Cum să abordezi o turmă de idioți

Pentru că tot apar ca ciupercile grupuri de idioți (acum anti-botniță, spre exemplu), am să fac câteva observații despre grupurile de idioți și cum trebuie ele abordate la modul general.

1. Grupurile de idioți nu se definesc prin interese comune ci prin dușmani comuni. Antibotnițarii se adună pentru că urăsc știința care e în așa hal de complicată încât dacă ar fi reală, ar însemna că ei sunt reduși mintal, și nu se poate. justițiarii sociali se adună împotriva rasiștilor care evident sunt peste tot și tradiționaliștii se adună împotriva identității de gen care și ea e evident peste tot. Să găsești țeluri comune cu un om e greu. Să găsești un dușman comun e foarte ușor.

2. Scopul principal al intrării într-un grup de idioți nu este împrăștierea unei idei ci sentimentul de apartenență. Cu cât e mai ratat un om, cu atât simte mai tare nevoia de a face parte dintr-un grup. Le spune și instinctul că ratații sunt relevanți doar dacă formează o masă. Asta face grupurile de idioți mult mai puțin periculoase decât par la prima vedere. Au ajuns acolo ca să se bucure că sunt de acord unii cu alții, nu să schimbe lumea. Satisfacția că în sfârșit au găsit o gașcă le ocupă tot timpul. Lăsați în pace, idioții formează un cerc și se aplaudă reciproc. În cel mai rău caz îl formează în public, ca să îi vadă și alții cum se aplaudă reciproc. Dar în stare de acțiuni real nocive nu prea sunt. Pentru că na, ratați fiind, voința lor e destul de limitată. Devin periculoși doar dacă societatea îi tratează ca și cum ar fi și începe să reacționeze excesiv la gălăgia lor impotentă.

3. Grupurile de idioți trebuie mereu puse în perspectivă. Gălăgia pe care o fac îi face să pară mai mulți și mai relevanți decât sunt cu adevărat. Adevărul e că majoritatea oamenilor, normali fiind, cam tac. Nu stau să țipe aiurea. Dacă închizi ochii și ciulești urechile, îi auzi doar pe idioți. Dacă deschizi ochii, vezi că sunt sub 1% din populație.

4. Nu ai cum să discuți rațional cu idioții când sunt grămadă. Dacă dezbați cu ei, pierzi timp și îi convingi mai tare că au dreptate. Dacă le oferi doar argumente și logică, pierzi oricum. E ușor să îi arzi cu logica dar îi arzi doar în capul tău și în interiorul grupului de oameni care sunt de acord cu tine. Ei o să simtă doar că le e grupul atacat, deci e bine că au format un grup și își țin spatele reciproc. Nu uita că ei sunt acolo pentru sentimentul de apartenență la grup, de care au nevoie, ratați fiind. Cum nu ai cum să le oferi asta, orice zici îi radicalizează mai tare.

5. Știind toate cele de mai sus, poate cea mai bună strategie când vezi grupul de idioți ratați e să nu îi antagonizezi, să nu stai să te cerți cu ei, să nu îi prezinți altor oameni ca fiind relevanți doar pentru că te-a speriat gălăgia făcută de ei și în nici un caz să nu îi consideri o problemă reală care necesită contrareacție. Fix așa îi validezi. Considerând că dacă îi lași în pace vor atinge o masă critică și vor deveni o problemă reală. Ca drobul de sare din „prostia omenească”. Problema e că singura contrareacție logică e să formezi un grup cu ei ca dușman comun. Ceea de duce conform celor stabilite mai sus la încă un grup de ratați idioți.

***

Comentarii (11)

 • Cool Adam spune:

  In multe grupuri unde sentimentul de apartenenta primeaza in fata diseminarii de idei sau pasiunii pentru ceva anume. vor aparea inevitabil testele de puritate din ce in ce mai absurde. Pana la urma grupul se va auto-canibaliza.

 • jos_cenzura spune:

  Cam ai dreptate. Dar suferința cea mai multă in istorie n-a fost cauzată totuși de idioți (mai degrabă decât de genii malefice)? Cum îi separi pe cei periculoși de cei inofensivi?

 • Gica spune:

  De remarcat si motto-ul de viata al acelui Sabin: https://i.imgur.com/ldkJdWq.jpg
  Sabine, daca citesti aici, si sper sa citesti: s-o futem pe ma-ta coaieee !!!

 • Takida spune:

  Învârti cercul, Radu. Uiți să amintești un lucru esențial. De asta mă opresc aici.

 • alex spune:

  Imi sunt simpatici romanii care prin „o tara ca afara” inteleg un taram mitic in care tot ce nu le convine e interzis si tot ce le placebl lor e nu doar permis ci si incurajat.

 • Mike spune:

  nu e chiar așa…mulți „idioți” sunt conștienți că masca aia nu te protejează cu nimic,e inutilă…iar virusul există,dar nu e atât de grav pe cât se vrea să credem.El afectează in mod sever doar pe cei predispuși (cei care mai au și alte boli mai grave și sistemul imunitar praf) de aia mor bătrânii pe capete.Eu port căcatul ăla de mască doar când intru în magazine.În schimb sunt sănătos tun,nu beau,nu fumez,fac sport și mănânc sănătos,am sistemul imunitar super.Și chiar nu mă feresc de nimic,și pe când era starea aia de lock-down,eu mergeam peste tot,mă întâlneam cu prietenii și prietenele,ne pupam în bot fără nici o mască și sunt bine mersi…

 • Alex spune:

  Gloata e folosita ca masa de manevra, numai buna de castigat niste alegeri, indiferent ce reprezinta ce idei au etc. Sunt multi? e bine. Toate bune si frumoase” pana ii scapi de subt control si ajung la putere, sa vezi distractie dupa aia.

 • Alex spune:

  Bai da e required sa fii urat cu spume ca sa fii in grupuri de-astea?

 • Oana spune:

  Urati, dar neapărat daca intri in contact cu specia țintă, utilizezi regulile SEO.

  Nu știi care? Nici eu nu am stiut, dar este simpu. O duamna din stafful lui Base mi-a răspuns, regulile SEO ale lui Gogle…..

  Pentru că tablete, mici și Emil austro-hasburgica.

Adaugă un comentariu