Încă puțin și scap de toate mailurile! N-a fost ușor! Nici nu vă mai dau mailul de sfaturigratis că mi-l umpleți iar. Dar sunt sigur că niște încrâncenați o să-l găsească prin episoadele anterioare și o să bage. Hai că mult a fost, puțin a rămas. Sper că ăsta e ultimul an și că de la anul nimeni nu o să mai aibă probleme și nelămuriri existențiale, că s-au terminat.
22. Salut,
am văzut ce i-ai răspuns tipei care avea probleme cu bărbații mult prea prețioși și doresc continuarea.
presupunând că nu suntem urâte, UNDE ar trebui să îi căutăm pe ăștia mai ok? na atâta. mă gândesc că nu trebuie să elaborez ce înseamnă ”mai ok” (mai masculini, dar nu în extremă).
Masculii adevărați sunt mai greu de găsit decât flaușații pentru că nu aleargă după pizdă toată ziua. Pentru un mascul serios pizda e bonus, nu scop în viață. Și masculii serioși de obicei nu duc lipsă în așa hal încât să iasă „la agățat”.
Ăștia mai alpha au ocupații clare, pasiuni, cariere pe care se concentrează. Nu au timp de „hei sal, mi-au aparut pozele tale in feed si mi se pare ca arati f bine, cati ani ai”. Aia e problema la femei, că sunt cumva obișnuite social și genetic să ALEAGĂ, nu să CAUTE. Să stea pe un piedestal, să aștepte să vină 5-10 masculi să-i dea târcoale și să-l aleagă pe cel mai bun dintre ei. Problema e că de obicei ăia care dau târcoale sunt ratați, că numai ratații n-au nimic mai bun de făcut decât să dea târcoale după pizdă toată ziua. Sunt sigur că știi și tu destui masculi ok, dar i-ai scos de pe radar că nu ți-au dat târcoale, ca alții. Că cumva gașca de betălăi cu limbile scoase te-a păcălit că dacă un bărbat nu se comportă așa, nu e interesat. Poate ar putea fi, dar e în treaba lui și nu s-a gândit la asta.
Și evită-i pe ăia flashy. Dacă un bărbat are o imagine atent construită înseamnă că în principal aia e tot ce a construit. Bagă-te în seamă cu oameni care fac chestii mișto și nu mai aștepta să se bage ei în seamă cu tine. Dacă ești femeie singură și în loc să cauți, aștepți să fii căutată, o faci greșit. Bărbați faini sunt peste tot. Trebuie doar să te uiți și tu după ei. Unde sunt zici? Peste tot. Oriunde sunt 5 oameni, 4 se uită în gura lu’ unu dintre ei. Ăla e un candidat. Dar nu e nici un club secret al bărbaților excelenți, crede-mă că dacă era, eram deja președinte. Fâlfâie-te prin multe locuri și o să dai de ei. Sigur nu-i găsești stând în casă și dublusigur nu îi găsești pe net.
Mă mai duc și eu în cluburi, mai rar, când se mai întâmplă chestii și-s minim 5-6 oameni pe acolo cu care nu m-am mai văzut și trebuie să mai schimb o vorbă. Pe ăștia care nu-s din grupul meu nu-i observ mai mult de ridicat o sprânceană. Și dacă tu o faci, ori ai o personalitate conflictuală aiurea, ori te duci în club cu niște oameni anoști și ai așteptări de la străini. Așteptările trebuie să fie de la cunoscuți, nu de la străini. Dacă nu te distrezi, ori e de la tine, ori e de la cu cine te-ai dus în cluburi. Nu e niciodată de la pulifricii random.
Mda. Nu prea sunt fan ideea aia mediocră „hurr durr cărțile sunt cea mai supremă de în ultimul hal de tare formă de cunoaștere” haideți să citim cărți ca să fim deștepți. Cred că scopul principal al unei cărți e să te distreze. Dacă vrei pur informație, sunt moduri mult mai bune de a o digera. Pe chestii științifice prefer oricând o conferință cu diagrame și un bărbos care explică frumos, spre exemplu. Dar cum să înțelegi viața, lumea și universul la modul general. Hai că mușc.
