Cum să oprești internetul din a te mulge de energie cu amenințări ideologice

 

Salut, prietene! Dacă ești ca mine, ai o ideologie de-asta despre drepturi individuale, economie, globalo-culturalo-chestiologie și alte lucruri. Ești destul de mulțumit de ideologia ta. N-ai nici un gând să ți-o schimbi. Dar în ultimul timp îți simți ideologia amenințată. Pare așa că o masă de oameni de o ideologie complet opusă își fac de cap prin lume și mai au puțin și ating o masă critică. Simți că e datoria ta să îți aperi ideologia de barbarii care pur și simplu au înțeles lumea greșit.

La finalul zilei te simți amenințat și stors de energie. Simți că lumea se duce într-o direcție greșită. Societatea se scurge spre degenerare și haos.

Stai liniștit. Nu vreau să îți schimb ideologia în nici o direcție. Sunt ultimul om de pe internet care nu vrea să schimbe ideologia nimănui. Vreau doar să îți explic cum pici într-o capcană care te suge de energie și ajungi să faci parte din problemă.

1. Cum funcționează capcana

Internetul e foarte pervers. Toate cookiurile ălea pe care le accepți fără să te uiți pe ele au o memorie mai bună decât ai tu și te cunosc mai bine decât mă-ta. Internetul știe la ce reacționezi și a învățat să te servească cu mai mult din aia ca să reacționezi mai mult. Pentru că clickurile tale, atenția ta și energia ta valorează ceva pentru alții. Te țin ocupat ca să-ți bage pe gât spațiu publicitar. Te transformă în masă de manevră de propagat ideologie. Cel mai pervers la internet e că nici măcar nu are vreo ideologie. Nu îi pasă dacă ești nazist sau comunist, atât timp cât te îndopi cu păreri de aplaudat și păreri de înjurat.

Mecanismul e simplu. Omul de obicei n-are nimic de comentat la o informație neutră. Se agită doar în două circumstanțe: când cineva zice EXACT ce gândește și el: „uite frate ce bine le zice ăsta, trebuie să vezi și tu” și când cineva zice fix OPUSUL a ce gândește el: „uitați-l pe ăsta ce toxic și aberant e! trebuie să ne informăm despre el că e un dușman și trebuie să învățăm cum să ne ferim!”

Așa că internetul ăla care te știe, te va servi doar cu lucruri la care știe că te agiți. Te va recruta cu japca în război. Uite tabăra ta, uite tabăra ălorlalți, ia doar știri despre taberele astea două, ca să simți că la asta se rezumă tot universul și că e important să te implici. Te trezești cu arma în mână și cu băiatul lângă tine care-ți spune în ce direcție să te aperi. Ți se pare rezonabil și de bun simț să o faci. Până la urmă ești atacat tu și principiile tale de bază, nu?

Păi… practic, dacă vrei să fii atacat, se găsește. Suntem 8 miliarde aproape. Pariez un coi jumate că minim un miliard dintre ei au niște principii absolut revoltătoare pentru tine. Din fericire nu intră peste tine cu ele. Da, te atacă cu ele dacă intri în bula lor mică, dar dacă te duci tu peste ei, cine mai atacă pe cine?

Dușmani există, asta e clar. Dar sunt mulți? Se pregătesc să atace? Așa pare, nu? Dar dacă doar pare?

2. Cine sunt dușmanii și câți sunt.

Trebuie să fie mulți. Pentru că sunt peste tot. La orice articol, în comentarii vezi doar radicali. Deci lumea s-a radicalizat, nu?

Nu chiar. E absolut normal să auzi doar voci demente și agresive. Că doar demenții și agresivii simt nevoia să vorbească încontinuu. Marea majoritate e tăcută.

Un om cu principii flexibile și circumstanțiale n-o să se apuce să le țipe pe internet. Că nu le consideră adevăruri supreme.

Un om moderat n-o să stea nici să apere un punct de vedere nici să-l atace. Că știe că adevărul e nonbinar și că nu e datoria lui morală să se sesizeze din oficiu mereu când cineva o ia pe arătură.

Și un om care e concentrat pe viața lui reală și chestiile care-l afectează în mod direct n-o să stea să dea atenție unui război ideologic pentru că are alte chestii mai bune de făcut și viața lui oricum o să fie exact la fel indiferent de ce tabără câștigă.

În categoriile astea trei intră 99% dintre oameni. Majoritatea care tace pentru că nu e circul lor și nu-s maimuțele lor. Pe ăștia nu îi vezi că nu își dau cu părerea. Și e ușor să îi uiți, la cât de vocali sunt ceilalți. Să ai impresia că toată planeta e războiul ăla dintre 0,5% care se ceartă cu alți 0,5%.

