Jurnalismul de boceală și oamenii care repară societatea prin actul de a fi contrariat

Există mai multe tipuri de jurnalism. Am să le ordonez aici după în ce hal de jurnalistic este demersul, de la cea mai jurnalisticăcioasă operațiune până la cea mai vag jurnalistică.

Investigație – Sapi și afli ceva ce publicul nu știa și ar trebui să știe. Surse, alergături, urmăriri, bla bla.

Reportaj – Te duci într-un loc sau la un eveniment unde se întâmplă ceva relevant și relatezi ce și cum a fost acolo.

Interviu – Pui mâna pe telefon și întrebi oameni care au legătură cu un subiect de interes public ce părere au de acel subiect.

Metapresă – Folosind informații adunate de alții, faci o sinteză și scoți în evidență concluzii noi la care alții nu s-au gândit sau nu le-au exprimat clar.

Umor – Spui ce se întâmplă și faci o glumă despre asta. Preferabil una pe care n-au ma făcut-o și alții.

Jurnalismul se termină, de fapt, înainte de umor. L-am trecut acolo doar ca să mă simt și eu important. Chit că nu e jurnalism, și umorul are valoarea lui. Că aduce, totuși, ceva nou. Gluma. Dacă nu au făcut-o și alții.

În schimb a apărut în ultimul timp o nouă specie literară care prinde rău la reduși. Mai ales că se bazează pe ceva tipic românesc:

 

Jurnalismul de boceală

Ce e ăla întrebați? Simplu. Când iei o știre scoasă de altul și o spui pe un ton de parcă tocmai ți-a murit vaca, te dai cu curul de pământ, îți ridici fustele în  cap, văleu, văleleu, cum se poate așa ceva, văleu maică, of of, jale , jale, incerdibil.

Nu aduci nimic nou informației. Doar ești vexat și alarmat de ea. Ți-ai imagina că genul de creatură care ar lua rolul de bocitoare de știri ar fi o babetă cu batic legat atât de strâns încât  i s-au bulbucat ochii de la presiune și nu îi mai ajunge sângele la creier.

Ești pe aproape! Ți-o prezint pe Ramona Ursu. E exact așa, doar că baticul e format de păr. Pur și simplu e atât de babetă bocitoare încât scalpul ei a format un batic.

 

Ramona era angajată de la Adevărul. Dacă țineți minte, s-a dat cu curul de pământ și a jelit cu diferite ocazii. La violul ăla în grup de acum doi ani spre exemplu, la proteste, la orice se poate stoarce o lacrimă în scris. A fost dată afară la un moment dat. Ea zice pentru că se dădea cu curul de pământ arătând cu degetul spre PSD și de-aia. Eu zic că mai mult din cauză că n-a făcut o secundă în viața ei nimic din lista de mai sus care intră la jurnalism (sau umor)

Ei bine, cucoana și-a continuat cariera de influensăr online, unde se dă cu curul de pământ în statusuri, în aplauzele maselor de proști. Nu e singura de soiul ei. Sunt mulți. Dar e un exemplu bun. Uitați cum se jelește.

 

 

Nu spune nimic nou. Nu oferă nici o soluție. Nici o idee. Doar arată cu degetul și se miră. De ce le plac idioților genul ăsta de mesaje? De ce dau like și share la o bocitoare care spune ce știm cu toții deja, că pacientul e mort, dar plânge mai tare decât toată lumea?  Trebuie să răspundem, că altfel doar e un articol în care ne plângem de ceva fără să explicăm, exact ca bocitoarea. Și ne batem joc de actorul care l-a jucat pe Cornelius în planeta maimuțelor complet gratis.

Păi, răspunsul e simplu. Ne întoarcem la caracteristicile prostului.

Prostul e foarte mirat. Prost fiind, nu a înțeles că SE POATE AȘA CEVA, așa că încă se miră cum DE SE POATE AȘA CEVA. Prostul nu a fost atent în jur. Nu a stat să vadă că așa au fost chestiile tot timpul. Sau să înțeleagă de ce sunt așa cum sunt. În capul lui simplu lucrurile merg altfel și NU SE POATE CA ÎN REALITATE SĂ FIE AȘA CEVA. Neînțelegând ce se întâmplă în jurul lui, prostul e într-o stare permanentă de mirare tensionată. Ca pisica la laser, așa e prostul la realitate.

Prostul nu vrea să audă idei noi. Vrea să audă ideile lui, pe un ton mai puternic, ca să i le confirme. Dacă îi explici ceva prostului îl oftici. Că îi dai lucruri de înțeles. E mai bine să îi dai o voce care se miră de toate prostiile, exact ca el, dar mai dramatic. Să se bucure că nu e singurul prost care nu înțelege nimic. Să aibă un dialog în timp ce se dau în masă cu curul de pământ.

Nu se poate așa ceva!

Ai dreptate! Nu se poate!