N-o să mă bag la domenii serioase gen fizică, chimie. biologie și astonomie. Alea e datoria fiecăruia să le cunoască la nivel elementar și de-acolo în funcție de pasiuni. Dar găsești o tonă de resurse peste tot din domeniile astea, pentru chestii de bază. 2-3 ani de muncă serioasă și poți ști puțin despre orice.
Filosofie: Aici fiecare pseudointelectual are lista lui de preferați. Dar aș recomanda să sari prin chestii diferite. Dacă na, vrei ceva self help care oricum nu funcționează decât pur pe bază de voința ta personală și nu te ajută cu nimic, clasicul Jordan Peterson o zice binișor, mai ales că e video și poți să-l pui pe fundal cât faci curat prin casă și ți-l recomand doar ca să facă spume unii. Dacă vrei să înțelegi prăjeală interconectată și zen reinterpretat pentru omul alb, bagă niște Alan Watts. Socrate și gașca lui despre cum să fii om vertical și care ți-e datoria și povara de ființă conștientă. Grecii antici tot timpul o să fie la modă. Și niște Diogene că era primul rockstar din istorie. Urmărește-l și pe Zizek timp de o oră dacă vrei ceva contemporan balcanic postabsurd. Nu mai mult de o oră, că atât are. După doar se repetă.
O să behăie niște unii că recomand chestii foarte simple și elementare. Păi da. Că așa faci când cineva vrea să intre într-un domeniu.
Artă: Nici măcar nu știu de unde să pornesc, dar e importantă și asta.
Știri: Cel mai clar mod în care poți înțelege lumea e citind știri zilnic. Că așa vezi ce gândește și ce vrea pulimea. Cum reacționează omenirea, ca gloată, la lucruri. Din păcate ai nevoie de toate chestiile de mai sus ca să ai discernământul de a face diferența dintre știre, clickbait și propagandă.
Dar succes la înțeles lumea. Nu e nici o scurtătură. Trebuie să ai discernământ, disponibilitate de a absorbi informație și foarte mult timp la dispoziție și la un moment dat o să înțelegi lumea, pe la bătrânețe, înainte să mori. Dar na, e datoria fiecăruia să o facă. Dacă îți lipsește oricare dintre astea 3 elemente (discenământ, sete de informație sau timp), ajungi un semidoct toxic, așa că mai bine rămâi prost.
25.
Mă înscriu și eu la rubrica de sfaturi gratis, dacă mai ai loc și pentru mine. Am de fapt vreo 3 întrebări, dacă se poate.
1. Cum combați lenea și cum faci să stai motivat?
2. Cum te organizezi eficient ca să îți iasă ce vrei să faci/să te pui pe treabă?
3. Cum eviți să fii manipulat? De unde te informezi, cum să citești informația?
Mersi mult!
1. Păi ori vrei chestii foarte tare și asta te motivează, ori te urăști foarte foarte tare când o arzi ratat și asta te motivează să nu o mai arzi ratat. Cum eu nu vreau nimic foarte foarte tare, la mine funcționează cu ura de sine.
2. Aș fi ipocrit să mă bag aici prea tare. Sunt cel mai ineficient organizat om. De fapt singura mea organizare eficientă e la a munci cât mai puțin și a pierde cât mai puțin timp cu lucruri plictisitoare. Fă liste. Propune-ți chestii clare și zilnice (mâine alerg o oră și mă duc să îmi plătesc taxele) , nu planuri generaliste (slăbesc până la vară 5 kile). Și după ține de motivație (vezi mai sus)
3. Trebuie să știi niște logică și să vezi erorile logice din text. Apoi trebuie să știi și niște statistică socială, să vezi cât de relevantă e pentru public știrea. Dacă e un caz izolat prezentat ca fenomen social, spre exemplu, e propagandă (gen un minoritar discriminat nujunde sau un imigrant care a violat pe nuștiucine, statistic irelevante amândouă). Și apoi trebuie să te întrebi „ce a vrut să zică autorul”, și „e relevantă informația sau doar e o cârjă pentru autor, care voia să ne zică ceva, că are un interes de manipulare și împrăștiat idei”. Apoi trebuie să verifici sursele. Și când prinzi o sursă cu dezinformare și propagandă (gen theguardian) să nu o mai iei pe viitor ca sursă de informație. Deci pe scurt experiență, gândire critică și discernământ. Și în general mentalitatea aia de „nu cred nimic până nu e verificat din mai multe surse, preferabil surse care se urăsc între ele”.
