revolutia pe intelesul tuturor

Salut zoomeri. Dupa cum vedeti, batraneii sunt chititi sa povesteasca in texte prea lungi pentru a fi citite despre revolutie. Am sa va fac un rezumat, sa intelegeti si voi fenomenul.

-1989, satui de foame niste oameni au inceput sa protesteze.
– niste idioti din aparatul comunist au ordonat sa se traga in protestatari.
-asta a adunat si mai multi protestatari. Vazand ca e groasa, securistii au incercat sa se scoata cu tot soiul de diversiuni. Ca suntem atacati de soldati straini imbracati in civil, ca sunt teroristi, ca e insurectie. S-a ajuns sa se impuste si soldati intre ei la ce haos era.
– esalonul 2 din partidul comunist, gen iliescu, au profitat de haos sa preia puterea, sa il scoata pe ceausescu tap ispasitor pentru toate si sa il execute repede pana da din gura, dupa care au impartit tara pe bucatele si au vandut tot ce se putea vinde.
– toti vinovatii de masacru au trait bine mersi fericiti si bogati pana la adanci batraneti.
– 30 de ani mai tarziu o tona de oameni care nu au participat la revolutie simt nevoia sa isi exprime sentimentele fata de eveniment, ca si cum ar fi participat la el
– evenimentul este semnificativ pentru istoria poporului pentru ca intra pe un tipar clasic – sistemul da gres, civili sunt masacrati, esalonul 2 al puterii foloseste prilejul sa preia puterea si sa schimbe modul de organizare al tarii in forma, nu in esenta, sistemul ramane aproximativ acelasi cu aceiasi oameni. Se face la fel pe aici de pe vremea lui decebal.

– si cam asta a fost. Rascoala populara transformata in lovitura de stat si botezata revolutie ca sa se simta bine rudele mortilor. Au fost revolutionari, nu pioni masacrati in lupta interna pentru ciolan dintre comunisti. Gargara multa ca sa acoperim realitatea: de castigat ca de obicei au castigat aia care castigau deja.

***

Comentarii (7)

 • Jane Făe spune:

  Scurt și la obiect. Bun.

 • ads spune:

  nu e mare lucru, dar macar putem sa.i injuram pe strada

 • Coroner spune:

  Ai dreptate…

 • Finch spune:

  Undeva intre punctele 2 si 5 exista ceva mai multe detalii care au facut diferenta intre grenada explodata si cea fasaita.
  – Esalonul 2 astepta momentul propice, era pregatit. Iliescu nu a aparut din spuma Dambovitei ce curge prin stavilare. Americanii dadusera OK, rusii erau si ei OK cu schimbarea „maverick-ului” de Scornicesti. Exista o celula de preluare a puterii avizata deja. Tot circula „anecdota” povestita de multi ca Ceausescu a fost cam nervos la Moscova la ultima vizita, prin noiembrie parca, si n-a mai discutat cu Gorbaciov, lasand deschisa lamurirea unor chestiuni la intalnirea de la Bucuresti programata prin primavara, Gorbi aruncand un „sigur, daca ne-om mai intalni”.
  – cineva l-a sfatuit pe cizmar sa adune oamenii in piata, sa arate sustinerea poporului, la fel ca hamsterul niste decenii mai tarziu. Ideea putea fi venita de la tembelul peltic, era prea prost si prea increzator in iubirea poporului, sau cineva a sugerat ferm asa ceva, iar cretinul a inghitit-o. Orice sef loial al aparatului securist, cu ceva informatii despre miscarile externe si banuieli despre intentiile unei posibile debarcari in forta (deja se intamplasera prin jur), l-ar fi sfatuit sa lase oamenii in case, liber pana pe 3 ianuarie, inchise fabricile vietii, sa bage caldura cat mai multa, ceva mancare prin magazine, tvr sa mearga 12 ore pe zi cu muzica populara, desene animate, selectiuni din programele de revelion din anii trecuti, respectiv niste cuvantari scurte ale cizmarului in care sa anunte cresterea pensiei si a salariului cu 100-200 de lei. Evenimentele de la Timisoara erau estompate complet, nici nu trebuia amintit oficial.
  – la adunarea din piata s-a produs deznodamantul: dispozitivul de debarcare a fortat provocarea populatiei, petarde aruncate, calcari in picioare, tipete, haos. Multimea aia rebegita de frig nu a facut nimic spontan, a fost provocata. Se vede din reactiile celor din balcon ca au fost surprinsi total. Populatia a jucat un rol major fara sa stie, a fost catalizatorul exploziei bombei.
  – celula de preluare a puterii a trecut la planul de actiune finala: mimarea unei revolutii, in care populatia joaca un rol major, in realitate populatia fiind turma de figuranti specifica filmelor lui Nicoleascu, tot el fiind regizorul principal, ce ironie.
  – credibilitatea revolutiei nu putea fi riscata, asa ca a fost folosita toata „artileria” si recuzita filmului: ordine „haotice”, unitati militare ce s-au omorat intre ele, diversiuni cu teroristi, oameni impuscati aleatoriu pe strada, diversiuni la tvr, soc si groaza in populatia ce urmarea spectacolul. Figurantii chiar au crezut ca e pe bune, e revolutie spontana, trebuie dat jos regimul dictatorial.