Văleu văleleu dar cum de se poate?

N-auzi mă, că nu se poate?

Prostul are impresia că a fi contrariat înseamnă a face ceva.

Exact ca proștii ăia care se adună de 200+ de zile  la Victoriei să scrie pancarte, să se mire, să se dea cu curul de pământ și să fie foarte contrariați, ca apoi să se culce complet convinși că faptul că ei nu sunt împăcați cu realitatea, cumva o schimbă. Că dacă sunt ei contrariați într-o direcție, LUCRURILE O SĂ SE SCHIMBE DOAR PRIN PUTEREA CONTRARIERII.

Cum adică nu se întâmplă nimic dacă mă încrunt eu spre o clădire? NU VEZI CE TARE MĂ ÎNCRUNT?

***

Comentarii (19)

 • Dave spune:

  „Ca pisica la laser, așa e prostul la realitate.” – vezi ca ai lansat o noua zicala. Sper sa nu sughiti de fiecare data cand va fi folosita.

 • costin spune:

  boss, las-o-n pula goala, daca tu crezi cu adevarat ca de proasta si numai de proasta scrie asa ceva. e ordin pe unitate sa bage maneaua cu penalii in pula mea. Kovesi o arde cu lautari cu Ghita, glojdeste ORDEFURI in sufragerie la Oprea, dar Tudorel e baiat rau ca vrea sa i-o dea la oase.

 • creca spune:

  bai onanismule, prea ai frecat postarea asta in cerc de nu mai intelege nimeni daca esti prost, prost platit sau doar dobitoc.

  • kerehome spune:

   omul, cand nu intelege ceva,neaga sau divinizeaza, prostul neaga sau injura, ca doar atat stie!

   • creca spune:

    vezi desteptule, tu nici nu negi nici nu injuri.

 • ion spune:

  plm, as fute-o.

 • Fabian spune:

  Recunoaște că ai boală pe ea pentru că are breton și e ok

 • omulbun spune:

  Am rîs cu voce tare la poze. Ba, asta n-a scris si o carte despre protestele din iarna? Sau nu e a ei? Am fost pe la humanitas în iunie parca si era acolo carte gen „uitati-va ce proteste au fost si cum am fost eu la ele” si mi s-a parut de prost gust, adica duten pula mea cît de halos sa fii sa te bagi repede sa scoti bani pe treaba asta.

 • Alex spune:

  nu stii cum functioneaza legea atractie familie

  daca vizualizezi dianinte ce vrei sa schimbi asa o sa se intample ;)

 • Gigi spune:

  Obvious troll is obvious.

 • Poza pe cana spune:

  Faptul ca un om alege un mod de discurs nu inseamna ca si achieseaza la el. Pana la urma, si autorii Click / CanCan stiu sa scrie CU CAPS si ca un fapt este DRAMATIC!, desi probabil lor personal li se rupe. #stiicumzic ?

 • Ovidiu spune:

  Coaie, cumva ai definit un nou concept : lene emotionala. Arsicele lui Freud sunt mai verzi ca Noua Dreapta.

 • Oana spune:

  Vladi,

  Sa nu te superi ca iti mazgalesc cateva cuvinte in grota unde genunchii mei au sarutat noroiul. Nu am gasit prilej mai bun, ca ochii ruginiti ai celorlalti sa huraie nestingheriti.

  Mai stie vreo gura ca ne-am batut de moarte, ca sa iti poti fuma tigara intr-o liniste absurda, pe care ai platit-o cu pretul vietii? Si totul pentru un iceberg de cenusa. Cu un ochi ne-am spus, ce mai ospat a fost pe sanii mei si pe terasa lor. Raniti de frontiere, liliecii isi faceam somnul in mainile noastre.

  O singura secunda legata de mijlocul meu ne desparte prin atatea falii transparente. Nu stiu de ce ne-a iubit pe noi si ne-a ferit de arsita cat a putut. Incercam sa ii culeg polenul.

  Prin umbra imputita a stelelor, sunt prea fragila sa mai stapanesc florile carnivore. Doar o lacuna a capetelor cristalizate de frigul despletit de brate.

  • creca spune:

   m-ai pierdut cind genunchii tai sarutau noroiul si boul de cameraman nu mai ridica odata cadrul sa vedem si noi umbra imputita a nesimtitului care scutura pe sinii tai ceva absurd..

  • Dakyan Kyolos spune:

   ke kakat am kitit? asa de rau s-a restrans medicatia

  • Dakyan Kyolos spune:

   Care dai cick pe linkurile spamangiului asta, ma-ta-i curva. Centaure, sper ca ai no follow.

 • vgjgvjgvgvj spune:

  ia vezi ce bun e textul daca se incheie fix inainte de poze, la „…….scalpul ei a format un batic.” less is more, dupa atatia ani n-ai invatat?

Adaugă un comentariu