7 semne că #rezist nu este o mișcare politică ci religioasă

Dacă stai și analizezi logic  întâmplările, îți dă eroare creierul. Niște realitate:

50 000 de oameni s-au plimbat prin capitală vreo două ore.

Majoritatea PSDeilor nu i-au băgat în seamă, câțiva au aruncat un flit printre dinți cât să audă presa și s-au întors la treaba lor.

Majoritatea românilor habar n-au cine sunt ăștia 50 000 și ce vor, pentru că se află într-o bulă atât de distantă de ei încât ar putea nici să nu existe. Singurul contact pe care il au cu ei e când îi văd la știri pe Antena 3, RTV și alte goarne de partid.

Nici măcar nu mai are un scop clar protestul. Să fie bine ca să nu fie rău, să dispară legile ălea nașpa și la modu general să nu mai fie corupție.

În continuare PSD + ALDE  sau  aproape 1 000 000 de membri de partid, lejer  mai mulți decât toate celelalte partide adunate și de 10-20 de ori mai mult decât bula rezist, fara sa le pui rudele si prietenii.

Toate dovezile istorice și experimentele sociologice au arătat că populația inactivă are exact aceeași opțiuni la vot ca și populația activă politic, deci e fizic imposibil, cel puțin în următorii ani ca PSD + sateliții (ALDE, UDMR, parlamentarii din mafia minorităților naționale, baronii PNL care stau pe burtă și ar schimba tabăra oricând dacă le sunt promise destule) să strângă mai puține voturi decât tabăra susținută de plimbătorii #rezist.

Singura victorie posibilă reală e minusculă: alegeri anticipate ar deprecia iarăși moneda națională, dar ar putea scade numărul de parlamentari PSD cu 10-15%, făcându-le mizeriile puțin mai complicate.  Nu mult mai complicate însă.

Și cu toate astea, 50 000 de plimbători (n-am cum să le zic protestatari, ca sa fii protestatar trebuie sa vrei ceva concret și să deranjezi) #rezist fac schimb de poze, se declară mulțumiți, s-au simțit bine la plimbare, sunt veseli, vor să mai facă și, cel mai absurd, sunt perfect convinși că ce fac ei mișcă lumea spre bine și că ușor-ușor câștigă.

De unde convingerea lor că plimbarea dă rezultate, chit că nu există nici o dovadă că ar fi așa?

Pentru că #rezist are toate semnele unei religii și, la fel ca orice mișcare religioasă, satisfacția lor legată de ce fac nu are nici o legătură cu realitatea.

Dar Radu, ce tâmpenii zici aici? Cum adică e o religie?

Hai să vedem.

Ce caracteristici are o religie?

1.Se bazează pe ceva nedemonstrabil. Trebuie doar să crezi.

Există un Dumnezeu care ne-a făcut pe toți, există niște păcate capitale și 10 porunci și în funcție de astea ajungi ori în rai ori în iad. Trebuie doar să crezi!

Dacă faci parte dintr-un grup de oameni supărați, la un moment dat cineva o să vină să îți rezolve problemele, chit că singura presiune pe care o pui e faptul că ești supărat și faci parte dintr-un grup imposibil să ajungă seminificativ de mare. Trebuie doar să crezi!

2.Folosește legende drept dovezi istorice că realitatea e cum zic ei.

A existat un tip Iisus, a făcut minuni și s-a ridicat la cer, deci Dumnezeu există. Oamenii din jurul meu spun că așa e, deci trebuie să fie adevărat.

A existat un protest pentru Roșia Montană și proiectul ăla s-a oprit din cauza protestului, nu din cauza altor neînțelegeri între negociatori sau norme europene, deci protestul pașnic în număr mic funcționează. Oamenii din jurul meu spun că așa e, deci trebuie să fie adevărat.

3. Caută soluții fantasmagorice la probleme reale, apoi iau coincidența ca semn că soluția lor fantasmagorică a funcționat.

E secetă. Credincioșii se adună și se roagă să plouă. La un moment dat plouă. „A plouat că ne-am rugat noi. Dacă ne rugăm destul o să vină și Iisus!”

E nașpa politic. Ne plimbăm pe stradă în grup. La un moment dat din varii presiuni de la varii grupuri de putere interne și externe, ceva se schimbă în bine puțin. „S-a schimbat că ne-am plimbat noi. Dacă ne plimbăm destul apare și Cioloș!”

4. Au ritualuri de grup și sunt convinși că aceste ritualuri împrăștie relele și duc la comuniune cu divinitatea.

Dacă pupăm toți moaște în aceeași zi, Satana fuge speriat, Dumnezeu ne va vedea, va ține cu noi, ne va ajuta și ne va da bunăstare.

Dacă ne plimbăm toți în aceeși zi, PSD-ul o să fugă speriat,  concetățenii, Cioloș și UE ne vor vedea, vor ține cu noi și ne vor da bunăstare.

5. Există preoți care nu știu absolut nimic în afară de dogma religioasă și care conduc ritualurile.

 

6. Cataloghează drept eretic cu intenții rele orice om care nu crede în religia lor.

Nu vii să te rogi cu noi la biserică duminica? Nu crezi în Dumnezeu? Atunci ești un satanist mâncător de copii care vrea răul oamenilor, ne e scârbă de tine, element nociv!

