Detectorul de minciuni e o minciună

Mâine criminalul va fi testat cu poligraful. (detectorul de minciuni). Câteva informații științifice despre poligraf.

1. În teorie poligraful ar putea funcționa dacă omul e complet normal și NU ȘTIE că e testat cu poligraful. În practică nu s-a demonstrat niciodată că ar funcționa pe un om care minte și are interes să mintă. Sau care nu simte vreo emoție legat de ce zice.

2. Cu toate că e la fel de științific ca și datul în cafea, detectorul de minciuni este folosit de poliția din multe state civilizate.

3. Pentru că în teorie e o chestie mișto, oamenii cred în el că l-au văzut în filme și seriale și e mai ușor să îl testezi cu chestia aia decât să explici la fiecare în parte că e la fel de relevant ca astrograma.

4. Tocmai de-aia uneori funcționează neașteptat. Pentru că fiind ca orice om de rând, criminalul probabil nu știe că detectorul ăla e o vrăjeală. E speriat de el și crește șansa să se scape.

5. Tocmai de-aia nu poate fi folosit ca dovadă într-o instanță în nici o țară civilizată. Că e o scamatorie la care ar putea să pună botul infractorul, dar e cam ilegal să-l păcălești.

6. Deci, cel puțin la nivel instituțional toată lumea înțelege că detectorul de minciuni e scamatorie ieftină. Deci, de fiecare dată când la un caz miliția o să iasă să zică că scoate detectorul de minciuni, tu trebuie să înțelegi că s-au blocat și trebuie să se prefacă că muncesc, de ochii tăi. Nu mai au nici o idee așa că scot bagheta magică și fac pasențe. Poate se întâmplă ceva, cine știe.

(Între timp, ca să încheiem pe o notă tristă, tatăl ultimei victime a declarat că speră ca fata să fie găsită vie. deci toate conspirațiile implauzibile ale imbecililor au reușit să aprindă speranță inutilă într-un om, să se chinuie mai tare. bravo, tată, mari gânditori)

***

Comentarii (4)

 • Omulbun spune:

  (Alea cu bagheta magica îs pase nu pasiente)

 • laba_n_cerc_4_president spune:

  faza asta e veche, s-a demonstrat de multe ori ca tot ce inseamna forensics este mai mult pseudo-stiinta decat stiinta pura. dar ti-ai gasit si tu de cine sa te iei…ce te astepti de la nea gogu de la parchet, el a fost invatat in anii 80 ca detectorul functioneaza 100% si acuma il foloseste ca asa stie el..doar nu te astepti ca cineva din sistemul judiciar sa se tina la curent cu descoperirile din bransa. acolo e un pur old-boys-network, care au tot interesul sa mentina status-quo-ul pentru ca le iese banul, si nu e nevoie sa se chinuie prea tare. daca ii obligi sa fie la zi cu stiinta, cauzezi stress si fire albe in cap avocatilor si procurorilor, animal fara suflet ce esti

 • Anabelle spune:

  E adevarat, mereu a fost o miniciuna pentru ca e o pseudo-stiinta

 • Adriana spune:

  Buna ziua!

  As vrea sa va aduc in atentie un subiect despre care nu am vazut sa discute nimeni in online si in media – si anume, cat de periculoase sunt chaturile care sub masca socializarii si sub protectia anonimatului sunt locul de adunare al pedofililor, proxenetilor si infractorilor.

  Sunt mama unei adolescente de 15 ani. Ieri mi-am surprins copila stand pe internet si vorbind pe un chat, mai exact –  https://apropochat.ro/  M-am uitat si eu sa vad cu cine vorbeste si am fost socata. Avea 35 de  private in care tot felul de barbati maturi cu varste cuprinse intre 29 si 45 de ani ii faceau avansuri sexuale explicite, iar unii dintre ei chiar ii ofereau bani pentru servicii sexuale. I-am interzis fetei mele sa mai intre pe acel site, dar m-am gandit ca poate sunt si alte fete care intra acolo si socializeaza cu tot felul de persoane dubioase. Acel chat este plin de pedofili si persoane de o factura joasa care se exprima trivial atat in private cat si pe main-chat. Chatul nu are o reglementare prinvind limita de varsta, poate intra sa socializeze oricine, iar minorii nu sunt protejati. Copiii nostri pot fi usor ademeniti pe site-uri ca acesta de catre pedofili si proxeneti. Acel site de socializare este un real pericol!  Cine stie cati de ”Dinca” populeaza acel chat? Pentru a ne proteja copiii si pentru a evita ca tragedii precum cazul Caracal sa se repete, va rog sa luati atitudine!Rog persoanele care activeaza in mediul online, ziaristi, bloggeri, dar si alti doritori, parinti etc, sa verifice acel chat. Intrati acolo si vedeti ce se intampla, poate scrieti un articol. Autoritatile ar trebui sa inchida chatul  https://apropochat.ro/ care e un adevarat rai pentru pedofili si infractori sexuali.
  Am sa va mai trimit un comentariu cu copy paste din private, pentru a va arata exact despre ce este vorba. Ramane la latitudinea dumneavoastra daca il veti publica sau nu.

 • Dana S. spune:

  Buna gluma asta mama unei tinere care face publicitate la un chat

Adaugă un comentariu