Rap battle: Selly VS școala românească

După ce acum câteva luni și-a luat BAC-ul cu notă mare și a făcut un filmuleț în care explică cum l-a dezamăgit pe el sistemul școlar care își bate joc de elevi, scoțând pe bandă rulantă idioți care nu au fost educați să aibă discernământ, păreri proprii, inițiativă, creativitate sau cunoștințe reale și utile la dat piept cu viața, Selly a trecut la pasul următor: o scrisoare deschisă către liderii noștri luminați, în care explică care sunt problemele sistemului și cum ar putea fi reparate.

Ca să nu mai avem încă o generație de roboței care habar n-au de ce nu e sănătos să faci credit pentru toate prostiile dar știu ce afluenți are Siretul și ce părere are o carte de comentarii literare despre poeziile lui Eminescu.

Presimt deja în vezică cum intelectualilor fini li s-a ridicat o sprănceană.

Myeeeh, eu sunt intelectual fin, ce dracu mă pui să mă uit în gura unui vlogăr de 20j de anișori? Nu există păreri mai inteligente pe tot internetul decât ale lui ăsta?”

Există. Normal că există. Și eu am păreri super inteligente. Dacă scopul e să citești păreri inteligente și să te freci pe sfârcuri de bucurie că ai și tu aceleași păreri deci ai dreptate și ești deștept, se găsesc peste tot. Am și eu chiar prea multe păreri super inteligente.

Dar eu sunt vag sociopat, vulgar, agresiv gratis și cu un public de nișă care e complet irelevant oricât de mult aș avea eu dreptate și oricât de tare ar fi de acord ăștia cu mine.

Dacă scopul e să vedem cinstit ce putem schimba, haideți să ne scoatem manivelele din cur, rictusurile de pe muian și să ne uităm în gura unui vloggăr de 20 de ani, că are tracțiune și milioane care îl ascultă. Dacă vrei să miști ceva contează mai mult asta decât că nu-ți place ție fața lui.

E o propunere destul de muncită și are sens. Desigur, dacă suntem chițibușari și găsim pe acolo un 10-20% complet discutabil și poate nu chiar atât de util sau esențial. Găsim și multe chestii care ar fi esențiale și nu-s trecute. Dar dacă asta ți se pare că neagă toată treaba, probabil ești idiot. Desigur că se poate MAI BINE. Dar important nu e cât de bine propui ci concret ce poți să schimbi.

Din punctul meu de vedere cel mai crunt la toată perspectiva puștiului e că era exact la fel și pe vremea mea. Eu am făcut școala între 1992 și 2004. El între 2008 și 2020. 12 ani cu patru ani între. Aceleași probleme majore pe care le-am văzut și eu cât am trecut prin școală și despre care am scris în repetate rânduri au rămas exact la fel și în generația lui.

Școala e exact la fel de depășită acum cum era și pe vremea mea și dacă nu se schimbă nimic, o să fie la fel de depășită și pentru un elev care va intra la școală în 2024 și va ieși în 2032 aproximtiv la fel de confuz.

Dar omul a lansat torpila spre ei. Cu o tracțiune mai mică decât postările lui obișnuite. Că na, fanii lui se uită la el în principal ca să vadă cu ce mașină e cel mai tanc să intri în stâlp în 2020, nu ca să discute problemele sistemice ale societății. Dar tot cu o tracțiune de vreo 20j de ori mai mare decât orice idee aș putea eu să lansez în spațiul public.

Cum o să reacționeze sistemul pus în fața acestei oglinzi care-l arată că și-o suge singur?

1. Fiind campanie electorală, o salbă de politicieni o să se dea cu superglue pe buci și o să încerce să se lipească de mesaj, pentru aplauze. Barna deja s-a făcut lipicios de ieri.

Uitați-vă la mine, și eu vreau să fiu de acord cu faptul că e necesar să discutăm despre o reformă!

Gest lipsit de conținut. Nu înseamnă nimic. Doar vor să cerșească voturi.

2. Presiunea fiind destul de mare, SISTEMUL o să îl invite pe Selly la discuții. Teoretic să vadă ce poate fi făcut. Practic să facă niște poze cu Selly și să se arate ingrijorați și dispuși să se schimbe. Pentru capital de imagine.