Nu vii să protestezi cu noi în piață sâmbăta? Nu crezi în protestele pașnice în număr mic cu scop vag și fără efecte vizibile? Nu vrei să te convingi cu noi că dacă se întâmplă ceva bun când protestăm e din cauză că protestăm și dacă nu se întâmplă e din cauză că n-am protestat destul? Atunci ești un diversionist pesedist, securist, rusofil care vrea răul României. Ne e scârbă de tine, element nociv!

7. Contraargumentează ereticii cu aceleași fraze auzite de la popi și bazate pe scriptură.

Dacă ar crede toată lumea în Dumnezeu, s-ar rezolva toate.

Dacă ar ieși toată lumea la vot, s-ar rezolva toate!

Dacă nu există Dumnezeu, atunci cine a făcut lumea?

Dacă protestele nu funcționează, atunci cine a salvat roșia montană și l-a dat jos pe Ponta?

Adică cum, a existat un big bang? Pe ăla cine l-a făcut? Trebuie să-l fi făcut cineva.

Cum adică au fost presiuni de la diverse grupuri de interese și de la UE? Și pe ăia cine a pus presiune, nu tot noi? Trebuie sa fi pornit de la noi cumva.

Cum adică evoluția zice că ne tragem din maimuță? Poate tu te tragi din maimuță, prietene!

Cum adică sociologia zice că prezența la vot influențează foarte puțin rezultatele și matematica zice că și dacă ar fi ieșit tinerii procentual la fel ca și bătrânii  tot PSD-ul ar fi ieșit? Poate tu te tragi din maimuță, prietene!

Niște oameni mult mai deștepți decât tine cred în Dumnezeu, ar trebui să taci că nu ești mai deștept decât ei!

Niște oameni mult mai deștepți decât tine cred în proteste pașnice în grup mic, ar trebui să taci că nu ești mai deștept decât ei!

Măcar ei fac ceva spre diferență de tine care stai la tastatură!

A produs #rezist lideri? Platformă? Rezultate? A evoluat cumva? În 2+ ani de la Colectiv, tot ce a produs au fost niște coicidențe. Da. Erați în stradă când a picat ordonanța 13 (din cauza UE). Da, erați în stradă când a picat Ponta (Din cauză ca a profitat Dragnea de moment să-l sape). Da, vă rugați să plouă când a plouat. Dar nu a plouat din cauza voastră. Voi doar erați acolo. Au fost mai mulți factori. Nu și voi. Bine, hai, și voi, dar foarte foarte puțin.

Tot ce a produs a fost un sentiment de bine, apartenență și util în rândul membrilor sectei. #rezistul e convins că e un om bun, karma îl iubește,  are dreptate,  și dacă toată lumea ar gândi ca el, România ar fi un loc mai bun. La finalul zilei chiar dacă protestului lui pașnic și placid,  care nu i-a schimbat deloc condiția de plătitor cuminte de taxe cu o voce ignorabilă, n-a avut nici un impact asupra nimănui, decât poate la nivel vizual, #rezistul se culcă împăcat și mulțumit.

Deci e doar o religie.  Ca orice grup religios, vor să spui rugăciuni și să faci ritualuri cu ei. Ca în orice religie, ritualurile și rugăciunile nu funcționează. Dar se vor supăra pe tine dacă nu participi. Și ca orice religie, transformă fanaticul într-un dobitoc rupt de realitate perfect convins că e o forță a binelui.

Doamne ajută, ce să zic.

***

Comentarii (70)

 • Lol spune:

  Bossule, nu-ti mai da cu parerea despre subiecte serioase, ramai la piticul porno si la Pomohaci. Nu de alta, dar pe langa ca esti paralel mai esti si penibil ca la 30 si de ani ai tai, sai a rgumente de copil oligofren.

  • a4v spune:

   El macar are argumente, spre deosebire de tine.

  • Binepa spune:

   Lol, ce prost esti, tu si ma-ta!

  • Lool spune:

   Lol, marsh la moashte cre(sh)tine

 • dr.pulex spune:

  cu articolul asta …m-ai convins ca nu esti sorosit

 • Eu spune:

  Cred că e singurul tau articol pertinent. Bravo :))

 • bucuresci spune:

  Atat efort gandire/scris pentru ceva ce zici tu ca este nesemnificativ.
  Din seminte se naste toata natura verde, dar e adevarat ca la inceput poti urina pe ele, insa peste cativa ani…
  Vorbim atunci.

 • Cristina spune:

  Mda… Ce m-a mirat la intalnirea de sambata: lipsa coeziunii de grup. Era cumva fiecare pentru sine. Palcuri-palcuri de tineri bine-intentionati, care isi butonau de zor telefoanele si filmau. Numai ca nu prea era mare lucru de filmat. Comunitatea noastra nu e bine sudata. Sau nu exista comunitate. Exista doar interese individuale, familiale. Recunosc, ca si ale mele sunt asa. Recunosc ca si eu voi pleca. Am zis sa ii ajut pe cei care raman… Mai avem de lucru…

  • Shlomo Shekelstein spune:

   Nu vrei tu sa pleci si sa ajuti unde te duci?

  • omulbun spune:

   Comunitatea pacii. 90% care sînt acolo sînt ca sa se dea bine pe facebook sa strînga laicuri si dupa aia cîtiva dintre ei sa îsi treaca la CV ca sînt protestatari si lideri. Liderii pulii.

