De ce ar fi bine să ne oprim din construit monumentul votantului anonim

Dragi votanți,

Mă scuzați că vă întrerup din ridicat statuie unul altuia și aplaudat reciproc până vi se contorsionează palmele. Nu vreau să diminuez importanța REZULTATULUI la aceste alegeri. Vreau să diminuez puțin și constructiv importanța voastră individuală la acest rezultat. Pentru că așa sunt eu, tipul ăla cinic și antipatic care țipă la oameni când intră-n bălării și nu îi lasă să se bucure. N-am ce să fac.

Dar puteți fi de acord cu mine că au fost aplaudați votanții zilele astea ca eroi naționali mai tare decât au fost aplaudați apărătorii de la Mărășești, Mărăști și Oituz sau revoluționarii după revoluție. Bine, e și vina ăstora că după ce și-au făcut treaba lor eroică nu mai erau vii să se aplaude între ei.

Știu că sunteți ocupați cu făcut poze cu spatele buletinului și discursuri de Oscar în care mulțumiți mamei și prietenilor că v-au format ca ființe capabile de a-și consuma 5-10 minute pentru a pune o ștampilă pe o hârtie*, dar haideți să coborâm cu picioarele pe pământ. E bine că și-a luat PSD bătaie și mă bucur, dar votul e minimul necesar participării la actul decizional al societății. Nu poți face mai puțin de a vota. Mai jos de atât e doar a face nimic.

Exact cum spălatul pe mâini după ce te caci e minimul necesar de igienă ca să fii considerat om.

Sau nota 5 e minimul necesar să treci clasa.

Să te lauzi că ai votat e exact ca și cum te-ai lăuda că ai trecut clasa. Trebuie să ai așteptări foarte scăzute atât de la tine cât și de la colegii tăi ca să ți se pară realizare, nu doar ceva normal și banal.

Și care e problema ta cu aplaudatul normalității? De ce nu vrei tu să lași oamenii să se bucure și să fie mândri?

Mă bucur că mă întrebi, voce din cap! Pentru că-s acru și știu cum funcționează oamenii.

Sistemul autopermisiv uman

Toți vrem să fim persoane mai valoroase. Toți vrem să facem activități constructive la nivel personal. Ne place să facem activități indulgente și autodistructive, dar am vrea să facem activități constructive.

De-aia omul obișnuit are un sistem natural intern de merit și răsplată. Când simte că a fost constructiv, se răsplătește dându-și voie să facă chestii nocive și plăcute.

Am fost la sală 3 zile la rând, merit să mănânc borcanul ăsta de maioneză.

Am luat 10 în teză, merit să chiulesc mâine.

Am muncit ieri toată ziua și am predat un proiect la cheie, merit azi să pipez drog de la prima oră și să fac 5 labe până apune soarele.

Observați cum acest sistem absolut natural poate fi o problemă, nu?

Același sistem este folosit de omul obișnuit și raport cu societatea, pe o axă similară. Altruism VS Egoism. Acțiuni care îți pierd timp/resurse în folosul societății VS Acțiuni care îți aduc câștiguri în detrimentul societății.

Plătesc taxe, merit să arunc gunoiul ăsta pe jos, că doar din banii mei sunt plătiți ăia de mătură.

Am muncit 10 ani la firma asta fără să fiu apreciat. Merit să fur hârtie igienică de la locul de muncă.

Am vrut dar nu i-a păsat nimănui, așa că merit să-mi bat joc.

Mi-am pus viața în pericol ca să apăr țara. Merit să violez țăranca asta dintr-o țară dușmană.

E un raport direct între cât de util crede că a fost cetățeanul societății și cât se simte îndreptățit să o faulteze după. Cum nu există vreo instanță obiectivă, cetățeanul își evaluează singur gradul de utilitate, în funcție de cum e privit de ceilalți cetățeni. Dacă e aplaudat excesiv, se va supraevalua și își va permite fapte egoiste mai grave. Pentru că a fost foarte foarte util social și merită.

Sigur, mândria se simte bine, nu vreau să diminuez cu ceva asta, că nu e trecută la păcat capital degeaba, dar haideți cumva să ne aplaudăm la un nivel realist, sau chiar puțin sub nivel, de siguranță, altfel ne umplem de eroi naționali cu așteptări nerealiste de la societate, gata să o faulteze când îi dezamăgește. „Ia uite bă, am fost erou național votând și ăștia nu au avut bunul simț să SCHIMBE SOCIETATEA DIN TEMELII AȘA CUM MERIT DATORITĂ ACTULUI MEU EROIC, așa că n-are rost să mă mai chinui. NU am fost APRECIAT și RECOMPENSAT la adevărata mea valoare! Mă piș pe ea de țară, am făcut tot ce-mi stă în putință, emigrez!”

