De data asta chiar ne omoară coronavirus pe toți

Prima dată când am murit toți aveam vreo 7 ani.

Era foarte clar că toată planeta o să fie infectată cu SIDA în cât mai scurt timp. Discutam și la școală, în pauză despre asta. Nu era de sex, că habar n-aveam ce e aia. Dar știam cu toții că sunt oameni în autobuz care au ace infectate și te înțeapă când te duci acasă. Asta când nu sunt la piață, să injecteze banane. Și după ce te infectezi, vrei să infectezi pe alții. Dup-aia am murit toți de boala vacii nebune. Apoi de gripă aviară, SARS și de pestă porcină. Ce să mai, de când mă știu, la maxim 5 a venit câte o epidemie de-asta nasoală și ne-a curățat pe toți. Oare de o să murim după ce murim de coronavirus?

Orice om care nu suferă de vreun handicap mintal sever știe că atunci când e vorba de epidemii, te uiți la rata de mortalitate. Adică câți crapă din ăia infectați. La ciumă bubonică, spre exemplu, se apropia de 50%. SARS ajungea și la 10%. Bășina asta de liliac abia e pe la 5%. Și 5% nu înseamnă că din 100 de infectați mor oarecare 5. Înseamnă că din 100 de infectați, probabil cei mai slabi imunitar 5 mor. Adică bebeluși, boșorogi și imunocompromiși. Daăștia mor și de la gripă și multe alte boli comune. Și ăstea au grad ridicat de mortalitate printre firavi. Deci na, și dacă ne infectăm toți, o să fie trist, da‘ n-o să fie grav. Plângem puțin și dup-aia duduie economia, că bebelușii, bolnavii și bătrânii obiectiv sunt frâne.

Dar ca specie suntem fascinați de epidemii cum suntem fascinați de cataclisme naturale. Cel mai comun fetiș uman și cel mai bolnav e ăsta cu sfârșitul lumii. Toți avem fantezia secretă că brusc o să se ducă societatea de râpă și noi cumva supraviețuim. Că în secret toți urâm societatea și în secret toți ne credem mai capabili în fața calamității decât vecinul nostru. E de înțeles cumva. Ar fi cam de căcat să treci prin viață fără să prinzi sfârșitul lumii. Să o scalzi 80 de ani pe aici fără să prinzi calamitate, război, epidemie sau na, orice scuză de a degenera spre canibalism. Din păcate însă, toate semnele arată că cam asta o să fie viața noastră: 80 de ani de fâsâieli și discuții despre sfârșitul lumii care clar vine la anul în fiecare an. Și idioții o să cotcodăcească de fiecare dată când un ipotetic bulgăre de sare stă să cadă de pe o sobă imaginară peste un copil închipuit.

Cei mai mari fani ai noncalamităților mai virale pe social media decât biologic sunt autoritățile din state corupte și pline de idioți. Abia așteaptă să apară fondul de panică ca să justifice niște cheltuieli pentru soluții fictive la probleme imaginare. „Haideți să dăm roțile mașinilor cu apă cu săpun! Are un băiat o firmă! Cerem un milion pe găleată de apă cu săpun, n-o să zică nimeni nimic că dacă zice îl acuzăm că vrea să murim toți din cauza lui”.

Nu s-a răcit primul chinez că s-au apucat alde aeroportul Otopeni de achiziții inutile: camere de filmat care detectează febra și alte aberații care nu funcționează nici pe hârtie. Murim cu zile în cel mai poluat oraș din Europa și Firea face conferință de presă de urgență despre pericolul coronavirus. A mai bifat cu nonproblema asta o săptămână de muncă. Discuții, celule de urgență, niște afișe despre spălat pe mâini și gata. Ne-au protejat autoritățile. Ce, credeți că dacă vine o epidemie de deochi n-o să se scuipe și în sân? O să se scuipe. Și o să ne salveze de deochi. La Otopeni o să ne dea și ațe roșii, să ne legăm la mână. Se muncește.

***

Comentarii (13)

 • Jane Făe spune:

  O să vezi tu că nu o să mori de la coronavirus fix pentru că a luat Firea la Otopeni ață roșie.
  Cum o să demonstrezi că nu e cum a zis ea?

 • fabian spune:

  ma, grav. si tu ai fost bebelus dar nah, ai scapat cumva ca prin urechile acului. Macar sa faci cumva sa nu ajungi un bosorog.

 • Daniel spune:

  Bă, nu…
  Uite e o explicație simpla, dpdv statistic da, 5% ai mai slabi mor, insa cum nici tu nici eu nu suntem centauri intergalactici, daca picam in aia 5% cam incepem sa ne scriem testamentul. De aici e panica, ca da, statistic 95% suntem ok, dar te-ai risca sa fii tu din aia 5%?

  De aia e bine ca la chestii care te pot termina sa fii un pic paranoic de ex unde stau eu acum, anul trecut, 9 oameni au murit calcati de tramvai, avand acestea in vedere, cand vad tramvai nu incerc sa ii testez franele, ca stiu ca daca fac parte din aia 9 (statistic nesemnificativi) maine nu mai am sansa sa intru aici sa explic diferenta dintre o coada „grasa” si una „slaba”.

  • Radu Post author spune:

   gandire solida. du-te si joaca la loto. tot aia

 • M'zda spune:

  Poate suferii o mutatie, apare o tulpina” nou. Sa vezi distractie dupa aia. Oricum sunt o mutatie in sine, cam toti balitusii mortali au confundat omul cu gazda lui, un animal oarecare.
  De ce strang astia din fund? metoda de transmitere…

 • Unu spune:

  Să-mi bag pula-n rasa lor de jeguri măcar două miliarde să crape. Din China şi din India că-s vecini acolo şi cel mai bine trebuie să te înțelegi cu vecinii.

  • strapon spune:

   Iar a inceput asta sa guite pe aici

   • Unu spune:

    Iar au început să cadă pule din curul tău.

 • Daniel H. spune:

  Dar asta nu înseamnă că e ceva ce trebuie neglijat.

 • Gigi Contra spune:

  Centaure, gresesti cu achizitiile de camere cu termoviziune. Doar ce am aterizat dupa o croaziera prin Asia, si asa faceau triajul si pe vasul de croaziera, si in Hong-Kong, si in Singapore. Non-invaziv, elegant, care era cu febra se vedea pe display ca in Predator.

  La Otopeni ma asteptam sa ne bage astia termometrul cu mercur in cur sa ne ia febra, dar a fost si mai jalnic: „- De unde veniti – Din Singapore (plm, de acolo urcasem in avion, si statusem si 3 zile inainte” – Aaaa. destul de aproape de zona … Poftiti pasaportul”.

  Nu sunt de acord cu banii aruncati pe prostii, dar un virus ca asta are rata de mortalitate 5% in tarile civilizate, aici le ce sistem sanitar beton avem, unul intrat in spital infecteaza inca o suta si el saracul moare de la nosocomiale.

 • Mutu spune:

  A scris radu f constantinescu carte si ti freci pula

  • Radu Post author spune:

   am scris si io. apeasa pe intreprinderea

 • Bogdan spune:

  Mare prost ești….

Adaugă un comentariu