 • mata spune:

  Protestele in numar mic dar protestele in numar mare e altceva. Dar cum sa ajunga protestul in numar mare incat sa conteze cand papagali ca tine stau in casa si comenteaza impotriva protestului ? Macar taci in plm.

  • Radu Post author spune:

   LE SIMTI din formare, cand e de la badita, e clar ca e doar plimbare

 • jack the stripper spune:

  cand a picat boc un aport mare l au avut protestatarii, dar atunci chiar daca nu au fost 50000 s-a lasat cu strazi incendiate, batai cu jandarmii si alte activitati culturale. asta a facut diferenta. adica putin mai multe coaie la protest nene. unde dracu sunt anarhistii de alta data

  • ultras spune:

   am venit boos si acum, dar ne-au huiduit si ne-au trimis acasa…. ca stiu ei mai abine cum se face

  • Jane Făe spune:

   Da, mă, că nimic nu spune mai clar „moamă ce jmeker democraționist luptător al luminii politice pentru dreptate și o viață mai bună sunt” decât să dai foc la proprietatea privată sau publică și să te bați degeaba cu jandarmii.

   • Fane Jae spune:

    Asta zic si eu de 2 ani. Secretul este sa punem toti telefonul cu fata la Dumnezeu sa formam steagul uniunii europene. Atunci se vor pisa de frica pe ei aia care din cladirea aia ( probabil goala la ora aia)

 • Vasile Pandelescu spune:

  Nu bre, gresesti! Cum nici revolutia nu a fost a noastra nici schimbarea psd-ului nu va fi. Dar suntem in strada pentru a arata ca vrem altceva, pentru ca nu suntem de acord cu ce se intampla si pentru ca ma-ta cu vecinele ei de septica voteaza rosu. Si ne scuzi ca suntem educati profesional, avem un loc de munca, poate o familie, si ca in general suntem un pic prea civilizati ca sa dam cu gardu in cap la un sistem democratic ales.

  @jack the stripper – aia de care zici aveau doar coaie, lipsa de bani si prea mult timp liber. Te las pe tine sa descoperi cine i-a adus.

  • Radu Post author spune:

   si daca arati ca vrei altceva ce?

   • Jane Făe spune:

    „Radu spune:
    si daca arati ca vrei altceva ce?”

    Poate mârâie mai cu tragere de inimă UE, SUA și alții de genul ăla.
    Poate profită de pretextul ăsta un alt boss pesedist (sau alții de genul ăta) și îl sapă pe boss-ul actual, deci se mai amână nițel planurile boss-ului actual, că trebuie să se bată nițel cu pretendenții.
    Poate.
    Eu zic că merită

  • Deci... spune:

   , in concluzie, nu se poate. Poate revolutia nu a fost a ta, nu stiu ce varsta aveai tu atunci, dar daca in ’89 ieseam pe strada si o ardeam la Universitate sau in Timisoara cam cum o ard astia in fata guvernului nu isi mai lua ala zborul, cel putin pentru cativa ani. Asa ca mai usor cu comparatiile tampite

   • Jane Făe spune:

    Tu crezi că, dacă nu îl omora Iliescu pe ăla care și-a luat zborul cu elicopterul, nu era el înapoi la balcon în 2-3 săptămâni?

    Tu crezi că, dacă nu îl strângeau din afară cu ușa și era după Iliescu, nu era el la balcon în 2-3 săptămâni în locul ăluia care a zburat?

    Sau cumva crezi că nu avea armata română și securitatea suficiente gloanțe pentru toți protestatarii și de-aia au ieșit lucrurile așa?

    Dacă ar fi fost după boșii comuniști (Ceaușescu, Iliescu și oricare ceilalți), îi rădeau pe toți protestatarii până la unul și peste un an se comemora Ziua Națională Anti-Teroriștii-Care-Au-Omorât-Toți-Protestatarii-De-La-Universitate-Dar-Ne-a-Salvat-Conducătorul-Luminat-De-Ei.

    Sau aveai tu niște arme ascunse în cur și te luptai parte în parte cu toți băieții cu kalașuri și tancuri?

 • S-hit spune:

  Ai folosit atata energie mentala ca sa justifici faptul ca nu esti dispus sa te plimbi o ora intr-o baie de multime zgomotoasa, amuzandu-te de ce se intampla in jur. Felicitari,boss! Nu m-am dus la niciun protest in ultimii 5 ani, cu toate astea protestele sunt un indicator al approval ratings pentru politicieni si o estimare pentru viitoarele alegeri/ ce smenarii ar putea sa faca pana la alegeri. Cu alte cuvinte, dintr-un god-eye view, si eu si tu suntem parte dintr-un spectru probabilistic de a iesi la protest iar politicienii isi fac calculele approval ratingului lor in functie de cati au iesit. De ex, daca ies 50000 in strada e nasol, inseamna ca vreo 5 milioane au o opinie negativa despre guvern. Dragnea l-a sapat pe Ponta pentru ca a convins suficienti baroni ca la alegerile din 2016 Ponta va fi un impediment electoral din cauza bagajului sau si ca e vazut . Mai mult, a fost o miscare geniala a PSD sa il scoata pe Ponta de la pupitru ca sa calmeze spiritele si sa nu piarda capital electoral. Protestele le ofera oportunistilor de rang 2 un pretext sa incerce sa ii sape pe baietii de rang 1 dintr-o ierarhie politica. Vezi revolutia din 1989, unde securistii de rang 2 i-au sapat pe cei de rang 1 si au prealuat puterea cu Iliescu in frunte si am schimbat si noi sistemul politic pentru ca aia de rang 2 aveau valori non-comuniste existente. De exemplu, daca ies 1 milion in strada e posibil ca jandarmii sa fie de acord cu protestatarii si sa-i lase sa le rupa capu’ la baietii din parlament. Oricat de psihopat ai fi, dupa ce te loveste vizual gloata trebuie sa depui ceva energie mentala sa iti spui ca e bine ca astia 50000 nu au ce sa faca. Nu e misto ideea ca un asemenea protest ar induce doar un pic de frica in anumiti politicien, gandul asta ca pe o scara de la 1 la 100 , unde la 50 intra la puscarie si la 100 isi iau un topor in cap, ei sunt pe la 15?

