Eram în liceu când am citit prima oară un text de Pleșu și am râs în ultimul hal. Nu că ar fi fost amuzant ci că părea în altă limbă. Știam câțiva indivizi convinși că sunt pe drumul spre intelectualitate care se scremeau constant să citească Pleșu chit că le provoca neplăcere evidentă. Se încruntau și transpirau la text. Cred că îl vedeau ca pe un exercițiu. Dus la sală pentru creier. Uite câte cuvinte din 6 silabe care nu știam că există! Așa că am luat și eu un dicționar și un text de-al lui și m-am pus pe descifrat. Nu, nu erau complexe ideile în sine ci doar cuvintele folosite. De-aia mă căcam pe mine de râs. Că ar fi putut să zică ce zicea și cu cuvinte mai normale și nu s-ar fi pierdut deloc sensul. Un cuvânt l-am ținut minte după ce l-am căutat în dicționar pentru că mi s-a părut cel mai inutil cuvânt din limba română:
Patibular
Vă scutesc de căutat. Înseamnă spânzurabil. Doar că spânzurabil e un cuvânt inventat care deși e înțeles din prima, nu e recunoscut oficial de limba română. Patibular e. Un cuvânt care există cu toate că șansa de a-l folosi util într-o viață de om e minusculă. Sigur, mai sunt cuvinte de-astea din categoria „paroxismul pretenției”. Cum ar fi paroxism. Sau defenestrare, care e acțiunea de a arunca pe cineva pe fereastră. Dar defenestrarea e o acțiune amuzantă. Îl vezi folosit ironic. Patibular pare doar ceva din epoca în care fiecare intelectual trebuia sa inventeze 10 cuvinte pe zi ca să nu i se tundă mustața la intrare în academie.
Patibular
Nu e nici un motiv pentru care un om real ar folosi cuvântul ăsta. Amicul Radu Isac avea în standupul lui o glumă excelentă că nu e dovadă de deșteptăciune să știi multe cuvinte. Ba din contra. Un om deștept se poate face înțeles cu puține. Dacă îți trebuie de două ori mai multe cuvinte decât îmi trebuie mie să spui aceeași chestie tu ești prostul, nu eu.
Patibular
Dintre zecile de cuvinte inutile folosite de Pleșu, ăsta mi s-a părut cel mai ridicol. Singurul pe care-l țin minte. 15 ani am căutat să mă mai întâlnesc cu cuvântul ăsta folosit serios de un pretențios. Să mai văd un om care e atât disperat de a-și etala intelectualitatea încât să-l trântească ca adjectiv, gândindu-se că după ce o să-l caute cititorii, o să se simtă isteți, nu păcăliți de un șarlatan lingvistic care compensează niște idei subțiri cu butaforii verbale. L-am găsit citind în diagonală într-un text de-al lui Papahagi.
Patibular
E un cuvânt care exprimă mai mult decât textul în sine, care nici nu mai țin minte la ce se referea ( ceva ceva sexomarxism). Urlă „uitați-vă la mine! sunt intelectual! băgați-mă în seamă! confirmați că faptul că știu cu 50% mai multe cuvinte decât omul de rând mă face deștept! uitați cât m-am chinuit să strecor cuvântul ăsta într-o frază! v-am făcut să deschideți dicționarul! v-am dominat lexical fraiericilor!”.
Fix cum își ia cocalarul bogat cu micropenis X7 ca să compenseze așa mi se pare că fac cocalarii lexicali cu neologismele astea obscure. Să ne imaginăm cum scriu ei la mașina de scris cu jobenul în cap și monoclul pe ochi.
Patibular obicei, dacă mă întrebi pe mine.
Sper să mai treacă 15 ani până când mă mai întâlnesc cu cuvântul ăsta.
Comentarii (20)
Și Patapievici a bagat-o cu patibulari. Era când cu radiografia unei fecale.
Când n-ai pwla funcțională, merge și leapșa asta de cuvinte pe post de laba in cerc.
Invidiosule
csf…omu’ a ramas captiv in secolul 19
Conspirația imbecililor cu 5 cuvinte în lexic lovește din nou.
Cuvantul are potential de anagrame: batipular = ceva de care poti sa-ti bati pula
google trends: https://trends.google.com/trends/explore?date=now%201-d&geo=RO&q=patibular
Îl folosim noi, femeile, când vorbim despre maxilarul Brad Pitt-ian.
P A T I B U L A R
album
by
T 0 0 L
De mici erați prosti, dar macar ați rămas la fel și ka batranete.
Explicația din DEX este cea a radacinii etimologică latine, futu-va geanta latina intre toarte, dar in limba curenta întelesul acela nu se mai folosește.
