Cea mai mare reușită de propagandă a oligarhiei corporatiste e că a convins clasa medie-superioară și bogătașii mici că socialismul e un pericol pentru ei. Că în lupta socialism VS capitalism extrem ei trebuie să fie de partea capitalismului extrem. Și că evident orice formă de socialism duce inevitabil la comunism, CAP-uri și măturători care câștigă lunar cât doctori.
Adevărul e că dușmanul de clasă a omenirii nu sunt milionarii. Nici măcar ăia care au zece milioane pe numele lor. Singurul dușman sunt miliardarii, bancile și conglomeratele corporatiste care au adunat mai mult capital și putere decât o țară medie. Ăstea sunt structurile de putere care trebuie destructurate și redistribuite și atât.
Poți face o revoluție socialistă fără să atingi un bob de strugure din podgoria afaceristului de succes cu zece milioane de euro pe numele lui doar redistribuind averile ăstora cu zeci de miliarde, spărgând multinaționalele în entități mici ușor de responsabilizat și forțând genul ăsta de șobolani să plătească taxe cinstite și să își plătească angajații cinstit.
Iluzia vândută de oligarhi afaceriștilor mici și medii, bogătașilor mici și medii e că sunt cumva în aceeași barcă. Adevărul e că dacă ai 100 000 000 de dolari pe numele tău ești mai aproape ca clasă socială de un boschetar decât de Jeff Bezos.
Adevărul e că în clubul miliardarilor nu ajungi prin muncă. Toți ajunși acolo ori au moștenit averea, pentru că piața favorizează acumularea de averi, ori au nimerit acolo prinzând mai mult pe noroc și speculă decât pe cineștiece intuiție dumnezeiască un trend al pieței, apoi au acaparat pe tip monopol (Bezos, Zuckerberg, etc).
Dar ei vând celor cu 10 milioane de dolari iluzia că sunt în aceeași barcă cu miliardarii. Că pot ajunge și ei miliardari. De-aia trebuie protejate interesele miliardarilor. Poți ajunge și tu acolo.
Nimic mai fals și mai aberant. E de mii de ori mai mare șansa să ajungi de la multimilionar la boschetar decât la miliardar. Dar asta e marea păcăleală. Că în lupta săracilor cu cei 0,1% care dețin planeta, ăia top 10% ar trebui să fie de partea celor 0,1%, nu de partea celorlalți 90%.
Dacă societatea ar destructura genul ăsta de putere vast peste nevoile umane care se moștenește și se acumulează din ce în ce mai tare de la o generație la alta am avea bani pentru educație, sănătate și drumuri pentru toată lumea. Am putea salva toată planeta de la dezastru ecologic și am putea împinge omenirea spre noi vârfuri. Fără să sărăcești cu o agrafă pe cei cu un milion, zece milioane sau chiar o sută.
Trebuie doar să-i convingem pe ăia 9,9% că lupta noastră nu e cu ei. Că ei sunt mai aproape de noi decât de ăia 0,1%. Că au fost păcăliți să țină partea unor oameni pe care nu o să îi ajungă niciodată și apără interese care nu sunt ale lor. Și că nimeni nu are nimic cu bogații, orice le-ar șopti în ureche putred de bogații și scârbos de bogații.
Comentarii (28)
Ti-a luat mai bine de 10 ani sa ajungi la concluzia asta. Ma bucur ca nu a trebuit sa mori de batranete ca sa înțelegi socialismul. Deja te-am iertat de toate greșelile pe care le-ai făcut pana acum. Mai ai un pas de făcut, sa înțelegi ca votatul corect nu exista deci este inutil. Nu-mi fac griji, jumatate de drum deja l-ai parcurs. Chiar nu ma interesează sa publici comentariul asta, tine-l pentru tine!
Salut!
Sunt eu, unul din amaratii aia, cei 10%. N-am milioane si nu cred ca voi avea vreodata, dar mi-e mai scarba de voi decat de miliardari. Ca miliardarul ala isi vede de ale lui – distrus planeta, exploatat saracii, otravit raurile – departe de mine. Ca nu vrea sa stea langa mine.
Nu ala-mi scuipa pe jos. Nu ala pute-n metrou, fortandu-ma sa-mi iau masina. Nu ala sta cu ma-sa si 6 frati (bolnavi, desigur) acasa pe ajutoare sociale.
