Extreme Smiorcăială Alert: 112 riscă să ne aducă într-o buclă infinită de smiorcăială!

 

Dragi prieteni de la ISU și 112

Am primit ieri pe telefon un mesaj de la cei mai proști dintre colegii dumneavoastră care m-au atenționat să nu cumva să am intenția să sun la 112 și să raportez că a căzut un copac peste vreo mașină decât dacă e cu victime umane.

Țin să vă asigur că nici prin cap nu mi-ar trece să sun la 112 pentru un asemenea caz. Vag psihopat fiind, nici dacă e cu victime umane nu o să sun decât dacă cunosc și tolerez acea victimă umană. Fiind maxim 5 oameni în categoria asta în toată lumea, șansele să vă deranjez sunt minime.

Dar înțeleg că sunteți deranjați de oameni care au căzut pe gheață, au dat cu curul de pământ și cumva au impresia că asta e o urgență de care trebuie să afle toată lumea. Țin minte, când eram mic, în fiecare iarnă mai dădea o ploaie înghețată, un polei, un ceva de-ăsta de jumătate dintre oamenii care ieșeau afară se întorceau cu vânătăi pe buci acasă. Dar cumva ajunsesem la concluzia că e normal, așa e natura și n-ai ce să faci decât să nu mai fii prost la echilibru și să nu mai mergi dracu’ pe stradă cu mâinile în buzunar ca să nu te întorci acasă cu dinții în batistă.

Ceva sinistru s-a întâmplat în ultimii ani. Ca specie am ajuns foarte sensibili. Din ce în ce mai mulți oameni au impresia că ține de drepturile omului să nu te rănești niciodată la cur, nici la propriu nici la figurat, chiar dacă vina e o combinație de „natura fiind natură” și „prostul fiind prost”. Nu au cum să se mai rănească la cur fără să anunțe pe toată lumea, fără să se smiorcăie în public și să țipe că nu e normal. Au trăit o viață atât de protejată încât fac mofturi și la natură.

I-a obișnuit prost și mass media. Absolut orice căcat considerat banal acum 20-30 de ani e brusc pericol și cod colorat. Cod portocaliu de căzut pe gheață. Cod roșu de vânt care bate gunoaie în ochi. Cod indigo de suprabronzat. Cod ultraviolet de tunete care te sperie dacă ești timid. Deja sunt dresați să se simtă ofensați și nedreptățiți de natură, de parcă natura are obligația să nu le prezinte lor în viață inconveniențe minore.

Așa că înțeleg că ați fost deranjați de mimoze sensibile care au sunat panicate la 112 că s-a bălăbănit un copac sau că și-a spart meclanul nevasta că mergea pe tocuri pe gheață cu telefonul într-o mână și cealaltă mână în buzunar. Și înțeleg că deși e amuzant să te bucuri de nefericirile mici ale oamenilor de rând, la un moment dat devine plictisitor, agasant și contraproductiv să te deranjeze toți proștii pe linia de urgențe.

Înțeleg pentru că exact la fel gândesc și eu. Telefonul meu e doar pentru urgențe. Nu vreau să bâzâie decât dacă s-a întâmplat ceva semnificativ. Mă deranjează să se smiorcăie la mine proștii pe chestii care nu-s treaba mea. Gen cum v-ați smiorcăit voi la mine printr-un mesaj dat pe sistemul național de mesaje de urgență.

Mă sperie că nu vedeți ipocrizia totuși. Adică nu e OK ca cetățenii de rând să folosească sistemul de urgențe să anunțe banalități, dar e OK să îl folosiți voi să anunțați banalități.

Așa că am să folosesc ocazia să vă urez un snop de puli în toate orificiile și rudele. De-alea noduroase și solzoase. Nu îmi mai trimiteți mesaje deampulea și nu mai încercați să îmi faceți mie educație socială nesolicitată prin SMS-uri că vă iau în pulă și vă car 50 de metri și pe gheața asta s-ar putea să cădem amândoi și dup-aia să sun la 112.

Data viitoare când văd mesaj de la voi sper să fie un cutremur mare, meteorit, vulcan, război sau chestii reale de care trebuie să mă feresc. Că dacă insistați să vă smiorcăiți la mine degeaba că alții se smiorcăie la voi degeaba, o să mă smiorcăi și eu înapoi că vă smiorcăiți degeaba la mine și o să facem o buclă infinită de smiorcăitori. O să apară și extremiștii de justiție socială să se smiorcăie că smiorcăitul e chestia lor și le furăm identitatea, unde dracu’ vreți să ajungem?

Chiar vreți să ne cramponăm unul la altul să vedem cine cedează primul? Clar n-o să fiu eu.