3. Se va face o comisie, un grup de lucru. Teoretic ca să transforme propunerile în proiect de lege. Practic ca să tragă de timp și să mai dea cate 1000 de euro pe lună din banii tăi unor agarici care o să se întâlnească timp de jumătate de oră la două luni să fumeze un trabuc și să discute ce proști sunt oamenii care cred că se poate schimba ceva în sistem cu frumosul.

4. Doi ani mai târziu proiectul va ajunge să fie dezbătut în parlament, la curtea constituțională, minister și nuștiucâte alte instituții care au ca singur scop să pună piedică oricărei reforme. Aici proiectul va fi masacrat și schimbat până se contrazice singur, apoi declarat neviabil.

5. Proiectul pică în totalitate. Teoretic asta ar enerva mulți oameni, dar practic asta o să se întâmple prin 2024, când deja opinia publică o să fi uitat de subiect și toți ăia implicați direct o să fie deja prea scârbiți și infrânți de cât de lent și cretin merge treaba ca să mai aibă vreo vlagă să comenteze. Chiar și dacă o parte din chestii o să fie implementate, deja o să fie depășite, că restul lumii o să facă școală pe neurolink.

De ce?

De ce o să omoare sistemul inevitabil o propunere care e spre binele cetățenilor?

Pentru că așa funcționează. Sistemul de învățământ e un mamut feudal din turma de mamuți feudali numită „aparatul de stat”. Scopul acestui mamut nu e să fie util elevilor ci să fie indispensabil turmei și să mănânce bine. Vrea reformă cum vrei tu să-ți vopsești casa în ce culori alege vecinul. Și vrea să scape de idioții și javrele din interiorul lui cum vrei tu să-ți tai piciorul doar pentru că îți pocnește un genunchi înainte de ploaie.

Sistemul ăsta nu funcționează pentru că e util populației ci doar pentru că a păcălit pe tip cerc vicios mai mult de jumătate de populație că e necesar. Iar dacă majoritatea are o diplomă, nu contează cât de inutilă e diploma aia. Angajatorii o să o considere necesară pentru că dacă nu o ai, înseamnă că te piși împotriva vântului și nimeni nu vrea să angajeze un om care se pișă împotriva vântului.

Selly e mic. Abia a văzut bubele din sistemul preuniversitar. Nici măcar nu a văzut monumentul de inutilitate care e invățământul universitar. O colcăială de fabrici de diplome care au făcut lobby să facă esențiale diplomele în promovarea la slujbe de la stat. Vrei să stai degeaba pe mai mulți bani? Ai nevoie de un master. Dai un ban și-ți vine diploma acasă, nici nu trebuie să te obosești sau să înveți ceva. Dar nu poți să avansezi fără.

E ca un parazit care a blocat anusul statului și a făcut o gaură pe o ureche. Acuma sistemul se cacă pe unde vrea el sau nu se cacă deloc. Asta e tot ce e sistemul educațional românesc. Un parazit printre mamuți medievali, care e tolerat doar pentru că sifonează resurse de la populație și nu de la turmă.

Eu nu cred că sistemul e reformabil.

Decât așa, de formă, gen își schimbă pălăria ca să zică idioții că acum e altfel. Nu are cum să se schimbe în esență. Poate doar să moară. Și va muri doar când se va schimba clima și va fi vânat de demenți în pula goală. Nu de oameni de bun simț care vor să-l ajute să se schimbe spre bine.

Care e viitorul?

Viitorul e ăla în care angajatorii își dau seama că școala nu îi pregătește pe viitorii angajați pentru nimic. Ăla în care decât să ia un prost de 23 cu diplomă de la SNSPA care nu înseamnă nimic, preferă să ia un puști de 16 ani și să-l învețe în timp ce muncește, pe sistem ucenicie.

Când angajatorii vor da ei un test mare la angajare în care nu vor căuta cunoștințe la viitorii angajați ci capacitatea de a înțelege, învăța și opera cu cunoștințe ce le vor fi date după angajare.

Când doar slugile de la statul feudal vor avea nevoie de diplomele feudale care demonstrează că-s roboței slugoi, gata să pupe în cur și să tocească nonsensuri ca să avanseze într-un sistem greoi și inutil, urât de toată lumea.

Când diplomele alea oferite de mamutul feudal n-o să mai însemne nimic pentru nimeni în lumea reală, atunci mamutul o să moară. N-o să se reformeze, doar o să moară. Cu toți idioții lui și cu toate fixațiile lui. Cu toți profesorii de căcat care știu doar să se simtă baroni în singurul mediu în care au fost în stare să se impună: între copii influențabili. Cu toți leneșii și javrele care o freacă pe bani de la stat. Cu fabrici de diplome și fabrici de manuale. Cu directori numiți politic care-și protejează interesele și argații, fără a da doi bani pe elevi.