  Revederea imaginilor de atunci cu ceva mai multa atentie deconspira totul: fiecare din cei aparuti la tvr avea un rol bine determinat, totul a fost minutios aranajat, cu ceva evenimente aleatorii, dar totul aflat sub control. Pelticul a fost lasat sa fuga cateva ore si apoi prins, cine dracu il mai sprijinea in conditiile alea? Imaginati-va ca oprea cu masina intr-un sat si cerea ajutor unor oameni, el cu leana si soferul. Pai ii crapa capul cu un par sau o secure primul taran care-l vedea singur, fara securisti dupa el.

 • Colonelul Casa Presei spune:

  Nu era foame. Unu la mana, nu am vazut copii cu burta mare ca in Somalia sau Etiopia. Ai tu vreun film care sa arate copilul cu burta mare, sau le-a furat Iliescu si pe alea?

  Doi, personaje insalubre ca cei de la baricada de la Inter nu erau „morti de foame” nici atat. Oameni nebuni ca Lorin Fortuna, sau bolnavi de nemultumita, ca CTP, nu erau flamanzi. Erau chair mai bine decat restul tarii.

  Ii stii pe jegosii aia care au dat foc la Piata Universitatii in ianuarie 2012 fiindca mureau de grija lui Arafat, si la Piata Victoriei in august 2018 fiindca nu mai voiau Arafat? Aia sunt cetepeii anilor nostri, bolnavi de nemultumita, incapabili sa convinga verbal o proportie semnificativa a restului tarii. Aia vor geaca de blugi.

  Ceausescu a fost un imbecil fiindca traia cu impresia ca are armata. Frecangii de scaun de birou au tras conform ordinelor in prima zi, dar s-au cacat pe ei a doua sau a treia zi, si la TM, si la B.

  @Finch: caldura nu prea era de unde sa mai bage, fiindca era criza economica mondiala, si bancherii occidentali care ii salvasera curul de cateva ori in trecut nu au mai avut bani de imprumutat.

  Dificultatea de a obtine un imprumut era de ambele parti. Si Ceausescu platise toate datoriile, si se cacase si el pe el cu un an – doi inainte, ca nu mai imprumuta niciodata. Dar probabil ca ar fi imprumutat, daca ar fi avut de unde.

  La fel a patit peste un an si Gorbaciov – URSS a cazut la cateva saptamani dupa ce a devenit temporar insolventa, si cetepeii locali s-au simtiti privati de geaca de blugi.

  • Finch spune:

   Domn’ colonel, erau gaze, trebuia incetinita productia industriala nitel si ramaneau gaze pentru populatie. Daca stia ce-l asteapta, dadea ordin sa fie 28 de grade in apartamente si avea de unde. Industria de atunci era energofaga in cel mai stupid mod cu putinta, pentru ca gazele si petrolul erau disponibile, atat din tara, cat si din import de la arabeti. Intamplator, dar cu totul intamplator, in ’88 si ’89 am facut practica industriala in primul trimestru de liceu, clasa a 10-a si a 11-a, ca in clasa a 9-a am facut practica agricola. Si cum mergeam eu pe acolo prin uzina de aluminiu Slatina, am avut ocazia sa vad cum se ardea gazul degeaba la PROPRIU. Utilajele stateau incinse, gata de lucru si nu faceau nimic, mergea doar cuvele de electroliza de-ti magnetiza instant ceasul mecanic daca treceai pe langa ele la 5m. O cuva din aia manca 400-420kW (~85 mii amperi la 4.85V tensiune DC pe cuva) si erau zeci. Nu mai zic de randamentul redresarii AC-DC facut cu triace si diode uriase, cu cadere cam 1.2-1.5V, de ajungea puterea totala disipata pe cuva la peste 500kW. Niste megawati erau arsi pentru a produce aluminiu vandut ieftin. Alti megawati ca sa fie produsa tabla si folie de aluminiu, iarasi ieftina. Hidrocentralele de pe Olt mai sus de Slatina erau tinute in standby exclusiv pentru a alimenta Uzina de Aluminiu Slatina, in timp ce copiii invatau la lampa seara.

   Avea de unde da si populatiei minimul necesar unui trai decent. Dar nu a vrut, ca era extrem de tembel, ca orice dictator.

 • Valjean spune:

  Bravo

Adaugă un comentariu