China îți arată de ce corporațiile nu sunt prietenele tale

În ultimii ani discriminiștii au luat în brațe foarte strâns corporațiile.  E bizar, că tradițional discriminiștii ar trebui să fie socialiști și socialiștii ar trebui să fie pentru reglementarea la sânge a corporațiilor. Dar nu poți lăsa conflicte de-astea logice să stea în calea unei prietenii frumoase. Mai ales când corporațiile șoptesc suav în urechea discriminiștilor exact ce vor să audă.

Ia uite cum susține coca cola pride month, omg ce vertical se poziționează. Câtă moralitate! Haideți să bem un litru de cola pe zi oameni buni!

E fain când corporațiile, pe lângă produse pe care nici nu știai că le vrei la prețuri avantajoase, îți mai prezintă și valori morale vagi și frumoase, nu?

Numai discriminați! Toată lumea e superbă! E bine să fie frumos și e frumos să fie bine! Slăbiciunile de fapt sunt avantaje secrete! Ești perfect așa cum ești și toată lumea e, mai ales acest fotomodel transgender tetraplegic! Susțineți defavorizații prin aplauze fulminante!

E frumos, vorbesc serios. Chiar e frumos să știi că multinaționalele alea mai mari ca putere pe glob decât țara în care te afli tu cumva susțin aceleași principii morale ca și tine. Chit că o fac vag. E bine că împing niște gânduri utile spre tărtăcuța seacă a majorității.

După care apare China și vedem cum se balegă vaca în găleata cu lapte.

N-o să stau să explic pe larg care-i șmenul cu China că au făcut-o mulți în ultima săptămână. Și Trevor Noah, și South Park. Toată lumea. Pe scurt China e o piață mare de consum pentru corporații. În același timp, fiind sinistru de totalitari, au o listă mare de subiecte pe care dacă le atingi chiar și accidental, gen masacrul de la piața Tiananmen, taberele de reeducare prin muncă forțată sau mai nou revoluția din Hong Kong, îți dau ban economic pe tarlaua lor mai tare decât îmi dă mie zucc zuccuri pe zucland.

Hong Kong e un subiect destul de clar pentru toată lumea care crede că drepturile omului sunt mai mult decât un moft. Nu e nimic de dezbătut acolo. Corporațiile știu că e frumos să susții drepturile omului la modul teoretic idealist așa, dar când vine o cauză concretă de încălcare a drepturilor omului n-ai cum să te poziționezi, că superi o piață. Cum să îți iei ban economic pe China pentru o părere?

Ai putea să zici că asta e iertabil. Că teoretic ținem cu victimele dar practic dacă agresorul are să-mi dea bani, NUMBĂGMAN. Dar vedem că e mai mult decât atât. Ditamai corporații fac plecăciuni în fața imperiului chinez și își taie cu un fierăstrău orice membru care a atins și accidental subiectul Hong Kong. Apar pe net tot soiul de mailuri circulare de conduita internă legate de subiect din categoria „n-ai voie să vorbești de Hong Kong nici cu mă-ta”

 

NBA distribuie meciuri și în china și dă afară spectatori care au pancarte cu „free hong kong”. Spectatori americani din țara aia care a inventat „free speech” aflați la meciuri în orașe americane. Ca să nu se supere chinezu. Winnie the Pooh a fost banat în China că glumește lumea că seamănă cu Xi Jinping.

Blizzard a banat un jucător de hearthstone că a zis „free hong kong” și a dat afară doi prezentatori că l-au lăsat. De fapt tehnic l-au banat pe ăla ca „a încălcat regulile” și pe ăia i-a dat afară din motive private.  Întrebați dacă are legătură cu hong kong incidentul, au dat acest răspuns extrem de dubios, care pare conceput după o ședință de o zi între zece avocați și 10 PR-iști. Mi-aș tatua răspunsul ăsta pe piept pentru că e apogeul limbii de lemn pozitive și un semn clar al lumii spre care ne îndreptăm.

Asta ne arată ce sunt corporațiile de fapt. Și că orice încercare de a se prezenta ca „entități morale cu față umană care împing progresul” e doar derută. Să taci din gură când alții protestează e de înțeles. Dar să îi împingi și să țipi „nu îi cunosc pe ăștia, mă iertați că mă aflu accidental lângă ei” e direct scârbos. E clar că orice mesaj moral borât de corporații e acolo doar pentru a atrage afectiv o masă de consumatori spunându-le ce vor să audă. Iar dacă ce vor ăia să audă încurcă planurile economice, le pui cârpa-n gură. Singurul scop final e accesul piețe de desfacere cât mai multe și cât mai mari. Dacă piețele de desfacere se contrazic între ele, te piși pe orice ai susținut anterior și o alegi pe aia mai mare. Indiferent în ce crede. Canibali zici? Ce putere de cumpărare au?

