Despre subvențiile pentru artiști și dobitocii ciudoși

Au trimis niște artiști o scrisoare deschisă la guvern în care cer ajutorarea domeniului artistic (subvenții) și tot internetul s-a umplut de acid gastric. Cum ÎȘI PERMIT VEDETELE să ceară bani gratis de la stat?

Am să explic pe scurt, dar o să încep cu concluzia.

Dacă te deranjează că artiștii vor subvenții și nu te deranjează că HORECA vrea subvenții, ești un dobitoc. Ș

tiu că scuipatul de vedete e sport național și că ați vrea toți să îi vedeți pe toți șmecherașii de cântăreți și influensări cum le ghiorțăie mațele de foame. Ați avea și o mică erecție dacă ați vedea asta. Dar asta n-o să se întâmple. Domeniul artistic e format din 1% oameni care învârt bani cu lopata și 99% din tehnicieni din spate care își cară ratele de pe o lună pe alta, exact ca în orice alt domeniu. Sunetiști, cameramani, oameni care montează, pun lumini, machiaj și multe altele. Oameni care-s mai mult meseriași decât artiști în sensul ăla la care vă gândiți voi.

Clar că alde Ștefan Bănică jr., Inna, Delia și restul nu merită bani gratis de la stat, că au strâns destule jumări în cămară în anii în care le-a mers bine. Pe ăștia pe care vreți voi să îi vedeți cum mănâncă parizer cu pâine uscată stați liniștiți, că nu o să îi vedeți. Nu e nici o posibilitate ca fantezia voastră să devină realitate.

În schimb fomiștii domeniului, oamenii din spate, ăia pe care nu îi recunoaște nimeni pe stradă, ăia au ajuns la subzistență. Da, e frumos să zici că „dom’le, ar trebui artiștii mari să împartă cașcavalul cu echipa din spate și să scutească statul de smiorcăieli”, dar așa poți să zici de absolut orice domeniu afectat de criză. Și lipitorile de patroni de cârciumi care se șterg la cur cu bani ar trebui să împartă ce au pus de-o parte în anii de jecmăneală cu ospătarul ăla rămas fără loc de muncă și tanti Geta, menajeră la pensiune de trei margarete pe la care n-a mai trecut nimeni din martie. Dar asta nu se întâmplă și nu o să se întâmple.

Așa că ai două opțiuni de bun simț de a privi problema.

Dacă ești de stânga, ar trebui să consideri că TOATE domeniile afectate de criză ar trebui ajutate de stat la fel. Că nu e mai moft să consumi artă decât să te plimbi sau să mănânci la restaurant. Dacă merită ospătarul ajutat, merită și cameramanul.

Dacă ești de dreapta, ar trebui să consideri că TOATE domeniile afectate de criză trebuie lăsate în pace. Așa e piața. Se reglează singură. Dacă piața nu aduce oportunități pentru anumite domenii acum, e normal ca în acele domenii să se moară de foame. Așa e capitalismul, cu risc. Cum nu vor impozitați mai tare când li se îndoaie coloana de la cărat sacoșe cu bani, n-ar trebui să vrea nici bani gratis când fac foame.

Dar dacă ți se pare că anumite domenii merită scoase din căcat și susținute din bani publici pe timp de criză și altele nu, în special artiștii, că dă-i în plm de figuranți, dacă n-ai țipat când orice alt domeniu a cerut subvenții dar fix acum ți se pare aberant, ești doar un dobitoc ciudos și atât.

Cel mai trist e că sindromul dobitocului ciudos e cel mai des întâlnit fix la oameni din domeniul artistic care n-au făcut bani niciodată. De-ăștia care s-au obișnuit cu ideea că o să facă foame toată viața și vor doar să facă și alții foame cu ei. Când nu poți să te ridici, măcar să-i tragi pe alții în jos la nivelul tău.

***

Comentarii (14)

 • Mirel spune:

  Bah, nu,scuze. Plm, sunt de dreapta, dar niciun domeniu nu s-a inchis ca asa a vrut el. L-a inchis statul. Coitze, vrei cu siguranta contra racelii, marca banul la aia pe care ii inchizi. Cand se baga statul aia nu mai e piata libera, nu se autoregleaza nimic in plm. Te citesc de 13 ani si n-am comentat o data pana acum, dar las-o-n sange. Statul ar trebui sa moara daca s-ar putea, dar daca a facut cacatul asta, sa faca bine sa vina si cu solutii. Ma doare la fix 1 m in fata de trubaduri, dar daca le-ai inchis spectacolele compenseaza-i.

