Propaganda de fidelizare

 
 
Spre deosebire de propaganda normală, care e făcută să împrăștie un mesaj în cadrul unei populații susceptibile la acel mesaj, cea de fidelizare e făcută pentru oameni care deja cred în mesajul tău.
 
De obicei e atât de extremă încât trebuie deja să fii de acord cu multe idei extremiste ca să o iei de bună. Are două scopuri. În primul rând coalizează fanaticii și îi întărâtă. Le reconfirmă Adevărul Mesajului. E ocazie să-și dea un ping și să se vadă împreună toți, ca masă hotărâtă.
 
Al doilea efect e de a scârbi și îndepărta atât moderații cât și oamenii din cealaltă direcție, ca să convingă pe toată lumea că nu poate exista dialog între cele două părți. Că diferențele de gândire între tabere sunt atât de mari încât inevitabil cineva o să își impună global punctul de vedere. Ori noi ori ei. Dialogul între părți e cel mai mare dușman al propagandei. Trebuie evitat.
 
Un exemplu clasic recent de propagandă de fidelizare sunt absolut toate știrile cu transgenderi. În funcție de goarna care le prezintă cam toate sunt ori la o extremă, ori la alta în așa hal încât toți oamenii rezonabili care refuză să aleagă tabere în conflicte cretine sunt revoltați direct citind titlul. Din păcate oamenii rezonabili sunt din ce în ce mai puțini.
 
E doar un exemplu, nu rămâneți fixați pe el. Orice tip de „știre” care prezintă orice problemă socială ca un conflict ireconciliabil între două tabere distincte dintre care evident una are dreptate și alta nu e doar propagandă de fidelizare.
***

Comentarii (5)

Adaugă un comentariu