Ala scrie tampenii pe internet mult mai rar ca tine si-n mod cert nu-si castiga existenta scriind glume proaste pentru emisiuni de prostit saracii. Dar chiar, crezi ca e o legatura intre uitatul la emisiuni cu glume scrise de altii si faptul ca ajungi un sarac exploatat?
Cea mai mare pacaleala e sa crezi ca ne-au pacalit miliardarii. Nu, nu ne-au pacalit ei. Ne era scarba de voi inainte sa ajungem sa-ntelegem ce-nseamna un miliard. Dar daca tu vrei sa dai vina pe ei, asa sa facem! Huo, jos miliardarii!
Sigur, ca bani sunt mai aproape de tine decat de un miliardar. Dar doar ca bani. Si ca bani sunt mai aproape si de o broasca raioasa decat de un miliardar. Si aia tot scarba imi provoaca.
E cam tarziu. As zice sa te duci la somn, ca maine ai de imbogatit niste smecheri. Anonim.
Pentru ce trebuie sa i convingi pe aia 9.9% sa fie de partea „noastra”? Si de ce sunt aia 10% asa naivi si fraeri si nu vad lumina??
Chiar aveam nevoie de o doză de propagandă comunistă.
I-o zic să le punem și rație de pâine. Să ia pâine pe cartelă, dă-i dreacu de bogătași.
Și să le luăm toți banii. Dă-i dreacu pe sutele de milioane de pulifrici care mănâncă din microuniversurile economice create de bogătași.
Să dăm banii ăia la stat, coaie, că statul numai drumuri și drumuri o să facă de banii ăia. Se știe că statul e cel mai competent organism economic și produce bani gârlă.
Ce pula mea rachete și internet prin sateliți orbitali?
Ce pula mea drone zburătoare autonome?
Ce pula mea mașini care se conduc singure?
Ce pula mea evoluție tehnologică de orice fel?
Toți banii la stat, tovarăși!
Nu, că pe ai voștri nu îi luăm. Doar pe ai burghezilor.
Promitem pe sufletul lui Marx și al lui Lenin.
Prost ești…
I-a taiat tac-su lu radu banii de chirie si nici nu ii mai trimite pachet pe tren, asa ca de suparare i-a picat in mana manifestul lui marx si acum e big brain time. E criza, nu mai merge nici cu selly si 5gang, e nasol de tot. Ca raspuns va zice ceva de mama ca e big brain time doar cand ne sticlesc ochii dupa banii altora. Altfel muie si chitrelor gen Bezos care nici daca ar strange toti banii din lume tot n-ar fi destul, ala nu e uman.
In wwi si wwii jumatatea saraca a populatiei a fost prostita de jumatatea bogata sa moara sa le apere averea. Cand si-au dat seama saracii cat au fost de prosti, au cerut plata pentru motile inutile, astfel a aparut comunismul.
Și cine să facă redistribuirea asta „echitabilă”, alde Dragnea? Parcă piața distribuie lucrurile totuși mai corect decât politicienii.
Actiunea textului se petrece intr-o lume ideala, in care cativa lideri adevarati ar reusi sa ralieze masele sufocate de mass-media si social media in vederea obtinerii unor beneficii pentru intreaga populatie. Intr-o astfel de lume ideala, da, probabil guvernul Statului [introdu nume de tara aici] ar fi functional si ar reusi sa redistribuie banii obtinuti din taxarea corecta a unor astfel de afaceri-mamut catre niste proiecte nationale de infrastructura.
Desi, este dubios si daca Statul intervine prea tare si direct. Lacomia incolteste imediat, indiferent de tipul structurii.
Discutia asta imi aduce aminte de un clip pe YT cu diferentele intre 1 milion si 1 miliard de dolari. Era ceva cu niste europaleti cu bancnote, parca. Intens rau.
@ Jane
China reuseste sa faca asta. Programul Chang’e.
Nu este exemplul cel mai bun, evident. pentru ca societatea lor are niste rigori destul de dubioase. Dar este un exemplu de stat care isi foloseste resursele SI catre o directie similara cu ceea ce descrii tu. Masini zburatoare, evolutie tehnologica si tot jazz-ul ala.
