Ghidul micuțului părerist: tu și sfânta Parascheva

În fiecare an se adună înapoiați cu gândire magică să se târască în genunchi în jurul pastramei sfintei Parascheva. Un festival grotesc care ne aduce aminte că epoca de piatră e încă în floare, cel puțin ca mod de gândire, chiar dacă avem becuri.

În fiecare an păreriștii scriu texte extrem de lungi, care spun exact ce am spus eu în trei rânduri mai sus, doar că folosind mai multe cuvinte. Și în fiecare an textele astea sunt aplaudate până li se tocesc mâinile de aceeași categorie de oameni. Sute de shareuri. Mii de like-uri.

Îți troznești degetele și te gândești cum să scrii exact același căcat ca anul trecut, doar că puțin diferit, ca să primești exact același like-uri de la exact aceiași oameni. Până la urmă e ceva diferit anul ăsta la text. E și virusul. Nu numai că gospodarii fani pastramă umană sunt la fel de proști ca în fiecare an, de data asta se mai și pun în pericol. Întâi pe ei, apoi pe apropiații lor și na, societatea. Deci textul nu e exact la fel ca în fiecare an. Are pe lângă observațiile evidente standard o observație evidentă nouă. Specifică anului.

Dar înainte de a te apuca să chinui tastatura, micuțule părerist, aș vrea să te uiți puțin la oamenii care aplaudă an de an genul ăsta de texte: mediocrii cu spume. E clar că sunt mai deștepți decât ăia care se târăsc în genunchi dar e clar că nu semnificativ mai deștepți.

Adică na, trebuie să fii destul de prost să te uiți în fiecare an la cei mai proști dintre noi și să te simți deștept. Că până la urmă ăsta e scopul tuturor textelor astea evidente. Să le citească un om care la modul absolut e prost făcut grămadă, să vadă că oricât de prost grămadă este, există în jurul lui oameni mult mai proști, și să se simtă bine.

Chiar vrei aplauzele lor, micuțule părerist? Chiar vrei like-uri de la oameni care apreciază cele mai evidente observații posibile? Care se bucură la ele doar pentru că masa aia de proști e singura masă de ființe față de care, în comparație, sunt deștepți?

Mediocrul e cel mai periculos animal. Născut prost dar nu cel mai prost, mediocrul va căuta tot timpul dovezi că e deștept. Dovezile astea nu pot exista decât în comparație cu cei mai proști oameni din lume. Singurii care-i depășesc în prostie în așa hal încât diferența e sesizabilă. Asta caută ei. Să citească despre oameni mult mai proști decât ei, ca să se simtă deștepți.

Luat de sine stătător, mediocrul e absolut detestabil. Înțelege foarte puține, papagalicește ca prostul tot ce aude și îi sună vag isteț, chiar dacă ce aude e atât de evident încât ar putea fi observat și de o gorilă dresată. Săracul mediocru n-a fost în stare să lege două idei una de alta cu creierașul lui de când există. Dar simpla existență a troglodiților mistici îl face să pară inteligent, prin comparație.

La fel cum fetele care arată de 6 au în cercul social hidoase, ca să pară frumoase prin comparație, la fel și ei citesc texte despre foarte proști ca să schimbe punctul de referință în măsurătoare și să nu mai pară proști.

Asta vrei să faci cu cariera ta, micuțule părerist? Să validezi niște proști spunându-le ce știu deja, ce poate oricine observa deja? Nu mai bine taci dracu’ din gură și sari peste subiect? Chiar atât de tare vrei like-urile lor?

Și așa identificăm o nouă categorie de prost: supramediocrul. Luat de sine stătător și judecat doar pentru ce poate, e prost făcut grămadă. Dar când supramediocrul scrie texte pentru mediocri despre submediocri, pare chiar deștept.

Îți dai seama că dacă n-ar exista proștii ăia care se târăsc în genunchi, ar exista două categorii peste ei dar mult sub linie care n-ar avea nici un motiv să se simtă eminente? Asta vrei să faci cu viața ta, micuțule părerist? Să validezi proști în comparație cu foarte proști?

***

Comentarii (10)

 • Cool Adam spune:

  „Cum adica Sarpele a ispitit-o pe Eva, SERPII NU POT VORBI! Buey, deci gandesti?”

  Geniul se lasa pe spatarul scaunul Markus si zambeste fin, iluminat de propria inteligenta. Ridicand piciorul drept elibereaza o basina fetida si respira adinc.

  „Aaaah, note de stejar si naut” spune satisfacut, pregatindu-se sa distruga dpdv retoric inca un inapoiat.

  Cam asta e nivelul.

 • sindi_cat spune:

  Text de vindecare pentru cei cu sindrom Dunning-Kruger (mă rog, cam toți îl avem, în mai mare sau mai mică măsură).

 • Gica spune:

  Articolul asta da nastere la o intrebare: Radu de ce pula mea exista ?

 • ads spune:

  eu de exemplu scriu ca sa.l pedofilez pe fragedul piticigratis… se pune?

 • Cazma spune:

  „Nu mai bine taci dracu’ din gură și sari peste subiect? Chiar atât de tare vrei like-urile lor?”
  Raspuns: da, in pula mea!

  Social media is a hell of a drug.
  La fel ca zaharul.

 • Tot ala spune:

  Imi place ca ai self-irony nepatat.
  Te-ai descris perfect pana la ultimul detaliu.

 • fabian spune:

  parerea mea este ca…

 • oana spune:

  stai sa aprind un cui. I just wake up, bla, bla,bla.

 • oana spune:

  Este plin de parasutiște masculine pe la Academia Militară Creioane Colorate.

  Stimate domn dr. prof univ Valentin de medicină legală de la Academia Tehnica Militara Ferdinand, îmi redactați studiul de caz mai repede? Justiția așteaptă!

Adaugă un comentariu