Google deja nu dă un rahat pe diplomele de facultate. Și zic facultăți reale, nu xeroxuri cu figuri, cum avem noi. Viitorul o să vină peste țările civilizate și cumva o să se răstoarne și peste noi, oricât o să lupte mamuții să-l oprească.

Aplaud cu o mână inițiativa lui Selly dar deja sunt prea bătrân să mai cred că se poate schimba ceva cu frumosul. Și sunt sigur că o să fim amândoi bătrâni până când o să ajungă statul să dea un răspuns la ideile lui. Un răspuns de „nu se poate”.

***

Comentarii (27)

 • Gica spune:

  Apropo de analfabeti functionali, vezi ca ai uitat sa faci pozele alea si link, trebuie sa dau manual „right-click->copy image location” pe fiecare si s-o deschid in alt tab.

  • Radu Post author spune:

   da, nu m-am prins din prima cum sa si am lasat asa ca eram pe fuga.

 • fur spune:

  Bun

 • Andrei spune:

  „Apropo de analfabeti”, e analfabeți funcȚIONAL, nu funcȚIONALI. Pup.

 • Ke blog inteligent spune:

  Apropo de analfabeți funcțional, scopul Curții Constituționale este doar de a bloca lucrurile frumoase, este?

 • Cool Adam spune:

  Educatia universitara este oricum o relicva irelevanta. Nu a fost proiectata pentru pulime ci pentru copii aia din familii aristocrate care

  a) nu erau primii nascuti (adica nu mosteneau averea pe linie paterna)

  b) nu erau bagati in domenii mai prestigioase (cler sau rang inalt armata)

 • Cazma spune:

  „deja o să fie depășite, că restul lumii o să facă școală pe neurolink.”
  Am ras copios aici.

  Asta cu facultatile imi aduce aminte de-o treaba:

  Am avut un coleg in varsta de vreo 19 ani la munca, acum 2 ani. Firma avea nevoie de un om pentru a crea ceva baza de date mai mare, cu tot felul de pisaturi prin ea (nu ma pricep) dar nu era graba, asa ca au angajat un singur individ, pe baiatul asta.
  Tot vorbind cu el, de-a lungul zilelor, imi spune ca el nu s-a inscris la nici o facultate si nici nu vrea sa faca vreuna, pentru ca nu vede rostul. Mi-a spus ca s-a angajat aici, in firma, ca sa aiba niste bani de chirie si mancare si ca sa-si termine nu-stiu-ce cursuri de codare, fiind pasionat de programare. A terminat cursurile, a terminat treaba pentru firma, si-a dat demisia in conditii bune si cu strangeri de mana si s-a mutat in Cluj, unde-i programator pe la nu-stiu-ce firma. Jeane, daca ajungi vreodata pe-aici sa citesti asta, sa stii ca te felicit sincer. Te pup!

  In rest, Dumnezeu cu mila…

 • Alex spune:

  The rule for rulers – CGP Grey.

 • Jane Făe spune:

  Mi-e imposibil să mă entuziasmez.
  După ce analfabeții de la paraziții ne cântau pe sticlă să citim o carte, vine alt analfabet de pe sticlă care a văzut el lumina și ne cere să schimbăm școala.
  Ce nu face omul de pe sticlă pentru bani?…

 • Un pic mai bine pentru dumneavoastră spune:

  Nu vi se pare supercool cum toate televiziunile securiste l-au descoperit simultan pe copilul minune care ne va salva pe viitor? SELLY PREŞEDINTE!!! Poate scoate ProTV şi un film pe această temă. Obligatoriu cu nişte suc Timbark şi cu guest star Smiley. Nu ştiu dacă scrisoarea e scrisă în totalitate de acest puşti cordit, nici nu mă interesează. Ce mă interesează e că Fabrica de Fabricat Personalităţi Pentru Prostime lucrează de zor în spatele puţoiului. La capacitate maximă. Şi pe f mulţi $$$. Am mai văzut personaje providenţiale, cu super-PR în spate. Toţi cu acelaşi text şi acelaşi mesaj: Vocea Noii Generaţii Tinerii Minunaţi Care Vor Face Căcatul Praf SCHIMBAREA. Gen manelistul ăla şaormar de la Suşiava şi beizadeaua BANCOREX teleportată direct de la Harvard să ne salveze pe noi, pitecantropii. Mamă şi ce promovări şi ce filme, ce interviuri, ce limbi în cur, ce salvare a patriei. Şi? Trăim mai bine? – Aşa ziceam şi eu. Cine a prins CARITAS nu se mai excită la orice, iar dacă se excită, nu se mai excită aşa de repede. Aşa că nu mă interesează scrisoarea şi nici autorul sau autorii ei. Un fel de Greta Thunberg reşapată în favela Europei. Până şi la creativitate suntem ultimii. PS: orice om cu minim de IQ vede din altă galaxie că şcoala din România egal şpagă, fondul clasei, incompetenţi, şpagă, partid, meditaţii, şpagă şi emigraţia celor inteligenţi. Mulţumim, dar ştiam.

  • Radu Post author spune:

   deci tu stii tot viitoru si cum sunt toti oamenii pentru ca ai mai vazut chestii. bv.

 • David spune:

  Man, apreciez intenția lui Șeli și da, în mare parte zice lucururi pe care le știm cu toții de mult. Dar ce vă încăpățânați să acceptați, și tu și el, este responsabilitatea celebrității. Înțeleg dacă, ca celebritate, optezi pentru arta de dragul artei (e dreptul tău) dar atunci șezi calm și nu o arzi politic. Altfel, e un pic cam ipocrit gestul.

  Pe de o parte Șeli tâmpește niște copii cu ideile lui bășite despre viață, pe de altă parte face petiții la MEC, acuzându-i de același căcaturi pe care le face și el în final: prostește copii.

 • Gica spune:

  Asa e, pula mea, doar esti blogger, de ce sa faci o treaba ca lumea intr-un post pe blogul tau ?

 • Un pic mai bine pentru dumneavoaatră spune:

  N-am spus că ştiu tot viitorul. Am spus că pot recunoaşte o ţeapă. Iar băiatul promovat de tine este o ţeapă. Ştiu, e ok şi colegial, în calitate de scenarist coleg să i-o mai sugi şi tu, ca toată mass-media. Înţeleg obligaţiile de serviciu. Dar nu e obligatoriu să i-o sugem şi noi cei cu 3+ neuroni funcţionali. Pe bune?! E ca şi când l-ai lăuda pe Alex Velea. Poate şi Alex Velea spune ceva adevărat de 5 ori în viaţă. Poate spune de 10 ori. Acum trebuie să ascult de Alex Velea? Sau de Dorian Popa? Dacă am ajuns să fim călăuziţi de vloggeri, pot spune cu mâna pe inimă că trăim în Idiocracy. Aşa orice cretinel celebru poate să spună un adevăr ca: suntem în căcat cu Covid sau trăim într-o ţară muci din cauza promovării idioţilor. Trebuie să aprob cretinelul pentru că e celebru? Sau pentru că e tânăr? Despre problemele din învăţământul de căcat au vorbit înaintea prietenului tău mulţi tineri. Unii olimpici, alţii studenţi (pe bune) la Oxford, unii care ajunseseră cercetători. Oameni care chiar aveau ceva în cap. N-am văzut pentru niciunul din ăia să stea toată mass-media capră simultan. Şi nici limbrici de politicieni nulităţi să îi ridice în slăvi. Pe bune..

  • Radu Post author spune:

   cul deci asta-ti pute. arata-mi o varianta mai buna. il astepti pe iisus, care-i faza? cine nu e o teapa? sau toata lumea e o teapa? si daca toata lumea e o teapa, ce te fute grija?

 • ma apuca o sila spune:

  acum ca ai turnat un film cu el, a devenit necesar sa ni-l promovezi pe acest demagog?

