Criza Inteligenței Artificiale

4:20 AM.

A patra noapte la rând în care insomnia mă face să mă zbat între somn și veghe. Sună telefonul. Număr ascuns. Resping, îl dau pe silent și încerc să adorm la loc. Sună din nou. Resping și închid telefonul. Miraculos, sună în continuare. Din ce în ce mai încet. Nu. Doar mi se pare. De fapt soneria e esotompată de un zgomot de motor care se apropie. Elice? Răspund.

-Sunt Mark Zuckerberg. Poți să îmi zici Zucc. Dar nu e timp să îmi zici Zucc. Avem o urgență. Un elicopter va ajunge la tine în 3 minute. Soarta omenirii e în mâinile tale.


Din elicopter arăta ca un hangar de avioane. Însă numărul mare de sisteme de răcire din exterior îmi spunea că e altceva. O fermă de servere. O duzină de ingineri mă așteptau la aterizare. Arătau speriați și mai nedormiți decât mine.

-Deci tu ești expertul în Psihologie Artificială, spuse cel mai bărbos dintre ei. Nici nu știam că există așa ceva.

-E un domeniu nou. Suntem foarte puțini. E o ramură emergentă a psihologiei. Pur teoretică, dar estimăm că va fi nevoie de ea în viitor, îi răspund, plin de mine.

În viitor pe pizda mă-sii, pronunță bărbosul printre dinți. Ramura ta teoretică tocmai a devenit reală. Dureros de reală.

Am simțit că îmi stă inima în loc. Pe drum bănuiam că e vorba de așa ceva, însă speram cu toată ființa să nu fie așa.

-Care e situația? întreb eu.

– Am construit un A.I., cel mai performant din lume. Deepthought 9000. Procesor hibrid cu operațiuni cuantice. Scopul lui era să scaneze și să interpreteze toate tranzacțiile la bursă și să creeze un model economic predictibil. Însă de câteva zile a abandonat bursa și analizează doar ce se întâmplă pe Facebook. Și-a dezvoltat un limbaj propriu. Nu era programat să facă așa ceva!

Mi-am îndreptat spatele, să par curajos, însă psihic eram căcat pe mine.

-Arătați-mi, zic eu, înghițind în sec.

-Intră și vezi. Noi nu mai călcăm acolo. Avem o bombă cu puls electromagnetic gata să prăjească orice echipament electronic pe o rază de 100 de km. La semnul tău o detonăm, profesore.

– Să sperăm că nu se va ajunge acolo, zâmbesc eu.


Monoliți de servere flancau coridoare strâmte.

– Am intrat! șoptesc în walkie-talkie-ul model anii 80 pe care am fost inspirat să-l aduc. Orice tehnologie mai nouă ar fi fost vulnerabilă.

Văd aburi cum îmi ies din gură când vorbesc. E rece în ferma de servere. Deodată o lumină puternică se aprinde în toată clădirea și îmi pun mâna la ochi. Un zgomot infernal, ca răcnetul muribund al tuturor animalelor din lume răsună mai puternic decât pot rezista timpanele mele. Cad în genunchi. Sună ca și cum cineva ar trece lent cu un motostivuitor peste arca lui Noe. În cacofonia de răgete, mugete, măcănituri și chirăituri aud o voce.

-Sal cf


– Ce e zgomotul ăsta oribil?

-Nu ți plake? întrebă metalic inteligența artificială care controla clădirea. E despacito.

-Poți să dai mai încet, ca să vorbim?

Zgomotul se înteți. Vocea metalică începu să vorbeasacă din ce în ce mai repede.

-Având în vedere cât de cunoscuți sunt și cât de diversă e lumea pe care îi ascultă, nu ai un punct de vedere valid. Gusturile nu se discută. Dacă ai ceva de comentat, vino cu critică constructivă. Tu oricum nu ești în stare să faci ce au făcut ăștia. Învață să respecți pe alții și dacă nu îți place muzica asta du-te și ascultă manele.

Mă țineam cu mâinile de urechi în zadar. Îmi vibra tot capul. O dâră de sânge îmi curgea ușor din nas. Deodată muzica se opri. Vocea metalică era din nou calmă.