Haideți să facem un execrițiu de imaginație fără gagici dezbrăcate, sau na, sunt opționale dacă puteți să vi le imaginați în fundal.

Știți de ce, dintre toate subiectele discriministe, corporațiile merg atât de tare pe propagandă pro-gay și nu spre, să zicem propagandă pro liberă exprimare, să zicem? Pentru că pe chinezi îi doare la bască de gay. Nu au un program de-ăla preinstalat cu religie cretină homofobă, cum au ortodocșii. La ei nu zice nici un sfânt Paftenie nimic despre bostăneală că ar fi păcat. Deci nu îi interesează pe păreriștii de ocazie ce fac alții la ei acasă. Sigur, bostăneala era clasificată ca boală mintală până acum 20 de ani, dar nu contează. Oficial nu le pasă deci corporațiile au voie să le susure consumatorilor în ureche acest principiu irelevant pentru chinezi.

Dar să zicem că de mâine brusc ar decide statul chinez că gheiala e motiv de mare supărare. Ar opri Marvel brusc planurile pentru primul film cu super erou gay? Total. Ar redeveni Dumbledore hetero brusc? Total. S-ar opri toate companiile de ambalat zahăr din pus curcubee pe ambalaj timp de o lună?  INDUBITABIL

De fiecare dată când aplauzi o corporație că îți susține ție valorile morale ține minte că ți le susține doar cât timp nu există o piață de desfacere mai mare cu valori contrare. Dacă modelul chinez se dovedește pe termen lung că produce o putere de consum mai mare decât modelul vestic (și cam produce), atunci corporațiile o să îl ia în brațe și o să lucreze activ să te convingă că dreptul de liberă exprimare e un moft.

Hehei, uite ce liber e pe facebook. Poți să zici orice de chinezi. Pentru că nu-s pe piața aia de desfacere. Pariez tot ce am în buzunar că dacă era și China pe facebook, îți luai ban direct dacă comentai de Hong Kong. (Mă rog, dacă era pe piața aia zucc, făcea două aplicații separate cu gard între ele ca să nu se supere consumatorii unii pe alții)

Așa că dacă te întrebi în ce direcție se duce lumea, tinere consumerist, ține minte că parte din Gândind Global, Condus Responsabil și Fiecare Voce Contează e și recunoașterea că avem consumatori în aproape fiecare țară de pe glob. Scopul nostru e să îi ținem conectați prin interese comune, ca simțul de comunitate și pasiunea față de produsul nostru. 

 

 

***

Comentarii (12)

  • hai_tzom_ping spune:

    siiii asta e motivul pentru care specia asta umana e asa scarboasa. nu ca vreau eu acuma sa o ard in stil hipiot-anarho-comunist, dar plm, cati bani iti trebuie ca sa fii impacat? imi aminteste de episodul ala din south park in care vedetele plangeau ca avioanele personale nu aveau sistem sunet cu telecomanda si trebuiau sa se multumeasca „doar” cu un avion personal simplu. in alte cuvinte, care e diferenta daca ai 10 milioane de euro, sau 11? intelegi ce zic? toate corporatiile astea fac podul pe spate sa intre pe piata chineza, cand ar fi putut sa zica linistit „ba, stii ceva, castigam ok si fara chinezii aia infecti, nu ne asociem cu ei pana nu respecta drepturile omului”. dar nuuu,desigur ca nu, lacomia nu cunoaste granite, trebuie neaparat sa luptam sa castigam si piata chineza, chiar daca ne baga aia pula in cur asa de adanc de ne iese pe gura, doar ca sa avem profit +10% year-on-year..plm. plus de asta arati chinei ca esti dispus sa inghiti orice cacat, atata vreme cat dupa aia iti arunca niste bani. inteleg lacomia pana la punctul in care nu mai ai nevoi existentiale. dupa aia devine viciu si boala.

  • Johnny spune:

    Pana si controversa cu Joker arata cat de mult ne putem autocenzura.

  • pete spune:

    Un articol bun dacă nu ar fi scris prost.
    E momentul să ne amintim cu toții că corporațiile sunt niște entități ahtiate după bani, fără moralitate.
    Totuși, reînvață să scrii în română. Dacă traduci „totally” cu „total” sună forțat. Nu e prima oară când faci d-astea. Ai mai tradus neglijent și „virtue signaling” și alte expresii care umple internetul acum. Puteai să zici „absolut” sau chiar „totalmente”, ăsta măcar e adverb.
    Nici nu îmi dau seama dacă vrei să traduci sau nu, că, de exemplu, „pride month” sau „transgender” nu traduci.