 • jos_cenzura spune:

  Dacă nu mai vreți corupție, atunci statul să nu mai împartă resurse (luate cu forța de la contribuabil) în stânga și-n dreapta. Dacă nu vă deranjează corupția, atunci să lăsăm statul să facă ca să fie bine.

 • Tot ala spune:

  Pt toti artistii si alti milogi:

  Learn To Code !

  sau si mai bine: Learn to Farm !

 • Pintea spune:

  Nimic nimic despre apartamentul de 3 milioane de euro a lui Delia si Barbasu, care e investitor la One imobiliare?

 • Colegialitate + Pupat în cur = €€€ spune:

  Textul s-a căcat de la cuvântul „artişti”. Dacă şi ăştia sunt artişti, atunci Mozart ce era?

  • Radu Post author spune:

   ce handicapat esti. ai gasit tu unde sa te opresti lol. la definitia unui cuvant. hai sa discutam despre asta ca sa o faci pe desteptu. si parizeru nu e mancare pentru ca fazanul cu trufe e mancare

 • sandu spune:

  smiorc milogii

 • Cazma spune:

  Voiam sa spun ceva dar am uitat unde voiam sa ajung in timp ce scriam.
  Aiurea…

 • remus spune:

  dar, dar.. daca sunt un dobitoc ciudos si imi accept conditia de dobitoc ciudos, putem avea apoi o conversatie despre cum e similar momentul smiorcaielii de non-concerte pandemice cu cel de manie a persecutiei ‘nu ai fura o masina/gagica etc(piraterie)’ a caselor de discuri cand a inceput netul sa ia amploare?

 • Florian spune:

  Nu stiu la care artisti te referi dar aia de la stat primesc salariile. Cei care sunt privati ar putea sa trimita factura la ministerul finanțelor împreună cu toți cei care au fost închisi împotriva voinței lor

 • Colegialitate + Pupat în cur = €€€ spune:

  Îmi plăcea piticigratis pentru că era gratis, acum văd că e cu ieuro şi cu bittmani… Credeam că supradoza aia de lins în cur cu Selly a fost un accident. Speram să fi fost un accident. Şi acum citesc de ce trebuie eu să îi dau bani lui Bittman, Bănică Jr, Delia, Smiley etc Şi cică mai sunt şi „artişti”…….. Mănâncă tu parizer zilnic şi discutăm peste zece ani. Căcat mănânci deja. Poftă bună!

  • Radu Post author spune:

   esti handicapat. unde mortii tai am scris io ca tre sa le dai bani? sugi pula la cai morti, handicapatu pulii.

 • Colegialitate + Pupat în cur = €€€ spune:

  Am o idee teribilă pentru ultimul videoclip al lui …. Se află pe plajă. La Mamaia, logic! Din nisip apare …. care cântă şi el pe featuring. Refrenul îl cântă … senzuală în bikini… arată perfect! Iar dintr-o bere iese …. care şi el cântă şi dă nas în nas cu …. care ieşea dintr-un şliţ! Şi să nu-ţi vină să crezi, apare şi … dintr-o scoică! Şi se suie toţi într-un yacht! Plin până la scufundare de puştoaice curve tatuate goale şi şampanie Cristal! Şi ce crezi?! În timp ce cântă refrenul în cor, pe toţi îi taie o căcare termonucleară! Din aia de se face ciuperca atomică după ce o dai… Şi yachtul nu are weceu! Deci incredibil! Însă ziua este salvată! Pe yacht s-a îmbarcat şi băiatul-alifie-bun la toate care le băga pulile-n bagaboantele alea … şi băiatul ăsta avea o calitate extraordinară… ÎI PĂSA DE DOMENIUL ARTISTIC!!! Şi le zice aşa: – Băieţi, eu pentru „artişti” fac orice! .. ştiţi doar că mă preocupă domeniul artistic, scriu şi pe bloggggrlggrrrfhhhlgglllgggllllbrrrggggllll Şi problema se rezolvă cât ai zice weceu public! Ce finalizare glorioasă! Domeniul artei fu salvat încă o dată! Dacă s-ar grăbi şi Guvernul ăla cu banii de milogeală mai repede ar rămâne bani şi de hârtie igienică… Punctele de suspensie pot fi completate cu orice nume de „artist” din România, că oricum toţi fac featuringuri cu toţi.

 • scy spune:

  radu n-are probleme cu „inchisu’ pentru ca e cacat pe el de frica, deci e ok sa inchida statu’ chestii si dupa aia sa se descurce cine poate, ca asa e in capitalism.

  asta e un raspuns pentru primul comentariu de pe blog, multa muie martorilor lui covid si toate celalalte

Adaugă un comentariu