Când se gândește la România, emigrantul se simte puțin cu musca pe căciulă. Știe că ca făcut decizia înțeleaptă să se care ca un șobolan de pe o navă care se scufundă dar în același timp simte că și-a dezamăgit apropiații. Că în loc să rămână aici, cu ei, să ajute la cârpit barca aia care se scufundă, și-a luat catrafusele și s-a cărat.
Când se uită în oglindă vede românul dezamăgit din el cum se uită înapoi și raționalizează înțepat. „Ce, barca se scufundă oricum, ce rost are să mă scufund și eu cu ea? La ce ajută?”. Dar îl macină. Începe să urmărească ce se întâmplă în țară chiar mai atent decât o făcea când era în țară.
Apoi îl găsesc băieții cu votatul. La fel cum sectanții îi găsesc pe ăia labili psihic și cu nevoie de apartenență. la fel și zeloții votului îi găsesc și îi convertesc pe diasporenii care vor să-și facă datoria față de țară, dar fără prea mult efort. Și le oferă o soluție de a transforma jena aia în mândrie. Un gest simbolic care nu mănâncă nici timp nici resurse și care dă senzația de cetățean util în câțiva pași simpli și ușor de înțeles. Brusc emigrantul începe să voteze la fiecare alegeri. Suportă cozi, soare, ploaie. Se interesează de candidați. Chestii cu care nu-și bătea capul cât avea domiciliu în țară.
Gata, nu mai e dezertor. E român responsabil de la distanță. Mai responsabil decât ăia mulți care nu votează. Probabil mai responsabil decât tine, fraiere. Așa că nu te mai uita urât la el ca și cum a fugit, da? El ajută de la distanță, da? Chiar foarte mult, da? Că votul este super super super important.
Nu mă înțelegeți greșit. Votul e important. Uneori. La parlamentare, la locale. La alegeri strânse între care e de ales între răul tolerabil și răul monstruos. Dar nu mereu. Nu și acum spre exemplu, când e o labă tristă fără miză și fără pericole. Nu, votul la prezidențiale turul I 2019 chiar nu e important deloc.
Iar când chiar e nevoie de vot, votul e minimul necesar pe care îl poți face ca să te poți numi cetățean. N-ai cum să te lauzi că faci minimul necesar. Nu poți fi mândru de minimul necesar. Nu te poți bate cu cărămida în piept pentru că faci minimul necesar.
Și totuși diaspora o face. Pentru că ideea că votul e un gest grandios, un sacrificiu și un act de patriotism le surâde. Îi unge fix unde îi doare pe ei. În senzația aia că și-au trădat și dezamăgit locul unde s-au născut. Așa că aleg să-i umfle importanța acestui gest minuscul, să-l paseze între ei și să se bată pe umăr. Ei, votanții de afară sunt mult mai români decât cel puțin ăia 40% dintre românii din țară care nu votează! Nu are cum să nu fie așa, pentru că se simte bine când o crezi.
Așa reușește emigrantul să se culce liniștit. Are nevoie de asta. Viața de emigrant nu e ușoară. Să te adaptezi, să zâmbești frumos la străini. Să fii servil cu oameni, că e mai mult țara lor decât a ta.
Încearcă să convingă și pe alții de credința lui naivă. Țipă la oameni care nu votează. Se pozează în timp ce votează. Face troc de aplauze cu alți votanți și insistă că votatul e f f f f important. Trăitul în țară? Eh, marginal. Votatul e miezul. Și el îl face. La maxim. Gestul maxim la intensitate maximă. E un român desăvârșit.
Anii trec, emigrantul dă cu ștampila zelos la fiecare alegeri de la distanță și se minte că nu face minimul necesar ci maximul. Tot ce îi stă în putință ca să fie bine în țară. Doar votează, nu? Și e dispus să se întoarcă dacă se schimbă lucrurile. Ce vreți mai mult oameni buni? Insistă să te implice și pe tine în iluzia pe care și-o construiește ca să se suporte.
Începe să se adapteze la viața de afară. În țară tot nu se schimbă nimic. Sentimentul ăla de datorie degajat pe supapa credinței iraționale în importanța maximă a votului se transformă ușor în oboseală și aroganță. El tot dă și dă și dă tot ce poate prin vot 20 de minute pe an și nesimțiții ăia tot nu se schimbă? Păi ei nu vor ca el să se întoarcă în țară? De ce nu se schimbă?