Gândește-te că există trei forțe mari care vor ca tabăra adversă să pară mai mare decât e: talibanii lor, că vor să pară gașcă mare, nu trei amețiți, talibanii tăi, care vor același lucru ca să te simți amenințat și să poți fi recrutat mai ușor și evident internetul, care vrea să te agite și să-ți ia clickurile. N-o să te agiți dacă titlul o să fie „3 idioți cu o idee proastă au făcut o pancartă”. O să te agiți dacă o să veziactiviști pro ceva revoltător au făcut proteste masive”.

Dar nu contează că sunt puțini. Au o concepție greșită despre viață! Cineva trebuie să le explice unde greșesc!”, o să zici.

Poate nu e chiar așa greșită. Poate în orice grup de zece oameni, dacă-l iei pe cel mai prost și-l scoți în față prezentându-l ca reprezentativ grupului, o să faci de căcat tot grupul. Și exact asta fac toate taberele ca să te atragă în conflict. Prezintă doar extrema cea mai irațional-imbecilă a fiecărei probleme, ca să judeci tot fenomenul prin prisma unei caricaturi de om. Nu toți ecologiștii sunt Remus Cernea. Nu toți protestatarii sunt Bădiță. Nu toți angajații Antena 3 sunt Gâdea. Dacă iei tot grupul și-l prezinți prin prisma celui mai ridicol membru, tot grupul va părea egal de ridicol cu caricatura umană de la care ai pornit.

Dar poate chiar au o concepție greșită. Dar n-o să le o schimbi tu. Dacă își țipă pe internet principiile, înseamnă că sunt foarte siguri de ele. Că fiecare principiu de-ăla are o încărcătură emoțională. Pe care n-o să o dezamorsezi tu, străin de pe internet printr-o conversație impersonală. În cel mai bun caz nu ajunge nicăieri, în cel mai rău plecați amândoi convinși că tabăra ailaltă e complet periculoasă și irațională.

Ții minte că am început cu „ai o ideologie și ești mulțumit de ea”? Ei bine, și ăilalți au! La fel de mică e șansa să le schimbi părerea cum e să ți-o schimbe ei pe a ta. Păi cum să n-o o schimbe, dacă părerea ta e aia validă? Exact așa cred și ei!

Să încerci să calmezi talibanii din tabăra adversă dezbătând cu ei e ca și cum ai încerca să calmezi niște viespi punându-ți coaiele pe cuibul lor. Pleacă de acolo! Nu le băga în seamă și n-o să mai existe decât pentru ăia care insistă să pună coaiele pe cuibul lor și de ăia nu ar trebui să-ți pese pentru că sunt tâmpiți.

3. Cel mai mare pericol, panta periculoasă.

Păi n-am cum să îi ignor că dacă îi ignor o să fie în curând peste tot.” o să zici, invocând panta aia periculoasă pe care o invocă toate cele trei tabere care te vor oștean în conflict.

E un argument bun. Cel mai bun argument pe care-l au. E bun pentru că la fel cum nu poți demonstra că nu există dumnezeu, la fel nu poți demonstra că nu există pantă periculoasă. Maxim poți să zici că intuiția și bunul simț îți spun că nu există. N-ai cum să aduci dovezi.

Dar bunul simț și intuiția îți spune că dacă întrebi paișpe oameni la întâmplare care e panta periculoasă pe care pare că alunecăm, o să identifici paișpe pante periculoase care se bat cap în cap. N-avem cum să ne scurgem pe toate în același timp. Și dacă ți se pare că tu ai identificat mai bine panta periculoasă decât vecinul, e doar narcisism postpuber din partea ta.

Panta periculoasă e fix drobul ăla de sare din „prostia omenească”. Poate o să cadă. Cel mai probabil nu o să cadă. Dar cu siguranță n-o să îi schimbi tu traiectoria dându-te cu curul de pământ pe internet.

4. Atunci ce e de făcut pentru a opri tot extremismul ăsta care ne amenință?

Întâi trebuie să îți dai seama cât de tare te amenință. Te amenință pe bune? Adică chiar erai tu în viața reală făcând chestii din viața reală și a venit ideologia adversă să-ți pună o piedică pe care nu o poți ocoli ușor?

A, n-ai vrut tu să o ocolești din orgoliu. Păi atunci ești prost și toxic.

