect. Alți influenceri văd. Și influenceri fiind se gândesc ”Hei, dar pot avea și eu o părere pe subiectul ăsta. Am să îmi dau cu părerea pe el și eu. Dar întâi am să mănânc căcatul ăla de câine uscat de soare din petecul ăla de iarbă pentru că sunt influencer”

Și de aici pornește o reacție în lanț. Cu cât mai multe gâște HSSSâie la subiect, cu atât li se pare mai important celorlalte gâște să HSSSSâie și ele. Și apoi apare publicul, care vede subiectele și, fiind în medie chiar mai prost decât circulaba de influenceri, trage în mod super greșit concluzia că subiectul ăla e important. Că dacă n-ar fi, n-ar mai HSSSîi toate gâștele ălea la el.

Și așa ajunge toată lumea să vorbească despre același căcat irelevant. Ia uite ce animale proaste sunt gâștele. Am aruncat un băț lângă ele și HSSSSâie toate de le dor plămânii.

Trăim într-o lume în care relevanța unui subiect e dată doar de numărul de oameni care face gargară cu el.

O, uite. Trump a ieșit din acordul ăla ecologic de la Paris pentru că covfefe.

O, uite. PSD-ul n-are bani să mărească salariile cum a promis.

O, uite. Au detonat 3 teroriști niște cuțite până i-a bătut un bucătar român cu o lădiță.

O, uite. Coaliția Pentru Familie a zis că Hitler a fost băiat ok, dar a înnebunit pe final așa. S-a înecat ca țiganul la mal prin 42, lol!

O, uite. Antivacciniștii au fost iraționali și incoerenți într-o dezbatere și toată lumea urlă despre cum ăștia dezinformează publicul în legătură cu vaccinurile când adevărata problemă e că autoritățile sunt atât de nepăsătoare încât publicul larg nici măcar nu e informat în legătură cu vaccinurile, să aibă ce informație să fie dezinformată, kek!

O, uite, Liga Arabilor Care Fac Sex cu Cămile și Sunt Relevanți Global Doar Pentru că s-au Născut cu Curul pe Petrol bagă embargou pe Quatar ca să supere Liga Arabilor care Fac Sex cu Capre.

Super subiecte.

DAR RADU, ĂSTEA SAU CEL PUȚIN UNELE DINTRE ELE, ÎN FUNCȚIE DE PREFERINȚELE MELE DE SUBIECTE DE GARGARĂ, SUNT SUBIECTE FOARTE RELEVANTE GLOBAL. CUM POȚI SĂ ZICI CĂ NU DESPRE ASTA AR TREBUI SĂ VORBEASCĂ OAMENII?

Super întrebare, bravo, stai jos!

Sunt subiecte relevante global. Dar sunt relevante pentru tine? Probabil nu. Și ca să îți explic de ce, ne întoarcem la gâște.

Instinctul ăla de HSSSâit din inerție la chestii are o utilitate practică în găști mici de gâște. Că na, se mențin alerte, e bine să ai pază bună, n-are cum să apară ceva și să nu vadă chiar niciuna. Și ce dacă HSSSâie aiurea și mult pentru că, cu cât sunt mai multe, cu atât e mai mare șansa să se sperie una de un băț și să le alerteze pe toate? Funcționează.

Dar dacă ai avea o turmă de câteva mii de gâște, ar HSSSsâi toate până li s-ar defecta plămânii, că inevitabil și constant s-ar găsi una să se sperie de o creangă și să pornească reacția în lanț.

Și aici am ajuns ca omenire. La punctul la care instinctul ăsta de a răcni toți despre același căcat face să alegem doar subiecte simple, despre care orice om ar putea avea o părere și o perspectivă. Și care sunt atât de distante real de noi încât tot ce putem face în legătură cu ele e răcnitul

.

Așa că înainte de a începe să faci gargară pe un subiect, trebuie să îți pui o întrebare simplă: Are vreun rost?

Ajunge părerea ta la cineva cu păreri diferite într-un mod în care să-i schimbe părerea sau e doar o labă în cerc în care te aplauzi cu niște oameni care erau de acord cu tine de la început și te cerți cu unii care n-au fost, nu-s și n-o să fie?

Schimbă cu ceva deznodământul subiectului, poziția ta despre subiect?

Este împărțită de o masă destul de mare și destul de pregătită pentru a face ceva în legătură cu asta?