Ia mai dă-i în rahat de ingrați. Ce tot atâta chinuială? De 20 de ani el votează și ei nimic?!?
Și atunci emigrantul simte că gata. A ajuns. Și-a dat porția lui de datorie față de țară. 10 voturi, 15. Trebuie să fie de ajuns. Dacă vor mai mult, să merite și ei, nu? Tot întind mâna după voturi.
Mai votează de câteva ori și se lasă. Moare liniștit și lasă în urmă o familie de cetățeni cu „origini române”.
That’s a strange family name.
Yeah, my parents were from Romania.
Cool. Have you ever been there?
Nah, it’s a shithole.
Comentarii (23)
Centaure, în 2024 candidează Kanye West la americani.
Nu te bagi și tu la noi?
La ce dracu’ sa mai dau cu votu’ pentru o tara pe care n-am mai vizitat-o de mai bine de ci’spe ani si al carei pasaport nu-l mai am? Si cu ce drept as alege eu de la distanta pentru aia de acolo? Stiu eu mai bine de ce au nevoie romanii? Si chiar dac’as fi atat de imbecil incat sa cred ca stiu eu mai bine cine trebuie sa conduca Romania, tot nu vad de ce as vota – nu e ca si cum as datora ceva tarii; s-a intamplat sa ma nasc acolo si s-a intamplat sa fac si nitica scoala tot acolo, bine ca n-a fost Burkina Faso, nasol ca n-a fost Suedia, sau alta tara mai spalata, asta e, nu-i datorez nimic, nu-mi datoreaza nimic.
Da, votez pentru astia de aici, chiar daca nu prea ies intotdeauna aia de vreau eu, da’ ‘cica asa e democratia, pula mea…
De când s-a inventat politica și votul oamenii (cei care votează) trăiesc cu impresia că ei aleg.
Este o senzație plăcută, să știi (să crezi) că votul tău contează.
Doar că a vota pe Unul (Iohannis) doar ca să scapi de Altul (PSD) – mare rahat!
Dar cică „Răul cel mai mic”…. Triumfă.
si ce? Irlandezii sunt la fel.
Din câte înțeleg, diaspora a ținut economia României în viață. Fără banii trimiși din străinătate, am fi fost un fel de Republica Moldova, din punct de vedere economic.
On today’s episode on „things that never happened”. Live-uri cu manele asta au trimis.
Diaspora contribuie cu multe miliarde de euro la buget. In alta ordine de idei, dacă nu aveam familie rămasă acasă ma cacam pe ea de Românie mafiota și mai cu drag.
Mai mancati mult cacat cu asta cu diaspora a tinut Romania in viata? Hai lasati vrajeala, nu judec pe nimeni care s-a carat afara ca sa manance si burta lui mai bine, da’ nu incercati sa scoateti un act de eroism dintr-o lasitate. Aia e, v-ati carat, sa va dea al de sus sanatate, viata buna si la revedere, nu va dati si eroi. Voi vreti si cu pula-n cur si cu sufletu-n rai, nu asa merge. Banii care intra in tara intra la familiile voastre in buzunar, nu faceti acte de caritate cu nimeni.
Esti prost.
Bine, Robo. Sugi pula.
Da, bă, ești prost, pentru că 5 miliarde de dolari băgați în țară de diaspora, din care doar 20% ajung la buget (adică vreo 0.4% din PIB) pe an, țin românia în viață.
daca cineva crede ca 0,4…0,10 din Pib tin Romania in viata (economic vorbind) ma-sa o suge de la arabi pe bonuri de masa. si-o punga de pufuleti, bonus.
Probabil unul dintre cele mai triste (sau penibile) posturi pe care le-am citit la tine, Radule (ca daca iti zic Alexandre, suna aiurea). Iar aia de la final, cu
„That’s a strange family name.
Yeah, my parents were from Romania.
Cool. Have you ever been there?
Nah, it’s a shithole.”
e si mai trist.
