Proiectul „prea multe povești cu Moș Crăciun” 6: Egalitate.

6. Egalitate.

Moș Crăciun se trezi din picoteală. Pipa i se stinsese în mână. Se uită relaxat spre ceasul de pe perete. Luă aspiratorul din mijlocul sufrageriei și îl băgă înapoi la subsol, clefăind a lene. ușa de la intrare se deschise fix când urca înapoi scările. Doamna Crăciun intrase fără să zică nimic. Cu ochii bulbucați, o privire tâmpă de gazelă care tocmai a văzut o explozie nucleară și pielea vineție de frig. Avea muci întăriți în barbă sub formă de țurțuri. Moș Crăciun o ajută să își dea haina jos vesel, cu mișcări de balet. Doamna Crăciun se prăvăli în fund pe jos, ca un sac de cartofi.

– Draga mea, să știi că aveai dreptate. Nu știu pe ce site de femei deștepte ai citit tu de ți-a venit ideea, dar a fost o idee excelentă. Chiar eram un porc misogin care avea impresia că face toată treaba grea în casa asta. Dar ideea asta, de a schimba pentru o zi rolurile, a fost excelentă. Chiar mi-a pus în perspectivă toată relația noastră și mi-a arătat că ce faci tu nu e deloc ușor.

-Îhî, mormăi ea, cu gâtul încleiat de frig.

– A fost foarte multă treabă. Am aspirat, am pus rufe la spălat, am spălat vase, am pus o găină la cuptor, să știi că n-a fost ușor! Am muncit ceva ore. Abia am avut timp să pipez puțin și să văd două-trei seriale. La tine cum a fost? Sunt sigur că te-ai descurcat de minune!

-Îîh, nu îm fimt dinfii!

– Da, chiar, că mi-am adus aminte că tot faci glumițe că mă îmbrac așa de gros când plec la muncă că arăt ca o gogoașă. Si barba asta de tot zici că e dizgrațioasă, habar n-ai ce cald îți ține la față când zbori iarna într-un vehicul descoperit. Sper că nu ți-a fost friguț cu jacheta aia a ta care îți stă bine.

-Mh!

– Lasa, ca te incălzești tu. Am făcut și o ciorbiță de pui…..

– Nu me foabe….

– După atâta drum? Mă mir. Mie tot timpul mi-e foame când termin de împrăștiat cadourile de Crăciun. Mai mânânc o felie de cozonac, o prăjitură, ce-mi mai lasă copiii, dar nu prea țin de foame dulcurile. Singura dată când n-am putut să mănânc după era pe la început, țin minte, abia începuse obiceiul ăsta cu lăsat prăjituri pentru mine. Câte să mănânc? Și îți dai seama că le luam pe toate, ca să nu creadă copiii că nu îmi plac prăjiturile lor. Și mă tot amușinau renii și făceau ochii ăia mari și umezi la mine să le dau și lor. Cu ce poftă mâncau! Câteva ore mai târziu au început bășinile. Te-ai aștepta ca un ierbivor să nu se bășească prea neplăcut, dar zahărul ăla fermentează instant în ei. Puțea de se cojea vopseaua de pe sanie. Incredibil cât se pot băși 12 reni și la viteza aia, descoperit….

– Intenționat nu mi-ai zis!

– Ce să-ți zic? N-ai zis tu că ce mare chestie? Că o să te prinzi tu de cum funcționează toată schema mai repede decât mă prind eu cum se aprinde aragazul?

– Încă le simt pe cerul gurii…

– Bășinile de ren?
– Da…

– Ei, lasă, că trece în două trei zile gustul. Trauma rămâne, dar gustul trece. Știi, că mă gândeam, 2018, egalitate, una alta. N-ar fi o lovitură bună de imagine să împărțim de acum treaba? Un an Moș Crăciun, un an Doamna Crăciun. Prea instituție patriarhală. Mă scuzi, dar am avut mult timp liber azi și am citit niște articole, cred că o să devin feminist! Chiar cred sincer că femeile pot face orice!

Moș Crăciun observă tacticos groaza din ochii nevestei și o sorbi, bucuros, direct în suflet.

 

***

Comentarii (7)

 • Ghita spune:

  Cat timp iti ia sa scrii o poveste d-asta din momentu’ in care te pui la pc/laptop sa scrii?Chiar sunt curios.

  • Radu Post author spune:

   45 min o ora?

 • Dacian Soros spune:

  Terminati cu glumele astea de cacat – Mos Craciun e nonbinar. Eael menstrueaza, dar numai in lunile cu sot.

 • Valerian spune:

  Super tare. Ma intreb de unde atata cunoastere a universului casatoriei de la un om necasatorit?

 • Robo spune:

  Haha buna si asta, mea placfut.

 • hanzir spune:

  Asta mi-a plăcut cel mai mult.

 • Cazma spune:

  „– Încă le simt pe cerul gurii…
  – Bășinile de ren?
  – Da…”

  Votat 2019.

Adaugă un comentariu