Te amenința doar pe internet? Era o părere cu care nu erai de acord și te-ai simțit atacat? Ești doar confuz atunci. Dacă ăla își exprima părerea în spațiul lui, tu atacai nefiind de acord cu el. Ai pus coaiele pe viespe și te-ai simțit atacat când te-a înțepat, când răspunsul e mult mai simplu. Nu îl mai bagi în seamă și dispare.

Dar Radu, dacă nu stau cu ochiul pe pericol, o să crească!” o să îmi zici. Iarăși, propagandă alarmistă de care te-a convins fix internetul ăla care te vrea cu ochiul belit pentru clickuri. Toate dovezile arată că e fix invers. Că cu cât îi dai mai multă atenție, cu atât amplifici mai tare un conflict artificial. Cu cât îi dai mai puțină atenție, cu atât e mai mic și izolat. E ca un foc de pădure la care ai venit cu o găleată de apă. Mai mult stârnești decât să stingi. Dacă vrei să stingi, îl izolezi și o să se stingă singur când rămâne fără materie primă de consum. Nu fi acea materie primă!

Am să vă dau un exemplu. Am identificat acum vreo patru ani niște imbecili irecuperabili împrăștiați pe tot spectrul ideologic. Papahagi, Neamțu, Costi Rogozanu, partidul memă DEMOS. Și am decis ca absolut orice chestie în care sunt menționați, mă opresc din a citi. Nu mă interesează părerile lor, nu mă interesează păreri despre părerile lor, nu mă interesează nimic. Ocolesc elegant TOT ce vine din direcția aia. Și sunt la fel de irelevanți ca și acum patru ani. Nu era nici o pantă periculoasă acolo. Doar niște cuiuburi de viespi prin care n-are rost să-ți plimbi coaiele și care există într-un univers paralel cu al meu, care nu mă influențează cu nimic.

Așa că te mai întreb o dată. Te afectează în mod real? Merită energia consumată? Nu cumva te trezești în discuții ideologice doar așa, pentru că simți tu că ai ceva isteț de zis, la care o să te aplaude niște radicali și o să te înjure alții?

Hurr durr dar propaganda mi-a zis ca nu pot ignora propaganda!

Înțeleg și nevoia de apartenență la un grup cu valori comune, înțeleg și plăcerea de a fi aplaudat de un grup cu valori comune. Dar gândește-te bine dacă consumul ăsta de energie își merită beneficiile și dacă nu cumva ar fi mai simplu să nu mai fii un puțoi cordit conflictual și să-ți vezi de viața ta în loc să calci cu toată talpa în toți căcații întâlniți pe trotuar pentru că e dreptul tău și oricum n-au ce căuta căcați pe trotuar, dom‘le!

Oprește ciclul ăsta bolnav.

Nu te mai simți revoltat de păreri diferite de ale tale. Lasă-le în pace, să fie acolo în treaba lor. Nu mai discuta cu prieteni și cunoscuți despre ele. Nu are rost să-i bagi și pe ei în schema asta piramidală a consumului de energie.

Nu mai da share la lucruri pe care le consideri revoltătoare ca să se revolte și alții.

Oprește-te din dezbătut știri de pe net cu prietenii la o bere. Chiar atât de anost ești încât n-ai nimic de povestit din viața ta? Trebuie să bârfești ideologie ca să pari isteț? De-aia nu te place lumea.

Lasă arma jos și ieși din conflictul ăsta cretin în care ai fost atras de prost și în care ai rămas de ambițios. Vrei să oprești extremismul din lume? Nu mai vorbi despre el. Ține-ți ideologia în pantaloni, discut-o doar în cadru intim cu oameni pe care chiar ai o șansă reală să-i convingi de ceva și cel mai important, bate-le obrazul amicilor care pică în capcană, făcând-o mai mare.

Nu ideologia aia extremistă e marea problemă ci ăștia care stau să o discute, făcând din țânțar armăsar. Fii parte din soluție, nu din problemă.

***

Comentarii (19)

  • GP spune:

    Frumos discursul ăsta, dar…

    DAR.

    L-am mai auzit nu o dată. De exemplu, pe vremuri, când spuneam că Olivia Steer e o cretină nenorocită care ar trebui umilită până tace pentru ca să nu se ia şi alţii după ea. „Cine o s-o bage în seamă?”, „De ce să îmi consum energia cu ea?”, „Las-o, frate, nimeni nu o ia în serios pe proasta aia!” Chiar aşa a şi fost, nu?