Pe de cealalta parte, a privatilor, si SpaceX face acelasi lucru.
Presupun ca-i o pilda ingropata pe-aici.
„Daca se vrea, se poate” sau un cacat asemanator.
Din momentul in care „omul” care era inca aproape maimuta a inventat notiunea de VALOARE (inainte de bani), o blana de mamut sau un colt de stegozaur au inceput sa faca diferenta. Restul e doar dezvoltare si evolutie!
Dezechilibrele sunt nocive! Iar cei despre care se vorbeşte în postare reprezintă un dezechilibru major şi activ. Activ în sensul că fac tot ce pot spre a-şi conserva pozițiile pe care se situează şi îşi creaza noi avantaje în detrimentul celor 99%. Accesul restrâns de taxele mari la educație de top, la îngrijire medicală de calitate, anularea legilor antimonopol sunt câteva exemple
După război a fost o perioadă mai bună, în care veniturile au fost oarecum echitabil distribuite în societate, vorbesc de lumea civilizată. Rezultatul a fost o pătură de mijloc consistentă. De la Regan încoace, corporațiile şi cei 1% au reuşit să aducă legislația la nivelul lui 1910. Iar pătura săracilor a crescut considerabil.
E greu să găseşti un echilibru între lăcomia şi lipsa de scrupule a celor putred de bogați şi incompetența, demagogia şi lăcomia proverbială a statului. De departe văzut, țąrile nordice se apropie cât de cât de asta.
Ca o concluzie, consider că suntem eşuați ca specie, puşi pe distrugere mai repede decât pe căutarea armoniei, având comportamentul unor celule canceroase în raport cu mediul şi nu a unor ființe evoluate. Partea tare e că la cum creşte populația şi cum se schimbă clima, mult nu va mai dura petrecerea asta cu cine-i cel mai bogat, frumos şi bengos. Va fi interesant, pentru cei ce vor ajunge sa studieze peste 200 de ani ce se întâmplă acum şi de acum încolo.
Pace!
S-a luat curentul, moldovene. Apa calda nema de mai mult de o săptămână. Comunist mic.
Nu se putea la o discuție despre comunism să nu apară și un propagandist pro comunismul chinezesc.
Bă, marea majoritate a Chinei se zbate în sărăcie lucie.
Vrăjelile cu ia uite cum partidul comunist chinez ne duce pe înaltele culmi ale socialismului s-au practicat peste tot pe unde au fost comuniștii. Astea merg o vreme de fațadă până când pică toată șandramaua.
Așa mergea și URSS-ul, așa mergea și RSR-ul nostru autohton, așa merg toate comunismele o vreme.
Și dacă faci cancer tot merg lucrurile o vreme. Dar după o vreme moare dracu’ pacientul. La fel cum comunismul moare peste tot pe unde apare.
Muie ție și muie comuniștilor (adică criminalilor) din China și de pretutindeni!
@Cazma
Un alt fel de onlyfans vs brazzers
@ Jane Făe: dacă ți se pare comunism ca tu să plătești taxe cu aproape jumătate din timpul pe care îl ai în viață, iar corporațiile zero pentru că ‘crează’ locuri de muncă, gândești ca un sclav.
Ți se pare că progresul tehnologic e ca să îmbunătățească viața pulifiriciilor în vreun fel? Spune-mi la ce plm îți folosesc ție toate tehnologiile alea militare, pe care le-ai enumerat, când nu ai apă potabilă sau aer respirabil?
Bos, tehnologia ar fi trebuit să ne elibereze de muncă ca să avem timp să o ardem pe artă+știință și să devenim elfi. Dar, plm, e mai bine să îți petreci 2/3 din viață ca să îți asiguri masa, casa, și niște căcaturi de excursii, sau să crești copii de care nu are nimeni timp cum trebuie.
Trăiască corporația și bogătanii că fac toate aceste lucruri posibile prin microuniversurile economice pe care le crează! Mulțumim din suflet că avem un loc de muncă care ne permite să ne trăim viața în weekend și în alea 2 săptămâni pe an! Proști mai sunteți!
@David
Comunist ratat, din ce crezi tu că mănâncă majoritatea orașelor din România?
De la corporații și de la corporația numită Statul Român.