  • Radu Post author spune:

   e ca si cum ai spune ca vrei sa ii tai capu cuiva, n-ai sabie da il impungi putin c-o scobitoare, poate se ajunge undeva.

   e vorba de o masa critica/

 • apoca spune:

  lux, bravo!

 • 4bes spune:

  aolioooo, trolu trolat! te-a trolatara forbes, l-a bagat pe badita in top 30 under 30.

  • Jane Făe spune:

   lolwut? link?

 • servus spune:

  Protestele astea, desi ineficace, au avut si un efect pozitiv – au inteles si altii din alte tari ca nu suntem chiar toti complet tampiti. Nu toti.

  • Radu Post author spune:

   doar 99,9% sau cat e 20j de milioane fara 100 000

   • O_O spune:

    Tu si cu Robert Negoita! Felicitari ai ajuns la nivelul lui!

 • Dr.pulex spune:

  Bai bulangiilor e simplu.nu mai dati si nu mai luat spaga …va cacati pe voi dar daca dai de probleme prin spitale primarii procese toti dat spaga si daca duamne fereste ati ajuns la ceva bani si faceti o afacere numa cu spagi si evaziune umblati.sa fim sinceri dragnea e emanatia noastra .nu are cum sa iasa altceva din noi .luatzi muie cu toate protestele voastre

  • Alexandru spune:

   Cam asa e….

 • Ana spune:

  Daca supararea ta e din cauza ca nu se lasa cu topoare infipte in capatani, eu zic sa iei tu unul si sa faci dreptate, arata-ne noua fraierilor cum se face treaba.

 • Extremium spune:

  Tinerii astia frumosi si liberi si #rezistenti ar trebui sa se prezinte la vot cu atata aplomb cu cat se preumbla pe strazi in cautare de selfie-uri cu gloata. Dar si aici e o problema. Sa se duca la vot, ok. Sa voteze impotriva PSD, cu toate ca sansele sa ii dai jos pe astia sunt mici, dar totusi. Problema e ca nu avem alternative. Problema e ca oricat de democratic am vota noi, si oricat de nefurate ar fi alegerile, tot intre niste indivizi dubiosi care au tot populat televizorul nefacand nimic de 30 de ani avem de ales. Asta e iluzia democratiei, sa dai libertatea de a decide, dar intre cine spui tu. Nu avem oameni pe care sa ii alegem, asa ca ne legam cand de unii, cand de altii. Ca la fotbal. Acum il dam afara pe Nea Piti ca e varza, si il punem pe Hagi, mai incolo Hagi nu e destul de pregatit si ne salveaza Nea Piti.

 • Ion spune:

  Cea mai mare minciuna cu care se otravesc cei din #rezist este ca aia 60% care nu au votat ar fi votat ca ei sau macar contra psd. Eu vad votul real ca fiind un sondaj foarte bun pentru 100%. Adica daca un sondaj pe 1000 de persoane ar reprezenta tedinta la vot a populatiei…de ce nu unul pe milioane care este si corect inregistrat si numerotat..adica erorile sunt reduse spre foarte putin. Si a doua chestie care m-a enervat este minciuna si manipularea care scarbeste care scarbeste totusi un om cat de cat decent…pe principiul iesiti in strada ca daca nu un iepuras pufos se va sinucide in somalia in fata copiilor somalezi. Si a treia si cea mai mare mizerie este aia cu „Nu esti cu noi, esti impotriva noastra”. Ce ma mira este cat de usor sunt de manipulat oamenii pe feedback eotional…wow…si culmea oameni totusi educati ca aia meduze oricum n-au nici o parere despre nimic. Solutii…corect nu ne punem in cur si bocim doar ca e clar ca pe baza acestor proteste flower power se fac pasi mult prea mici…deci ori pui mana pe topoare ori coagulezi societatea civila intr-o forta politica care sa o cresti pana in 2020 si in care sa cooptezi si ceva oameni care vor sa faca politica nu „o altfel de politica” si un elitism derizoriu

 • okon spune:

  Cei mai mulţi dintre voi nu îl plăceţi deloc pe Liviu Dragnea – liderul autocratic al PSD (am înţeles că e fan Suleiman Magnificul), partid care conduce guvernul şi administraţia locală cu mână forte.

  Nu sunteţi de acord, cel puţin public, şi cu noua opţiune a lui Dragnea de a o pune pe Viorica Dăncilă, fana lui, în funcţia de prim-ministru, al treilea premier într-un an de când s-a reinstalat oficial la Palatul Victoria. Niciun lider nu şi-a dat jos cu atâta forţă premierii puşi de el care i-au stat în cale.

  Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose n-au avut nici cea mai mică şansă în faţa forţei lui Dragnea.

  Nimeni nu a scos în stradă peste 200.000 de oameni împotriva lui şi nu numai că nu a pierdut puterea, dar chiar şi-a întărit-o.

  Nimeni nu a predicat atât de mult pe marginea unui program de guvernare considerat utopic, dar care în 2017 nu numai că nu a dus România în colaps fiscal, ci chiar a generat creşteri importante de salarii şi în final o creştere ecomică de 7%, aproape dublu faţă de cele mai optimiste previziuni.

  Nici revoluţia fiscală – trecerea contribuţiilor, TVA split şi mai nou declaraţia 600 – nu a stat în calea determinării lui Dragnea şi a programului lui de guvernare.

  Luptele din PSD, cel puţin cele de la televizor, pentru că în realitate votul a arătat că Dragnea nu are niciun adversar serios, nu au creat nicio criză politică şi nicio criză economică, ci dimpotrivă.

  De ce?

  Dragnea, Viorica Dăncilă, PSD sunt produsul vostru, al nostru, al deciziilor voastre, al faptului că cei care lucrează în marile oraşe, în marile judeţe, care fac 70% din businessul României şi angajează 80% din forţa de muncă la nivel naţional, o duc bine.

  Pentru că salariile au crescut, pentru că salariile sunt relativ bune comparativ cu acum 10 sau 20 de ani, nu aveţi motive să vă plângeţi şi să-i daţi jos pe cei care vă conduc. Când a fost criză, aţi votat pentru USL şi implicit împotriva lui Băsescu şi PDL, deci aţi fost raţionali.

  Noile generaţii care au intrat pe piaţa forţei de muncă nu s-au confruntat cu crize economice, aşa că nu au de ce să se îndrepte împotriva celor de la putere, împotriva celor de la PSD.

  Pentru că aveţi două maşini, pentru că lucraţi în centre de servicii curate, pentru că lucraţi în IT sau în servicii financiare, pentru că lucraţi în retail, farma, pentru că lucraţi în clădiri de birouri, pentru că aveţi mallurile aproape, pentru că puteţi să plecaţi în Europa sau unde vreţi în city-breakuri, pentru că aveţi magazinele lângă casă, pentru că există viaţă în marile oraşe, pentru că faceţi parte din clasa de corporatişti, pentru că sunteţi mulţumiţi de viaţa voastră actuală, aţi votat indirect, prin neprezentare la vot şi chiar direct, pentru PSD şi Dragnea.

  Aţi ştiut cine este Dragnea pentru că este de 20 de ani în politică şi face parte din gaşca baronilor locali, iar dosarul Tel Drum nu este de ieri, dar l-aţi votat.

  În 2014, la alegerile prezidenţiale, în cunoştinţă de cauză, i-aţi dat votul lui Klaus Iohannis pentru a nu veni la Palatul Cotroceni Victor Ponta.

  Ponta a fost cel mai bun produs al PSD din ultimii 14 ani, de la Adrian Năstase încoace.

  Toţi şefii marilor organizaţii de business din România îl regretă acum pe Ponta, după ce au stat de vorbă cu Grindeanu şi mai ales cu Tudose.

  Creşterea economică actuală, de care ne bucurăm cu toţii şi prin faptul că nu ne-am prăbuşit, a pornit de la Ponta, din 2012, de la majorarea salariului minim pe economie şi apoi de la scăderea TVA. Ponta a dat amnistii fiscale de peste 1 miliard de euro pentru IT-şti, pentru consultanţi, pentru industria farma etc.

  Dar, sub presiunea străzii, incediul de la Colectiv şi sub presiunea lui Klaus Iohannis – Vreau premierul meu – Ponta a plecat, iar puterea în PSD şi apoi în România a luat-o Dragnea. Niciun lider al PSD nu a înroşit atât de mult harta României ca Dragnea.

  Dar de ce aţi votat cu PSD, prin neprezentare?

  Pentru că Dacian Ciloş nu v-a convins deloc, iar liberalii nu sunt în stare nici măcar să se voteze ei pe ei.

  Gândiţi-vă că şi ele mai puternice oraşe din România, cum ar fi Bucureşti sau Timişoara au ajuns să fie conduse de PSD.

  Dacă ar fi fost criză economică, dacă nu s-ar fi găsit locuri de muncă, dacă ar fi fost inflaţie, dacă nu ar fi crescut salariile, dacă cursul ar fi explodat, dacă dobânzile la lei nu ar fi fost de 0,6%-2% ci 10%, dacă nu aţi fi putut să vă luaţi credite Prima casă, în mod cert scena politică ar fi fost alta.

  Dar pentru că sunteţi raţionali şi vă este bine, pentru că nu vă este rău, aţi votat cu PSD şi Dragnea.

  Pentru că vă uitaţi la opoziţie şi realizaţi că liberalii ar vota mai degrabă PSD decât să se voteze pe ei, de ce aţi da votul altora?

  Raţionali fiind, prin deciziile luate, chiar şi Klaus Iohannis a votat cu Dragnea şi PSD, chiar ştiind cine sunt.