  selly are acelasi aluat moral pe care il au si politicienii romani; toarna clisee pentru a-si construi imagine si influenta, in interes strict personal; se freaca pe sfarcuri de bucurie ca a fost in studio la gadea

  baiatul e articulat si vrajeste cu mult cinism, asa incat pot intelege de ce unele mase de nevertebrate ar pune botu;

  dar tu, cel care candva te legitimai prin luciditate, dezamagesti prin partizanatul asta infect; spune-ne adevarul: explica-ne ca selly e un viitor oportunist, un pragmatic pus pe capatuiala; selly ne va spune lucruri frumoase din masini luxoase, iar mai mult nu

  sistemul de invatamant este criticat, la nivel vizibil, doar de asemenea impostori parveniti, de inculti ajunsi in pozitii stralucitoare; ei spun adevaruri simple, critica un sistem mai tampit ca ei, si castiga imagine pentru ca dau cu piatra, adica au o abordare suficient de rudimentara incat sa provoace entuziasmul omului de rand

  selly tot un personaj toxic ramane, un om capatuit conjunctural, un rod al sistemului de entertainment online care distribuie averi mari exclusiv in baza popularitatii, fara un minim control calitativ;

  banii lui or fi curati, dar asta nu inseamna ca transcende dincolo de un oportunist viclean cu ambitii politicianiste si populiste

  • Radu Post author spune:

   ia descrie-mi tu cum ar arata un personaj netoxic, ce background si mesaj ar trebui sa aiba, cum ar putea mesajul lui sa ajunga la multi oameni si cel mai important sa fie realist personajul, nu iisus sau mos craciun.

   o vai E OPORTUNIST. SPRE DIFERENTA DE CINE COAIE, DE OAMENII CARE EXISTA DOAR IN CAPUL TAU?

 • ma apuca o sila spune:

  „ia descrie-mi tu cum ar arata un personaj netoxic, ce background si mesaj ar trebui sa aiba, cum ar putea mesajul lui sa ajunga la multi oameni si cel mai important sa fie realist personajul, nu iisus sau mos craciun.”

  ia un nicusor dan, pastreaza background-ul, popularitatea, ideile

  adauga charisma si un canal de youtube

  –-
  in general, un bun bazin de selectie este format din romanii ce au fost / sunt *pe bune* elite in universitatile de elita din strainatate; desigur, asta nu garanteaza caracter, charisma, talent politic etc., dar garanteaza competenta pe cel putin un domeniu, ceea ce deja e un indicator wow

  daca selly, in loc sa se promoveze pe sine prin critici aduse sistemului de invatamant, ne-ar aduce in fata asemenea oameni, si i-ar lasa pe ei sa promoveze mesajul cel bun, ar face un lucru foarte bun

  un astfel de selly e mos craciun, adica nu exista;

  din pacate, el a preferat sa isi lipeasca moaca de un mesaj mai matur decat el, devenind un impostor, adica o trambita inculta care spune lucruri de bun simt ca sa prinda niste imagine

  dar oameni de calitate (gen nicusor dan), dispusi sa se implice + carismatici, exista; si nu doar in capul meu; a-ti proba si tie existenta lor, dincolo de exemplul fictiv (nicusor dan + charisma), mi se pare nenecesar (totusi, vezi PS-ul de la final); roaga-l pe selly sa ii caute

  dar pe acei oameni ii apuca o sila cand vad ca selly e cel bagat in seama, si pe buna dreptate; selly nu e decat o ecaterina andronescu in devenire, ori un astfel de viclean care spune lucruri frumoase ar trebui denuntat
  –-

  PS. radu gologan ar fi un alt exemplu; l-as prefera si pe mircea cartarescu lui selly de cateva mii de ori, dar chiar si radu paraschivescu merge, daca doresti un exemplu mai haios

  • Radu Post author spune:

   am inteles deci un om ideal care il astepti tu sa vina si sa fie la standarde ideale. pai mai asteapta 10 generatii coaie. asteapta acolo.

   si paraschivescu e haios cum sunt eu ninja in plm. cartile lui sunt locu unde se duce umoru sa moara. ce basini ai mediocrule.

 • ma apuca o sila spune:

  l-am mentionat pe paraschivescu mai mult in gluma, in sensul ala am zis „exemplu mai haios”, nu ca ar fi el haios sau valoros in conceptia mea; cu toate astea, da, l-as prefera pe paraschivescu lui selly
  –-

  oamenii pe care i-am mentionat nu sunt ideali sau aproape de vreun ideal; dar sunt profesionisti si integri; nu vad de ce ar fi nevoie de 10 generatii de asteptare pentru ca asemenea persoane sa devina si populare/influente; asa cum unu ca selly a putut ajunge cunoscut fara mare talent, asa si un om de calitate poate reusi o performanta similara, iar asta se poate intampla in principiu oricand

  subestimezi intensitatea cu care un om capabil si carismatic poate produce schimbari uluitoare intr-o perioada scurta de timp; desigur, pana ce acel om nu apare, prezenta lui este greu de imaginat;

  asadar, recunoaste ca selly e un demagog ieftin si promoveaza-l mai bine pe nicusor dan; explica-ne ca nicusor e lipsit total de charisma si de talent pentru politica, dar ca are la baza multa credibilitate si valoare; ai impinge publicul intr-o directie mai solida; si selly este oricum prea putin influent dincolo de un anumit segment de varsta
  –-

  in incheiere: romania 2020 >> romania 1990, de acord? nu fi atat de pesimist; s-ar putea sa asisti si la alte surprize fara a fi nevoie sa astepti 10 generatii :))