Unde pula mea munceați tu și toți filozofii comuniști ratați ca tine, dacă nu vă angaja o corporație să pierdeți vremea la țigară și cafea?
Când ai viața prea ușoară, ca tine, nu mai ai alte probleme decât să servești propagandă anticapitalism de la neocomuniștii americani care se consideră săraci dacă fac 40 de mii de dolari pe an.
Dacă tot ai întrebat, progresul tehnologic mă ajută să îmi fac o parte din treabă de pe veceu, în timp ce mă cac. Îmi eliberează timp.
Te înțeleg că ție îți este străin conceptul ăsta, că ești un ratat comunist care vine de la lucru, unde nu face nimic, apoi se dă pe netflix și se uită la artă cu propagandă comunistă în restul timpului. Consumi cu gura plină ce îți vinde corporația, apoi înjuri corporația. De parcă îți bagă pe gât corporația produse.
Și apoi te vaieți că nu ai timp, putoare comunistă, deși ai căcălău și îl irosești pe propagandă comunistă.
Progresul tehnologic mă ajută să nu mor de la jegoși ca tine după ce se întorc cu toate bolile de la concerte antisistem pentru neohipioți bășiți organizate de corporații internaționale.
Progresul tehnologic mă ajută să mănânc alimente ambalate în plastic de corporații, ca să nu se contamineze cu căcaturi și să nu mor de la brânza stricată.
Progresul tehnologic mă ajută să am apă potabilă, căcatule. Apă potabilă, fără holeră, fără căcat, că nu tu faci filtrele de apă și instalațiile industriale de purificat apa. Corporațiile o fac, căcatule.
Progresul tehnologic mă ajută să am aer în oraș, că nu faci tu nici mașini electrice, nici scutere electrice, nici filtre și catalizatoare pentru mașinile pe gaz.
Trăiască corporația, în morții mă-tii de comunist infect, că fără corporație nu mai aveai tu internet pe care să te dai deștept în cap.
Sau poate ți-ai construit singur calculatorul (sau ce o fi) de pe care scrii aberațiile tale comuniste, jigodie.
Trăiască bogătanii, bă, că dacă nu trăgeau tare bogătanii să își extindă corporațiile în toate colțurile jegoase ale lumii, dădeai cu sapa pe câmp la ora asta, jeg comunist infect. Și nu munceai 8 ore pe zi, ci munceai 12 ziua pe camp și vreo 2-3 noaptea, la lumânare, că nu aveai nici curent nici bec, în morții mă-tii.
Nu-ți place regimul fiscal? Schimbă-l! Votează unul nou, fă-te primar, convinge oameni, fă ceva împreună cu toți oamenii ăștia de care pretinzi că te interesează foarte tare, în morții mă-tii!
Nimănui nu-i plac taxele. Dar comuniștilor ca tine le place doar să stea în cur pe youtube și să dea bășini comuniste pe facebook si pe reddit și să le vină bani de undevam din cer, fără să muncească.
Ce îmi plac mie comuniștii ăștia de corporație, care sug la țâța corporației și au nivel de trai pe care nu o să îl pupe în viața lor măcar 6 miliarde de oameni de pe pâmântul ăsta. iar apoi se dau mari filozofi comuniști.
Puțoi care nu au trecut de pubertate și sunt rebeli la orice vârstă.
Bă, ratatule, chiar și faptul că ai internet pe care să te dai cu curul de pâmânt înseamnă că faci parte dintr-o clasă privilegiată de oameni care trăiesc în lux, clasă pe care au ridicat-o corporațiile și pe care o aprovizionează tot corporațiile cu filme și muzică și cafea la suprapreț și alte luxuri dintr-astea.
Du-te, bă, putoare jegoasă comunistă prin țările în care NU sunt corporații, să vezi în ce sărăcie lucie trăiesc oamenii.
Și tu te vaieți că stau la căldurică corporatiștii și plimbă foi toată ziua și, aoleu, de ce corporația primește reduceri la taxele pe profit, deși dă de mâncat la zeci de mii de oameni.
Comunist jegos ești…
Jane Fae are dreptate. Plus, ați fi de acord să nu mai folosiți produsele dezvoltate de cei 1%? Renunțați la smartphone-uri, amazoane etc și va iau în serios…
Sau la orice bun creat de acei 1%.