    Viitorul: să te trezeşti nu doar blocat de Mark pe net, ci şi amendat sau chiar arestat pentru că părerile tale au fost considerate hate speech, extremism, îndemn la viol colectiv şi exterminarea minorităţilor pentru că ai făcut o glumă mai mult sau mai puţin proastă (https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Meechan) sau pentru că pur şi simplu ai îndrăznit să discuţi despre un subiect delicat într-un mod academic în loc să ai sete de justiţie socială. Iar când se va întâmpla asta, cei 99% „normali” vor tăcea pentru că nu le pasă, nu-i afectează sau nu vor să-şi piardă energia pentru aşa ceva.

    #stophateforprofit

    • Radu Post author spune:

      1, 99% dintre copiii nevaccinati sunt tigani din comunitati marginase ocolite de sistemul medical si n-o fac ideologic. steer e la fel de super irelevanta cum a fost tot timpul.

      2. ce zici tu e fix propaganda alarmista de tip panta periculoasa de care ziceam in articol. esti spalat pe creier. pare rau.

  • suleyman magnificul sub domnia iubirii spune:

    Dar centaure, ce facem cu ostilitatea extremistilor catre moderati? Ai observat ca daca nu faci parte din niciuna din tabere, amandoua te acuza ca esti un lache nonconflictual fara coaie? Cum diferentiem pe cei care in mod corect se distanteaza de extreme de pizdele proaste care vor sa fie bine la tuata lumea si zic ca toti au dreptate?

    Unii considera chiar ca e mai grav sa fii neutru decat inamic, exact pe modelul galeriilor de fotbal care sunt ok cu tine daca tii cu echipa lor, iti dau putina bataie daca tii cu echipa rivala dar iti dau muuulta bataie daca zici ca nu te uiti la fotbal.

  • uita-te-n jur spune:

    parerea ta e cretina (si n-o sa publici asta) de ce? ca istoria arata ca nu neaparat masele mari si tacute au modelat lumea, ci alea mici si care au inteles mai bine tehnologiile vremii. iar internetul e tehnologia vremii, iar agitatorii o inteleg foarte bine. nu poti sa ceri lumii sa fie indiferenta cand e vorba de nou. poate ca vanatorii culegatori se simteau bine in padure, dar a venit valul de agricultori, care s-au organizat mai bine. poate ca agricultorii se simteau bine pe ogor si erau bine organizati, dar a venit valul de industriasi mai bine tehnologizati si a cam ras competitia bio. poate ca tu te simti bine sa ignori noile tendinte in a influenta lumea cu noi ideologii care inteleg mai bine tehnologia, dar ele vor veni peste tine oricum. degeaba zici ca un prieten e toxic si-l ignori… el deja a raspandit ideea in grup. lumea se schimba in fiecare zi. nu conteaza ca tu ignori sau nu. in 2010 niciun barbat nu purta pantaloni dupa forma corpului, uita-te acum pe strada! =))

    • Radu Post author spune:

      iar e propaganda pentru idioti ce zici tu

      • ha ha ha spune:

        aha, istoria e propaganda pt idioti. se intampla mereu. te plangeai ca unii au ajuns batrani si nu mai inteleg nimic din noua tehnologie. in 2010 fb era inca o platforma nevinovata unde-ti faci prieteni. azi tu iti iei ban ca nu te adaptezi la noua modalitate de comunicare. nu am zis ca aia pe care o sa-i ignori tu vor schimba lumea, dar am zis ca ar putea sa o faca… mai conteaza si norocul. Disney PIXAR aveau din 2015 (cel putin asa zic ei) in plan sa faca un film despre un negru. 2020… pica la fix momentul bun de lansare. sunt proteste in strada pe tema asta. dar… ok… poti sa ignori in continuare faptul ca lumea are alte credinte decat ale tale. si zi ca-s doar niste chestii benigne. daca 90% dintre oameni cred ca nu exista covid-19 (ci doar o gripa de sezon), unde te mai ascunzi ca sa nu te infectezi? e complicat sa lupti cu credintele oamenilor, dar ignorarea lor o sa le amplifice. nu le diminueaza. ca asa sunt agitatorii. au o nenorocita dorinta sa propovaduiasca adevarul lor. si nu se lasa descurajati decat de evidente. si de faptul ca li se intoarce prostia in nas. altfel, merg pana in panzele albe. :) dap, oricum nu poti sa controlezi fluxul schimbarii, dar daca nu ignori ce ti s-a parut toxic macar vezi dinstre ce parte bate vantul. si e mai simpla adaptarea. ca totul tine de un manunchi de sanse. n-o fi Neamtu et. co. vine unul mai cu carisma si le preia mesaje si ne trezim cu un nou Vadim in turul doi al alegerilor prezidentiale. =))) dar ok… hai sa-i ignoram tot timpul. normal ar fi nici sa le dam importanta prea mare dar nici sa-i lasam sa se desfasoare in voie.