Cu drag, un om simplu care consideră că dacă te plângi la mine și nici nu te cunosc, nici nu ești într-un pericol real, atunci marș în plm.

***

Comentarii (7)

 • ion spune:

  E interesant totusi ca inainte de craciun zone mari din vestul tarii au ramas fara energie electrica, implicit in multe cazuri fara caldura, fara alimente. Au carat nenorocitii genaratoare la spitale, la brutarii, la statiile de benzina, prin cartiere sa alimenteze blocurile de au facut hernie.
  Treaba a durat cam o saptamana. Al naibii sa fiu daca a primit careva vreo avertizare de la sistemul pulii. Ca exemplu: Bai pulime, curentul o sa vina peste o saptamana asa ca mars in pula mea in alt judet dupa alimente, faceti focul in butoaie ca infrastructura e pe pula si nu stim cand o reparam.
  In schimb se agita cand suna bucurestenii la 112 ca au dat cu tartita de pamant.

 • Andrei spune:

  in opinia mea cred ca esti o exceptie si sunt convins ca au existat si alt fel de oameni (nu atat de speciali ca tine) care au sunat in disperare la 112 ca sa anunte ca pica copaci. si tot in opinia mea alerta facea referire strict la acest lucru. iar eu si multi altii am interpretat in alt mod alerta, si anume: nu mai dati telefon in disperare la 112 sa anutati ca au cazut copaci intrucat stim deja, timp ce altcineva ar putea suna pt o urgenta reala. repet, parerea mea.

 • cormoranii spune:

  bravo, bravo si cormoranii… bravo… bravo… care nu mai simt nicio frica fata de fiintele umane, bravo, bravo… si inoata in piscina cu oamenii, bravo, bravo.

 • Jane Făe spune:

  Daaaaar Raaaaduuuuuu, e greeeeeeeeu sa instruiesti luuuuumea de la caaaascaaaaaaa sa interacționeze cu oamenii care raportează copaci, daaaaaaa?
  Noi suntem profesioniiiiiisti, daaaaaaa?
  E prea simplu sa facem training de zis „copac și atât? Am înțeles, am notat, mulțumim, pa!” de pe o zi pe alta, daaaaaaa?
  Asta nu e ceva de făcut în 5 minute, daaaaa?
  Trebuie întâi un studiu de fezabilitate de 100 de milioane de lei, daaaaaaa?

  Să mă cac în sistemul lor. Eu nu am primit mesajul. Știu oameni care au primit și oameni care nu au primit. Nici când făceau testele alea de căcat nu le-am primit pe toate.
  Sunt curios de ce tot apare ro aiurea prin mesaj. Cu cât e mai greu de citit cu atât e mai util mesajul?
  E un sistem de incredere, clar. Cred că au pus boschetari să lucreze la sistemul ăsta.

 • Salvarea spune:

  Deh mah nu s toti asa speciali ca tine. Asta i dezavantajul cand traiesti in societate, te impiedici si de ala de bate n tevi prin canale ca sa ai tu apa la robinet. Ala n are Experienta ta de viata si nah suna la 112 aiurea. Poti sa te duci in padure si arunci dracu telefonu ala n apa damboviteti si sigur vei fi eliberat de astfel de incomoditati.

  Acu, cat de neprofesionist e sistemul ca apar litere random si ca sunt transmise mesaje random, e partea a doua… sigur a fost unu mai destept si special care a luat decizii fara sa tina cont si de alte pareri.. poate chiar mai bune…

 • Robotica Autista spune:

  In SUA, 311 e pentru servicii municipale, gen copaci cazuti, gunoi nestrans pe spatiul primariei samd. Daca suni la 911, telefonista iti explica ca militia nu strange gunoiul.

  • ion spune:

   Boss, nu e asta problema. Imagineazati urmatoarea situatie: Bloc in bucuresti locuit 70 la suta de pensionari vizionari(de aia care se uita pe vizor si isi urmaresc vecinii ca nu pot mai mult). In fata blocului cad niste crengi. Instant suna 50 de telefoane din blocul ala sa anunte tragedia. Inmulteste alea 50 de telefoane cu niste sute de blocuri si o sa ai cateva mii de apeluri inutile in cateva zeci de minute maxim cateva ore. Iti dai seama ca nu au atatia operatori cat sa trieze in timp util mii de apeluri despre crengi si gheata si cateva despre oameni raniti.

   Totusi puteau sa anunte la tv sau la radio nu sa foloseasca sistemul ala. Era suficient sa zica „Boilor nu mai sunati la 112 pentru orice cacat fara victime.” Cum am zis mai sus, au fost situatii mult mai grave in care nu au anuntat nimc si au lasat oamenii pe intuneric si la propiu si la figurat.

Adaugă un comentariu