„To be among the top 1 percent of U.S. earners, a family needs an income of $421,926”. Nu e așa de mult ca o familie să câștige atâta în SUA, mai ales în orașele mari. Doi soți doctori sau avocați pot câștiga suma asta lejer într-un an. Dacă îi jumulești pe ei ca să-și facă politicienii piscine mai încăpătoare, pragul acela tot scade.
@Jane Făe: Ești ok, bos, sclavagește acolo liniștit pentru că îți este prea frică să îți trăiești mica viață de sclav.
Mă doare la banană de comunism și capitalism. Numai sclavii cred în doctrine și se triggeruiesc cum te triggeruiesti tu.
În mod normal, nu v-aș băga în seamă, dar futeți lumea asta și pentru noi, restul, doar pentru că vă căcați pe voi de frică să mâncați mâncare neambalată. Sunteți cancerul naturii pe care îl perpetuați și propagați prin copiii voștri prost crescuți care or să ajungă, oricum, îngrășământ, după o viață lungă și tristă pe antidepresive.
Bă, înțeleg că nu toți oamenii sunt meniți să înțeleagă ceva din viața asta, și e ok, avem nevoie și de sclavi ca tine, dar mai ușor cu frica aia de moarte, că futeți toată planeta.
@BDI: Te ustura, tovarase, rau de tot ca le-a dat-o ReAgan la bete comunistilor si ca nu s-a luat dupa toti saisezicistii care faceau presiuni asupra lui sa stea capra in fata secerii si ciocanului, asa-i?
David, ești imatur. Capitalismul nu e doar o ideologie, ci un sistem în care ți se apără proprietatea particulară. Nimic mai mult. Celelalte ideologii găsesc moduri mârșave să-ți ia proprietatea privată sub pretextul că e mai bine pentru societate, că bieții săraci, că religia e opiul pulimii, că justiție rasială, că… că… că…
@ jos_cenzura: da, ți se apără proprietatea ‘particulară’ dobândintă cu japca de la populațiile native. Ia, caută despre ‘Operation PBFortune’, să vezi cum funcționează capitalismul modern și cine e imatur.
Băi, comunismul e un căcat de ideologie care ignoră multe aspecte ale naturii umane. De aia toate regimurile comuniste au avut nevoie să mintă în față cum e totul minunat. Dar să crezi că capitalismul este un sistem corect, bazat pe capital dobândit prin forțe proprii, meritocrație, plm, înseamnă să te minți singur în față. Ceea ce e sinistru de imatur.
Bai, v-ati activat intens cu totii pe teme politice. Calmati-va, in sange, ca nu apara nimeni comunismul sau capitalismul sau mortii ma-sii pe-aici.
Jane, eu am dat doar un exemplu de stat care si-a folosit fondurile pentru dezvoltarea chestiilor alora pe care le insirai tu in prima postare. Nu stiu cand am zis ca „meama, ce marfa este sistemul chinezesc de guvernare”.
Da-l in sange de comunism, ca am stat cu totii in bezna cand eram mici, doar cu o lanterna si cu foamea-n glanda, asteptandu-i pe parinti sa vina de la munca.
Dar parca nici extrema astalalta in care ne ducem nu-i prea OK.
Vine corporatia, ingroapa tot ce inseamna concurenta (prin metode mai mult sau mai putin decente), sta cativa ani cat timp merge treaba, apoi se va muta in urmatoarea tara din lumea a treia care a dobandit intre timp o conexiune rapida si stabila la internet sau suficienta industrie cat sa sustina ceva productie. Si cand va face asta, este ca si cum se inchide, din nou, fabrica.
Calea de mijloc, aia ideala, ne tot evita, cand pe stanga, cand pe dreapta. Vai pula noastra.
Pana la urma, omul „de rand” o va suge oricum. Ca stai in raion Tudor Vladimirescu sau in Microsoft(c) Residential 13-09, tot aia e.
Da, asa a facut sistemul asta blestemat peste tot pe unde a bantuit. Au luat de la aia mentionati de tine si au redistribuit echitabil, o vreme lucrurile au fost ok. Problemele au inceput sa apara cand nu au mai avut de la cine sa ia.
http://www.zpub.com/notes/idle.html
In Praise of Idleness
by Bertrand Russell
1932
E a treia oara cand o schimbi. Cand erai iesit din facultate erai usor de stanga. Cand era pe val erai dreapta. Acum a dat criza-n tine si esti de stanga iar.