Măcar aduci vreo informație nouă sau vreun unghi amuzant?

Cel mai probabil nu.

La toate exemplele alea de subiecte de mai sus, sigur nu.

PĂI ȘI ATUNCI DESPRE CE AR TREBUI SĂ VORBIM?

Zic asta mereu. Căcaturi locale. Spre exemplu faptul că primarul tău probabil dă jumătate din bugetul satului unei firme de-ale unui frate să planteze flori pe malu’ șanțului și cealaltă jumătate unei firme de pază de-ale unui cumnat să păzească florile. Ăsta e genul de rahat în legătură cu care ai putea face ceva, dacă te mai aduni cu 100 de vecini. Dacă am face toți asta am rezolva toate chestiile în câteva luni, de jos în sus.

 

DAR ASTA E PLICTISITOR CĂ NU LE PASĂ OAMENILOR DE PE INTERNET ȘI COLEGILOR DE MUNCĂ DESPRE PROBLEMELE MELE LOCALE CA SĂ DISCUTE CU MINE ȘI SĂ ÎMI DEA LIKE-URI ȘI SĂ MĂ SIMT VALIDAT.

Așa e. Și de-aia n-o să se întâmple niciodată.

Că așa-s și gâștile. Am înțeles de ce de fiecare dată când o alergam și îi dădeam un șut în cur, cum mă întorceam cu spatele, cum gâsca iar venea iar după mine să mă HSSSîie.  În cercul lor de gâște, de la prea mult HSSSSîit la crenguțe, gâștele s-au convins reciproc că HSSSîitul lor e chiar o armă puternică cu care pot combate pericolele. Adică dacă a mers la crenguță și dup-aia nu a mers la mine, eroarea e de la mine, nu de la cum au înțeles ele greșit că funcționează lucrurile. Așa că mai încearcă o dată, sperând alt rezultat. Ăla care e în concordanță cu cum știe gâsca că ar trebui să meargă treaba. N-ai cum să convingi gâsca că HSSSâitul ei nu e răspunsul final la orice pericol real sau imaginar și nu ai cum să convingi omul că părerea lui contează atât de puțin încât faptul că dă din gură mai mult încurcă decât ajută, orice ar spune.

Și de-aia omul și gâsca sunt două creaturi foarte enervante.

 

***

Comentarii (14)

 • binepa spune:

  Se înțelege că nu-ți plac influencerii. :))

 • Unu spune:

  Bai nene, nu mai scrie cu rosu pe verde ca e greu rau de citit.

  • Radu Post author spune:

   working as intended

   • Xav spune:

    Pula mea eu is dicromat, cand te prind te scuip

  • Radu Post author spune:

   parerea mea e ca atat timp cat 90% dintre posturile la stat se iau pe spaga si pila aia nu merita nici o ceapa degerata in plus

 • hsss circular spune:

  Esti hater de gaste si le jignesti degeaba. Influencerii si majoritatea oamenilor sunt mai prosti decat gastele. Altfel de ce ar posta pareri si comentarii irelevante pe tot internetul, inclusiv aici?

  • gusterul spune:

   Pentru ca gastele inca n-au descoperit internetul. Nu-i lumea proasta, esti tu prea fanboy gaste.

 • okon spune:

  Du-te-n pizda mă-tii de userist coclit și prostălău! Dai cu gura și sugi pula!

 • animaloo spune:

  pisca destul de tare gastele. Cand eram mic mi-era frica teribila de ele. Bine, pe la 3-4ani pana am invatat ca le e frica.

 • Malin spune:

  Hai vere ca si tu ai dat adeseori articole in ceea ce priveste fel de fel de manele despre care a scris mai toata lumea si rareori ai avut o pozitie diferita comparativ cu majoritatea.
  Ah! si nici macar amuzant n-a fost…

  • Radu Post author spune:

   mananci cacat. eu nu scriu despre chestii, scriu despre cum reactioneaza oamenii la chestii. si mewreu e amuzant

 • CercopitecuL spune:

  Un domn destul de inteligent,zicea bine faptul ca : „The World Is suffering From Mass Hypnosis”.
  Asadar,cum sa deschizi niste minti ale unor oameni,cand astia se uita toata ziua in poola mea pe Antena 1,3 si alte posturi care discuta numai porcarii irelevante.Respect initiativa,insa e la fel de irelevanta ca si transpiratia lui Gabriel Cotabita in concerte.

Adaugă un comentariu