Nu contează cine-i președinte nici 1% cât contează că avem localele într-un singur tur

Ultima părere pe anul ăsta despre „înfrângerea” PSD:

Pe baronași îi doare la bască de prezidențiale și europarlamentare. De-aia au scos ce scoruri au scos. Ăstea-s ca geamurile fumurii de la merțan: e frumos să fie, dar merge și fără. Șmenurile adevărate se fac din parlament și de pe plan local. De acolo se întorc cu lopata jumătate din banii tăi și se fac să dispară în diferite afaceri de securiști cu frunte mică.

Iar ultimele locale și parlamentare le-au câștigat. Interesul lor e să facă sistemul cât mai propice ținutului pe poziție a acelorași oameni. Căpușele au fost înfipte, acum trebuie făcute greu de scos. Cea mai mare victorie în lupta asta împotriva democrației a fost pe vremea lui Băsescu, când au reușit să scoată turul doi de la locale. În turul 1 opoziția e mereu divizată și ăla care scoate 30% câștigă. Până se prind ăia ce și cum deja s-a terminat gluma pe următorii 4 ani. Sau 5. Că e proiect de lege prin senat acum să mărească mandatul la 5 ani. După ce greu e să scapi de ăștia deja înfipți, facem și alegerile cu 20% mai rare.

Ai crede că PNL-ul o să se pună să schimbe niște legi să facă căpușele astea mai ușor de scos. Ai crede prost. N-au nici un gând să dea OUG și să facă primarii iar în două tururi.

Pentru că la nivel local PNL și PSD sunt cum sunt UPC și RDS cu internetul: la tine pe stradă ori e una, ori e alta. Nu-s amândouă că nu e în interesul lor să aibă competiție. E mai profitabil să își împartă teritoriile pe tip cartel și să nu se calce pe bombeu unii pe alții.

Strategia PNL la locale nu o să fie să vină cu un contracandidat în teritoriul PSD și să-i smulgă primăriile. Strategia o să fie aia care a fost tot timpul: momești căpușa bătrână cu promisiuni să schimbe partidul. Acapararea de teritoriu se va face prin traseism, nu prin schimbare. Același primar, altă culoare. Noi, pulimea, o să vedem aceleași fețe odioase în primării pe care le vedem de 30 de ani, doar că purtând tricouri de la altă echipă.

Da’ să-l vedeți pe Sică Mandolină și guvernul Space Jam cum se împiedică cu limba-n dinți când încearcă să explice de ce nu se poate da OUG pe alegerile locale. Păi nu se poate că PNL tocmai a dat cu mătura prin ogradă, și-a pus hainele de duminică și așteaptă să vină traseiștii de la PSD. Vrem noi democrație să le stricăm combinațiile. Păi nu ne-a ajuns că nu e Dăncilă președinte? Ne întindem aiurea.

***

Comentarii (5)

 • Jane Făe spune:

  Trist dar adevărat.

 • Alex spune:

  Sunt o familie mare si fericita, isi mai spala din cand in cand rufele in public, atat. Intr-o vreme facura si o alianta.

 • Gucci Talent spune:

  vezi ca la procent e 25% mai rar

 • OK Ciolo spune:

  Bugetele locale sunt un cacat pe langa bugetul national. Ce plateste statul (gen pensii, avioane de razboi, salariile minerilor care nu au fost nici azi dati afara), si ce platesc primariile unui oras mediu? Spitale, scoli, metrouri – tot guvernul national le plateste. Sau ce platesti la stat (taxa pe venituri, TVA, contributii la sanatate, contributii sociale), si ce platesti la primarie?

  Chiar si in abstractul ‘astia fura’, nu prea e de furat la primarii. Daca tie Lis sau Ciorbea iti arata a miliardari, iti doresc sa ajungi miliardar.

  Marota cu alegerile din N tururi este fix ce spuneai in postarea anterioara: absurditati de solidificat propria galerie. USRPLUS nu a obtinut cel mai mare procent nici in Regie, deci nu ar castiga mai multe primarii chiar si daca am organiza 10 tururi. Dar cum altfel sa uitam ca majoritatea PLUSilor au fost la guvern in 2016, si ca toti pluseristii au votat cu guvernul actual? De asta am murit noi la Victoriei anul trecut?

  • Radu Post author spune:

   bai las-o ca macane tu ai vazut ce buget are primaria bucuresti si pe ce ii sparge? si nu e vorba de cat sparge cat e vorba de faptul ca primariile locale se ocupa cu kkturi de-astea de infrastructura locala, caldura, drumuri, dezvoltare urbana puzuri si alte lucruri din jurul blocului tau in pulamea. de-aia e importanta. iesi pe geam si vezi ce vezi. cine e responsabil de tot ce e pe acolo coaie?

Adaugă un comentariu