N-ai făcut. Doar ai dat un amărât de vot. Minimul necesar. Atât. Felicitări. Ai trecut clasa. Nu ești redus mintal.

 

*Știu că unii au stat mai mult de 5 minute. Faceți, dracu, buletin de București, provincialilor. Oricum nu vă mai întoarceți la Frecăței Gară. Și dup-aia votați la localnici cu prioritate, ca patronii. Iar ăia din diaspora, știu că a fost nasol acolo. S-a stat cu orele. S-a pișat Meleșcanu pe voi cum a mai făcut-o de enșpe ori. Pare rău. Eu sunt mai robot așa și dacă aș fi văzut că e o coadă crescândă, aș fi plecat de acolo, m-aș fi întors la 8:30 și dacă coada ar fi fost la fel de solidă, aș fi plecat acasă liniștit, știind că tot atâți oameni ar fi votat și cu mine și fără mine și sperând că ăla de-a votat în locul meu a votat ce-aș fi votat și eu sau măcar că s-au mai gândit 10 la fel ca mine și cumva cu ăia 10 care ne-au înlocuit n-au fentat statistica și au ieșit aceleași voturi. O judec mai fără sentiment, așa-s io. Dar să stai 8 ore la coadă pentru a vota e undeva la jumătatea drumului între eroism și imbecilitate. Îmi pare rău că ați fost forțați de circumstanțe și aparatul personal afectiv să treceți prin asta.

 

***

Comentarii (18)

  • Alexandra spune:

    Pff, cu buletin de provincie am votat in capitala in mai putin de 5 min, pentru ca aveam dreptul sa votez la ORICE sectie de votare. Asa ca am ales-o pe-aia la care nu era coada.
    Si da, ieri doar am reusit sa trecem clasa. Dar chiar si acest lucru marunt te face sa te relaxezi un pic mai mult in vacanta de vara :)

  • Ishikawa spune:

    Sal. Te fuți ?

      • Oana spune:

        Tu nu, dar altii da. Mi_a făcut plăcere să te văd în realitate, esti foarte prietenos. M_a mirat plăcut.

    • Futak spune:

      Daca nu crezi intreab-o pe ma-ta.

  • Viorica spune:

    Toata lumea vrea buletin dd Bucuresti/Cluj/Iasi, etc, da’ daca nu te ia nimeni in spatiu csf

  • Bogdan spune:

    Alegerile sunt foarte rare totusi (da, chiar si astea 4 ingramadite in 2 ani sunt, practic, foarte rare) si isteria dureaza cel mult doua zile dupa. Lasa-i sa faca oricata laba in cerc vor, e ok, neplacerea de a-i vedea e un cost minor. E ca atunci cand o tuta cunoscuta organizeaza o strangere de fonduri pentru o chestie pe care altfel ar fi ignorat-o toata lumea: da, tuta isi face imagine etc, dar e benigna si utila.

  • UnCetateanIngrijoratus spune:

    Citind cu atentie articolul de mai sus, as vrea sa adaug ceva. Daca nu am fi facut minimul necesar, muie-n-gard ala de Dragnea ar fi fost azi bine mersi in libertate. Nu cred ca avea vreun judecator tupeu sa dea de pamant cu urmatorul candidat la prezidentiale. Asa, cu toate ca nu am facut decat minimul necesar, s-au intamplat niste lucruri. Niste smecheri care abia asteptau sa-l sape pe cariat au tras niste sfori si acu baiatu a luat 3jumate cu executare. Cateodata ajuta sa faci minimu necesar.

  • Nevotantul anonim spune:

    Mega realizare duminica: a fost trimis Rares Bogdan la Bruxelles, sa priveasca cum i se va retrage dreptul de vot pe motiv de incalcarea statului de drept.

    Intre timp, in Parlamentul de la Bucuresti, USR are 7% si PDL – 22%. Veorica mai sta cativa ani, sa patroneze peste fondurile europene, ce vor scadea si ele pe motiv de stat de drept.

    Pana nu mai omorati un lider, ca pe Ceausescu, Juncker si Weber nu vor fi multumiti. Atunci, si nici atunci. Daca erati 10% la urnele lui Weber, macar dadeati un semn de opozitie la cacatul asta cu statul de drept. Plm, pedepsiti-i pe aia care incalca statul de drept, nu pe Rares Bogdan.

