Peștișorul de aur (fabulă veche românească)

Un intelectual și un idiot găsesc peștișorul de aur. Peștișorul zice:

– Băieți, aveți câte trei dorințe de căciulă! Felicitări!

Intelectualul se scarpină în barbă, dă ochii peste cap și începe să judece cu voce tare, imaginându-și un public care-i soabe cuvintele.

– Interesantă convergență de oportunități propui, pește! Cred că moral ar fi să folosesc altruist două dorințe și egoist una. Una pentru mine, două pentru omenire, cum ar veni. Bineînțeles am să încep cu cele altruiste și indiscutabil cea mai mare problemă a omenirii e sărăcia, deci va avea dorință dedicată. Dar ce, mai exact aș putea face în legătură cu sărăcia? Cum aș putea eu să ridic printr-o dorință nivelul de trai al săracilor fără a strica economia globală și fără a descuraja antreprenoriatul? E foarte complex și nu cred că mi-ai dat destule informații despre proces. Dacă e o dorință complicată, trebuie să mă gândesc eu la toți parametrii sau mă poți ajuta tu cu formularea? Ai putea, spre exemplu, eu să formulez pur teoretic o dorință, și tu să îmi descrii cum ai pune-o în aplicare și ce consecințe ar avea? Pentru că ar fi iresponsabil…

La care idiotul zice:

– Domnu‘ peștișor, aș vrea să o am în așa hal de mare încât să pot să mi-o sug singur dar să n-apuc pentru că aș vrea să fiu tot timpul înconjurat de femei care se bat să mi-o sugă. Și a treia, aș vrea să zbor!

Se aude un zgomot ca de tunet și dorințele se îndeplinesc. Peștișorul ridică o sprânceană spre intelectual, expectativ.

– Încă analizez. Cred că voi fi nevoit să mă consult cu niște amici de pe net! zice intelectualul.

La care peștele se încruntă, oțărât, își aprinde o țigară și îi zice:

– Vezi, bă? De-aia vă urăsc pe voi, intelectualii, toți politicienii. După ce că sunteți sub 1% din populație, bă, mai aveți și niște mofturi pe voi…

– Mi se pare că am niște cerințe normale și de bun simț…

– O pulă și cu tine, bă! Să zicem că vin niște politicieni și fac o programă de bun simț fix pentru voi. Tot o să vă pută. Că fiecare dintre voi are multe idei și oricât s-ar strădui ăla cu programa, tot nu v-ar nimeri pe fiecare în parte decât 80%. Și ai crede că e de ajuns, dar nu. Că voi aveți fiecare idei despre restul 20%. Și vi se pare că sunt idei foarte bune care merită auzite. Așa că numai despre ălea o să vorbiți, ca să o faceți pe interesanții. Mai mult, fiecare în parte are probleme cu alt 20% din programă și fiecare se așteaptă să fie lămurit în particular despre nelămuririle lui. Și se va lupta cu lămurirea pentru că mai mult vrea să facă dezbatere din care să pară isteț decât să se lămurească de ceva. Muncă sisifică, bă! Și pentru ce, pentru 1% din electorat? Băă, cât stai tu pe gânduri eu puteam să îndeplinesc dorințe la 100 ca ăstalalt!

Se uitară amândoi la idiot care zbura razant cu solul, târându-și pula prin pământ în spatele lui, în timp ce un cârd de gagici dezbrăcate alergau după ea să o prindă, râzând bucuroase.

– Dacă vă referiți la faptul că Moise Guran a intrat în USR, să știți că e mult de discutat acolo despre oportunism, moralitate și deontologie, continuă intelectualul.

– Auzi, știi ce? Eu m-am răzgândit cu dorințele alea, haide s-o lăsăm așa, i-o tăie peștișorul.

– Păi aveți voie? Sigur există un regulament după care funcționează toată operațiunea asta, nu?

Peștișorul își stinse țigara și aruncă chiștocul. Își puse pălăria în cap și se urcă pe bicicleta lui pe care și-o rezemase în prealabil de un copac.

– Nu știu, poate există, poate nu există. Ia du-te tu pe internet și discută intens cu prietenii tăi despre asta, poate ajungeți la o concluzie!

Începu să pedaleze. Între timp idiotul învăța să facă tirbușoane prin aer.

***

Comentarii (10)

 • Gica spune:

  COAIE, in ce hal s-a activat masina de propaganda securistica !

  E securitatea nemultumita ca nu prinde suficient de bine aderenta lu Guran la laba in cerc de la USRPLUS si si-a activat si tentaculele de sugaci de prin PROTV de-ai ajuns tu sa le-o sugi asa penibil cu articole de-astea.

  Mi-e scarba rau ba…

  • Radu Post author spune:

   m-ai prins. si ieri cand mirosea la ma-ta prin casa a pula tot eu am fost de vina.

   • Radu B. spune:

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 • penisbeat spune:

  Poti sa scoti cate texte vag amuzante vrei tu (asta nu e unul dintre ele), tot de cacat e ca jurnalist sa te bagi in politica. Din ce unghi vrei sa te uiti tot jegos ramane. Bine, pe mine nu ma socheaza, mie imi era clar de ceva timp ca Guran cerseste un post in politica, si nu e singurul, sunt si altii, gen Mindruta sau Petreanu, care de abia asteapta si ei un post caldut prin USR sau PNL, doar ca nu au atata priza la public. Ori faci jurnalism, ori esti goarna politica. E clar ca din 2016 incoace Guran a facut parte din a doua categorie.

  • Radu Post author spune:

   jurnalismul a murit in 2010. nu e vina nimanui ca esti retrograd.

   • penisbeat spune:

    A murit de mai devreme de atunci, da’ tot e practicat. Si de bine, de rau, lumea se agita pe interneti cand alde Guran isi pune poalele in cap ca vine dezastrul si murim toti de foame si nu se mai poate asa aoleu ce ne facem. Asta asa o tine de prin 2013 si suntem bine mersi, n-a murit nimeni de foame, ba asa taras-grapis se misca cat de cat lucrurile in directia buna, ca altfel nu ar veni lumea buluc la mizerii gen 5gang, ca nu ar avea bani de asa ceva. Deci muribund cum e, jurnalismul inca spala creiere. Inteleg ca ai pus deoparte latura morala de cand ai dat de bani, da’ lasa-ne sa ne pacalim ca se poate si altfel, te rog.

 • Cazma spune:

  „[…]târându-și pula prin pământ[…]”
  Meama.. iti dai seama cat pamant si cate pietricele ii intrau la preput?

  • sindi_cat spune:

   NU, ca o târa invers, iar preputul venea peste pula, nu o târa in răspăr.

   • Cazma spune:

    Eh, ceva-ceva sigur mai scapa acolo, inauntru. O crenguta, un ciob, un muc de tigara.. Trebuie sa scape o singura data si este suficient pentru momente pline de veselie si comfort.
    Dar stai…

    Daca individul era circumcis?
    Mi se strang bucile numai cand ma gandesc..

 • sindi_cat spune:

  De ce se aude un zgomot „ca de tunet”? De ce nu ca de „aparat de inghetata de la Ikea care dozeaza cantitatea corecta de inghetata in cornet”?

Adaugă un comentariu