26. Studenta.Cu planul academic n am probleme, restante, ba chiar am reusit sa fiu la buget in toti cei 3 ani. Menetionez ca sunt la o facultate umanista,Litere. Cu partea de gramatica nu prea o am, insa mereu am avut note foarte bune si laude de la profi pe partea de scris eseuri, 1 chiar publicat(doar o revista de facultate, dar na). La fel si in liceu, nu prea ivatam da ma bazam la scris pe inspiratia de moment si mereu mergea. Sunt lenesa, infloresc de la mine in loc sa fac mari cercetari riguroase, impachetez fraza frumos etc. Problema ? nu ma atrage ce studiez. nu vreau sa fac masterul tot aici – ar fi cazul sa aleg unul – ci as vrea sa fructific singura chestie care aparent imi si iese si imi si place, scrisul. Nu vreau sa predau romana pe undeva. Incotro ? Ar trebui ? Mai citeste lumea ? si tu ai migrat spre yt. Mai e loc de un om care scrie ? Si cel mai important: exista vreo instanta care sa evalueze cat de cat obiectiv daca e ok ce fac ? Din pacate, am simtul penibilului ff dezvoltat, ma indoiesc de mine; cine sunt eu sa emit pareri unui public larg ? cam asta, mersi.
Da. Scrisul ca păreristică și vrăjeală pseudoartistică a cam murit. Dacă vrei să scrii și să citească lumea, trebuie ca textul să aibă informație nouă, utilă și importantă pentru publicul larg. Sau măcar sclipicioasă. Scriituri despre ce ai FĂCUT și ai VĂZUT o să fie citite mereu. Dar chestia asta cu haideți să vă spun ce SIMT și CRED eu, a murit și e bine. Nu ar fi trebuit să fie vreodată o chestie.
Youtube e ok. Asta vrea generația nouă. Generația nouă tot timpul câștigă. Acolo încă mai merge cu SIMȚIT și CREZUT, atâta timp cât e video și se vede emoția. Dar scriiturile personale au murit pentru că scrisul, prin definiție, nu e destul de personal. Așa că ce fel de scris îți place? Că dacă e cu informație, gen vrei să te faci reporter sau rahat, încă e viabil. Dacă vrei doar să zici păreri, nu. A plecat trenul și e bine că a plecat.
Iar instanță obiectivă nu există. Oricât de mizerabil scrii, tot o să fie cineva care să te aplaude. Oricât de genial scrii, tot o să-ți dea cineva muie. Singura chestie pe care o poți măsura e influența asupra oamenilor. Cine ești tu să emiți păreri? Cine sunt eu? Cine e selly? Cine e mîndruță? Cine e Mircea Badea? Toți păreriștii sunt impostori. E greu să faci diferența între critică constructivă și hatereală. Între fan isteț și autist fascinat accidental.
Eu am memoria foarte scurtă și mă folosesc pe mine însumi ca instanță obiectivă. În maxim 3 luni uit ce am scris. Dacă recitesc ceva după jumătate de an, e ca și cum ar fi scris altcineva. În rest nuj. Și eu am un simț al penibilului dezvoltat. E important să nu te lași influențat dacă îl ai. Tot timpul o să zică cineva că ce faci e penibil. Dacă ai discernământ îți dai seama când au dreptate și când nu. Și până calibrezi asta, da, riști penibilul. N-a fost om în istorie care să se suie pe o cutie și să vorbească și să nu fie penibil. Dar dacă la un moment i-a ieșit, lumea a uitat că a fost și penibil înainte. Iar dacă nu i-a ieșit niciodată, lumea l-a uitat complet. Deci n-ai de pierdut cu penibilul ăsta prea tare, în limitele bunului simț.