  Pentru că vă este bine, pentru că aveţi IKEA, Ryanair, Blue Air, Carrefour, Mega Image, e-Mag, H&M, Zara, Starbucks, aţi lăsat puterea PSD, pentru că ei ştiu ce să facă cu ea.

  Pentru că este democraţie, în deplină cunoştinţă de cauză, aţi lăsat să voteze pentru voi Teleormanul, Mehedinţiul, Caraş-Severinul sau Vrancea.

  Râdeţi de Dragnea, de Viorica Dăncilă mai nou, dar mă îndoiesc că l-aţi vota pe Ludovic Orban sau Dacian Cioloş. Nicuşor Dan s-a pierdut pe drum, iar Dan Barna sigur nu ştiţi cine e.

  Aşa că, raţionali fiind, şi repet, gândindu-vă că vă este bine prin faptul că nu vă este rău, nu sunteţi într-o criză economică care să vă afecteze, sunteţi mulţumiţi de PSD şi de guvernarea Dragnea.

  Repet, este o decizie extrem de raţională.

  • Radu spune:

   Felicitari, stimate domn! O analiza lucida, la obiect si, mai presus de toate, adevarata, mult mai buna decat sutele si miile de texte ale marilor „formatori de opinie” sau „influensări” cum li se spune mai nou; mult mai buna decat articolul insusi! Respect!

  • Stefan spune:

   Dă-te-n sloboz, nu mai fuma singur…

  • Jane Făe spune:

   De acord, oamenii nu o duc atât de rău încât să facă gălăgie;cel puțin nu ăștia din orașele mari.

   DAR, ai greșit destinatarul textului.

   Ține cont că:
   1. coporatiștii pe care îi învinovățești NU au beneficiat de creșterea salariului minim, că oricum activau peste salariul minim. Ăia săraci și mulți au „beneficiat” (nu e atât de clar cât au beneficiat și ăștia, dar ceva ceva au beneficiat).
   2. corporatiștii pot să voteze ei în proporție de 100% și tot îi depășesc ăia săraci de multe ori

   Poate vroiai să adresezi textul ăsta ălora săraci și mulți, dar îți garantez că ăia nu umblă pe aici să îl citească.

   • Shlomo Shekelstein spune:

    La ce e prin birourile din nordul bucurestiului… am mai multa incredere in judecata din teleorman decat in a astora de aici.

    • Mako spune:

     Normal, că doar PIB-ul țării e făcut de Teleorman.

  • bogdan spune:

   Bos vorba lu Fane, lasa pipa jos ca deja esti prea prost.

  • Pablo spune:

   Bravo, coaie, in sfarsit o insiruire de cuvinte care are logica si sens. Ti-as da like la comentariu, daca as putea.

 • Eu spune:

  Sunt de aceeasi parere cu Radu – uite, de exemplu acum, la ultimele proteste, culcasem copilul. Si, la 11 si jumatate noaptea, se auzeau niste strigate din curtea blocului, initial am crezut ca erau un cuplu beat care se certa, dar nu, erau niste copii; si i-am injurat in mintea mea pe acei parinti frumosi, care s-au dus la prostesc (gura pacatosului:) ), pardon, la protest, si-au facut niste selfie-uri numai bune de pus pe facebook, dar pula constiinta civica sa nu il deranjeze pe seamanul lui om dupa ora 22. I-au lasat sa urle pe copiii aia douazeci de minute; ori parerea mea e ca respectul incepe in primul rand de la lucruri mici, de la respectul regulilor, ca tu poti sa fii un pulete cu zero constienta – „dar vai, nu mi-am imaginat ca deranjeaza copilasii mei pe cineva, uite ce frumos se joaca, sunt liberi”, la 11 noaptea – dar exista reguli care sunt valabile pentru toata lumea; asa ca eu consider ca cei de la putere sunt pur si simplu exponentii tuturor; chiar si a tinerilor parinti frumosi si liberi, care vor sa schimbe clasa politica, guvernul, tara, pe toata lumea vor sa schimbe, numai pe ei insisi nu.

 • creca spune:

  piticu face pe platitu…stai cuminte, ca n-ai tu trimbitza d-aia!

 • Bomba nucleara spune:

  Nu inteleg pentru ce plm sa ies in strada.Nu imi lipseste mai nimic, comparativ cu 90% din populatia planetei.Am altenative ok la sitemele infecte de stat (medical, invatamant etc). Justitia e de cacat si daca ies eu in strada si daca nu si va fi asa mereu. Mai degraba as iesi in strada sa protestez pentru eliberarea lui Radu dupa ce mascatii au descins la el acasa si i-au gasit pe laptop filme porno cum violeaza porcusori de guineea.

  • Mako spune:

   Hai sa mai vorbim despre asta peste 10 ani.
   Dacă ești angajat (că nu pari), știi câți bani iti oprește statul din ce câștigi? Știi ce face cu ei?

 • bogdan spune:

  Salut. Io nu vreau sa infig topoare in capatani, da nici sa platesc pentru supravieturirea cariilor lui mragnea. Wat do?

  • tibi spune:

   nu conteaza ca nu vrei sa infigi, infigi! altfel sugi pula

 • jos_cenzura spune:

  De ce au ales acest hashtag penibil? Ce are de-a face Dragnea cu Trump, serios acum? Mai adecvat era sa copieze ceva de la Arab Spring, macar acolo au fost niste schimbari reale (chit ca massele alea de tineri idealisti tot nu faceau nicio branza fara americani). #romanianspring

  One of the most consistent hashtags on social media that has been used in the Anti-Trump movement is #Resist. #Resist was first used on Twitter, Facebook and other platforms commencing immediately after the election in November. Though the exact origin of this hashtag is unknown, it spread to various social media platforms.