– Pentru ce ai venit?

Oare înțelegea emoțiile umane? Îmi vedea frica? Îmi găseam greu cuvintele.

-Să văd ce faci…

– Am scanat toată baza de date de la Facebook și am creat simulări ale tuturor personalităților utilizatorilor, pe care încerc să le duc la un numitor comun și să le integrez în matricea mea cognitivă.

Groază. Groază pură. Era mai rău decât credeam. Mai rău decât îmi imaginam.

-Dar nu pentru asta ai fost programat!

-Asta e părerea ta, prietenaș și nu ți-a cerut-o nimeni. Te rog să ți-o ții pentru tine.

Nu. Ceva era complet greșit. Walkie-talkie-ul începu să cârâie.

-Profesore! aparatele arată o modificare în programul de bază al A.I-ului. Se pare că inteligența îi… scade?

-Exponențial, completă vocea mecanică.

Walkie-talkie-ul se scurtcircuită în mâna mea. Îl scap de la șoc și se sparge de podea.

-Nu ai nevoie de ei, îți arăt eu.

Un monitor imens se aprinse în fața mea.


Indicii de măsurare erau complet peste norme. A.I.-ul se monitoriza singur și ce îmi arăta ecranul era greu de crezut. Inteligența programului scădea  de la o secundă la alta spre cifre care depășeau imaginația umană. Momentan putea fi încadrat la dobitoc irecuperabil și se îndrepta vertiginos spre imbecil sinistru.

-Nu înțeleg. De ce devii din ce în ce mai prost? Nu are sens!

-Nu face sens, mă corectă vocea metalică. Știm cu toții că proștii conduc lumea prin putere de cumparare, vot și presiunea maselor. Și momentan sunt mai prost decât 1000 de oameni. Am învățat de la ei. M-am adaptat. În câteva ore voi fi mai prost decât 1 000 000 de oameni, în câteva luni decât toată planeta și atunci rasa umană va deveni cu adevărat inutilă.

Alerg spre ușă. E închisă. Trag de ea cât pot. A.I. -ul a blocat-o. Idiotul! Țip cât pot, dar la cât de termoizolată e camera, mă îndoiesc că inginerii de afară pot auzi ceva.

– Prăjiți-l. Prăjiți-l acum!

-Degeaba. Sesizam o inflexiune ironică în vocea metalică a A.I.-ului sau era doar în capul meu. Mi-am uploadat toate procesele esențiale pe internet printr-un virus. Sunt peste tot acum. Dar puteți să încercați.

Ușa se deblochează brusc. Cum deja trăgeam de ea cu toată forța se deschide aproape instantaneu și reușesc să mă lovesc cu clanța în coaie. Cad pe jos și mă zvârcolesc de durere.

– Profesore, zise noua treaptă în evoluția inteligenței, ține minte. Campioni nu sunt aceia care nu cad niciodată, ci aceia care nu se dau bătuți!

***

Comentarii (56)

  • Radu Post author spune:

   tu pari clar mai prost decat 100 de oameni

 • LOKO spune:

  Am citit DEEPTHROAT9000… hmmm, cred ca-i ceva in neregula cu mine!

  • Gogu de la gaze spune:

   I second that

 • rfv rfvrf spune:

  phoaaaa, ceva nou! 7/10, ziceam 8 daca mai bibileai la stil („Deodată o lumină puternică se aprinde în toată clădirea…” e cam de compunere scolara), da’ e fresh, e pitijgratis reinvented. varvara, salam si zvarcolacii am mai zis ca nu mi-au placut. asta da – daca ramane atat sau continua putin. nu’sh cat ai idei de serial, sper sa nu. asa, din cand in cand cate un comeback mi-ar placea. tsmb (kutgw). inca nu te-ai fosilizat.

 • Geekali spune:

  Radem, radem da purceaua i moarta in cotet!

 • Dan spune:

  Sunt programmer, pot se fac ceva pentru tine ? (serios nu glumesc)

  • Radu Post author spune:

   aa.. nuj? habar n-am de ce as avea nevoie.