Comentarii (12)
Pentru 24, cat priveste arta, poti sa incepi cu „Istoria Artei” de E.H. Gombrich. Cand dai peste o lucrare sau un autor care-ti place, incearca sa citesti mai mult pe tema aia. Ia-ti carti precum „1001 filme de vazut intr-o viata” sau „1001 albume de ascultat intr-o viata” si incearca sa te uiti la 2 filme pe saptamana, sa asculti un album la doua zile sau sa-ti faci orice alt program care te-ajuta sa faci in fiecare zi cate putin.
bine ai facut coaie ca l-ai recomandat pe sapolsky. omu are niste carti foarte ca lumea. respect!
Nu ti se parea penibil cand scriai pe blog acum 10 ani, cand ai inceput sa scrii? Sau simtul penibilului ti-a venit de la 30 si ceva de ani?#Nohate, da nu prea inteleg cum e posibil sa scrii chestii pe internet atata timp, ce nu contin informatie utila importanta si sa nu zici”ba da cine sunt eu, un putoi de 22 de ani sa scriu cacaturi irelevante menite sa fie vazute de oameni?” Nu cumva iti trb o lipsa a penibilului sa nu-ti pui intrebarea asta?
pai scriam la mine acasa. veneau oamenii sa citeasca. nu am promovat nimiclol, nu m-am suit pe vo cutie publica
REDACTED
Deci simtul penibilului il ai si se pune doar cand te citesc 4000/5000 de oameni? Cand te citeau 200 nu te simteai penibil? Ca nu vorbeam de numarul de oameni care te citeau si te considerau penibil Ma refeream la faptul cum te simteai tu postand cacaturi, nu ce simteau ei citind cacaturi. Nu de simtul lor al penibilului, ci de al tau. Eu cand fac ceva penibil ma simt la fel de handicapat social in fata a 5 oameni cum m-as simti si in fata a 10 oameni. Nu-i vorba de a promova sau nu un articol, ca nu la numarul cititorilor ma refer.
a da nu am postat cacaturi penibile pentru varsta si contextu la care le-am postat. ba chiar erau beton.
Dai niste raspunsuri ft vagi care duc spre alte 50 de intrebari, da plm, nu-i locu. Am inteles oricum:)
Ăștia cu scrisul scriu orice sau numai ce vor? Au mai fost si in episoadele anterioare… Toti se plâng că ce le place sa scrie dar ce sa scrie si eu dau o căruță de bani pe articole despre produsele din magazin… Ca sa nu pic iar din google si sa mor de foame…
Onlineul e mai mult decat yt, fb si blog cu aventuri… vedeti partea se comert… posibilitățile sunt #unlimited…
Pe mine chiar m-a ajutat… daca eram tot pe șantier #trustmeimanengineer probabil ceream si eu sfaturi gratis, gen… de ce grindă sa ma spanzur…
Asa… astăzi m-am trezit la 10, am corectat niște articole scrise de copywriter pe bani multi si greșit, m-am dus la sala, intre timp au sunat niște potențiali clienți pentru suport tehnic… deoarece is f bun la suport tehnic au devenit clienti… am zis ca fac un tutorial de youtube cu un produs nou… Ca am si canal de youtube… nu a iesit… am postat 3 storiuri pe fb despre produse… am raspuns la niste cereri de oferta, am dat extra discount sa ma simt eu mai bine… am citit iar un articol de la copywriter… m-am enervat iar… am zis ca imi caut alt copywriter… si acuma las comentul asta… poate cineva vrea sa fie copywriter… nici eu nu stiam ca exista jobul de copywriter până cand a schimbat google algoritmul…
Salut! Aici sunt. ZI-mi pe ce mediu te gasesc ca sa discutam despre asta.
O radiografie a societății românești: paznicul din spate de la ANAF ajuns in vârful piramidei sociale, in timpul liber traficant de droguri, nu contenește cu amenințările. Iar voi visați că oamenii sunt egali. Așa a început și nici nu s-a terminat inca epoca lui Marx. Ce pot sa le mai urez neomarxistilor cu scaun sub cur!?
Bun, bun, s-a notat. In dezacord cu cititul stirilor, alea nu trebuie citite niciodata daca vrei sa intelegi lumea, ci doar daca vrei sa intelegi cine e in ce tabara in curentele politice ale momentului.