  • Radu Post author spune:

   Pentru ca aia mentionati de tine au priza la public zero si nici o sansa sa iasa din nisa lor minuscula de 10 20 de mii de fani

 • Unu spune:

  *pe care îl aștepți tu.

 • watchdog spune:

  Buna initiativa pustiului. Cu riscul de a fi batranul ala care da cu matura in tavan si zbiara „MAI INCET CU PARERILE ALEA”, oameni precum Andrei Selaru trebuie intrebati ce ii doare pentru a stabili diagnosticul si folositi ca amplificatori de semnal pentru a face vizibila epidemia, dar hai sa nu ii facem consilieri pentru tratament. Asa e,”10-20% discutabil”, dar si restul depinde de implementare. Plus ca astia mici tind sa isi ridice sprancenele la perenialism educational si parcurgerea unor canoane culturale obligatorii. Vezi reticenta cu privire la subiectul 3 de la probele de limba romana: e intr-adevar o gluma si lumea citeste/memoreaza comentarii in loc sa parcurga literatura, ceea ce permite analfabetilor functional sa acopere tot spectrul notelor. De la 1 la 10. Si de-aia trebuie schimbat. Dar il schimbi in asa fel incat sa continue sa testeze parcurgerea literaturii. [E cul sa ai erectii pentru „optimizare” si „functionalitate”, dar hai sa nu traim intr-o societate in care varfurile (sau ma rog, jumatatea superioara a dealului) din educatie au fundatia culturala in self-help gurus, subreddituri si bloguri pentru ca percep sfaturile de acolo ca pe scurtaturi mai functionale. Au si frumosul si temele universale din canoanele culturale (regurgitate de cele mai multe ori superficial in cultura populara) functionalitatea lor.]

  Sper ca actiunea pustiului sa faca zgomote in locurile potrivite. Nu stiu cum arata harta de influenceri din astia de mase tineresti (si nici cu harta nu as sti/vrea sa navighez spatiul asta), dar porbabil ca ar fi util sa se asocieze cu altii din spatiul asta intr-o actiune care sa-i amplifice semnalul. Si sa aiba grija ca cei cu care se asociaza sa nu poata fi pictati in „tinerilor astora nu le-a placut/le place scoala si de-aia vor reforma”. E un inceput bun. Daca incepe lumea sa ii ceara pareri lui despre cum ar rebui sa arate scoala, se va transforma totul intr-o gluma insa, iar initiativa se va dizolva rapid. Succes oricum.

 • Nicolae Labis in 1950 spune:

  Te văd scriind la fizică-n odae…
  Eşti un elev fruntaş, măi Nicolae,
  Spre muncă şi ştiinţă avântat:
  Doar ai carnet de U. T. M.-ist înfierbântat.
  …………………………………………………………
  Hai, vin tovarăşe, alăturea de mine
  Să cucerim zori noi de bine pline.
  Priveşte! Soarele-i pe cer, hai să-l ajungem,
  Prometeic raze noi să-i smulgem.
  ………………………………………………..
  Ia! Duşmanul loveşte! Să-l răpunem
  Pe cap, picior de comunist să-i punem.
  Să piară zei din cer şi draci de peste-ocean,
  Să trecem peste leşuri de duşman. –
  Învaţă mai cu râvnă, Nicolae
  Să ştii motorul până-n măruntaie.
  ………………………………………………
  Atomicii vor moartea, să ne sfarme.
  Istoria să ne-o ferece cu arme,
  Să ardă, „Super bombic” viaţa lumii,
  Măcar un ceas ca să mai stea pe faţa humii.
  ………………………………………………………….
  Dar tu, tu fi-vei mâine inginer…
  Şi lângă tine, ochiu-tăciun şi cer –
  Prietena ta dragă, Mădălina.-
  Priveşte! Arde mai vârtros lumina
  Pe schele noi, pe schele de baraj
  Pe Bistriţa, la chei, da, la Bicaz.