Sensul din limba modernă, este de dubios, sinistru.
Dar asta nu ca poate împiedica sa va hliziti când dări cuvântul acesta, siniștrilor!
Ai incurcat borcanele, batrane…Patapievici a folosit cuvantul asta nicidecum Plesu.
Catch 22. Daca plesu folosea spanzurabil in loc de patibular, papahagi si cu patapievici il luau la pula, ca e prost ca spanzurabil nu exista si doar necititii folosesc spanzurabil si ar fi trebuit sa foloseasca patibular ca orice intelectual.
Daca in loc de patibular folosea „bun de spanzurat”, il lua radu isac la pula intr-o gluma excelenta si ii zicea ca e prost ca il loc sa foloseasca un singur cuvant ca sa exprime o idee, cretinul de plesu a folosit trei cuvinte ca sa se dea mare intelectual ca uite domnule cate cuvinte stie el.
In cantecul „pacat ca nu esti normala” am descoperit eu cuvantul patibular.
Și acum explicația acestor cuvinte: există 2 tipuri de intelectuali/gânditori/filosofi, whatever. Cei care scriu accesibil și cei care scriu voit inaccesibil. Cei care au încredere în natura umană și cei care-s elitiști și cred că este preferabil să nu pui în mâna maimuțelor bombe nucleare – e mai bine să scrii pentru elite – simplul fapt că înțelege cititorul ce ai spus îl dovedește apt să dețină informațiile. Dacă cineva încearcă să citească platon/ descartes / rousseau/ nietzsche nu o să aibă nici o problemă. Dacă cineva încearcă să citească aristotel/ hegel/ kant o să fie o adevarată lupta. Logic ar fi să se scrie în primul fel – simplu, coerent, accesibil. Scopul este să fii înțeles, nu? DAR cei din a doua categorie nu pot fi atât de ușor greșit intelesi. Poți să citești nietzsche, să înțelegi că evreii trebuie să fie omorâți, și să te apuci să-i omori. Sigur că există și alte motive ale revoluției franceze sau ale celui de al doilea razboi mondial… dar dacă mentalitățile nu ar fi fost transformate de scrierile lui rousseau și respectiv ale lui nietzsche nu știu cât de diferit ar fi stat lucrurile. Dar dacă scrii astfel încât imbecilii nu pot citi, atunci există o mai mare posibilitate să nu fii greșit înțeles. Imaginează-ți un fel de flacoane de medicamente care nu pot fi deschise de copii. Același sistem functionează în cazul ideilor – kids proof respectiv stupid proof. De asemenea, cuvintele complicate au uneori capacitatea de a reliefa mai precis nuanțele pe care le dorești. Sigur că poți explica niște concepte grele în cuvinte simple – ca pentru copii. Totusi e mai simplu dacă folosești cuvintele de specialitate.
Tu chiar te-ai luat in serios.
Ma intreb, daca ti-as spune „as vrea sa te ling ore in sir, in timp ce stai in pat si citesti Hegel si Kant”, oare o sa ma iei in serios, la fel cum iei textele de pe piticigratis?
Si acum explicatia pentru maimute: degeaba esti super inteligenta, chiar geniala, daca nu pricepi satira, umorul, gluma. E turn off.
Ok… Mărturisesc că-s nedumerită…. Care-i oferta de nerefuzat? Că dacă linsul se desfășoară timp de ore întregi, sau dacă partenera ta poate citi orice in timp ce o faci…. Faci ceva extrem de greșit. Iar dacă încercai să faci o glumă, cu riscul de a mă repeta…. Faci ceva extrem de greșit.
Off topic. Acuma că a luat salam bătaie, nu mai bagi și tu un „călător prin timp cu acordeonul pentadimensional” ca în vremurile bune în care vine Aurel să îl răzbune?
Am vazut comentarii scrise pe aici cum ca Plesu scrie pentru elite. Eu sunt un elitist si mi se pare ca Plesu scrie pentru umanisti, elita sau nu, nu pt elitisti in general. Cu toate ca mi se pare enervant felul lui de a se exprima, e totusi 90 la suta autentic, majoritatea expresiilor sale nu sunt fortate ci se formeaza natural in creierul lui care a acumulat biblioteci de literatura. Am invatat destule de la Plesu ca sa il respect suficient, dar nu prea mult, genul lui de intelectualitate e forma fara fond, calitatea ideilor lui este peste medie dar nu excelenta si cumva are impresia ca arta literatura ar compensa. Dimpotriva.
Centaure te-ai căcat la semafor, ai călcat și alunecat pe el… De subliniat că te citesc și tembelii și elitiștii.
ba de ce mi-ai blocat comentariile pe youtube ?
zi macar sa stiu…