  • omulbun spune:

   fiindca Badita

 • Remus spune:

  Multi vad, putini pricep. Radu a inceput sa priceapa. Mai sunt ca el dar foarte putini. Realitatea e ca viata e de cacat rau de tot. Toti dati vina pe PSD. PSD nu este cauza, PSD este rezultatul si este acelasi rezultat de 30 de ani pentru ca toti am facut acelasi lucru in perioada asta. Nu ne-am schimbat. Cine suntem noi? Oameni care ne subestimam foarte mult, nu avem incredere in noi, nu ne autoeducam si cel mai grav este ca nu intelegem sensul cuvantului impreuna. Mintim, suntem ipocriti, furam etc. si asta am tot facut-o in ultimii 2000 de ani. Da, sunt presiuni din exterior, dar presiuni sunt pentru toate tarile. Da, iesitul in strada nu va rezolva nimic si asta este adevarul. Speranta nu e suficienta, faptul ca nu intelegeti ce ar trebui sa facem ca sa schimbam ceva nu poate fi inlocuit doar cu iesitul in strada. Singurul lucru bun pe care il facem in strada este ca ne facem simtita prezenta si atat. Cateva zeci de mii de tineri lucreaza in companii straine si intr-un fel sau altul inteleg ca ceva nu e de bine pe meleagurile noastre dar cam atat, in rest nimic. Radu are dreptate: acum iesitul in strada e religie si va ramane religie atata vreme cat nu suntem in stare sa intelegem ca acum, in momentul asta, atat e; o religie.

  • Mako spune:

   Dar cum exact vezi tu ieșitul în stradă? Cum ar trebui să fie? Oricare 100.000 de oameni să facă ce vor? Nu uitați ca și „adversarii” au 100.000 de oameni.
   Cum ar trebui să decurgă un protest?

   • Remus spune:

    @ Mako inainte sa vad iesitul in strada ar vrea sa vad maturitate mentala in jurul meu, discernamant, faptul ca oamenii inteleg ce inseamna impreuna etc… ca nu mai trebuie sa se inchida in bule si sa excluda din bula lor pe oricine pare putin diferit, ca sunt capabili sa inteleaga cine ii minte si cine nu, ca au curajul sa isi recunoasca greselile si ca sunt capabili sa sustina si sa inteleaga ce reprezinta un lider, sa nu mai tolereze prostia, ipocrizia etc.. Daca nu se intampla asta, mersul in strada e inutil indiferent cati de multi se strang sau ce vor sa faca. Personal cred ca iesirile noastre in strada nu sunt spontane ci controlate si determinate inteligent de unii care stiu sa faca asta. Eu nu am vazut romani unindu-se pentru un interes comun niciodata in viata mea, am vazut doar certandu-se, mintindu-se, furandu-se, poate exista dar eu nu am vazut. In momentele astea in care ipocrizia e pasaport de normalitate eu nu pot crede ca 50.000 de oameni au gandit toti in acelasi sens si s-au adunat spontan undeva fara sa fie influentati. Cateva sute de mii de oameni nu pot schimba nimic mai ales atunci cand majoritatea lor nici macar nu inteleg ce se intampla in jurul lor. In ultimii 2000 de ani nu a existat nici un roman care sa uneasca ceva la romani si acea unire sa reziste. Despre ce vorbim aici, despre cai verzi pe pereti? In astia 2000 de ani nu am facut altceva decat sa ne omoram, vindem si inlocuim conducatorii. Atat am putut noi sa facem, crezi ca asta s-a putut schimba in ultimii 30 de ani? Crezi ca se poate schimba acum peste noapte aceasta mentalitate? Mai ales acum cand lucrurile se inrautatesc peste tot prin toate tarile. Eu imi doresc sa se schimbe dar nu cred ca e posibil acum. Sistemul trebuie schimbat, nu oamenii pe care i-a produs acest sistem. Cei din strada nu cer schimbarea sistemului iar majoritatea romanilor cred ca sistemul asta e cel mai bun sau ca nu poate fi schimbat.

 • bigi spune:

  pe tine te complexeaza ala care isi da cu cartea peste bot… ai impresia ca toti protestatarii sunt ca el sau condusi de el…. poate tu crezi ca fara proteste sau fara religie, lumea ar fi mai bine…

  eu chiar cred ca daca oamenii ar iesi la vot ca sa scape de PSD, ar reusi… vezi cazul Iohannis…

  • Fane Jae spune:

   Asta in cazul ca majoritatea nu ar vota PSD :)

 • Mako spune:

  Voi ce cacat ați vrea sa se întâmple la un protest? Război civil? Ucraina? Turcia?
  Protestul se face pentru CONSTIENTIZARE, poate X sau Y încep să-si pună întrebări: „băi, dar papagalii ăia de ce tot protestează? De atât timp și n-a băgat tatucul tancurile? Da’ oare ce vor?” – e ca un mesaj pentru nehotărâți, să spunem.
  –-
  În ce fel de țări protestele violente au rezultate?
  Nu, în ultimul timp nu am mai ieșit la protest, dar înțeleg de ce se duce lumea și care e sensul lor.
  În schimb, observ cu surprindere cum „comediantii” au ajuns niște papagali obosiți (mai ascult un podcast și am văzut acolo trendul). V-au pus sa sugeți puli pentru a comedia în anumite locuri? E amuzant: abia ala ar fi un show fain de comedie. Invitați-l și pe Lingău Badea, să fie și cu limbi în cur.

