Siguranța de idioți a omenirii

Mereu când societatea hotărăște ceva, oricât de evidentă ar fi decizia, o să fie 1-10% din populație care o să se pună fix invers și n-o să se miște orice ai face și orice le-ai zice. Ca în treaba asta cu purtatul de măști.

Ai putea crede că-s idioți. Ai avea dreptate. Dar e mai mult de atât acolo. Sunt imuni la argumente nu doar din cauză că-s idioți, ci că așa e programată specia noastră. Are o siguranță pusă din fabrică și siguranța aia e formată din oamenii contra.

Ăștia, din start contra, nu au ajuns la concluzia lor în urma unor motive. A fost invers. Întâi le-a spus lor toată ființa că trebuie să fie invers și dup-aia și-au găsit motive. Întâi s-au hotărât clar că nu vor să poarte mască, dup-aia au căutat argumentele. Că arăți ca un fraier, că e doar o gripă, că lipsa de oxigen e toxică bla bla. Și na, datorită acestui mod de gândire încă mai existăm ca specie.

Avantajul mare al oamenilor în fața altor animale e că se pot înțelege și cădea de comun acord. Problema principală a sistemului e că dacă ne înțelegem toți la o decizie, dar absolut toți și se dovedește a fi proastă, crăpăm toți. Chiar și dacă se întâmplă o dată la 99 de generații marea majoritate să greșească, e de ajuns cât să termine toată specia. De-aia avem nevoie de cretinii de siguranță.

„Hai să ne suim toți într-o barcă”

„Hai să facem toți case în valea aia”

„Hai să mâncăm toți ciuperci de-alea”

Mereu a fost o minoritate vocală care a pus piciorul în pământ. „NU, și orice ai face și orice ai zice tot NU o să fie, n-ai ce să-mi faci!”. De cele mai multe ori au fost doar o frână antipatică a societății. Da’ și atunci la 99 de generații când au avut dreptate, cum nu s-ar fi așteptat nici un om de bun simț, cine au fost singurii care au supraviețuit și au dus mai departe gena aia de gică contra?

Suntem raționali dar instinctul de a te pișa împotriva vântului a venit mult mai devreme decât rațiunea în evoluția noastră. A fost nevoie mai mare de el. Și de-aia trebuie să îi suportăm pe antivacciniști, antimăscoși, antitehnologici și antiorice. Adică normal că ăștia ca ei n-au dreptate. Și probabil n-o să aibă cât om trăi noi. Dar la un moment dat, evident nu acum, dar la un moment dat, peste jdegenerații o să vină iar rândul lor să aibă dreptate și să ne salveze specia. Clar nu avem nevoie de ei. Da’ gena lor e esențială. Ne-a arătat evoluția. Ar fi mai simplu pe termen scurt să ne înțelegem toți, dar fatal pe termen lung.

***

Comentarii (10)

 • Gica spune:

  „Da’ și atunci la 99 de generații când au avut dreptate, cum nu s-ar fi așteptat nici un om de bun simț, cine au fost singurii care au supraviețuit și au dus mai departe gena aia de gică contra?”

  CAND BA ?
  Zi tu odata in istoria omenirii cand a fost asa !

  • Radu Post author spune:

   la japonezi sunt sate care au fost rase de tsunami in afara de 3 case de cretini facute in varfu muntelui care n-au avut nici un avantaj x generatii pana s-a intamplat nasoala. etc

 • Ciobanul spune:

  Intotdeuna trebuie un cioban la oile bipede ca altfel se iau toate dupa aia care are „talanga” mai sonora fara sa gandeasca putin.
  Aia 1-10% din populatie cu IQ peste medie care stiu sa spuna „Noah ho mah, ajunge cu behaitul (adica propaganda) ia mai faceti si ceva productiv !”

 • nimeni spune:

  Genele se opun monoculturii prin trimiterea de indivizi a speciei in toate directiile, fara o logica anume. E cea mai buna strategie de supravietuire. Nu pui toate ouale intr-un cos.

 • Ciobanul spune:

  Erata:
  Ca sa treaca mesajul de cenzura si sa nu se oftice cenzorul sef, nu am adaugat si faptul ca oile TOATE poarta masca, si asculta de talanga MainStreamMedia.

 • Andromeda spune:

  Da, e sanatos sa porti masca, pentru ca tot ce e oficial e adevarat tot timpul si asa a fost intotdeauna.
  Si piramida alimentara oficiala e the best way to eat.
  Te-ai stricat maxim.

 • Radu B. spune:

  Sfintecăcat, Centaure! Bun, bun de tot!

 • Oana spune:

  Ciobanul de mai sus s-a rătăcit printre suratele lui, care așteaptă liniștite moartea. Aceleași, reacționează mereu reactiv……

 • Radu spune:

  Barbarii sunt mai gica contra pentru ca acum 7000 de ani, daca stateai in banca ta, te uitai cum seful de trib avea 20 de neveste si tu erai insurat cu Palmela.
  Femeile sunt mult mai conformiste, pentru ca genele lor s-ar fi propagat oricum.

 • Cotton Eye Joe spune:

  Da, tot din epopeea asta a mastilor, am intalnit specimene care imi explicau ca lamela aia metalica ce se gaseste in masti nu e pusa acolo pentru a modela masca pe forma nasului, dar de fapt este o antena 5G care are rolul de a atrage undele 5G catre muianul purtatorului.

Adaugă un comentariu