Sistemul cu steluțe mă enervează de 5/5 steluțe

Mă enervează profund sistemul de rating cu steluțe.

El în teorie e bun, dar e stricat de oameni și de faptul că toți vor să fie simpatici.

Logic, pe scara steluțelor de la 1 la 5 ar trebui să fie așa.

1 – Abismal, sinistru, o experiență similară cu violul. Voiai să comanzi pizza și ai comandat o cutie de viol.

2 – Destul de nasol dar cumva funcțional.

3 – Standard. Mediu. Absolut obișnuit.

4 –  Mai bine decât te așteptai

5 – Absolut cutremurător de bine, ai povestit și la alții. Desăvârșit. Experiență maximă.

Bun? Bun. 

Acum dacă comand un taxi și mă duce undeva și atât, e o experiență de 3 steluțe, nu? Ar trebui să meargă pe banda de tramvai și să facă standup în timp ce mă masează la picioare să fie de 5 steluțe. Și nu e nici o problemă că nu a fost așa. Mă așteptam la 3 steluțe, am primit de 3 steluțe, i-aș da băiatului rating de 3 steluțe.

Doar că nu e așa. Că scara valorică e futută de oile majoritare care nu vor să fie obiective prin viață. Vor să fie amiabile. Așa că dacă omul nu i-a deranjat cu nimic, dau 5 steluțe. La ei asta înseamnă 5 steluțe. Nu m-a deranjat. Treci prin viață nederanjat, experiență de 5/5 steluțe. Excelent.

Și nu pot să dau 3 steluțe că aș fi eu muistul. Că societatea a stabilit că 3 steluțe înseamnă că te-a deranjat. Și dacă omul nu m-a deranjat de ce să-l deranjez eu folosind logica corectă? Nu există mod în care aș putea da numărul cinstit de steluțe fără a părea necinstit eu cu el.

Mergeam cu unu și mi-a zis că are 4,95 steluțe ca rating. Și am vrut să-i zic „Du-te-n pula mea, adică ești un om super ok cu care chiar am discutat bine, mașina e curată, mergi rapid, da nu are cum să fie asta experiență de 4,95 stele, adică vrei să zici tu că în momentul ăsta trăiesc aproape de maximul absolut în taximetrie?”

Da’ nu am zis nimic că sunt și eu amiabil. Adică ce treabă am eu să mă ambalez că majoritatea oamenilor sunt niște oi prietenoase care au ca prioritate în viață să nu supere pe nimeni?

Am comandat mâncare de la o ceva, cu un scuipat mai sus de cantină comunistă. Mâncarea era exact cum mă așteptam. A fost o experiență 100% prevăzută și acceptată din prealabil. Mă pune aplicația să dau experienței steluțe, de la 1 la 5. Păi vine domnu’ Michelin la mine și mă scuipă în ureche dacă dau mai mult de 3 stele. Da nu am cum să dau trei stele. Că văd ăia și îmi scuipă în mâncare data viitoare.

Am stat două nopți la un hotel de trei stele. După, aplicația m-a întrebat câte stele de la 1 la 5 a avut pentru mine experiența. TREI, ÎN PULA MEA, SCRIA PE UȘA HOTELULUI. TREI.

***

Comentarii (20)

 • Mariusica spune:

  Nimeni? Chiar nimeni, nimeni? OK, imi dau eu cinci stele atunci. PRIMU’!

  • Gaozarul spune:

   Pizda matii, m-ai facut sa scuip cerealele din gura cu ultima fraza.
   Bun, nu mi-a mers laptele pe nas, nici nu m-am inecat, n-am tusit.. dar totusi mi-au lacrimat putin ochii. Prin urmare n-a fost o experienta de 5 stelute.
   Ia de aici 3.

  • Gaozarul spune:

   Pizda matii, m-ai facut sa scuip cerealele din gura cu ultima fraza.
   Bun, nu mi-a mers laptele pe nas, nici nu m-am inecat, n-am tusit.. dar totusi mi-au lacrimat putin ochii. Prin urmare n-a fost o experienta de 5 stelute.
   Ia de aici 3.

 • zoppa spune:

  o postare de 4 stele, pentru ca „trei in pula mea” a castigat o steluta in plus.

  • SaruptUnburlan spune:

   ai omis 2, numarul de cuci invartositi pe care-i poti lua in falci totodata

 • Stefan spune:

  Black Mirror, cineva?

  • xyz^ spune:

   Mai bine citești o carte!

 • Bogdan spune:

  ” Noi sa fim sanatosi! „

 • Radu Timis spune:

  Standardizarea sistemului de rating pentru serviciile de larg consum, duce la astfel de situatii semi-penibile in care esti fortat de catre „societate” sa acorzi un rating mai mare pentru niste servicii normale, decente.
  Normalitatea a devenit o chestie de apreciat. Am ajuns sa ne bucuram cand avem parte de ea.
  Sistemul valorilor s-a depreciat si datorita gloatei care foloseste flash mob-ul ca forma de protest.
  Cate stele are articolul tau? Cui ii pasa…
  Hai sa-ti mearga bine!

 • Cazma spune:

  Trei, in pula mea!

 • Ekard spune:

  Scrie boss si de revenge porn ca e in voga si vreau sa ma hranesc cu lacrimi de feministe.

  • dragnea spune:

   hraneste-te cu niste cacat

 • Mircea Popescu spune:

  Pe mine ma enerveaza ideea ridicola ca tot puletele trebuie sa aiba, sau ca poate sa aiba, o opinie pe orice tema ; asta cu stelutele e un simptom asa marunt, problema e cind ii pune tot pe-aceiasi idioti sa dea cu mucii-n urna electorala, cu rezultate fix tot atit de relevante.

 • Yo spune:

  Cum zice stefan…ep1, sez3 black mirror:)

 • Alexandru spune:

  Ai 5 stele pe articol am ras de m-am prapadit.

 • Iulian spune:

  Pff, si eu am sistem cu 5 stelute pe site :(

 • asiaticu spune:

  am comandat odata nimicuri de vreo 100 de dolari de la un magazin de pe aliexpress; cand a venit coletu am gasit in el o scrisoare de multumire scrisa de mana. era pe o foaie de caiet dictando. omul povestea de viata, ca e frumoasa si ca trebuie sa ramai pozitiv. povestea de vremea din shenzen, ca ploua mult atunci si ca i-ar place sa vina in romania. pe langa multumiri m-a si chemat sa vizitez china atunci cand e sarbatoarea anului nou chinezesc. i-am dat 5 stele.

 • Ipo spune:

  Pe mine mă enervează că Mircea Popescu încă mai spameaza cu trileme pe internet.

 • Dragoș spune:

  Eu la orice produs cumpărat de pe net dau o singură stea, oricât de mult m-am bucurat de calitatea produsului respectiv.
  Și fac asta pentru ca un rating mare mărește prețul produsului.
  De exemplu, de curând am cumpărat un telefon Xiaomi Redmi Note 5 de pe PC Garage, și mi-am primit comentarii negative. Dar nu mă interesează comentariile negative. Ci vreau să țin în frâu prețul telefonului.

Adaugă un comentariu