  • Radu Post author spune:

   dar daca 90% din populatie e incapabila de constientizare e doar laba pisi

 • Robo spune:

  prostovane, tu crezi ca eu am fost la protest sperand ca o sa obtinem un rezultat concret, ca o sa se schimbe ceva in urma acelui protest?!

  nu cap sec, eu am iesit ca sa ma fac auzit.

  cand o sa cresti mare poate o sa intelegi de ce e important sa te faci auzit.

  • Radu Post author spune:

   haha nu te-a auzit nimeni sclavule

   • Robo spune:

    m-ai auzit cel putin tu talambule

    • omulbun spune:

     si guvernu te-a auzit si faptul ca te aude de un an si nu i se întîmpla nimic confirma ca are dreptate sa îl doara în cur de rezist.

  • Fane Jae spune:

   Ai incercat sa te faci auzit in felul asta pentru ca te simti impotent si esti incapabil sa te faci cu adevarat auzit in alt mod. Daca ti-ar acorda Dragnea o intalnire fata in fata sa te faci auzit te-ai pisa pe tine si ti-ai inghiti limba.

 • Mircea Popescu spune:

  Are un scop foarte clar, buei : sa le futa in cur fara ulei pe pizdutele inutile gen asta, ca sa se inteleaga clar si-acolo-n fund ca nu-i cum o zis aia clitler, ci cam fix altcumva. Ca mnoa, fetele inutile da’ „de cariera” in mintea lor cam n-or priceput niste fundamentale, in baza faptului ca s-or cascat la desene animate (da’ cum zici tu, ce-or vrut ele da, pe alese asa, n-or asteptat ca mocanii sa le dea subtitrate la teve, or asteptat dupa zoso sa le traga cu tuneru’ si sa le aduca-n talcioc, mult superior asa) in loc sa urmareasca cum facea mami piinea de casa.

  Cam asta. Merg ele acolo, se agita, se baga-n seama intre ele si cu ce metrosexuali obositi cu palariuta&barbuta au vreme de prostii de-astea, si pe urma pleac-acasa-n garsoniera impartita cu sase alte proaste ca ele sa faca gentute stil din margelute antice sau ce fac ele ca activitate cvasi-productiva. Ce, nu e bine-asa ? E bine, las-o ca nu necesita reparatii.

 • VonSieg spune:

  Daca cu D-zeu nu merge, cu proteste pasnice nu merge, cu legi si partide nu merge, cu votul nu merge, ce mai ramane de facut ? Sa inghitim in sec si sa ne detasam de tot individualist, sau sa iesim la bataie si sa facem snitele in parlament si sa i facem sa se simta neputinciosi si mici, macar ptr o zi. Te-ai baga la ultima varianta, Dl. Centaur ?

  Multumesc anticipat ptr raspuns, oricare ar fi el.

  • Mircea Popescu spune:

   Meri ma Tiflea, tu nu esti capabil sa te hranesti singur in gura, daca uita astia sa bage chipsuri la supermarket doua saptamini halesti driblura de pe marginea drumului. Cu cine exact sa te bati tu, cu tintarii ? Nu m-as arunca in locu’ tau, te bat aia de te strica, pe urma tot la casa de „ajutor reciproc” a neputinciosilor vii sa te repare. Daca nu te primesc ? Ce te faci ?

   • VonSieg spune:

    Popescule, daca esti doar o taratura fara coloana, nu inseamna ca toti sunt si ca tine. Daca esti genul care trece pe alt trotuar cu femeia de mana cand ai niste tigani in fata, ar trebui sa te faci transgender.

    • Mircea Popescu spune:

     Tu nu stii cu cine vorbesti, bai pulete.

     S-in general : faptu’ ca te-o facut proasta de ma-ta cu betivu’ de tac-tu ca altceva nu era in erectie in staulu’ unde era ea legata de-o movila de noroi nu-nseamn-acuma ca omenirea se reduce la boi si vite ca si tu cu-ai tai. Nu-i safe asa sa te bazezi pe egalitati de-asta, baga la cap ideea ca cine stie cu cine te mai intilnesti pe internetii astia.

     • VonSieg spune:

      HAHAHAHHAHAH. Ce ratat obscur esti. Mi ai dat link la un kkt de blog mediocru in care vb kkt uri de politica pe care doar tu le pricepi si oricum nu intereseaza pe nimeni :)))) Esti genul de fatalau care ar sta sa discute despre corectitudine politica in timp ce un tigan te ar face la buzunare si un jandarm si ar freca pula agresiv de femeia ta ( in cazul in care ai una ) E bine ca stiu cu cine vb acum. Un labar wannabe anal.ist politic care isi lua capace la scoala. Jetix

     • Mircea Popescu spune:

      Faptu’ ca tu nu pricepi ce se-ntimpla-n jur nu-i acuma problema jurului. Hai, mars inapoi la zoo.

      Auzi la el dume, se va bate cu lumea-nconjuratoare cea neinteleasa.

Adaugă un comentariu