Cand erai* pe val erai de* dreapta
Ca cineva care multa vreme a considerat capitalismul ca fiind demonstrabil ideologia cea mai potrivita de a creste indirect nivelul de trai al tuturor, nu mai pot fi asa sigur de asta in conditiile in care am acces la informatii sau detalii care pana acum 5-10 ori nu existau ori ar fi necesitat o cercetare mult mai amanuntita din partea mea.
Ma regasesc cat-de-cat acum 10 ani in multe din commenturile rautacioase pe care le-am citit la adresa acestui post care, la fel ca 90% din posturile de aici, are argumente perfect rezonabile dar care scapa multor oameni aparent. Cel mai amuzant mi se pare agresivitatea unora care cred ca se incadreaza in categoria de oameni la care Radu se refera in text, desi e foarte clar ca nu e cazul, ba chiar a mentionat exact asta la un momemt dat. Banuiesc ca sunt oameni ceva mai tineri ca mine care au gasit un oarecare nivel de prosperitate si care sunt inca convinsi ca vor ajunge si ei vreun Bezos si atunci o sa vrea saracii sa le ia averea cu secera (si ciocanul). Probabil genul de oameni care il considera pe Elon Musk un vizionar si nu un copil de bani gata, categoric inteligent, dar nicidecum geniul de care omenirea are nevoie, ci un sarlatan care nu isi vede decat interesul personal care ocazional se intersecteaza cu fanteziile futuriste ale sale si ale multor oameni foarte naivi.
Recent am aflat de existenta a ceea ce se numeste Equity Line of Credit, in care bancile iti deschid o linie de credit in functie de bunurile pe care le detii. Nu imi amintesc exact din care episod dar am auzit prima oara de asta intr-un clip al canalului Economics Explained pe Youtube. Concluzia la care am ajuns este ca majoritatea oamenilor foarte bogati sunt si foarte indatorati si asta imi raspunde la o intrebare pe care mi-o puneam inainte vizavi de nevoia exagerata din punctul meu de vedere a companiilor de a creste profitul an de an. Am pus asta pe seama lacomiei initial, pentru ca personal, atata vreme cat o firma nu este in pierdere, nu vad ce este asa de rau in a avea procentual acelasi profit an de an. Si raspunsul meu la aceasta intrebare este ca desi lacomia in sine este cu siguranta un aspect, mai mult de atat, oamenii cu enspee mii de case, masini, iahturi si avioane, le detin in acte dar le pot pierde foarte usor daca din x motive nu pot intretine ratele la banca.
Si asta cred ca este unul din principalele probleme in ceea ce priveste inegalitatea financiara. Cred ca frica de a ajunge iar (sau in cazul unora, pentru prima oara) la a avea doar o masina, o casa si o vacanta pe an sau poate chiar mai ‘rau’, este prea mare pentru a lua serios in considerare efectele negative pe care aceasta crestere economica o are asupra oricui altcuiva, a societatii in general, a mediului, etc.
Sunt curios cum explica cei care au raspuns agresiv impotriva acestui text de ce cineva ca Elon Musk are nevoie de finantare din partea guvernului ca sa isi intretina fabrica de masini. Sau cum hyperloopul ala nu e fix episodul din Simpsons cu monorail.
Succesul Amazon este 100% meritat, si poate suna contra intuitiv sa ‘pedepsesti’ o firma de succes, dar cum poate fi rezonabil ca o firma potential sa isi permita sa vanda ani de zile acelasi produs la un pret din care nu scoate profit pana ce concurenta da faliment.
Rog pe cine spunea ca nu este asa de greu sa ajungi ca doctor/avocat la $450,000/an in orasele mari americane sa dea repede cu google pretul/chiria locuintelor din acele orase si sa imi explice cum cineva care face $5/ora isi permite nu sa locuiasca dar sa nu moara de foame in timp ce le pregateste cafeaua doctorilor/avocatilor alora. Inainte de explicatie poate citeste putin si despre Just World Fallacy.
Mai putina ideologie si mai mult bun simt ar fi ideal dar ca specie se pare ca inca suntem programati la acelasi nivel cu cimpanzeii.