In ultimii 2 ani am descoperit un fenomen si mai minunat. Pe strada sau in metrou sau in locuri unde sunt multi oameni, nu mai stiu exact unde. In fine. Deci am vazut un fenomen extraordinar. Parinti care se vede pe ei ca sunt veniti de la tara, vorbesc muuult mai tare decat ceilalti oameni din parc/metrou/strada. Si vorbesc cu progeniturile lor care au maxim 10 ani. Le repeta tamp, des si cu mandrie numele cat mai neromanesti: Erik, Noah, Elvis … Gen sa se auda! :)))))) Si vorbesc cu ei in cea mai stricata engleza corcita cu moldoveneasca. Evident ca in engleza aia de cct de Dallas si MTV de anii 90. Ifiuuanăbimailavăr! Cocojambo… din astea. Erau unii si in germana si o vorbeau prost rau… Ideea e ca se vede clar ca sunt de fapt romani, bai, dar ei o ard atat de importanti…. Bai si sunt atat de mandri!!!! – Uite, ba! In plm! Eu fac ceva! Il invat pe micul Mahabharata sa fie emigrant din nascare! Si i-am dat si numele de Romario ca sa nu se prinda aia cand o sa culeaga el capsuni ca e roman. Sa nu rada de el. Iar daca e putin istet si ii fraiereste pe aia ca nu e roman – sigur va reusi in viata! Garantat!
Si daca nu ar vota ar fi mai bine? Sau era mai bine sa nu plece? Nu este o situatie grozava si ii putem intelege ca au plecat pentru ceva mai bun, probabil si tu ai face-o daca ti s-ar oferi o sansa buna. „That’s life”. Ce inteleg este ca sunt cativa care fac din tantar armasar ca se duc la vot si asta te-a deranjat, dar nu imi pot da seama ce ai citit/vazut de te-a suparat asa tare incat sa scrii o intreaga postare. :))
pentru ca e adevarat?
daca te face sa te simti mai bine nu cunosc niciun roman care sa voteze aici. de fapt vad pe google ca 645,000 au votat din 5,600,000 plecati deci cam 10% poate se regasec in ce-ai zis tu. pe majoritate ne doare in pula nu-ti face griji
Sint curios, cîți purici ai sa mai faci si tu Radule p-aci pe la Românica…
Dar in sfirsit, daca criticatul la români îți asigură un trai decent, poate ca o sa te mai vedem multă vreme, căci ai de lucru aici n-o sa șomezi…
N-o sa-și revină prea curind nația asta. Dacă, vreodată.
Înțeleg dupa logica ta, ca tu spre deosebire de emigrantul românesc, ai ramas aici si cirpesti baraca…
Hai, sa zicem… Dar daca ti s-ar ivi o ocazie călduță, pe un salariu bun intr-o țară fără manelisti, psd-isti si țoape, mamă, mamă ce ti-ar mai sfîrîi picioarele de fugă ! Asa ca las-o-n fasole nene, ca eroi n-am prea vazut multi p-acilea, decit in cărți. Și si p-acolo sint cam umflați cu pompa. Jertifitori pe altarul neamului d-astia ca tine neemigrati, nu există. La urma urmei, lumea pleacă de peste tot, prin toate locurile, ca sa le fie mai bine. E autoprezervarea, deh. S-au vazut de altfel si opusul lor. Nebuni d-aia care vin pe la noi, din Anglia, Franța, etc.
Cine voteaza fara sa plateasca impozite, ma-sa-i curva!
E trivial sa tratezi asa problema. Nu cred ca esti prea bine informat.
Ai auzit de https://code4.ro ?
Unii din diaspora se implica prin voluntariat pentru a scoate Romania la liman. Baga ore de lucru, in mod voluntar.
Prin vot, prin bani, prin voluntariat ca in exemplu de mai sus, diaspora se implica.
https://www.youtube.com/watch?v=3vZeiCCuv5s
procentual nesemnificativ numarul lor
aia de care zici tu sunt f putini, procentual nesemnificativ. Si in diaspora sunt romani la fel de de kkt ca aia din tara, in majoritate.. deci Nah vorbesti si tu ca sa fie vorbit, ceea ce e la fel ca aia care vorbesc si ei de patriotism pt ca asa, sa fie
offtopic, dar m-am lovit de acest cuvant „diaspora” de atat de multe ori in ultimii cativa ani incat deja m-am saturat de el. La fel am patit si cu cuvantul „tranzitie” in anii `90 – inceputul anilor 2000. Si cu „genial”, acum cativa ani.
Excesul dauneaza, aparent.