Bariera care împarte țara în două

Am o teorie. Că există o barieră lingvistică care împarte România în două părți (deloc egale) și dictează atât opțiunile politice cât și viziunea generală asupra chestiilor și altor lucruri gen factori și aspecte.

E o barieră care ține de limba engleză.

Dacă ești ca și mine în generația născută după 80 și crescută după 90 (sau generațiile următoare, deja sunt bătrân), limba engleză a avut o influență enormă în viața ta. Ai învățat-o ca să înțelegi filme și desene animate, jocuri și alte chestii. Poate n-o vorbești la nivel dă oxford dar dacă ești ca și mine poți avea o converasație sau citi un text lejer.

Ei bine, treaba asta ne-a deschis posibilitatea de a devora cultură pop americană și vestică la propria noastră alegere. Neașteptând să vină băieții cu subtitrările. Am văzut ce am ales noi să vedem. Sigur, știm că mult e idealizare și propagandă, dar anumite valori despre drepturile fundamentale ale omului s-au lipit inevitabil de noi. Sigur, am văzut ce au vrut ei să vedem, dar am văzut varianta lor a poveștii.

Pe ăștia îi întâlnești pe toți în bula #rezist și în bula adiacentă #așvreasărezistpebunedarnuștiucum sau în clasica bulă #suntinfiltratbineșimădoareînpulădecevoralții. Vreo maxim un milion de oameni cu opțiuni politice în general anti PSD

Dar să nu uităm că jumătate din generația noastră (cât și cele de după) e formată din seminanalfabeți care abia știu să citească în românește, darmite în altă limbă. Știu, te uiți în jur și toată lumea din jurul tău știe la nivel funcțional engleză. Te afli în bulă, salut. Pe cifre nu e așa. Și faptul că peste jumătate din oamenii de vârsta ta nu știu engleză și tu nu cunoști niciunul ar putea să-ți dea de gândit.

Lor li se adaugă toți cei născuți înainte de 80 care în mare parte n-au învățat engleză că nu era la școală pe atunci și dup-aia erau prea bătrâni să se apuce de învățat o limbă străină. N-au nici o vină.

Dar toți oamenii ăștia cunosc vestul prin filtrul românesc. Ce se dă la TV cu subtitrare. Filme cu Seagal și Fast and Furious. În rest opiniile lor sunt 100% influențate de oamenii care vorbesc în limba lor. Și depind de ce vorbesc ăia. Au inevitabil o doză de scepticism legată de vest. Pentru că vestul n-a vorbit niciodată direct cu ei. Doar prin interpuși.

Poate dacă s-ar fi ocupat statul de dublări la desene animate în anii 90, bula #rezist nici n-ar mai fi existat. Poate n-am fi avut nici un motiv să învățăm engleză, să auzim ce vor ăia direct din gurile lor și să stabilim că așa ar trebui să fie lucrurile.

Poate că ar trebui să fim mai conștienți de faptul că în afara bulei noastre de romgleji îndoctrinați că a vorbi ce vrei e un drept, corupția e o problemă, poziția ierarhică ar trebui să fie pe merit și că fiecare om poate să facă ce vrea el atât timp cât nu deranjează pe alții se află hoarda de români adevărați, care nu s-au încurcat cu limbi străine și pentru care toate valorile ăstea ale noastre sunt în cel mai bun caz doar niște idei discutabile.

***

Comentarii (18)

 • Dr.pulex spune:

  Ultima fraza e cea mai lunga din istorie.mai trunchiaz o si tu ca m-a durut mintea.

 • Jane Făe spune:

  Cei dezavantajați sunt clar romgleJii, nu analfabeții, pt că analfabeții s-au antrenat și sunt adaptați pentru România, pe când romglejii s-au antrenat pentru o Americă imaginară, dar nu sunt bine adaptați nici pt România nici pt America.

  • gigel spune:

   o virgula intre „altii” si „se afla” era necesara si suficienta

 • Andrei spune:

  Hai ca te ajut eu , PG:
  „Poate că ar trebui să fim mai conștienți de faptul că în afara bulei noastre de romgleji îndoctrinați, in care: a vorbi ce vrei e un drept, corupția e o problemă, poziția ierarhică ar trebui să fie pe merit și fiecare om poate să facă ce vrea el atât timp cât nu deranjează pe alții, se află hoarda de români adevărați, care nu s-au încurcat cu limbi străine și pentru care toate valorile ăstea ale noastre sunt în cel mai bun caz doar niște idei discutabile.”
  E un „in care” acolo fara de care propozitia are la fel de mult sens ca premiereasa Dancila.

  Altfel, foarte frumos scris si gandit. Asta discut mereu cu frati-miu: „Oamenii nu e prosti. E doar prost educati” ;)

 • Ion spune:

  Plm, nu m-am gandit la asta dar ai mare dreptate, mare lider! Romania astora o vad de fiecare data cand ma duc acasa(la tara) si ma face de fiecare data sa imi dau seama cat de putini suntem

 • vasea spune:

  :)))) nu stiu cum pula mea se face ca TOTI aia de la mine de la bloc (braila) care nu au facut nici profesionala (ca n-au luat capacitatea, bacul e un fel de doctorat), pentru care limba romana scrisa nu are niciun semn de punctuatie si au facut bani din dat femeia la armasar sau furt din buzunare/aparate de parcare, dar toti, sunt impotriva ciumei rosii si sunt in bula cu voi.
  Io n-am decat bac si facultate terminata la buget in bucuresti, vorbesc engleza mai bine decat 99% din populatia pana in 35 de ani si am gagica judecator, va vad pe astia din bula cu rezist, destul de prosti. Sunteti de fapt in bula celor care se cred destepti doar pentru ca sunt intr-o bula…
  Si frate-meu la fel si el e un sarac care face vreo 200 de milioane pe luna la IBM si fost olimpic national la Istorie…
  Si cred ca secretul e in matematica…noi stim ca 25% din din bugetul Sanatatii unei tari intregi, dat la un serviciu secret, miroase a prosti adunati in Piata Victoriei

  • omulbun spune:

   nu gresesti nici tu

  • Mako spune:

   bai vasea, „check your logic”, să scriu in limba aia pe care o cunoști tu mai bine decât 99% din „whatever”.