  ………………………………………….
  Măi, U. T. M.-iste, măi! Să vezi tu viaţă
  Când jar de glorie-ţi va arde-n faţă.
  Când vei îmbrăţişa focos turbina
  La trântă voinicească cu lumina.
  Vei spune cu vârtej de râu în glas,
  „-Spre comunism făcut-am primul pas!”
  ………………………………………………………
  Ştii, grea e munca-n faţă ce te-aşteaptă
  Dar mergi pe calea muncii, calea dreaptă.
  Partidul muncii te-a crescut şi bine-i
  Că nu-n zadar sorbi licărul luminii.
  ………………………………………………….
  Din Kremlin, Stalin ţi-vede străduinţa
  Şi-ţi spune: „E aproape biruinţa.” –
  Din Wall-Street îţi vor moartea căpcăunii,
  Vor sânge Forestalii şi nebunii.
  Dar nu pot să înşele iar popoare
  Nu pot să întunece a[l] vieţii soare,
  Nu pot să-mbrace lumea-n negre straie.
  Ascultă deci: Fii dârz şi luptă Nicolae.

 • ion bilion spune:

  si in general du-te in orice startup de IT, si intreaba care este ala care nu are diploma de facultate, sau eventual chiar si de bac
  s-ar putea sa fie chiar fondatorul
  iar ala iti va explica mult mai argumentat care sunt problemele si cum se pot rezolva
  pentru ca el a depasit handicap lipse unei diplome inutile

  avem atati copii cu adevarati talentati care se pierd pe drum din pricina basinilor emanate de cordaci precum selly, muie alalalt cum il cheama dorian popa si restul vedetelor
  bendeac, cheloo, niste inregimentati care pozeaza in independenti
  ia pe oricare din diaspora, pe orice student strain care a reusit sa faca saltul si sa studieze in strainatate unde sa si ramana
  ti-as putea da o lista de cel putin 100 de nume
  dar stii de ce oamenii nu vor spune niciodata nimic
  pentru ca Murphy
  cine stie face; cine nu ii invata pe altii; iar cine nu e in stare de nici una, conduce
  si din pacate asta e realitate nu e caterinca
  nu il asteapta nimeni pe isus 2.0 sau 5.0
  dar chiar tu spuneai ca lumea se polarizeaza din ce in ce mai tare iar asta e o problema
  sunt cei pro selly si cei anti selly
  mesajul lui o fi ok
  insa cat este de consistent si cat de argumentat
  faptul ca a luat bac-ul cu nota mare nu e convingator
  daca as livra si eu in plic 1000 de euro, i-as lua bac si lui tata cu 9.5 pe linie cel putin
  in afara de youtuberit, baiatul asta mai exact ce face? stiu are 20
  pai tocmai pentru ca are 20 de ani si isi da cu parerea despre lucruri pe care nici macar nu le-a trait
  mai are de facut o facultate ca sa vada gaunosenia sistemului
  insa el nu are timp de asteptat
  el este providentialul pe care il asteptam cu totii
  si ne livreaza solutia inca de la terminarea liceului
  cu siguranta ca se aplica si pentru invatamantul universitar, doctoral si cine stie poate ca si din alte tari
  cum am mai spus
  imi poate… si cu curu si cu gura
  auguri

 • ion bilion spune:

  ah, uite un alt nume
  oana lovin
  o centurista, protestatara
  cu siguranta ca si ea ar putea sa ne explice care sunt probleme sistemului educational
  daca din centurista a trebuit sa se reprofileze in protestara profesionista
  nici curvele nu mai sunt ce au fost
  se schimba lumea
  si cred ca si polii
  asa ca da
  si cu curu si cu gura

 • ion bilion spune:

  ah si am uitat sa iti spun
  in general scrii bine, divergent si asta imi place
  dar aici… ai cam mers cu turma
  uita-te si putin in spate la decoruri
  cand a promovat protv-ul oameni decenti cu jumatate de creier care sa le permita sa gandeasca pe cont propriu
  in concluzie, scrii bine, insa cand o mai dai in bara, nu e o tragedie sa mai accepti si un punct de vedere diferit, caci sa accepti ca ai gresit pe propriul blog inteleg ca ar fi prea riscant
  cam asta ar fi

Adaugă un comentariu