pentru că tablete

Cred că ați auzit zilele astea toți semidocții cum se cacă pe ei pe subiectul tabletelor pentru elevi.

„Ohhh nu se cumpără tablete la elevi!”

„Ahh cineva a cumpărat tablete la elevi!”

„Vai, nu-s destule tablete la elevi!”

„Ar trebui să domle să ministeru să ceva să nu se poate în țara asta 2020 nu sunt tablete la elevi nu se poate asa ceva suntem în UE și am văzut seriale inteligente pe HBO la viața mea și consider în calitate de om cult că Societatea ar trebui să genereze mai multe tablete în direcția elevi!”

Îi știți și voi, au dat ochii peste cap peste tot. Le făceau ochii în cap ca păcănelele la free spinuri.

Două observații mici am.

1.
De ce nu smartphone și tabletă? Care e diferența? La ochii lor mici și apropiați de copii chiar n-au nevoie să vadă mai clar.

Aa, voi aveți impresia că tableta e o sculă pe care o poți folosi la învățat mai tare decât un telefon? La ce, mai exact? Că tot n-are tastatură. Nu poți să-ți faci temele. Nu poți să iei notițe la clasă. Nu poți să nimic. E o bășină. Nu are nimic în plus față de un smartphone decât un ecran mai mare.

Ce ar ajuta pe bune ar fi un laptop. Cică școala trebuie să te învețe pentru viitor. Și toate joburile de viitor aparent sunt de birou. Lucrează cineva la birou de pe tabletă? Nimeni? Tastatura e sfântă, nu?

Atunci ce rahat ne tot cramponăm pe tablete?Eu cred că avea un politician niște tablete nașpa luate de la chineji și le-a dat cadou la săraci, după care s-au apucat și alții că părea mișcare populistă. Mai ales că aplaudau ca focile oamenii duși la bibliotecă dar rupți de realitate.

Există laptopuri low end aproape la prețul unei tablete. Poți face un program de recondiționare de laptopuri vechi pentru elevi săraci. S-ar strânge zeci de mii numai din Pipera.

2.
Știți la ce sunt folosite cel mai mult tabletele școlarilor? Intrați pe youtube românia, la trending și o să vedeți. Aia fac. Văd mai clar sfârcurile lui Dorian Popa. Abia se văd pe un telefon. Trebuie tabletă să le apreciezi. La învățat nu prea ajută. Dar pentru spart semințe pe youtube la ultimul clip al lui jador e perfectă.

***

Comentarii (9)

 • And spune:

  suntem o natie de milogi .. să ne dea statul ceva, să primim și noi ceva pe degeaba, ce bine era pe vreamea lu’ Cească, primeamm serviciu, apartament, casă … ce bine ar fi la închisoare, acolo ai de toate.

 • Jane Făe spune:

  Aș presupune că se bate apa în piuă pe tablete pentru că sunt mai usor de cărat pe lângă cărți și caiete și alte căcaturi.
  Adică un laptop ieftinache are din start vreo 2 kile și de obicei vine si cu o cărămidă de transformator după el.

  Mă rog, eu sunt mai curios ce fac cu tabletele dacă nu au internet la care să le lege. Că mai trebuie și pentru asta niste routere, niște abonamente, niște chestii.

 • Cazma spune:

  „Cred că ați auzit zilele astea toți semidocții cum se cacă pe ei pe subiectul tabletelor pentru elevi.” Culmea, nu. Sunt atat de adanc in pula si-n bula mea incat nu ma atinge nimic si nici nu-mi doresc sa ma atinga ceva. Am ajuns sa folosesc acest site ca sa ma tin la curent cu lumea. Ar merge sa pui bazele unui feed de stiri, colectate si sortate dupa propriile-ti criterii.

  Dar ai dreptate cu sugestia ta. Search rapid pe net dupa laptop second hand. Gasesc asta:

  Dell ChromeBook 11 3120 Celeron N2840 2.16GHz
  11.6 inch / RAM: 4096 MB / SSD: 16 GB
  300 RON

  Mortii lui, pentru un openoffice, eventual ceva instrumente rudimentare pentru [orice] cu care sa se joace un copil, merge. Si pretul sigur poate fi scazut daca le achizitionezi in bulk.

 • Radu spune:

  Salut. Sunt tablete cu tastatura si trackpad pentru functie mouse. Totul ok. Si nu intra nimeni pe YouTube si nici la jocuri. Au tablete de acasa pentru asta. Adica la mine aici la Bucureşti.

 • Silviu spune:

  Ce sistem de operare instalezi pe 16 Gb? 98, 98se sau millennium?

 • Brasov spune:

  Foarte bine punctat! O bataie de joc inutila.

  Mai bine ar fi asa: sa se faca un research mai amplu si sa se cumpere, in masa, un model de laptop cu diagonala undeva intre 13-14 inch, plus un mouse. Noi eram studenti la facultatea de informatica si multi aveam tot asa, pentru ca trebuia sa il avem mereu cu noi, in rucsac. Pe acela il pui la monitor de 24 inch sau la TV acasa, daca se doreste, ca are si iesire HDMI. Oricum, acum ar trebuie sa aiba un minim Intel i3. Sa fiu un brand din Taiwan, ca e mai ieftin (le stiti voi, ca sunt foarte cunoscute, nu le mai fac reclama aici). Si sunt extraordinare.

  Pai, va amintiti de programul Euro 200? Acolo puteai cumpara tot PC sau laptop. Tot de la stat a fost. Daca tot dai un ban, nu arunca aiurea.

 • Takida spune:

  Sper că nu este totul pierdut, Radu, spune mi că m ai deprins cu mai mult de atât sau macar , nu, spune mi că nu ești scenograf. Și lor spune le cum caterinca ta la adresa lui Emil, influensarul, a dat roade nebanuite sub egida austro-hasburgica, deranjată de filmul lui Cristi Puiu de la Victoriei?

  este posibil….

 • StiuComputere spune:

  Orice distro moca de Linux facut sa fie utilizat si de paralimpici, cu jdemii de aplicatii la fel de moca.

Adaugă un comentariu