  • Cili-O-San 7 Dani spune:

   Vasile,lua-ți-aş pămăta in carici de şeful la boschetari care ești :))
   Parcă te și văd in realitate,un gras slinos care cere țigări la vecini

 • Iri spune:

  bai Vasea, tu esti ca in bancu ala, ca daca bagi sticku intr-una dejteapta e ca si cum se transfera la tine intelepciunea? hahahahahahahahahahaha, laudaros much, boss?

  • șefu lu vasea spune:

   Dacă erați băiețași deștepți ca-n vest cum vă credeți, nu v-ar fi deranjat vorbele lui. Dar pentru că sunteți average, bineînțeles că v-a deranjat chiar și gândul că cineva o duce mai bine ca voi. Nu mai fiț’ săraci!

 • ionutangel spune:

  sunt 2 feluri de votanti
  votantii idealisti ,care vor libertate de exprimare,progres,anti-coruptie,libertati.
  si votantii „umple matul” ,care nu inteleg chestiile astea subtile,gen libertate de exprimare.
  atata timp cat matul e plin de mancare si sticla de rachiu plina,ei voteaza cu orice dictator si corupt .accepta bucurosi biciul pentru o sticla de ulei.

 • Emanuel spune:

  In loc sa prindeti esenta articolului va legati de semne de punctuatie si ortografie, aici se vede hipsterimea romaneasca-cocalareasca, pseudo’intelectuala, cool-diferita,”care traieste in afara sistemului””independento-evoluata”!

 • Albertas spune:

  Corelația nu înseamnă cauzalitate. De obicei, înseamnă o cauză comună.

  #rezist și limba engleză nu sunt în relație de cauzalitate, dar au un substrat comun: inteligența și capacitatea de gândire autonomă cu tot cu deschiderea de care e nevoie și ca să nu fii o oaie supusă sistemului dominat de PSD, și ca să înveți o limbă străină.

  Bariera este între oamenii deschiși la minte și inteligenți pe de o parte, și cei încuiați și limitați intelectual pe de altă parte. Și nu e doar în România. Peste tot în lume, trăim într-o epocă în care inteligența este răsplătită din ce în ce mai mult, iar cei cărora le lipsește nu sunt suficient de inteligenți să înțeleagă ce le lipsește.

 • Teophrastus Bombastus von Hohenheim spune:

  Centaure, teoria bulii vs hoarda are decat doua probleme.

  In primul rand, hoarda e formata din multe buli. Aia care cred ca daca pupi bula lu’ Dragnea o sa ajungi om mare sunt o bula mica fata de hoarda noastra. A celor care cred ca munca > pupatul, sau o pupa pe a lu’ Mazare/Ponta/Soros/primaru din slobozia/. Bulile astea multe sunt fiecare cu pizda ma-sii, nu formeaza un front comun.

  In al doilea rand, chiar daca luam uniunea de bule cu alte idei ca o hoarda unitara, bula bate hoarda. Ca bula romglejilor rezistenti e mica fata de hoarda romanilor adevarati nu inseamna nimic. Hoarda este in general inerta, materie pentru soylent green si atat. Comunistii din rusia imperiala erau o bula mica de dubiosi cu idei SF. Aia din secolul xix de au transformat niste provincii otomane in statul roman erau o bula mica de indivizi educati in occident. Bula feministelor isterice a impus angajari pe motiv de diversitate si tot felu de cacaturi. Intotdeauna a fost bula vs bula, iar hoarda a acceptat rezultatul rumegand.

  Sigur, acum bula rezistentilor este flasca, total inofensiva. Atarna nehotarata. Lipseste o conducere competenta, care sa ia problema in mana, sa o organizeze si sa-i dea directie. Sau stimularea puternica, ca un gest politic de imbecilitate deosebita care sa invartoseze lucrurile. Este improbabil ca lucrurile astea sa apara, mai ales primul. Dar marimea bulii chiar nu este o problema.

  • Teophrastus Bombastus von Hohenheim spune:

   Mda.

   tl;dr: marimea bulii nu conteaza, important e sa fie hotarata.

 • Gaozarul spune:

  Da-te-n sloboz ca minti.
  Aia nascuti intre 75-80 dau clasa la toti cei de dupa ’85. Si nu doar ca vorbim engleza mai bine ca voi, dar vb si C++, PHP si alte limbaje de ansamblare.
  Dar nu-i vezi in bula ta ca-s toti la casa lor si preocupati de biznisurile lor peste hotare.
  De voi astia grupa mica nu mai e nevoie in strainatate, ca jobul de Social Media Manager sau blogger e deja rasuflat.

  Totusi puteti lua un banut de la ONGurile lui Soros ca deformatori de opinie.
  Dar numai pe aia din bula voastra ii puteti prosti.

Adaugă un comentariu