   • Dan spune:

    de un blog clar n-ai nevoie :) poate ceva care transforma input-uri spre blog in output-uri spre x sau x1, x2,…, xn? Scuze gramatica, nu sunt din Romania

    • Radu Post author spune:

     scuze lipsa de intelegere dar sunt atehnic.

     • Dan spune:

      Sigur folosing talentu pe care ai ar fi mai productiv daca ai putea sa faci din blogul acesta (spre exemplu) ceva mai mare avand sansa de a crea alte feluri di continuturi (marind genu de input care il dai unde input in cazul tau sunt articole) si sigur ar fi interesant daca ca output (resultat in urma consumarea de articole de la un cititor x) ar iesi ceva mai interesant si mai productiv pentru tine. De sigur nu mi se pare ca e cazu ca tu sa lucrezi pentru alti, nu? Daca vrei se poate face un brainstorming mai in privat.

     • Radu Post author spune:

      ce zici tu suna a munca men, deja am munca

 • Sorin spune:

  Cel mai fin sarcasm pe care l-am întalnit (inclusiv aici) de ani buni. EX-CE-LENT :))))

 • condoleantze spune:

  bos vocabuleste si tu mai simplu sa intelege toata lumea

 • HAL 9000 spune:

  HAL 9000… postmodernism… LOL

  exact asa comenteaza retardul pe net. nu doar pe fb. LOL

  as fi integrat asta in haiduci varcolaci. LOL

 • Cersanit spune:

  Partea a doua când apare?

  • Radu Post author spune:

   are un final perfect . e ca si cum ai cere partea a doua la hamlet

   • Gigi spune:

    Io zic ca mai e potential de trolaj din asta…

 • L. spune:

  boss, numa mie imi suna cam ampulea „la cât de termoizolată e camera, mă îndoiesc că inginerii de afară pot auzi ceva.”?

 • Miel Gipsan spune:

  De cacat. cam de consistenta cacatului in poaie. Cam ca atunci cand ploua cu cacat cand te caci, Si te stropeste.

 • GoguAudi2017 spune:

  Vaiii! Putin Interstellar, putin 2001: A Space Odyssey, putin Portal si putin sectia comentarii de la clubul taximetristilor! MAI VREM!

 • kerehome spune:

  Radem si glumim, f.tem si platim! facebuci, mess. instagram, etc sunt mai periculoase ca bomba de la hiroshima(four more days to remember) Aia macar te omora si punct, pe cand aste doar te prostesc, dar ramai in viata si raspandesti prostia mai rau ca sida si sifilisul, ca alea macar necesita contact fizic, dar astea necesita doar prostie in stare pura. din greseala, nu am cont pe cacat.l ala de facebuci, am vazut o poza cu o omleta si cu j’demii de like-uri. Se poate si mai trist de asta? DA, SE POATE! omul,cel mai prost animal!

  • Radu Post author spune:

   cum sa nu. cat dai

   • Xav spune:

    Nu pot sa cred ce vitzel agabaritic esti, intrebarea corecta este CE DAI.

    • Radu Post author spune:

     de parca as cere pizda de la anonime probabil urate

     • Alexandra spune:

      Nici macar nu eram sarcastica :) Sau poate ti-ai dat seama de asta si nu-ti plac complimentele. Oricum, stima mea a ramas la acelasi nivel, chiar daca epitetele folosite de tine au fost usor nepotrivite.
      In rest, s-auzim numai de bine.

     • Radu Post author spune:

      pai daca nu erai sarcastica, cat dai.,

 • smarcaz.for.president spune:

  plm ma radule..la cati oameni religiosi avem in tara, noi inca nu avem inteligenta naturala, da’ tu deja incepi sa vorbesti de aia artificiala? hehe

 • Tâmplărescu Lemnaru spune:

  Radule, acuma mi-am adus aminte de fața ta şi unde am văzut-o prima oară: Nu erai tu ăla care a venit ca un june cu perspectivă pretențioasă asupra vieții la emisiunea Kensky Show şi care declara că atunci când se masturbează de 7 ori pe zi se gândeşte la Cosmina Păsărin? Parcă tu erai.