    • Radu Post author spune:

      e intentionat pentru ca limbaju se schimba si tu esti autist si inca mai crezi ca niste cuvinte exista si altele nu pentru ca sunt in dictionar. daca ai inteles ce vreau sa zic intr-un cuvant inseamna ca exista.

  • MupMup spune:

    Adica filosofie de care ar trebui sa se prinda orice om peste 16 ani.

  • VALERIAN spune:

    Draga Radu, desi in majoritatea timpului comentezi in bascalie subiecte super serioase, nu pot sa nu imi dau seama ce e de fapt in capul tau. de aceea tin sa te felicit pentru felul exact in care intelegi si explici lumea in care traim. fara nicio gluma, sa stii ca daca vei candida la presedintie vreodata, ai votul meu asigurat. esti tare.

  • Alexandra spune:

    De fiecare dată când aplauzi o corporație că îți susține ție valorile morale ține minte că ți le susține doar cât timp nu există o piață de desfacere mai mare cu valori contrare.

    Fain zis. Alt exemplu bun de luat pt asta e si treaba cu ”cruelty free”. In comunitatea de beauty pe yt si alte social media e plin de discutii cu ”demascari” si ”cancel”-uri, oamenii se iau de brand-uri care o ard ”cruelty free” prin SUA, dar vand si in China. Iar aparent, statul chinez cere ca orice cosmetica vanduta la ei sa fie testata pe animale, deci se cam duce dreq cruelty free-ul … si de aici ia dilema geo-politico-morala despre ce sclipici sa-ti pui pe ochi. #problemeDeFumeie

  • Efectul de serai spune:

    Mi se pare firesc ca cineva care isi ia cenzura de la America, in fiecare luna, vreme de decenii, cineva care nu a fost blocat niciodata de China sau in China, sa se planga de cenzura chineza. Vorbim de o persoana care crede ca libertatea de vorbire a fost inventata de americani.

    Socrate si Galilei au spus, in ultimele lor vorbe in fata tribunalului, ca o societate trebuie sa apere libertatea de vorbire. Bunicii tai, daca erau alfabetizati, au fost dopati cu Socrate. Parintii tai au fost sigur alfabetizati si indoctrinati cu Galilei. Dar, tu, epigonule, esti pe Comedi Central, unde s-a anuntat „China rau, America bun”.

    Probabil China a inventat discriminismul in laboratoarele alea de manipulare unde a creat si zvonistica despre incalzirea globala. Agentiile alea chineze gen „National Institute for Health” au platit miliarde pentru studii despre bunatatea gheilor, iar agentia chineza „Broadcating Board of Governors” cheltuieste 750 de milioane pe an pentru puparea in cur a gehilor si fridomofspiciului. Ai dracului chinezi.

  • ads spune:

    centaure iar o iei pe campii cu gheiala (o tii langa ca tutele alea meetoo)… nici in fostul bloc comunist din care cu onor facem parte nu era gheiala si nici biserica… gheiala e un rasfat al discriministilor pozitivi din zilele noastre… in rest, da, americanii fac filme de foarte mare buget pentru chinezi pe care le consuma intreaga planeta cu drag si spor

    • Radu Post author spune:

      cum coaie nu era biserica esti tampit?

      • ads spune:

        nu era biserica pe vremea comunistilor! in spatiul public era tovarasu doua ore pe seara si cam atat… se muncea duminica si in noaptea de paste se facea bal unde musai trebuia sa fii prezent, iar gheiala era puscariabila grav, lucruri perfect valabile in china de azi cea mai mare puscarie din lume! crezi ca degeaba se bat aia in hong kong? stie ce.i asteapta.

  • plm spune:

    aolo parca citesc geopolitica de pe facebook radule. daca chiar te intereseaza, ned are agitatori platiti in hong kong sa agaseze china (pentru ca us-china thucydides trap) si china a raspuns prin fiascourile cu blizzard/apple/nba/etc. america la randul ei raspunde cu a atata publicul vest anti-china (dupa ce au facut propaganda de ani de zile) ca sa convinga companiile vestice sa nu abandoneze interesele guvernului american pentru marketul din china. in toata asta, corporatiile sunt doar pioni ai fortelor globale si blizzard e sacrificat de america sa dea exemplu pentru companiile cu adevarat importante. vina e si a fost mereu a guvernului american care a dezvoltat industria in china stiind ca se poate ajunge numai aici, si acum cand china e a 2a putere mondiala, hong kong e prima bariera sa-i incetineasca si apoi o sa urmeze provocarea taiwan. d-aia china constuieste putere navala, US se retrage din siria, etc. ca lupta o sa fie pentru oceanul pacific. tie iti arde de blizzard si south park plm parca inveti politica de pe reddit

Adaugă un comentariu