        • Radu Post author spune:

          ma prostu pulii, discutia nu e daca se poate sau nu sa se repete istoria, discutia e daca ajuta cu ceva sa fii tu super informat si sa comentezi. si nu, nu ajuta nici pe tine nici pe altcineva. esti doar iritat si iritant. stai in plm si uita-te la desene animate si nu mai musca cacatu asta cu cetateanu informat si cu opinii e cetatean util. doar behai aiurea. si am explicat si in text, nu ai cum sa demonstrezi ca nu exista panta periculoasa si de-aia idiotii ca tine tot timpul o sa aiba un argument. acelasi argument trepanat. panta periculoasa.

  • Tot ala spune:

    TL;DR

  • Florian spune:

    Cel mai mult îmi place sa citesc comentarii. Câteodată mai comentez și eu ici colo doar ca sa bag bățul prin gard.
    Muie pnl

  • Suluș spune:

    Am vrut să scriu un comentariu mai inteligent dar am uitat ce am vrut să scriu.

  • Unu spune:

    Buie MOR!

  • kerehome spune:

    E foarte mult adevar in ce spui, dar exista un subtext pe care nu cred ca-l inteleg multi. Eu am inteles ca tu acuzi device-ul pentru modul in care il foloseste utilizatorul. E oarecum normal in tara analfabetilor functional, care, cum vad o surubelnita, cum bat cuie cu ea. In trecerea timpului (nu spun istorie, ca e falsificata de mult), homo sapiens a inventat multe chestii pentru a trai mai bine. Apoi a aflat ca a inventat o metotada de ucis: toporul de crapat lemne pentru a crapa capul, praful de pusca pentru artificii pentru mitraliere si internetul pentru fakenews. Unul din inventatorii televiziuni a spus in anii 80 ca mai bine mergea la baut. Deci cine e de vina, scula sau manipulantul?

  • penisbeat spune:

    Ai acelasi text de vreo 3-4 ani pe tema asta. Aia care sunt extremisti sunt doar 1%, majoritatea oamenilor sunt normali si moderati, deci totul e bine doar ca extremistii sunt mai galagiosi si de aia se aud asa tare. De atunci moderatii sar in numere tot mai mari in tabara extremistilor doar ca tu refuzi sa admiti asta si iti tii mainile la urechi, probabil si dintr-o incapatanare de a admite ca ai evaluat gresit situatia. Intre timp s-a dat drumul la epurari ideologice, oameni isi pierd locuri de munca pt ca nu achieseaza la ideologia de stanga care a acaparat si corporatiile si discursul public, dar tu esti fix ca in mema aia, casa arde pe langa tine, dar iti spui ca totul e ok. E si asta un mecanism de autoaparare, da’ cand te-or anula si pe tine sa nu vii sa te plangi ca nu e ca si cum nu s-a vazut de la un kilometru ce vine.

    • Radu Post author spune:

      si chiar daca ar fi ca tine, cu ce te ajuta sa fii INFORMAT și sa COMENTEZI CONSTANT PE NET, prostule AI PICAT IN CAPCANA SA CREZI CA UN CETATEAN INFORMAT E UN CETATEAN UTIL CE PROST ESTI UN CETATEAN INFORMAT E DOAR AGASANT PENTRU CEILALTI CETATENI.

      • penisbeat spune:

        Nu, prostule, trebe sa fim toti cretini ca tine sa ne curga scuipat din gura si sa urlam dupa nu stiu cati ani ca au dat fake news aia de la Casa Jurnalistului desi toata opinia publica oricum e de partea lor ca AU URLAT MAI TARE IN TIMP CE PE TINE NU TE-A ASCULTAT NICI PULEA CA TU NU VREI SA FII INFORMAT SI BAGAT IN SEAMA, IAR ACUM TE PLANGI CA TE IGNORA LUMEA HAHA CE CRETIN ESTI.

        • Radu Post author spune:

          haha ma plang doar ca ma-ta nu vrea sa faca cur.

          • penisbeat spune:

            Haha nu, te plangi doar ca esti irelevant ca deja cam te-au anulat ca nu te plasezi de partea curentului desi ti-ai curatat tu destul de mult discursul, esti tot mai lake. Noroc cu banii de la stat pe filme mediocre, altfel ai suge-o de foame haha.

          • Radu Post author spune:

            e ciudat ca cu cat are ma-ta mai multe orgasme cu atat plangi mai tare.

  • penisbeat spune:

    Nu mai multe decat ma-ta, i-am dat din toate pozitiile huehue.

Adaugă un comentariu