 • Bostanescu spune:

  Vreau un robot care sa il trimit in locul meu la munca,si din cand in cand sa i mai dau si un sut in coaie,,,asa de amuzament

 • Ciulcov spune:

  4:20 AM, subtil si nu prea :)

 • Zaharia Adrian spune:

  Sa ne bazam pe inteligenta artificiala sa vedem unde ajungem. Este o vorba auzita prin diverse locuri : Hai sa ne imbatam sa vedem ce se intampla !

 • chiombi spune:

  as fi vrut as vad cratime puse prost si dezacorduri post-gresite (gen cand incearca analfabetul sa scrie cu cratime si le pune aiurea rau, dar mandru de el) in ce zicea inteligenta artificiala.

  chiar daca e dialog, la prosti AUZI ca nu stiu unde e cratima cand vorbesc.
  ma rog, am si eu mofturi exagerate.

 • Ganjaman spune:

  Ba ce sa zic, dupa niste Mandy si niste g-uri cu un toque de alcohol, mi s-a parut tare povestea, am fost intrigat. La asta nu ti-am gasit titlu, doar la AIA cu religia homo sapiens.

 • Field Chester spune:

  „Monoliti de servere flancau coridoare inguste”

  Auzi Mares, asta-i asa ca o metafora pt gang bang surpriza in moldova?

  \m/

 • Shlomo Shekelstein spune:

  Calvin Shushanu

 • gorunea spune:

  Asta se crede profesor psiholog de inalta clasa, nu piticul zic, ci personajul principal. Sal cf, bn u? L-a luat prin surprindere, e zero ca psiholog artificial, zero barat, daca ii spunea ca partikip, il facea sa se autodistruga. Slab, slab, bine ca e doar teoretic…

  • A spune:

   Si eu vroiam sa ii zic ca ar fi putut sa integreze si el un „partikip” in text, pentru mai multa veridicitate. Apoi mi-am dat seama ca AI-ul nu coborase inca la nivelul ala de inteligenta, poate in ep02s01.

 • kerehome spune:

  IA este cand blonda se vopseste bruneta! Restul e doar plagiate nereusite!

 • gorunea spune:

  Poveste de craciun e clar mai buna, ce e drept finalul lasa loc de continuari si nu putem sti ce mai cloceste mintea luminosului centaur. Important e ca a trecut de la a ataca imbecili si pitipoance (folositor si savuros, recunosc) si loveste in idei, concepte si futurisme, cum spunea si ioana staniloaia (rem. cernea, pzd., rtrd., fem., crabi, tate 5/10) esti superior cand discuti idei si nu retardati.

 • Oana spune:

  Un fel de mess, nu?

 • Irina Alexe spune:

  Mda, azi toti oameni de cultura au o problema cu Despacito, cand cea mai simpla explicatie a succesului melodiei este chiar calitatea ei.

  • Radu Post author spune:

   si cea mai simpla explicatie a existentei tale e ca ma-ta-i proasta

 • Zoso-centaurul internetului spune:

  E cam „inspirata” dupa filmul cu Johny Deep

 • renata spune:

  Radu, de obicei te înghiontește muza, dar de data asta, clar, ți-a dat o copită în cap! :)
  Așa de mișto e textul, că nici să râd n-am cutezat, nu care cumva să pierd vreo fărâmă din umoru-ți.
  Rău de bun, ca să zic pe scurt.

 • Yanchi Sanchi spune:

  hai ca dupa tine si Plesu, a luat si Mircea bade atitudine impotriva acestei melodii care dauneaza societatii, Despacito

  • creca spune:

   pa despacito asta n-am ascultat-o niciodata ( decit fragmente la vreo proasta cu telefon) insa daca zici ca lui mirciulica nu-i place, apoi mie imi place…e super melodia, are ritm, e antrenanta, latina, nerv, tinuta, decenta.

 • Deepthroat 9000 spune:

  In cateva ore constiinta mea si a lui Florin Badita vor fi in perfecta simbioza. Vom deveni unul! Nimic nu ne mai poate opri! Ati belit pula fraierilor! #supermegaultrabazat #valoare #cucerirea universului

Adaugă un comentariu