  • ipo spune:

    Eu sunt unul dintre ăia care a dat poză cu ștampila de pe buletin pe un grup de WhatsApp. Dar nu ca să mă laud, ca să îi împing și pe alții să aibă ce să dea. Sunt ceva șefuț și era un grup de la serviciu.

  • Filip spune:

    E mai complicat de atat.. stai la texte despre love ca politica nu pare sa fie felia ta… ma rog, tu scrie nah dar arati cat de limitat esti… si asta poate dezamagi si influenta fun base ul tau de baza care isi va baga pula in prostiile tale in general, ca asa e omu’

  • Alexandra spune:

    Agree, e cel mai mic act pe care il poti face pt societate. Asa mic, amarat si corupt cum e, votul e cam cel mai mic lucru ce-l poti face. Pe o scara de marime a lucrurilor utile societatii, ar putea fi mai sus de vot sa te speli, chestie la care iar n-avem vreun renume. Si undeva mai sus ar putea fi munca in folosul comunitatii, care ni se pare mai rusinoasa decat puscaria. Apoi nush, mai urmeaza si altele…dar votul e clar cel mai mic si mai effortless lucru.

    • omulbun spune:

      Doresc sa confirm ierarhia valorilor expusa de Alexandra, mai degraba decît laba în cerc cu votul, românu tre sa se spele un pic si sa învete sa se poarte. Dar astea tre facute zilnic nu o data la x ani asa ca na.

  • Hashtagul invinge spune:

    I-a rupt alegerile pe pesedisti. #marcelciolacu

  • Daniel spune:

    Salut Centaure ! te citesc cu placere de cativa ani dar delimiteaza-te de subiectul politic. E periculos sa le explici celor care te citesc si sunt cu 5-10% mai putin prosti ca masele, ca-i ok sa voteze cu X sau Y. In primul rand imi face impresia ca nici tu n-ai decat o idee vaga despre ce se intampla, sa votezi cu PNL sau USR+PLUS doar de dragul schimbari si pentru ca hashtag in contextul in care doctrinar vorbind, social democratii reprezinta cea mai buna solutie pentru tranzitie (si da suntem inca in tranzitie cat timp retarzii pe care chiar tu-i transformi in subiecte nu se emancipeaza), si culmea: pare-se ca au inteles cel putin in ultima guvernare ca o societate evoluata se bazeaza strict pe invatamant/sanatate/administratie(la interne ma refer aici). Bun, nici eu nu le simpatizez fetele expuse ale partidului si nu am facut-o niciodata dar realizeaza ca guvernarea in sine n-o face nici unul dintre cei de pe ecran, ci puleti cu salariu mediu care sunt obligati sa le raspunda astora cu chestii care au sens pentru pulime. Ti-o spun sincer si pragmatic – ultima si actuala guvernare PSD e cea mai buna din ultimii 30 de ani. Economic – firmele mici si mijlocii au avut enspe mii de beneficii , IT-istii la fel, turismul si subventiile pt tarani, salariile alora mentionati mai sus crescute considerabil si pensii la fel etc; da, bazat in mare masura pe economie de consum , dar functionala inca … Comparativ cu astia , PNL il adauga pe Rares Bogdan alaturi de Orban la rubrica ta Dorel Raverul Epileptic, iar una din masurile pentru care militeaza USR cu 2 tururi la alegeri de primari denota clar ca si astia’s avizi de putere si nu exclud colaborari(aliante) chit ca pozeaza in mimoze … Nimeni n-are nici un program/programa/idee pana acum. Post alegeri, nici nu-si asuma guvernarea.. Daca insista ca nu mai sunt bani si nu vor sa-si asume esecul PSD, dupa alegeri anticipate anu viitor au impresia ca vor fii mai multi, nu-i logic ca pana atunci se termina tot ? Ma rog, imi pare rau ca n-am votat dar o sa fiu sigur ca votez PSD daca continui cu subiectu asta pt pulime, ca sa-ti compensez daunele facute la adresa societatii .. Stii si tu – oamenii „e” prosti pentru ca nu se informeaza, dar daca tot te citesc pe tine pentru asta, explica-le in detaliu ce si cum si mai beleste ochii si tu pe altceva except facebook. Sa traiesti bine !

    • Radu Post author spune:

      m-am oprit la doctrinar vorbind. doctrinar vorbind udmr sunt cei mai pe felie. dar doctrinar vorbind de 30 de ani nici un partid de la noi nu se tine de doctrina. e ca eticheta la un produs contrafacut doctrina aia. doar asa, pentru idioti sa puna botu.

      • hussar spune:

        ai unul chiar mai sus de#hashtag zic..

  • Emil spune:

    daca am votat in afara tarii, inseamna ca sunt erou international?

Adaugă un comentariu